Vice President's Secretariat
Text of the Vice President’s speech - At Dhanamanjuri University, Manipur
03 MAY 2023 5:55PM by PIB Delhi
Khurumjari,
Members of the faculty, distinguished guest and most important my dear students, I am here to connect with you. Manipur the name spells out it all. Mani is ‘Jwel’ and pur is ‘land’.
I will confine myself to the issues concerning students and the North East. First North East, Hon’ble Chief Minister rightly said in 1991 the Government of India evolved a policy and that Policy was Look East.
Prime Minister Narendra Modi with his vision for growth of North East gave it a new dimension- ‘Look East, Act East’. Now this policy ‘Look East, Act East’ is not limited to this country. It goes beyond the frontiers of this country as rightly pointed out by Hon’ble Chief Minister.
I got a feel of it when I made a visit to Cambodia that was the ASEAN meet that talked about this connectivity.
Manipur is very strategically located. No matter that its population is small, the state is rich and the state’s richness is reflected in its culture. Northeast is changing very fast. Look at the rail connectivity, air connectivity of the northeast from 9 airports to 17 airports. Look at this airport itself, it has National and international connectivity; a development is taking place.
By the end of the year, this part of the country will be digitalized 100%.
Manipur in particular is gifted with medicinal plants that can turn the situation around for many of us and generate industrial growth in that field.
Go to any part of the world, what you see in the North East is not available. You have variety, diversity, deep culture, your art, dances but never forget that Manipur has been a home to Polo. Polo, which connects many people around the globe, is from Manipur.
Northeast has made remarkable impact because of its youth power, firepower in the field of sports and athletics. It's a great success of human resource in this part of the world.
I have got a feeling of connection, a feel good factor because of the warmth of the people here.
North East is going to be the new place. It is already emerging as a destination for tourism. All that is happening in the country in the field of education, healthcare, connectivity and rail infrastructure is being reflected on the ground.
As a result of this, we have a Global image; India is rising as never before, the rise is unstoppable and this is because of the young people before me.
We are in Amrit Kaal- 75th year of our independence but we have set our eyes to 2047. India will be celebrating the centenary of its independence. You all will be around; you will be taking progress on your shoulder. You are the foot soldiers; you are the Warriors that will take India to the highest level in the globe in 2047. Why? Because now facilities are available for pursuing higher education to get skill for starting any enterprise that they want; all irritants have been done away with.
Therefore, I appeal to the students, have a dream but don't allow that dream to be just a dream. Your dream must result in some ground reality.
Never fear. Fear is the greatest killer, never have tension, never have stress, never have the bug of achieving something which others wanted to achieve.
Always believe in your attitude, aptitude and what you wish to be.
Avenues are enormous, much is opening these days. Kind of growth we have seen is unimaginable. The reputation of the country is rising globally. Therefore, the entire world is open to you for making contributions.
Make your university proud, make your teachers proud, make your state proud, your nation proud and develop one concept that Nation always first, nation above everything else, our nationalism is beyond compromise.
We must learn to be proud Indians and take pride in our achievements. After 34 years as the Honorable Governor pointed out, after taking input from all the stakeholders National Education Policy was evolved for you all so that education becomes purposeful, education does not graduate to degree orientation, education results in development of your skills and that big change has been the theme of National Education Policy.
I can assure you that National Education Policy is going to be a big game changer. It has replaced all that was getting into a system where our young boys and girls were not able to fully use their talent. It is a big change and this education policy is not a political policy. It is not a state policy; it is a national policy. Evolution of this policy has only one theme i.e. allow the students to fully exploit his or her potential and talent that is available to you.
I appeal to all of you to look around and you will have an idea. When you get an idea try to be a job creator and not a job seeker.
If you look around because of technological development you will find a number of areas where you can show your talent and improve the lights of the people and that is one aspect which you must bear in mind.
Let me give you some idea as to how our youth is being made available. Money is no problem if you have an idea in your mind.
Take for instance Mudra loan. We have a number of entrepreneurs. The amount of loan that has been distributed in Mudra scheme is mind boggling. We have seen ordinary people, men and women utilizing that loan for a small work and then finding employment not only for themselves but for others. It is a great opportunity.
If we go a little further, the Government of India scheme to give strength to the farmers has picked up and the amount that has so far been distributed is not small. 2.25 lakh crore to Indian farmers.
I told the Chief Minister when I first saw him at the airport that you are a footballer who doesn't believe in taking corner kicks or penalty strikes but believes in scoring a goal and I have no doubt since he is a footballer, he knows the importance of team leader and he is the team leader.
There is a chance to score a goal not by himself but to someone else, he will give a pass and therefore results will come. This is my maiden visit but this is the beginning but not the end. I will continue coming to this place. I will stay overnight to get the feel of it.
I have been touched by the warmth of the people. What a gratifying moment to see both boys and girls on either side of the roads, I did have eye contact with some of them and I could see a sparkle in their eyes. I have no doubt that the happiness index of the state is very high.
I wish you well. It is a moment of honour and privilege for me and my wife. I would keep on coming here and would love to welcome young students from Manipur to the Parliament House. It will give me an opportunity to reciprocate the warmth and the hospitality which the Chief Minister and everyone have shown.
I strongly favour young people from the North East Visiting other parts of the country and inviting their counterparts, this should be structured. I am sure the honorable Chief Minister will bring it about and I will be a facilitator.
Once again Thank you and May God bless you. Never forget: No tension and No stress; never fear and take the plunge. History has been made by those who have fallen several times before creating history. You all will do it and you have the capacity to do it.
Best of Luck, Thank You.

উপ-রাস্ত্রপতিগী লোইশঙ
ধনমঞ্জুরি য়ুনিভর্সিতি, মনিপুরদা পীখিবা উপ রাস্ত্রপতিগী ৱারোল
03 MAY 2023 5:55PM by PIB Imphal
খুরুমজরি,
ওজাশিং, শক্নাইরবশিং অমসুং ঐগী নুংশিরবা মহৈরোয়শিং, অদোমগা উন্নবা ঐ মফম অসিদা লৈরে। মনিপুর হায়রিবা মমিং অসিনা রাজ্য অসিগী মশক তাকচরে। মনি হায়বদি ‘জ্বেল’ অমসুং পুর হায়বনা ‘লেন্দ’ হায়বনি।
মহৈরোয়শিং অমসুং অৱাং-নোংপোক্কা মরী লৈনবা ৱাফমশিংদা ঐ ফোঙদোকচগনি। অহানবদা অৱাং-নোংপোক্কী ওইনা, ইকায়খুম্নরবা চীফ মিনিস্তরনা হায়খ্রে মদুদি ১৯৯১দা ভারত সরকারনা থৌশিল অমা শেমখি অমসুং থৌশিল অদু লুক ইস্ত পোলিসিনি।
অৱাং-নোংপোক চাউখৎহন্নবা প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীগী পান্দম অসিনা ‘লুক ইস্ত, এক্ত ইস্ত’কী অনৌবা মশক অমা তাক্লে। হৌজিক ‘লুক ইস্ত, এক্ত ইস্ত’ অসি লৈবাক অসি খক্তগী ওইদ্রে। ইকায়খুম্নরবা চীফ মিনিস্তরনা হায়খিবগুম থৌশিল অসি লৈবাক অসিগী ৱাংমদা য়ৌখ্রে।
ঐনা কম্বোদিয়াদা চৎপা মতমদা অসিয়ান মীফমদা পোলিসি অসিগী মতাংদা খন্নরকপা মতমদ অদু ঐঙোন্দা থৌশিল অসিগী মরমদা পুক্নিংদা ফাওখি।
য়াম্না মরুওইবা মফমদা মনিপুর লৈরি। রাজ্য অসিগী মীশিং য়ামদ্রবশু, রাজ্য অসি ইনাকখুল্লি অমসুং রাজ্য অসি ইনাকখুনবগী মমি রাজ্য অসিগী নাৎতা মমি তারি। অৱাং-নোংপোক য়াম্না য়াংনা হোংলক্লি। রেল লম্বীদা য়েংসি, নোংথক্কী লম্বীদা অৱাং-নোংপোক্কী এয়রপোর্ত ৯ লৈরম্বদগী হৌজিক এয়রপোর্ত ১৭ লৈরে। লমদম অসিগী এয়রপোর্তকী ওইনা, লৈবাক মনুং অমসুং মালেমগী ওইনা শম্নবা য়াবগী খুদোংচাবা লৈরে।
চহি অসিগী অরোইবা শরুক্তা, লৈবাক অসিগী শরুক অমা ওইরিবা রাজ্য অসি চাদা ১০০ দিজিতাইজ তৌরগনি। মনিপুরদা হিদাক কান্নবা পাম্বী কয়া ফংলি অমসুং মসি উদোগ চাউখৎনবা হিরমদা শীজিন্নবা য়াগনি।
মালেমগী মফম অমদা চৎপা মতমদা, অৱাং-নোংপোক্তা উরিবা অসি অদোম্না উবা ফংলোই। রাজ্য অসিগী মখল কয়া, নাৎ, কলা, জগোয় কয়া লৈরি অদুগা মনিপুর অসি পোলোগী হৌরকফম্নি হায়বসি কৈদৌঙৈদা কাউরোইদবনি। মালেম শীনবা থুংনা মীওই কয়া শম্নহল্লিবা পোলো অসি মনিপুরদগী হৌখিবনি।
অৱাং-নোংপোক্কী নহারোলশিংগী শক্তি, শান্ন-খোৎনবগী লমদা লৈরিবা শক্তি অসিনা লমদম অসি মশক তাক্লি। হিরম অসিদা লমদম অসি মাইপাক্লবা মীওই কয়াগী হৌরকফম্নি। লমদম অসিগী মীয়ামগী মীয়োক-মীচান ফবা অসিনা ঐঙোন্দা অপেনবা অমা ফাওহল্লে।
অৱাং-নোংপোক অসি অনৌবা মফম অমা ওইরগনি। লমদম অসি হান্নদগী তুরিজমগী মফম অমা ওইদুনা লাক্লি। লাইরিক-লাইশু, অনা-লায়য়েং, লম্বী-থোং অমসুং রেল ইনফ্রাস্ত্রকচরগী লমদা লৈবাক অসিদা পায়খৎলিবা খুদিংমক লমদম অসিদা পায়খৎলি।
মসিগী ফল অমা ওইনা, ঐখোয় মালেমগী ওইনা মিংচৎ অমা লৈরে, মমাঙদা অমুক্তা ওইখিদ্রবা ফিবমদা ভারত চাউখৎলক্লি, চাউখৎলক্লিবা অসি থিংবা ঙম্বা নত্তে, মসি ঐগী মাঙদা লৈরিবা নহারোলশিংনা ওইহনবনি।
ঐখোয় নিংতম্বা চহি ৭৫ মপুংফারকপগী অমৃত কালগী মতমদা ঐখোয় হিংলি অদুবু অদুবু ঐখোয়গী মীৎয়েং ২০৪৭দা থম্লি। ভারতনা নিংতম্বা চহি ১০০ শুরকপগী থৌরম পাংথোক্কনি। মতম অদুদা অদোম লৈখিগনি, অদোম্না চাউখৎপগী থৌদাং লৌগনি। ২০৪৭দা ভারত মালেমদা খ্বাইদগী ৱাংবা থাক্তা পুখৎনবা অদোম্না লান্মী ওইগনি। মরমদি হৌজিক অৱাংবা থাক্কী লাইরিক-লাইশু তম্নবা ফংলিবা খুদোংচাবশিং অসিনা মখোয়না পাম্বা ইন্তরপ্রাইজ অমা হেক্তা হৌনবা লৌশিং ফংগনি, মসিনা পামদবা খুদিংমক কোকহনগনি।
মরম অদুনা ঐনা মহৈরোয়শিংদা হায়জরি মদুদি, মঙলান অমা শাগৎলু অদুগা মঙলান অদু শুপ্নগী মঙ অমা খক ওইহনগনু। অদোমগী মঙ অদু মহৈ য়ানহলগদবনি।
কৈদৌঙৈদা অকিবা পোক্কনু। অকিবা হায়বসি খ্বাইদগী চাউবা মীহাৎপনি, কৈদৌঙৈদা পাখৎকনু, কৈদৌঙৈদা লাংতক্নগনু, অতোপ্পশিংনা ফংনবা হোৎনরিবা অমা ফংদবগী লাংতক্নবা লৈগনু। নহাক নশাগী থবকশিংদা থাজবা থম্মু। মালেমগী ওইনা লৈবাক অসিগী মিংচৎ হেনগৎলক্লি। মরম অদুনা, মালেম পুম্নমক অসিনা নহাক্কী থবকশিং অদুগী থোং লাউনা হাংদুনা থম্লি।
নহাক্কী য়ুনিভর্সিতি চাউথোকচবা পোকহল্লু, নহাক্কী ওজাশিং চাউথোকচবা পোকহল্লু, নহাক্কী রাজ্য চাউথোকচবা পোকহল্লু, নহাক্কী লৈবাক চাউথোকচবা পোকহল্লু, লৈবাক্কী থবক্না অহানবা হায়বা ৱাখল্লোন অদু লৈহল্লু, খুদিংমক্কী মথক্তা লৈবাক লৈরি, ঐখোয়গী ইরৈবাক নুংশিবা অসি শন্তাইনবা য়ারোই।
চাউথোকচবা পোকপা ভারতমচাশিং ওইনবা ঐখোয় তমগদবনি অমসুং ঐখোয়গী মাইপাকপশিংদা চাউথোকচগদবনি। লাইরিক-লাইশু তম্বা অসি হেন্না শক্তি লৈহন্নবা, লাইরিক
করিগুম্বা নহাক্না তেক্নোলোজিগী চাউখৎপশিং থিরবদি নহাক্কী হৈশিংবা অমসুং অফবা কয়া নহাক্না উৎপা য়াগদবা মফম কয়া উবা ফংগনি অমসুং নহাক্না খল্লিবা হিরম অমদা নহাক পুক্নিং চংগদবনি। নহাক্কী পুক্নিংদা অনৌবা ৱাখল্লোন লৈরিবদি শেনগী অৱাৎপা অমতা লৈতে।
মুদ্রা স্কিমগী মখাদা য়াম্লবা শেনফমশিং লোন ওইনা পীরি। মীচম মীয়াম, নুপী অমসুং নুপা অপীকপা থবক অমগী লোন লৌবা ঐখোয়না উরে অমসুং মসিনা মখোয় থবক ফংবা খক নত্তনা অতোপ্পশিং ফাওবা থবক পীরে। মসি অচৌবা খুদোংচাবা অমনি। লৌমীশিং য়াইফনবা ভারত সরকারগী অচৌবা স্কিমশিংনা লৌমীশিংদা পীরিবা শেনফম অসি অপীকপা নত্তে। ভারতকী লৌমীশিংদা লুপা করোর লাখ ২.২৫ পীখ্রে।
এয়রপোর্ততা ঐনা চীফ মিনিস্তরগা থেংনবদা নহাক কোনর কিক নত্ত্রগা পেনালতি কিক্তা থাজবা থমদবা অদুবু গোল চনবদা থাজবা ফুতবোল শান্নরোয় অমনি হায়না ঐনা হায়খি অমসুং মহাক ফুতবোল শান্নরোই অমনি হায়বদা ঐ চিংনবা লৈতে অমসুং তিমগী লুচিংবা অমা ওইবগী মরুওইবা অদু মহাক খঙই অমসুং মহাক লুচিংবা অমনি।
মহাক নত্তবা অতোপ্পা অমনা গোল চনবগী খুদোংচাবা অমা লৈবা মতমদা, মহাক্না পাস পীগনি অমসুং মদুনা গোল চনবা ঙমগনি। ঐগী অহানবা খোঙচৎনি অদুবু মসিনা অহৌবনি অরোইবা নত্তে। মফম অসিদা ঐ মখা তানা লাক্কনি। ঐ মফম অসিগী নুংঙাইবা ফংনবা অহিং অমা লেক্কনি।
মীয়াম্না তরাম্না ওকপা অদু ঐঙোন্দা ফাওই। লম্বীগী নাক-য়েৎশিংদা নুপীমচাশিং অমসুং নুপামচাশিং উবা মতমদা, ঐ মখোয় খরগা মীৎচান্নখি অমসুং মখোয়গী মীৎশিংদা অরংবা অমা ঐনা উবা ফংখি। রাজ্য অসিগী হরাওবগী চাং অসি য়াম্না ৱাংই হায়বা খঙবদা ঐ চিংনবা লৈতে।
ঐ অমসুং ঐগী লোয়নবী মফম অসিদা লাকপা অসি খুদোংচাবা অমনি। মনিপুরগী নহা ওইরিবা মহৈরোয়শিং সংসদ হাওসতা তরাম্না ঐন ওক্কনি। মসিনা চীফ মিনিস্তর অমসুং মীওই খুদিংমক্না তরাম্না ওকখিবগী লমন শিংনবগী খুদোংচাবা অমা পীগনি। অৱাং-নোংপোক্কী নহারোলশিং লৈবাক অসিগী মফম কয়াদা চৎনবা ঐনা পুক্নিং থৌগৎলি অমসুং লৈবাক্কী অতোপ্পা মফমশিংগী মীওইশিংদু কৌগদবনি। মসিগী থবক অসিগীদমক চীফ মিনিস্তরনা থবক ওইনা পাংথোক্কনি হায়না ঐনা থাজৈ।
অমুক হন্না ঐনা অদোম থাগৎচরি অমসুং ঈশ্বরনা থৌজানবীবা ওইরসনু। পুৱারি শেমদ্রিঙৈদা কয়ারক মাইথিবা ফংখ্রবা মীওইশিংনা পুৱারি শেমখিবনি। নহাক্না পুৱারি শেমগনি অমসুং মদু পাঙথোকপা ঙম্নবা নহাক্কী থৌনা লৈ।
অদোম থাগৎচরি।