Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah inaugurates Janganana Bhavan in New Delhi today
Census data is helpful in making the basic plan of development and providing basic amenities to the underprivileged and exploited
All-round and all-inclusive development of the country can be done only through data-based planning and for such data we have no other means except census
Under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, the new census will become the basis for developing the country in a completely all-encompassing and all-inclusive manner, earlier there was no link between the census and people making plans for development
Government under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, will now conduct the census electronically, in which every person will have the right to fill the data, it will be verified and audited and it will include more than 35 parameters of socio-economic status
Government led by Prime Minister Shri Narendra Modi is going to make such arrangements that as soon as a person turns 18, the Election Commission will take information from him and make his voter card, in case of death of someone, the census registrar will send the information to the Election Commission and his name will be removed from the voter’s list
Census is the process of charting the course of development of the country, for this it is necessary that the SRS upgraded mobile application along with geofencing should create an alert system so that the officials doing the census will not go out of the allotted area
Registration of birth and death is very important for any country and it helps in making development plans between two census, now government led by Prime Minister Shri Narendra Modi is making this process easier by making it online
From today, online sale of all census publications has started, this will benefit planners and researchers
Basic amenities like water, electricity, house, health were not available for almost 70 years after the independence because no one knew the availability of necessary budget required for them, government led by Prime Minister Shri Narendra Modi will provide facilities to the poor by proper analysis of the data
Shri Amit Shah also launches Web portal for Birth and Death Registration, Upgraded SRS Mobile Application with Geofencing and Webportal for Online Sale of Census Publications, Union Home Minister also releases the Treatise on Indian Censuses since 1981
22 MAY 2023 9:20PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah inaugurated Janganana Bhavan in New Delhi, today.
Shri Amit Shah also launched the web-portal for birth and death registration, the upgraded SRS mobile application for geofencing, and the web-portal for online sale of census publications.
Union Home Minister also released the Treatise on Indian Censuses since 1981.
Many dignitaries including Union Ministers of State for Home Affairs, Shri Nityanand Rai and Shri Ajay Kumar Mishra, and Union Home Secretary were present on the occasion.
In his address, Shri Amit Shah said that registration of birth and death is very important for any country and it helps in making development plans between two census, now government led by Prime Minister Shri Narendra Modi is making this process easier by making it online. He said that today the history of all the Censuses since 1981 has been compiled and published in the form of a book. He said that accountability can only be expected, when responsibilitiesare fixed, and with the launch of upgraded SRS mobile application with geofencing today, employeesat even the lowest level will become more responsible. Shri Shah said that the Census is the process of charting the course of development of the country, for this it is necessary that the SRS upgraded mobile application along with geofencing should create an alert system so that the officials doing the census will not go out of the allotted area. He said that many organizations are being establishedacross the nationto provideanalysis related to development, along with professional advice, to the states, districts and tehsils and their professional competence should be used to speed-up the development of the country. For theanalysis purpose, they should be provided with all the Census literature and the online sale of all Census publications, which has been initiated from today, willprove to be of great benefit to the planners and researchers.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that for many years the development of our country was only demand-based and piecemeal. He said that for the all-round and all-inclusive development of a country with such a huge geographical diversity, it is essential that development planning is based on data, for which we have no better means than Census. Shri Shah said that the under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, the new Census will be the foundation for developing the country in a universal and comprehensive manner. He said that earlier there was also no link between the people conducting the census and those working on development planning.
Shri Amit Shah said that the government led by Prime Minister Shri Narendra Modi will now conduct the census electronically, in which every person will have the right to fill the data, it will be verified and audited, and it includes more than 35 parameters of socio-economic status. He said that the data which should be available for development was not there in the earlier censuses, nor was there a system for its analysis. He said that basic amenities like water, electricity, house, health were not available for almost 70 years after the independence because no one knew the availability of necessary budget required for them, government led by Prime Minister Shri Narendra Modi will provide facilities to the poor by proper analysis of the data. He said that schemes were made, targets were fixed but there was no initiative to fix the targets of providing houses to all because no one knew how much budget was required for this purpose. He said that such usage of Census was not possible earlier due to lack of access, accuracy, online unavailability of Census and bridge between planning and Census. Shri Shah said that the government led by Prime Minister Shri Narendra Modi is going to make such a system that as soon as a person turns 18, the Election Commission will take information from him and make his voter card. Similarly, in case of death of someone, its information will be sent to the Election Commission from the Census Registrar and then, his name will be removed from the voter list as per process.
Union Home Minister said that this type of census, birth and death registration and census would be complete, which would bring multi-faceted benefits for the country. He said that the data of census is helpful in making the basic plan of development and in providing basic amenities to the underprivileged and exploited.

য়ুমলৈ-কৈরৈ মন্ত্রালয়
কেন্দ্রগী য়ুমলৈ-কৈরৈ অমসুং কোওপরেশনগী মন্ত্রী, শ্রী অমিত শাহনা ঙসি নই দিল্লীদা জনগননা ভাৱন শঙ্গাবা
সেন্সস দেতা অসি চাউখৎ-থৌরাংগী ওইবা বেসিক প্লান শেম্বদা অমসুং ময়ামদগী শোত্থরবা অমসুং হন্থনা থম্বীরবশিংদা বেসিক এমেনিতীশিং পীবদা মতেং ওই
লৈবাক অসিগী মাইকৈ খুদিংমক্তা অমসুং হিরম খুদিংমক্তা মপুং ফানা চাউখৎহনবা হায়বসি দেতাদা য়ুমফম ওইবা প্লানিংগী খুত্থাংদা খক্তমক ওইথোকপা ঙমগনি অমসুং অসিগুম্বা দেতাগীদমক্তা সেন্সস নত্তনা অতোপ্পা পাম্বৈ অমত্তা লৈতে
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লুচিং মখাদা, অনৌবা সেন্সস অসিনা লৈবাক অসিবু মপুং ফানা মাইকৈ খুদিংদা অমসুং হিরম খুদিংমক্তা চাউখৎহন্নবগীদমক্তা মসিদা য়ুমফম ওইগদৌরিবনি, হান্নদি সেন্সস অমসুং চাউখৎ-থৌরাংগীদমক্তা প্লানশিং শেম্লিবা মীওইশিংগী মরক্তা মরি অমত্তা লৈরমদে
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লুচিং মখাদা সরকার অসিনা হৌজিক্তি সেন্সস অসি ইলেক্ত্রোনিক্কী ওইবা মওংদা পাংথোক্লগনি, মসিদা মীপুম খুদিংমক্নআ দেতা মেনবগী হক লৈগনি, হায়রিবা অসি ভেরিফাই তৌরগনি অমসুং ওদিতশু তৌরগনি অমসুং মসিদা সোসিয়ো-ইকোনোমিক স্তেতসকী পেরামিতর ৩৫ হেন্না য়াওগনি
22 MAY 2023 9:20PM by PIB Imphal
কেন্দ্রগী য়ুমলৈ-কৈরৈ অমসুং কোওপরেশন মন্ত্রী, শ্রী অমিত শাহনা ঙসি নই দিল্লীদা জনগননা ভাৱন শঙ্গাখ্রে।
শ্রী অমিত শাহনা পোকপা অমসুং শিবগী রেজিস্ত্রেশনগীদমক্তা ৱেব পোর্তেল, জিওফেন্সিং য়াওবা অপগ্রেদ তৌরবা এস.আর.এস. মোবাইল এপ্লিকেশন অমসুং সেন্সস পব্লিকেশনগী ওনলাইন সেলগীদমক্তা ৱেবপোর্তেলশু হৌদোকখ্রে।
কেন্দ্রগী য়ুমলৈ-কৈরৈ মন্ত্রীনা ১৯৮১দগী ভারতকী সেন্সসকী ত্রীতীশিংশু ফোংখ্রে
কেন্দ্রগী হোম এফিয়র্সকী রাজ্য মন্ত্রী, শ্রী নিত্যানন্দ রায় অমসুং শ্রী অজয় কুমার মিশ্রা অমসুং কেন্দ্রগী হোম সেক্রেতরী য়াওনা অঙম-অথৌ কয়া অমনা থৌরম অদুদা শুক য়াখি।
ৱা ঙাংবা মতমদা, শ্রী অমিত শাহনা হায়খি মদুদি পোকপা অমসুং শিবগী রেজিস্ত্রেশন তৌবা হায়বসি লৈবাক অমগী ওইনআ য়াম্না মরু ওই অমসুং মসিনা সেন্সস আনিগী মরক্তা চাউখৎ-থৌরাংগী প্লানশিং শেম্বদা মতেং পাংই, হৌজিক্তি প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লুচিংবা সরকার অসিনা থৌওং অসিবু ওনলাইন ওইহন্দুনা য়াম্না লাইহল্লে। ঙসিদি ১৯৮১দগী সেন্সস খুদিংমক্কী পুৱারি অদু অদু খোমগৎখ্রে অমসুং লাইরিক ওইনা ফোংখ্রে হায়না মহাক্না হায়খি। শ্রী শাহনা হায়খি মদুদি সেন্সস অসি লৈবাক অমগী চাউখৎ-থৌরাংগী লম্বি য়াৎপগী থৌওং অমনি, মসিগীদমক্তা জিওফেন্সিংগা লোইন-লোইননা এস.আর.এস. অপগ্রেদ তৌরবা মোবাইল এপ্লিকেশন অদুনা সেন্সস তৌরিবা ওফিসিয়েলশিংনা মখোয়গীদমক্তা এলোত তৌরিবা মফম অদুগী মপান্দা চত্তনবা এলর্ত সীস্তেম অমা শেমগৎপা হায়বসি য়াম্নমক তঙাইফদ্রবনি। মহাক্না হায়খি মদুদি রাজ্যশিং, জিলাশিং, অমসুং তেহসিলশিংদা চাউখৎ-থৌরাংগা মরি লৈনবা এনালিসিকা লোইন-লোইননা প্রোফেস্নেল এদভাইস পীনবা লৈবাক শিনবা থুংনা ওর্গনাইজেশণ ময়াম অমা লিংখৎখ্রে অমসুং মখোয়গী প্রোফেস্নেল কমপিতেন্স অদুবু লৈবাক অসিগী চাউখৎ-থৌরাংদা খোংজেল য়াংখৎহন্নবা শিজিন্নগদবনি। এনালিসিস তৌনবগীদমক্তা, মখোয়দা সেন্সস লিতরেচর খুদিংমক ফংহনগদবনি অমসুং ঙসিদগি হৌখিবা সেন্সস পব্লিকেশন খুদিংমক্কী ওনলাইন সেল অদুনা প্লাননরশিং অমসুং রিসর্চরশিংদা য়াম্না কান্নহল্লগনি।
কেন্দ্রগী য়ুমলৈ-কৈরৈ অমসুং কোওপরেশন মন্ত্রী না হায়খি মদুদি ঐখোয়গী লৈবাক অসিগী চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিং অসি চহি কয়া কয়া অমা দিমান্দদা য়ুমফম ওইবা অমসুং মচেৎ খরাখক্তমক ওইখি। মহাক্না হায়খি মদুদি অসিগুম্বা অসুক চাউবা জিয়োগ্রাফিকেল দাইভর্সিতী লৈবা লৈবাক অসিদা হিরম খুদিংমক্তা অমসুং মাইকৈ খুদিংমক্তা মপুং ফানা চাউখৎপা হায়বসি, দেতাদা য়ুমফম ওইবা দেবেলপমেন্ত প্লানিং য়াম্না মরু ওই, মসিগীদমক্তা সেন্স নত্তনা মসিদগী হেন্না ফবা পাম্বৈ অমত্তা লৈতে। শ্রী শাহনা হায়খি মদুদি, প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লুচিং মখাদা, অনৌবা সেন্সস অসিনা লৈবাক অসিবু য়ুনিভর্সেল অমসুং কমপ্রেহেন্সিব ওইবা মওংদা চাউখৎহন্নবগী য়ুমফম শেম্লগনি। হান্নদি সেন্সস অমসুং চাউখৎ-থৌরাংগীদমক্তা প্লানশিং শেম্লিবা মীওইশিংগী মরক্তা মরি অমত্তা লৈরমদে হায়না মহাক্না হায়খি।
শ্রী অমিত শাহনা হায়খি মদুদি প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লুচিংবা সরকার অসিনা হৌজিক্তি সেন্সস অসি ইলেক্ত্রোনিক্কী ওইবা মওংদা পাংথোক্লগনি, মসিদা মীপুম খুদিংমক্নআ দেতা মেনবগী হক লৈগনি, হায়রিবা অসি ভেরিফাই তৌরগনি অমসুং ওদিতশু তৌরগনি অমসুং মসিদা সোসিয়ো-ইকোনোমিক স্তেতসকী পেরামিতর ৩৫ হেন্না য়াওগনি। মহাক্না হায়খি মদুদি চাউখৎ-থৌরাংগীদমক্তা ফংহল্লমগদবা দেতাশিং অদু মমাংগী সেন্সসতা য়াওরমদে, অদুগা এনালিসিস তৌনবা সীস্তেমসু লৈরমদে।তঙাইফদনা চংদা য়াদ্রবা পোৎলমশিং খুদম ওইনা , ঈশিং, মৈ, য়ুম, হকশেল অসি নিংখা তম্লবা মতুংদা চাউরাক্না চহি ৭০ রোম ফংখিদে মরমদি কনা অমত্তনা তঙাইফদনা মসিগীদমক্তা মথৌ তাবা বজেত লৈ হায়বা খঙলমদে, প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লুচিংবা সরকার অসিনা দেতা অদুবু নিংথিনা নৈনদুনা লৈরবশিংদা খুদোংচাবশিং পীরগনি। মহাক্না হায়খি মদুদি স্কীমশিং শেমখি, তার্গেতশিং লেপখি অদুবু মীপুম খুদিংমক্তা য়ুমশিং পীনবগী তার্গেতশিং লেপ্নবা থৌরাং অমত্তা লৈখিদে মরমদি কনমত্তনা মসিগীদমক্তা বজেত কয়া য়াম্না চংগনি হায়বা খঙলমদে। মহাক্না হায়খি মদুদি হান্নদি এক্সে, এক্যুরেসী, সেন্সস ওনলাইনদা ফংদবা অমসুং প্লানিং অমসুং সেন্সসকী মরক্তা পাও ফাওদোক্নদবনা মরম ওইরগা সেন্সসপু অসিগুম্বা মওংদা শিজিন্নবা অসি ওইথোক্লমদে। শ্রী শাহনা হায়খি মদুদি, প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লুচিংবা সরকার অসিনা তোপ-তোপ্পা মখল অমগী এরেঞ্জমেন্ত অমা শিল্লগনি, মসিদা কনাগুম্বা মীওই অমনা চহি ১৮ হেক শুবগা ইলেক্সন কমিসননা মঙোন্দগী ইনফোর্মেশন লৌরগনি অমসুং মহাক্কী ভোতর কার্দ শেম্লগনি। অসিগা চপ মান্ননা কনাগুম্বা অমা লৈখিদবা থোক্লবদি, সেন্সস রেজিস্ত্রারনা মদুগী ইনফোর্মেশন অদু ইলেক্সন কমিসনদা থাগনি অমসুং মহাক্কী মমিং অদু ভোতরশিংগী লিস্ততগী লৌথোক্লগনি।
কেন্দ্রগী য়ুমলৈ-কৈরৈ মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি অসিগুম্বা মখলগী সেন্সস, পোকপা অমসুং শিবগী রেজিস্ত্রেশন অমসুং সেন্স মপুং ফারগনি, মসিনা লৈবাক অসিবু মাইকৈ কয়া অমদা কান্নবা পুরক্লগনি। মহাক্না হায়খি মদুদি সেন্সসকী দেতা অসি চাউখৎ-থৌরাংগী ওইবা বেসিক প্লান শেম্বদা অমসুং ময়ামদগী শোত্থরবা অমসুং হন্থনা থম্বীরবশিংদা বেসিক এমেনিতীশিং পীবদা মতেং ওই।