প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ৱান আৰ্থ ৱান হেল্থ - এডভাণ্টেজ হেল্থকেয়াৰ ইণ্ডিয়া ২০২৩-ত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
26 APR 2023 3:57PM by PIB Guwahati
মহামান্য, বিশ্বৰ বিভিন্ন দেশৰ স্বাস্থ্য মন্ত্ৰী, পশ্চিম এছিয়া, চাৰ্ক, আছিয়ান আৰু আফ্ৰিকান অঞ্চলৰ বিশিষ্ট প্ৰতিনিধিসকল, মই আপোনালোক সকলোকে ভাৰতলৈ উষ্ম আদৰণি জনাইছো। মোৰ কেবিনেটৰ সহকৰ্মী আৰু ভাৰতীয় স্বাস্থ্যসেৱা উদ্যোগৰ প্ৰতিনিধিসকলক শুভেচ্ছা জনাইছো!
বন্ধুসকল,
ভাৰতীয় শাস্ত্ৰত উল্লেখ কৰা হৈছে:
सर्वे भवन्तु सुखिनः । सर्वे सन्तु निरामयाः ।
सर्वे भद्राणि पश्यन्तु । मा कश्चित् दुःख भाग्भवेत् ॥
ইয়াৰ অৰ্থ হৈছে: সকলোৱে সুখী হওঁক, সকলোৱে ৰোগৰ পৰা মুক্ত হওঁক, সকলোৰে সৈতে ভাল কাম কৰিব পাৰে আৰু কোনেও ভুগিব নালাগে। ই এক সামগ্ৰিক দৃষ্টিভংগী। আনকি হাজাৰ হাজাৰ বছৰ আগতে, যেতিয়া কোনো বিশ্বব্যাপী মহামাৰী নাছিল, তেতিয়াও ভাৰতৰ স্বাস্থ্যক্ষেত্ৰৰ দৃষ্টিভংগী সাৰ্বজনীন আছিল। আজি যেতিয়া আমি এক পৃথিৱী, এক স্বাস্থ্যৰ কথা কওঁ, তেতিয়াও একে ধাৰণাই কাম কৰে। তদুপৰি, আমাৰ দৃষ্টি কেৱল মানুহৰ মাজতেই সীমাবদ্ধ নহয়। ই আমাৰ সমগ্ৰ পৰিস্থিতিতন্ত্ৰলৈ বিস্তাৰিত হয়। উদ্ভিদৰ পৰা জীৱ-জন্তুলৈকে, মাটিৰ পৰা নদীলৈকে, যেতিয়া আমাৰ চাৰিওফালৰ সকলোবোৰ স্বাস্থ্যকৰ হয়, তেতিয়াহে আমি স্বাস্থ্যৱান হৈ থাকিব পাৰোঁ।
বন্ধুসকল,
এইটো এটা জনবিশ্বাস যে ৰোগহীনতাই সুস্বাস্থ্যৰ দৰে একে। অৱশ্যে, স্বাস্থ্যৰ প্ৰতি ভাৰতৰ দৃষ্টিভংগী এই ৰোগহীনতা নাইকিয়া কৰাই নহয়। ৰোগৰ পৰা নিৰাময় লাভ কৰাটো সুস্থতাৰ পথত মাত্ৰ এটা পদক্ষেপ। আমাৰ লক্ষ্য হৈছে সকলোৰে বাবে সুস্বাস্থ্য আৰু সুস্থতা। আমাৰ লক্ষ্য হৈছে শাৰীৰিক, মানসিক আৰু সামাজিক সুস্থতা।
বন্ধুসকল,
ভাৰতে 'এক পৃথিৱী, এক পৰিয়াল, এক ভৱিষ্যত' বিষয়বস্তুৰে জি-২০ প্ৰেচিডেন্সি যাত্ৰা আৰম্ভ কৰিছিল। আমি এই দৃষ্টিভংগী পূৰণৰ ক্ষেত্ৰত শক্তিশালী আৰু সহনীয় গোলকীয় স্বাস্থ্য সেৱা প্ৰণালীৰ গুৰুত্বক স্বীকৃতি দিছো। ভাৰতে চিকিৎসা ভ্ৰমণ আৰু স্বাস্থ্য কৰ্মশক্তিৰ গতিশীলতাক এক স্বাস্থ্যকৰ গ্ৰহ (Planet) ৰ বাবে গুৰুত্বপূৰ্ণ বুলি ভাবে। এক পৃথিৱী, এক স্বাস্থ্য: এডভাণ্টেজ হেল্থকেয়াৰ ইণ্ডিয়া ২০২৩ হৈছে এই দিশত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ প্ৰচেষ্টা। এই আয়োজন ভাৰতৰ জি-২০ প্ৰেচিডেন্সিৰ বিষয়বস্তুৰ সৈতে একেই। বহুতো দেশৰ শ শ অংশগ্ৰহণকাৰী ইয়াত আছে। পেছাদাৰী আৰু শৈক্ষিক খণ্ডৰ পৰা ৰাজহুৱা আৰু ব্যক্তিগত খণ্ডলৈকে অংশীদাৰসকল ইয়াত অংশগ্ৰহণ কৰাটো নিতান্তই প্ৰসংশনীয়। ই 'বসুদৈৱ কুটুম্বকম'ৰ ভাৰতীয় দৰ্শনৰ প্ৰতীক, যাৰ অৰ্থ হৈছে সমগ্ৰ বিশ্ব এটা পৰিয়াল।
বন্ধুসকল,
যেতিয়া সামগ্ৰিক স্বাস্থ্যসেৱাৰ কথা আহে, ভাৰতৰ কেইবাটাও গুৰুত্বপূৰ্ণ ক্ষমতা আছে। আমাৰ প্ৰতিভা আছে। আমাৰ ওচৰত প্ৰযুক্তি আছে। আমাৰ এটা ট্ৰেক ৰেকৰ্ড আছে। এইটো আমাৰ পৰম্পৰা। বন্ধুসকল, যেতিয়া প্ৰতিভাৰ কথা আহে, সমগ্ৰ বিশ্বই ভাৰতীয় চিকিৎসকসকলৰ প্ৰভাৱ দেখিছে। ভাৰত আৰু বিদেশত আমাৰ চিকিৎসকসকলক তেওঁলোকৰ দক্ষতা আৰু প্ৰতিশ্ৰুতিৰ বাবে বিশেষভাৱে সমীহ কৰা হয়। একেদৰে, ভাৰতৰ নাৰ্চ আৰু অন্যান্য যতন লওঁতাসকলও বিখ্যাত। বিশ্বজুৰি এনে বহুতো স্বাস্থ্য সেৱা প্ৰণালী আছে, যি ভাৰতীয় পেছাদাৰীসকলৰ প্ৰতিভাৰ পৰা লাভান্বিত হয়। সংস্কৃতি, জলবায়ু আৰু সামাজিক গতিশীলতাৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰত যথেষ্ট বৈচিত্ৰ্যপূৰ্ণ। ভাৰতত প্ৰশিক্ষিত স্বাস্থ্যসেৱা পেছাদাৰীসকল বিভিন্ন অভিজ্ঞতাৰ সমূখীন হৈছে। ই তেওঁলোকক দক্ষতা বিকাশ কৰাত সহায় কৰে, যি বিভিন্ন পৰিস্থিতিৰ প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণ কৰিবলৈ সক্ষম হয়। এইকাৰণে ভাৰতীয় স্বাস্থ্যসেৱা প্ৰতিভাই বিশ্বৰ আস্থা জিনিছে।
বন্ধুসকল,
শতিকাত এবাৰ হোৱা এই মহামাৰীয়ে পৃথিৱীখনক বহুতো সত্যৰে মুখামুখি কৰাইছে। ই আমাক দেখুৱাইছিল যে এক আন্তঃসংযোগযুক্ত পৃথিৱীত, সীমাই স্বাস্থ্যৰ প্ৰতি অহা ভাবুকি প্ৰতিৰোধ কৰিব নোৱাৰে। সংকটৰ সময়ত, বিশ্বব্যাপী দক্ষিণৰ দেশবোৰে কেনেদৰে অসুবিধা আৰু আনকি সম্পদৰ অভাৱৰ সন্মুখীন হ'ব লগা হৈছিল সেয়াও বিশ্বই দেখিছিল। প্ৰকৃত প্ৰগতি হৈছে মানুহ-কেন্দ্ৰিক। চিকিৎসা বিজ্ঞানত যিমানেই অগ্ৰগতি নহওঁক, দূৰৱৰ্তী এলেকাৰ অন্তিম ব্যক্তিজনৰ প্ৰৱেশাধিকাৰ নিশ্চিত কৰিব লাগে। এইটো এটা সময় আছিল যেতিয়া বহুতো দেশে স্বাস্থ্যসেৱা খণ্ডত এজন নিৰ্ভৰযোগ্য অংশীদাৰৰ গুৰুত্ব উপলব্ধি কৰিছিল। ভেকছিন আৰু ঔষধৰ জৰিয়তে জীৱন ৰক্ষাৰ মহৎ কামত ভাৰত বহুতো দেশৰ অংশীদাৰ হিচাপে গৌৰৱান্বিত। আমাৰ বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তি খণ্ডৰ দ্বাৰা মেড-ইন-ইণ্ডিয়া ভেকছিন প্ৰস্তুত কৰা হৈছিল। বিশ্বৰ সৰ্ববৃহৎ আৰু দ্ৰুততম কোভিড-১৯ টিকাকৰণ অভিযান দেশখনত সম্পন্ন কৰা হৈছিল। আমি ১০০ খনতকৈও অধিক দেশলৈ ৩০০ নিযুত কোভিড-১৯ ভেকছিনৰ পালি প্ৰেৰণ কৰিছিলো। ই আমাৰ সামৰ্থ্য আৰু প্ৰতিশ্ৰুতি দুয়োটা প্ৰদৰ্শন কৰে। আমি প্ৰতিখন দেশৰ বিশ্বাসী বন্ধু হৈ থাকিম যিয়ে ইয়াৰ নাগৰিকসকলৰ বাবে সুস্বাস্থ্য বিচাৰে।
বন্ধুসকল,
হাজাৰ হাজাৰ বছৰ ধৰি, স্বাস্থ্যৰ প্ৰতি ভাৰতৰ দৃষ্টিভংগী সামগ্ৰিকতাৰ ওপৰত আধাৰিত হৈ আহিছে। আমাৰ প্ৰতিৰোধমূলক আৰু আবেগিক স্বাস্থ্যৰ এক মহান পৰম্পৰা আছে। যোগ আৰু ধ্যানৰ দৰে প্ৰণালীবোৰ এতিয়া গোলকীয় অভিযানত পৰিণত হৈছে। সেইবোৰ আধুনিক বিশ্বৰ বাবে প্ৰাচীন ভাৰতৰ উপহাৰ। একেদৰে, আমাৰ আয়ুৰ্বেদ প্ৰণালী হৈছে সুস্থতাৰ এক সামগ্ৰিক বিষয়। ই স্বাস্থ্যৰ শাৰীৰিক আৰু মানসিক দিশবোৰৰ যত্ন লয়। পৃথিৱীয়ে চাপ আৰু জীৱনশৈলীৰ ৰোগৰ সমাধান বিচাৰি আছে। ভাৰতৰ পৰম্পৰাগত স্বাস্থ্যসেৱা প্ৰণালীত বহুতো বিকল্প আছে। আমাৰ পৰম্পৰাগত আহাৰ, য'ত মিলেট শস্য অন্তৰ্ভুক্ত থাকে, খাদ্য সুৰক্ষা আৰু পুষ্টিৰ সৈতেও সহায় কৰিব পাৰে।
বন্ধুসকল,
প্ৰতিভা, প্ৰযুক্তি, ট্ৰেক ৰেকৰ্ড আৰু পৰম্পৰাৰ উপৰিও, ভাৰতৰ স্বাস্থ্যসেৱা প্ৰণালীবদ্ধ আৰু সুলভ। এইটো আমাৰ ঘৰুৱা প্ৰচেষ্টাতে দেখা যায়। ভাৰতত বিশ্বৰ সৰ্ববৃহৎ চৰকাৰী অনুদানপ্ৰাপ্ত স্বাস্থ্য বীমা কভাৰেজ আঁচনি আছে। আয়ুষ্মান ভাৰত উদ্যোগৰ অধীনত, ৫০০ নিযুতৰো অধিক লোকে বিনামূলীয়া চিকিৎসা ৰক্ষা কৰিব পাৰিব। ৪০ নিযুতৰো অধিক লোকে ইতিমধ্যে নগদবিহীন আৰু নথি-বিহীন প্ৰকাৰে সেৱাসমূহ লাভ কৰিছে। ই ইতিমধ্যে আমাৰ নাগৰিকসকলৰ বাবে প্ৰায় ৭ বিলিয়ন ডলাৰ ৰাহি কৰিছে।
বন্ধুসকল,
স্বাস্থ্য প্ৰত্যাহ্বানৰ দিশত বিশ্বব্যাপী ব্যৱস্থা আৰু প্ৰচেষ্টাক এককভাৱে ৰাখিব নোৱাৰি। এয়া হৈছে এক একত্ৰিত, সামগ্ৰিক আৰু প্ৰতিষ্ঠানগত প্ৰচেষ্টা কৰাৰ সময়। আমাৰ জি-২০ প্ৰেচিডেন্সিৰ সময়ত এইটো আমাৰ অন্যতম গুৰুত্বপূৰ্ণ ক্ষেত্ৰ। আমাৰ লক্ষ্য হৈছে কেৱল আমাৰ নাগৰিকৰ বাবেই নহয়, সমগ্ৰ বিশ্বৰ বাবে স্বাস্থ্যসেৱা সুলভ কৰা। বৈষম্য হ্ৰাস কৰাটো ভাৰতৰ অগ্ৰাধিকাৰ। যিসকলে সেৱাৰ পৰা বঞ্চিত হৈছে তেওঁলোকক সেৱা কৰাটো আমাৰ বাবে বিশ্বাসৰ বিষয়। মই নিশ্চিত যে এই সন্মিলনে এই দিশত বিশ্বব্যাপী অংশীদাৰীত্ব শক্তিশালী কৰিব। আমি 'এক পৃথিৱী-এক স্বাস্থ্য'ৰ আমাৰ অংশীদাৰী কাৰ্যসূচীত আপোনাৰ অংশগ্ৰহণ বিচাৰো। মই আপোনালোক সকলোকে স্বাগতম জনাইছো আৰু এক গঠনমূলক আলোচনাৰ বাবে অপেক্ষা কৰিলো। বহুত ধন্যবাদ!

Prime Minister's Office
Text of PM’s addresses at One Earth One Health – Advantage Healthcare India 2023
26 APR 2023 3:57PM by PIB Delhi
Excellencies, Health Ministers from many countries across the world, distinguished delegates from West Asia, SAARC, ASEAN and the African regions, I extend a warm welcome to India. My cabinet colleagues, And representatives of the Indian healthcare industry, Namaskar!
Friends,
An Indian scripture says:
सर्वे भवन्तु सुखिनः । सर्वे सन्तु निरामयाः ।
सर्वे भद्राणि पश्यन्तु । मा कश्चित् दुःख भाग्भवेत् ॥
It means: May everyone be happy, may everyone be free of diseases, may good things happen to everyone, and may no one suffer from sadness. This is an inclusive vision. Even thousands of years ago, when there were no global pandemics, India's vision for health was universal. Today, when we say One Earth One Health, it is the same thought in action. Further, our vision is not restricted to just humans. It extends to our whole ecosystem. From plants to animals, from soil to rivers, when everything around us is healthy, we can be healthy.
Friends,
It is a popular notion that lack of illness is the same as good health. However, India's view of health does not stop at lack of illness. Being free of diseases is just a stage on the way to wellness. Our goal is wellness and welfare for everyone. Our goal is physical, mental and social well-being.
Friends,
India started the journey of its G20 presidency with the theme of ‘One Earth, One Family, One Future’. We realise the importance of resilient global healthcare systems in fulfilling this vision. India sees medical value travel and health workforce mobility as important for a healthy planet. One Earth One Health Advantage Healthcare India 2023 is an important effort in this direction. This gathering resonates with India's G20 presidency theme. Hundreds of participants from many countries are here. It is great to have stakeholders from public and private sectors, from professional and academic domains. This is symbolic of the Indian philosophy of 'Vasudhaiva Kutumbakam' which means the world is one family.
Friends,
When it comes to holistic healthcare, India has many important strengths. We have talent. We have technology. We have track record. We have tradition. Friends, When it comes to talent, the world has seen the impact of Indian doctors. Both in India and outside, our doctors are widely respected for their competence and commitment. Similarly, nurses and other caregivers from India are also well known. There are many healthcare systems across the world which benefit from the talent of Indian professionals. India has tremendous diversity in culture, climate and social dynamics. Healthcare professionals trained in India are exposed to diverse experiences. This helps them develop skills that can meet the needs of different situations. This is why Indian healthcare talent has won the world's trust.
Friends,
The once-in-a-century pandemic reminded the world of a number of truths. It showed us that in a deeply connected world, borders cannot stop threats to health. At a time of crisis, the world also saw how countries in the Global South had to face difficulties and even denial of resources. True progress is people-centric. No matter how many advances are made in medical science, access must be assured to the last person at the last mile. It was at such a time that many nations realised the importance of a trusted partner in the healthcare domain. India is proud to have been a partner to many nations in the noble mission of saving lives through vaccines and medicines. Made-In-India vaccines were developed by our vibrant science and technology sector. We became home to the largest and fastest Covid-19 vaccination drive in the world. We also shipped 300 million doses of COVID-19 vaccines to over 100 countries. This showed both our capability and commitment. We will continue to be a trusted friend to every nation that seeks good health for its citizens.
Friends,
For thousands of years, India's outlook towards health has been holistic. We have a great tradition of preventive and promotive health. Systems such as Yoga and meditation have now become global movements. They are ancient India's gifts to the modern world. Similarly, our Ayurveda system is a complete discipline of wellness. It takes care of the physical and mental aspects of health. The world is looking for solutions to stress and lifestyle diseases. India's traditional healthcare systems hold a lot of answers. Our traditional diet which consists of millets can also help with food security and nutrition.
Friends,
Apart from talent, technology, track record and tradition, India has a healthcare system that is affordable and accessible. This can be seen in our efforts at home. India has the world's largest Government funded health insurance coverage scheme. The Ayushman Bharat initiative covers over 500 million people with free medical treatments. Over 40 million people have already availed services in a cashless and paperless manner. This has saved nearly 7 billion dollars for our citizens already.
Friends,
The global response to healthcare challenges cannot be isolated. It is time for an integrated, inclusive and institutional response. This is one of our focus areas during our G20 presidency. Our goal is to make healthcare accessible and affordable, not only for our citizens but for the whole world. Reducing disparity is India's priority. Serving the unserved is an article of faith for us. I am positive that this gathering will strengthen global partnerships in this direction. We seek your partnership on our common agenda of ''One Earth-One Health''. With these words, I would like to welcome you all and look forward to great deliberations. Thank you very much!