Ministry of Jal Shakti
Union Minister For Jal Shakti, Shri Gajendra Singh Shekhawat Launches Unified Registration Portal For GOBARdhan
Portal To Act As A One Stop Repository To Assess Investment & Participation And Streamline Process Of Setting Up CBG/Biogas Plants In India
With More Than 650 Gobardhan Plants & This Portal, We Have Made Significant Achievement In Our ‘Waste To Wealth’ Generation Journey: Shri Shekhawat
01 JUN 2023 6:14PM by PIB Delhi
The Union Minister for Jal Shakti, Shri Gajendra Singh Shekhawat launched the Unified Registration Portal for GOBARdhan which will act as a one stop repository to assess investment and participation in Biogas/CBG sector at pan India level and more importantly streamline the process of setting up CBG/Biogas plants in India. Any government, cooperative or private entity operating or intending to setup a Biogas/CBG/Bio CNG plant in India can obtain a registration number by enrolling in this unified registration portal launched today. The registration number will enable availing of multitude of benefits and support from the Ministries & Departments of Government of India. States have been advised to get their CBG/Biogas plant operators registered on the portal on priority to avail existing and upcoming support from the Union Government.
Galvanizing Organic Bio-Agro Resources Dhan (GOBARdhan) is a vital umbrella initiative of Government of India, based on the whole of Government approach and aims to convert waste to wealth towards promoting circular economy. Government of India intends to build a robust ecosystem for setting up Biogas/Compressed Biogas (CBG)/ Bio-Compressed Natural Gas (CNG) plants to drive sustainable economic growth and promote a circular economy. As the nodal department for GOBARdhan, Department of Drinking Water and Sanitation (DDWS), Ministry of Jal Shakti has developed this portal, which can be accessed at https://gobardhan.co.in. The launch was attended, in virtual mode, by Additional Chief Secretaries/Principal Secretaries (In charge of rural sanitation) of all States/UTs and representation of various central Ministries and Departments.
Addressing the gathering, the Union Minister for Jal Shakti, Shri. Gajendra Singh Shekhawat said that this Unified Registration Portal of GOBARdhan is a perfect example of Cooperative Federalism as the stakeholder Central Ministries, all line departments of Centre and States have come together in development and deployment of the portal. He stated, “Our visionary Prime Minister gave us the responsibility of ensuring ‘waste to wealth’ to which effect we launched the GOBARdhan initiative. With more than 650 GOBARdhan plants and this portal, we have made significant achievement in our waste to wealth generation journey”. The Union Minister further said that the portal will not only ensure Ease of Doing Business (EODB) but with aggregated data from all Ministries & Departments across Centre and States, the initiative will also attract greater investment from the private players. “I hope and urge everyone present here today that we must continue our concreted efforts to ensure faster pace and progress of outcomes – ‘gati aur pragati’ of the GOBARdhan initiative”, he added. Sh. Shekhawat highlighted that registering of new projects on the portal is a pre-requisite to avail any benefit/support of GoI schemes and programs (GOBARdhan related) and in that context he urged all private operators as well as Government stakeholders to register at the earliest on this Unified Registration Portal.Sh. Shekhawat concluded his address by congratulating all the Officers and stakeholders for all their efforts towards developing the portal.
Speaking on the occasion, Secretary, Department of Drinking Water and Sanitation, Ms. Vini Mahajan said that the Portal was the result of extensive consultative process among all stakeholder Ministries. She informed that the Portal was made live to all States, Ministries and Line Departments for dry run, to sort all technical issues. The CBG Producers Association was also made to test and explore the functioning of the portal. Ms. Mahajan added that the Portal displays information on both existing as well as proposed GOBARdhan projects and will be a valuable tool for investors as well as entrepreneurs of the sector.
Sh. Jitendra Srivastava, JS&MD, SBM(G) & GOBARdhan informed that as on date, more than 650 GOBARdhan plants have been reported by different stakeholders. He added that the portal is available in the public domain to ensure transparency as well as making data available for research and related purposes.
The objective of GOBARdhan is to generate wealth and energy by converting cattle dung, agri residue and other organic waste into Biogas, CBG and bio fertilizers. This initiative comprises the entire gamut of schemes, programmes, policies promoting the conversion of organic waste like cattle dung, agri-residue etc. to biogas/CBG/Bio CNG. It encompasses schemes/programmes under various Ministries & Departments viz. Waste to Energy Scheme of M/o New and Renewable Energy, SATAT (Sustainable Alternative Towards Affordable Transportation) scheme of M/o Petroleum and Natural Gas, SBM(G) Phase II of DDWS, Agri Infrastructure Fund (AIF) of Dept. of Agriculture Cooperation & Farmers Welfare and Animal Husbandry Infrastructure Development Fund (AHIDF) of Dept. of Animal Husbandry & Dairy. GOBARdhan is being implemented in partnership with State Governments and Private Sector including entrepreneurs, societies etc. Any plant/project producing CBG/Biogas (more than 10 cuM/day) and bio slurry as principal outputs is eligible to be under the ambit of GOBARdhan.
GOBARdhan initiative is envisioned to contribute significantly towards reaching India’s climate action goals particularly achieving net-zero emissions by 2070. With the highest livestock population in the world, India produces vast amounts of animal waste. CBG/Biogas sector can play a crucial role in India’s energy transition, ensuring energy security and affordability, enhancing entrepreneurship, providing rural employment, and boosting local economies. Transitioning to CBG/Biogas can contribute to job creation for semi-skilled and skilled labor in multiple areas viz. waste collection, operations, construction etc. It will benefit rural people in general and women in particular from the use of clean fuel, improved cleanliness in villages and consequent improvement in health outcomes (through decreased incidence of vector borne and respiratory diseases). Initiative will also augment nation’s efforts toward achieving the Sustainable Development Goals (SDGs) viz. SDG 3: Good Health and Wellbeing, SDG 6: Clean Water & Sanitation, SDG 7: Affordable & Clean energy, SDG 13: Climate Action; amongst others. Further, the initiative contributes significantly towards circular economy, and Govt. of India’s Mission LiFE.
It encompasses schemes/programmes under various Ministries & Departments viz. Waste to Energy Scheme of M/o New and Renewable Energy, SATAT (Sustainable Alternative Towards Affordable Transportation) scheme of M/o Petroleum and Natural Gas, SBM(G) Phase II of DDWS, Agri Infrastructure Fund (AIF) of Dept. of Agriculture Cooperation & Farmers Welfare and Animal Husbandry Infrastructure Development Fund (AHIDF) of Dept. of Animal Husbandry & Dairy. Other stakeholder Ministries are M/o Housing and Urban Affairs, D/o Agriculture Research and Education, D/o Rural Development, D/o Fertilizers, M/o Environment Forest and Climate Change, D/o Science and Technology, M/o Skill Development and Entrepreneurship.
The Union Government is firmly committed in its endeavor to build a robust CBG/Biogas policy ecosystem in India. Few initiatives which are in the pipeline, aim to strengthen CBG/Biogas supply chain with special thrust on aggregation of biomass, grid pipeline connectivity, enabling organic farming practices, supporting Research & Development and constant engagement across CBG/Biogas stakeholders.

জল শক্তি মন্ত্রালয়
জল শক্তিগী কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রী গজেন্দ্র সিংহ শেখাৱতনা য়ুনিফাইদ রেজিস্ত্রেসন পোর্তেল ফোর গোবর্ধন হৌদোকখ্রে
ইনবেস্তমেন্ত অমসুং পার্তিসিপেসন এসেস তৌনবা ৱান স্তোপ রিপোজিতরী অমগুম এক্ত তৌনবা অমসুং ভারত্তা সি.বি.জি./বাইওগ্যাস প্লান্তশিং লিংখৎপগী স্ত্রিমলাইন প্রোসেসতা পোর্তেল
গোবর্ধন প্লান্ত 650 হেনবা অমসুং পোর্তেল অসিগা লোয়ননা ঐখোয়না ঐখোয়গী ‘ৱেস্ত তু ৱেল্থ’ জেনরেসন খোংচৎতা মশক নায়বা এচিবমেন্ত ফংবা ঙমলে: শ্রী শেখাৱত
01 JUN 2023 6:14PM by PIB Imphal
জল শক্তিগী কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রী গজেন্দ্র সিংহ শেখাৱতনা য়ুনিফাইদ রেজিস্ত্রেসন পোর্তেল ফোর গোবর্ধন হৌদোকখ্রে মদুনা পেন ইন্দিয়া থাক্তা বাইওগ্যাস/সি.বি.জি.দা ইনবেস্তমেন্ত অমসুং পার্তিসিপেসন এসেস তৌনবা অমসুং হেন্না মরুওইনা ভারত্তা সি.বি.জি./বাইওগ্যাস প্লান্তশিং লিংখৎপগী প্রোসেস স্ত্রিমলাইন তৌবদা ৱান স্তোপ রিপোজিতরী অমগুম এক্ত তৌগনি। ভারত্তা বাইওগ্যাস/সি.বি.জি./ বাইও সি.এন.জি. ওপরেত তৌরিবা নত্রগা লিংখৎপা পাম্বা গবর্নমেন্ত, কোওপরেতিব নত্রগা প্রাইবেত এন্তাইতী অমা হেক্তনা ঙসি হৌদোক্লিবা মসিগী য়ুনিফাইদ রেজিস্ত্রেসন প্রোতেল অসিদা মিং চন্দুনা রেজিস্ত্রেসন নম্বর অমা ফংবা ঙমগনি। রাজ্যশিংদা ভারত সরকারদগী হৌজিক লৈরিবা অমসুং লাক্কদৌরিবা তেংবাংশিং ফংনবা মাংজৌননা মখোয়গী সি.বি.জি./বাইওগ্যাস প্লান্ত ওপরেতরশিং পোর্তেল অসিদা রেজিস্তার তৌনবা খংহনখ্রে।
গালভানাইজিং ওর্গানিক বাইও-এগ্রো রিসোর্সেস ধন (গোবর্ধন) অসি ভারত সরকারগী অচৌবা অম্ব্রেলা ইনিসিয়েতিব অমনি, গবর্নমেন্ত এপ্রোচ্ছতা মপুং ওইনা য়ুমফম ওই অমদি সর্কুলর ইকোনোমী প্রমোত তৌবগী মায়কৈদা ৱেস্তপু ৱেল্থ ওন্থোক্নবা পান্দম থম্লি। ভারত সরকারনা সস্তেনেবল ইকোনোমিক গ্রোথ পুরক্নবা অমসুং সর্কুলর ইকোনোমী অমা প্রমোত তৌনবা বাইওগ্যাস/কম্প্রেস বাইওগ্যাস (সি.বি.জি.)/ বাইও-কম্প্রেস নেচরেল গ্যাস (সি.এন.জি.) প্লান্তশিং লিংখৎনবগীদমক অচৌবা ইকোসিস্তেম অমা শেমগৎপা পাম্লি। গোবর্ধনগীদমক নোদেল দিপার্তমেন্ত ওইনা দিপার্তমেন্ত ওফ দ্রিঙ্কিং ৱাতর এন্দ সেনিতেসন (দি.দি.দবল্যু.এস.), জল শক্তি মন্ত্রালয়না পোর্তেল অসি দিবেলপ তৌরে, https://gobardhan.co.in মদু দা ফংগনি। হৌদোকপগী থৌরম অসিদা ভর্চুএল মোদতা রাজ্য/য়ু.তি. পুম্নমক্কী এদিস্নেল চিফ সেক্রেতরীশিং/প্রিন্সিপাল সেক্রেতরীশিং (রুরেল সেনিতেসনগী চার্জ পুরিবশিং) অমসুং তোঙান-তোঙানবা সেন্ত্রেল মিনিস্ত্রীশিং অমসুং দিপার্তমেন্তশিংগী মীহুৎশিংনা শরুক য়াখি।
শরুক য়াখিবশিংদা ৱা ঙাংলদুনা জল শক্তিগী কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রী গজেন্দ্র সিংহ শেখাৱতনা হায়খি মদুদি গোবর্ধনগী মসিগী য়ুনিফাইদ রেজিস্ত্রেসন পোর্তেল অসি কোওপরেতিব ফেদরেলিজমগী মতিক চাবা খুদম অমনি। মহাক্না হায়খি, “ঐখোয়গী মীৎয়েং শানবা প্রধান মন্ত্রীনা ঐখোয়দা ‘ৱেস্ত তু ৱেল্থ’ ফংহন্নবা থৌদাং শিন্নবীরি, মদুগী মহৈ ওইনা ঐখোয়না গোবর্ধন ইনিসিয়েতিব হৌদোক্লে। গোবর্ধন প্লান্ত 650 হেনবা অমসুং পোর্তেল অসিগা লোয়ননা ঐখোয়না ঐখোয়গী ৱেস্ত তু ৱেল্থ জেনরেসন খোংচৎতা মশক নায়বা এচিবমেন্ত ফংবা ঙমলে”। কেন্দ্র মন্ত্রীনা মখাতানা ফোংদোকখি মদুদি পোর্তেল অসিনা ইজ ওফ দুয়িং বিজিনেস (ই.ও.দি.বি.) ফংহনবতা নত্তনা কেন্দ্র অমসুং রাজ্যশিংগী মিনিস্ত্রি অমসুং দিপার্তমেন্ত পুম্নমক্তগী দেতাগা লোয়ননা ইনিসিয়েতিব অসিনা প্রাইবেত প্লেয়রশিংদগী অচৌবা ইনবেস্তমেন্তকী পুক্নিংসু চিংশিল্লগনি। মহাক্না মখা তাখি মদুদি, “ঙসি মফম অসিদা শরুক য়ারিবা পুম্নমক্কী মফমদা ঐহাক্না আশা তৌরি অমদি হায়জরি মদুদি ঐখোয়না গোবর্ধন ইনিসিয়েতিবকী পান্দম ‘গতি অমসুং প্রগতি’ ফংনবগীদমক মখা তানা কন্না হোৎনগনি।”
থৌরম অদুদা ৱা ঙাংলদুনা দ্রিঙ্কিং ৱাতর অমসুং সেনিতেসনগী সেক্রেতরী শ্রীমতী ভিনি মহাজন্না হায়খি মদুদি পোর্তেল অসি স্তেকহোল্দর মিনিস্ত্রীশিংগী মরক্তা এক্সতেন্সিব কন্সলতেতিব প্রোসেসকী মহৈনি। মহাক্না খংহনখি মদুদি পোর্তেল অসি তেক্নিকেল ইসু পুম্নমক কোকহন্নবা দ্রাই রনগীদমক রাজ্য, মিনিস্ত্রী অমসুং লাইন দিপার্তমেন্ত পুম্নমক্তা লাইব ওইনা ফংহল্লি।
শ্রী জিতেন্দ্র শ্রিবাস্তব, জে.এস. অমসুং এম.দি., এস.বি.এম. (জি) অমসুং গোবর্ধন্না খংহনখি মদুদি ঙসি ফাওবদা তোঙান-তোঙানবা স্তেকহোল্দরশিংনা গোবর্ধন প্লান্ত 650 হেন্না রিপোর্ত তৌরকখ্রে। মহাক্না মখা তাখি মদুদি পোর্তেল অসি ত্রান্সপরেন্সী লৈহন্নবা লোয়ননা দেতা ফংহন্নবা অমদি মরী লৈনবা পর্পজগীদমক পব্লিক দোমেনদা ফংলি।
গোবর্ধনগী পান্দম অসি শা-শনগী মথি-ময়ুং, লৌউ-শিংউবগী লেমখাক অমসুং অতোপ্পা ওর্গানিক ৱেস্তশিংবু বাইওগ্যাস, সি.বি.জি. অমসুং বাইও ফর্তিলাইজরশিংদা ওন্থোক্তুনা ৱেল্থ অমসুং ইনর্জী জেনরেত তৌবনি। মসিনা তোঙান-তোঙান মিনিস্ত্রীশিং অমসুং দিপার্তমেন্তশিংগী মখাদা স্কিমশিং/প্রোগ্রামশিং মমিং পল্লবদা ন্যু অমসুং রিন্যুএবল ইনর্জী মন্ত্রালয়গী ৱেস্ত তু ইনর্জী স্কিম, পেত্রোলিয়ম অমসুং নেচরেল গ্যাস মন্ত্রালয়গী এস.এ.তি.এ.তি. (সস্তেনেবল ওলতরনেতিব তুৱার্দস এফোর্দেবল ত্রান্সপোর্তেসন) স্কিম, দি.দি.দবল্যু.এস.গী এস.বি.এম.(জি) ফেজ II, এগ্রিকলচর কোওপরেসন অমসুং ফার্মরস ৱেলফেয়র বিভাগকী এগ্রি ইনফ্রাস্ত্রকচর ফন্দ (এ.আই.এফ.) অমসুং এনিমেল হজবেন্দরী অমসুং দেরী বিভাগকী এনিমেল হজবেন্দরী ইনফ্রাস্ত্রকচর দিবলপমেন্ত ফন্দ (এ.ঐচ.আই.দি.এফ.) পুমকোয় কোইশিনলে।
খোংথাং অসিনা সস্তেনেবল দিবলপমেন্ত গোলস (এস.দি.জি.শিং) মমিং পল্লবদা অতোপ্পশিংগী মরক্তা এস.দি.জি. 3: গুদ হেল্থ অমসুং ৱেলবিয়িং, এস.দি.জি. 6: ক্লিন ৱাতর এন্দ সেনিতেসন, এস.দি.জি. 7: এফোর্দেবল এন্দ ক্লিন ইনর্জী, এস.দি.জি. 13: ক্লাইমেত এক্সন ফংনবগী মায়কৈদা লৈবাক্না হোৎনরিবশিংসু চাউথোকহল্লে। মখাতানা খোংথাং অসিনা সর্কুলর ইকোনোমী অমসুং ভারত সরকারগী মিসন লাইফকী মায়কৈদা মশক নায়না থৌদাং লৌরি।
মসিনা তোঙান-তোঙান মিনিস্ত্রীশিং অমসুং দিপার্তমেন্তশিংগী মখাদা স্কিমশিং/প্রোগ্রামশিং মমিং পল্লবদা ন্যু অমসুং রিন্যুএবল ইনর্জী মন্ত্রালয়গী ৱেস্ত তু ইনর্জী স্কিম, পেত্রোলিয়ম অমসুং নেচরেল গ্যাস মন্ত্রালয়গী এস.এ.তি.এ.তি. (সস্তেনেবল ওলতরনেতিব তুৱার্দস এফোর্দেবল ত্রান্সপোর্তেসন) স্কিম, দি.দি.দবল্যু.এস.গী এস.বি.এম.(জি) ফেজ II, এগ্রিকলচর কোওপরেসন অমসুং ফার্মরস ৱেলফেয়র বিভাগকী এগ্রি ইনফ্রাস্ত্রকচর ফন্দ (এ.আই.এফ.) অমসুং এনিমেল হজবেন্দরী অমসুং দেরী বিভাগকী এনিমেল হজবেন্দরী ইনফ্রাস্ত্রকচর দিবলপমেন্ত ফন্দ (এ.ঐচ.আই.দি.এফ.) পুমকোয় কোইশিনলে। অতোপ্পা স্তেকহোল্দর মিনিস্ত্রীশিংদি হাউজিং অমসুং অর্বান এফিয়ার্স মন্ত্রালয়, এগ্রিকলচর রিসর্স অমসুং এজুকেসন বিভাগ, রুরেল দিবলপমেন্ত বিভাগ, ফর্তিলাইজর বিভাগ, এনভাইরনমেন্ত ফোরেস্ত অমসুং ক্লাইমেৎ চেঞ্জ মন্ত্রালয়, সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী বিভাগ, স্কিল দিবলপমেন্ত অমসুং ওন্ত্রেপ্রিন্যুরশিপ মন্ত্রালয়নি।
কেন্দ্র সরকারনা ভারত্তা অচৌবা সি.বি.জি./বাইওগ্যাস পোলিসী ইকোসিস্তেম অমা শাগৎনবা হোৎনরিবা অসি চেৎনা পনখি। পাইপলাইনদা লৈরিবা খোংথাং খরনা এগ্রিগেসন ওফ বাইওমাস, গ্রিদ পাইপলাইন কনেক্তিবিতী, এনেবলিং ওর্গানিক ফার্মিং প্রেক্তিসেস, সপোর্তিং রিসর্স এন্দ দিবলপমেন্ত অমসুং কন্সতেন্ত এঙ্গেজমেন্ত এক্রোস সি.বি.জি./বাইওগ্যাস স্তেকহোল্দর্সদা অখন্নবা শাফুগা লোয়ননা সি.বি.জি./বাইওগ্যাস সপ্লাই চেন হেনগৎহন্নবা পান্দম থম্লি।