য়ুমলৈ-কৈরৈ মন্ত্রালয়
মহাক্কী নুমিৎ মরিনিগী মনিপুর খোঙচৎকী অরোইবা নুমিত্তা, য়ুনিয়ন হোম মিনিস্তর অমসুং কোওপরেসন মিনিস্তর শ্রী অমিত সাহনা ইম্ফালদা পাউগী মীফম অমদা ৱা ঙাংখ্রে
মোদী সরকারগী মহুৎ শীন্দুনা, মনিপুরগী ইরাংদা লৈখিদ্রবশিংগী ইমুং-মনুংগী অৱাবদা শ্রী অমিত সাহনা অৱাবা ফোঙদোকখ্রে, তোকঙা তাদনবা, শান্তি অমসুং নুংশি চান্না লৈমিন্ননবা কাংলুপ খুদিংমক্কী মীয়ামদা অপিল তৌখ্রে
মনিপুরগী ইরাং থিজিন্নবা থবক্তগী পোথারবা হায় কোর্তকী চীফ জর্জতিস অমগী লমজিং মখাদা জুদিসিএল কম্মিসন অমা লিংখৎলগনি
মনিপুরগী রাজ্যপালনা চিয়ারমেন ওইদুনা পিছ কম্মিতি অমা শেম্লগনি, মসিদা কাংলুপ খুদিংমক্কী মীহুৎশিং শরুক য়াগনি
ভারত সরকার অমসুং মনিপুর সরকারগী মখাদা অমুক হন্না খুন্দা লৈতানবা পেকেজ অমা পায়খৎলগনি
ইরাংদা লৈখিদ্রবশিংগা নক্নবা ইমুং-মনুংগী মীওইদা দি.বি.তিগী খুৎথাংদা লুপা লাখ ১০গী শেনফম অমা পীরগনি
ক্রিমিনেল কন্সপিরেসি কেস ৫ য়াওনা কেস ৬ রেজিস্তার তৌরে অমসুং জেনেরেল কেস ১ সি.বি.আইগী স্পিসিএল তিম্না থিজিনগনি
মনিপুরদা তঙাইদবা পোৎলমশিং লেপ্তনা ফংহন্নবা, হান্নগী কোতাগী মথক্তা অহেনবা চেঙ মেত্রিক তন ৩০,০০০ ভারত সরকারনা থাখ্রে, গ্যাস সিলিন্দরশিং, পেত্রোল অমসুং মনা-মশিং ফংহন্নবা থৌরাং তৌরে
ভারত সরকারনা শেমখিবা মেদিকেল তিম ৮গী মনুংদা, তিম ৩ মনিপুরদা থুংখ্রে অমসুং তিম ৫ অথুবদা য়
01 JUN 2023 3:40PM by PIB Imphal
মহাক্কী নুমিৎ মরিনিগী মনিপুর খোঙচৎকী অরোইবা নুমিত্তা, য়ুনিয়ন হোম মিনিস্তর অমসুং কোওপরেসন মিনিস্তর শ্রী অমিত সাহনা ঙসি ইম্ফালদা পাউগী মীফম অমদা ৱা ঙাংখ্রে। শান্তি থম্নবা, ৱারি শান্নবা অমসুং নুংশি চান্ননা লৈমিন্ননবা শ্রী অমিত সাহনা মীয়ামদা অপীল তৌখি। মীয়াম তোকঙা থাজদনবা অমসুং শান্তি থম্নবা মহাক্না মনিপুরগী মীয়ামদা অপীল তৌখি। মোদী সরকারগী মহুৎ শীন্দুনা, মনিপুরগী ইরাংদা লৈখিদ্রবশিংগী ইমুং-মনুংগী অৱাবদা শ্রী অমিত সাহনা অৱাবা ফোঙদোকখ্রে।
য়ুনিয়ন হোম মিনিস্তর অমসুং কোওপরেসন মিনিস্তর শ্রী অমিত সাহনা হায়খি মনিপুরগী ইরাং থিজিন্নবা থবক্তগী পোথারবা হায় কোর্তকী চীফ জর্জতিস অমগী লমজিং মখাদা জুদিসিএল কম্মিসন অমা লিংখৎলগনি। মনিপুরগী রাজ্যপালনা চিয়ারমেন ওইদুনা পিছ কম্মিতি অমা শেম্লগনি, মসিদা কাংলুপ খুদিংমক্কী মীহুৎশিং শরুক য়াগনি।
শ্রী অমিত সাহনা হায়খি ইরাংদা লৈখিদ্রবশিংগা নক্নবা ইমুং-মনুংগী মীওইদা মখোয়গী বেঙ্ক একাউন্তশিংদা দি.বি.তিগী খুৎথাংদা লুপা লাখ ১০গী শেনফম অমা পীরগনি। সেকুরিতি এদভাইজর শ্রী কুলদিপ সিংহনা চিয়ারমেন ওইদুনা মনিপুরদা সেকুরিতিগী থবক তৌরিবা এজেন্সিশিংগী মরক্তা মীচং-মীখাই নাইদনা মতেং পাংন্নবা অমসুং ফজনা থবক তৌনবা ইন্তর-এজেন্সি য়ুনিফাইদ কমান্দ অমা লিংখৎকনি। ক্রিমিনেল কন্সপিরেসি কেস ৫ য়াওনা কেস ৬ রেজিস্তার তৌরে অমসুং জেনেরেল কেস ১ সি.বি.আইগী স্পিসিএল তিম্না থিজিনগনি। মীচং-মীখাই নাইদনা ইরাং অসিগী কমদৌনা হৌরকখিবনো হায়বগী মরম থিদোক্কগন অমসুং অসিগুম্বা থৌদোকশিংদা চেন্নবশিং চৈরাক পীগনি।
য়ুনিয়ন হোম মিনিস্তরনা হায়খি মনিপুরদা তঙাইদবা পোৎলমশিং লেপ্তনা ফংহন্নবা, হান্নগী কোতাগী মথক্তা অহেনবা চেঙ মেত্রিক তন ৩০,০০০ ভারত সরকারনা থাখ্রে, গ্যাস সিলিন্দরশিং, পেত্রোল অমসুং মনা-মশিং ফংহন্নবা থৌরাং তৌরে। খোঙশাং রেলৱে স্তেসন্দা মতম খরগী প্লেতফোর্ম অমা শেমগৎতুনা লৈবাক্কী অতৈ মফমশিংদগী মনিপুরদা তঙাইফদবা পোৎলমশিং ফংহনগনি। এয়রপোর্ত ফাওবা লাকপগী খুদোংচাবা পীনবা মীওই অমদা লুপা ২০০০ লৌরগা চুরাচান্দপুর, মোরে অমসুং কাংপোকপীদগী মতম খরগী ওইনা হেলিকোপ্তর সর্বিস লৈরে। মসিগী থবক অসিগী অতৈ চাদিং ভারত সরকার অমসুং মনিপুর সরকারনা পুথোক্কনি। ভারত সরকারনা শেমখিবা মেদিকেল তিম ৮গী মনুংদা, তিম ৩ মনিপুরদা থুংখ্রে অমসুং তিম ৫ অথুবদা য়ৌরক্লগনি, হায়রিবা তিমশিং অসিনা মোরে, চুরাচান্দপুর অমসুং কাংপোকপীদা হকশেলগী খুদোংচাবশিং ফংহনগনি।
য়ুনিয়ন হোম মিনিস্তরনা হায়খি মনিপুরগী মহৈরোয়শিং মখা তানা লাইরক তম্নবা, কম্পিতিতিপ একজামশিং শরুক য়ানবা ভারত সরকারগী ইজুকেসন মিনিস্ত্রিগী ওফিসিএলশিং অমসুং মনিপুরগী ইজুকেসন দিপার্তমেন্তগী ওফিসিএলশিংনা ওনলাইন ইজুকেসন, পরিখা অমসুং দিসতেন্স ইজুকেসনগী থৌরাং অমা পায়খৎলগনি, মসি নুমিৎ ২গী মনুংদা থৌরাং তৌগনি। ভর্চুএলগী খুৎথাংদা চুরাচান্দপুর, মোরে অমসুং কাংপোকপীদগী মনিপুর হায় কোর্তকী কেসশিং শরুক য়ানবা দরকার ওইবা খুদোংচাবশিং ফংহল্লগনি। য়ুনিয়ন হোম মিনিস্ত্রিগী জোইন্ত সেক্রেতরি থাক্কী ওফিসার অমা অমসুং তোঙান-তোঙানবা মিনিস্ত্রিশিংগী দাইরেক্তর লেবেল ওফিসার মঙা মনিপুরদা লৈরগনি।
য়ুনিয়ন হোম মিনিস্তরনা হায়খি ম্যান্মারগা তাইনবা ঙমখৈদা কিলোমিতর ১০গী শম্বল খানবা চাংয়েং পাংথোকপা লোইরে অমসুং কিলোমিতর ৮০ শম্বল খানবা তেন্দর কৌবগী থবক লোইশিল্লে অমসুং হৌজিক ঙমখৈগী শরুক্তা লেমহৌরিবা শরুকশিং শম্বল খানবা সর্ভে পাংথোক্লি। য়ুমলোন্নরিবা লৈবাকশিংদগী চঙলকপা মীওইশিং বাইওমেত্রিক অমসুং মীৎকী ইমপ্রেসনশিং লৌরগনি, কনাগুম্বা মীওই অমতনা লমদম অসিদা ইরাং থোকহনবা য়ারোই।
য়ুনিয়ন হোম মিনিস্তরনা হায়খি সস্পেন্সন ওফ ওপরেসনগী এগ্রিমেন্ত ঙাক্তবা হকচিন্না লৌগনি অমসুং য়ানখিবা নিয়মশিং থুগাইবা কাংলুপশিং এগ্রিমেন্তগী তার্মশিংগী মতুংইন্না অকনবা থবক লৌখৎকনি। মরী লৈনবা খুদিংমক্না এগ্রিমেন্তগী তার্মশিং চেকশিন্না ইনগদবনি। খুৎলায় পায়রিবশিং পুলিসতা মখোয়গী খুৎলায়শিং পীশিনগদবনি, পুলিসকী কোম্বিং ওপরেসন্দা খুৎলায় পায়রম্বা থেংনরবদি অকনবা থবক লৌখৎকনি।
সিবিল সোসাইতি ওর্গনাইজেসনশিংনা শান্তি পুরক্নবা শ্রী অমিত সাহনা অপীল তৌখি অমসুং মহাক্না হায়খী শান্তি পুরক্নবা অমসুং ৱারি শান্ননবা ফিবম অমা শেমগৎনবা মীওই খুদিংমক্না থবক তৌগদবনি। কাংলুপ অনিগী মরক্তা খুৎ থোক্নবা অসি মনিপুরদা এপ্রিল ২৯দগী হৌখিবনি। প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদী অমসুং চীফ মিনিস্তর শ্রী এন.বিরেন সিংহগী দবল ইঞ্জিন সরকার অমা মনিপুরদা লাকপদগী হৌখিবা চহি ৬ অসিদা মনিপুর বন্দ, ব্লোক্কেদ, কার্ফিয়ু অমসুং ইরাং লৈতবা লমদম অমা ওইরকখি। রাজ্য অসি মমাঙদা অমুক্তা ওইখিদ্রিবা মওংদা চাউখৎপা পুরকখি। রাজ্য অসিগী ইনফ্রাস্ত্রকচর মপাঙ্গল কনখৎহল্লে, শেন থাদবা হেনগৎলে, মনিপুর লাইরিক-লাইশু অমসুং শান্নবগী মফম অমা ওইরে।
শ্রী অমিত সাহনা হায়খি মহাক্কী মনিপুর খোঙচৎ মনুংদা, মহাক্না কাংলুপ খুদিংমক্কী মীওইশিংগা উনরে, রিলিফ কেম্পশিংদা চৎলুরে অমসুং ইম্ফাল, মোরে, চুরাচান্দপুর অমসুং কাংপোকপীদা মীহুৎশিং অমসুং অৱাবা তারবা মীওইশিংগা উনরে। মহাক্না রাজ্যগী মন্ত্রীমন্দলগী মিনিস্তরশিং অমসুং নুপী লুপশিংগশু উনরে। মহাক্না মৈতৈ কাংলুপগী সি.এস.ও ২২ রোমগা উনখি অমসুং কুকিগী সি.এস.ও ২৫ গা উনখি। শান্তি হঞ্জিল্লক্নবা মহাক্না অখঙ-অহৈশিং, প্রোফেসারশিং, থবক্তগী পোথারবা ওফিসারশিং অমসুং কাংলুপ খুদিংমক্কী মীওইশিং হৌখিবা নুমিৎ ২দা উনখি। মহাক্না রাজনিতি দল ১১গা ৱারি শানখি। মসিগী মথক্তা শান্নরোয়শিং অমসুং দল খুদিংমক্কী মীখলদগী কারকপা মীহুৎশিংগা ৱারি শানখি।

Ministry of Home Affairs
On the last day of his four-day visit to Manipur, Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah addressed a press conference in Imphal
On behalf of the Modi Government, Shri Amit Shah expresses deep condolences to the families of those killed in the Manipur violence, appeals to all sections to not to pay heed to rumours, maintain peace and promote harmony
A judicial commission will be set up under the chairmanship of the retired Chief Justice of the High Court to investigate Manipur violence
A peace committee will also be constituted under the chairmanship of the Governor of Manipur, in which representatives of all sections will be included
Under the relief and rehabilitation package by the Government of India and the Government of Manipur,
an amount of Rs 10 lakh will be given through DBT to the next of kin of those who lost their lives in the violence
6 cases including 5identified cases from all registered cases and one case of general conspiracy will be investigated by the special team of CBI
In order to ensure uninterrupted supply of essential commodities to Manipur, the Government of India has sent 30,000 metric tonnes of rice in addition to the prescribed quota, arrangements have also been made for the supply of gas cylinders, petrol and vegetables
Out of 8 medical teams formed by Government of India, 3 teams have reached Manipur and 5 teams will reach soon, these teams will provide health facilities in Moreh, Churachandpur and Kangpokpi areas
Supply of essential commodities to Manipur from rest of the country would also be ensured by setting up a temporary platform at Khongsang railway station
A temporary helicopter facility is being started from Churachandpur, Moreh and Kangpokpifor ease in travel
Union Home Minister said that any kind of violation of the Agreement of Suspension of Operation will be strictly dealt with and will be treated as a breach of the Agreement, the concerned parties should strictly follow all the terms of the Agreement
Those who are in possession of weapons should surrender them to the police, strict action will be taken against those found possessing weapons during the combing operation by the police
An Inter-Agency Unified Command would be set up for better and non-partisan coordination among all agencies which are maintaining security in Manipur
Biometric and eye impressions of people coming from neighboring countries are also being taken
01 JUN 2023 3:40PM by PIB Delhi
On last day of his four-day visit to Manipur, Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah addressed a press conference in Imphal today. Shri Amit Shah appealed to all sections in violence-hit Manipur to maintain peace, hold discussions and promote harmony. He appealed to the people of Manipur to not to pay heed to rumors and maintain peace. On behalf of Modi Government, Home Minister expressed deep condolences to the families of those killed in Manipur violence.
The Union Home Minister and Minister of Cooperation said that a judicial commission will be set up under the chairmanship of retired Chief Justice of the High Court to investigate the Manipur violence. He said that a peace committee would also be constituted under the chairmanship of the Governor of Manipur, in which representatives of all sections would be included.
Shri Amit Shah said that under the relief and rehabilitation package by Government of India and Government of Manipur an amount of Rs 10 lakh will be given to the next of kin of those who lost their lives in the violence. Government of Manipur and Government of India each will provide Rs 5 Lakh which will be given through DBT in their bank accounts. He said that for better and non-partisan coordination among all agencies which are working to maintain security in Manipur, an Inter-Agency Unified Command would be set up under the chairmanship of Security Advisor, Shri Kuldiep Singh. Home Minister said that 6 cases including 5 identified cases from all registered cases and one case of general conspiracy will be investigated by the special team of CBI. The cause of the violence will be investigated without any bias and discrimination and strict action will be taken to punish the guilty to prevent such incidents.
The Union Home Minister said that to ensure uninterrupted supply of essential commodities to Manipur, the Government of India has sent 30,000 MT of rice over and above the prescribed quota. Apart from this, arrangements have also been made for the supply of gas cylinders, petrol and vegetables. He said that supply of essential commodities to Manipur from rest of the country would also be ensured by setting up a temporary platform at Khongsang railway station. Shri Shah added that temporary helicopter facility is being started from Churachandpur, Moreh and Kangpokpi, which will provide transport facility to airport and remote places with charges of Rs 2000 per person only. He said that the rest of the cost of this service would be provided by the Government of India and the Government of Manipur. He said that out of 8 medical teams formed by the Government of India, 3 teams have reached Manipur and 5 teams will reach soon. These teams will provide health facilities in Moreh, Churachandpur and Kangpokpi areas.
Shri Amit Shah said that to ensure that the competitive examinations and education system continue without any interruptions for the students of Manipur, the officials of the Ministry of Education, Government of India, along with the officials of the Manipur Education Department, are preparing a concrete plan to arrange online education, examinations and distance education, which will be ready within 2 days. He said that necessary arrangements are being made to facilitate appearing before the Manipur High Court from Churachandpur, Moreh and Kangpokpithrough virtual medium. Shri Shah said that to ensure smooth functioning of all the arrangements in Manipur, a Joint Secretary level officers of Union Home Ministry and five Director level officers of different ministries will be present in the state.
The Union Home Minister and Minister of Cooperation said that the trial work on fencing of 10 kms border along the Myanmar and Manipur border has been completed by the Government of India, while the tendering process for 80 kms fencing work is also completed and the survey for fencing on the remaining border area is underway. He said that the biometric and eye impressions of people coming from neighbouring countries are also being taken, so that no one can incite violence in the region.
Union Home Minister said that any kind of violation of the Suspension of Operation Agreement will be dealt with strictly and will be treated as a breach of the Agreement. He said that all the terms of the agreement should be strictly followed by the concerned parties. Shri Shah said that people should surrender their weapons to the police as strict action will be taken against those found possessing weapons during the combing operation by the police.
Shri Amit Shah appealed to all civil society organizations that it is time to establish peace and increase harmony within the society. He said that everyone should work towards establishing peace and enabling an environment for discussion and harmony.
The Union Home Minister said that violence between two groups started in Manipur on 29th April after a decision given by the court. He said that for the last 6 years, Manipur has been free from bandh, blockade, curfew and violence and under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi and Chief Minister Shri N. Biren Singh, the double engine government of Manipur has achieved unprecedented progress in all parameters of development in the state. He added that past 6 years are the years of development and peace in the history of Manipur. A number of initiatives have been taken including opening central institutions in the region, strengthening the infrastructure, bringing industrial investment, making Manipur education and sports hub of the Northeast by smoothly running the educational institutions.
Shri Amit Shah said that during his stay in Manipur, he met people from all the sections, visited temporary relief camps, and interacted with delegations and victims in Imphal, Moreh, Churachandpur and Kangpokpi. Shri Shah said that he also held a meeting with state cabinet ministers and women's organizations. Apart from this, Shri Shah held meeting with about 22 Civil Society Organisations (CSOs) of Meitei community and about 25 CSOs of Kuki community. He also discussed measures to restore peace with intellectuals, professors, retired officers and people from every section of the society during the past 2 days. He said that discussions were also held with 11 political parties. Additionally, discussions were held with sportspersons and elected representatives of all parties.
Detailed Information of Union Home Minister Shri Amit Shah’s 4-day Visit to Manipur