কল্চর মন্ত্রালয়
প্রধান মন্ত্রীনা ইন্তরনেসনেল মিউজম এক্সপো ২০২৩ হৌদোকখ্রে
নোর্থ অমসুং সাউথ ব্লোকশিংদা শেমগৎলিবা নেসনেল মিউজমগী ভর্চুএল ৱাল্কথ্রু শঙ্গাখ্রে
ইন্তরনেসনেল মিউজম এক্সপোগী মাস্কোত, গ্রাফিক নোবেল-এ দে এদ মিউজম, ভারতকী মিউজমশিংগী দাইরেক্তোরি, কর্তভ্যা পথকী পোক্কেদ মেপ অমসুং মিউজম কার্দশিং হাংদোকখ্রে
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি হৌখ্রবা মতমদগী ইথিল পীরি অমসুং তুংগী থবক তৌনবা ৱাখল্লোন অমসু পীরি
লৈবাক অসিদা কলচরগী অনৌবা ইনফ্রাস্ত্রকচর অমা শেমগৎলে: প্রধান মন্ত্রী
এক্সপো অসিনা লৈবাক অসিদা মিউজমগী অকনবা ইহৌ অমা অমসুং ফিবম অমগী লম্বী শেম্লগনি: শ্রী জি কিসন রেদ্দি
18 MAY 2023 5:05PM by PIB Imphal
ঙসি নিউ দিল্লিদা প্রগাতি মৈদান্দা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ইন্তরনেসনেল মিউজম এক্সপো ২০২৩ হৌদোকখ্রে। মহাক্না নোর্থ অমসুং সাউথ ব্লোকশিংদা শেমগৎলিবা নেসনেল মিউজমগী ভর্চুএল ৱাল্কথ্রু অমসু শঙ্গাখ্রে। থৌরম অদুদা প্রধান মন্ত্রীনা তেক্নো মেলা, কঞ্জর্বেসন লেব অমসুং একজিবিসনশিংগী ৱাল্কথ্রু অমসু পাংথোকখি। ইন্তরনেসনেল মিউজম এক্সপো অসি, ৪৭শুবা ইন্তরনেসনেল মিউজম দে পাংথোক্নবা অজাদি কা অমৃত মহোৎসবকী শরুক অমা ওইনা পাংথোকপনি। চহি অসিগী ইন্তরনেসনেল মিউজম দেগী থিমদি ‘মিউজমস, স্তেনেবিলিতি এন্দ ৱেল বিংস’ হায়বনি।
থৌরম অদুদা তিনখিবা মীয়ামদা ৱা ঙাংবদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ভারতনা নিংতম্বা চহি ৭৫ মপুংফারকপগী থৌরম পাংথোকপা মতম অসিদা মালেমগী মিউজম এক্সপো অসিদা তেক্নোলোজি য়াওহন্দুনা পুৱারিগী তাঙ্কক কয়া হৌজিক হিঙ্গৎহল্লে। ঐখোয়না মিউজম অমদা চঙবা মতমদা ঐখোয়না হৌখ্রবা মতম খঙবা ঙম্মি অমসুং মিউজমশিং অসিদা অচুম্বা অমসুং খুদমদা য়ুম্ফম ওইবা অশেংবা উৎলি অমসুং মসিনা হৌখ্রবা মতমদগী ইথিল পীরি অমসুং তুংগী থবক তৌনবা ৱাখল্লোন অমসু পীরি। ঙসিগী থিম ‘মিউজমস, স্তেনেবিলিতি এন্দ ৱেল বিংস’ অসি ঙসিগী মালেম অসিগী মরুওইবা উৎলে অমসুং থৌরম অসি হেন্না মরী লৈনহল্লে। ঙসিগী থবকশিং অসিনা নহারোলশিং মখোয়গী নাৎকী পুক্কৈগী মরমদা হেন্না খঙবা ঙম্লগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি নিংতম্বা ফংলবা মতুংদা লমদম অসিগী মাংলুরবা হেরিতেচ হিঙ্গৎহন্নবা অমসুং কন্নবা থবকশিং পায়খৎতবা অমসুং মীয়াম মরক্তা ৱাখল তাবা ৱাৎপদগী অচৌবা চৈথেং অমা পীখি। অজাদি কা অমৃত কাল মনুংদা লৈবাক অসিনা ৱারেপ মঙা লৌদুনা ঐখোয়গী হেরিতেচগী চাউথোকচবা ফাউনবা থবক পায়খৎলে অমসুং লৈবাক অসিদা অনৌবা নাৎকী ইনফ্রাস্ত্রকচর অমা শেমগৎলে। রাজ্য খুদিংমক্কী অমসুং খুন্নাইগী কাংলুপ খুদিংমক্কী নাৎকী পুক্কৈগা লোয়ন্না লমদম অমগী অমসুং খুঙ্গংগী মিউজমশিং ঙাক-শেন্নবা অখন্নবা খোঙজং অমা সরকারনা পায়খৎলি। ভারতকী নিংতম ইহৌদা ত্রাইবেল ফুরুপশিংনা লৌখিবা থৌদাং নিংশিংদুনা লৈহৌনবা অখন্নবা মিউজম ১০ শেমগৎলি, মসি মখল কয়াগী ত্রাইবেলশিংগী শক্তম অমা মালেমদা উৎনবা অখন্নবা থৌরাং অমনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি তুংগী মীরোলশিংগী লন-থুমশিং ঙাক-শেনবদা মিউজমশিংনা অকনবা থৌদাং লৌগদবনি। মালেম্না মায়োক্নখিবা অৱা-অনা কয়া মিউজমশিংদা থমগদবনি অমসুং মালেমগী হোঙলক্লিবা মশক অসিসু উৎকদবনি। ঐখোয়গী নাৎকী পুক্কৈ অসি মালেম অমতা ওইনা পুনশিন্নবা লমজিংবা ওইরে।
সিন্ধু সরস্বাতি সাভ্যাতগী শেঞ্জেংগী জগোয় শাবী নুপীমচা অদুনা ইথিল পীবা চন্নাপত্না স্তাইলদা শাবা ফিত ৫ ৱাংবা মীতম থৌরম অদুদা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা মাইখুম হাংদোকখি। মীতম অসিনা ইন্তরনেসনেল মিউজম এক্সপো ২০২৩গী মাস্কোত ওইরি। মাস্কোত অসি মতম অসিগী “দোর-গার্জিয়ান” নত্ত্রগা “দ্বারপাল” হায়না ৱাহন্থোক পীরি অমসুং মীয়াম্না মসি ইন্তরনেসনেল মিউজম এক্সপো ২০২৩দা উবা ফংলি।
থৌরম অদুদা কলচর অমসুং তুরিজমগী য়ুনিয়ন মিনিস্তর শ্রী জি কিসন রেদ্দিনা হায়খি অজাদি কা অমৃত মহোৎসবকী অনিশুবা তাঙ্কক্কী শরুক অমা ওইনা অমসুং ৪৭শুবা ইন্তরনেসনেল মিউজম দে পাংথোক্নবা ইন্তরনেসনেল মিউজম এক্সপো ২০২৩ শীনবনি। প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লমজিং মখাদা লৈবাক অসিগী কলচরগী হেরিতেচশিং য়োকখৎনবা অমসুং লীদুনা থম্নবা কলচর মিনিস্ত্রিনা লেপ্তনা থবক কয়া পায়খৎলি।
মিনিস্তরনা হায়খি লৈবাক অসিদা মিউজমগী ইহৌ অমা শাগৎনবা এক্সপো অসিনা লম্বী অমা শেম্লগনি অমসুং অনৌবা তেক্নোলোজিশিংগী মখাদা এক্সপো য়েংবা লাকপা মীওই খুদিংমক নিংশিংদুনা লৈহৌরগদবা নুংঙাইবা অমা ফংনবা কলচর মিনিস্ত্রিনা থবক পায়খৎপনি।
মিনিস্তরনা হায়খি চাউখৎ-থৌরাং অমসুং কলচরগী হেরিতেচ য়োকখৎনবা অমসুং কন্নবা অনিমক্তা মীৎয়েং চঙবগা লোয়ন্না ‘বিকাস ভি, বিরাসাত ভি’ হায়বা থিম অসিদা সরকারনা লেপ্তনা থবক তৌরি। ২০১৪দগী ভারতকী কলাগী পোৎলম ২৪৪ হেন্না মপান লৈবাকশিংদগী ভারত্তা পুরক্লে। ২০১৪দগী লৈবাক অসিদা মিউজম ১৪৫ হেন্না শেমগৎলে। মসিগী মনুংদা অপুনবা মিউজমশিংগী শরুক অহুম থোকপগী শরুক অমা কলচর মিনিস্ত্রিনা শেমগৎপনি।
থৌরম অদুদা কলরগী রাজ্য মন্ত্রী শ্রী অর্জুন রাম মেঘৱাল, কলচর অমসুং মপান থৌরমগী রাজ্য মন্ত্রী শ্রীমতি মীনাক্সি লেখি অমসুং লোভর অবু ধবীগী দিরেক্তর মনুয়েল রবেত শরুক য়াখি।
মহাক্কী ৱারোলদা লোভর অবু ধবীগী দিরেক্তর মনুয়েল রবেতনা হায়খি তুংগী পুন্সি অসি ঙসি ঐখোয়না হিংলিবা মতম অসিগী মখা পোল্লি হায়না মহাত্মা গান্ধীনা হায়রমখি। মহাক্কী হৌখ্রবা মতম খঙদবা মীওই অমনা মহাক্কী হৌজিক নত্ত্রগা তুংগী য়াইফনবা থবক পাংথোকপা ঙম্লোই। লৈবাক অসিদা কলা অমসুং নাৎ য়োকখৎনবা অমসুং লীদুনা থম্নবা মহাক্না মপুংফানা শৌগৎপগীদমক মহাক্না ভারত অমসুং প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদী থাগৎখি।
মহাক্না মখা তানা হায়খি আর্ত অমসুং কলচরনা লৈবাকশিং তোখাইনা তাবদগী পুনশিনবা ঙম্বগী থৌনা অদু ঐখোয়না উরে। ইন্তরনেসনেল মিউজম এক্সপো পাংথোকপা অসিনা লৈবাক অমগা অমগা পাউ ফাওন্নবা অমসুং অমনা অমদগী তম্নবগী মফম অমা পীবা ঙম্লগনি। মসিগী ৱাখল্লোন অসিগা লোয়ন্না ইথিল পীবা ঙমগদবা মিউজমশিংগী অনৌবা নমুনা ৮ মনুয়েল রবেতনা উৎখি।
নুঙগীৱারোল
ইন্তরনেসনেল মিউজম এক্সপো অসি, ৪৭শুবা ইন্তরনেসনেল মিউজম দে পাংথোক্নবা অজাদি কা অমৃত মহোৎসবকী শরুক অমা ওইনা পাংথোকপনি। চহি অসিগী ইন্তরনেসনেল মিউজম দেগী থিমদি ‘ মিউজমস, স্তেনেবিলিতি এন্দ ৱেল বিংস’ হায়বনি। ভারতকী কলচরগী থবকশিংদা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌরিবা মিউজমশিং কলচরগী মফম অমা ওইনা থবক তৌবা ঙম্নবা মিউজমশিং অমসুং মিউজমগী শীনফমদা থবক তৌরিবশিংগা ৱারি-ৱাতাই শান্নবা মিউজম এক্সপো অসি পাংথোকপনি।
থৌরম অদুদা প্রধান মন্ত্রীনা নোর্থ অমসুং সাউথ ব্লোকশিংদা শেমগৎলিবা নেসনেল মিউজমগী ভর্চুএল ৱাল্কথ্রু অমা শঙ্গাখ্রে। মিউজম অসি পুৱারিগী থৌদোকশিং, মীওইশিং, ৱাখল্লোনশিং অমসুং হৌজিক্কী ভারত অসিদা মমাংঙৈগী ভারতনা লৌখিবা থৌদাং উৎনবা মফম অমনি।
প্রধান মন্ত্রীনা ইন্তরনেসনেল মিউজম এক্সপোগী মাস্কোত, গ্রাফিক নোবেল-এ দে এত মিউজম, ভারতকী মিউজমশিংগী দাইরেক্তোরি, কর্তভ্যা পথকী পোক্কেদ মেপ অমসুং মিউজম কার্দশিং হাংদোকখি।
ইন্তরনেসনেল মিউজম এক্সপোগী মাস্কোত অসি চেন্নাপত্নম আর্ত স্তাইলগী উনা শাবা জগোয় শাবী নুপী অসি মতম অসিগী অনৌবা মওং অমদা শেমদোক্লবা মখল অমনি। গ্রাফিক নোবেল অসিদা অঙাং কাংবু অমা নেসনেল মিউজম য়েংবা অমসুং মখোয়না মিউজম অমদা ফংলিবা তোঙান-তোঙানবা শীনফমশিংদা চৎনবগী খুদোংচাবশিং অদু উৎলি। ভারতকী মিউজমশিংগী দাইরেক্তোরি অসি ভারতকী মিউজমশিং থিজিনবগী খোমজিনবা অমনি। কর্তভ্যাগী পোক্কেদ মেপ অসিদা তোঙান-তোঙানবা কলচরগী মফমশিং অমসুং ইন্সতিতুসনশিং উৎলি অমসুং মসিদা শিংথানিঙাই ওইরবা পাথৱেজশিংগী পুৱারিশিং খোঙ্গুল লিরি। মিউজম কার্দশিং অসিদা লৈবাক শীনবা থুংনা লৈরিবা মিউজমশিংগী মমাইশিং উৎপা কার্দ ৭৫ য়াওরি অমসুং মসি চহি কাংলুপ খুদিংমক্কী মীওইশিংদা মিউজম মশক তাক্নবা অনৌবা লম্বী অমনি অমসুং কার্দ অমমমদা মিউজমশিংগ অতেনবা ৱারোলশিং য়াওরি।
থৌরম অদুদা মালেমগী মফম কয়াদা লৈরিবা কলচরেল সেন্তরশিং অমসুং মিউজমশিংগী ইন্তরনেসনেল দেলিগেদশিং শরুক য়াখি।

Ministry of Culture
PM inaugurates International Museum Expo 2023
Inaugurates virtual walkthrough of upcoming National Museum at North and South Blocks
Unveils Mascot of the International Museum Expo, Graphic Novel – A Day at the Museum, Directory of Indian Museums, Pocket Map of Kartavya Path, and Museum Cards
“Museum provides inspiration from the past and also gives a sense of duty towards the future”, said Prime Minister
“A new cultural infrastructure is being developed in the country: Prime Minister Narendra Modi
The expo will pave the way for a very vibrant Museum movement and ecosystem in the country: Sh G. Kishan Reddy
18 MAY 2023 5:05PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi inaugurated the International Museum Expo 2023 at Pragati Maidan in New Delhi today. He also inaugurated a virtual walkthrough of the upcoming National Museum at the North and South Blocks. The Prime Minister also took a walkthrough of Techno Mela, Conservation Lab and the Exhibitions showcased on the occasion. The International Museum Expo is being organized as part of Azadi ka Amrit Mahotsav to celebrate the 47th International Museum Day with the theme of the year ‘Museums, Sustainability and Well Being’.
Addressing the gathering, the Prime Minister congratulated everyone on the occasion of International Museum Day. Highlighting the significance of the occasion, the Prime Minister mentioned that while India is celebrating Amrit Mahotsav on 75 years of independence, the different chapters of history are becoming alive with the inclusion of technology on the occasion of the International Museum Expo. He said when we enter a museum we engage with the past and the museum presents fact and evidence-based reality and it provides inspiration from the past and also gives a sense of duty towards the future. He said that today’s theme ‘Sustainability and Wellbeing’ highlights the priorities of today's world and makes the event even more relevant. The Prime Minister expressed the hope that today’s efforts will make the young generation better acquainted with their heritage.
The Prime Minister expressed confidence that today’s occasion will be a huge turning point for the world of museums in India. Recalling the ‘Panch Pran’ or the five resolutions taken by the country during the Azadi Ka Amrit Kaal, the Prime Minister emphasized ‘Taking pride in our heritage’ and underlined that a new cultural infrastructure of the country is being developed. In these efforts, the Prime Minister continued, one can find the history of India’s fight for independence as well as the thousand-year-old heritage of the country. He informed that the Government is running a special campaign to conserve local and rural museums along with the heritage of every state and segment of society.
The Prime Minister also mentioned that the development of ten special museums is underway to immortalize the contributions of the tribal communities in India’s freedom struggle, which will be one of the most unique initiatives in the world to provide a glimpse of tribal diversity
The Prime Minister said when a country starts conserving its heritage it gives rise to closeness with other countries also. “Our heritage becomes the harbinger of world unity”, he said.
Click here for the complete text of the Prime Minister’s speech.
On this occasion, Prime Minister Shri Narendra Modi unveiled the stylised and contemporarised life-size version of a 5-feet tall toy in Channapatna style inspired by the Bronze Dancing Girl of the Sindhu Saraswati Sabhyata which is the official mascot of the International Museum Expo 2023. The Mascot is interpreted as a modern-day “dwarpaal” or the “door-guardian” that ushers the audience into the experience of the International Museum Expo 2023.
Union Minister of Culture and Tourism, Shri G.Kishan Reddy speaking on the occasion explained that the International Museum Expo is being organised as part of the second phase of Azadi ka Amrit Mahotsav and to celebrate the 47th International Museum Day. Under the visionary leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi and inspired by his “Panch Pran” to take “pride in our heritage”, the Ministry of Culture has continuously strived to promote and preserve the country’s tangible and intangible cultural heritage, he added.
The expo will pave the way for a very vibrant Museum movement and ecosystem in the country and the Ministry of Culture through the adoption of new immersive and experiential technologies will make it a memorable experience for all the visitors, the Minister said.
The Minister emphasised that the government is constantly working on the theme of “Vikas bhi, Virasat bhi” where equal focus is given to both development as well as on preserving and promoting cultural heritage. Elaborating on the work done by the government, he mentioned that since 2014, more than 244 antiquities of Indian origin have been brought back to India from abroad, out of which 231 have been brought back after 2014. He also added that since 2014, more than 145 museums have been developed in the country which is 1/3 of the total museums developed by the Ministry of Culture.
Union Ministers of State for Culture, Shri Arjun Ram Meghwal, and Union Minister of State for Culture and External Affairs, Smt. Meenakshi Lekhi, and Director of Louvre Abu Dhabi, Mr. Manuel Rabaté were among those present on the occasion.
The Director of Louvre Abu Dhabi, Mr. Manuel Rabaté in his address quoted Mahatma Gandhi to emphasise that the future depends on what we do today. He explained that he who does not know his past can not make the best of his present or future. He congratulated India and Prime Minister Shri Narendra Modi for his unwavering support in the promotion and conservation of art and culture in the country.
He added that we can witness the power of art and culture in bridging the divide and transcending the boundaries. Appreciating the organisation of the International Museum Expo, he remarked that it can be a platform to interconnect and learn from one another. In that spirit, Mr. Manuel Rabaté shared 8 innovative models of museums that can act as an inspiration.
Background
The International Museum Expo is being organized as part of Azadi ka Amrit Mahotsav to celebrate the 47th International Museum Day (IMD). The IMD theme for this year is ‘Museums, Sustainability and Well Being’. The Museum Expo is designed to initiate a holistic conversation on Museums with museum professionals to enable them to evolve as cultural centers that play a pivotal role in India’s cultural diplomacy.
During the program, the Prime Minister inaugurated a virtual walkthrough of the upcoming National Museum at the North and South Blocks. The Museum is a comprehensive effort to highlight and showcase historical events, personalities, ideas, and achievements related to India’s past that have contributed to the making of India’s present.
The Prime Minister also unveiled the Mascot of the International Museum Expo, the Graphic Novel – A Day at the Museum, the Directory of Indian Museums, the Pocket Map of Kartavya Path, and Museum Cards.
The Mascot of the International Museum Expo is a contemporized version of the Dancing Girl made of wood in the Chennapatnam art style. The Graphic Novel portrays a group of children visiting the National Museum where they learn about the different career opportunities that are available at the museum. The Directory of India Museums is a comprehensive list of 1000 Indian museums. The Pocket Map of the Kartavya Path highlights the various Cultural Spaces and institutions and it also traces the history of the iconic pathways. Museums Cards are a set of 75 cards with illustrated facades of iconic museums across the country, and is an innovative way to introduce museums to people of all ages and each card holds brief information about Museums.
The programme witnessed the participation of international delegations from cultural centers and museums from across the world.