প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
জাপান, পাপুৱা নিউ গিনি আৰু অষ্ট্ৰেলিয়া ভ্ৰমণৰ পূৰ্বে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ প্ৰস্থান বিবৃতি
19 MAY 2023 8:49AM by PIB Guwahati
জাপানৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰীযুত ফুমিও কিছিদাৰ আমন্ত্ৰণত জাপানৰ অধ্যক্ষতাৰ অধীনত জি-৭ সন্মিলনত অংশগ্ৰহণ কৰিবলৈ মই জাপানৰ হিৰোছিমালৈ ৰাওনা হ'ম। শেহতীয়াকৈ ভাৰত-জাপান সন্মিলনৰ বাবে ভাৰত ভ্ৰমণৰ পিছত প্ৰধানমন্ত্ৰী কিছিদাক পুনৰ সাক্ষাৎ কৰাটো আনন্দৰ বিষয় হ'ব। এই জি-৭ সন্মিলনত মোৰ উপস্থিতি বিশেষভাৱে অৰ্থপূৰ্ণ কিয়নো ভাৰতে এই বছৰ জি-২০ অধ্যক্ষতাৰ পদ দখল কৰিছে। মই বিশ্বই সন্মুখীন হোৱা প্ৰত্যাহ্বান আৰু তেওঁলোকক সামূহিকভাৱে সমাধান কৰাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত জি-৭ দেশ আৰু অন্যান্য আমন্ত্ৰণজনিত অংশীদাৰসকলৰ সৈতে মত বিনিময়ৰ বাবে আশাবাদী। মই হিৰোছিমা জি-৭ সন্মিলনত অংশগ্ৰহণ কৰা কেইজনমান নেতাৰ সৈতে দ্বিপাক্ষিক বৈঠকো অনুষ্ঠিত কৰিম।
জাপানৰ পৰা, মই পাপুৱা নিউ গিনিৰ পোৰ্ট মৰেছবি ভ্ৰমণ কৰিম। এইটো মোৰ প্ৰথম ভ্ৰমণ হ'ব, লগতে যিকোনো ভাৰতীয় প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰথমবাৰলৈ পাপুৱা নিউ গিনি ভ্ৰমণ কৰিব। মই ২০২৩ চনৰ ২২ মে'ত পাপুৱা নিউ গিনিৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰীযুত জেমছ মাৰেপৰ সৈতে যুটীয়াভাৱে ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় দ্বীপপুঞ্জ সহযোগিতা মঞ্চৰ (এফআইপিআইচি তৃতীয় সন্মিলন) তৃতীয় সন্মিলন আয়োজন কৰিম। সকলো ১৪ খন প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় দ্বীপ দেশে (পিআইচি) এই গুৰুত্বপূৰ্ণ সন্মিলনত অংশগ্ৰহণৰ আমন্ত্ৰণ গ্ৰহণ কৰিছে, তাৰবাবে মই কৃতজ্ঞ। ২০১৪ চনত মোৰ ফিজি ভ্ৰমণৰ সময়ত এফআইপিআইচি আৰম্ভ কৰা হৈছিল আৰু মই আমাক একত্ৰিত কৰা বিষয়বোৰৰ ওপৰত যেনে জলবায়ু পৰিৱৰ্তন আৰু বহনক্ষম উন্নয়ন, ক্ষমতা নিৰ্মাণ আৰু প্ৰশিক্ষণ, স্বাস্থ্য আৰু কল্যাণ, আন্তঃগাঁথনি আৰু অৰ্থনৈতিক বিকাশৰ বাবে পিআইচি নেতাসকলৰ সৈতে জড়িত হোৱাৰ বাবে আশাবাদী ৷
এফআইপিআইচিৰ ব্যস্ততাৰ উপৰিও, মই পাপুৱা নিউ গিনিৰ গৱৰ্ণৰ জেনেৰেল ছাৰ বব দাদে, প্ৰধানমন্ত্ৰী মাৰেপ আৰু সন্মিলনত অংশগ্ৰহণ কৰা আন কেইজনমান পিআইচি নেতাৰ সৈতে মোৰ দ্বিপাক্ষিক বাৰ্তালাপৰ বাবে অপেক্ষা কৰি আছো।
ইয়াৰ পিছত, মই প্ৰধানমন্ত্ৰী এলবানিজৰ আমন্ত্ৰণত অষ্ট্ৰেলিয়াৰ ছিডনী ভ্ৰমণ কৰিম। মই আমাৰ দ্বিপাক্ষিক বৈঠকৰ বাবে আশাবাদী, যি আমাৰ দ্বিপাক্ষিক সম্পৰ্কৰ বুজ লোৱাৰ আৰু এই বছৰৰ মাৰ্চত নতুন দিল্লীত অনুষ্ঠিত আমাৰ প্ৰথম ভাৰত-অষ্ট্ৰেলিয়া বাৰ্ষিক সন্মিলনৰ অনুসৰণ কৰাৰ এক সুযোগ হ'ব। মই অষ্ট্ৰেলিয়াৰ মুখ্য কাৰ্যবাহী বিষয়া আৰু ব্যৱসায়িক নেতাসকলৰ সৈতেও বাৰ্তালাপ কৰিম আৰু এক বিশেষ অনুষ্ঠানত ছিডনীস্থিত ভাৰতীয় সম্প্ৰদায়ক সাক্ষাৎ কৰিম।

Prime Minister's Office
PM’s departure statement ahead of his visit to Japan, Papua New Guinea and Australia
19 MAY 2023 8:49AM by PIB Delhi
I will leave for Hiroshima, Japan to attend the G7 Summit under the Japanese Presidency at the invitation of H.E. Mr. Fumio Kishida, Prime Minister of Japan. It will be a pleasure to meet Prime Minister Kishida again after his recent visit to India for the India – Japan Summit. My presence in this G7 Summit is particularly meaningful as India holds the G20 Presidency this year. I look forward to exchanging views with the G7 countries and other invited partners on challenges that the world faces and the need to collectively address them. I would also be holding bilateral meetings with some of the leaders attending the Hiroshima G7 Summit.
From Japan, I will be visiting Port Moresby, Papua New Guinea. This will be my first visit, as also the first ever visit by any Indian Prime Minister, to Papua New Guinea. I will host on 22 May 2023 the 3rd Summit of the Forum for India–Pacific Islands Cooperation (FIPIC III Summit) jointly with H.E. Mr. James Marape, Prime Minister of Papua New Guinea. I am grateful that all 14 Pacific Island Countries (PIC) have accepted the invitation to attend this important Summit. FIPIC had been launched during my visit to Fiji in 2014, and I look forward to engaging with the PIC Leaders on issues that bring us together, such as climate change and sustainable development, capacity building and training, health and well-being, infrastructure and economic development.
Apart from the FIPIC engagements, I look forward to my bilateral interactions with Papua New Guinea Governor General Sir Bob Dadae, Prime Minister Marape and some of the other PIC Leaders participating in the Summit.
Thereafter, I will be travelling to Sydney, Australia at the invitation of Prime Minister Albanese. I look forward to our bilateral meeting, which will be an opportunity to take stock of our bilateral ties and follow up on our first India-Australia Annual Summit held in New Delhi in March this year. I will also interact with Australian CEOs and business leaders, and meet the Indian community in Sydney at a special event.