য়ুমলৈ-কৈরৈ মন্ত্রালয়
বি.এম.সি.না জি.-২০গী অনিশুবা দিজাস্তর রিস্ক রেদক্সন ৱার্কিং গ্রুপকী মীফমদা কোস্তেল রোদ প্রোজেক্তকী দিজাস্তর রেজিলিয়েন্সকী মতাংদা হেন্না ময়েক শেনা উৎলগনি
13 MAY 2023 6:53PM by PIB Imphal
মুম্বাইদা পাইখৎলিবা ইনফ্রাস্ত্রকচর প্রোজেক্তশিংগী মনুংদা খ্বাইদগী হেন্না মরু ওইবশিংগী মনুংদা অমা ওইরিবা কোস্তেল রোদনা ২০২৩গী মে ২৩দগী ২৫ ফাওবা মুম্বাইদা পাংথোক্কদৌরিবা জি.-২০গী ২শুবা দিজাস্তর রিস্ক রেদক্সন ৱার্কিং গ্রুপ (দি.দি.আর.আর.দবল্যু.জি.)গী মীফমদা খন্ন-নৈনগদবশিং অদুগী শরুক অমা ওইরগনি। ব্রিহানমুম্বাই মুনিসিপাল কোর্পোরেশন (বি.এম.সি.)না দি.দি.আর.আর.দবল্যু.জি.গী দেলিগেতশিংগী মমাংদা মসিগী প্রোজেক্ত অসিগীদমক্তা লৌখৎলিবা দিজাস্তর মেনেজেমন্তকী থবক-থৌরমশিং অদুগী মতাংদা ময়েক শেংনা উৎলগনি। দি.দি.আর.আর.দবল্যু.জি.গী মরু ওইবা প্রায়োরিতী মঙা অদুদি অর্লী ৱার্নিং, রেজিলিয়নে্ত ইনফ্রা, নেস্নেল রেসপোন্স, হেন্না ফজনা শাগৎপা অমসুং মহৌশাদা য়ুমফম ওইবা সোল্যুশনশিং।
শ্যামল্দাস গান্ধি মার্গতা লৈবা প্রিন্সেস স্ত্রীত ফ্লাইওভরদগী ৱর্লি বান্দ্রা সী লিঙ্ককী ৱর্লি থংবা নাকল ফাওবা কি.মি. ১০.৫৮ শাংবা কোস্তেল রোদ সাউদর্ন সেক্সন শাবগী থবক অসি লেপ্তনা চত্থরি, হৌজিক ফাওবদা প্রোজেক্ত অসিগী থবক চাদা ৭৩.৫দি ব্রিহানমুম্বাই মুনিসিপাল কোর্পোরেশনগী কমিস্নর অমসুং এদমিনিস্তএেতর, দা. ইকবাল সিং ছাহল অমসুং এদিস্নেল মুনিসিপাল কমিস্নর (ইস্তর্ন সবঅর্বস), শ্রীমতি অশ্বিনি ভিদেগী মিৎয়েং অমসুং লমজিং-লমতাক মখাদা লোইশিনখ্রে । মসি স্ক্ব্যার ফীত লাখ ১১৯গা লিশিং ৪৭ (হেক্তর ১১১) লৌশিল্লবা লমদা শেমগৎ-শাগৎলগনি অমসুং মসিনা মুম্বাইগী কি.মি. ২৫০ শাংবা রোদ নেতৱার্ক্তা হেনগৎহল্লগনি।
প্রোজেক্ত অসিগী মতাংদা ঙাংলদুনা, এদিস্নেল মুনিসিপাল কমিস্নর (ইস্তর্ন সবঅর্বস), বি.এম.সি., শ্রীমতি অশ্বিনি ভিদেনা হায়খি, প্রোজেক্ত দিজাইন অসি অকোইবগী ফিভম শোকহন্দনা অমসুং প্রজাশিংগী ইজ ওফ লিবিং হেনগৎহনবদনা ওইথোকপা য়াবা মহৌশানা থোকহনবা খুদোংথিবশিং অদু য়েংলগা দিজাইন তৌখি। প্রোজেক্ত এরিয়া অসিগী ১৩.৬% হায়বদি স্ব্যার ফীত ১৫,৬০,৭৭০ (হেক্তর ১৪.৫০) রোমদি ঈশিংগী ঈথকশিংগী মায়োক্তগী ঙাকথোক্নবা সেফতী ৱাল শানবগীদমক্তা খাইদোক্তুনা থম্লে। কি.মি. ৬.৫ শাংবা সী-ৱাল অসি মেরিন লাইফ য়োকখৎনবা অদুগা কোরোজন, সোইল ইরোজন অমসুং তাইদল ইফেক্তশিং ঙাকথোক্নবা মওংদা শাখি। মসি দিজাস্তর মেনেজমেন্তকা মরি লৈনবা ৱাফমশিংগীদমক্তা য়াম্না মরু ওইবা ৱাফম অমশূ ওইরগনি। পরোতেক্সন ৱাল অমা ওইনা মথৌ তৌগদৌরিবা ৱেব ৱাল অসি শানবগীদমক্তা খ্বাইদগী অৱাংবা থাক্কী ঈথকপুসু খন্থরগা শাখি। মসিনা সহর অসিবু ঈশিং-ঈচাউ অমসুং নোংলৈ-নুংশিৎশিং লাকপা মতমদা ঙাকথোক্নবগী পাম্বৈ অমা ওইরগনি। মসিনা কোস্তেল রোদতা কান্নবা পীবদা নত্তনা সহর অসিগী শরুক অসিদশু কান্নহল্লগনি।
মসিগী মথক্তা প্রোজেক্ত অসিগীদমক্তা মৈ চাকপদগী ঙকথোক্ননবগী পাম্বৈশিং পুম্নমক হাপখি। কি.মি. ২ শাংবা ত্বিন-তনেলশিং অসি ফায়র-সেফ্তীগীদমক্তা প্রোভিজন পুম্নমক বাই। তনেলশিং অসিদা আপ্পা সাক্কার্দো ভেন্তিলেশন সীস্তেম অসিনা ভেন্তিলেশন অমসুং এবর ফ্লো হেনগৎহল্লগনি। মরম অদুনা, করিগুম্বা তনেল অমদা মৈ চাকপগী থৌদোকশিং থোকপা মতমদা অতোপ্পা তনেল অদু স্মোক ফ্রী ওইরগনি। অপুনবা স্ত্রকচর অসি এম.দবল্যু. ১০০গী মৈবু পুং অহুম চু্প্না থিংবা ঙম্নবা মওংদা শাখি! মসিদা পুং অহুমগীদমক্তা ১২০০ দীগ্রী সেলসিয়সকী মৈশাদগী ঙাকথোকপা ঙমগদবা মওংদা মৈ চাকপা ঙমদবা পোৎলমশিং অমসুং ফায়র বোর্দশিং হাপখি।
ঈশিং–ঈচাউ অমসুং অতোপ্পা মরি লৈনবা খুদোংথিবশিং অদু য়েংলগা, প্রোজেক্ত অসিনা মুম্বাইগী স্তোর্ম ৱাতর দ্রেনেজ নেতৱার্ক ফগৎহন্নবগী তাঞ্জা অমা পীখ্রে। সহর অসিগী লমদা শরুক খরা আপচিল্লক্লবনিনা লম কোচিনবা অসিনা মরম ওইরগা দ্রেনেজ নেতৱার্ক অসি সী ৱালগী ৱাংমদা শন্দোরকখ্রে।
মসিনা আইলেন্দ সিতীগী মরু ওইবা মফম অনিগী মরক্তা মপুং ফানা কেনেক্তিবিতী লৈহন্দুনা গারিশিংগী খোংজেল হেনগৎহল্লগনি, ফ্যুএল কঞ্জম্পশন অমসুং চৎপদা চংবগী মতম হন্থহল্লগনি। মরম অদুনা কার্বোন ফুতপ্রিন্ততশু হন্থহল্লগনি! মসিদা মুম্বাইগী খ্বাইদগী চাউবা অমসুং খ্বাইদগী ফজবা সী প্রোমেনেদ লেগনি অমসুং পোল্যুশন হন্থহনবদা মতেং পাংলগনি। মরম অদুনা, মসিনা মেরিন দ্রাইবতগী ৱর্লি ফাওবা চৎপগী মতম অদু মীনত ৫০দগী মীনত ১০ ফাওবা হন্থহন্দুনা চৎপগী খোংজেল অমসুং চত্থোক-চৎশিন তৌবদা নুংঙাইবা হেনগৎহল্লগনি অমসুং সহর অসিদা মহৌশাগী অকোইবদা লেরিবা ফিভমদা য়াম্না ফগৎহল্লগনি।
অকোইবগী ফিভমগী মতাংদা ৱা ঙাংবা মতমদা, এদিস্নেল মুনিসিপাল কমিস্নর (ইস্তর্ন সবঅর্বস)না খঙহনখি মদুদি কনস্ত্রক্সনগী থবক পাইখৎপা মতমদা সমুদ্রদা কোরেলশিংগী কোলোনী অনি ফংখি, হায়রিবা অসি অকোইবগী ফিভম য়েংশিনবা অমসুং অতোপ্পা স্তদিশিং তৌবা মতমদা থেংনখিদে। দ নেস্নেল ইনস্তিত্যুত ওফ ওসিয়নোগ্রাফী (এন.আই.ও.)বু মরম অসিগীদমক্তা মসিদা শরুক য়াহনখি অমসুং কোরেল-কোলোনীশিংবু মাইপাক্না অতোপ্পা মফম অমদা থাদোকখি, মফম অদুদা মখোয় অদু নিংথিনা শন্দোরক্লি। প্রোজেক্ত অসিগীদমক্তা থমখিবা এনভাইরনমেন্ত ক্লিয়রেন্সকী কন্দিশনশিং অদু য়াম্না হকচিন্না ঙাক্না চৎখি, হায়না এদিস্নেল মুনিসিপাল কমিস্নর (ইস্তর্ন সবঅর্বস)না খঙহল্লকখি। প্রোজেক্ত অসি দিজাইন তৌবা মতমদা, অকোইবগী ফিভমগা মরি লৈনবা ৱাফমশিং অদু মতিকচানা পাইখৎখি। মসি হোংলক্লিবা অইং-অশাগী ফিভম অসি য়েংলগা দিজাইন তৌখিবা সস্তেনেবল অমসুং রেজিলিয়েন্ত ওইবা প্রোজেক্তনি হায়না মহাক্না হায়খি।
কনস্ত্রক্সন ফেজতা মখাতানা অকোইবগী ফিভমদা অমাং-অতা থোকহন্দনবা চেকশিন-থৌরাং পুম্নমক মতিকচানা লৌখৎখি। রেদী মিক্স কঙ্ক্রীত প্লান্তশিং অমসুং কাস্তিং য়ার্দশিং অদু মখাতানা এয়র পোল্যুশন থোকহন্দনবা মপুং ফানা কুপশিনখি। মশাং অদুদা সহর অসিগী অকোইবগী ফিভম কনগদবা অমসুং ফজবা হেনগৎহনগদবা পার্কশিং লৈগনি।
ৱর্লিদগী হাজি অলি, হাজি অলিদগী প্রিয়াদরশিনি পার্ক ফাওবা শম্নহল্লিবা কি.মি. ৮.৫ শাংবা ফুতপাথ অসিদা সাইকল ত্রেকশিং, ওপন থিয়েতরশিং, অন্দরগ্রাউন্দ পার্কিং অমসুং তোইলেতশিংশু লৈগনি। মুম্বাইগী মমিং লৈরবা ‘ৱর্লি সী ফেস’না য়াম্না থুনা হান্নদগী য়াম্না হেন্না নুংঙাইবা অমসুং ইকো-ফ্রেনলী ওইবা অনৌবা মশক অমা লৈরগনি।
অনৌবা অপাকপা সী ৱাকৱে অমা প্রিয়ার্দশনি পার্ক্তগী ৱর্লি বান্দ্র সী-লিঙ্ক ফাওবা কোস্তেল রোদ শেমগৎলগনি। কোস্তেল রোদ পরিংদা শেমগৎলক্লিবা মেরিন ৱাকৱে অসি মীতর ২০ পাক্কনি অমসুং কি.মি. ৮.৫ শাংগনি, মসিনা মরম ওইরগা সহর অসিদা খ্বাইদগি শাংবা সীসাইদ ৱাকৱে ওইহল্লে। সাইকল ত্রেকশিং, ওপন থিয়েতরশিং, পার্কশিং অমসুং প্লেগ্রাউন্দশিং, তোইলেতশিং অসিনচিংবশিং অসিশু ‘কোস্তেল রোদ’কী পরিংদা শেমগৎলগনি।
প্রোজেক্ত অসিনা লোইরবা মতুংদা কন্ত্রোল কমান্দ সেন্তরশু লৈরগনি, হায়রিবা অসি বি.এম.সি. দিজাস্তর কন্ত্রোল রুম অমসুং মুম্বাই পুলিসকী ত্রাফিক কন্ত্রোল রুমদা কনেক্ত তৌরগনি। মসিগী কোস্তেল রোদ অসিগী থবক অয়াম্বা অসি হন্দক্কী চহি অসিগী অরোইবদা হায়বদি ২০২৩গী নবেম্বর ফাওবদা লোইশিল্লগনি হায়না থাজবা থম্লি।
দি.আর.আর.দবল্যু.জি. অসি ভারতনা জি.-২০ প্রেসিদেন্সীগী মনুংদা লৌখৎখিবা অনৌবা থৌরাংশিং অমনি। অহানবা দি.আর.আর.দবল্যু.জি.গী মীফম অসি হন্দক্কী চহি অসিগী মার্চ-এপ্রিল দা গান্ধিনাগরদা পাংথোকখি। জি.-২০দা দিজাস্তর রিস্ক রেদক্সন য়াও্ন্নবা ভারতকী অনৌবা থৌরাং অসি সেন্দাই ফ্রেমৱার্ক ফোর দিজাস্তর রিস্ক রেদক্সন ২০১৫ তু ২০৩০ (সেন্দাই ফ্রেমৱার্ক)কী শরুক অমনি। মসি মেম্বর-স্তেতশিংদা দিজাস্তরগী খুদোংথিবদগী দেবেলপমেন্ত গেনশিং ঙাক-শেন্নবা কংক্রিত ওইবা এক্সন প্লান অমা পীবা অহানবা মরু ওইবা এগ্রীমেন্ত অমা ওইখি। মসি দিজাস্তর রিস্ক রেদক্সনগী মতাংদা য়ু.এন. ৱার্ল্দ কনফরেন্সনা এনদোর্স তৌখি অমসুং ‘দিজাস্তর রিস্ক অমসুং পুন্সিশিং, হিংনবগী পাম্বৈশিংঅমসুং হকশেল অমসুং মীশিং, বিজনেসশিং, কম্যুনিতীশিং অমসুং লৈবাকশিংগী ইকোনোমিক, ফিজিকেল, সোসিয়েল কলচরেল অমসুং এনভাইরনমেন্ত এসেতশিংদা অমাং-অতা থোকপদা হন্থহনবা’ হায়বসিগী মতাংদা মপাউ শন্দোক্লি। রাজ্যশিংনা দিজাস্ত্র রিস্ক হন্থহনবদা য়াম্না মরু ওইবা থৌদাং লৈ হায়বসি খঙবনা লোকেল গোবর্নমেন্ত অমসুং প্রাইভেত সেক্তর য়াওনা অতোপ্পা স্তেকহোল্দরশিংগা শিয়র তৌগদবনি।
নেস্নেল দিজাস্তর মেনেজমেন্ত ওথোরিতী (এন.দি.এম.এ.)গী মেম্বর সেক্রেতরী, শ্রী কমল কিশোরনা মসিগী মীফম অসিদা শরুক য়ারগনি। এন.দি.এম.এ. অসি ভারতকী প্রধান মন্ত্রীনা লুচিংগনি অমসুং মসি ভারত্তা দিজাস্তর মেনেজমেন্তকী খ্বাইদগী থাক ৱাংবা বোদীনি। দি.আর.আর.দবল্যু.জি. মীফম অসিদা শরুক য়ারিবা দেলিগেতশিং অদুবু বি.এম.সি.গী এরিতেক বিল্দিং অমসুং মফম অদুদা লৈরিবা মতম অসিগী খ্বাইদগী নৌরবা দিজাস্তর কন্ত্রোল রুম য়েংহনবা পুরগনি।
বি.এম.সি. দিজাস্তর কন্ত্রোল রুম

Ministry of Home Affairs
BMC to highlight Coastal Road Project's disaster resilience in the G-20's 2nd Disaster Risk Reduction Working Group Meeting
13 MAY 2023 6:53PM by PIB Mumbai
Mumbai, 13 May 2023
The Coastal Road, which is counted as one of the most significant upcoming infrastructure projects of Mumbai, will be a part of deliberations in the upcoming G-20 2nd Disaster Risk Reduction Working Group (DRRWG) Meet in Mumbai from May 23-25, 2023. The Brihanmumbai Municipal Corporation (BMC) will highlight the disaster management measures taken for this project in front of the DRRWG delegates. The DRRWG's five key priorities are early warning, resilient infra, national response, building back better and nature-based solutions.
The construction of the 10.58 km long Coastal Road Southern Section from the Princess Street Flyover on Shyamaldas Gandhi Marg to the Worli side of the Worli Bandra Sea Link is currently in full swing and, so far, 73.5 percent of the work on the project has been completed under the supervision and guidance of Commissioner and Administrator of Brihanmumbai Municipal Corporation Dr. Iqbal Singh Chahal and Additional Municipal Commissioner (Eastern Suburbs) Smt. Ashwini Bhide. It is coming up on a reclaimed area of 119 lakh 47 thousand 940 square feet (111 hectares) and will be an addition to Mumbai’s 250 Km road network.
Speaking about the project, the Additional Municipal Commissioner (Eastern Suburbs), BMC, Smt. Ashwini Bhide said, the project design has factored in the probable disasters, apart from environmental compliances and ease of living for citizens. About 13.6% of project area i.e. 15,60,770 square feet (14.50 hectares) is earmarked for the construction of safety wall which will protect against sea waves. The 8.5 km long sea-wall is built in such a way that marine life flourishes, while corrosion, soil erosion and tidal effects are taken care of. This will also be an important issue for disaster management matters. For the construction of the wave wall, which will act as a protection wall, the highest level of flood has been taken into account. It is going to act as a protection to the city from flood and storm surges. These are going to be beneficial not just to the coastal road, but to that section of the city as well.
Besides, all necessary fire protection measures have been provided for in the project. The 2 km long twin-tunnels have all provisions for fire-safety. Saccardo ventilation system provided with the tunnels will improve ventilation and air flow. Hence, in case of a fire incident in one tunnel, the other will remain smoke free. The whole structure is built in a manner to resist 100 MW fire for three hours! There would be fire retardant materials and fire boards provided in a way to resist a temperature of 1200 degree C for three hours.
Factoring in the floods and other related disasters, the project gave a chance to improve the Storm water Drainage Network of Mumbai. Since some areas have been added to the city landmass because of the reclamation, the existing Storm water Drainage network was extended beyond the sea wall.
It will be completely access-control connectivity between two important locations of the island city that will lead to increased speed of vehicles, reduced consumption of fuel and reduced travel time. Hence, it will lead to a reduction in carbon footprint as well! It will be accompanied by Mumbai's largest and most beautiful sea promenade and help reduce pollution. Therefore, it will add speed and comfort in travel to the extent of reducing travel time from Marine Drive to Worli from 50 minutes to 10 minutes and bring immense environmental benefit to the city.
While speaking about environmental considerations, the Additional Municipal Commissioner (Eastern Suburbs) informed that two colonies of corals were found in the sea during construction, which didn’t exist when environment assessment and other studies were done. The National Institute of Oceanography (NIO) was roped in for the purpose and the coral-colonies were successfully translocated to other locations where they are flourishing now. Conditions imposed for environment clearance for the project have been adhered to very strictly, informed Additional Municipal Commissioner (Eastern Suburbs). While designing this project, all concerns connected to environment were duly taken care of. It is a sustainable and resilient project design from climate change perspective as well, she stated.
In the construction phase, all precautions are being taken to ensure no further damage is done to environment. The ready mix concrete plants and casting yards are fully covered to avoid further air pollution. There will be parks in that stretch that will protect the environment and enhance the beauty of the city.
The 8.5 km wide footpath from Worli to Haji Ali to Priyadarshini Park; will also have cycle-tracks, open theatres, underground parking and toilets too! Mumbai's famous 'Worli Sea Face' will soon have a new look, which is more comfortable and eco-friendly than before.
A new wide sea walkway will be constructed along the coastal road from Priyadarshini Park to Worli Bandra Sea-Link. The marine walkway coming up along the coastal road will be 20 meters wide and 8.5 km long, thereby making it the longest seaside walkway in the city. Cycle tracks, open theatres, parks and playgrounds, toilets etc. will also be developed along the 'Coastal Road'.
The project will also have a Control Command Centre after completion, which will be connected to BMC Disaster Control Room and Traffic Control Room of Mumbai Police. It is expected that most of the work of this coastal road will be completed by the end of this year i.e. November 2023.
The DRRWG is an initiative taken by India under its G-20 Presidency. The first DRRWG meeting was held in Gandhinagar in March-April this year. This initiative of India to include Disaster Risk Reduction in the G-20 is a part of the Sendai Framework for Disaster Risk Reduction 2015 to 2030 (Sendai Framework). This was the first major agreement that provides Member-States with a concrete action plan to protect development gains from the Risk of Disaster. It was endorsed by the UN World Conference on Disaster Risk Reduction and advocates for – ‘The Substantial Reduction of Disaster Risk and losses in lives, livelihood and health and in the economic, physical, social, cultural and environmental assets of persons, business, communities and countries’. It recognizes that the State has a primary role to reduce disaster risk so that responsibilities should be shared with other stakeholders including local government and the private sector.
The Member Secretary of the National Disaster Management Authority (NDMA), Shri Kamal Kishore will be present for this meeting. The NDMA is headed by the Prime Minister of India and is the Apex body for Disaster Management in India. The delegates attending the DRRWG meeting will be taken for a visit to the heritage-building of the BMC and the state-of-the-art Disaster Control Room located there.
BMC Disaster Control Room