সামাজিক ন্যায় আৰু সবলীকৰণ মন্ত্ৰালয়
১১ ৰ পৰা ১৭ মে’ ২০২৩ লৈ গুৱাহাটীত “দিব্য কলা মেলা”ৰ আয়োজন কৰিছে ‘প্ৰতিবন্ধী ব্যক্তি(দিব্যাংগজন)ৰ সবলীকৰণ বিভাগ’য়ে
২০২৩-২৪ বৰ্ষত আৰু ১২ খন চহৰত আয়োজন কৰা হ'ব ‘দিব্য কলা মেলা’
10 MAY 2023 6:06PM by PIB Guwahati
‘প্ৰতিবন্ধী ব্যক্তি(দিব্যাংগজন)ৰ সবলীকৰণ বিভাগ’য়ে অসমৰ গুৱাহাটীৰ ‘মণিৰাম দেৱান বাণিজ্য কেন্দ্ৰ’ত ১১ ৰ পৰা ১৭ মে’, ২০২৩ তাৰিখলৈ সমগ্ৰ দেশৰ দিব্যাংগ উদ্যোগী/শিল্পীসকলৰ সামগ্ৰী আৰু কাৰুশিল্প প্ৰদৰ্শনৰ এক অনন্য মেলাৰ আয়োজন কৰিছে। এই মেলাত জম্মু-কাশ্মীৰ, উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ ৰাজ্যসমূহকে ধৰি দেশৰ বিভিন্ন প্ৰান্তৰ সা-সামগ্ৰী, হস্তশিল্প, হস্ততাঁত, এম্ব্ৰইডাৰীৰ কাম আৰু পেকেটযুক্ত খাদ্য আদিৰ একত্ৰ পোহাৰৰে দৰ্শনাৰ্থীসকলৰ বাবে এক আকৰ্ষণীয় অভিজ্ঞতা প্ৰদান কৰিব।
‘পিডব্লিউডি’/দিব্যাংগজনৰ অৰ্থনৈতিক সৱলীকৰণৰ দিশত ‘ডিইপিডব্লিউডি’ৰ এয়া এক অনন্য পদক্ষেপ। ‘দিব্য কলা মেলা’ই ‘দিব্যাংগ’ (পিডব্লিউডি)সকলৰ সামগ্ৰী আৰু দক্ষতা বিপণন আৰু প্ৰদৰ্শনৰ বাবে এখন বৃহত্ মঞ্চ আগবঢ়াইছে। ‘দিব্য কলা মেলা, গুৱাহাটী’ হৈছে ডিচেম্বৰ ২০২২ ৰ পৰা আৰম্ভ হোৱা এক শৃংখলা(দিল্লী, ডিচেম্বৰ ২০২২, মুম্বাই, ফেব্ৰুৱাৰী ২০২৩, ভূপাল, মাৰ্চ ২০২৩)ৰ চতুৰ্থখন মেলা।
এই মেলাত প্ৰায় ২২ খন ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ প্ৰায় ১০০ গৰাকী দিব্যাংগ কৰিকৰ/শিল্পী আৰু উদ্যোগীয়ে তেওঁলোকৰ সা-সামগ্ৰী আৰু দক্ষতা প্ৰদৰ্শন কৰিব। মেলাখনত গৃহ সজ্জা আৰু জীৱনশৈলী, কাপোৰ, ষ্টেশ্যনেৰী আৰু পৰিৱেশ-অনুকূল সামগ্ৰী, পেকেট কৰা খাদ্য আৰু জৈৱিক সা-সামগ্ৰী, পুতলা আৰু উপহাৰ, ব্যক্তিগত আনুষঙ্গিক সামগ্ৰী- গহনা, আদিৰ দৰে সামগ্ৰীৰ প্ৰদৰ্শনী তথা বিপণনৰ ব্যৱস্থা থাকিব। এয়া সকলোৰে বাবে ‘ভোকেল ফৰ লোকল' হোৱাৰ লগতে দিব্যাংগ শিল্পীসকলে তেওঁলোকৰ দুৰ্বাৰ সংকল্পৰে তৈয়াৰ কৰা সা-সামগ্ৰীসমূহ চোৱাৰ/ক্ৰয় কৰাৰ এক সু্ন্দৰ সুযোগ হ'ব।
৭ দিনীয়া 'দিব্য কলা মেলা', গুৱাহাটী পুৱা ১০.০০ বজাৰ পৰা নিশা ১০.০০ বজালৈ মুকলি থাকিব আৰু দিব্যাংগ শিল্পী আৰু প্ৰখ্যাত পেছাদাৰীসকলৰ প্ৰদৰ্শনকে ধৰি কেইবাটাও সাংস্কৃতিক অনুষ্ঠানৰ সাক্ষী হ'ব। দৰ্শনাৰ্থীসকলে এই মেলাত দেশৰ বিভিন্ন অঞ্চলৰ তেওঁলোকৰ প্ৰিয় খাদ্য-সম্ভাৰ উপভোগ কৰিব পাৰিব।
১১ মে'ৰ বিয়লি ৫.০০ বজাত কেন্দ্ৰীয় সামাজিক ন্যায় আৰু সবলীকৰণ দপ্তৰৰ মন্ত্ৰী ড০ বীৰেন্দ্ৰ কুমাৰে এই মেলা উদ্বোধন কৰিব। ভাৰত চৰকাৰৰ সামাজিক ন্যায় আৰু সবলীকৰণ দপ্তৰৰ ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী শ্ৰীমতী প্ৰতিমা ভৌমিকো এই অনুষ্ঠানত উপস্থিত থাকিব।
দিব্যাংগসকলৰ শিল্প প্ৰতিভাক উদগণি দিয়াৰ বাবে বিভাগটোৱে বিশেষ ভাবে কৰা পৰিকল্পনাৰ অংশ হিচাপে সমগ্ৰ দেশতে 'দিব্য কলা মেলা'ৰ আয়োজন কৰা হ'ব। ২০২৩-২০২৪ বৰ্ষত গুৱাহাটীৰ পৰা আৰম্ভ হোৱা এই শৃংখলাত দেশৰ ১২ খন চহৰত মেলাৰ আয়োজন কৰা হ'ব।

Ministry of Social Justice & Empowerment
“Divya Kala Mela being organised by Department of Empowerment of Persons with Disabilities (Divyangjan) from 11th to 17th May 2023 in Guwahati
Divya Kala Mela to be organised in 12 more cities during 2023-24
10 MAY 2023 6:06PM by PIB Delhi
Department of Empowerment of Persons with Disabilities (Divyangjan) is organizing a unique event showcasing the products and craftsmanship of Divyang entrepreneurs/artisans from across the country, ‘Divya Kala Mela’ from 11 Th to 17 Th May, 2023 at Maniram Dewan Trade centre, Guwahati, Assam. The event would present an enthralling experience to the visitors as vibrant products from various parts of the country including Jammu and Kashmir, North Eastern states, handicrafts, handlooms, embroidery works and packaged food etc. will be seen together.
This is a unique initiative of DEPwD towards the economic empowerment of PwD/Divyangjan. The Divya Kala Mela presents a bigger platform for marketing and showcasing the products and skills of Divyang (PwD). The Divya Kala Mela, Guwahati is the fourth one in a series starting from December 2022 [(i) Delhi, December 2022, (ii) Mumbai, February 2023, (iii) Bhopal, March 2023].
Around 100 Divyang artisans/artists and entrepreneurs from about 22 states/UTs will be showcasing their products and skills. There would be Products in the following broad category: Home Décor & Lifestyle, Clothing, Stationery and eco-friendly products, packaged food and organic products, Toys & Gifts, Personal Accessories - Jewellery, and Clutch Bags. It will be an opportunity for all to go ‘vocal for local’ and products made by Divyang craftsmen with their extra determination can be seen/purchased.
The 7 Days ‘Divya Kala Mela’, Guwahati will be open from 10.00 A.M. to 10.00 P.M. and witness a series of cultural activities, including performances by Divyang artists and well-known professionals. Visitors can also enjoy their favourite foods from various regions of the country at the event.
The event is scheduled to be inaugurated on 11Th May at 5.00 P.M. by Dr. Virendra Kumar, Union Minister for Social Justice & Empowerment, GOI. The occasion will be graced by Minister of State for Social Justice and Empowerment, GoI, Smt. Pratima Bhaumik.
The department has grandiose plans to promote the concept, as part of which ‘Divya Kala Mela’ would be organized across the country. During 2023-2024 the event shall be organized in 12 cities beginning in Guwahati.