থবক শুবা, মীয়ামগী ৱাকৎ অমসুং পেন্সন মন্ত্রালয়
এন.সি.জি.জি.না বংগ্লাদেশকী সিভিল সর্ভেন্তশিংগী ৬০শুবা বেচকী ত্রেনিং লোইশিনখ্রে; হৌজিক ফাওবদা বংগ্লাদেশতগী ওফিসর ২,১৪৫ এন.সি.জি.জি.দগী ত্রেনিং ফংখ্রে
এন.সি.জি.জি.গী দি.জি., শ্রী ভারত লালনা মীয়ামগী অপাম্বা মশক খঙবা অমসুং পাংথোকপদা সিভিল সর্ভেন্তশিংগী থৌদাংগী মরু ওইবা অদু পনখি
‘এসিয়ন সেঞ্চুরী’না সাউথ এসিয়াদা খুদোংচাবা অমা পীরি, হায়না এন.সি.জি.জি.গী দি.জি.না হায়খি
সিভিল সর্ভেন্তশিংদা এন.সি.জি.জি.গী এলুম্নিগী শরুক অমা ওইনা ৱাখল-লৌশিং অমসুং খ্বাইদগী হেন্না ফবা পর্ক্তিসশিং অদু এক্সচেঞ্জ তৌননবা থৌগৎখি
03 JUN 2023 11:54AM by PIB Imphal
মিনিস্ত্রী ওফ এক্সতর্নেল এফিয়র্স (এম.ই.এ.)গা খুৎশম্নদুনা নেস্নেল সেন্তর ফোর গুদ গোবর্নেন্স (এন.সি.জি.জি.)না শিনখিবা বংগআদেশকী সিভিল সর্ভেন্তশিংগীদমক্তা চয়োল ২ চুপ্না পাংথোকখিবা ৬০শুবা কেপাসিতী বিল্দিং প্রোগ্রাম ২০২৩গী জুন ২দা লোইশিনখ্রে। সিভিল সর্ভেন্ত ১,৫০০গীদমক্তা সি.বি.পি.গী অহানবা ফেস লোইশিনখিবগা লোইননা, এন.সি.জি.জি.না ২০২৫ ফাওবদা অহেনবা সিভিল সর্ভেন্ত ১,৮০০ কেপাসিতী হেনগৎনবা বংগ্লাদেশ সরকারগা এম.ও.য়ু. অমা খুৎয়েক পীনখ্রে। কোবিদ-১৯ লাইচৎ মতুং, হৌখিবা চহি অনিগী মনুংদা, এন.সি.জি.জি.না বংগ্লাদেশকী ওফিসর ৫১৭দা ত্রেনিং পীখ্রে।
২১শুবা চহি চা অসি ‘এসিয়ন সেঞ্চুরী’ হায়না হায়নৈ। মসিনা সাউথ এসিয়ন লৈবাকশিংদা চাউখৎপা লৈবাক অমা ওইহন্নবগী অমসুং মখোয়গী নগ্রিকশীংগী পুন্সি মহিং ফগৎহন্নবা খুদোংচাবা পীরি। মসিগী পান্দম অসি ফংনবা, ম্যুচুৱল লর্নিং য়োকখৎপা অমসুং সিতিজন-সেন্ত্রিক পব্লিক পোলিসীশিংদা অহেনবা মিৎয়েং চংবা অমসুং ই-গোবর্নেন্স এদোপ্ত তৌদুনা অফবা গোবর্নেন্স য়োকখৎপা হায়বসি য়াম্না মরু ওই।
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী মখাদা, ভারত সরকারনা মসিগী অনৌবা থৌরাংশিং অসিদা হকথেংননা শরুক য়ারি। মসিনা অতোপ্পা চাউখৎলক্লিবা লৈবাকশিংদশু মখোয়গী সিভিল সর্ভেন্তশিং অমসুং তেক্নোক্রেতশিংগী কেপেবিলিতীশিং হেনগৎহন্নবগী লৌখৎলিবা থৌরাংশিংদশু মতেং পাংলি। মসিগী মিসন অসিগীদমক্তা, মিনিস্ত্রী ওফ এক্সতর্নেল এফিয়র্স (এম.ই.এ.)না নেস্নেল সেন্তর ফোর গুদ গোবর্নেন্স (এন.সি.জি.জি.)বু ‘ইনস্তিত্যুশন ইন ফোকস’ অমা ওইনা খঙনখ্রে। মসিনা মরম ওইরগা, এন.সি.জি.জি.না মখোয়গী থবক-থৌরমশিং অদুবু চাউথোরক্লি অমসুং হেনগৎলক্লি।
বংগ্লাদেশকী সিভিল সর্ভেন্তশিংগী ৬০শুবা সি.বি.পি.গী ভেলিদিক্তরী সেসনদা নেস্নেল সেন্তর ফোর গুদ গোবর্নেন্সকী জেনেরেল দাইরেক্তর, শ্রী ভারত লালনা ময়াই তাংবল লৌখি। মহাক্না ৱা ঙাংবা মতমদা, অসিগুম্বা কেপাসিতী বিল্দিং প্রোগ্রামশিং অসিনা গোবর্নেন্স ফগৎহন্নবা অমসুং পব্লিক সর্বিস নিংথিনা তৌনবা ভারত্তা মাইপাক্না ইমপ্লিমেন্ত তৌখ্রবা ৱাখল-লৌশিং অমসুং অনৌবা মখলগী প্রক্তিসশিং অদুবু ফেসিলিতেদ তৌনবগী পান্দমগা লোইননা নিংথিনা ক্যুরেত তৌখ্রে। খ্বাইদগী হেন্না ফবা প্রক্রিসশিং এক্সচেঞ্জ তৌদুনা ভারতনা মালেমগী থাক্তা গোবর্নেন্স সীস্তেমশিং দেবেলপ তৌবদা অমসুং হেন্না মপাঙগল কনখৎহনবদা শরুক য়ানবগী পান্দম থম্লি। দি.জি.না মসিদা শরুক য়ারিবা ওফিসরশিংদা মখোয়গী অকক্নবা তঙাইফদবশিং অদুগী মতুং ইন্না মথৌতাবা শেমদোক-শেমজিন তৌদুনা এদাপ্ত অমসুং রেপ্লিকেত তৌবা ঙম্নবা সি.বি.পি.দগী মরু ওইবা লর্নিং ৪-৫ খঙদোক্নবা হায়খি।
দি.জি.না খুনাই অসিদা সিভিল সর্ভেন্তশিংনা লৌরিবা মরু ওইবা থৌদাংশিং অদুগী মতাংদশু পনখি। মহাক্না সিভিল সর্ভেন্তশিং মীয়ামগী অপাম্বা মশক খঙগদবনি অমসুং থবক পাংথোক্কদবনি অমসুং অকক্নবা মতমগী মনুংদা মীয়ামগী থবকশিং অদু পাংথোক্কদবনি হায়না হায়খি। মীয়ামগীদমক্তা ওইবা এপ্রোচ এদোপ্ত তৌদুনা অমসুং খ্বাইদগী হেন্না ফবা মওংদা প্রোব্লেম সোল্ব তৌবদা অখন্নবামিৎয়েং থমদুনা, সিভিল সর্ভেন্তশিংনা মীয়ামগী য়াইফনবগীদমক্তা অমসুং গোবর্নেন্স সীস্তেমদা থাজবা থম্বদা য়াম্না চাউনা শরুক য়াগনি। মহাক্না মখোয়দা বেসিক এমেনিতীশিং খুদম ওইনা হাউসিং, ঈশিং, তোইলেতশিং, থোংনবা গ্যাস, এজুকেশন, হেল্থকিয়র, ফাইনান্সিয়েল সর্বিসশিং, অমসুং স্কিল দেবেলপমেন্ত হায়রিবশিং অসি ফংহনবদা স্পীদ অমসুং স্কেলগা লোইননা থবক তৌনবা খঙহনখি।
মহাক্না মরু ওইনা পনখি মদুদি ‘এসিয়ন সেঞ্চুরী’ অসিনা ত্রান্সফোর্মেতিব ফেজ অমগী মউৎ শিল্লি, মসিদা সাউথ এসিয়ন লৈবাকশিংনা অচৌবা গ্লোবল প্লেয়র অমা ওইনা থোরক্কদৌরিবনি। ফজরবা কলচরেল হেরিতেজ, দাইভর্স ইকোনোমীশীং অমসুং নহা ওইরিবা অমসুং ইচং থৌরিবা মীশিংগা লোইননা, সোউথ এসিয়ানা সস্তেন্নেবল গ্রোথ অমসুং দেবেলপমেন্তকীদমক্তা মথৌ তাবা মচাকশিং অদু লৈ। দি.জি.না তৌইনা ময়োক্নরিবা শিংনবশিং অদুবু কোকহন্নবা, ময়ামদগী শোত্থরবা ফুরপশিংবু পুখৎনবা , আমসুং লমদম অসিদা লৈরিবা নাগ্রিকশিংগী পুন্সি ফগৎহন্নবা মসিগী পাঙ্গলশিং অসিবু শিজিন্নবগী মরু ওইবা অদু পনখি।
গ্লোবল সাউথতা সোসিয়ো-ইকোনোমিক দেবেলপমেন্ত লৈহন্নবা, নুপীগী ইনক্লুজন অমসুং এমপাৱরমেন্ত অসি য়াম্না মরু ওই। অৱাংবা থাক্কী পব্লিক সর্বিসশিং ফংহন্দুনা অমসুং মখোয়দা ফগদবা এনভাইরনমেন্ত লৈহন্দুনা, নুপীশিংনা ৱার্কফোর্সতা হকথেংননা শরুক য়াবা ঙমগনি অমসুং ইকোনোমিক একইতিবিতীশিং মরু ওইবা থৌদাং লৌবা ঙমগনি, মসিনা অপুনবা প্রোদক্তিবিতীদা হেনগৎহল্লগনি। দি.জি.না সিভিল সর্ভেন্তশিংদা নুপীশিংগী এমপাৱরমেন্তকীদমক্তা থবক তৌগদবনি, খুদোংচাবশিং অমসুং রিসোর্সশিংদা চপ মান্ননা এক্সেস ফংহন্নবা থবক তৌগদবনি। অসিগুম্বা লেং মান্ননা থবক তৌবা অসিনা ঐওয়গী লৈবাকশিংবু চাউ-থৌরাংগী মথংগী থাক অদুদা পুখৎপদা য়াম্না মরু ওই হায়না মহাক্না হায়খি।
মসিগী মথক্তা মহাক্না লীকেজশিং থোকহন্দনবা অমসুং রিসোর্সশিংবু নিংথিনা শিজিন্ননবা য়াম্না লিংবা পাম্বৈশিংগী তঙাইফদবশিং অদুগী মতাংদা পনখি। মসিগা লোইননা মহাক্না ইন্দিয়া-বংগ্লাদেশকী অচেৎপা মরি থম্বগী মরু ওইবা অদুসু পনখি। মখাতানা দি.জি. অসিনা ওফিসরশিং অদুদা এন.সি.জি.জি.গী এলুম্নিগী শরুক অমা ওইনা মখোয়গী ৱাখল-লৌশিং অমসুং খ্বাইদগী হেন্না ফবা পর্ক্তিসশিং অদু এক্সচেঞ্জ তৌননবা থৌগৎখি। অসিগুম্বা এক্সপরিয়েন্স অমসুং এক্সপর্তীজ শিয়র তৌনবা অসিনা ইন্নোভেশন পুরক্কনি, অনৌবা খোংথাংশিং থৌগৎকনি অমসুংমালেম শিনবা থুংনা গোবর্নেন্স অমসুং পব্লিক এদমিনিস্তরেশনদা অফবা অহোংবা অমা প্রোমোত তৌরগনি।
কোর্স কোওর্দিনেতর, দা. এ.পি. সিংনা ৱা ঙাংবা মতমদা ৬০শুবা কেপাসিতী বিল্দিং প্রোগ্রাম অসিদা য়াওরিবা মখল-মখা কয়াগী হিরমশিং অদুগী মতাংদা পনখি। মসিগী ইনিসিয়েতিবশিং অসিদা গোবর্নেন্স, দিজিতেল ত্রান্সফোর্মেশন, দেবেলপমেন্ত স্কীমশিং, অমসুং সস্তেনেবল প্রক্তিসশিংগী মতাং বাওরি। মসিদা য়াওখিবা হিরমশিং অদুগী মনুংদা গোবর্নেন্সকী হোংঙক্লিবা পারদাইম, পাসপোর্ত সেৱা অমসুং এম.এ.দি.এ.দি. য়াওনা দিজিতেল গোবর্নেন্সকী মতাংদা কেস স্তদী, মীপুম খুদিংমক্তা হাউসিং, তোঙান-তোঙানবা দেবেলপমেন্ত স্কীমশিংদগী খ্বাইদগী হেন্না ফবা প্রক্তিসশিং, ইকো-ফ্রেনলী স্মার্ত সিতী প্লানিং, ভারতকী কমপোজিত ওইবা কলচর, অফবা গোবর্নেন্সতা আধারগী থৌদাং, দিজাস্তর মেনেজমেন্ত, ওল ইন্দিয়া সর্বিসশিংগী ওভরভ্যু অমা, স্তেচু ওফ য়ুনিতী প্রোজেক্ত, পব্লিক-প্রাইভেত পার্তনরশিপশিং, স্বামিত্বা স্কীম, হেল্থ সেক্তর ওপ্তিমাইজেশন, লীদরশিপ অমসুং কম্যুনুকেশন, ই-গোবর্নেন্স, দিজিতেল ইন্দিয়া, উমঙ, পি.এম. গতি শক্তি য়োজনা, গোবর্নমেন্ত ই-মার্কেতপ্লেস (জি.ই.এম.), খুঙ্গংগী লমশিংদা কনেক্তিবিতী লৈহন্নবগীদমক্তা পি.এম.জি.এস.ৱাই., গ্রীন ইনর্জী, এফিসিয়েন্ত পব্লিক সর্বিস দেলিভরী, ভিজিলেন্স এদমিনিস্ত্রেশন, ৱীমেন-সেন্ত্রিক গোবর্নেন্স, এন্তি-করপ্সন স্ত্রেতেজীশীং, সর্কুলর ইকোনোমী, অমসুং ইলেক্সন মেনেজমেন্তকী মতাংদা য়াওখি। মহাক্না পার্তিসিপেন্তশিং অদুদা এক্সপোজর ভিজিতশিংদা শরুক য়াবগী মমল য়াম্লবা খুদোংচাবশিং অদুগী মতাংদা পনখি, মসিনা মখোয়বু মখোয়না তমজরিবশিং অদুবু অমুক হেন্না হেনগৎহল্লে। প্লান তৌরবা ভিজিতশিং অদুদা সাহারানপুরগী দিস্ত্রিক্ত এদমিনিস্ত্রেশন, ভারতকী পার্লিয়ামেন্ত, অমসুং প্রধান মন্ত্রী সংঘ্রালয়া য়াওখি।
এন.সি.জি.জি.না এম.ই.এ.গা পার্তনরশিপ তৌদুনা এন.সি.জি.জি.না লৈবাক ১৫গী সিভিল সর্ভেন্তশিংদা ত্রেনিং পীবীখি খুদম ওইনা বংগ্লাদেশ, কেন্যা, তাঞ্জানিয়া, তুনিসিয়া, সিচিলিজ, গাম্বিয়া, মালদিবস, স্রি লঙ্কা, অফঘানিস্তান, লাওস, ভিয়েতনাম, নেপাল, ভুতান, ম্যানমার অমসুং কেম্বোদিয়া। হেনগৎলক্লিবা দিমান্দশিং অসিবু উরগা, এন.সি.সি.জি.না মশিং হেনগৎলক্লিবা লৈবাকশিংগী লিস্ততগী সিভিল সর্ভেন্তশিংগী মশিং হেন্না থম্বা য়ানবা কেপাসিতী হেনগৎহল্লি। নসিগী এক্সপান্সন অসিনা হেনগৎলক্লিবা দিমান্দ অদুবু নিংবা থুংহন্নবা অমসুং অতোপ্পা লৈবাকশিংনশু এন.সি.জি.জি.না পীরিবা এক্সপর্তিজ অনসুং রিসোর্সশিংদগী কানবা ফংহন্নবা পান্দম থম্লি।
অপুনবা কেপাসিতী বিল্দিং প্রোগ্রাম অসি বংগ্লাদেশকী কোর্স কোওর্দিনেতর, দা. এ.পি. সিং, কো-কোর্স কোওর্দিনেতর, দা. সঞ্জীব শর্মা অমসুং এন.সি.জি.জি.গী কেপাসিতী বিল্দিং তীম্না য়েংশিনখি।

Ministry of Personnel, Public Grievances & Pensions
NCGG completed training of 60th batch of civil servants of Bangladesh; So far, 2,145 officers from Bangladesh received training at NCGG
DG, NCGG Shri Bharat Lal emphasized the role of civil servants in being sensitive and responsive to people’s needs
The ‘Asian Century’ presents an opportunity to South Asia, said DG NCGG
Civil servants encouraged to exchange knowledge and best practices as part of NCGG alumni
03 JUN 2023 11:54AM by PIB Delhi
The 2–week 60th capacity building programme (CBP) for the civil servants of Bangladesh organised by the National Centre for Good Governance (NCGG) in partnership with the Ministry of External Affairs (MEA) concluded on 2nd June, 2023. Following the completion of the first phase of CBP for 1,500 civil servants, NCGG signed an MoU with the Government of Bangladesh to enhance the capacity of additional 1,800 civil servants by 2025. Post–Covid 19 pandemic, within the past two years, NCGG has already provided training to 517 officers of Bangladesh.
The 21st century is billed as the 'Asian century'. It offers an opportunity to South Asian countries to transform themselves into developed countries and enhance the quality of life of their citizens. To achieve this goal, it is important to foster mutual learning and concentrate on citizen-centric public policies and good governance by adopting e-governance.
Under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, the Indian government is actively engaged in these endeavours. It is also helping other developing nations in their endeavour to strengthen the capabilities of their civil servants and technocrats. In pursuit of this mission, the Ministry of External Affairs (MEA) has identified the National Centre for Good Governance (NCGG) as an ‘institution in focus’. As a result, the NCGG is expanding and scaling up its activities significantly.
The valedictory session of the 60th CBP for civil servants of Bangladesh was chaired by Shri Bharat Lal, Director General, National Centre for Good Governance. In his address, he highlighted how these capacity building programmes are meticulously curated with the primary objective of facilitating the exchange of knowledge and innovative practices that have been successfully implemented in India to enhance governance and public service delivery. Through the exchange of best practices, India aims to contribute to the development and strengthening of governance systems globally. The DG urged the participating officers to identify 4–5 key learnings from the CBP that they can adapt and replicate, with necessary modifications based on their specific needs.
The DG also spoke on the crucial role played by civil servants in society. He urged the civil servants to be sensitive and responsive to the needs of the people and ensure time-bound public service delivery. By adopting a people-centered approach and focusing on effective problem-solving, civil servants can contribute significantly to the well-being of the public and foster trust in the governance system. He urged them to work with speed and scale to provide access to basic amenities such as housing, water, toilets, cooking gas, education, healthcare, financial services, and skill development among others.
He underscored that the ‘Asian century’ represents a transformative phase, where South Asian countries must emerge as major global players. With a rich cultural heritage, diverse economies, and a young and dynamic population, South Asia possesses the necessary ingredients for sustainable growth and development. The DG emphasized the importance of leveraging these strengths to address common challenges, uplift marginalized communities, and improve the lives of citizens in this region.
To expedite the socio-economic development in the Global South, it is imperative to prioritize the inclusion and empowerment of women. By ensuring high-quality public services and creating a favourable environment, women can actively participate in the workforce and engage in meaningful economic activities, thereby enhancing overall productivity. The DG urged civil servants to work for empowerment of women, guaranteeing equal access to opportunities and resources. This concerted effort is instrumental in propelling our countries towards the next stage of development, he said.
Furthermore, he emphasized the need for robust measures to prevent leakages and ensure the proper utilization of resources. Additionally, he highlighted the importance of fostering strong India–Bangladesh relations, emphasizing that this relation should encompass various developmental endeavours. The DG further urged the officers to actively share their best practices and learnings as part of the NCGG alumni. This sharing of experiences and expertise can foster innovation, inspire new approaches, and promote positive change in governance and public administration worldwide.
Dr. A. P. Singh, course coordinator in his address highlighted the diversity of topics covered in the 60th capacity building programme. These initiatives include various aspects of governance, digital transformation, developmental schemes, and sustainable practices. Among the topics covered is the changing paradigm of governance, case studies on digital governance including Passport Seva and MADAD, housing for all, best practices from different development schemes, eco-friendly smart city planning, the composite culture of India, Aadhar's role in good governance, disaster management, an overview of All India Services, the Statue of Unity project, public-private partnerships, the Swamitva scheme, health sector optimization, leadership and communication, e-governance, Digital India, UMANG, PM Gati Shakti Yojana, Government e-Marketplace (GeM), PMGSY for rural connectivity, green energy, efficient public service delivery, vigilance administration, women-centric governance, anti-corruption strategies, circular economy, and election management, among others. He also highlighted that the participants of the programme had the valuable opportunity to partake in exposure visits, which proved to augment their overall learning journey. Among the planned visits were the district administration in Saharanpur, the Parliament of India, and the Pradhanmantri Sanghralaya, among others.
NCGG in partnership with MEA, NCGG has imparted training to civil servants of 15 countries viz. Bangladesh, Kenya, Tanzania, Tunisia, Seychelles, Gambia, Maldives, Sri Lanka, Afghanistan, Laos, Vietnam, Nepal Bhutan, Myanmar and Cambodia. Recognizing the increasing demand, NCGG is proactively expanding its capacity to accommodate a greater number of civil servants from an expanding list of countries. This expansion is aimed at meeting the rising demand and ensuring that more nations can benefit from the expertise and resources offered by the NCGG.
The entire capacity building programme was supervised by Dr. A. P. Singh, Course Coordinator for Bangladesh, Dr. Sanjeev Sharma, Co-course Coordinator and the capacity building team of NCGG.