Cabinet
Cabinet approves the Policy for the Medical Devices Sector
Six Strategies planned to tap the potential of the Sector, with the Implementation Action Plan
Policy is expected to help the Medical Devices Sector, grow from present $11 Bn to $50 Bn in next five years
26 APR 2023 7:33PM by PIB Delhi
The Union Cabinet, chaired by the Hon'ble Prime Minister Shri Narendra Modi, today approved the National Medical Devices Policy, 2023.
The medical devices sector in India is an essential and integral constituent of the Indian healthcare sector. The Indian medical devices sector’s contribution has become even more prominent as India supported the domestic and global battle against COVID-19 pandemic through the large scale production of medical devices & diagnostic kits, such as Ventilators, Rapid Antigen Test kits, Real-Rime Reverse Transcription Polymerase Chain Reaction (RT-PCR) kits, Infrared (IR) Thermometers, Personal Protective Equipment(PPE) Kits & N-95 masks.
he medical devices sector in India is a sunrise sector which is growing at a fast pace. The market size of the medical devices sector in India is estimated to be $11 billion (approximately, ₹ 90,000 Cr) in 2020 and its share in the global medical device market is estimated to be 1.5%. The Indian medical devices sector is on a growth track and has an enormous potential to become self-reliant and to contribute towards the goal of universal health care. The Government of India has already initiated implementation of PLI Scheme for medical devices and support for setting up of 4 Medical devices Parks in the States of Himachal Pradesh, Madhya Pradesh, Tamil Nadu and Uttar Pradesh. Under the PLI scheme for Medical Devices, till now, a total of 26 projects have been approved, with a committed investment of Rs.1206 Cr and out of this, so far, an investment of Rs.714 Cr has been achieved. Under the PLI scheme, total of 14 projects producing 37 products have been commissioned and domestic manufacturing of high-end medical devices has started which include Linear Accelerator, MRI Scan, CT-Scan, Mammogram, C-Arm, MRI Coils, high end X-ray tubes, etc. Remaining 12 products will be commissioned in near future. Five projects out of total 26 projects have been approved recently, under Category B, for domestic manufacturing of 87 products / product components.
Building upon these measures, a holistic policy framework to accelerate this growth and fulfil the potential of the sector is the need of the hour. While various Departments of the Government have undertaken programmatic interventions to encourage the sector, the current policy aims to put in place a comprehensive set of focus areas for growth of the sector in a coordinated manner. Secondly, in view of the diversity and multi-disciplinary nature of the sector, the regulations, skilling trade promotion of medical device industry are spread over several departments in the Government both at the Centre and State levels. There is a need to bring together the range of interventions in a coherent manner that would facilitate focused and efficient support and facilitation for the sector by the respective agencies.
The National Medical Devices Policy, 2023 is expected to facilitate an orderly growth of the medical device sector to meet the public health objectives of access, affordability, quality and innovation. This sector is expected to realize its full potential, with the strategies viz, building an enabling ecosystem for manufacturing along with a focus on innovation, creating a robust and streamlined regulatory framework, providing support in training and capacity building programs and promoting higher education to foster talent and skilled resources in line with the industry requirements. Encouraging domestic investments and production of medical devices complements the Government’s ‘Atmanirbhar Bharat’ and ‘Make in India’ programs.
Salient Features of National Medical Devices Policy, 2023:
Vision: Accelerated growth path with a patient-centric approach and to emerge as the global leader in the manufacturing and innovation of medical devices by achieving 10-12% share in the expanding global market over the next 25 years. Policy is expected to help the Medical Devices Sector grow from present $11 Bn to $50 Bn by 2030.
Mission: Policy lays down a roadmap for accelerated growth of the medical devices sector to achieve the following missions viz, Access & Universality, Affordability, Quality, Patient Centred & Quality Care, Preventive & Promotive Health, Security, Research and Innovation and Skilled manpower.
Strategies to Promote Medical Device Sector:
Medical devices sector will be facilitated and guided through a set of strategies that will be cover six broad areas of policy interventions:
• Regulatory Streamlining: In order to enhance ease of doing research and business and further to balance patient safety with product innovation measures such as creation of a Single Window Clearance System' for Licensing of Medical Devices coopting all the stakeholder departments / organizations such as AERB, MeitY, DAHD, etc, enhancing the Role of Indian Standards like BIS and designing a coherent pricing regulation, will be followed.
• Enabling Infrastructure: The establishment and strengthening of large medical device parks, clusters equipped with world class common infrastructure facilities in proximity to economic zones with requisite logistics connectivity as envisioned under the National Industrial Corridor Program and the proposed National Logistics Policy 2021 under the ambit of PM Gati Shakti, would be pursued with the State Governments and Industry for better convergence and backward integration with medical device Industry
• Facilitating R&D and Innovation: The policy envisages to promote Research & Development in India and complement the Department’s proposed National Policy on R&D and Innovation in the Pharma- MedTech Sector in India. It also aims at establishing Centres of Excellence in academic and research institutions, innovation hubs, ‘plug and play’ infrastructures and support to start-ups.
• Attracting Investments in the Sector: Along with resent schemes and interventions like Make in India, Ayushman Bharat program, Heal-in-India, Start-up mission, the policy encourages private investments, series of funding from Venture Capitalists, and also Public-Private Partnership(PPP).
• Human Resources Development: In order to have a steady supply of skilled work force across the value chain such as scientists, regulators, health experts, managers, technicians, etc., the policy envisages:
• For skilling, reskilling and upskilling of professionals in the medical device sector, we can leverage the available resources in Ministry of Skill Development and Entrepreneurship
• The policy will support dedicated multidisciplinary courses for medical devices in existing institutions to ensure availability of skilled manpower for futuristic medical technologies, high-end manufacturing and research, to produce future-ready MedTech human resources and to meet the evolving needs of the Sector
• To develop partnerships with foreign academic/industry organizations to develop medical technologies in order to be in equal pace with the world market.
• Brand Positioning and Awareness Creation: The policy envisages the creation of a dedicated Export Promotion Council for the sector under the Department which will be an enabler to deal with various market access issues:
• Initiate studies and projects for learning from best global practices of manufacturing and skilling system so as to explore the feasibility of adapting such successful models in India.
• Promote more forums to bring together various stakeholders for sharing knowledge and build strong networks across the sector.
The policy is expected to provide the required support and directions to strengthen the medical devices industry into a competitive, self-reliant, resilient and innovative industry that caters to the healthcare needs of not only India but also of the world. The National Medical Devices Policy, 2023 aims to place the medical devices sector on an accelerated path of growth with a patient-centric approach to meet the evolving healthcare needs of patients.

কেবিনেট
কেবিনেটে চিকিৎসা সঁজুলি খণ্ডৰ নীতিত অনুমোদন জনাইছে
ৰূপায়ণ কাৰ্য পৰিকল্পনাৰ সৈতে খণ্ডটোলৈ সম্ভাৱনা কঢ়িয়াই অনাৰ বাবে ছয়টা ৰণনীতিৰ পৰিকল্পনা কৰা হৈছে
আঁচনিখনে চিকিৎসা সঁজুলি খণ্ডক সহায় কৰিব বুলি আশা কৰা হৈছে, পৰৱৰ্তী পাঁচ বছৰত বৰ্তমানৰ $১১ বিলিয়নৰ পৰা $৫০ বিলিয়নলৈ বৃদ্ধি হ'ব
26 APR 2023 7:33PM by PIB Guwahati
মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ পৌৰহিত্যত অনুষ্ঠিত কেন্দ্ৰীয় কেবিনেটে আজি ৰাষ্ট্ৰীয় চিকিৎসা সঁজুলি নীতি, ২০২৩ত অনুমোদন জনায়।
ভাৰতৰ চিকিৎসা সঁজুলি খণ্ড ভাৰতীয় স্বাস্থ্যসেৱা খণ্ডৰ এক অপৰিহাৰ্য আৰু অবিচ্ছেদ্য অংশ। ভাৰতীয় চিকিৎসা সঁজুলি খণ্ডৰ অৱদান অধিক গুৰুত্বপূৰ্ণ হৈ পৰিছে কিয়নো ভাৰতে চিকিৎসা সঁজুলি আৰু ডায়গনষ্টিক কিটৰ বৃহৎ পৰিমাণৰ উৎপাদনৰ জৰিয়তে ক’ভিড-১৯ মহামাৰীৰ বিৰুদ্ধে ঘৰুৱাভাৱে আৰু গোলকীয় যুঁজত ভেণ্টিলেটৰ, ৰেপিড এণ্টিজেন টেষ্ট কিট, ৰিয়েল-ৰিভাৰ্চ ট্ৰেন্সক্ৰিপচন পলিমেৰেজ চেইন ৰিক্ৰিয়াচন (আৰটি-পিচিআৰ) কিট, ইনফ্ৰাৰেড (আইআৰ) থাৰ্মোমিটাৰ, ব্যক্তিগত সুৰক্ষা সঁজুলি (পিপিই) এন-৯৫ মাস্ক আদিৰ সৈতে সমৰ্থন জনাইছে ৷
ভাৰতৰ চিকিৎসা সঁজুলি খণ্ডটো এটা বিকশিত খণ্ড যি দ্ৰুত গতিত বৃদ্ধি পাইছে। ভাৰতত চিকিৎসা সঁজুলি খণ্ডৰ বজাৰৰ আকাৰ ২০২০ চনত ১১ বিলিয়ন ডলাৰ (প্ৰায়, ₹ ৯০,০০০ কোটি) হ'ব বুলি অনুমান কৰা হৈছে আৰু বিশ্বব্যাপী চিকিৎসা সঁজুলি বজাৰত ইয়াৰ অংশ ১.৫% হ'ব বুলি অনুমান কৰা হৈছে। ভাৰতীয় চিকিৎসা সঁজুলি খণ্ড আত্মনিৰ্ভৰশীল হোৱাৰ আৰু সাৰ্বজনীন স্বাস্থ্য সেৱাৰ লক্ষ্যত অৰিহণা যোগোৱাৰ যথেষ্ট সম্ভাৱনা আছে। ভাৰত চৰকাৰে ইতিমধ্যে হিমাচল প্ৰদেশ, মধ্য প্ৰদেশ, তামিলনাডু আৰু উত্তৰ প্ৰদেশত ৪খন চিকিৎসা সঁজুলি উদ্যান স্থাপনৰ বাবে চিকিৎসা সঁজুলি আৰু সমৰ্থনৰ বাবে পিএলআই আঁচনি ৰূপায়ণ আৰম্ভ কৰিছে। চিকিৎসা সঁজুলিৰ বাবে পিএলআই আঁচনিৰ অধীনত এই পৰ্যন্ত মুঠ ২৬ টা প্ৰকল্প অনুমোদিত হৈছে, ১২০৬ কোটি টকাৰ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ বিনিয়োগৰ সৈতে আৰু ইয়াৰ ভিতৰত, এতিয়ালৈকে ৭১৪ কোটি টকাৰ বিনিয়োগ লাভ কৰা হৈছে। পিএলআই আঁচনিৰ অধীনত ৩৭ টা সামগ্ৰী উৎপাদন কৰা মুঠ ১৪ টা প্ৰকল্প আৰম্ভ কৰা হৈছে আৰু উচ্চ-স্তৰৰ চিকিৎসা সঁজুলিৰ ঘৰুৱা উৎপাদন আৰম্ভ হৈছে যাৰ ভিতৰত আছে ৰৈখিক ত্বৰক, এমআৰআই স্কেন, চিটি-স্কেন, মেমোগ্ৰাম, চি-আৰ্ম, এমআৰআই কইল, হাই এণ্ড এক্স-ৰে টিউব ইত্যাদি। বাকী ১২ টা সামগ্ৰী অদূৰ ভৱিষ্যতে আৰম্ভ কৰা হ'ব। ৮৭ টা সামগ্ৰী / উপাদানৰ ঘৰুৱা উৎপাদনৰ বাবে শেহতীয়াকৈ শ্ৰেণী বি-ৰ অধীনত মুঠ ২৬ টা প্ৰকল্পৰ ভিতৰত পাঁচটা প্ৰকল্প অনুমোদিত হৈছে।
যদিও চৰকাৰৰ বিভিন্ন বিভাগে খণ্ডটোক উৎসাহিত কৰাৰ বাবে কাৰ্যসূচীগত হস্তক্ষেপ হাতত লৈছে, বৰ্তমানৰ নীতিৰ লক্ষ্য হৈছে খণ্ডটোৰ বিকাশৰ বাবে এক সমন্বিত প্ৰকাৰে এক বিস্তৃত গুৰুত্বপূৰ্ণ ক্ষেত্ৰ স্থাপন কৰা। এক সুসংগত প্ৰকাৰে হস্তক্ষেপৰ পৰিসৰ একত্ৰিত কৰাৰ প্ৰয়োজন আছে যি সংশ্লিষ্ট সংস্থাসমূহৰ দ্বাৰা খণ্ডটোৰ বাবে কেন্দ্ৰীভূত আৰু দক্ষ সমৰ্থন আৰু সুবিধা প্ৰদান কৰাত সহায় কৰিব।
ৰাষ্ট্ৰীয় চিকিৎসা সঁজুলি নীতি, ২০২৩-য়ে প্ৰৱেশাধিকাৰ, সামৰ্থ্য, মানদণ্ড আৰু উদ্ভাৱনৰ ৰাজহুৱা স্বাস্থ্যৰ উদ্দেশ্য পূৰণ কৰাৰ বাবে চিকিৎসা সঁজুলি খণ্ডৰ এক সুশৃংখল বিকাশত সহায় কৰিব বুলি আশা কৰা হৈছে। এই খণ্ডটোৱে ইয়াৰ সম্পূৰ্ণ সম্ভাৱনাত উপনীত হ’ব বুলি আশা কৰা ঘৰুৱা বিনিয়োগ আৰু চিকিৎসা সঁজুলি উৎপাদনত উদগনি দিয়াটোৱে চৰকাৰৰ 'আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰত' আৰু 'মেক ইন ইণ্ডিয়া' কাৰ্যসূচীৰ পৰিপূৰক।
ৰাষ্ট্ৰীয় চিকিৎসা সঁজুলি নীতি, ২০২৩-ৰ মুখ্য বিশেষত্বসমূহ:
দৃষ্টিভংগী: ৰোগী-কেন্দ্ৰিক দৃষ্টিভংগীৰে বিকাশৰ পথ ত্বৰান্বিত কৰা আৰু পৰৱৰ্তী ২৫ বছৰত বিস্তাৰিত বিশ্ববজাৰত ১০-১২% অংশ প্ৰাপ্ত কৰি চিকিৎসা সঁজুলি নিৰ্মাণ আৰু উদ্ভাৱনত বিশ্বব্যাপী নেতা হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰা। আঁচনিখনে চিকিৎসা সঁজুলি খণ্ডক ২০৩০ চনৰ ভিতৰত বৰ্তমানৰ $১১ বিলিয়নৰ পৰা $৫০ বিলিয়নলৈ বৃদ্ধি কৰাত সহায় কৰিব বুলি আশা কৰা হৈছে।
মিছন: এই নীতিয়ে নিম্নলিখিত অভিযানবোৰ প্ৰাপ্ত কৰাৰ বাবে চিকিৎসা সঁজুলি খণ্ডৰ দ্ৰুত বিকাশৰ বাবে এক ৰোডমেপ নিৰ্ধাৰণ কৰে যেনে প্ৰৱেশাধিকাৰ আৰু সাৰ্বজনীনতা, সামৰ্থ্য, মানদণ্ড, ৰোগী কেন্দ্ৰীভূত আৰু গুণগত যত্ন, প্ৰতিৰোধমূলক আৰু প্ৰমোটিভ স্বাস্থ্য, সুৰক্ষা, গৱেষণা আৰু উদ্ভাৱন আৰু দক্ষ জনশক্তি।
চিকিৎসা সঁজুলি খণ্ডৰ প্ৰচাৰৰ ৰণনীতি:
চিকিৎসা সঁজুলি খণ্ডক এক কৌশলৰ জৰিয়তে সুবিধা আৰু নিৰ্দেশনা দিয়া হ'ব যিয়ে নীতিগত হস্তক্ষেপৰ ছয়টা বিস্তৃত ক্ষেত্ৰ সামৰি ল'ব:
• নিয়ামক সুশৃংখলকৰণ: গৱেষণা আৰু ব্যৱসায় কৰাৰ সহজতা বৃদ্ধি কৰাৰ বাবে আৰু ৰোগীৰ সুৰক্ষাক সামগ্ৰী উদ্ভাৱন ব্যৱস্থাৰ সৈতে সন্তুলিত কৰাৰ বাবে যেনে চিকিৎসা সঁজুলিৰ অনুজ্ঞাপত্ৰৰ বাবে একক উইণ্ডো ক্লিয়াৰেঞ্চ প্ৰণালী সৃষ্টি কৰা' সকলো অংশীদাৰ বিভাগ / সংগঠন যেনে এইআৰবি, তথ্য প্ৰযুক্তি আৰু বৈদ্যুতিক মন্ত্ৰালয়, ডিএএইচডি আদিৰ সৈতে সহযোগ কৰা, বিআইএছ-ৰ দৰে ভাৰতীয় মানদণ্ডৰ ভূমিকা বৃদ্ধি কৰা আৰু এক সুসংগত মূল্য নিৰ্ধাৰণ নিয়মাৱলী প্ৰস্তুত কৰা আদি অনুসৰণ কৰা হ'ব।
•
• আন্তঃগাঁথনি সক্ষম কৰা: ৰাষ্ট্ৰীয় ঔদ্যোগিক কৰিডৰ কাৰ্যসূচী আৰু প্ৰধানমন্ত্ৰী গতি শক্তিৰ পৰিধিৰ অধীনত প্ৰস্তাৱিত ৰাষ্ট্ৰীয় লজিষ্টিক নীতি ২০২১-ৰ অধীনত প্ৰয়োজনীয় লজিষ্টিক সংযোগৰ সৈতে অৰ্থনৈতিক ক্ষেত্ৰৰ ওচৰত বিশ্বমানৰ উমৈহতীয়া আন্তঃগাঁথনি সুবিধাৰে সজ্জিত বৃহৎ চিকিৎসা সঁজুলি উদ্যান স্থাপন আৰু শক্তিশালীকৰণ, চিকিৎসা সঁজুলিৰ সৈতে উন্নত একত্ৰীকৰণ আৰু পিছপৰা একত্ৰীকৰণৰ বাবে ৰাজ্য চৰকাৰ আৰু উদ্যোগৰ সৈতে অনুসৰণ কৰা হ'ব।
গৱেষণা আৰু উদ্ভাৱনৰ সুবিধা প্ৰদান: এই নীতিত ভাৰতত গৱেষণা আৰু বিকাশৰ প্ৰচাৰ আৰু ভাৰতৰ ফাৰ্মা-মেডটেক খণ্ডত গৱেষণা আৰু উদ্ভাৱনৰ ওপৰত বিভাগৰ প্ৰস্তাৱিত ৰাষ্ট্ৰীয় নীতিৰ পৰিপূৰক হোৱাৰ পৰিকল্পনা কৰা হৈছে। ইয়াৰ লক্ষ্য হৈছে শৈক্ষিক আৰু গৱেষণা প্ৰতিষ্ঠান, উদ্ভাৱন কেন্দ্ৰ, 'প্লাগ এণ্ড প্লে' আন্তঃগাঁথনি আৰু ষ্টাৰ্ট-আপসমূহক সমৰ্থন কৰাত উৎকৃষ্টতাৰ কেন্দ্ৰ স্থাপন কৰা।
খণ্ডটোত বিনিয়োগ আকৰ্ষিত কৰা: মেক ইন ইণ্ডিয়া, আয়ুষ্মান ভাৰত কাৰ্যসূচী, হীল-ইন-ইণ্ডিয়া, ষ্টাৰ্ট-আপ মিছনৰ দৰে আঁচনি আৰু হস্তক্ষেপৰ লগতে এই আঁচনিখনে ব্যক্তিগত বিনিয়োগ, ভেঞ্চাৰ কেপিটালিষ্টৰ পৰা পুঁজিৰ শৃংখলা, আৰু লগতে ৰাজহুৱা-ব্যক্তিগত অংশীদাৰীত্ব (পিপিপি)ক উৎসাহিত কৰে।
মানৱ সম্পদ বিকাশ: বিজ্ঞানী, নিয়ন্ত্ৰক, স্বাস্থ্য বিশেষজ্ঞ, মেনেজাৰ, টেকনিচিয়ান আদিৰ দৰে মূল্য শৃংখলাত দক্ষ কৰ্মশক্তিৰ স্থিৰ যোগান নিশ্চিত কৰাৰ বাবে, আঁচনিখনত এইবোৰ ৰখা হৈছে:
চিকিৎসা সঁজুলি খণ্ডত পেছাদাৰীসকলক দক্ষতা, পুনৰ দক্ষতা আৰু উত্থানৰ বাবে, আমি দক্ষতা বিকাশ আৰু উদ্যোগ মন্ত্ৰালয়ত উপলব্ধ সম্পদবোৰ ব্যৱহাৰ কৰিব পাৰোঁ ৷
ভৱিষ্যতৰ চিকিৎসা প্ৰযুক্তি, উচ্চ মানৱ উৎপাদন আৰু গৱেষণাৰ বাবে দক্ষ জনশক্তিৰ উপলব্ধতা নিশ্চিত কৰিবলৈ, ভৱিষ্যতে প্ৰস্তুত মেডটেক মানৱ সম্পদ প্ৰস্তুত কৰিবলৈ আৰু খণ্ডটোৰ বিকশিত প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণ কৰাৰ বাবে এই নীতিয়ে বিদ্যমান প্ৰতিষ্ঠানসমূহত চিকিৎসা সঁজুলিৰ বাবে সমৰ্পিত বহুমুখী পাঠ্যক্ৰমত সহায় কৰিব।
ব্ৰেণ্ড অৱস্থান আৰু সজাগতা সৃষ্টি: আঁচনিখনে বিভাগটোৰ অধীনত খণ্ডটোৰ বাবে এক সমৰ্পিত ৰপ্তানি প্ৰচাৰ পৰিষদ গঠন কৰাৰ পৰিকল্পনা কৰিছে যি বিভিন্ন বজাৰ প্ৰৱেশাধিকাৰৰ সমস্যাৰ মোকাবিলা কৰিবলৈ সক্ষম কৰিব:
উৎপাদন আৰু দক্ষতা প্ৰণালীৰ সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ গোলকীয় পদ্ধতিৰ পৰা শিকাৰ বাবে অধ্যয়ন আৰু প্ৰকল্প আৰম্ভ কৰা হ’ব যাতে ভাৰতত এনে সফল মডেলবোৰ সম্পন্ন কৰাৰ সম্ভাৱনীয়তা অন্বেষণ কৰিব পাৰি।
জ্ঞান ভাগ বতৰা কৰাৰ বাবে বিভিন্ন অংশীদাৰসকলক একত্ৰিত কৰিবলৈ আৰু গোটেই খণ্ডটোত শক্তিশালী নেটৱৰ্ক গঢ়ি তুলিবলৈ অধিক মঞ্চৰ প্ৰচাৰ কৰা হ’ব।