मन्त्रीमण्डल
मन्त्रीपरिषद्ले सहकारी क्षेत्रमा विश्वको सबैभन्दा ठूलो अन्न भण्डारण योजनाको सहजीकरणका लागि अन्तर-मन्त्रालयीय समिति (आईएमसी) को गठन र सशक्तिकरणलाई अनुमोदन गरेको छ।
31 MAY 2023 3:35PM by PIB Gangtok
प्रधानमन्त्री श्री नरेन्द्र मोदीको अध्यक्षतामा भएको केन्द्रीय मन्त्रीपरिषद् बैठकले आज कृषि तथा किसान कल्याण मन्त्रालय, उपभोक्ता मामिला मन्त्रालय, खाद्य तथा सार्वजनिक वितरण एवं खाद्य प्रशोधन उद्योग मन्त्रालयका विभिन्न योजनाहरूको अभिसरण गरेर सहकारी क्षेत्रमा विश्वको सबैभन्दा ठूलो अन्न भण्डारण योजनालाई सहजीकरण गर्न अन्तर मन्त्राललीय समिति (आईएमसी) को गठन र सशक्तिकरणलाई अनुमोदन गरेको छ।
योजनाको समयबद्ध तथा व्यावसायिक रूपमा एकरूपता कार्यान्वयन सुनिश्चित गर्नका लागि सहकारिता मन्त्रालयले देशका विभिन्न राज्य / केन्द्र शासित प्रदेशहरूका कम्तीमा 10 चयनित जिल्लामा एक पायलट परियोजना लागू गर्नेछ। पायलटले परियोजनाका विभिन्न क्षेत्रीय आवश्यकतामा बहुमूल्य अन्तर्दृष्टि प्रदान गर्नेछ, जसबाट सिकेका कुराहरूलाई योजनाको देशव्यापी कार्यान्वयनको लागि उपयुक्त रूपमा समावेश गरिनेछ।
कार्यान्वयन
निर्देशिका परिमार्जन गर्न / कृषिका लागि गोदामहरू जस्ता पूर्वाधार सिर्जना गरी ‘सहकारी क्षेत्रमा विश्वको सबैभन्दा ठूलो अन्न भण्डारण योजना’ लाई सहजीकरण गर्न स्वीकृत परिव्यय र तोकिएका लक्ष्यहरूभित्र आवश्यक पर्दा सम्बन्धित मन्त्रालयका योजनाहरूको कार्यान्वयन विधि र सम्बद्ध उद्देश्यहरू, चयनित ‘व्यवहार्य’ प्राथमिक कृषि ऋण सोसाइटीहरू (पीएसीएस) मा सहकारी मन्त्रीको अध्यक्षतामा कृषि तथा किसान कल्याण मन्त्री, उपभोक्ता मामिला, खाद्य तथा सार्वजनिक वितरण मन्त्री, खाद्य प्रशोधन उद्योग मन्त्री र सम्बन्धित सचिव सदस्य रहेको अन्तरमन्त्रालयीय समिति (आईएमसी) गठन गरिनेछ।
सम्बन्धित मन्त्रालयका पहिचान गरिएका योजनाहरू अन्तर्गत उपलब्ध गराइएका खर्चको उपयोग गरी योजना कार्यान्वयन गरिनेछ। योजना अन्तर्गत अभिसरणका लागि निम्न योजनाहरू पहिचान गरिएको छ:
(क) कृषि तथा किसान कल्याण मन्त्रालय:
1. कृषि पूर्वाधार कोष (एआईएफ),
2. कृषि मार्केटिङ इन्फ्रास्ट्रक्चर स्किम (एएमआई),
3. बागवानीको एकीकृत विकास मिशन (एमआईडीएच),
4. कृषि यान्त्रीकरणमा उप मिशन (एसएमएएम)
(ख) खाद्य प्रशोधन उद्योग मन्त्रालय:
1. माइक्रो फूड प्रोसेसिङ इन्टरप्राइजेज स्किम (पीएमएफएमई) को प्रधानमन्त्री औपचारिकीकरण,
2. प्रधानमन्त्री किसान सम्पदा योजना (पीएमकेएसवाई)
(ग) उपभोक्ता मामिला, खाद्य तथा सार्वजनिक वितरण मन्त्रालय:
1. राष्ट्रिय खाद्य सुरक्षा ऐन अन्तर्गत खाद्यान्नको बाँड़फाँड़,
2. न्यूनतम समर्थन मूल्यमा खरिद सञ्चालन
योजनाका फाइदाहरू
• योजना बहुआयामी छ - यसले पीएसीएस- को स्तरमा गोदामहरू स्थापना गर्न सुविधा दिएर देशमा कृषि भण्डारण पूर्वाधारको अभावलाई मात्र सम्बोधन गर्ने लक्ष्य राख्दैन, तर पीएसीएस- लाई विभिन्न अन्य गतिविधिहरू गर्न सक्षम बनाउँछ, जस्तै:
• राज्य एजेन्सीहरू / भारतीय खाद्य निगम (एफसीआई) को लागि खरिद केन्द्रहरूको रूपमा कार्य गर्दै;
• उचित मूल्य पसल (एफपीएस) को रूपमा सेवा गर्दै;
• अनुकूलन भर्ती केन्द्रहरू स्थापना गर्दै;
• साझा प्रशोधन एकाइहरू स्थापना गर्ने, जसमा परख गर्ने, क्रमबद्ध गर्ने, कृषि उत्पादनहरूको लागि ग्रेडिङ एकाइहरू, आदि।
• यसका साथै, स्थानीय तहमा विकेन्द्रीकृत भण्डारण क्षमताको सृजनाले खाद्यान्नको अपव्यय घटाउने र देशको खाद्य सुरक्षालाई सुदृढ़ बनाउनेछ।
• किसानहरूलाई विभिन्न विकल्प उपलब्ध गराएर, यसले बालीको बेचबिखनलाई रोक्न सक्छ, जसले गर्दा किसानहरूले आफ्नो उत्पादनको राम्रो मूल्य प्राप्त गर्न सक्षम हुन्छन्।
• यसले खाद्यान्न खरिद केन्द्रहरूमा ढुवानी गर्न र भण्डारणलाई गोदामबाट एफपीएसमा पुनः ढुवानी गर्न लाग्ने लागतमा ठूलो कमी ल्याउनेछ।
• ‘सरकारको सम्पूर्ण’ दृष्टिकोणमार्फत, योजनाले पीएसीएस- लाई उनीहरूका व्यावसायिक गतिविधिहरूलाई विविधीकरण गर्न सक्षम पार्दै किसान सदस्यहरूको आयमा वृद्धि गर्न सक्षम बनाउँछ।
समय सीमा र कार्यान्वयनको तरिकाः
• मन्त्रीपरिषद्ले स्वीकृत गरेको एक साताभित्र राष्ट्रिय स्तरको समन्वय समिति गठन गर्नेछ।
• मन्त्रीपरिषद्ले स्वीकृत गरेको 15 दिनभित्र कार्यान्वयन निर्देशिका जारी गरिनेछ।
• भारत सरकार र राज्य सरकारहरूसँग पीएसीएसको लिंकेजको लागि एउटा पोर्टल क्याबिनेट अनुमोदनको 45 दिनभित्र रोल आउट हुनेछ।
• मन्त्रीपरिषद्ले स्वीकृत गरेको 45 दिनभित्र प्रस्तावको कार्यान्वयन शुरु हुनेछ।
पृष्ठभूमि
भारतका प्रधानमन्त्रीले ‘सहकार-से-समृद्धि’ को परिकल्पनालाई साकार पार्न सहकारीको शक्तिलाई सदुपयोग गरी सफल र जीवन्त व्यावसायिक उद्यममा परिणत गर्न हरसम्भव प्रयास गर्नुपर्नेमा जोड़ दिएका छन् । यही सोचलाई अगाडि बढाउन सहकार मन्त्रालयले ‘सहकारी क्षेत्रमा विश्वको सबैभन्दा ठूलो अन्न भण्डारण योजना’ ल्याएको छ । योजनाले पीएसीएसको स्तरमा गोदाम, भन्सार हायरिङ सेन्टर, प्रशोधन एकाइहरू आदि सहित विभिन्न प्रकारका कृषि पूर्वाधारहरू स्थापना गर्ने, यसरी तिनीहरूलाई बहुउद्देश्यीय समाजहरूमा रूपान्तरण गर्ने समावेश गर्दछ। पीएसीएसको स्तरमा पूर्वाधारको निर्माण र आधुनिकीकरणले पर्याप्त भण्डारण क्षमता सृजना गरी खाद्यान्नको बर्बादी कम गर्नेछ, देशको खाद्य सुरक्षा सुदृढ पार्नेछ र किसानहरूलाई आफ्नो बालीको राम्रो मूल्य प्राप्त गर्न सक्षम बनाउँछ।
देशमा 1,00,000 भन्दा बढी प्राथमिक कृषि ऋण समितिहरू (पीएसीएस) छन् जसमा 13 करोडभन्दा बढी किसानहरूको ठूलो सदस्य सङ्ख्या छ। भारतीय अर्थतन्त्रको कृषि र ग्रामीण परिदृश्यलाई रूपान्तरण गर्न र अन्तिम माइलसम्म उनीहरूको गहिरो पहुँचको लाभ उठाउन आधारभूत तहमा पीएसीएसले खेलेको महत्त्वपूर्ण भूमिकालाई ध्यानमा राख्दै यो पहल पीएसीएसको स्तरमा अन्य कृषि पूर्वाधारहरूको साथमा विकेन्द्रीकृत भण्डारण क्षमता स्थापना गर्नको लागि गरिएको हो, जसले देशको खाद्य सुरक्षालाई मात्र बलियो बनाउँदैन, तर पीएसीएसलाई पनि जीवन्त आर्थिक संस्थाहरूमा रूपान्तरण गर्न सक्षम बनाउँछ।

Cabinet
Cabinet approves Constitution and Empowerment of an Inter-Ministerial Committee (IMC) for Facilitation of “World’s Largest Grain Storage Plan in Cooperative Sector”
31 MAY 2023 3:35PM by PIB Delhi
The Union Cabinet chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi, today approved the constitution and empowerment of an Inter Ministerial Committee (IMC) for facilitation of the “World’s Largest Grain Storage Plan in Cooperative Sector” by convergence of various schemes of the Ministry of Agriculture and Farmers Welfare, Ministry of Consumer Affairs, Food and Public Distribution and Ministry of Food Processing Industries.
In order to ensure time bound and uniform implementation of the Plan in a professional manner, Ministry of Cooperation will implement a pilot project in at least 10 selected Districts of different States/ UTs in the country. The Pilot would provide valuable insights into the various regional requirements of the project, the learnings from which will be suitably incorporated for the country-wide implementation of the Plan.
Implementation
An Inter-Ministerial Committee (IMC) will be constituted under the Chairmanship of Minister of Cooperation, with Minister of Agriculture and Farmers Welfare, Minister of Consumer Affairs, Food and Public Distribution, Minister of Food Processing Industries and Secretaries concerned as members to modify guidelines/ implementation methodologies of the schemes of the respective Ministries as and when need arises, within the approved outlays and prescribed goals, for facilitation of the ‘World’s Largest Grain Storage Plan in Cooperative Sector’ by creation of infrastructure such as godowns, etc. for Agriculture and Allied purposes, at selected ‘viable’ Primary Agricultural Credit Societies (PACS).
The Plan would be implemented by utilizing the available outlays provided under the identified schemes of the respective Ministries. Following schemes have been identified for convergence under the Plan:
(a) Ministry of Agriculture and Farmers Welfare:
1. Agriculture Infrastructure Fund (AIF),
2. Agricultural Marketing Infrastructure Scheme (AMI),
3. Mission for Integrated Development of Horticulture (MIDH),
4. Sub Mission on Agricultural Mechanization (SMAM)
(b) Ministry of Food Processing Industries:
1. Pradhan Mantri Formalization of Micro Food Processing Enterprises Scheme (PMFME),
2. Pradhan Mantri Kisan Sampada Yojana (PMKSY)
(c) Ministry of Consumer Affairs, Food and Public Distribution:
1. Allocation of food grains under the National Food Security Act,
2. Procurement operations at Minimum Support Price
Benefits of the Plan
• The plan is multi-pronged – it aims to address not just the shortage of agricultural storage infrastructure in the country by facilitating establishment of godowns at the level of PACS, but would also enable PACS to undertake various other activities, viz:
• Functioning as Procurement centres for State Agencies/ Food Corporation of India (FCI);
• Serving as Fair Price Shops (FPS);
• Setting up custom hiring centers;
• Setting up common processing units, including assaying, sorting, grading units for agricultural produce, etc.
• Further, creation of decentralized storage capacity at the local level would reduce food grain wastage and strengthening food security of the country.
• By providing various options to the farmers, it would prevent distress sale of crops, thus enabling the farmers to realise better prices for their produce.
• It would hugely reduce the cost incurred in transportation of food grains to procurement centres and again transporting the stocks back from warehouses to FPS.
• Through ‘whole-of-Government’ approach, the Plan would strengthen PACS by enabling them to diversify their business activities, thus enhancing the incomes of the farmer members as well.
Time-frame and manner of implementation
• National Level Coordination Committee will be formed within one week of the Cabinet approval.
• Implementation guidelines will be issued within 15 days of the Cabinet approval.
• A portal for the linkage of PACS with Govt. of India and State Governments will be rolled out within 45 days of the Cabinet approval.
• Implementation of proposal will start within 45 days of the Cabinet approval.
Background
The Prime Minister of India has observed that all out efforts should be made to leverage the strength of the cooperatives and transform them into successful and vibrant business enterprises to realize the vision of “Sahakar-se-Samriddhi”. To take this vision forward, the Ministry of Cooperation has brought out the ‘World’s Largest Grain Storage Plan in Cooperative Sector’. The plan entails setting up various types of agri-infrastructure, including warehouse, custom hiring center, processing units, etc. at the level of PACS, thus transforming them into multipurpose societies. Creation and modernization of infrastructure at the level of PACS will reduce food grain wastage by creating sufficient storage capacity, strengthen food security of the country and enable farmers to realise better prices for their crops.
There are more than 1,00,000 Primary Agricultural Credit Societies (PACS) in the country with a huge member base of more than 13 crore farmers. In view of the important role played by PACS at the grass root level in transforming the agricultural and rural landscape of Indian economy and to leverage their deep reach up to the last mile, this initiative has been undertaken to set up decentralized storage capacity at the level of PACS along with other agri infrastructure, which would not only strengthen the food security of the country, but would also enable PACS to transform themselves into vibrant economic entities.