Cabinet
Cabinet approves the Policy for the Medical Devices Sector
Six Strategies planned to tap the potential of the Sector, with the Implementation Action Plan
Policy is expected to help the Medical Devices Sector, grow from present $11 Bn to $50 Bn in next five years
26 APR 2023 7:33PM by PIB Delhi
The Union Cabinet, chaired by the Hon'ble Prime Minister Shri Narendra Modi, today approved the National Medical Devices Policy, 2023.
The medical devices sector in India is an essential and integral constituent of the Indian healthcare sector. The Indian medical devices sector’s contribution has become even more prominent as India supported the domestic and global battle against COVID-19 pandemic through the large scale production of medical devices & diagnostic kits, such as Ventilators, Rapid Antigen Test kits, Real-Rime Reverse Transcription Polymerase Chain Reaction (RT-PCR) kits, Infrared (IR) Thermometers, Personal Protective Equipment(PPE) Kits & N-95 masks.
he medical devices sector in India is a sunrise sector which is growing at a fast pace. The market size of the medical devices sector in India is estimated to be $11 billion (approximately, ₹ 90,000 Cr) in 2020 and its share in the global medical device market is estimated to be 1.5%. The Indian medical devices sector is on a growth track and has an enormous potential to become self-reliant and to contribute towards the goal of universal health care. The Government of India has already initiated implementation of PLI Scheme for medical devices and support for setting up of 4 Medical devices Parks in the States of Himachal Pradesh, Madhya Pradesh, Tamil Nadu and Uttar Pradesh. Under the PLI scheme for Medical Devices, till now, a total of 26 projects have been approved, with a committed investment of Rs.1206 Cr and out of this, so far, an investment of Rs.714 Cr has been achieved. Under the PLI scheme, total of 14 projects producing 37 products have been commissioned and domestic manufacturing of high-end medical devices has started which include Linear Accelerator, MRI Scan, CT-Scan, Mammogram, C-Arm, MRI Coils, high end X-ray tubes, etc. Remaining 12 products will be commissioned in near future. Five projects out of total 26 projects have been approved recently, under Category B, for domestic manufacturing of 87 products / product components.
Building upon these measures, a holistic policy framework to accelerate this growth and fulfil the potential of the sector is the need of the hour. While various Departments of the Government have undertaken programmatic interventions to encourage the sector, the current policy aims to put in place a comprehensive set of focus areas for growth of the sector in a coordinated manner. Secondly, in view of the diversity and multi-disciplinary nature of the sector, the regulations, skilling trade promotion of medical device industry are spread over several departments in the Government both at the Centre and State levels. There is a need to bring together the range of interventions in a coherent manner that would facilitate focused and efficient support and facilitation for the sector by the respective agencies.
The National Medical Devices Policy, 2023 is expected to facilitate an orderly growth of the medical device sector to meet the public health objectives of access, affordability, quality and innovation. This sector is expected to realize its full potential, with the strategies viz, building an enabling ecosystem for manufacturing along with a focus on innovation, creating a robust and streamlined regulatory framework, providing support in training and capacity building programs and promoting higher education to foster talent and skilled resources in line with the industry requirements. Encouraging domestic investments and production of medical devices complements the Government’s ‘Atmanirbhar Bharat’ and ‘Make in India’ programs.
Salient Features of National Medical Devices Policy, 2023:
Vision: Accelerated growth path with a patient-centric approach and to emerge as the global leader in the manufacturing and innovation of medical devices by achieving 10-12% share in the expanding global market over the next 25 years. Policy is expected to help the Medical Devices Sector grow from present $11 Bn to $50 Bn by 2030.
Mission: Policy lays down a roadmap for accelerated growth of the medical devices sector to achieve the following missions viz, Access & Universality, Affordability, Quality, Patient Centred & Quality Care, Preventive & Promotive Health, Security, Research and Innovation and Skilled manpower.
Strategies to Promote Medical Device Sector:
Medical devices sector will be facilitated and guided through a set of strategies that will be cover six broad areas of policy interventions:
• Regulatory Streamlining: In order to enhance ease of doing research and business and further to balance patient safety with product innovation measures such as creation of a Single Window Clearance System' for Licensing of Medical Devices coopting all the stakeholder departments / organizations such as AERB, MeitY, DAHD, etc, enhancing the Role of Indian Standards like BIS and designing a coherent pricing regulation, will be followed.
• Enabling Infrastructure: The establishment and strengthening of large medical device parks, clusters equipped with world class common infrastructure facilities in proximity to economic zones with requisite logistics connectivity as envisioned under the National Industrial Corridor Program and the proposed National Logistics Policy 2021 under the ambit of PM Gati Shakti, would be pursued with the State Governments and Industry for better convergence and backward integration with medical device Industry
• Facilitating R&D and Innovation: The policy envisages to promote Research & Development in India and complement the Department’s proposed National Policy on R&D and Innovation in the Pharma- MedTech Sector in India. It also aims at establishing Centres of Excellence in academic and research institutions, innovation hubs, ‘plug and play’ infrastructures and support to start-ups.
• Attracting Investments in the Sector: Along with resent schemes and interventions like Make in India, Ayushman Bharat program, Heal-in-India, Start-up mission, the policy encourages private investments, series of funding from Venture Capitalists, and also Public-Private Partnership(PPP).
• Human Resources Development: In order to have a steady supply of skilled work force across the value chain such as scientists, regulators, health experts, managers, technicians, etc., the policy envisages:
• For skilling, reskilling and upskilling of professionals in the medical device sector, we can leverage the available resources in Ministry of Skill Development and Entrepreneurship
• The policy will support dedicated multidisciplinary courses for medical devices in existing institutions to ensure availability of skilled manpower for futuristic medical technologies, high-end manufacturing and research, to produce future-ready MedTech human resources and to meet the evolving needs of the Sector
• To develop partnerships with foreign academic/industry organizations to develop medical technologies in order to be in equal pace with the world market.
• Brand Positioning and Awareness Creation: The policy envisages the creation of a dedicated Export Promotion Council for the sector under the Department which will be an enabler to deal with various market access issues:
• Initiate studies and projects for learning from best global practices of manufacturing and skilling system so as to explore the feasibility of adapting such successful models in India.
• Promote more forums to bring together various stakeholders for sharing knowledge and build strong networks across the sector.
The policy is expected to provide the required support and directions to strengthen the medical devices industry into a competitive, self-reliant, resilient and innovative industry that caters to the healthcare needs of not only India but also of the world. The National Medical Devices Policy, 2023 aims to place the medical devices sector on an accelerated path of growth with a patient-centric approach to meet the evolving healthcare needs of patients.

মন্ত্রীমন্দল
মেদিকেল দিভাইসেস সেক্তরগীদমক থৌশিল শেম্বা মন্ত্রীমন্দলনা অয়াবা পীরে
এক্সন প্লান থবক ওইনা পাংথোক্তুনা সেক্তর অসিগী কান্নবা লৌনবা লাল্লোং তরুক থৌরাং তৌরে
মেদিকেল দিভাইসেস সেক্তরনা হৌজিক দোল্লর বিল্লিয়ন ১১ ওইরিবা অসি মথং চহি ৫দা দোল্লর বিল্লিয়ন ৫০দা হেনগৎলকপদা থৌশিল অসিনা মতেং পাংগনি হায়বগী থাজবা থম্লি
26 APR 2023 7:33PM by PIB Imphal
ঙসি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লুচিংবা কেন্দ্রগী মন্ত্রীমন্দলনা নেসনেল মেদিকেল দিভাইসেস পোলিসি,২০২৩ অয়াবা পীখ্রে।
ভারত্তা মেদিকেল দিভাইসেস সেক্তর অসি ভারতকী অনা-লায়য়েংগী লমদা তঙাইফদ্রবা অমসুং থাদোক্নবা য়াদ্রবা শরুক অমনি। মশিং য়াম্লবা মেদিকেলগী খুৎলায়শিং অমসুং দাইগ্নোস্তিক কিতশিং, ভেন্তিলেতরশিং, রেপিৎ এন্তিজেন তেস্ত কিতশিং, রিএল-তাইম রিভর্স ত্রান্সক্রিপসন পোলিমেরেজ চেন রিক্সন(আর তি-পি সি আর) কিতশিং, আই.আর থর্মোমিতরশিং, পি.পি.ই কিতশিং অমসুং এন-৯৫ মাক্সশিং মশিং য়াম্না পুথোক্তুনা কোবিদ-১৯ লাইচৎ থেংন্নবা ভারতনা লৈবাক মনুং অমসুং মপান লৈবাকশিং মতেং পাংখিবা অদুনা ভারতকী মেদিকেল দিভাইস সেক্তরগী মতেং হেন্না ময়েক লাহল্লে।
ভারত্তা মেদিকেল দিভাইসেস সেক্তর অসি খোঙজেল য়াংনা চাউখৎলক্লিবা সেক্তর অমনি। ভারত্তা মেদিকেল দিভাইসেস সেক্তর অসি ২০৩০দা দোল্লর বিল্লিয়ন ১১(চাউরাক্না লুপা করোর ৯০,০০০) ওইগনি হায়না পানরি অমসুং মালেমগী মেদিকেল দিভাইসেস সেক্তরদা ভারতকী চাকথুং চাদা ১.৫ ওইগনি হায়না পানরি। ভারতকী মেদিকেল দিভাইসেস সেক্তর চাউখৎপগী লম্বীদা চৎলি অমসুং মশাগী ওক্নবা পুথোক্নবা অমসুং মালেমগী দরকার ওইবা ফংহন্নবা খুদোংচাবা কয়া মরাংকাইনা লৈরি।
মেদিকেল দিভাইসশিংগী পি.এল.আই স্কিম পায়খৎনবা ভারত সরকারনা থবক হৌখ্রে অমসুং হিমাচল প্রদেস, মধ্য প্রদেস, তামিল নাদু অমসুং উত্তর প্রদেসতা মেদিকল দিভাইসেস পার্ক মরি লিংখৎনবা মতেং পীখ্রে। মেদিকেল দিভাইসশিংগী পি.এল.আই স্কিমগী মখাদা হৌজিক ফাওবদা লুপা করোর ১২০৬ থাদগদবা অপুনবা প্রোজেক ২৬ অয়াবা পীখ্রে অমসুং মসিগী মনুংদা হৌজিক ফাওবদা লুপা করোর ৭১৪ থাদরকখ্রে। স্কিম অসিগী মখাদা প্রোজেক ১৪না পোৎথোক ৩৭ পুথোকপা হৌরে অমসুং লৈবাক অসিদা অফবা মখলগী মেদিকেলগী খুৎলায়শিং হায়বদি লাইনিয়ার এসেলেরেতর, এম.আর.আই স্কেন, সি.তি-স্কেন, মেম্মোগ্রাম, সি-আর্ম, এম.আর.আই কোইলস, এক্স-রে তুবশিং পুথোকপা হৌরে। তুংদা পোৎথোক ১২ পুথোকপা হৌরগনি। হন্দক অয়াবা পীখিবা অপুনবা প্রোজেক ২৬গী মনুংদা প্রোজেক ৫ পোৎথোক ৮৭ লৈবাক অসিদা শানবা কেতেগোরি বিগী মখাদা লৈরে।
সেক্তর অসি চাউখৎপা য়াংশিন্নবা অচুম্বা পোলিসি ফ্রেমৱার্ক অমা শেম্বা অমসুং সেক্তর অসিগী খুদোংচাবশিং মপুংফানা লৌবা হায়বসি তাঞ্জা অসিদা তঙাইফদবা ওইরে। সেক্তর অসি পুক্নিং থৌগৎনবা সরকারগী তোঙান-তোঙানবা দিপার্তমেন্তশিংনা থৌরম কয়া পায়খৎপা হৌরে। সেক্তর অসি মখল কয়া থোক্না লৈবা মরম্না, মেদিকেল দিভাইস ইন্দস্ত্রিগী চৎন-কাংলোনশিং, স্কিল হেনগৎহনবা অমসুং ললোন-ইতিক্কী থবক ফগৎহনবগী থবক অসি কেন্দ্র অমসুং রাজ্যগী থাকশিংদা তোঙান-তোঙানবা দিপার্তমেন্তশিংনা পায়খৎলে।
মীয়ামদা অনকপা মফমদা, মমল হোংবা, মগুন লৈবা অমসুং অনৌবা মেদিকেলগী খুৎলায়শিং ফংহন্নবা মীয়ামগী হকশেলগী পান্দম ফংবা ঙম্নবা সেক্তর অসি চাউখৎহন্নবা নেসনেল মেদিকেল দিভাইসেস পোলিসি,২০২৩না পান্দম থম্লি। অকনবা রিগুলেতোরি ফ্রেমৱার্ক অমা শেমগৎতুনা, ত্রেনিং পীদুনা, ইন্দস্ত্রিনা দরকার ওইবা হৈথোই-শিংথোইবা শিন্মীশিং পুথোক্নবা অৱাংবা থাক্কী ইজুকেসন পীদুনা মেনুফেকচরিংগী অফবা ফিবম অমা শেমগৎপনা সেক্তর অসিগী কান্নবা মপুংফানা লৌবা ঙমগনি। লৈবাক মনুংদা শেন থাদবা অমসুং মেদিকেল দিভাইস পুথোকপা অসিনা ভারত সরকারগী অত্মানির্ভর ভারত অমসুং মেক ইন ইন্দিয়া থৌরমশিং মতেং পাংগনি।
নেসনেল মেদিকেল দিভাইসেস পোলিসি,২০২৩গী মরুওইবা শক্তমশিং:
পান্দম: মথং চহি ২৫দা মালেমগী কৈথেলদা চাকথুং চাদা ১০-১২ ফাওবা হেনগৎহন্দুনা মেদিকেল দিভাইসশিং শাবা অমসুং অনৌবা পুথোকপদা মালেমগী লুচিংবা অমা ওইনবা পান্দম থম্লি। ২০৩০দা মেদিকেল দিভাইসেস সেক্তর অসি হৌজিক দোল্লর বিল্লিয়ন ১১ ওইরিবা অসি দোল্লর বিল্লিয়ন ৫০দা হেনগৎলকপদা থৌশিল অসিনা মতেং পাংগনি হায়বগী থাজবা থম্লি।
মিসন: মীওই খুদিংমক ফংহনবা, মমল হোংবা, মগুন লৈহনবা, অফবা লায়য়েং, হকচাং ফহনবা, সেকুরিতি, রিছার্স অমসুং ইন্নোবেসন অমসুং হৈথোই-শিংথোইবা মীওইশিংগী খুৎথাংদা মেদিকেল দিভাইস সেক্তর চাউখৎহন্নবা থৌশিল অসিনা লম্বী অমা শেম্বা।
মেদিকেল দিভাইস সেক্তর য়োকখৎনবা লাল্লোংশিং:
হিরম তরুক কোনশিনবা লাল্লোংশিংনা মেদিকেল দিভাইস সেক্তর লমজিংগনি:
• চৎন-কাংলোনশিং ফগৎহনবা: রিছার্স অমসুং ললোন-ইতিক্কী থবক লাইহন্নবা অমসুং মেদিকেল দিভাইসশিংগী লাইসেস পীনবা শিঙ্গল ৱিন্দো ক্লিয়ারেন্স সিস্তেম অমা শেম্নবা মরী লৈনবা দিপার্তমেন্তশিং হায়বদি এ.ই.আর.বি, এম.ই.আই.তি.ৱাই, দি.এ.ঐচ.দিগা থবক তৌমিন্নগনি অমসুং বি.এস.আইগী থৌদাং হেনগৎহনগনি অমসুং মমল লেপ্নবগী নিয়মশিং ইনগদবনি।
• ইনফ্রাস্ত্রকচর ফগৎহনবা: অচৌবা মেদিকেল দিভাইস পার্কশিং লিংখৎপা, নেসনেল ইন্দস্ত্রিএল কোরিদোর প্রোগ্রাম অমসুং নেসনেল লোজিস্তিক্স পোলিসি ২০২১গী মখাদা ইকোনোমিক জোনশিংগা নক্নবা মফমশিংদা মালেম থাক্কী কম্মন ইনফ্রাস্ত্রকচর ফেসিলিতি লৈবা ক্লস্তরশিং শেমগৎপা।
• আর অমসুং দি অমসুং ইন্নোবেস হেনগৎহনবা: ভারত্তা আর অমসুং দি অমসুং ইন্নোবেস হেনগৎহনবা থৌশিল অসিনা পান্দম থম্লি অমসুং ভারত্তা ফার্মা অমসুং মেদতেক সেক্তরদা আর অমসুং দি অমসুং ইন্নোবেসনগী নেসনেল পোলিসি অমা শেম্নবা দিপার্তমেন্তগী পান্দমদা মতেং পাংলে। থৌশিল অসিনা একাদেমিক অমসুং রিছার্স ইন্সতিতুৎশিংদা সেন্তর ফোর এক্সলেন্সশিং লিংখৎনবা অমসুং স্তার্দ-অপশিং য়োকখৎনবা পান্দম থম্লি।
• সেক্তর অসিদা শেন থাদনবা পুক্নিং চিংশিনবা: মেক ইন ইন্দিয়া, অয়ুস্মান ভারত য়োজনা, হিএল-ইন-ইন্দিয়া, স্তার্দ-অপ মিসনগা লোয়ন্না লনাই মীওইশিং শেন থাদরক্নবা থৌশিল অসিনা পান্দম থম্লি।
• হুমেন রিছোর্স দিবলপমেন্ত: ভেলু চেন শীনবা থুংনা হৈথোই-শিংথোইবা মীওইশিং হায়বদি সাইন্তিস্তশিং, রিগুলেতরশিং, হকশেলগী অখঙ-অহৈশিং, মেনেজরশিং, তেক্নিসিয়ানশিং লেপ্তনা ফংহন্নবা থৌশিল অসিনা পান্দম থম্লি:
• মেদিকেল দিভাইস সেক্তরদা থবক তৌরিবশিং স্কিল্লিং, রিস্কিল্লিং অমসুং অপস্কিল্লিংগীদমক স্কিল দিবলপমেন্ত অমসুং ওন্ত্রেপ্রেনিউয়রসিপ মিনিস্ত্রিদা লৈরিবা মচাকশিং ঐখোয়না শীজিন্নবা য়াগনি।
• তুংগী মেদিএল দিভাইস তেক্নোলোজিশিংগীদমক অহৈবা মীওইশিং পুথোকপা ঙম্নবা হৌজিক লৈরিবা ইন্সিতিতুৎশিংদা মেদিকেল দিভাইসশিংগী কোর্সশিং হাংদোকপদা থৌশিল অসিনা শৌগৎকনি।
• মালেমগী কৈথেলদা চাংদম্নবা ঙম্নবা মেদিকেল তেক্নোলোজিশিং শেমগৎনবা মপানগী একাদেমিক/ইন্দস্ত্রি ওর্গনাইজেসনশিংগা থবক তৌমিন্নবা।
• ব্রান্দ শেমগৎপা অমসুং ৱাখল তাহনবা: দিপার্তমেন্তগী মখাদা এক্সপোর্ত প্রোমোসন কাউন্সিল অমা শেমদুনা কৈথেলগা মরী লৈনবা ৱাফমশিং থেংন্নবা থৌশিল অসিনা পান্দম থম্লি:
• মেনুফেকচরিং অমসুং স্কিল্লিংগী থবক্তা মালেমগী খ্বাইদগী ফবা থবকশিংদগী তম্নবা থিজিনবা অমসুং প্রোজেকশিং হৌদোকপা অসিনা ভারত্তা অসিগুম্বা নমুনাশিং মাইপাক্না শীজিন্নবা য়াগনি।
• লৌশিং পীথোক-পীশিন তৌন্নবা অমসুং সেক্তর শীনবা থুংনা অকনবা মরী শেমগৎনবা তোঙান-তোঙানবা মরী লৈনবশিং পুনশিন্নবা অহেনবা ফোরমশিং শেমগৎপা।
অনা-লায়য়েংগী লমদা ভারত খক্তগী নত্তনা মালেমগী দরকার ওইবশিং ফংহনবা ঙম্নবা মেদিকেল দিভাইস ইন্দস্ত্রি মতেং পাংনবা থৌশিল অসিনা পান্দম থম্লি। অনাবশিংগী দরকার ওইবশিং ফংহনবা ঙম্নবা অনাবশিংদা মীৎয়েং থম্বা থৌরাং অমগা লোয়ন্না য়াংনা চাউখৎপগী লম্বী অমদা চৎনবা নেসনেল মেদিকেল দিভাইসেস পোলিসি,২০২৩ না পান্দম থম্লি।