প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ১১ মে’ত ৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰযুক্তি দিৱস ২০২৩ উপলক্ষে কাৰ্যসূচী উদ্বোধন কৰিব
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আধাৰশিলা স্থাপন কৰিব আৰু ৫৮০০ কোটি টকাৰ অধিক মূল্যৰ একাধিক বৈজ্ঞানিক প্ৰকল্প দেশবাসীলৈ উৎসৰ্গা কৰিব
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে লেজাৰ ইণ্টাৰফেৰোমিটাৰ গ্ৰেভিটেশ্যনেল ৱেভ অবজাৰ্ভেটৰী – ইণ্ডিয়া (লাইগো-ইণ্ডিয়া)ৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰিব; ই পৃথিৱীৰ মুষ্টিমেয় লেজাৰ ইণ্টাৰফেৰোমিটাৰ গ্ৰেভিটেশ্যনেল ৱেভ অবজাৰ্ভেটৰীসমূহৰ ভিতৰত এটা হ'ব
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে 'বিৰল পৃথিৱী স্থায়ী চুম্বক প্ৰকল্প, বিশাখাপত্তনম' দেশবাসীলৈ উৎসৰ্গা কৰিব; ভাৰতে বিৰল পৃথিৱী স্থায়ী চুম্বক উৎপাদন কৰাৰ ক্ষমতা থকা নিৰ্বাচিত ৰাষ্ট্ৰসমূহৰ গোটত যোগদান কৰিব
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে 'নেচনেল হেড্ৰন বিম থেৰাপী ফেচিলিটি' আৰু 'ফিচন মলিবডেনাম-৯৯ উৎপাদন সুবিধা' দেশবাসীলৈ উৎসৰ্গা কৰিব; এই সুবিধাবোৰে কৰ্কট ৰোগৰ চিকিৎসা আৰু উন্নত চিকিৎসা প্ৰতিচ্ছবিৰ বাবে দেশৰ ক্ষমতা বৃদ্ধি কৰিব
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দেশৰ বিভিন্ন অঞ্চলত বিশ্বমানৰ কৰ্কট ৰোগৰ যত্নৰ বিকেন্দ্ৰীকৰণ আৰু ব্যৱস্থা বৃদ্ধি কৰিব পৰা কেইবাখনো কৰ্কট চিকিৎসালয় আৰু সুবিধা দেশবাসীলৈ উৎসৰ্গা কৰিব
10 MAY 2023 2:49PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ২০২৩ চনৰ ১১ মে'ত পুৱা ১০:৩০ বজাত প্ৰগতি ময়দানত ৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰযুক্তি দিৱস ২০২৩ উপলক্ষে আলোকিত অনুষ্ঠানৰ শুভাৰম্ভ কৰিব। এই কাৰ্যসূচীত ১১ ৰ পৰা ১৪ মে'লৈ অনুষ্ঠিত হ'বলগীয়া ৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰযুক্তি দিৱসৰ ২৫ তম বৰ্ষ উদযাপনৰ সূচনা কৰা হ'ব।
মুখ্য বৈজ্ঞানিক প্ৰকল্পসমূহ
এই গুৰুত্বপূৰ্ণ অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দেশত বৈজ্ঞানিক আৰু প্ৰযুক্তিগত উন্নতিৰ সৈতে সম্পৰ্কিত একাধিক প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰিব আৰু দেশবাসীক উৎসৰ্গা কৰিব, যাৰ মূল্য ৫৮০০ কোটি টকাতকৈও অধিক। এইটো দেশৰ বৈজ্ঞানিক প্ৰতিষ্ঠানসমূহক শক্তিশালী কৰাৰ জৰিয়তে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰতৰ দৃষ্টিভংগীৰ সৈতে সামঞ্জস্যপূৰ্ণ।
যিবোৰ প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰা হ'ব তাৰ ভিতৰত আছে লেজাৰ ইণ্টাৰফেৰোমিটাৰ গ্ৰেভিটেশ্যনেল ৱেভ অবজাৰ্ভেটৰী – ইণ্ডিয়া (লিগো-ইণ্ডিয়া), হিংগোলি; হোমি ভাবা কৰ্কট চিকিৎসালয় আৰু গৱেষণা কেন্দ্ৰ, জাটনি, উৰিষ্যা; আৰু মুম্বাইৰ টাটা মেম'ৰিয়েল হস্পিটেলৰ প্লেটিনাম জয়ন্তী খণ্ড।
মহাৰাষ্ট্ৰৰ হিংগোলীত বিকশিত হ'বলগীয়া লিগো-ইণ্ডিয়া হ'ব বিশ্বৰ মুষ্টিমেয় লেজাৰ ইণ্টাৰফেৰোমিটাৰ গ্ৰেভিটেশ্যনেল ৱেভ অবজাৰ্ভেটৰীসমূহৰ ভিতৰত এটা। ই হৈছে ৪ কিলোমিটাৰ বাহুদৈৰ্ঘ্যৰ এক অত্যন্ত সংবেদনশীল ইণ্টাৰফেৰোমিটাৰ যি কৃষ্ণগহ্বৰ আৰু নিউট্ৰন তৰাৰ দৰে বৃহৎ জ্যোতিৰ্বিজ্ঞানী বস্তুৰ একত্ৰীকৰণৰ সময়ত উৎপন্ন হোৱা মহাকৰ্ষণীয় তৰংগবোৰ অনুভৱ কৰিবলৈ সক্ষম। লিগো-ইণ্ডিয়াই আমেৰিকা যুক্তৰাষ্ট্ৰত চলি থকা এনে দুটা পৰ্যৱেক্ষণালয়ৰ সৈতে সমকালীনভাৱে কাম কৰিব; এটা ৱাশ্বিংটনৰ হানফৰ্ডত আৰু আনটো লুইজিয়ানাৰ লিভিংষ্টনত।
দেশবাসীলৈ উৎসৰ্গিত হ'বলগীয়া প্ৰকল্পবোৰৰ ভিতৰত আছে ফিচন মলিবডেনাম-৯৯ উৎপাদন সুবিধা, মুম্বাই; বিৰল পৃথিৱী স্থায়ী চুম্বক উদ্ভিদ, বিশাখাপত্তনম; নেচনেল হেড্ৰন বীম থেৰাপী ফেচিলিটি, নৱী মুম্বাই; ৰেডিঅ'লজিকেল ৰিচাৰ্চ ইউনিট, নৱী মুম্বাই; হোমি ভাবা কৰ্কট চিকিৎসালয় আৰু গৱেষণা কেন্দ্ৰ, বিশাখাপত্তনম; আৰু মহিলা আৰু শিশু কৰ্কট চিকিৎসালয় ভৱন, নৱী মুম্বাই;
বিৰল পৃথিৱী স্থায়ী চুম্বক প্ৰাথমিকভাৱে উন্নত দেশত উৎপন্ন হয়। বিশাখাপত্তনমৰ ভাবা পাৰমাণৱিক গৱেষণা কেন্দ্ৰৰ চৌহদত বিৰল পৃথিৱী স্থায়ী চুম্বক উৎপাদনৰ সুবিধা বিকশিত কৰা হৈছে। এই সুবিধাটো থলুৱা প্ৰযুক্তিৰ ওপৰত আধাৰিত কৰি আৰু থলুৱা সম্পদৰ পৰা আহৰণ কৰা থলুৱা বিৰল পৃথিৱী সামগ্ৰী ব্যৱহাৰ কৰি স্থাপন কৰা হৈছে। এই সুবিধাৰ সৈতে, ভাৰতে বিৰল পৃথিৱী স্থায়ী চুম্বক উৎপাদন কৰাৰ ক্ষমতা থকা এক নিৰ্বাচিত ৰাষ্ট্ৰগোটত যোগদান কৰিব।
টাটা মেম'ৰিয়েল চেণ্টাৰ, নৱী মুম্বাইৰ নেচনেল হেড্ৰন বীম থেৰাপী সুবিধা হৈছে এক অত্যাধুনিক সুবিধা যি চাৰিওফালৰ স্বাভাৱিক গাঁথনিবোৰত নিম্নতম পালিৰ সৈতে টিউমাৰলৈ বিকিৰণৰ অতি সঠিক বিতৰণ কৰাৰ কাম কৰে। কোষকলাক লক্ষ্য কৰিবলৈ পালিৰ সঠিক বিতৰণে বিকিৰণ চিকিৎসাৰ আগতীয়া আৰু বিলম্বিত পাৰ্শ্বক্ৰিয়া হ্ৰাস কৰে।
ভাবা পাৰমাণৱিক গৱেষণা কেন্দ্ৰৰ ট্ৰম্বে চৌহদত বিভাজন মলিবডেনাম-৯৯ উৎপাদন সুবিধা অৱস্থিত। মলিবডেনাম-৯৯ হৈছে টেকনেটিয়াম-৯৯ মি-ৰ অভিভাৱক, যাক কৰ্কট ৰোগ, হৃদৰোগ আদি আগতীয়াকৈ চিনাক্ত কৰাৰ বাবে 85% তকৈও অধিক ইমেজিং প্ৰক্ৰিয়াত ব্যৱহাৰ কৰা হয়। এই সুবিধাটোৱে প্ৰতি বছৰে প্ৰায় ৯ ৰ পৰা ১০ লাখ ৰোগীৰ স্কেন সক্ষম কৰিব বুলি আশা কৰা হৈছে।
কেইবাখনো কৰ্কট চিকিৎসালয় আৰু সুবিধাৰ আধাৰশিলা স্থাপন আৰু নিষ্ঠাই দেশৰ বিভিন্ন অঞ্চলত বিশ্বমানৰ কৰ্কট ৰোগৰ যত্নৰ বিকেন্দ্ৰীকৰণ আৰু ব্যৱস্থা বৃদ্ধি কৰিব।
অটল উদ্ভাৱন অভিযান আৰু অন্যান্য উপাদানসমূহ
ৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰযুক্তি দিৱস ২০২৩ উপলক্ষে আহৰণ কৰা কাৰ্যসূচী আৰু উদযাপনত অটল উদ্ভাৱন মিছনৰ (এআইএম) ওপৰত বিশেষ গুৰুত্ব দিয়া হৈছে। এই বছৰৰ ৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰযুক্তি দিৱসৰ বিষয়বস্তুৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি, এআইএম পেভিলিয়নে একাধিক অভিনৱ প্ৰকল্প প্ৰদৰ্শন কৰিব আৰু দৰ্শনাৰ্থীসকলক লাইভ টিংকাৰিং ছেচন চাবলৈ, টিংকাৰিং কাৰ্যকলাপত জড়িত হ'বলৈ, ষ্টাৰ্টআপৰ দ্বাৰা উৎকৃষ্ট উদ্ভাৱন আৰু সামগ্ৰী প্ৰত্যক্ষ কৰাৰ সুযোগ প্ৰদান কৰিব। এআৰ/ভিআৰ, প্ৰতিৰক্ষা প্ৰযুক্তি, ডিজিযাত্ৰা, টেক্সটাইল, আৰু জীৱন বিজ্ঞান আদিৰ দৰে একাধিক ব্যস্ততা ক্ষেত্ৰৰ সৈতে।
এই কাৰ্যসূচীৰ সময়ত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে শেহতীয়াকৈ ভাৰতত কৰা বৈজ্ঞানিক আৰু প্ৰযুক্তিগত উন্নতি প্ৰদৰ্শনৰ বাবে এক্সপো উদ্বোধন কৰিব। তেওঁ এই উপলক্ষে স্মাৰক ডাকটিকট আৰু মুদ্ৰাও মুকলি কৰিব।
১৯৯৯ চনত প্ৰাক্তন প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী অটল বিহাৰী বাজপেয়ীয়ে ভাৰতৰ বৈজ্ঞানিক আৰু প্ৰযুক্তিগত উন্নতিৰ বাবে কাম কৰা ভাৰতীয় বিজ্ঞানী, অভিযন্তা আৰু প্ৰযুক্তিবিদসকলক সন্মান জনোৱাৰ বাবে ৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰযুক্তি দিৱস উদযাপন আৰম্ভ কৰিছিল আৰু ১৯৯৮ চনৰ মে মাহত পোখৰণ পৰীক্ষাৰ সফল পৰিচালনা নিশ্চিত কৰিছিল। তেতিয়াৰ পৰা, প্ৰতি বছৰে ১১ মে'ত ৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰযুক্তি দিৱস পালন কৰা হয়। ইয়াক প্ৰতি বছৰে এটা নতুন আৰু বেলেগ বিষয়বস্তুৰে উদযাপন কৰা হয়। এই বছৰৰ বিষয়বস্তু হৈছে 'স্কুল টু ষ্টাৰ্টআপচ- ইগনাইটিং ইয়ং মাইণ্ডছ টু ইনোভেট'।

Prime Minister's Office
PM to inaugurate the programme marking National Technology Day 2023 on 11th May
PM to lay the foundation stone and dedicate to the nation multiple scientific projects worth more than Rs 5800 crore
PM to lay foundation stone of Laser Interferometer Gravitational Wave Observatory – India (LIGO-India); it will be one of the handful Laser Interferometer Gravitational wave observatories in the world
PM to dedicate ‘Rare Earth Permanent Magnet Plant, Visakhapatnam’ to the nation; India will join select group of nations with capacity to produce Rare Earth Permanent Magnets
PM to also dedicate to the nation ‘National Hadron Beam Therapy Facility’ and ‘Fission Molybdenum-99 Production Facility’; the facilities will boost the country’s capacity for cancer treatment and for advanced medical imaging
PM to also lay foundation stone and dedicate to the nation several Cancer Hospitals and facilities which will decentralise and enhance provisioning of world class cancer care in different regions of the country
10 MAY 2023 2:49PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi will inaugurate the programme marking National Technology Day 2023, at Pragati Maidan, on 11th May 2023 at 10:30 AM. The programme will also mark the commencement of celebration of the 25th year of National Technology Day, which will be held from 11th to 14th May.
Key scientific projects
On this momentous occasion, Prime Minister will lay the foundation stone and dedicate to the nation multiple projects related to scientific and technological advancement in the country, worth more than Rs 5800 crore. This is in line with the Prime Minister’s vision of Aatmanirbhar Bharat through strengthening scientific institutions in the country.
The projects whose foundation stone would be laid include Laser Interferometer Gravitational Wave Observatory – India (LIGO-India), Hingoli; Homi Bhabha Cancer Hospital and Research Centre, Jatni, Odisha; and Platinum Jubilee Block of Tata Memorial Hospital, Mumbai.
LIGO-India, to be developed in Hingoli, Maharashtra, will be one of the handful Laser Interferometer Gravitational wave observatories in the world. It is an extremely sensitive interferometer of 4 km arm length capable of sensing gravitational waves generated during the merger of massive astrophysical objects such as black holes, and neutron stars. The LIGO-India will work in synchronisation with two such observatories operating in the United States; one in Hanford, Washington and the other in Livingston, Louisiana.
The projects that will be dedicated to Nation include Fission Molybdenum-99 Production Facility, Mumbai; Rare Earth Permanent Magnet Plant, Visakhapatnam; National Hadron Beam Therapy Facility, Navi Mumbai; Radiological Research Unit, Navi Mumbai; Homi Bhabha Cancer Hospital and Research Centre, Visakhapatnam; and Women & Children Cancer Hospital Building, Navi Mumbai;
Rare Earth Permanent Magnets are produced primarily in developed countries. The facility for production of Rare Earth Permanent Magnet has been developed in the campus of Bhabha Atomic Research Centre at Visakhapatnam. The facility has been established based on indigenous technology and using indigenous Rare Earth material extracted from indigenous resources. With this facility, India will join a select group of nations with capacity to produce Rare Earth Permanent Magnets.
National Hadron Beam Therapy Facility of Tata Memorial Centre, Navi Mumbai is a state-of-the-art facility which works to undertake highly precise delivery of radiation to the tumour with minimal dose to the surrounding normal structures. The precise delivery of dose to target tissue reduces the early and delayed side effects of radiation therapy.
Fission Molybdenum-99 Production Facility is located in Trombay Campus of Bhabha Atomic Research Centre. Molybdenum-99 is the parent of Technetium-99m, which is used in more than 85% of imaging procedures for early detection of cancer, heart disease etc. The facility is expected to enable about 9 to 10 lakh patient scans per year.
The laying of foundation stone and dedication of several Cancer Hospitals and facilities will decentralise and enhance provisioning of world class cancer care in different regions of the country.
Atal Innovation Mission and other components
The programme and celebrations marking the National Technology Day 2023 has a special focus on Atal Innovation Mission (AIM). Highlighting the theme of this year's National Technology Day, the AIM Pavilion will showcase multiple innovative projects and provide an opportunity for the visitors to witness live tinkering sessions, engage in tinkering activities, witness outstanding innovations and products by Startups. With multiple engagement zones such as AR/VR, Defense Tech, DigiYatra, Textile, and Life Sciences etc.
During the programme, Prime Minister will also inaugurate the Expo showcasing scientific & technological advancements made in India in the recent past. He will also release commemorative stamp and coin on the occasion.
The celebration of National Technology Day was started by former Prime Minister Shri Atal Bihari Vajpayee in 1999 to honour Indian scientists, engineers and technologists, who worked for India’s scientific and technological advancement and ensured the successful conduct of Pokhran tests in May 1998. Since then, National Technology Day is observed every year on May 11. It is celebrated with a new and different theme every year. This year's theme is ‘School to Startups- Igniting Young Minds to Innovate’.