প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
অস্ত্রেলিয়াগী প্রধান মন্ত্রীগা লোয়ন্না পাংথোকপা অপুনবা পাউগী মীফমদা ফোঙদোকখিবা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী ৱারোল
24 MAY 2023 4:34PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী অলবানিস
লৈবাক অনিমক্কী মীহুৎশিং,
মেদিয়াগী মরুপ-মপাংশিং
খুরুমজরি!
ঐগী অস্ত্রেলিয়া খোঙচৎ মনুংদা ঐ অমসুং ঐগা লোয়ন্নরকপা মীহুৎশিং তরাম্না ওকপা অমসুং ইকায়খুম্নবা উৎপগীদমক ঐনা অস্ত্রেলিয়াগী মীয়াম অমসুং প্রধান মন্ত্রী অলবানিস থাগৎপা ফোঙদোকচরি। ঐগী মরুপ অলবানিসগী ভারত খোঙচৎকী থা অনিগী মনুংদা ঐ অস্ত্রেলিয়াদা লাকপনি। মসি হৌখিবা চহি অমগী মনুংদা ৬শুবা উনবনি।
খোঙচৎ অসিদা ঐখোয়গী অচেৎপা মরীশিং, ঐখোয়গী মরীশিং মপুংফারকপা অমসুং ঐখোয়গী ৱাখল্লোনশিং অমতা ওইরকপা অদুগী মমি তারে। মসি করিগুম্বা ঐনা ক্রিকেতকী লোলদা হায়রবদি, ঐখোয়গী মরী অসি তি-২০গী মওংদা লাক্লে।
শক্নাইরবশিং,
ঙরাং অদোমনা হায়খি, ঐখোয়গী গনতন্ত্রগী গুনশিং অসি ঐখোয়গী মরীশিংগী য়ুম্ফম্নি। অমগা অমগা থাজনবা অমসুং ইকায়খুম্নবদা ঐখোয়গী মরী অসি য়ুম্ফম ওইবনি। অস্ত্রেলিয়াদা লৈরিবা ভারতমচাশিং অসি ঐখোয়গী লৈবাকশিংগী মরক্তা অহিংবা থোংনি। হৌখিবা নুমিদাংৱাইরমদা পাংথোকপা ভারতমচাশিংগী থৌরমদা, প্রধান মন্ত্রী অলবানিস অমসুং ঐনা হেরিস পার্ককী ‘লিত্তল ইন্দিয়া’ হাংদোকখ্রে। প্রধান মন্ত্রী অলবানিস মীয়াম্না য়ানবা অদু থৌরম অদুদা ঐ খঙলে।
মরুপশিং,
ঙসি ঐনা প্রধান মন্ত্রী অলবানিসকা উনবদা, মথং চহি ১০দা ইন্দিয়া-অস্ত্রেলিয়াগী অচেৎপা মরুপ-মপাং ওইবা মরী হেন্না ফগৎহন্নবা ঐখোয়না ৱারি শানখ্রে। অনৌবা হিরমশিংদা মতেং পাংনবগী ওইথোকপা য়াবশিংগী মতাংদা ঐখোয় ৱা খন্নখি। হৌখিবা চহিদগী ইন্দিয়া-অস্ত্রেলিয়া ই.সি.তি.এ চৎনবা হৌখ্রে। ঙসি ঐখোয়না কমপ্রেহেন্সিপ ইকোনোমিক কোওপরেসন এগ্রিমেন্তগী ৱারেপ লৌরে। মসিনা ঐখোয়গী ললোন-ইতিক অমসুং শেন-থুমগী মতেং পীনবা মখা তানা হেনগৎহনগনি অমসুং অনৌবা মশক অমা উবা ফংগনি।
মাইনিং অমসুং ক্রিতিকেল মিনরেলশিংগী লমদা মতেং পীনবা হেনগৎহনবা ঐখোয়না ৱা খন্নখ্রে। রিনিউএবল ইনর্জিগী মতেং পীন্নবা চপ চাবা হিরমশিং ঐখোয়না লেপথোক্নরে। গ্রিন হায়দ্রোজেনগী তাক্স ফোর্স অমা লিংখৎনবা মীফম অসিদা ৱারেপ লৌরে। তোঙান-তোঙানবা হিরমশিংদা শেন থাদনবা ঙরাং ঐনা অস্ত্রেলিয়াগী সি.ই.ওশিংগা কান্নবা ৱাফমশিং খন্নখ্রে। ঙসি ঐনা ললোন-ইতিক, ইনভেস্তমেন্ত অমসুং তেক্নোলোজিগী লমদা মতেং পাংন্নবা বিজিনেসন রাউন্দতেবলদা ৱা ঙাংগনি।
ঙসি, মাইক্রেসন অমসুং মোবিলিতি পার্তনরসিপ এগ্রিমেন্ত খুৎয়েক পীনরে। মসিনা ঐখোয়গী অথিংবা থোং মখা তানা মপাঙ্গল কনখৎহনগনি। মশা-মরেং ফন্দোরক্লিবা ঐখোয়গী মরী হেন্না ফগৎহন্নবা, ঙরাং ঐনা লাউথোকখিবা অদুগুম্না, ঐখোয়না ব্রিসবেন্দা অথুবা মতমদা অনৌবা ইন্দিয়ান কন্সুলেত অমা হাংদোক্লগনি অমসুং মসি অস্ত্রেলিয়ানা বেঙ্গালুরুদা অনৌবা কন্সুলেত অমা হাংদোক্নবা লাউথোকখিবা মতুংদনি।
মরুপশিং,
অস্ত্রেলিয়াদা লাইশঙশিংদা অমাং-অতা থোকহনখিবা অমসুং মমাঙদা তোখায় তানিংবশিংগী থবকশিংগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রী অলবানিস অমসুং ঐ ৱা তানখ্রে। ঙসি ঐখোয়না হিরম অসিগী মতাংদা ৱা খন্নখি। মখোয়গী থবকশিং নত্ত্রগা ৱাখল্লোলশিংনা ভারত অমসুং অস্ত্রেলিয়াগী মরক্তা লৈরিবা মরুপ-মপাং ওইবা মরীশিং অকায়বা থোকহনবা ঐখোয়না য়াবা ঙম্লোই। হিরম অসিদা থবক কয়া পায়খৎপগীদমক ঐনা প্রবান মন্ত্রী অলবানিস থাগৎপা ফোঙদোকচরি। মসিগা লোয়ন্না, অসিগুম্বা মীওইশিংগী মথক্তা মখা তানা অকনবা থবক লৌখৎকনি হায়না মহাক্না ঐঙোন্দা থাজবা পীরে।
মরুপশিং,
ইন্দিয়া-অস্ত্রেলিয়া মরীশিংগী পাক-চাউবা অসি শুপ্নগী লৈবাক অনি খক্তগী নত্তে। মসি লমদম অসি তংদু-লৈতাবা , শান্তি অমসুং মালেমগী নুংঙাই-য়াইফবগা মরী লৈনৈ। নুমিৎ খরগী মমাঙদা, প্রধান মন্ত্রী অলবানিসগা লোয়ন্না, হিরোসিমাদা ক্বাদ মীফমদা, ঐখোয়না ইন্দো-পেসিফিক্কী মরমদসু খন্নখি। ভারত-অস্ত্রেলিয়াগী মরী অসিনা গ্লোবেল সাউথকী চাউখৎপদা কান্নবা পীগনি। ভারতনা জি-২০গী প্রসিদেন্ত ওইরিবা অসি, ভসুধাইব কুতুম্বকম-মালেম অসি ইমুং অমনি হায়বা ভারতকী চৎনবীদা য়ুম্ফম ওইবনি। ঐখোয়না জি-২০গী পায়খৎলিবা থবকশিংদা অস্ত্রেলিয়ানা মতেং পাংবগীদমক ঐনা প্রধান মন্ত্রী অলবানিস থাগৎপা ফোঙদোকচরি।
মরুপশিং,
চহি অসিদা ভারত্তা পাংথোক্কদৌরিবা ক্রিকেত ৱার্ল্দ কপ অসিগীদমক প্রধান মন্ত্রী অলবানিস অমসুং অস্ত্রেলিয়াগী ক্রিকেত ফেনশিং ভারত্তা লাক্নবা ঐনা হায়জরি। মতম অসিদা, ক্রিকেতকা লোয়ন্না, অদোম্না দিৱালিগী অচৌবা কুহ্মৈসু উবা ফংগনি।
শক্নাইরবা,
চহি অসিগী সেপ্তেম্বরদা জি-২০ মীফমগীদমক ভারত্তা লাকপদা অদোম অমুক হন্না ঐনা তরাম্না ওকপদা ঐ হরাওগনি। অদোম অমুক হন্না থাগৎচরি!

Prime Minister's Office
English translation of Press Statement by Prime Minister Shri Narendra Modi at the Joint Press Meeting with the Prime Minister of Australia
24 MAY 2023 4:34PM by PIB Delhi
Prime Minister Albanese
Delegates from both countries,
Friends from media,
Namaskar!
I express my heartfelt thanks to the people of Australia and to Prime Minister Albanese for the hospitality and respect accorded to me and my delegation during my visit to Australia. I am visiting Australia within two months of my friend Prime Minister Albanese's visit to India. This is our sixth meeting in the past one year.
This reflects the depth in our comprehensive relations, the convergence in our views and the maturity of our ties. If I may say in the language of cricket, our ties have entered the T-20 mode
Excellency,
As you said yesterday, our democratic values are the foundation of our ties. Our relationship is based on mutual trust and respect. The Indian community in Australia is a living bridge between our two countries. Last evening at the Indian community event, Prime Minister Albanese and I unveiled 'Little India' of Harris Park. I could also sense the popularity of Prime Minister Albanese in the event.
Friends,
Today, in my meeting with Prime Minister Albanese, we talked about taking India-Australia Comprehensive Strategic Partnership to greater heights in the next decade. We discussed in detail the possibilities of cooperation in new areas. Last year India-Australia ECTA came into effect. Today we have decided to focus on CECA - Comprehensive Economic Cooperation Agreement. This will give further strength and new dimensions to our trade and economic cooperation.
We had constructive discussions on strengthening our strategic cooperation in the sectors of mining and critical minerals. We have identified concrete areas for cooperation in renewable energy. It was decided to set up a task force on Green Hydrogen. Yesterday I had a fruitful discussion with Australian CEOs on investments in various areas. And today I will talk about trade, investment and technology cooperation in the Business Roundtable.
Today, the migration and mobility partnership agreement was signed. This will further strengthen our living bridge. To deepen our ever-growing relationship, as I announced yesterday, we will soon open a new Indian Consulate in Brisbane, just as Australia has announced opening a new Consulate in Bengaluru.
Friends,
Prime Minister Albanese and I have discussed the issue of attacks on temples in Australia and the activities of separatist elements in the past. Today also we had discussion on the issue. It is not acceptable to us that any element harms the warm and friendly relations between India and Australia by their thoughts or their actions. I thank Prime Minister Albanese for the steps he has taken in this regard. And at the same time, he assured me once again that he will continue to take strict action against such elements.
Friends,
The scope of India-Australia relations is not limited to merely our two countries. It is also linked to regional stability, peace and global welfare. A few days ago, along with Prime Minister Albanese, at the Quad Summit in Hiroshima, we also discussed the Indo-Pacific. India-Australia cooperation can also be beneficial for the progress of the Global South. The Indian tradition of Vasudhaiva Kutumbakam, which sees the whole world as one family, is the central theme of India's G-20 Presidency. I heartily thank Prime Minister Albanese for Australia's support to our initiatives in the G-20.
Friends,
I invite Prime Minister Albanese and all Australian cricket fans to come to India for the Cricket World Cup to be held in India this year. At that time, along with cricket, you will also get to see the grand celebration of Diwali.
Excellency,
I am very excited to welcome you again to India for the G-20 Summit in September this year. Thank you very much once again!
DISCLAIMER - This is the approximate translation of Prime Minister's remarks. Original remarks were delivered in Hindi.