Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the National Panchayati Raj Day in Rewa, Madhya Pradesh
24 APR 2023 3:47PM by PIB Delhi
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
Governor of Madhya Pradesh Shri Mangubhai Patel, Chief Minister Shivraj ji, my colleagues in the Union Cabinet, Giriraj ji, heading the Ministry of Panchayati Raj, MLAs, MPs, all other dignitaries, and my dear brothers and sisters gathered here in large numbers,
I bow down to Maa Vindhyavasini from this historical land of Rewa. This land belongs to the brave; it belongs to those who are ever ready to sacrifice for the country. I have come among you at Rewa countless times. And I have always been receiving your abundant love and affection. Even today, all of you have come in such a large number to bless us. I express my heartfelt gratitude to all of you. Best wishes to all of you, to more than 2.5 lakh Panchayats of the country, on the National Panchayati Raj Day. Today, along with you, more than 30 lakh Panchayat representatives are also connected with us virtually. This is certainly a very commanding picture of India's democracy. All of us are the representatives of the people. All of us are dedicated to this country, to this democracy. Our scope of work may be different, but the goal is the same – from public service to service towards the nation. I am happy that our Panchayats are implementing all the schemes made by the Central Government to make life easier for the rural poor.
Brothers and sisters,
Your work is going to be easier with the new system that has been launched here today by combining e-Gram Swaraj and GeM portal. Property cards have also been given to 35 lakh rural families of the country under the PM Svamitva Yojana. Today, the foundation stone and inauguration of projects worth more than 17,000 crore rupees related to the development of Madhya Pradesh have also taken place. These include railway projects, pucca houses for the poor and water related projects. I also congratulate all of you for these projects which make life easier for the rural poor and generate employment.
Friends,
All of us have dreamed of a developed India in this ‘Amrit Kaal’ of independence and are working day and night to fulfil it. To make India developed, it is necessary to develop the social system of the villages of India. To make India developed, it is necessary to develop the economic system of the villages of India. To make India developed, it is also necessary to develop the Panchayati system of the villages of India. Keeping this in mind, our government is continuously working to strengthen the Panchayati Raj system of the country. Today the villagers as well as the people across the country are witnessing how we are empowering the Panchayats and improving the facilities in the Panchayats as opposed to discrimination by the previous governments.
Before 2014, the Finance Commission's grant for Panchayats was less than Rs 70,000 crore. Will you remember the figure? If you say something, only then will I know that you will remember. Before 2014, it was less than 70,000 crores. How could so many Panchayats in such a huge country be able to discharge their duties with such a small amount? After the formation of our government in 2014, this grant to the Panchayats has been increased from 70,000 crore rupees to more than two lakh crore rupees. You can see the difference. Now you can imagine how we work. Let me give you two more examples. In the 10 years before 2014, only around 6,000 Panchayat Bhawans were built with the help of the Central Government. About 6,000 Panchayat Bhawans were built in the whole country! Our government has constructed more than 30,000 new Panchayat Bhawans within eight years. Now this figure will also tell you how dedicated we are towards the villages.
The previous government had also started a scheme to provide optical fibre to Gram Panchayats. But under that scheme, less than 70, not even 100, Gram Panchayats of the country were connected with optical fibre. That too in the nearby Panchayats on the outskirts of the cities! It is our government, which has provided optical fibre to more than two lakh Panchayats of the country. The difference is clear, friends. I do not want to go into the details of how the post-independence governments destroyed India's Panchayati Raj system. The system which existed hundreds of years, thousands of years before independence, the same Panchayati Raj system was not trusted after independence. Respected Bapu used to say that the soul of India resides in the villages. But the Congress ignored Gandhi's views as well. In the nineties, some formalities were done in the name of the Panchayati Raj, but still the Panchayats were not paid the attention they deserved.
Friends,
Since 2014, the country has taken up the cause of empowerment of its Panchayats. And today its results are visible. Today, Panchayats of India are emerging as the lifeblood of the development of villages. Gram Panchayat Development Plan is being worked out so that Gram Panchayats should develop the villages according to the requirements.
Friends,
We are also continuously reducing the gap between villages and cities with the help of Panchayats. In this era of digital revolution, Panchayats are also being made smart. Today, technology is being used extensively at the Panchayat level from planning to implementation. For example, you are doing so much for the construction of Amrit Sarovars. A lot of technology has been used at every level from choosing the place for these Amrit Sarovars to their completion. Today, the e-Gram Swaraj - GeM Integrated Portal has also been launched. This will make the process of procurement through Panchayats simple and transparent. The Panchayats will now be able to buy goods at a lower price and local small industries will also get a powerful medium to sell their goods. Be it tricycles for Divyangs or items related to the education of the children, everything will be easily available to the Panchayats on this portal.
Brothers and sisters,
We can also see another advantage of modern technology in the PM Svamitva Yojana. There was a lot of confusion regarding the property papers of the houses in the villages. As a result, it leads to disputes and there is a possibility of illegal possession as well. Now all these problems are being resolved with the PM Svamitva Yojana. Today, surveys are being conducted in every village with drone technology and maps are being prepared. On the basis of this, legal documents are being handed over to the people without any discrimination. So far, property cards have been given to 75,000 villages across the country. And I am happy that the Government of Madhya Pradesh is doing a very commendable job in this regard.
Friends,
Many times I wonder why the people of Chhindwara, whom you trusted for a long time, remained so indifferent towards your development, towards the development of this area. The answer lies in the thinking of some political parties. The party, which ran the governments for the longest time after independence, shattered the trust of our villages. The people, schools, roads, electricity, storage places, rural economy, were the least priorities of the government during the Congress rule.
Brothers and sisters,
The country cannot progress by giving step-motherly treatment to the villages where more than half of the country's population lives. Therefore, when you gave us the opportunity to serve the country in 2014, we gave top priority to the economy of the villages, the facilities in the villages and the interests of the people of the villages. The 10 crore gas connections that were given under the Ujjwala scheme were given to the people of the villages only. Under our government, more than 3.75 crore houses for the poor have been built across the country, out of which more than three crore houses have been built in the villages. And importantly, our sisters, daughters and mothers have ownership rights in most of these houses. There was such a tradition in our country that a house was in the name of a man, a shop was in the name of a man, a car was in the name of a man, a farm was in the name of a man. There was nothing in the name of women. We have changed this practice and our mothers, sisters and daughters became the owners.
Friends,
The BJP government has made crores of women of the country the owners of the house. And do you know that in today's time every PM Awas house is worth more than one lakh rupees. It means the BJP has made crores of sisters in the country as ‘lakhpati’ sisters. I bow down to all these ‘lakhpati’ sisters and request them to bless us so that millions more sisters become ‘lakhpati’ in the country. Today itself, four lakh people have entered into their pucca houses here. And a large number of them are ‘lakhpati’ sisters. I congratulate everyone.
Friends,
Most of the 2.5 crore households that got electricity under the PM Saubhagya scheme are from villages. They are my brothers and sisters living in villages. Our government has also started the Har Ghar Jal Yojana for the villagers. Due to this scheme, more than nine crore rural families of the country have started getting tap water at home in just three-four years. In MP too, only 13 lakh families living in villages used to get tap water. I am quoting this figure during the rule of the previous governments. Today, tap water has started reaching about 60 lakh houses in the villages of MP. And your district has become 100 percent in this regard.
Friends,
Earlier the people of our villages were not considered to have any right over the country's banks. Most of the people in the villages neither had bank accounts nor did they get any facilities from banks. Since they did not have bank accounts, the money sent to the poor was pilfered midway. Our government has completely changed this situation. We opened bank accounts of more than 40 crore people of the villages under the Jan Dhan Yojana. We increased the reach of banks to villages using post offices through India Post Payments Bank. We made lakhs of Bank Mitras and trained Bank Sakhis. Today its effect is visible in every village of the country. When the villages of the country got the benefit of banks, the people of the villages were helped in everything from farming to business.
Friends,
The earlier governments also committed great injustice to the villages of India. Earlier governments avoided spending money for the villages. Since the village was not a vote bank, they were ignored. Many political parties were promoting their self-interest by dividing the people of the villages. The Bharatiya Janata Party has also ended this injustice with the villages. Our government also opened the vault for the development of villages. More than 3.5 lakh crore rupees are being spent on the Har Ghar Jal Yojana. Lakhs of crores of rupees are also being spent on the PM Awas Yojana. One lakh crore rupees are being spent to complete the irrigation projects which were stalled for decades. Thousands of crores of rupees are also being spent on the PM Gramin Sadak Yojana. Even under the PM Kisan Samman Nidhi, the government has sent about 2.5 lakh crore rupees directly to the bank accounts of the farmers. In MP also, about 90 lakh farmers have also received Rs 18500 crore under this scheme. The farmers of Rewa have also received around Rs 500 crore from this fund. Thousands of crores of rupees have reached the villages in addition after our government increased the MSP of several food grains. In this period of Corona, our government has been giving free ration to the poor living in the villages for the last three years. More than three lakh crore rupees is being spent on this scheme for the welfare of the poor.
Friends,
When so many development works are undertaken in the villages, when so much money is spent, then employment opportunities are also created in the villages. In order to speed up the employment and self-employment in the villages, the Central Government is also running the Mudra Yojana to provide work to the people of the villages in the villages itself. Under the Mudra Yojana, people have been given assistance of Rs 24 lakh crores in the past few years. As a result, crores of people have started their business in the villages also. Our sisters, daughters and mothers are also the biggest beneficiaries of the Mudra Yojana. How our government's schemes are empowering women in villages, empowering women economically, it is the topic of discussion everywhere today. In the last nine years, nine crore women have joined self-help groups. Here in Madhya Pradesh too, more than 50 lakh women are associated with self-help groups. In our government, every self-help group is being given a loan of up to Rs 20 lakh without bank guarantee. Women are now handling many small scale industries. The state government has also made Didi Cafe in every district. In the last Panchayat elections, about 17,000 sisters associated with self-help groups were elected as Panchayat representatives. This in itself is a matter of great pride. I once again congratulate the women power of Madhya Pradesh for this feat.
Friends,
Today, the campaign for inclusive development has also started here in the Amrit Mahotsav of Independence. This is going to strengthen the spirit of ‘Sabka Prayas’ (everyone's effort) to build a developed India. Every Panchayat, representative of every institution and every citizen of the country will have to unite for a developed India. This is possible only when every basic facility reaches 100% beneficiaries expeditiously, without any discrimination. The role of all the Panchayat representatives is very important in this regard.
Brothers and sisters,
There is also a need to run an awareness campaign by the Panchayats about the new arrangements related to agriculture. Today, work is in progress on a very wide scale in the country regarding natural farming. Here also, there has been a discussion about the disadvantages of chemical farming. We saw how our daughters informed all of us about the suffering of Mother Earth. They have used plays to convey to us the pain of Mother Earth. These daughters have explained to everyone in a very simple way the harm being done to Mother Earth due to chemical farming. We all have to understand this call of the earth. We do not have the right to kill our mother. This earth is our mother. We have no right to kill that mother. I urge that our Panchayats should run a public awareness campaign regarding natural farming. Panchayats have a huge role in the campaigns being run by the Central Government to help small farmers, cattle herders and fishermen. When you get involved in every development related activity, the collective efforts of the nation will get strengthened. This will become the energy for building a developed India in ‘Amrit Kaal’.
Friends,
Today, the foundation stone and inauguration of many projects giving new impetus to the development of Madhya Pradesh has taken place on the Panchayati Raj Day. The electrification of Chhindwara-Nainpur-Mandla Fort rail line will further ease the connectivity of the people of this region to Delhi-Chennai and Howrah-Mumbai. It will also be of great benefit to our tribal brothers and sisters. Today new trains have also started from Chhindwara to Nainpur. These new trains will help many towns and villages to connect directly to their district headquarters Chhindwara, Seoni. With the help of these trains, it will also be easy to go to Nagpur and Jabalpur. The new Rewa-Itwari-Chhindwara train that has started today will also connect Seoni and Chhindwara directly with Nagpur. This entire region is very famous for its wildlife. The increasing connectivity here will also increase tourism and create new employment opportunities. Farmers, students, daily passengers of railways, small businessmen and shopkeepers will be greatly benefited by this. That is, the double engine government has doubled your happiness today.
Friends,
Today I want to thank you for one more issue. Shivraj ji has described in great detail about the completion of 100 episodes of ‘Mann Ki Baat’ this Sunday. It is because of your blessings, affection and contribution that ‘Mann Ki Baat’ has reached this position today. I have mentioned the achievements of many people of Madhya Pradesh in my ‘Mann Ki Baat’. I have been receiving lakhs of letters and messages from the people here. I am eagerly waiting to meet you again this Sunday in ‘Mann Ki Baat’. Because it is a century, isn't it? And the century has its own importance in our country. Do join me on Sunday like you do every time. With this request, I end my speech. Once again, I wish you all a very happy Panchayati Raj Day. Thank you very much!
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ରେୱାରେ ଜାତୀୟ ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ଦିବସରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
24 APR 2023 3:47PM by PIB Bhubaneswar
ଭାରତ ମାତା କି - ଜୟ!
ଭାରତ ମାତା କି - ଜୟ!
ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀ ମଙ୍ଗୁଭାଇ ପଟେଲ, ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶିବରାଜ ଜୀ, କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟରେ ମୋର ସହକର୍ମୀ, ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ନେତୃତ୍ୱ ନେଉଥିବା ଗିରିରାଜ ଜୀ, ବିଧାୟକ, ସାଂସଦ, ଅନ୍ୟ ସମସ୍ତ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତି ଏବଂ ମୋର ପ୍ରିୟ ଭାଇ ଏବଂ ଭଉଣୀମାନେ ଏଠାରେ ବହୁ ସଂଖ୍ୟାରେ ଏକତ୍ରିତ ହୋଇଥିଲେ,
ମୁଁ ଏହି ଐତିହାସିକ ରେୱା ଭୂମିରୁ ମାଆ ବିନ୍ଧ୍ୟବାସିନୀଙ୍କୁ ପ୍ରଣାମ କରୁଛି। ଏହି ଭୂମି ବୀରମାନଙ୍କର; ଏହା ଦେଶ ପାଇଁ ବଳିଦାନ ଦେବାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ଥିବା ଲୋକମାନଙ୍କର। ମୁଁ ରେୱାରେ ଆପଣଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଅଗଣିତ ଥର ଆସିଛି। ଏବଂ ମୁଁ ସର୍ବଦା ଆପଣଙ୍କ ପ୍ରଚୁର ପ୍ରେମ ଏବଂ ସ୍ନେହ ପାଇ ଆସୁଛି। ଆଜି ମଧ୍ୟ, ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ଆମକୁ ଆଶୀର୍ବାଦ କରିବା ପାଇଁ ଏତେ ସଂଖ୍ୟାରେ ଆସିଛନ୍ତି। ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତଙ୍କ ପ୍ରତି ହୃଦୟର ସହିତ କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଉଛି। ଜାତୀୟ ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ଦିବସରେ ଆପଣମାନଙ୍କୁ, ଦେଶର ୨.୫ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ପଞ୍ଚାୟତକୁ ଅନେକ ଅନେକ ଶୁଭକାମନା। ଆଜି, ଆପଣଙ୍କ ସହିତ, ୩୦ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ପଞ୍ଚାୟତ ପ୍ରତିନିଧି ମଧ୍ୟ ଭର୍ଚୁଆଲ୍ ଭାବରେ ଆମ ସହିତ ଯୋଡ଼ି ହୋଇଛନ୍ତି। ଏହା ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ଭାରତର ଗଣତନ୍ତ୍ରର ଏକ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଆକର୍ଷଣୀୟ ଚିତ୍ର। ଆମେ ସମସ୍ତେ ଜନପ୍ରତିନିଧି। ଆମେ ସମସ୍ତେ ଏହି ଦେଶ ପାଇଁ, ଏହି ଗଣତନ୍ତ୍ର ପାଇଁ ସମର୍ପିତ। ଆମର କାର୍ଯ୍ୟ ପରିସର ଭିନ୍ନ ହୋଇପାରେ, କିନ୍ତୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ସମାନ - ଜନସେବା ଠାରୁ ରାଷ୍ଟ୍ର ସେବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ। ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ଆମର ପଞ୍ଚାୟତଗୁଡ଼ିକ ଗ୍ରାମୀଣ ଗରିବ ଲୋକଙ୍କ ଜୀବନକୁ ସହଜ କରିବା ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରସ୍ତୁତ ସମସ୍ତ ଯୋଜନାକୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରୁଛନ୍ତି।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ଆଜି ଏଠାରେ ଇ-ଗ୍ରାମ ସ୍ୱରାଜ ଏବଂ GeM ପୋର୍ଟାଲକୁ ମିଶ୍ରଣ କରି ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ନୂତନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଦ୍ୱାରା ଆପଣଙ୍କ କାମ ସହଜ ହେବାକୁ ଯାଉଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ୱାମିତ୍ୱ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ଦେଶର ୩୫ ଲକ୍ଷ ଗ୍ରାମୀଣ ପରିବାରକୁ ସମ୍ପତ୍ତି କାର୍ଡ ମଧ୍ୟ ଦିଆଯାଇଛି। ଆଜି ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ବିକାଶ ସହିତ ଜଡିତ ୧୭,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ ଏବଂ ଉଦଘାଟନ ମଧ୍ୟ ହୋଇଛି। ଏଥିରେ ରେଳ ପ୍ରକଳ୍ପ, ଗରିବଙ୍କ ପାଇଁ ପକ୍କା ଘର ଏବଂ ଜଳ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ପ୍ରକଳ୍ପ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ଗ୍ରାମୀଣ ଗରିବଙ୍କ ପାଇଁ ଜୀବନକୁ ସହଜ କରୁଥିବା ଏବଂ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି କରୁଥିବା ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମେ ସମସ୍ତେ ସ୍ୱାଧୀନତାର ଏହି 'ଅମୃତ କାଳ'ରେ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର ସ୍ୱପ୍ନ ଦେଖିଛୁ ଏବଂ ଏହାକୁ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ଦିନରାତି ପରିଶ୍ରମ କରୁଛୁ। ଭାରତକୁ ବିକଶିତ କରିବା ପାଇଁ, ଭାରତର ଗ୍ରାମଗୁଡ଼ିକର ସାମାଜିକ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ବିକଶିତ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ। ଭାରତକୁ ବିକଶିତ କରିବା ପାଇଁ, ଭାରତର ଗ୍ରାମଗୁଡ଼ିକର ଅର୍ଥନୈତିକ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ବିକଶିତ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ। ଭାରତକୁ ବିକଶିତ କରିବା ପାଇଁ, ଭାରତର ଗ୍ରାମଗୁଡ଼ିକର ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ବିକଶିତ କରିବା ମଧ୍ୟ ଆବଶ୍ୟକ। ଏହାକୁ ମନେ ରଖି, ଆମ ସରକାର ଦେଶର ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ନିରନ୍ତର କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି। ଆଜି ଗାଁଲୋକଙ୍କ ସହିତ ସାରା ଦେଶର ଲୋକମାନେ ମଧ୍ୟ ଦେଖୁଛନ୍ତି ଯେ ଆମେ ପୂର୍ବ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ହେଉଥିବା ଭେଦଭାବ ବିରୁଦ୍ଧରେ କିପରି ପଞ୍ଚାୟତଗୁଡ଼ିକୁ ସଶକ୍ତ କରୁଛୁ ଏବଂ ପଞ୍ଚାୟତରେ ସୁବିଧାଗୁଡ଼ିକୁ ଉନ୍ନତ କରୁଛୁ।
୨୦୧୪ ପୂର୍ବରୁ, ପଞ୍ଚାୟତ ପାଇଁ ଅର୍ଥ କମିଶନର ଅନୁଦାନ ୭୦,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ କମ୍ ଥିଲା। ତୁମେ କ'ଣ ସଂଖ୍ୟାଟି ମନେ ରଖିବ? ଯଦି ତୁମେ କିଛି କୁହ, ତେବେ ହିଁ ମୁଁ ଜାଣିବି ଯେ ତୁମେ ମନେ ରଖିବ। ୨୦୧୪ ପୂର୍ବରୁ, ଏହା ୭୦,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ କମ୍ ଥିଲା। ଏତେ ବଡ଼ ଦେଶର ଏତେ ପଞ୍ଚାୟତ ଏତେ କମ୍ ପରିମାଣରେ କିପରି ସେମାନଙ୍କର କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ପାଳନ କରିପାରିବେ? ୨୦୧୪ ରେ ଆମ ସରକାର ଗଠନ ହେବା ପରେ, ପଞ୍ଚାୟତଗୁଡ଼ିକୁ ଏହି ଅନୁଦାନ ୭୦,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଦୁଇ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ କରାଯାଇଛି। ଆପଣ ପାର୍ଥକ୍ୟ ଦେଖିପାରିବେ। ଏବେ ଆପଣ କଳ୍ପନା କରିପାରିବେ ଯେ ଆମେ କିପରି କାମ କରୁ। ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଆଉ ଦୁଇଟି ଉଦାହରଣ ଦେଉଛି। ୨୦୧୪ ପୂର୍ବରୁ ୧୦ ବର୍ଷରେ, କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ସହାୟତାରେ କେବଳ ୬,୦୦୦ ପଞ୍ଚାୟତ ଭବନ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଥିଲା। ସାରା ଦେଶରେ ପ୍ରାୟ ୬,୦୦୦ ପଞ୍ଚାୟତ ଭବନ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଥିଲା! ଆମ ସରକାର ଆଠ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ୩୦,୦୦୦ ରୁ ଅଧିକ ନୂତନ ପଞ୍ଚାୟତ ଭବନ ନିର୍ମାଣ କରିଛି। ଏବେ ଏହି ସଂଖ୍ୟା ଆପଣଙ୍କୁ ଏହା ମଧ୍ୟ କହିବ ଯେ ଆମେ ଗାଁ ପ୍ରତି କେତେ ସମର୍ପିତ।
ପୂର୍ବ ସରକାର ମଧ୍ୟ ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତଗୁଡ଼ିକୁ ଅପ୍ଟିକାଲ୍ ଫାଇବର ଯୋଗାଇବା ପାଇଁ ଏକ ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ। କିନ୍ତୁ ସେହି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ଦେଶର ୭୦ ରୁ କମ୍, ୧୦୦ ନୁହେଁ, ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତଗୁଡ଼ିକୁ ଅପ୍ଟିକାଲ୍ ଫାଇବର ସହିତ ସଂଯୋଗ କରାଯାଇଥିଲା। ତାହା ମଧ୍ୟ ସହର ଉପକଣ୍ଠରେ ଥିବା ନିକଟବର୍ତ୍ତୀ ପଞ୍ଚାୟତଗୁଡ଼ିକରେ! ଏହା ଆମ ସରକାର, ଯାହା ଦେଶର ଦୁଇ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ପଞ୍ଚାୟତକୁ ଅପ୍ଟିକାଲ୍ ଫାଇବର ଯୋଗାଇଛି। ପାର୍ଥକ୍ୟ ସ୍ପଷ୍ଟ, ବନ୍ଧୁଗଣ। ସ୍ୱାଧୀନତା ପରବର୍ତ୍ତୀ ସରକାରମାନେ ଭାରତର ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ କିପରି ନଷ୍ଟ କରିଥିଲେ ତାହାର ବିସ୍ତୃତ ବିବରଣୀ ଦେବାକୁ ମୁଁ ଚାହୁଁନାହିଁ। ସ୍ୱାଧୀନତା ପୂର୍ବରୁ ଶହ ଶହ ବର୍ଷ, ହଜାର ହଜାର ବର୍ଷ ପୂର୍ବରୁ ଯେଉଁ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଥିଲା, ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ ସେହି ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ବିଶ୍ୱାସ କରାଯାଇ ନଥିଲା। ସମ୍ମାନୀୟ ବାପୁ କହୁଥିଲେ ଯେ ଭାରତର ଆତ୍ମା ଗାଁରେ ବାସ କରେ। କିନ୍ତୁ କଂଗ୍ରେସ ଗାନ୍ଧୀଙ୍କ ମତକୁ ମଧ୍ୟ ଅଣଦେଖା କରିଥିଲା। ନବେ ଦଶକରେ, ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ନାମରେ କିଛି ଆନୁଷ୍ଠାନିକ କାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଇଥିଲା, କିନ୍ତୁ ତଥାପି ପଞ୍ଚାୟତଗୁଡ଼ିକୁ ସେମାନଙ୍କ ପ୍ରାପ୍ୟ ଧ୍ୟାନ ଦିଆଯାଇ ନଥିଲା।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
୨୦୧୪ ପରଠାରୁ, ଦେଶ ଏହାର ପଞ୍ଚାୟତଗୁଡ଼ିକର ସଶକ୍ତିକରଣର କାରଣ ହାତକୁ ନେଇଛି। ଏବଂ ଆଜି ଏହାର ଫଳାଫଳ ଦୃଶ୍ୟମାନ ହେଉଛି। ଆଜି, ଭାରତର ପଞ୍ଚାୟତଗୁଡ଼ିକ ଗ୍ରାମ ବିକାଶର ଜୀବନରକ୍ଷାକାରୀ ଭାବରେ ଉଭା ହେଉଛନ୍ତି। ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତ ବିକାଶ ଯୋଜନା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଉଛି ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତଗୁଡ଼ିକ ଆବଶ୍ୟକତା ଅନୁସାରେ ଗ୍ରାମଗୁଡ଼ିକର ବିକାଶ କରିବେ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମେ ପଞ୍ଚାୟତ ସାହାଯ୍ୟରେ ଗାଁ ଏବଂ ସହର ମଧ୍ୟରେ ଥିବା ବ୍ୟବଧାନକୁ ନିରନ୍ତର ହ୍ରାସ କରୁଛୁ। ଡିଜିଟାଲ ବିପ୍ଳବର ଏହି ଯୁଗରେ, ପଞ୍ଚାୟତଗୁଡ଼ିକୁ ମଧ୍ୟ ସ୍ମାର୍ଟ କରାଯାଉଛି। ଆଜି, ଯୋଜନା ଠାରୁ କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପଞ୍ଚାୟତ ସ୍ତରରେ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାର ବହୁଳ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଉଛି। ଉଦାହରଣ ସ୍ୱରୂପ, ଆପଣ ଅମୃତ ସରୋବର ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ବହୁତ କିଛି କରୁଛନ୍ତି। ଏହି ଅମୃତ ସରୋବର ପାଇଁ ସ୍ଥାନ ବାଛିବା ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଏହାର ସମାପ୍ତି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରତ୍ୟେକ ସ୍ତରରେ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାର ବ୍ୟବହାର କରାଯାଇଛି। ଆଜି, ଇ-ଗ୍ରାମ ସ୍ୱରାଜ - GeM ସମନ୍ୱିତ ପୋର୍ଟାଲ ମଧ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି। ଏହା ପଞ୍ଚାୟତ ମାଧ୍ୟମରେ କ୍ରୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ସରଳ ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛ କରିବ। ପଞ୍ଚାୟତଗୁଡ଼ିକ ଏବେ କମ୍ ମୂଲ୍ୟରେ ସାମଗ୍ରୀ କିଣିପାରିବେ ଏବଂ ସ୍ଥାନୀୟ କ୍ଷୁଦ୍ର ଶିଳ୍ପଗୁଡ଼ିକୁ ମଧ୍ୟ ସେମାନଙ୍କର ସାମଗ୍ରୀ ବିକ୍ରୟ କରିବାର ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ମାଧ୍ୟମ ମିଳିବ। ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଟ୍ରାଇସାଇକେଲ ହେଉ କିମ୍ବା ପିଲାମାନଙ୍କ ଶିକ୍ଷା ସହିତ ଜଡିତ ଜିନିଷ, ଏହି ପୋର୍ଟାଲରେ ପଞ୍ଚାୟତଗୁଡ଼ିକୁ ସବୁକିଛି ସହଜରେ ଉପଲବ୍ଧ ହେବ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ଆମେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ୱାମିତ୍ୱ ଯୋଜନାରେ ଆଧୁନିକ ପ୍ରଯୁକ୍ତିର ଆଉ ଏକ ସୁବିଧା ମଧ୍ୟ ଦେଖିପାରୁଛୁ। ଗାଁରେ ଘରର ସମ୍ପତ୍ତି କାଗଜପତ୍ରକୁ ନେଇ ବହୁତ ଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱ ଥିଲା। ଫଳସ୍ୱରୂପ, ଏହା ବିବାଦ ସୃଷ୍ଟି କରେ ଏବଂ ଅବୈଧ ଦଖଲର ସମ୍ଭାବନା ମଧ୍ୟ ରହିଛି। ଏବେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ୱାମିତ୍ୱ ଯୋଜନା ସହିତ ଏହି ସମସ୍ତ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ କରାଯାଉଛି। ଆଜି ଡ୍ରୋନ୍ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ସାହାଯ୍ୟରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗାଁରେ ସର୍ଭେ କରାଯାଉଛି ଏବଂ ମାନଚିତ୍ର ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଉଛି। ଏହା ଆଧାରରେ, ବିନା କୌଣସି ଭେଦଭାବରେ ଲୋକଙ୍କୁ ଆଇନଗତ ଦସ୍ତାବିଜ ହସ୍ତାନ୍ତର କରାଯାଉଛି। ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଦେଶର ୭୫,୦୦୦ ଗ୍ରାମକୁ ସମ୍ପତ୍ତି କାର୍ଡ ଦିଆଯାଇଛି। ଏବଂ ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ ସରକାର ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକ ବହୁତ ପ୍ରଶଂସନୀୟ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଅନେକ ଥର ମୁଁ ଭାବୁଛି ଯେ ଛିନ୍ଦୱାଡାର ଲୋକମାନେ, ଯାହାଙ୍କ ଉପରେ ଆପଣ ଦୀର୍ଘ ସମୟ ଧରି ବିଶ୍ୱାସ କରିଥିଲେ, ସେମାନେ ଆପଣଙ୍କ ବିକାଶ ପ୍ରତି, ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ବିକାଶ ପ୍ରତି ଏତେ ଉଦାସୀନ କାହିଁକି ଥିଲେ? ଏହାର ଉତ୍ତର କିଛି ରାଜନୈତିକ ଦଳର ଚିନ୍ତାଧାରାରେ ରହିଛି। ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ ସମୟ ପାଇଁ ସରକାର ଚଳାଇଥିବା ଦଳ ଆମ ଗାଁର ବିଶ୍ୱାସକୁ ଭାଙ୍ଗି ଦେଇଥିଲା। କଂଗ୍ରେସ ଶାସନ ସମୟରେ ଲୋକମାନେ, ସ୍କୁଲ, ରାସ୍ତା, ବିଦ୍ୟୁତ୍, ସଂରକ୍ଷଣ ସ୍ଥାନ, ଗ୍ରାମୀଣ ଅର୍ଥନୀତି ସରକାରଙ୍କ ସବୁଠାରୁ କମ୍ ପ୍ରାଥମିକତା ଥିଲା।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ଦେଶର ଅଧାରୁ ଅଧିକ ଜନସଂଖ୍ୟା ବାସ କରୁଥିବା ଗ୍ରାମଗୁଡ଼ିକୁ ସାବତ ମାତାର ବ୍ୟବହାର ଦେଇ ଦେଶ ପ୍ରଗତି କରିପାରିବ ନାହିଁ। ତେଣୁ, ଯେତେବେଳେ ଆପଣ ୨୦୧୪ ରେ ଆମକୁ ଦେଶ ସେବା କରିବାର ସୁଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ, ଆମେ ଗାଁର ଅର୍ଥନୀତି, ଗାଁରେ ସୁବିଧା ଏବଂ ଗାଁର ଲୋକଙ୍କ ସ୍ୱାର୍ଥକୁ ସର୍ବାଧିକ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଇଥିଲୁ। ଉଜ୍ଜ୍ୱଳା ଯୋଜନାରେ ଯେଉଁ ୧୦ କୋଟି ଗ୍ୟାସ ସଂଯୋଗ ଦିଆଯାଇଥିଲା ତାହା କେବଳ ଗାଁର ଲୋକଙ୍କୁ ଦିଆଯାଇଥିଲା। ଆମ ସରକାରଙ୍କ ଅଧୀନରେ, ସାରା ଦେଶରେ ଗରିବଙ୍କ ପାଇଁ ୩.୭୫ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଘର ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି, ଯେଉଁଥିରୁ ଗାଁରେ ତିନି କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଘର ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି। ଏବଂ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କଥା ହେଉଛି, ଏହି ଘରଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରୁ ଅଧିକାଂଶରେ ଆମର ଭଉଣୀ, ଝିଅ ଏବଂ ମା'ମାନଙ୍କର ମାଲିକାନା ଅଧିକାର ରହିଛି। ଆମ ଦେଶରେ ଏପରି ଏକ ପରମ୍ପରା ଥିଲା ଯେ ଘର ଜଣେ ପୁରୁଷଙ୍କ ନାମରେ ଥିଲା, ଦୋକାନ ଜଣେ ପୁରୁଷଙ୍କ ନାମରେ ଥିଲା, ଗାଡ଼ି ଜଣେ ପୁରୁଷଙ୍କ ନାମରେ ଥିଲା, ଫାର୍ମ ଜଣେ ପୁରୁଷଙ୍କ ନାମରେ ଥିଲା। ମହିଳାଙ୍କ ନାମରେ କିଛି ନଥିଲା। ଆମେ ଏହି ପ୍ରଥାକୁ ବଦଳାଇ ଦେଇଛୁ ଏବଂ ଆମର ମା', ଭଉଣୀ ଏବଂ ଝିଅମାନେ ମାଲିକ ହୋଇଗଲେ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ବିଜେପି ସରକାର ଦେଶର କୋଟି କୋଟି ମହିଳାଙ୍କୁ ଘରର ମାଲିକାଣୀ କରିଛି। ଏବଂ ଆପଣ କଣ ଜାଣନ୍ତି ଯେ ଆଜିର ସମୟରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆବାସ ଘରର ମୂଲ୍ୟ ଏକ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ। ଏହାର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ବିଜେପି ଦେଶର କୋଟି କୋଟି ଭଉଣୀଙ୍କୁ ଲକ୍ଷପତିଭଉଣୀ କରିଛି। ମୁଁ ଏହି ସମସ୍ତ ଲକ୍ଷପତିଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଣାମ କରୁଛି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରୁଛି ଯେ ଆମକୁ ଆଶୀର୍ବାଦ କରନ୍ତୁ ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଦେଶରେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଭଉଣୀ ଲକ୍ଷପତିହୋଇଯାଆନ୍ତି। ଆଜି ଏଠାରେ ଚାରି ଲକ୍ଷ ଲୋକ ସେମାନଙ୍କ ପକ୍କା ଘରେ ପ୍ରବେଶ କରିଛନ୍ତି। ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ବହୁ ସଂଖ୍ୟାରେ ଲକ୍ଷପତିଭଉଣୀ। ମୁଁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୌଭାଗ୍ୟ ଯୋଜନାରେ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ପାଇଥିବା ୨.୫ କୋଟି ପରିବାର ମଧ୍ୟରୁ ଅଧିକାଂଶ ଗ୍ରାମରୁ ଆସିଛନ୍ତି। ସେମାନେ ଗାଁରେ ରହୁଥିବା ମୋର ଭାଇ ଏବଂ ଭଉଣୀ। ଆମ ସରକାର ଗାଁ ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ହର ଘର ଜଳ ଯୋଜନା ମଧ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରିଛି। ଏହି ଯୋଜନା ଯୋଗୁଁ, ଦେଶର ନଅ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଗ୍ରାମୀଣ ପରିବାର ମାତ୍ର ତିନି-ଚାରି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଘରେ ନଳକୂପ ପାଣି ପାଇବା ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି। ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶରେ ମଧ୍ୟ, ଗାଁରେ ରହୁଥିବା କେବଳ ୧୩ ଲକ୍ଷ ପରିବାର ନଳକୂପ ପାଣି ପାଉଥିଲେ। ମୁଁ ପୂର୍ବ ସରକାରଗୁଡ଼ିକର ଶାସନ କାଳର ଏହି ସଂଖ୍ୟା ଉଦ୍ଧୃତ କରୁଛି। ଆଜି, ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ଗାଁଗୁଡ଼ିକରେ ପ୍ରାୟ ୬୦ ଲକ୍ଷ ଘରେ ନଳକୂପ ପାଣି ପହଞ୍ଚିବା ଆରମ୍ଭ କରିଛି। ଏବଂ ଆପଣଙ୍କ ଜିଲ୍ଲା ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ୧୦୦ ପ୍ରତିଶତ ହୋଇପାରିଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ପୂର୍ବରୁ ଆମ ଗାଁର ଲୋକଙ୍କର ଦେଶର ବ୍ୟାଙ୍କ ଉପରେ କୌଣସି ଅଧିକାର ନାହିଁ ବୋଲି ବିବେଚନା କରାଯାଉଥିଲା। ଗାଁର ଅଧିକାଂଶ ଲୋକଙ୍କର ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟ ନଥିଲା କିମ୍ବା ସେମାନେ ବ୍ୟାଙ୍କରୁ କୌଣସି ସୁବିଧା ପାଉ ନଥିଲେ। ଯେହେତୁ ସେମାନଙ୍କର ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟ ନଥିଲା, ତେଣୁ ଗରିବ ଲୋକଙ୍କୁ ପଠାଯାଉଥିବା ଟଙ୍କା ମଧ୍ୟଭାଗରେ ଚୋରି ହେଉଥିଲା। ଆମ ସରକାର ଏହି ପରିସ୍ଥିତିକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ବଦଳାଇ ଦେଇଛି। ଆମେ ଜନ ଧନ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ଗାଁର ୪୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଲୋକଙ୍କର ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟ ଖୋଲିଥିଲୁ। ଆମେ ଇଣ୍ଡିଆ ପୋଷ୍ଟ ପେମେଣ୍ଟସ୍ ବ୍ୟାଙ୍କ ମାଧ୍ୟମରେ ପୋଷ୍ଟ ଅଫିସ ବ୍ୟବହାର କରି ଗାଁ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବ୍ୟାଙ୍କର ପହଞ୍ଚ ବୃଦ୍ଧି କରିଥିଲୁ। ଆମେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ବ୍ୟାଙ୍କ ମିତ୍ର ତିଆରି କରିଥିଲୁ ଏବଂ ବ୍ୟାଙ୍କ ସଖୀମାନଙ୍କୁ ତାଲିମ ଦେଇଥିଲୁ। ଆଜି ଏହାର ପ୍ରଭାବ ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗାଁରେ ଦେଖାଯାଉଛି। ଯେତେବେଳେ ଦେଶର ଗାଁଗୁଡ଼ିକୁ ବ୍ୟାଙ୍କର ସୁବିଧା ମିଳୁଥିଲା, ସେତେବେଳେ ଗାଁ ଲୋକଙ୍କୁ ଚାଷଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ବ୍ୟବସାୟ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସବୁକିଛିରେ ସାହାଯ୍ୟ କରାଯାଉଥିଲା।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ପୂର୍ବ ସରକାରମାନେ ମଧ୍ୟ ଭାରତର ଗାଁ ପ୍ରତି ବଡ଼ ଅନ୍ୟାୟ କରିଥିଲେ। ପୂର୍ବ ସରକାରଗୁଡ଼ିକ ଗାଁ ପାଇଁ ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ କରିବାରୁ ବଞ୍ଚିତ ଥିଲେ। ଯେହେତୁ ଗାଁ ଭୋଟ ବ୍ୟାଙ୍କ ନଥିଲା, ସେମାନଙ୍କୁ ଅଣଦେଖା କରାଯାଉଥିଲା। ଅନେକ ରାଜନୈତିକ ଦଳ ଗାଁ ଲୋକଙ୍କୁ ବିଭାଜିତ କରି ନିଜର ସ୍ୱାର୍ଥକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଥିଲେ। ଭାରତୀୟ ଜନତା ପାର୍ଟି ମଧ୍ୟ ଗାଁ ସହିତ ଏହି ଅନ୍ୟାୟକୁ ଶେଷ କରିଛି। ଆମ ସରକାର ଗାଁ ବିକାଶ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଭଣ୍ଡାର ଖୋଲି ଦେଇଥିଲେ। ହର ଘର ଜଳ ଯୋଜନାରେ ୩.୫ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ଖର୍ଚ୍ଚ କରାଯାଉଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆବାସ ଯୋଜନାରେ ମଧ୍ୟ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ କରାଯାଉଛି। ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଅଟକି ରହିଥିବା ଜଳସେଚନ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ କରାଯାଉଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗ୍ରାମୀଣ ସଡ଼କ ଯୋଜନାରେ ମଧ୍ୟ ହଜାର ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ କରାଯାଉଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କିଷାନ ସମ୍ମାନ ନିଧି ଅଧୀନରେ ମଧ୍ୟ ସରକାର ଚାଷୀଙ୍କ ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟକୁ ସିଧାସଳଖ ପ୍ରାୟ ୨.୫ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ପଠାଇଛନ୍ତି। ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦେଶରେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରାୟ ୯୦ ଲକ୍ଷ ଚାଷୀ ଏହି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ୧୮୫୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ପାଇଛନ୍ତି। ରେୱାର ଚାଷୀମାନେ ମଧ୍ୟ ଏହି ପାଣ୍ଠିରୁ ପ୍ରାୟ ୫୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ପାଇଛନ୍ତି। ଆମ ସରକାର ଅନେକ ଖାଦ୍ୟ ଶସ୍ୟର ଏମଏସପି ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପରେ ହଜାର ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ଗାଁ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପହଞ୍ଚିଛି। ଏହି କରୋନା ସମୟରେ, ଆମ ସରକାର ଗତ ତିନି ବର୍ଷ ଧରି ଗାଁରେ ରହୁଥିବା ଗରିବ ଲୋକଙ୍କୁ ମାଗଣା ରାସନ ଦେଉଛି। ଗରିବଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ଏହି ଯୋଜନାରେ ତିନି ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ଖର୍ଚ୍ଚ ହେଉଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଯେତେବେଳେ ଗାଁରେ ଏତେ ବିକାଶମୂଳକ କାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଏ, ଯେତେବେଳେ ଏତେ ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ ହୁଏ, ସେତେବେଳେ ଗାଁରେ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ମଧ୍ୟ ସୃଷ୍ଟି ହୁଏ। ଗାଁରେ ନିଯୁକ୍ତି ଏବଂ ଆତ୍ମନିଯୁକ୍ତିକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ପାଇଁ, କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଗାଁର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଗାଁରେ କାମ ଯୋଗାଇବା ପାଇଁ ମୁଦ୍ରା ଯୋଜନା ମଧ୍ୟ ଚଲାଉଛି। ମୁଦ୍ରା ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ, ଗତ କିଛି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଲୋକଙ୍କୁ ୨୪ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ସହାୟତା ଦିଆଯାଇଛି। ଫଳସ୍ୱରୂପ, କୋଟି କୋଟି ଲୋକ ଗାଁରେ ମଧ୍ୟ ସେମାନଙ୍କର ବ୍ୟବସାୟ ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି। ଆମର ଭଉଣୀ, ଝିଅ ଏବଂ ମାଆମାନେ ମଧ୍ୟ ମୁଦ୍ରା ଯୋଜନାର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଲାଭାର୍ଥୀ। ଆମ ସରକାରଙ୍କ ଯୋଜନା କିପରି ଗାଁରେ ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରୁଛି, ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ଆର୍ଥିକ ଭାବରେ ସଶକ୍ତ କରୁଛି, ତାହା ଆଜି ସବୁଠି ଆଲୋଚନାର ବିଷୟ। ଗତ ନଅ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ନଅ କୋଟି ମହିଳା ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀରେ ଯୋଗ ଦେଇଛନ୍ତି। ଏଠାରେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦେଶରେ ମଧ୍ୟ ୫୦ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ମହିଳା ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀ ସହିତ ଜଡିତ। ଆମ ସରକାରରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀକୁ ବ୍ୟାଙ୍କ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ବିନା ୨୦ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଋଣ ଦିଆଯାଉଛି। ମହିଳାମାନେ ଏବେ ଅନେକ କ୍ଷୁଦ୍ର ଶିଳ୍ପ ପରିଚାଳନା କରୁଛନ୍ତି। ରାଜ୍ୟ ସରକାର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜିଲ୍ଲାରେ ଦିଦି କାଫେ ମଧ୍ୟ କରିଛନ୍ତି। ଗତ ପଞ୍ଚାୟତ ନିର୍ବାଚନରେ, ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀ ସହିତ ଜଡିତ ପ୍ରାୟ ୧୭,୦୦୦ ଭଉଣୀଙ୍କୁ ପଞ୍ଚାୟତ ପ୍ରତିନିଧି ଭାବରେ ନିର୍ବାଚିତ କରାଯାଇଥିଲା। ଏହା ନିଜେ ଏକ ବଡ଼ ଗର୍ବର ବିଷୟ। ଏହି ସଫଳତା ପାଇଁ ମୁଁ ପୁଣି ଥରେ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ମହିଳା ଶକ୍ତିକୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି, ସ୍ୱାଧୀନତାର ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବରେ ଏଠାରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ବିକାଶର ଅଭିଯାନ ମଧ୍ୟ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି। ଏହା ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ 'ସବକା ପ୍ରୟାସ' (ସମସ୍ତଙ୍କ ପ୍ରୟାସ) ଭାବନାକୁ ମଜବୁତ କରିବାକୁ ଯାଉଛି। ପ୍ରତ୍ୟେକ ପଞ୍ଚାୟତ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଅନୁଷ୍ଠାନର ପ୍ରତିନିଧି ଏବଂ ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକଙ୍କୁ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ପାଇଁ ଏକତ୍ର ହେବାକୁ ପଡିବ। ଏହା ସେତେବେଳେ ସମ୍ଭବ ଯେତେବେଳେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ମୌଳିକ ସୁବିଧା ୧୦୦% ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ପାଖରେ ଶୀଘ୍ର, କୌଣସି ଭେଦଭାବ ବିନା ପହଞ୍ଚିବ। ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ସମସ୍ତ ପଞ୍ଚାୟତ ପ୍ରତିନିଧିଙ୍କ ଭୂମିକା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
କୃଷି ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ନୂତନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ବିଷୟରେ ପଞ୍ଚାୟତଗୁଡ଼ିକ ଦ୍ୱାରା ଏକ ସଚେତନତା ଅଭିଯାନ ଚଲାଇବା ମଧ୍ୟ ଆବଶ୍ୟକ। ଆଜି ଦେଶରେ ପ୍ରାକୃତିକ କୃଷି ସମ୍ପର୍କରେ ବହୁତ ବ୍ୟାପକ ସ୍ତରରେ କାମ ଚାଲିଛି। ଏଠାରେ ମଧ୍ୟ, ରାସାୟନିକ କୃଷିର ଅସୁବିଧା ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା ହୋଇଛି। ଆମେ ଦେଖିଲୁ କିପରି ଆମର ଝିଅମାନେ ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ପୃଥିବୀ ମାତାର ଦୁଃଖ ବିଷୟରେ ଜଣାଇଥିଲେ। ସେମାନେ ନାଟକ ବ୍ୟବହାର କରି ଆମକୁ ପୃଥିବୀ ମାତାର ଯନ୍ତ୍ରଣା ଜଣାଇଛନ୍ତି। ଏହି ଝିଅମାନେ ରାସାୟନିକ କୃଷି ଯୋଗୁଁ ପୃଥିବୀ ମାତାର କ୍ଷତିକୁ ଅତି ସରଳ ଭାବରେ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ବୁଝାଇଛନ୍ତି। ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ପୃଥିବୀର ଏହି ଆହ୍ୱାନକୁ ବୁଝିବାକୁ ପଡିବ। ଆମ ମାତାଙ୍କୁ ମାରିବାର ଅଧିକାର ଆମର ନାହିଁ। ଏହି ପୃଥିବୀ ଆମର ମାତା। ସେହି ମାତାଙ୍କୁ ମାରିବାର ଆମର କୌଣସି ଅଧିକାର ନାହିଁ। ମୁଁ ଅନୁରୋଧ କରୁଛି ଯେ ଆମର ପଞ୍ଚାୟତଗୁଡ଼ିକ ପ୍ରାକୃତିକ କୃଷି ସମ୍ପର୍କରେ ଏକ ଜନସଚେତନତା ଅଭିଯାନ ଚଳାନ୍ତୁ। କ୍ଷୁଦ୍ର ଚାଷୀ, ଗୋପାଳକ ଏବଂ ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀଙ୍କୁ ସାହାଯ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଚଳାଇଥିବା ଅଭିଯାନରେ ପଞ୍ଚାୟତଗୁଡ଼ିକର ଏକ ବଡ଼ ଭୂମିକା ଅଛି। ଯେତେବେଳେ ଆପଣ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବିକାଶ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପରେ ସାମିଲ ହେବେ, ସେତେବେଳେ ଦେଶର ସାମୂହିକ ପ୍ରୟାସ ଆହୁରି ମଜବୁତ ହେବ। ଏହା 'ଅମୃତ କାଳ'ରେ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ଶକ୍ତି ପାଲଟିବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି, ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ବିକାଶକୁ ନୂତନ ଗତି ଦେଉଥିବା ଅନେକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ ଏବଂ ଉଦଘାଟନ ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ଦିବସରେ ହୋଇଛି। ଛିନ୍ଦୱାଡା-ନୈନପୁର-ମଣ୍ଡଲା ଫୋର୍ଟ ରେଳ ଲାଇନର ବିଦ୍ୟୁତୀକରଣ ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ଲୋକଙ୍କ ଦିଲ୍ଲୀ-ଚେନ୍ନାଇ ଏବଂ ହାଓଡା-ମୁମ୍ବାଇ ସହିତ ସଂଯୋଗକୁ ଆହୁରି ସହଜ କରିବ। ଏହା ଆମର ଆଦିବାସୀ ଭାଇଭଉଣୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ବହୁତ ଲାଭଦାୟକ ହେବ। ଆଜି ଛିନ୍ଦୱାଡାରୁ ନୈନପୁରକୁ ମଧ୍ୟ ନୂତନ ଟ୍ରେନ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି। ଏହି ନୂତନ ଟ୍ରେନଗୁଡ଼ିକ ଅନେକ ସହର ଏବଂ ଗ୍ରାମକୁ ସିଧାସଳଖ ସେମାନଙ୍କ ଜିଲ୍ଲା ମୁଖ୍ୟାଳୟ ଛିନ୍ଦୱାଡା, ସିଓନି ସହିତ ସଂଯୋଗ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ। ଏହି ଟ୍ରେନଗୁଡ଼ିକ ସାହାଯ୍ୟରେ, ନାଗପୁର ଏବଂ ଜବଲପୁର ଯିବା ମଧ୍ୟ ସହଜ ହେବ। ଆଜି ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ନୂତନ ରେୱା-ଇଟୱାଡି-ଛିନ୍ଦୱାଡା ଟ୍ରେନ ସିଧା ସିଧା ନାଗପୁର ସହିତ ସିଓନି ଏବଂ ଛିନ୍ଦୱାଡାକୁ ସଂଯୋଗ କରିବ। ଏହି ସମଗ୍ର ଅଞ୍ଚଳ ଏହାର ବନ୍ୟପ୍ରାଣୀ ପାଇଁ ବହୁତ ପ୍ରସିଦ୍ଧ। ଏଠାରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବା ସଂଯୋଗୀକରଣ ପର୍ଯ୍ୟଟନକୁ ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି କରିବ ଏବଂ ନୂତନ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବ। ଚାଷୀ, ଛାତ୍ର, ରେଳବାଇର ପ୍ରତିଦିନ ଯାତ୍ରୀ, ଛୋଟ ବ୍ୟବସାୟୀ ଏବଂ ଦୋକାନୀମାନେ ଏହା ଦ୍ୱାରା ବହୁତ ଲାଭବାନ ହେବେ। ଅର୍ଥାତ୍, ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ ସରକାର ଆଜି ଆପଣଙ୍କ ଖୁସିକୁ ଦ୍ୱିଗୁଣିତ କରିଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ମୁଁ ଆଉ ଏକ ସଂଖ୍ୟା ପାଇଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଦେବାକୁ ଚାହୁଁଛି। ଶିବରାଜ ଜୀ ଏହି ରବିବାର 'ମନ କି ବାତ'ର ୧୦୦ ଏପିସୋଡ୍ ସମାପ୍ତି ବିଷୟରେ ବିସ୍ତୃତ ଭାବରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଛନ୍ତି। ଆପଣଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦ, ସ୍ନେହ ଏବଂ ଅବଦାନ ଯୋଗୁଁ 'ମନ କି ବାତ' ଆଜି ଏହି ସ୍ଥାନରେ ପହଞ୍ଚିଛି। ମୁଁ ମୋର 'ମନ କି ବାତ'ରେ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ଅନେକ ଲୋକଙ୍କ ସଫଳତା ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛି। ଏଠାକାର ଲୋକଙ୍କଠାରୁ ମୁଁ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଚିଠି ଏବଂ ବାର୍ତ୍ତା ପାଇ ଆସୁଛି। ମୁଁ ଏହି ରବିବାର 'ମନ କି ବାତ'ରେ ଆପଣଙ୍କୁ ପୁଣି ଥରେ ଭେଟିବାକୁ ଉତ୍ସାହର ସହିତ ଅପେକ୍ଷା କରୁଛି। କାରଣ ଏହା ଏକ ଶତାବ୍ଦୀ, ନୁହେଁ କି? ଏବଂ ଆମ ଦେଶରେ ଶତାବ୍ଦୀର ନିଜସ୍ୱ ଗୁରୁତ୍ୱ ଅଛି। ଆପଣମାନେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଥର ଯେପରି କରନ୍ତି ସେହିପରି ରବିବାର ମୋ ସହିତ ଯୋଗଦାନ କରନ୍ତୁ। ଏହି ଅନୁରୋଧ ସହିତ, ମୁଁ ମୋର ଭାଷଣ ଶେଷ କରୁଛି। ପୁଣି ଥରେ, ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ଦିବସର ବହୁତ ବହୁତ ଶୁଭକାମନା ଜଣାଉଛି। ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ!
ଭାରତ ମାତା କି - ଜୟ!
ଭାରତ ମାତା କି - ଜୟ!
ଭାରତ ମାତା କି - ଜୟ!
ଅସ୍ୱୀକାର: ଏହା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଭାଷଣର ଆନୁମାନିକ ଅନୁବାଦ। ମୂଳ ଭାଷଣ ହିନ୍ଦୀରେ ଦିଆଯାଇଥିଲା।