Ministry of Information & Broadcasting
Panel Discussion On ‘Nari Shakti’ At National Conclave On Mann Ki Baat @ 100
Emphasis On Women-Led Development During Various Episodes On ‘Mann Ki Baat’
Women In India Have Gone Ahead By Leaps And Bounds And Left The World Behind As Far As Progress In Concerned: Ms. Raveena Tandon
Change Concept Of ‘Paraya Dhan’ As It Makes Women Insecure: Ms. Kiran Bedi
Mann Ki Baat Successfully Inspiring Positive Change & Increasing Awareness Among Masses: Ms. Dhimant Parekh
Prime Minister Motivates & Inspires Players To Keep Playing, Irrespective Of The Result: Ms. Nikhat Zareen
PM Exhorted All To Focus On Abilities Over Disabilities And Use The Word ‘Divyang’ Instead Of ‘Viklang’: Ms. Deepa Malik
26 APR 2023 4:45PM by PIB Delhi
A day long National Conclave on Mann Ki Baat was organised today at Vigyan Bhawan in New Delhi to mark the continued success of Prime Minister Shri Narendra Modi’s monthly radio broadcast ‘Mann Ki Baat’ that has reached over 100 crore people across India. The conclave was inaugurated by Vice President of India, Shri Jagdeep Dhankar in the presence of Guest of Honour, Union Minister for Information and Broadcasting, Shri Anurag Thakur. Over 100 esteemed citizens from various parts of the country who have been mentioned by the Prime Minster in various episodes of “Mann Ki Baat” also attended the event. Four panel discussion sessions highlighting the wide-ranging themes of Nari Shakti”, “Virasat Ka Uthan”, “Jan Samvad Se Atmanirbharta” and Ahwan Se Jan Andolan”.
The inaugural session was followed by the first and possibly the most significant session on Nari Shakti, a topic which has transcended almost all episodes on ‘Mann Ki Baat’ and is close to the heart of the Prime Minister. The sessions highlighted the transformative impact that Mann Ki Baat has had across the nation in effectively empowering women and bringing them to the forefront of nation building. The Prime Minister has laid emphasis on women-led development as a central dimension of India’s progress and a necessity for strengthening India. In the past nine years, numerous welfare schemes have been launched paving the way to empowering women and making them lead India’s development journey.
The discussion was moderated by renowned anchor and host, Ms. Richa Anirudh and the audiences were mesmerised by the eminent panellists such as Ms. Kiran Bedi, IPS (retired) and former Lt. Governor, Puducherry, Ms. Deepa Malik, athlete, Ms. Raveena Tandon, actress, Mr. Dhimant Parekh, Founder and CEO, The Better India, RJ Nitin, Ms. Nikhat Zareen, boxer and Ms. Poorna Malavath, mountaineer. Ms. Malavath, who is the world’s youngest girl to climb Mount Everest in 2014, completed the seven-summit mountaineering challenge in 2022 and was praised by Prime Minister in Mann Ki Baat in June, 2022.
Ms. Kiran Bedi, in her opening remarks said if we want this country to see a change, we need to change the mindset of parents and elders because it is this mindset that gets passed on to the children and others in the family. She said that the concept of ‘Paraya Dhan’ needs to be changed as it makes women insecure and we need to give women financial independence and make them self-reliant only then will women feel strong. Ms. Bedi added that parents need to convey the message of equality among children and inculcate similar education and skills. Girls need to feel that they are also responsible towards running the household and taking care of their parents. In conclusion, Ms. Bedi emphasised on three things for women empowerment namely financial independence, education & skills and physically and mentally healthy women for which women need to play sports.
Talking about the significance of radio as a forum for change, RJ Nitin said that he strongly believes in radio as an effective medium and has been working in it for 23 years. He added that it is a responsibility of men to ensure women are empowered and if you truly love your mother and sister, then you will work for women empowerment and also ensure that all women are strong enough to find their own opportunities. He said that Radio is a good medium to spread the message far and wide and that is why Prime Minister also chose this medium as this medium has the maximum strength. In closing, he said he is glad to be a part of this and he will ensure that he will make all efforts for women empowerment.
Ms. Raveena Tandon talking about arts as a medium of expression and having done movies with strong women characters and women empowering themes said lots of change has come in the industry which was not there in the 90s and earlier decades. She said that time there was a struggle for actors to increase awareness about social causes as it was considered not box office friendly or depressing movies which the audiences’ wont like. Ms. Tandon said that she tried to do as many movies with a positive social message as possible, daman was one such movie which done in 2000 and 23 years later also marital rape is still an issue and that movie got a national award and rightfully so, as it was ahead of its time and we are still discussing these issues. She added that the correction in society has happened. Women are more assimilated in the industry in all kinds of jobs and they have more opportunities as she has sensitivity and understanding of issues. Today in the industry women are paid more than their male counterparts and they rule the TV industry. Even on OTT platforms women rule. The film industry is slowly but surely moving in this direction. She asserted that women have broken the glass ceiling. In the entire world, India has the maximum number of female pilots. In conclusion she said India is still called a developing country but she does not understand why as women in India have gone ahead by leaps and bounds and left the world behind as far as progress in concerned.
Taking about radio as a powerful medium and Prime Minister talking about women empowerment in almost all episodes, Ms. Raveena Tandon said “firstly I want to congratulate Prasar Bharti and Modi ji for successfully completing the 100 episodes of Mann Ki Baat”. She said the mass outreach of radio and being a very powerful medium for change, and the way PM talks makes everyone feels like it is their own story. She said that the Prime Minister’s idea of Mann Ki Baat to reach all villages and households especially how PM lauds the true heroes from the grassroots through radio is a genius idea and has been highly successful in touching the heart of each and every Indian.
Talking about the selfie with daughters, AWAS yojana and other key schemes, Mr. Dhimant Parekh said, at better India we publish so many positive and inspiring stories and all are led by women and the entire team is women led. He asserted that to bring change we need two things, inspiration and awareness and Mann Ki Baat has brought these two things beautifully together. Mann Ki Baat has inspired us and made us aware about what we can do. Talking about Open Defecation & sanitation, he said that PM spoke about a women who got married and realised that there were no toilets in the entire village where she got, she got all women to come together and petitioned and got 75 toilets constructed in her village and she did not stop there she went back to her maternal village and got more toilets constructed there so she improved two villages and that is true women empowerment and Nari Shakti which shows how inspiration is so important and that is what Mann Ki Baat has been doing so successfully.
Ms. Nikhat Zareen, talking about her meeting with the Prime Minister said that when she won gold in the world championship and got invited by PM Modi, she had only seen him through TV or social media but when she met him, the Hon’ble PM was so casual and calm that she did not feel as if she is talking to the PM but it felt as if she is talking to some elder from her own family. She said that “My father was the support behind my boxing, and PM fulfilled my wish for a selfie and I met him again after commonwealth championship and gifted him boxing gloves as a token of appreciation, meeting the Prime Minister was a good experience and inspiration as she comes from a village and it was a great motivator.”
Elaborating on how Prime minister not just supports the winners but also motivates and inspires the sportspersons who lose, Ms. Zareen said “when I got injured, I was out of boxing for one year and people started saying I will not be able to make a comeback and my career was over but my family supported me and I made the comeback.” She added “Uggtey hue suraj ko sab salaam kartey hai but our hon’ble Prime Minister motivates and inspires us at all times, winning or losing is not important and PM keeps motivating inspiring and asking us to keep playing. This is a big quality in the Prime Minister.”
Ms. Poorna Malavath, who climbed Mount Everest at an age of 13 years said “I never expected I will be able to climb the highest mountain in the world and then meeting the Prime Minister of India was also completely unexpected. I came from a small town and it was a great moment of my life to meet Prime Minister for almost an hour and he spoke to me in such a friendly manner like a family member and was highly motivating and I got great support from him.” She added “I want to thank Modiji for making such a big impact to my life. I am a tribal girl from a poor background, my parents are farmers and opportunities are less but now people know me because I met the Prime Minister and there has been a huge change in my life.” Ms. Malavath asserted that now she is encouraging more girls and made a profession out of her passion and now she is training and encouraging youngsters and expanding this adventure throughout India.
Ms. Deepa Malik is an inspiration for all in India, and is the first female para-athlete to win an Olympic medal in 2016. Highlighting the importance of the change in the mindset of the masses simply by using the word ‘divyang’ instead of ‘Viklang’ which was propagated by the Prime Minister in Mann Ki Baat, She said “It was my pleasure to meet Prime Minister Modi at ‘Chai Pe Charcha’ and PM remembered each and every word of our discussion and heard our Mann Ki baat and said let us focus on abilities over disabilities.” PM through Mann Ki Baat urged all to use the word ‘divyangs’. She asserted that “when PM says something the entire country listens and he makes a deep change in the entire country.” Ms. Malik played out a one minute clip of the Prime Minister’s Mann Ki Baat wherein PM said that she has defeated her disabled by winning the medal and this is so powerful, it shows their willpower and talent. Ms. Malik stated that women empowerment has been promoted a lot through MKB and especially for divyangs.
Ms. Nikhat Zareen highlighted that Khelo India has made a big change to sports in India as financial support is very important and Khelo India has provided this support to all athletes and especially women athletes who have progressed in sports and made records. She said “Women also inspire others to work harder and play harder.” Talking about the TOP (Target Olympic Podium) scheme, she said “it is very important for all athletes and the support we get though it inspires us to work harder and get more medals for the nation.”
Ms. Raveena Tandon also talked about being a part of Women20 under the umbrella G20 and said her experience has been excellent and the brainstorming and agenda setting for policy making has been an enriching experience. She added “Women at the grassroot level need to be given an impetus through financial empowerment. This is a country where Nari Shakti was prayed to like a goddess like Chandi, Kali Durga and now we have pilots, bankers, technocrats, sports women, and these are our Nari Shakti.”. She also said “Environment and global warming is close to my heart and women lead the way towards recycling and sustainability and women are the ones that take the society forward and they should spread this light as much as possible as they are very powerful in any role they play”.

ইনফোর্মেসন অমসুং ব্রোদকাস্তিং মন্ত্রালয়
নেস্নেল কনক্লেব ওন মন কী বাত @ ১০০ তা ‘নারী শক্তি’গী মতাঙদা পেনেল দিস্কজন পাঙথোকখ্রে
‘মন কী বাত’কী তোঙান তোঙানবা তাঙ্ককশিংদা নুপীশিংনা লুচিংবা চাওখৎ থৌরাংগী মতাঙদা মরুওইবা মীৎয়েঙ থমখি
ভারতকী নুপীশিংনা খুমাঙ চাওশিন্না চঙশিন্দুনা চাওখৎ খোঙজেলগী মতাঙদা মালেমসিবু তুংদা থম্লম্লে: মিস রবীনা তন্দোন
‘পরায়া ধন’গী ৱাখল্লোন থাদোকসি, মসিনা নুপীশিংবু ইনসিক্যুর ওইহল্লি: মিস কিরন বেদী
মন কী বাতনা মীয়াম মরক্তা অফবা মায়কৈদা অওনবা পুরক্নবগী অমদি পাক শন্না খঙবা হেনগৎহন্নবগীদমক পুক্নিং থৌগৎলি: মিস ধিমন্ত পরেখ
প্রধান মন্ত্রীনা শান্নরোয়শিংবু, ফংলিবা মহৈগী মরমদা থোইদোক্না খন্দনা লেপ্তনা শান্ননবা পুক্নিং থৌগৎলি: মিস নিখত জরীন
প্রধান মন্ত্রীনা পুম্নমক্তা দিসএবিলিতীগী মহুত্তা এবিলিতীশিংদা মীৎয়েঙ থম্নবা অমদি ‘বিক্লং’ হায়বগী মহুত্তা ‘দিব্যং’ হায়বা ৱাহৈ শীজিন্ননবা ৱাফম থমখি: মিস দীপা মলিক
26 APR 2023 4:45PM by PIB Imphal
মন কী বাতকী মতাঙদা নোংমগী ওইবা নেস্নেল কনক্লেব অমা ঙসি নই দিল্লীদা লৈবা বিজ্ঞান ভবন্দা ভারত শিনবা থুংবদা মীও করোর ১০০দা য়ৌবা ঙম্লিবা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী থাগী ওইনা রেদিওদা শন্দোকপা ‘মন কী বাত’না লেপ্পা নাইদনা মায় পাক্লকপবু হরাও তয়াম্বা ফোঙদোকপা ওইনা পাঙথোকখ্রে‍। কনক্লেব অসি ভারতকী উপ-রাস্ত্রপতী, শ্রী জগদীপ ধনকরনা হৌদোকখি অমদি ইনফোর্মেসন অমসুং ব্রোদকাস্তিংগী কেন্দ্র মন্ত্রী, শ্রী অনুরাগ থাকুরনা ইকায়খুম্নরবা মীথুং ওইনা শরুক য়াখি‍। প্রধান মন্ত্রীনা তোঙান তোঙানবা ‘মন কী বাত’কী তাঙ্ককশিংদা পনখিবা লৈবাক্কী তোঙান তোঙানবা মফমশিংদগী ইকায়খুম্ননিংঙাই ওইরবা মীওই ১০০ হেনবনা থৌরমদুদা শরুক য়াখি‍। পেনেল দিস্কজন সেসন মরিনা “নারী শক্তি”, “বিরাসত কা উথান”, “জন সম্বাদ সে আত্মনিরভরতা” অমদি “অহৱান সে জন অন্দোলন” হায়রিবা পাক চাউবা হীরমশিং কোনশিনখি‍।
হৌদোকপগী থৌরম মতুংদা ‘মন কী বাত’কী তাঙ্কক অয়াম্বদা পনখিবা অমদি প্রধান মন্ত্রীগী থম্মোয়দা খ্বায়দগী নক্না লৈবা হীরম অমা ওসরিবা নারী শক্তিগী মতাঙদা অহানবা অমদি খ্বায়দগী মরুওইবা সেসন পাঙথোকখি‍। সেসন অদুদা মন কী বাতনা লৈবাক পুম্বদা নুপীশিংগী মপাঙ্গল হাপ্পদা অমদি মখোয়বু লৈবাক শেমগৎপদা মাঙজিল থানা পুখৎলকপদা পীরিবা অওনবা পুরক্নবগী ইথিল অদুবু পুথোক্তুনা নৈনখি‍। প্রধান মন্ত্রীনা নুপীনা লমজিংবা চাওখৎ থৌরাংবু ভারতকী খোঙজেলদা মরুওইবা মফম পীগদবনি অমদি ভারতপু মপাঙ্গল কলহনবদা মসি মথৌ তাই হায়বা ৱাফম থমখি‍। হৌখিবা চহি মাপলসিদা, মশিং য়াম্লবা য়াইফ-থৌরাংগী স্কীমশিং হৌদোক্তুনা নুপীশিংগী মপাঙ্গল হাপ্নবা লম্বী য়াত্তুনা লাক্লি অমদি মখোয়গী ভারতকী চাওখৎ খোঙচৎগী লমজিংবা ওইহন্দুনা লাক্লি‍।
খন্ন-নৈনবা অদু মমিং লৈরবা এঙ্কর অমদি হোস্ত মিস রিচা অনিরুধনা ৱাতেমখি অমদি শরুক য়ারিবা মীয়ামবু আই.পি.এস. (রিতাইয়র্দ) অমদি পুদুচেরী হান্নগী লেফ্তনেন্ত গভর্নর মিস কিরন বেদী, শান্নরোয় মিস দীপা মলিক, এক্ত্রেস মিস রবীনা তন্দোন, দি বেত্তর ইন্দিয়াগী ফাউন্দর অমদি সি.ই.ও. মিস্তর ধিমন্ত পরেখ, আর.জে. নিতিন, বোক্সর নিখত জরীন অমদি চীংকারোয় মিস পুর্ন মলাবথনচিংবা শক্নাইরবা পেনেলিস্তশিংনা পুক্নিং শুমহৎখি‍। ২০১৪দা মাউন্ত এভরেস্ত কাবা মালেমগী খ্বায়দগী নৌরিবী নুপীমচা ওইখিবী মিস মলাবথনা ২০২২দা সম্মিত মাউন্তেনিয়রিং চেলেয়্জ তরেৎলক মায় পাকখ্রে অমদি প্রধান মন্ত্রীনা জুন, ২০২২গী মন কী বাত্তা মহাকপু থাগৎখি‍।
মহাক্কী হৌদোকপগী ৱারোলদা, মিস কিরন বেদীনা, করিগুম্বা ঐখোয়না লৈবাক অসিদা অহোংবা অমা উবা পাম্লবদি, ঐখোয়না মমা মপা ওইবশিং অমদি অহলশিংগী ৱাখল্লোন হোংদোকপা মথৌ তাই মরমদি হায়রিবা ৱাখল্লোনশিং অসিনা অঙাংশিংদা অমদি ইমুংগী অতৈ মীওইশিংদা থংথহৌগদৌরিবনি হায়খি‍। ‘পরায়া ধন’গী ৱাখল্লোন অসিমক হোংদোকপা মথৌ তাই মরমদি মসিনা নুপীশিংবু ইনসিক্যুর ওইহল্লি অমদি ঐখোয়না নুপীশিংদা শেলথুমগী মনিং তম্বা পীবা অমদি মখোয়বু মরোমদোম লেপচবা ঙমহনবা মথৌ তাই, মদুতদা নুপীশিং মপাঙ্গল কনখৎলক্কদৌরিবনি হায়না মহাক্না হায়খি‍। মমা মপাশিংনা অঙাংশিংদা মান্নবা মীৎয়েঙগী পাউজেল পীবা অমদি মান্নবা মহৈ মশিং অমসুং স্কিলশিং তমহনবিবা মথৌ তাই হায়না মিস বেদীনা মখা তাখি‍। নুপীমচাশিংদা ইমুং পুবদা অমদি মমা মপাশিংবু য়েংশিনবদা মখোয়গীসু থৌদাং য়াওরি হায়বা ফাওহনবা মথৌ তাই হায়খি‍। লোইশিল্লকপদা, মিস বেদীনা নুপীশিংগী মপাঙ্গল হাপ্নবগীদমক ৱাফম অহুমদা মরুওইবা ৱাখল্লোন ফোঙদোকখি‍। মখোয়দুদি, শেলথুমগী নীংতম্বা, মহৈ মশিং অমসুং স্কিল, অমদি হকচাঙ অমসুং পুক্নিং ৱাখল ফবা নুপীশিং, মসিগীদমক নুপীশিংনা স্পোর্তস শান্নবা মথৌ তাই হায়না মিস বেদীনা ফোঙদোকখি‍।
রেদিওবু অহোংবা পুরক্নবগী ফম্পাক অমা ওইনা মথৌ তৌবগী মরুওইবা ৱাফমশিং ফোঙদোক্লদুনা, আর.জে. নিতিন্না মহাক্না রেদিও অসি মতিং লৈবা পাম্বৈ অমনি হায়না চেৎনা থাজৈ অমদি চহি ২৩ মসিদা থবক তৌরক্লি হায়খি‍। নুপীশিং মপাঙ্গল হাপ্পা হায়বসি নুপাশিংগী থৌদাংনি অমদি করিগুম্বা অদোম্না অদোমগী ইমা অমদি ইচে ইচলশিংবু তশেংনা নুংশিরবদি অদোম্না নুপীশিং মপাঙ্গল হাপ্নবগীদমক থবক তৌগনি অমদি নুপী পুম্নমক মখোয়গী ওইবা খুদোংচাবা থিজবা ঙম্নবা মপাঙ্গল কলহন্নবা হোৎনগনি হায়না মহাক্না মখা তাখি‍। রেদিও অসি লাপ্ল-লাপ্লবা মফমশিংদা পাক শন্না পাউজেল শন্দোক্নবগী অফবা পাম্বৈ অমনি, অমদি মরম অসিননি প্রধান মন্ত্রীনা পাম্বৈ অসিবু খল্লিবা মরমদি মসিদা খ্বায়দগী কনবা মপাঙ্গল লৈ হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি‍। লোইশিল্লকপদা, থৌরম অসিদা শরুক য়াবা ফংজবা মহাক নুংঙাই অমদি নুপীশিং মপাঙ্গল হাপ্নবগীদমক মহাক্না তৌবা য়াবা পুম্নমক তৌগনি হায়না মহাক্না হায়খি‍।
আর্তবু ৱাখল্লোন ফোঙদোক্নবগী পাম্বৈ অমা হায়বসিদা ৱা ঙাঙলদুনা মপাঙ্গল কল্লবা নুপী করেক্তরশিংগা লোয়ননা নুপী মপাঙ্গল হাপ্পবগী থীমশিংদা মুভী কয়াদা থবক তৌখ্রবা মিস রবীনা তন্দোন্না ইন্দস্ত্রী অসিদা ৯০গী মতমদা অমদি মদুগী মমাঙগী দেকেদশিংদা লৈরম্বদা অহোংবা কয়া লাকখ্রে হায়খি‍। মতম অদুদা খুন্নাইগী ওইবা ৱাফমশিংগী মরমদা এৱ্যারনেস হেনগৎহন্নবা হোৎনবদা এক্তরশিংনা ৱানা হোৎনরকখি মরমদি মসি বোক্স ওফিসকা চুনদবা নৎত্রগা অয়েংবশিংনা পাম্লোইদবা পুক্নিং ৱাখল ৱাহনগদবা হীরম ওইনা খন্নরম্মি‍ হায়না মহাক্না হায়খি‍। মিস তন্দোন্না মহাক্না হেক য়ারিবমখৈ অফবা খুন্নাইগী ওইবা পাউজেল পুবা মুভীশিংদা মশিং য়াম্না থবক তৌননবা হোৎনখি, ২০০০দা পুথোকখিবা দামন অসি অদুগুম্বা মুভী অমনি অদুগা চহি ২৩গী মতুংদসু মেরিতেল রেপ অসি ইসু অমা অদুমক ওইরি অমদি মুভী অদুনা মরম চানা নেস্নেল এৱার্দ অমা ফংখি, মরমদি মদু মতমদুদগী খুমাঙ চাওশিল্লবা অমা ওইখি, অদুগা ঐখোয়না হায়রিবা ইসু অসি হৌজিকসু খন্নরি হায়খি‍। খুন্নাইদা চুমথোকপা কয়া লাকখ্রে হায়না মহাক্না মখা তাখি‍। নুপীশিং ইন্দস্ত্রী অসিদা থবক মখল খুদিংদা য়াওরে অমদি মখোয়দা খুদোংচাবা হেন্না ফংলে মরমদি নুপী অমদা সেন্সিতিবিতী লৈ অমদি ইসুশিং মমুৎ তানা খঙবা ঙমই‍। ঙসিদি ইন্দস্ত্রী অসিদা নুপীশিংনা নুপাশিংদগী শেল হেন্না ফংলে অমদি মখোয়না তি.ভি. ইন্দস্ত্রীদা খুৎলিংদুনা লৈরি‍। ও.তি.তি. প্লেতফোর্মদা ফাওবা নুপীশিংনা খুৎলিংদুনা লৈরি‍। ফিল্ম ইন্দস্ত্রীনা মায়কৈ অসিদা তপ্লবসু তপ্না মায় ওনশিল্লক্লি‍। নুপীশিংনা হন্থনা লৈবগী পল নমখায়রে‍। মালেম পুম্বগী ওইনা, ভারত্তা নুপী পাইলোৎ মশিং খ্বায়দগী হেন্না লৈরি, হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি‍। লোইশিল্লকপদা ভারত অসি হৌজিকসু চাওখৎলক্লিবা লৈবাক অমা কৌরি অদুবু চাওখৎ খোঙজেলগী মতাঙদা কমদৌনা ভারতকী নুপীশিংনা মাঙদা চঙশিন্দুনা মালেম পুম্ববু তুংদা থম্লম্লিবনো হায়বা মহাক খঙদে হায়খি‍।
রোদিওবু মপাঙ্গল কল্লবা মেদিয়ম অমনি অমদি প্রধান মন্ত্রীনা তাঙ্কক অয়াম্বদা নুপী মপাঙ্গল হাপ্পগী মতাঙদা ৱা ঙাঙবগী মতাঙদা পল্লদুনা, “অহানবদা ঐনা প্রসার ভারতী অমদি মোদী জী অনিগী মফমদা মন কী বাত তাঙ্কক ১০০ মায় পাক্না মপুং ফারকপদা নুংঙাইবা ফোঙদোকচরি,” হায়না মিস রবীনা তন্দোন্না হায়খি‍। রেদিওনা মীয়ামদা পাক শন্না য়ৌবা ঙমবা অমদি অহোংবা পুরকপগী মপাঙ্গল য়াম্না কনবা পাম্বৈ অমা ওইবগা লোয়ননা প্রধান মন্ত্রীনা ঙাঙথোরক্লিবা মওং মতৌ অসিনা মীপুম খুদিংদা ঙাঙলিবা ৱাফম অদু মখোয় মশামক্কী ৱারীনি হায়না ফাওহল্লি হায়না মহাক্না হায়খি‍। মন কী বাতনা খুঙ্গং অমদি য়ুমথোঙ পুম্নমক্তা য়ৌহন্নবা প্রধান মন্ত্রীগী ৱাখল্লোন, মরুওইনা প্রধান মন্ত্রীনা গ্রাসরুতকী থাক্তা লৈরিবা তশেংবা হিরোশিংবু রেদিওগী খুত্থাঙদা থাগৎলিবা মওং মতৌ অসি তোপ তোপ্পা ফজবা ৱাখল্লোন অমনি, অমদি ভারত মচা খুদিংমক্কী পুক্নিংদা য়ৌশিনবদা চাউনা মায় পাক্লি হায়না মহাক্না হায়খি‍।
সেল্ফী ৱিথ দোতর্স, অৱাস য়োজনা অমদি অতৈ মরুওইবা স্কীমশিংগী মতাঙদা ৱা ঙাঙলদুনা, মিস্তর ধিমন্ত পরেখনা, বেত্তর ইন্দিয়াদা ঐখোয়না অফবা অমদি পুক্নিং থৌগৎনিংঙাই ওইবা ৱারী কয়ামরুম ফোঙ,ই অমদি ঐখোয় নুপীনা লুচিংলি অমসুং তীম পুম্বা নুপীনা লুচিংবনি হায়খি‍। অহোংবা পুরক্নবগীদমক ঐখোয়না পোৎশক অনিখক মথৌ তাই, মদুদি পুক্নিং থৌগৎপা অমদি এৱ্যারনেস হায়বসিনি, অদুগা মন কী বাতনা হায়রিবা অনিসিবু য়াম্না ফজবা মওংদা পুন্না পুদুনা লাক্লি‍। মন কী বাতনা ঐখোয়দা পুক্নিং থৌগৎলি অমদি ঐখোয়না করি তৌবা য়াবগে হায়বদু ঐখোয়দা খঙহল্লি‍। ওপন দিফেকেসন অমদি সেনিতেসনগী মতাঙদা পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা নুপী অমগী মরমদা ৱা ঙাঙখি, নুপীদুনা ময়ুম পাল্লবা মতুংদা মহাক্না ময়ুম পাল্লুরিবা খুঙ্গং অদুদা তোইলেৎ অমত্তা লৈরমদবা খঙলকখি, মহাক্না নুপীশিং খোমজিন তাশিন্দুনা ৱাকৎচে থাখি অমদি মহাক্কী খুঙ্গংদা তোইলেৎ ৭৫ শাখি, মহাক্না মদুদসু লেপখিদে, মহাক্না মাগী মপামগী খুঙ্গংদা চৎখি অমদি তোইলেৎ কয়া অমসু শাহন্দুনা খুঙ্গং অনিদুদা চাওখৎপা পুরকখি, অমদি মসি পুক্নিং থৌগৎপা হায়বসি কয়া য়াম্না মরু ওইবগে হায়বা উৎলিবা নুপী মপাঙ্গল কলহনবা অমদি নুপীগী থৌনাগী অশেংবা শক্তমদুনি, অমদি মদুমক মন কী বাতনা মায় পাক্না তৌরি হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি‍।
মিস নিখত জরীন্না, মহাক্না প্রধান মন্ত্রীগা উনবগী ৱারী তম্লদুনা, মহাক্না ৱর্ল্দ চেম্পিয়নসিপ্তা গোল্দ ফংলকপদা অমদি প্রধান মন্ত্রী মোদীনা লাক্নবা পাউ পীরকপা মতমদুদা, মহাক্না মাবু তি.ভি. নৎত্রগা সোসিএল মেদিয়া খক্তদা উখি, অদুবু কৈদৌঙৈদসু হকথেংননা উনখিদ্রি, ইকায়খুম্নরবা প্রধান মন্ত্রী য়াম্না তরাম তরাম্বা অমদি ইং তপ্পা ওইরম্বনা মঙোন্দা মহাক প্রধান মন্ত্রীগা ৱারী শান্নবগুম ফাওদনা মহাক্কী ইমুং মনুংগী অহল অমগা ৱারী শান্নবগুম ফাওখি হায়না ফোঙদোকখি‍। “ঐগী ইপানা ঐগী বোক্সিংদা ঙাক্লৌ পীবিরকপনি, অমদি প্রধান মন্ত্রীনা মহাক্না পামজরম্বা সেল্ফী অমগী মঙলান মঙফাওনহনবিখি অমদি ঐনা মহাকপু কম্মনৱেল্থ চেম্পিয়নসিপ মতুংদা উনখি অমদি তৌবিমল খঙবা উৎপা ওইনা মঙোন্দা বোক্সিং গ্লোব অমা খুদোল তমখি‍। প্রধান মন্ত্রী উনখিবা অদু নুংঙাইবা অমদি পুক্নিং থৌগৎনিংঙাইগী মীৎকুপ অমা ওইখি মরমদি মহাক খুঙ্গংদগীনি অদুগা মদুনা চাউনা পুক্নিং থৌগৎনিংঙাইগী মচাক ওইখি”, হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি‍।
প্রধান মন্ত্রীনা কমদৌনা অথোইবশিংখক্তবু ঙাক্লৌ পীবতা নত্তনা মায়থিহৌরবা শান্নরোয়শিংবুসু পুক্নিং থৌগৎপগে হায়বা পাউদম্লদুনা, “ঐনা শোকখিবা মতমদা, ঐ চহি অমা বোক্সিং শান্নখিদে অমদি মীয়াম্না ঐ অমুক হন্না হল্লকপা ঙম্লরোই অমদি ঐগী করিয়র লোইরে হায়নখি, অদুবু ঐগী ইমুংনা ঐবু শৌগৎপিখি অমদি ঐনা অমুক হল্লকখি”, হায়না মিস জরীন্না হায়খি‍। “তরং তরং থোরক্লিবা নুমিৎকুম্লবশিংবু পুম্নমক্না ইকায়খুম্নৈ, অদুবু ঐখোয়গী ইকায়খুম্নরবা প্রধান মন্ত্রীনা ঐখোয়বু মতম পুম্বদা পুক্নিং থৌগৎপিরি, মায় পাকপা নৎত্রগা মায়থিবা মরু ওইদে, অমদি প্রধান মন্ত্রীনা ঐখোয়বু মখা তানা শান্ননবা পুক্নিং থৌগৎপিরি‍। মসিমক প্রধান মন্ত্রী অমদা চেনগদবা অচৌবা মতিক অমনি”, হায়না মহাক্না মখা তাখি‍।
মশাগী চহি ১৩ শুরকপদা মাউন্ত এভরেস্ত কাখিবী মিস পুর্ন মলাবথনা হায়, “ঐনা মালেমগী খ্বায়দগী ৱাংবা চীংদোল অদু কাবা ঙমগনি হায়না কৈদৌঙৈদা খল্লুদে, অদুগা প্রধান মন্ত্রী উনখিবদুসু শুকথা থাজরুদবা অমনি‍। ঐ অপীকপা ময়োল্লম অমদগী লাকপনি অমদি প্রধান মন্ত্রীগা পুং অমরোম উনদুনা ৱারী শাবা ফংজবা ঐগী পুন্সিগী অচৌবা মীৎকুপ অমনি, অদুগা মহাক্না ঐঙোন্দা য়াম্না কোইদনা ইমুংগী মীওই অমগুম ৱারী শাবিখি অমদি য়াম্না পুক্নিং থৌগৎনিংঙাই ওইখি, ঐনা মহাক্কী মফমদগী অচৌবা ঙাক্লৌ ফংখি‍।” “ঐনা মোদী জীবু ঐগী পুন্সিদা অসিগুম্লবা চাউরবা ইথিল অমা পীবিবগীদমক থাগৎচনিংই‍। ঐ লায়রবা ইমুংদগী হৌরকপা ত্রাইবেল নুপীমচা অমনি, ঐগী ইমা ইপা লৌমীনি অমদি খুদোংচাবা কয়া ফংলক্তে, অদুবু ঐনা প্রধান মন্ত্রী উনরুবনা মরম ওইরগা মীয়াম্না ঐবু শকখঙবিরে অমদি মদুনা ঐগী পুন্সিদা চাউনা অহোংবা পুরকখি”, হায়না মহাক্না মখা তাখি‍। হৌজিক্তি মহাক্না নুপীমচা কয়াবু মখোয়না খোয়দাজবা থবক থৌওংদুনা মখোয়গী শিন্ফম ওইহন্নবা পুক্নিং থৌগৎলি অমদি হৌজিক মহাক্না নহাশিংবু ত্রেনিং পীদুনা অমদি পুক্নিং থৌগত্তুনা এদভেঞ্চর অসিবু ভারত পুম্বদা শন্দোক্লি হায়না মিস মলবথনা ফোঙদোকখি‍।
মিস দীপা মলিক ভারত্তা পুম্নমক্কী পুক্নিং থৌগৎনিংঙাইগী মশক ওইরি, অমদি ভারতকী অহানবা ওলিম্পিক মেদল ফংবা পেরা-এথ্লেৎ ইং ২০১৬দা ওইখি‍। প্রধান মন্ত্রীনা মন কী বাত্তা হৌদোকখিবা ‘বিক্লং’ গী মহুত্তা ‘দিব্যং’ হায়বা ৱাহৈ অসি শীজিন্নবনা মীয়ামগী পুক্নিং ৱাখল হোংহনবদা লৌরিবা মরুওইবা থৌদাংগী মতাঙদা পল্লদুনা, “প্রধান মন্ত্রী মোদীবু ‘চাই পে চর্চা’দা উনবা ফংখিবা ঐগী লাইবক ফবনি অমদি প্রধান মন্ত্রীনা ঐখোয়না শানখিবা ৱারীদুগী ৱাহৈ অমত্তা চিত্থদনা নীংশিংবিরম্মী, ঐখোয়গী পুক্নিংগী ৱা তাবি অমদি ঐখোয় দিসএবিলিতীগী মহুত্তা এবিলিতীদা মায় ওনশিন্সি হায়বিরকই”, হায়না মহাক্না হায়খি‍। প্রধান মন্ত্রীনা মন কী বাতকী খুত্থাঙদা মী পুম্নমক্কী মফমদা ‘দিব্যং’ হায়রিবা ৱাহৈ অসি শীজিন্ননবা হায়খি‍। “প্রধান মন্ত্রীনা করিগুম্বা ৱাফম অমা থম্লকপদা লৈবাক পুম্বনা তারি অমদি মহাক্না লৈবাক পুম্বদা চাউনা অহোংবা পুরক্লি”, হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি‍। মিস মলিক্না প্রধান মন্ত্রীগী মন কী বাতকী মিনত অমগী ক্লিপ অমা থাদোক্তুনা ক্লিপ অদুদা মহাক্না মাগী মীমান্নদ্রবা ফীভমবু মেদল অসি লৌদুনা মায়থিবা পীরে অদুগা মসি য়াম্না মতিক লৈবা ৱাফম্নি, মসিনা পুক্নিং চপ য়ুংনা লেপ্পগী মতিক অমদি হৈশিংববুসু উৎলি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি‍। মিস মলিক্না মন কী বাতকী খুত্থাঙদা নুপীশিং মপাঙ্গল কলহনবগী ৱাফম, মরুওইনা দিব্যংশিংগীদমক ৱাফম কয়া ফোঙদোকখ্রে হায়খি‍।
মিস নিখত জরীন্না শান্ন-খোৎনবদা শেলথুমগী ঙাক্লৌ য়াম্না মরুওইবা মরম্না খেলো ইন্দিয়ানা ভারতকী শান্ন-খোৎনবদা অচৌবা অহোংবা অমা পুরকখ্রে অমদি খেলো ইন্দিয়ানা হায়রিবা ঙাক্লৌ অসি শান্নরোয় পুম্নমক্তা, মরুওইনা খুমাঙ চাওশিন্না চঙশিন্দুনা রেকোর্দশিং থম্লিবা নুপী শান্নরোয়শিংদা পীরি হায়খি‍। “নুপীশিংনা অতোপ্পশিংবুসু কন্না হোৎননবা অমদি কনশিন্না শান্ননবা পুক্নিং থৌগৎলি” হায়না মহাক্না হায়খি‍। তোপ (তার্গেৎ ওলিম্পিক পোদিয়ম) স্কীমগী মতাঙদা ৱা ঙাঙলদুনা, “মসি শান্নরোয় পুম্নমক্কী মফমদা য়াম্না মরুওইবা অমনি অদুগা মসিদগী ফংলিবা ঙাক্লৌ অসিনা ঐখোয়বু হেন্না কন্না হোৎননবা অমদি লৈবাক্কীদমক মেদল হেন্না লৌরক্নবগীদমক পুক্নিং থৌগৎলি”, হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি‍।
মিস রবীনা তন্দোন্না জি২০গী মখাদা পাঙথোকপা ৱুমেন২০গী শরুক অমা ওইরুবগী মতাঙদা ৱাফম কয়া থমখি অমদি মসিদা মহাক্না থেংনরকপশিং অসি ফজবা ঙাক্তনি অদুগা ব্রেনস্তোর্মিং অমসুং খুজিল থৌরাং য়াৎনবগী এজেন্দা সেত্তিংগী ৱাফমশিং ৱাখল লৌশিং হেনগৎহনবা এক্সপরিএন্স ঙাক্তনি হায়খি‍। “গ্রাসরুত থাক্তা লৈরিবা নুপীশিংদা শেলথুমগী মপাঙ্গল হাপ্তুনা ইনোৎ হাপ্পিবা মথৌ তাই‍। মফম অসি চন্দী, কালি দুর্গানচিংবা লাইরেম্বীশিংগী মফমদা নুপীগী পাঙ্গলগীদমক লাই খুরুমজবা লৈবাক অমনি অদুগা হৌজিক ঐখোয়দা নুপী পাইলোৎ, বেঙ্কর, তেক্নোক্রেৎ, শান্নরোয়শিং লৈরে, অমদি মসি ঐখোয়গী নারী শক্তিনি”, হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি‍। “অকোয়বগী ফীভম অমদি শাবগী চাং হেনগৎলকপা হায়বসি ঐগী থম্মোয়দা নক্না লৈবা ৱাফম্নি অদুগা নুপীশিংনা রিসাইক্লিং অমসুং সস্তেনেবিলিতীগী মায়কৈদা মাঙজিল থানা চঙশিল্লি অমদি নুপীশিংননি খুন্নাইবু মাঙদা পুখৎলিবা অদুগা মখোয়না লৌরুবা শক্লোন খুদিংদা য়াম্না মতিক লৈবা মরম্না মখোয়না মঙাল অসি হেক য়ারিবমখৈ পাক শন্না শন্দোক্কদবনি”, হায়বা ৱাফমসু মহাক্না থমখি‍।