য়ুমলৈ-কৈরৈ মন্ত্রালয়
খীর ভৱানি মেলা, ২০২৩ কাশ্মিরি পন্দিতশিং অমসুং কাশ্মির ভেলীগী লমদম অদুগী মীশিংনা য়াম্না থৱাই য়াওনা অমসুং নুংঙাইনা পাংথোকখ্রে
কেন্দ্রগী য়মলৈ-কৈরৈ অমসুং কোওপরেশন মন্ত্রী, শ্রী অমিত শাহনা মহাক্কী য়াইফ-পাউজেল পীখ্রে অমসুং খীর ভৱানি মেলা অসিবু মাইপাক্না পাংথোকখিবগীদমক্তা জম্মু অমসুং কাশ্মিরগী লেপ্তনেন্ত গোবর্নর, শ্রী মনোজ সিনহা, সি.এ.পি.এফ.শিং, জে. অমসুং কে.গী পুলিস অমসুং লোকেল এদমিনিস্ত্রেশনবু থাগৎপা ফোংদোকখ্রে
য়ুমলৈ-কৈরৈ মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি জ্যেস্থ অস্তমিদা পাংথোকপা খীর ভৱানি মেলা কাশ্মিরি পান্দিতকি ইচিল-ইনাওশিংগী স্পিরিচুৱলগী ওইবা পুন্সিদা য়াম্না শেংলবা মফম অমা কল্লি, দিভোতী ২৫০০০ হেন্না মেলা অদুদা শরুক য়াখি
ইমা খীর ভৱানিগী মতিক-মগুন লৈরবা থৌজালনা ঐখোয়বু মতম চুপ্পদা থৌজানবীবা ওইরসনু- শ্রী অমিত শাহ
29 MAY 2023 5:35PM by PIB Imphal
চহি খুদিংগী জ্যেস্থ অস্থমিগী নুমিত্তা কাশ্মিরি পন্দিতশিংনা খীর ভৱানি তেম্পল হায়নশু খঙনবা মাতা রাগনেয়া দেবি তেম্পলদা লাইখুরুম্বা চৎনৈ। হন্দক্কী চহি অসিগী মেলা অদু মেগী ২৮দা কাশ্মিরি পন্দিতশিংদা নত্তনা কাশ্মির ভেলীগী লমদম অদুগী মীশিংনশু য়াম্না থৱাই য়াওনা অমসুং নুংঙাইনা পাংথোকখ্রে।
মহাক্কী ত্বীত্তা, কেন্দ্রগী য়ুমলৈ-কৈরৈ অমসুং কোওপরেশনগী মন্ত্রী, শ্রী অমিত শাহনা হায়খি “জ্যেস্থ অস্তমিদা পাংথোকপা খীর ভৱানি মেলা কাশ্মিরি পান্দিতকি ইচিল-ইনাওশিংগী স্পিরিচুৱলগী ওইবা পুন্সিদা য়াম্না শেংলবা মফম অমা কল্লি, দিভোতী ২৫০০০ হেন্না মেলা অদুদা শরুক য়াখি। খীর ভৱানি মেলা অসিবু মাইপাক্না পাংথোকখিবগীদমক্তা জম্মু অমসুং কাশ্মিরগী লেপ্তনেন্ত গোবর্নর, শ্রী মনোজ সিনহা, সি.এ.পি.এফ.শিং, জে. অমসুং কে.গী পুলিস অমসুং লোকেল এদমিনিস্ত্রেশনবু ঐহাক্না থাগৎপা ফোংদোক্লি। ইমা খীর ভৱানিগী মতিক-মগুন লৈরবা থৌজালনা ঐখোয়বু মতম চুপ্পদা থৌজানবীবা ওইরসনু।”
খীর ভৱানি মেলা অসি মেগী ২৬তা হৌখি অমসুং মেগী ২৮দা লোইশিনখি, হায়বদি জ্যেস্থ অস্তমি নুমিত্তা। মেলা অদুগী অহানবা নুমিত্তা জম্মুদগী বস ১০৭তা লাইশঙ অদুবু য়ৌনবা দিভোতী ২৫০০ হেন্না লাকখি।
দিভোতীশিং অদুনা য়াম্না নুংঙাইনা লৈনবগীদমক্তা দিস্ত্রিক্ত এদমিনিস্ত্রেশন গান্দরবলনা য়াম্না পাক চাউনা অমসুং য়াম্না মচা খাইনা শিনখি। দিস্ত্রিক্ত পুলিস গান্দরবল, এন.জি.ও.শিং, সরকারগীকর্মচারিশিং, রাজনিতি দল অসিনচিংবশিং অসিনা মখোয়গী তেন্তশিং খিনখি অমসুং দিভোতীশিংদা রিফ্রসমেন্তশিং পীখি। দিস্ত্রিক্ত পুলিস, গান্দরবলনা য়াম্না মচা খাইনা সেক্যুরিতী শিন লাংখি, জে.অমসুং কে. পুলিসকী মেনপাৱরগা লোইননা সি.এ.পি.এফ.কী কোই ২০ য়াওখি। এস্কোর্ত ভেহিকলশিং, আর.ও.পি., সি.তি. ক্যু আর.তি.শিং, লো অমসুং ওর্দরগী কম্পোনেন্তশিং, অহেনবা নাকা পোইন্তশিংনা ঙাকশেনবগী থৌরাংদা শরুক য়াখি। দিভোতীশিং অদুগী চান-থক্নবা পীনবগীদমক্তা লঙ্গার ১০ থমখি।
মে ২৮গী নুমিদাংগী আর্তি/পুজাগা লোইননা মেলা অদু য়াম্না ইংনা-চিক্না লোইশিনখি। কাশ্মিরি পান্দিতশিং অমসুং লম্দম অদুগী অতোপ্পা কাংলুপশিংনা মখোয়না নুংশিজবশিং অমসুং খুনাইগী শান্তি, নুংঙাই-য়াইফবা অমসুং হরাও-তয়াম্বগীদমক্তা খুরুমখি।
মমাংগী চহিদা জ্যেস্থ অস্থমিগী শেংলবা থৌরম অদুদা চাউরাক্না কাশ্মিরি পন্দিত অমসুং দিভোতী ১৮,০০০ লোম্না মমিং লৈরবা মাতা ভৱানি তেম্পলদা লাই খুরুম্বা লাকখি। খীর ভৱানি অসি কাশ্মিরি পন্দিতশিংগী লাইরেম্বিনি হায়না খঙনৈ, মহাক অসি মফম অদুদা ময়াম্না য়াম্না চেৎনা থাজনৈ। চহি কয়াদগী, খীর ভাৱানি মেলা অসি কাশ্মির কাংলুপশিংগী মরক্তা নুংশি-চান্ননা লৈবা অমসুং মচিন-মনাও ওইবগী খুদম অমা ওইরকখি।

Ministry of Home Affairs
Kheer Bhawani Mela, 2023 celebrated with great fervor and enthusiasm by Kashmiri Pandits and locals of the Kashmir valley
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah extended his wishes and congratulated Lieutenant Governor of Jammu and Kashmir Shri Manoj Sinha, CAPFs, J&K Police and local administration on the successful completion of the Kheer Bhawani Mela
Home Minister says Kheer Bhawani Mela held on Jyeshtha Ashtami in Kashmir occupies a sacred place in the spiritual realm of the Kashmiri Pandit sisters and brothers, more than 25000 devotees attended the Mela
May the divine grace of Maa Kheer Bhawani always be with us- Shri Amit Shah
29 MAY 2023 5:35PM by PIB Delhi
Every year on the day of Jyeshtha Ashtami Kashmiri Pandits visits Mata Ragneya Devi Temple also known as Kheer Bhawani Temple to pay their obeisance. This year Mela was celebrated on 28th of May with great fervour and enthusiasm by not only Kashmiri Pandits but also by the locals of the Kashmir valley.
In his tweet, Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah said “The Kheer Bhawani Mela held on Jyeshtha Ashtami in Kashmir occupies a sacred place in the spiritual realm of the Kashmiri Pandit sisters and brothers. More than 25000 devotees attended the Mela. I congratulate Lieutenant Governor of Jammu and Kashmir Shri Manoj Sinha, Central Armed Police Forces CAPFs, J&K Police and the local administration on the successful completion of the Kheer Bhawani Mela. May the divine grace of Maa Kheer Bhawani always be with us.”
Kheer Bhawani Mela was started on 26th of May and concluded on 28th of May, i.e on Jyeshtha Ashtami. On first day of Mela more than 2500 devotees reached to the temple in 107 buses from Jammu.
Comprehensive and elaborate arrangements were made by District Administration Ganderbal for the comfortable stay of devotees. District Police Ganderbal, NGOs, Government employees, Political Parties, etc. established their tents and provided refreshments to devotees. District Police Ganderbal had made elaborate security arrangements, 20 CAPF Coys along with J&K Police Manpower. Escort vehicles, ROP, CT QRTs, Law and Order Components, Additional Naka points were part of the overall deployment plan. Ten Lungars were set up to take care of meals of the devotees.
With the evening Aarti/ Puja of 28th May, the Mela concluded peacefully. Kashmiri Pandits and other local communities prayed for the peace, prosperity and happiness of their beloved ones and the society.
On the auspicious occasion of Jyeshtha Ashtami, around 18,000 Kashmiri Pandits and devotees visited the famous Mata Kheer Bhavani Temple last year. Kheer Bhavani is considered to be the deity of Kashmiri Pandits, who have a lot of recognition there. Over the years, the Kheer Bhawani Mela has become a symbol of communal harmony and brotherhood in Kashmir.