য়ুমলৈ-কৈরৈ মন্ত্রালয়
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী অমদি কোওপরেসন মন্ত্রী, শ্রী অমিত সাহনা ঙসি অসামদা নেস্নেল ফোরেন্সিক সাইন্স য়ুনিভর্সিতী (এন.এফ.এস.য়ু.)গী গুৱাহাতী কেম্পসকী উরেপ উয়ুং তমখ্রে
মালেমগী ১১শুবা অদুগা লৈবাকসিগীনা ১০শুবা এন.এফ.এস.য়ু. ঙসি গুৱাহাতীদা লিংখৎলে, মসিদীগদমক ঐনা অসামগী মুখ্য মন্ত্রী শ্রী হিমন্ত বিস্বা সর্মগী মফমদা নুংঙাইবা ফোঙদোকচরি
ঙসি অসি অসাম লোয়ননা অৱাং নোংপোক পুম্বগী ওইনা ক্রিমিনেল জস্তিস সিস্তেমগী য়াম্না মরুওইবা নুমিৎ অমনি
হৌজিক্তি, গুৱাহাতীগী এন.এফ.এস.য়ু. কেম্পস অসিদা ফোরেন্সিক স্তদীশিং তম্বা য়ারগদবা মরম্না, অৱাং নোংপোক স্তেতশিংগী মহৈরোয়শিংনা ফোরেন্সিক সাইন্স তম্নবগীদমক দিল্লী নৎত্রগা অতৈ ময়োল্লমশিংদা চৎলুবগী মথৌ তাদ্রে
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লুচিং মখাদা, ভারত লৈঙাক্না লৈবাক শিনবা থুংনা নেস্নেল ফোরেন্সিক সাইন্স য়ুনিভর্সিতীগী নেতৱর্ক অমা শেমগৎলে, ক্রিমিনেল জস্তিসকী মায়কৈদা লৈবাক অসিগী লৈরিবা পান্দমদি য়াম্না তশেং তশেংই মদুদি মিয়াৎ তাহনবগী চাং অসি চাওখৎপা লৈবাকশিংদা লৈরিবদুদগী হেনগৎনা চৎপনি
এন.এফ.এস.য়ু.-গুৱাহাতীনা অৱাং নোংপোক স্তেতশিং লোয়ননা নোংপোক থংবা ঙমখি পরিংদা লৈরিবা বঙ্গলাদেশ, ভুতান, নেপাল, ম্যান্মার, ইন্দোনেসিয়ানচিংবা লৈবাক কয়াদা কান্নবা পীগনি
নেস্নেল ফোরেন্সিক সাইন্স য়ুনিভর্সিতীনা লৈবাক কয়াগা মেমোরেন্দম ওফ অন্দরস
25 MAY 2023 8:21PM by PIB Imphal
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী অমদি কোওপরেসন মন্ত্রী, শ্রী অমিত সাহনা অসামসা নেস্নেল ফোরেন্সিক সাইন্স য়ুনিভর্সিতী (এন.এপ.এস.য়ু.)কী গুৱাহাতী কেম্পসকী উরেপ উয়ুং তমখ্রে‍। মসিগা লোয়ননা, শ্রী অমিত সাহনা অসাম পুলিসনা পীরিপা সর্ভিসশিংবু মীয়ামদা হেন্না ফংহন্নবা অমদি অরোন অথুপ লৈহন্দনবা ‘অসাম পুলিস সেবা সেতু’ ৱেব পোর্তেলসু হাংদোকখি‍। জুদিসিয়রীদা ফোরেন্সিক সাইন্স শীজিন্নবগী মতাঙদা দোক্তর জে.এম. ব্যাসনা ইবা লাইরিক অমসু থৌরমদুদা ফোঙখি‍। অসামগী মুখ্য মন্ত্রী শ্রী হিমন্ত বিস্বা সর্ম য়াওনা মীথুং কয়াসু থৌরমদুদা শরুক য়াখি‍।
মহাক্কী ৱারোলদা, শ্রী অমিত সাহনা মালেমগী ১১শুবা অমদি লৈবাকসিগীনা ১০শুবা নেস্নেল ফোরেন্সিক সাইন্স য়ুনিভর্সিতী কেম্পস গুৱাহাতীদা লিংখৎপগা লোয়ননা ঙইই অসি অসামগী অমদি অৱাং-নোংপোক পুম্বগী ওইনা ক্রিমিনেল জস্তিস সিস্তেমগী য়াম্না মরুওইবা নুমিৎ অমনি হায়খি‍। স্তেত লৈঙাক্না ফোরেন্সিক সাইন্স য়ুনিভর্সিতী লিংখৎনবগীদমক একর ৫০গী লম অমা পীরি অমদি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্রা মোদীনা লুচিংবা লৈঙাক অসিনা এন.এফ.এস.য়ু. অসিদা মহৈরোয় ৩৫০০গী গ্রেজুএসন অমদি পোস্ত গ্রেজুএসনগীদমক লুপা করোর ৫০০ পীগনি হায়না মহাক্না হায়খি‍। ঙসি নেস্নেল ফোরেন্সিক সাইন্স য়ুনিভর্সিতী (এন.এফ.এস.য়ু.)গী উরেপ উয়ুং তম্বা অমদি মসিগী তেম্পররী কেম্পস মথৌ তৌবা হৌখিবগা লোয়ননা, অৱাং নোংপোক পুম্নমক্কী মহৈরোয়শিংনা ফোরেন্সিক সাইন্সকী লমদা মহৈ তম্নবগীদমক দিল্লী, গুজরাত, মুম্বাইনচিংবা মেত্রোপোলিতন ময়োল্লমশিংদা চৎনররোই হায়না মহাক্না হায়খি‍। মালেমগী অমত্তা ঙায়রবা স্পিসিএলাইজ ফোরেন্সিক সাইন্স য়ুনিভর্সিতী ভারত্তা লৈ হায়না শ্রী সাহনা হায়খি‍।
শ্রী অমিত সাহনা, প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লুচিং মখাদা, ভারত লৈঙাক্না আই.পি.সি., সি.আর.পি.সি. অমদি ইভিদেন্স এক্ততা চাউনা অহোংবা পুরক্লগনি হায়খি‍। মসিগী মচং ওইবা পান্দমদি ব্রিতিস মতমদা শেমখিবা লো অহুম অসিবু ঐখোয়গী সংবিধানগী ৱাখল্লোন পরিংদা হোংদোকপা অমদি লৈবাকসিগী মিয়াৎ তাবগী চাং হেনগৎহনবনি‍। লৈঙাক অসিনা মিয়াৎ তাবগী চাং হেনগৎহন্নবগীদমক চহি ৬ হেনবগী ফাদোক লৈগদবা কেস খুদিংদা ফোরেন্সিক এক্সপর্ত চৎপা মথৌ তাহনগনি, অমদি মসিনা লৈবাক পুম্বদা ফোরেন্সিক সাইন্স মহৈরোয়শিংগী থবক পীবগী খুদোংচাবা কয়া শেমগৎকনি‍। মালেম শিনবা থুংনা ফোরেন্সিক এক্সপর্তকী অচৌবা দিমান্দ লৈ হায়না মহাক্না মখা তাখি‍। গুজরাত্তগী হৌখিবা নেস্নেল ফোরেন্সিক সাইন্স য়ুনিভর্সিতী অসি ফোরেন্সিক সাইন্সকী লমদা তোঙানবা কোর্সশিং শেম শানবগী অমদি ফোরেন্সিক সাইন্সকী মাইওন পুম্নমকপু কোর্সতা ওন্থোক্নবগী মালেমসিগী অমত্তা ঙায়রবা মদুবু এন.এফ.এস.য়ু.নি‍।
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী অমদি কোওপরেসন মন্ত্রীনা, এন.এফ.এস.য়ু.-গুৱাহাতীনা অৱাং নোংপোক স্তেতশিং লোয়ননা নোংপোক থংবা ঙমখি পরিংদা লৈরিবা বঙ্গলাদেশ, ভুতান, নেপাল, ম্যান্মার, ইন্দোনেসিয়ানচিংবা লৈবাক কয়াদা কান্নবা পীগনি হায়খি‍। নেস্নেল ফোরেন্সিক সাইন্স য়ুনিভর্সিতীনা লৈবাক কয়াগা মেমোরেন্দম ওফ অন্দরস্তেন্দিং খুৎয়েক পীনদুনা নেস্নেল ফোরেন্সিক সাইন্স য়ুনিভর্সিতী অসিনা পুলিস অমদি জুদিসিএল থৌওংদা শীজিন্ননবখক নত্তনা প্রাইভেৎ ইন্দস্ত্রীশিংদসু শীজিন্ননবগীদমক ওফিসিএলশিংদা ওনলাইন অমদি ওফলাইন ত্রেনিংশিং পীরি হায়খি‍। নেস্নেল ফোরেন্সিক সাইন্স য়ুনিভর্সিতীনা লৈবাক ৭০ হেনবগী পুলিস ওফিসরশিং অমদি ফোরেন্সিক সাইন্তিস্তশিংদা ত্রেনিং পীখ্রে অমদি মালেমগী লৈবাক্কী থাক্কী অমদি মালেমগী থাক্কী লূপ কয়াগা য়ানচে ১৭০ হেন্না খুৎয়েক পীনখ্রে‍। শ্রী সাহনা, এন.এফ.এস.য়ু.গী গুৱাহাতী কেম্পস অসি তশেং তশেংনা মতিক চপ চারবা য়ুনিভর্সিতী অমনি হায়খি‍। মসিদা সাইবর সিক্যুরিতী, দিজিতেল ফোরেন্সিক, আর্তিফিসিএল ইন্তলিজেন্স, দি.এন.এ. ফোরেন্সিক, ফুদ ফোরেন্সিক, এনভাইরনমেন্তেল ফোরেন্সিক অমদি এগ্রিকলচরেল ফোরেন্সিক্কী কোর্সশিংগা লোয়ননা দবল গ্রেজুএসনগী থৌরাংসু লৈংনগনি‍। চৎলিবা একাদমিক সেসন অসিদগী হৌরগা ফেকল্তী মঙানা একাদমিক কোর্স ৫ হৌরগনি অমদি মতুং তারকপদা তোঙান তোঙানবা কোর্স ৪০দা পাকথোক চাউথোরক্কনি অমদি য়ুনিৎ অসি মপুং ফাবা য়ুনিৎ অমা ওন্থোক্কনি হায়না মহাক্না হায়খি‍।
শ্রী অমিত সাহনা, মপুং ফাবা পুলিসিংগী থৌওং অসি – লো অমসুং ওর্দর ঙাকপা, ক্রাই থিজিনবা অমদি মরাল লৈবা মীওইশিংবু ৱায়েল পথাপকী মতুং ইন্না চৈরাক ফংহনবা – হায়না শরুক অহুম থোক্না খায়দোকই হায়খি‍। হৌজিক, হায়রিবা থৌওং অহুম্মক্তা ফোরেন্সিক সাইন্স য়াম্না মরুওইরে হায়না মহাক্না মখা হায়খি‍। সাইকোলোজিকেল প্রোফাইল, ফিঙ্গরপ্রিন্তনচিংবা ফোরেন্সিক সাইন্সকী তোঙান তোঙানবা সাইন্তিফিক দিসিপ্লিনশিং শীজিন্নদুনা পুলিসনা ক্রাইমশিং থর্দ দিগ্রী মেথদশিং শীজিন্নদনা থিজিন হুমজিনবা ঙমহল্লগনি‍। ৱিৎনেস চেনখিবা মতাঙদা ফাওবা, কোর্তনা ফোরেন্সিক এক্সপরর্তকী মতেঙগা লোয়ননা পুলিসনা শেমখিবা চার্জসীত্তা য়ুম্ফম ওইরগা মরাল লৈবা মীওইশিংবু ফাদোক পীবা ঙমগনি‍। ভারত লৈঙাক্না লৈবাকসিগী দিস্ত্রিক্ত খুদিংদা ফোরেন্সিক মোবাইল ইনভেস্তিগেসন ফেসিলিতী অমমা লিংখৎপা পাম্মি‍।
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী অমদি কোওপরেসন মন্ত্রীনা অসামদা মিয়াৎ তাবগী চাং ৫% দগী ১৪% দা হেনগৎলে হায়খি‍। মিয়াৎ তাবগী রেসিওসু ৫% দগী ৪৫ – ৪০%দা হেনগৎলে‍। অদুম ওইনমক, স্তেত অসিনা মিয়াৎ তাবগী চাং চাদা ৮৫দা হেনগৎহন্নবা পান্দম থমগদবনি, অমদি মসি ফোরেন্সিক সাইন্সকী মতেং য়াওদনা ঙম্লোই‍। অসামগী মুখ্য মন্ত্রী, শ্রী হিমন্ত বিস্বা সর্মগী ইচঙ থৌবা শক্লোন্না মরম ওইরগা নেস্নেল ফোরেন্সিক সাইন্স য়ুনিভর্সিতীগী ১১শুবা কেম্পস অসি ঙসি অসামদা শঙ্গারি, মসিগীদমক মহাক্কী মফমদা থাগৎচরি হায়না মখা তাখি‍।
শ্রী অমিত সাহনা, লৈবাকসিগী মিয়াৎ তাবগী চাং ৫০%নি, অদুগা কেনাদাগীনা ৬২%, ইজ্রেলগীনা ৯৩%, অদুগা ইংলেন্দ অমদি য়ু.এস.এ.গীনা ৯০%নি হায়খি‍। ফোরেন্সিক সাইন্স য়ুনিভর্সিতীগী মতেঙগা লোয়ননা, লৈবাক অসিনা মিয়াৎ তাবগী চাং হেনগৎহন্নবা মায়কৈদা চঙশিনবা তাই‍। এন.এফ.এস.য়ু.গী মতেঙগা লোয়ননা হৈনবী ওইরবা ক্রিমিনেলশিংবু চৈরাক পীবনাল লৈবাকসিদা ক্রাইমগী ত্রেন্দ লাকশিন্নবা খুন্নাইসিগী অকনবা খুদম ওইনা থম্বা য়াই‍। ক্রিমিনেল জস্তিসকী মতাঙদা লৈরিবা ঐখোয়গা পান্দম তশেং তশেংই মদুদি ঐখোয়না মিয়াৎ তাহনবগী চাং চাওখৎপা লৈবাকশিংদগী হেনগৎহনবা তাই, অমদি মসিগীদমক, ভারত লৈঙাক্না প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লুচিং মখাদা লৈবাক শিনবা থুংনা নেস্নেল ফোরেন্সিক সাইন্স য়ুনিভর্সিতীগী নেতৱর্ক অমা শেমগৎনবা থবক পায়খৎলি হায়না মহাক্না হায়খি‍।
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী অমদি কোওপরেসন মন্ত্রীনা অসামদা মিয়াৎ তাহনবগী চাং হেনগৎহন্নবা মায়কৈ মরি লোঙবা লাল্লোং অমা লেপথোক্লে হায়খি‍। মসিদা ফোরেন্সিক্কী ইনফ্রাস্ত্রকচর মপাঙ্গল কনখৎহনবা, স্তেত লেবেল ফোরেন্সিক লেব অপগ্রেদ অমদি মোদর্নাইজ তৌবা, রীজনেল ফোরেন্সিক লেবশিং লিংখত্তুনা দিস্ত্রিক্তকী থাক্তা ক্রাইম থোকফমদগী ইভিদেন্স খোমগৎনা মোবাইল ফোরেন্সি লেবোরেতরীশিং মথৌ তৌহনবা, অমদি ফোরেন্সিক এক্সপর্তশিং শেমগৎপা য়াওরি‍। ফোরেন্সিক্কী ইনফ্রাস্ত্রকচর মপাঙ্গল কনখৎহনবা অসি স্তেত অমদি কেন্দ্র লৈঙাক্কী থবক ওইরগা, ফোরেন্সিক এক্সপর্তকী মেনপৱার ত্রেনিং পীবা অমদি ফংহনবা, রীছর্চ অমদি দিভেলপমেন্ত ফগৎহনবা অমদি মালেমগী খ্বায়দগী নৌবা তেক্নোলোজী লৈবাকসিদা পুরকপনা নেস্নেল ফোরেন্সিক সাইন্স য়ুনিভর্সিতীগী থবক ওইগনি‍। শ্রী সাহনা, এন.এফ.এস.য়ু.না মালেম পুম্বদা ফোরেন্সিক সাইন্সকী লমদা হোংলক্লিবশিং লেপ্পা নাইদনা নৈনরি অমদি লৈবাকসিগী ফোরেন্সিক সাইন্সপু মালেমগী থাক্তা লৈহন্নবা থবক পায়খত্তুনা আর. এন্দ দি.গী শিন লাংবগা লোয়ননা অঙাংশিংবু হীরম অসিদা চঙশিন্নবা পুক্নিং থৌগৎলি‍ হায়খি‍। এন.এফ.এস.য়ু.না এসিয়াগী অমত্তা ঙায়রবা বলিস্তিক রীছর্চ সেন্তর ত্রেনিং রেঞ্জ, সেন্তর ওফ এক্সেলেন্স ইন দি.এন.ও. ফোরেন্সিক সাইন্স অমদি ইন্তরনেস্নেল হ্যুমেনিতরিয়ন ফোরেন্সিক সেন্তর লিংখৎলে‍। দ্রোন ফোরেন্সিক সেন্তর অমদি সেন্তর ওফ এক্সেলেন্স ইন ফীজিওলোজিকেল ফোরেন্সিকসু এন.এফ.এস.য়ু.না লিংখৎলে হায়না মহাক্না হায়খি‍।
শ্রী অমিত সাহনা অসামগী মুখ্য মন্ত্রী শ্রী হিমন্ত বিস্বা সর্মবু স্তেত অসিদা পুলিস অমুক হিংগৎহনবগীদমক থাগৎখি‍। শ্রী মোদীগী লুচিং মখাদা অসামদা ইং-তপ্পা অমদি নুংশি-চান্ননা হিংমিন্নবগী অনৌবা চক অমা হৌরে হায়না মহাক্না হায়খি‍। ভারত লৈঙাক্না অৱাং নোংপোক পুম্বদা ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎলে অমদি মসিবু মেনলেন্দ ভারতকা শম্নহল্লে‍। মসিগা লোয়ননা, লালহৌ লূপশিংগা ইং-তপ্পগী ৱারী শানদুনা মীপুম খুদিংমকপু মেনস্ত্রীমদা পুরক্নবা থবকসু পায়খৎলি‍। মসিনা মরম ওইরগা – কার্বি, বোরো অমদি দিমাসা হায়রিবা অচৌবা লালহৌ লূপ অহুমসিগী নহা ৮০০০লোম চঙজরক্তুনা মেনস্ত্রীমদা লাকখ্রে‍। মনিপুরদা হন্দক্তা থোক্লিবা ইরাংসিগী মতাঙদা, শ্রী সাহনা মনিপুরগী মীয়ামদা ইং-তপ্পা ঙাক্না লৈনবা অমদি লো অমসুং ওর্দরদা থাজবা থম্নবা ৱাফম থমখি‍। ইরাং শন্দোক্লিবশিংগী মথক্তা অকনবা থবক লৌখত্তুনা অচুম্বা ৱায়েল ফংহনবা হায়বসিনা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লুচিংবা লৈঙাক অসিগী খুজিল থৌরাংনি হায়না মহাক্না হায়খি‍। হৌখিবা তহি ৬ সিদা মনিপুর ইং-তপ্না লৈরক্লি অমদি ব্লোকেদ অমত্তা লৈতনা লাক্লি‍। ঐখোয়না লৈরিবা ফীভম অসিবু ৱারী শানদুনা ইংনা তপ্না ৱারোইশিন পুরক্কনি হায়না শ্রী সাহনা হায়খি‍।‍।
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী অমদি কোওপরেসন মন্ত্রীনা অথোইবা নীংতম লান্মী শ্রী রাস বিহারীগী মফমদা মহাক্কী মপোক কুমওন্না লাকপদা লৈবাকসিগী নীংতম ঈহৌদা মহাক্না লৌরম্বা মমল য়াম্লবা থৌদাংগীদমক শ্রদ্ধাঞ্জলি কৎখি‍। নীংতম লান্মী শ্রী রাস বিহারী বোসনা নীংতম ঈহৌদা ইহুল হাপখি অমদি মতমদুগী নহাশিংগী পুক্নিং থৌগৎনফম ওইখি হায়না মহাক্না হায়খি‍। এন.এফ.এস.য়ু.দা ১০০% প্লেসমেন্ত রেসিও লৈ অমদি ইনস্তিত্যুৎ অসিদগী গ্রেজুএত তৌরকপা হায়বসি খুদক্তা থবক ফংবনি হায়না মহাক্না হায়খি‍। সাইন্সকী লমদা লৈরিবা কোর্স পুম্নমকসিগী মরক্তা, খ্বায়দগী মশিং য়াম্বা থবক ফংবগী খুদোংচাবদি ফোরেন্সিক সাইন্সকী লমদনি হায়খি‍। শ্রী সাহনা মহৈরোয়শিংগী মফমদা অসামদা লিংখৎকদৌরিবা নেস্নেল ফোরেন্সিক সাইন্স য়ুনিভর্সিতী অসিদা মখা তাবা মহৈ মশিংগীদমক লাক্নবা অমদি মখোয়গী তুংগী লম্বী শেম্ননবা অমদি লৈবাকসিগী লো অমসুং ওর্দরগী ফীভম মপাঙ্গল কনখৎহনবদা থৌদাং য়াননবা ৱাফমসু থমখি‍।

Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah lays the foundation stone of Guwahati campus of National Forensic Science University (NFSU) in Assam today
The world's 11th and the country's 10th NFSU centre has been established in Guwahati, today, I want to congratulate the Chief Minister of Assam Shri Himanta Biswa Sarma for this
Today is very important day for the criminal justice system of Assam as well as the entire North-East
Now the students of North Eastern state will not have to go to Delhi or other cities to study Forensic Science, as forensic studies can now be pursued in NFSU campus of Guwahati itself
Under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, the Government of India is establishing a network of National Forensic Science University across the country, the goal of the country in the direction of criminal justice is very clear that the conviction rate is to be taken ahead of the rate of developed countries
NFSU- Guwahati will benefit North-East India as well as many countries along the eastern border like Bangladesh, Bhutan, Nepal, Myanmar, Indonesia
National Forensic Science University has signed Memorandum of Understanding with many countries and is not only providing online and offline training to the officials for the use of forensics in police and judicial process but to the private industries as well
Government led by Prime Minister Shri Narendra Modi will make the forensic experts visit mandatory in all cases with punishment of more than 6 years so that conviction rate can be increased, this will increase the demand for forensic experts across the country and NFSU will fulfill it
The process of total policing is divided into three parts - maintaining law and order, investigating crime and getting the culprit punished following judicial process, presently, forensic science is very crucial in all these three processes
NFSU has established Asia's only Ballistic Research Centre Testing Range, Centre of Excellence in DNA Forensic Science and International Humanitarian Forensic Centre
National Forensic Science University has trained police officers and forensic scientists from more than 70 countries and has signed more than 170 agreements with national and international organizations around the world
Drone Forensic Center and Center of Excellence in Psychological Forensics have also been established by NFSU
Shri Amit Shah also launched the web portal 'Assam Police Seva Setu' to make the services of the Assam Police more accessible and transparent for the people
25 MAY 2023 8:21PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah laid the foundation stone of Guwahati campus of National Forensic Science University (NFSU) in Assam. Along with this, Shri Amit Shah also launched the web portal 'Assam Police Seva Setu' to make the services of the Assam Police more accessible and transparent for the people. A book written by Dr. J.M Vyas on the use of forensic science in judiciary was also released. Several dignitaries including the Chief Minister of Assam Shri Himanta Biswa Sarma were present on the occasion.
In his address, Shri Amit Shah said that today is a very important day for the criminal justice system of Assam as well as the entire North-East as the world's 11th campus and the country's 10th campus has been established in Guwahati. He said that the State Government has given 50 acres of land for this Forensic Science University and Government under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, will provide about Rs 500 crore on this NFSU for graduation and post graduation of 3,500 students. He said that with the Bhumi pujan ceremony of National Forensic Science University (NFSU) today and after the commencement of its temporary campus, the students of the entire North East will not have to go to metropolitan cities like Delhi, Gujarat, Mumbai to get education in the field of forensic science. Shri Shah said that the only specialized forensic science university of the world is located in India.
Shri Amit Shah said that under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, the Government of India is going to make radical changes in IPC, CRPC and Evidence Act. Its basic objective is to change these three laws prepared during the British era according to the spirit of our Constitution and to increase the conviction ratio in our country. The government is going to make the visit of forensic experts mandatory in all crimes punishable for more than 6 years which is also going to create job opportunities for forensic science students across the country. He added that there is huge demand of experts in this emerging field of forensic science across the globe. The National Forensic Science University, started from Gujarat, is the only NFSU in the world to prepare exclusive courses in the field of forensic science and convert all dimensions of forensic science into courses.
The Union Home Minister and Minister of Cooperation Minister said that the NFSU, Guwahati will not only benefit Assam and North-East India but many countries along the eastern border like Myanmar Bangladesh, Bhutan, Nepal, Indonesia. He said that by signing Memorandum of Understanding with the many countries, National Forensic Science University is not only providing online and offline training to the officials for the use of forensics in police and judicial process but to the private industries as well. National Forensic Science University has trained police officers and forensic scientists from more than 70 countries and has signed more than 170 agreements with national and international organizations around the world. Shri Shah said that Guwahaticampus of NFSU is a perfect university in true sense. In this, along with courses like cyber security, digital, forensic, artificial intelligence, DNA forensics, food forensics, environmental forensics and agricultural forensics, arrangements will be made for double graduation. He said that from this academic year itself five faculties are going to start 5 academic courses and further will be expanded to 40 different courses and this unit will be converted into a complete unit.
Shri Amit Shah said that the process of total policing is divided into three segments - maintaining law and order, investigating the crime and ensuring that the guilty are punished through judicial investigation. He said that currently, forensic science has gained crucial importance in all the three segments. By employing various scientific disciplines of forensic science like psychological profile, fingerprints etc. the police will be able to investigate crime without resorting to third degree methods. Even in case of a witness turning hostile, the court can sentence the guilty based on the charge sheet prepared by the police with the help of a forensic expert. The Government of India wants to set up a forensic mobile investigation facility in every district of the country.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that the conviction rate has increased from 5% to 14% in Assam. The conviction ratio has also increased from 5% to 45-40%. However, the state should aim to take the conviction rate above 85 per cent, and it cannot happen without the aid of forensic science. Shri Shah added that due to the proactive role of Chief Minister of Assam, Shri Himanta Biswa Sarma, the 11th campus of National Forensic Science University is being inaugurated in Assam, today, for which he is thankful to him.
Shri Amit Shah said that the conviction rate in the country is 50%, while it is 62% in Canada, 93% in Israel, and 90% in both England and USA. With the help of Forensic Science University, the country has to move towards increasing the conviction rate. By punishing the habitual criminals with the help of NFSU, a strict example can be set in the society to control the trends of crime in the country. He said that our goal in relation to criminal justice is clear that we have to take our conviction rate ahead of the rate of developed countries, and for this purpose, the Government of India under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi is working towards creating a network of National Forensic Science University across the country.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that a four-pronged strategy has been chalked out to increase the conviction rate in Assam. It includes, strengthening the infrastructure of forensics, upgrading and modernizing the state level forensic labs, building regional forensic labs, ensuring that the mobile forensic laboratories are operational at the district level to collect evidence from the crime scene, and grooming of manpower as the forensic experts. While strengthening the infrastructure of forensics is the task of the state government and the central government, the training and ensuring the availability of the manpower of forensic experts, improving research and development and bringing the world's most modern technology to the country are the tasks of the National Forensic Science University. Shri Shah said that NFSU is continuously studying the changes taking place in the field of forensic science across the globe and is working to take the country's forensic science at par with the world while also making arrangements for R&D and inspiring the children to move forward in this field. He said that NFSU has established Asia's only Ballistic Research Centre Testing Range, Centre of Excellence in DNA Forensic Science and International Humanitarian Forensic Centre. Drone Forensic Centre and Centre of Excellence in Psychological Forensics have also been established by NFSU.
Shri Amit Shah congratulated the Chief Minister of Assam Shri Himanta Biswa Sarma for reviving the police in the state. He said that a new era of peace and harmony has started in Assam under the leadership of Shri Modi. Government of India has developed infrastructure in the entire Northeast and also connected it with mainland India. Along with this, efforts were made to bring everyone into the mainstream by conducting peace talks with the insurgent groups. Due to which about 8000 youth of three major insurgent groups-Karbi, Bodo and Dimasa have surrendered and come to the mainstream. In the wake of recent clashes in Manipur, Shri Shah has appealed to the people of Manipur to maintain peace and have faith in law and order. He said that it is the policy of the government led by Prime Minister Shri Narendra Modi that justice should be done and strict action should be taken against those who spread violence. Shri Shah has said that since last 6 years there has been peace in Manipur and there has not been a single blockade. We will solve this problem also through dialogue and peace. Shri Amit Shah said that after a few days he will go to Manipur for 3 days and talk to the people for establishment of peace.
Union Home Minister and Minister of Cooperation paid tribute to the great freedom fighter Shri Rash Behari Bose on his birth anniversary for his immense contribution in the freedom struggle for the country. He said that freedom fighter Shri Ras Bihari Bose helped provide stimulus to the freedom struggle and was a source of inspiration for youths of that time. He said that NFSU has a 100% placement ratio and graduating from the institute means getting a job immediately. Among all the courses available in the field of science, the maximum job opportunities are in the field of forensic science. Shri Shah urged the students to come to the National Forensic Science University to be established in Assam for further education and to shape your future and also to contribute in further strengthening the law and order situation of the country.