Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the National Panchayati Raj Day in Rewa, Madhya Pradesh
24 APR 2023 3:47PM by PIB Delhi
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
Governor of Madhya Pradesh Shri Mangubhai Patel, Chief Minister Shivraj ji, my colleagues in the Union Cabinet, Giriraj ji, heading the Ministry of Panchayati Raj, MLAs, MPs, all other dignitaries, and my dear brothers and sisters gathered here in large numbers,
I bow down to Maa Vindhyavasini from this historical land of Rewa. This land belongs to the brave; it belongs to those who are ever ready to sacrifice for the country. I have come among you at Rewa countless times. And I have always been receiving your abundant love and affection. Even today, all of you have come in such a large number to bless us. I express my heartfelt gratitude to all of you. Best wishes to all of you, to more than 2.5 lakh Panchayats of the country, on the National Panchayati Raj Day. Today, along with you, more than 30 lakh Panchayat representatives are also connected with us virtually. This is certainly a very commanding picture of India's democracy. All of us are the representatives of the people. All of us are dedicated to this country, to this democracy. Our scope of work may be different, but the goal is the same – from public service to service towards the nation. I am happy that our Panchayats are implementing all the schemes made by the Central Government to make life easier for the rural poor.
Brothers and sisters,
Your work is going to be easier with the new system that has been launched here today by combining e-Gram Swaraj and GeM portal. Property cards have also been given to 35 lakh rural families of the country under the PM Svamitva Yojana. Today, the foundation stone and inauguration of projects worth more than 17,000 crore rupees related to the development of Madhya Pradesh have also taken place. These include railway projects, pucca houses for the poor and water related projects. I also congratulate all of you for these projects which make life easier for the rural poor and generate employment.
Friends,
All of us have dreamed of a developed India in this ‘Amrit Kaal’ of independence and are working day and night to fulfil it. To make India developed, it is necessary to develop the social system of the villages of India. To make India developed, it is necessary to develop the economic system of the villages of India. To make India developed, it is also necessary to develop the Panchayati system of the villages of India. Keeping this in mind, our government is continuously working to strengthen the Panchayati Raj system of the country. Today the villagers as well as the people across the country are witnessing how we are empowering the Panchayats and improving the facilities in the Panchayats as opposed to discrimination by the previous governments.
Before 2014, the Finance Commission's grant for Panchayats was less than Rs 70,000 crore. Will you remember the figure? If you say something, only then will I know that you will remember. Before 2014, it was less than 70,000 crores. How could so many Panchayats in such a huge country be able to discharge their duties with such a small amount? After the formation of our government in 2014, this grant to the Panchayats has been increased from 70,000 crore rupees to more than two lakh crore rupees. You can see the difference. Now you can imagine how we work. Let me give you two more examples. In the 10 years before 2014, only around 6,000 Panchayat Bhawans were built with the help of the Central Government. About 6,000 Panchayat Bhawans were built in the whole country! Our government has constructed more than 30,000 new Panchayat Bhawans within eight years. Now this figure will also tell you how dedicated we are towards the villages.
The previous government had also started a scheme to provide optical fibre to Gram Panchayats. But under that scheme, less than 70, not even 100, Gram Panchayats of the country were connected with optical fibre. That too in the nearby Panchayats on the outskirts of the cities! It is our government, which has provided optical fibre to more than two lakh Panchayats of the country. The difference is clear, friends. I do not want to go into the details of how the post-independence governments destroyed India's Panchayati Raj system. The system which existed hundreds of years, thousands of years before independence, the same Panchayati Raj system was not trusted after independence. Respected Bapu used to say that the soul of India resides in the villages. But the Congress ignored Gandhi's views as well. In the nineties, some formalities were done in the name of the Panchayati Raj, but still the Panchayats were not paid the attention they deserved.
Friends,
Since 2014, the country has taken up the cause of empowerment of its Panchayats. And today its results are visible. Today, Panchayats of India are emerging as the lifeblood of the development of villages. Gram Panchayat Development Plan is being worked out so that Gram Panchayats should develop the villages according to the requirements.
Friends,
We are also continuously reducing the gap between villages and cities with the help of Panchayats. In this era of digital revolution, Panchayats are also being made smart. Today, technology is being used extensively at the Panchayat level from planning to implementation. For example, you are doing so much for the construction of Amrit Sarovars. A lot of technology has been used at every level from choosing the place for these Amrit Sarovars to their completion. Today, the e-Gram Swaraj - GeM Integrated Portal has also been launched. This will make the process of procurement through Panchayats simple and transparent. The Panchayats will now be able to buy goods at a lower price and local small industries will also get a powerful medium to sell their goods. Be it tricycles for Divyangs or items related to the education of the children, everything will be easily available to the Panchayats on this portal.
Brothers and sisters,
We can also see another advantage of modern technology in the PM Svamitva Yojana. There was a lot of confusion regarding the property papers of the houses in the villages. As a result, it leads to disputes and there is a possibility of illegal possession as well. Now all these problems are being resolved with the PM Svamitva Yojana. Today, surveys are being conducted in every village with drone technology and maps are being prepared. On the basis of this, legal documents are being handed over to the people without any discrimination. So far, property cards have been given to 75,000 villages across the country. And I am happy that the Government of Madhya Pradesh is doing a very commendable job in this regard.
Friends,
Many times I wonder why the people of Chhindwara, whom you trusted for a long time, remained so indifferent towards your development, towards the development of this area. The answer lies in the thinking of some political parties. The party, which ran the governments for the longest time after independence, shattered the trust of our villages. The people, schools, roads, electricity, storage places, rural economy, were the least priorities of the government during the Congress rule.
Brothers and sisters,
The country cannot progress by giving step-motherly treatment to the villages where more than half of the country's population lives. Therefore, when you gave us the opportunity to serve the country in 2014, we gave top priority to the economy of the villages, the facilities in the villages and the interests of the people of the villages. The 10 crore gas connections that were given under the Ujjwala scheme were given to the people of the villages only. Under our government, more than 3.75 crore houses for the poor have been built across the country, out of which more than three crore houses have been built in the villages. And importantly, our sisters, daughters and mothers have ownership rights in most of these houses. There was such a tradition in our country that a house was in the name of a man, a shop was in the name of a man, a car was in the name of a man, a farm was in the name of a man. There was nothing in the name of women. We have changed this practice and our mothers, sisters and daughters became the owners.
Friends,
The BJP government has made crores of women of the country the owners of the house. And do you know that in today's time every PM Awas house is worth more than one lakh rupees. It means the BJP has made crores of sisters in the country as ‘lakhpati’ sisters. I bow down to all these ‘lakhpati’ sisters and request them to bless us so that millions more sisters become ‘lakhpati’ in the country. Today itself, four lakh people have entered into their pucca houses here. And a large number of them are ‘lakhpati’ sisters. I congratulate everyone.
Friends,
Most of the 2.5 crore households that got electricity under the PM Saubhagya scheme are from villages. They are my brothers and sisters living in villages. Our government has also started the Har Ghar Jal Yojana for the villagers. Due to this scheme, more than nine crore rural families of the country have started getting tap water at home in just three-four years. In MP too, only 13 lakh families living in villages used to get tap water. I am quoting this figure during the rule of the previous governments. Today, tap water has started reaching about 60 lakh houses in the villages of MP. And your district has become 100 percent in this regard.
Friends,
Earlier the people of our villages were not considered to have any right over the country's banks. Most of the people in the villages neither had bank accounts nor did they get any facilities from banks. Since they did not have bank accounts, the money sent to the poor was pilfered midway. Our government has completely changed this situation. We opened bank accounts of more than 40 crore people of the villages under the Jan Dhan Yojana. We increased the reach of banks to villages using post offices through India Post Payments Bank. We made lakhs of Bank Mitras and trained Bank Sakhis. Today its effect is visible in every village of the country. When the villages of the country got the benefit of banks, the people of the villages were helped in everything from farming to business.
Friends,
The earlier governments also committed great injustice to the villages of India. Earlier governments avoided spending money for the villages. Since the village was not a vote bank, they were ignored. Many political parties were promoting their self-interest by dividing the people of the villages. The Bharatiya Janata Party has also ended this injustice with the villages. Our government also opened the vault for the development of villages. More than 3.5 lakh crore rupees are being spent on the Har Ghar Jal Yojana. Lakhs of crores of rupees are also being spent on the PM Awas Yojana. One lakh crore rupees are being spent to complete the irrigation projects which were stalled for decades. Thousands of crores of rupees are also being spent on the PM Gramin Sadak Yojana. Even under the PM Kisan Samman Nidhi, the government has sent about 2.5 lakh crore rupees directly to the bank accounts of the farmers. In MP also, about 90 lakh farmers have also received Rs 18500 crore under this scheme. The farmers of Rewa have also received around Rs 500 crore from this fund. Thousands of crores of rupees have reached the villages in addition after our government increased the MSP of several food grains. In this period of Corona, our government has been giving free ration to the poor living in the villages for the last three years. More than three lakh crore rupees is being spent on this scheme for the welfare of the poor.
Friends,
When so many development works are undertaken in the villages, when so much money is spent, then employment opportunities are also created in the villages. In order to speed up the employment and self-employment in the villages, the Central Government is also running the Mudra Yojana to provide work to the people of the villages in the villages itself. Under the Mudra Yojana, people have been given assistance of Rs 24 lakh crores in the past few years. As a result, crores of people have started their business in the villages also. Our sisters, daughters and mothers are also the biggest beneficiaries of the Mudra Yojana. How our government's schemes are empowering women in villages, empowering women economically, it is the topic of discussion everywhere today. In the last nine years, nine crore women have joined self-help groups. Here in Madhya Pradesh too, more than 50 lakh women are associated with self-help groups. In our government, every self-help group is being given a loan of up to Rs 20 lakh without bank guarantee. Women are now handling many small scale industries. The state government has also made Didi Cafe in every district. In the last Panchayat elections, about 17,000 sisters associated with self-help groups were elected as Panchayat representatives. This in itself is a matter of great pride. I once again congratulate the women power of Madhya Pradesh for this feat.
Friends,
Today, the campaign for inclusive development has also started here in the Amrit Mahotsav of Independence. This is going to strengthen the spirit of ‘Sabka Prayas’ (everyone's effort) to build a developed India. Every Panchayat, representative of every institution and every citizen of the country will have to unite for a developed India. This is possible only when every basic facility reaches 100% beneficiaries expeditiously, without any discrimination. The role of all the Panchayat representatives is very important in this regard.
Brothers and sisters,
There is also a need to run an awareness campaign by the Panchayats about the new arrangements related to agriculture. Today, work is in progress on a very wide scale in the country regarding natural farming. Here also, there has been a discussion about the disadvantages of chemical farming. We saw how our daughters informed all of us about the suffering of Mother Earth. They have used plays to convey to us the pain of Mother Earth. These daughters have explained to everyone in a very simple way the harm being done to Mother Earth due to chemical farming. We all have to understand this call of the earth. We do not have the right to kill our mother. This earth is our mother. We have no right to kill that mother. I urge that our Panchayats should run a public awareness campaign regarding natural farming. Panchayats have a huge role in the campaigns being run by the Central Government to help small farmers, cattle herders and fishermen. When you get involved in every development related activity, the collective efforts of the nation will get strengthened. This will become the energy for building a developed India in ‘Amrit Kaal’.
Friends,
Today, the foundation stone and inauguration of many projects giving new impetus to the development of Madhya Pradesh has taken place on the Panchayati Raj Day. The electrification of Chhindwara-Nainpur-Mandla Fort rail line will further ease the connectivity of the people of this region to Delhi-Chennai and Howrah-Mumbai. It will also be of great benefit to our tribal brothers and sisters. Today new trains have also started from Chhindwara to Nainpur. These new trains will help many towns and villages to connect directly to their district headquarters Chhindwara, Seoni. With the help of these trains, it will also be easy to go to Nagpur and Jabalpur. The new Rewa-Itwari-Chhindwara train that has started today will also connect Seoni and Chhindwara directly with Nagpur. This entire region is very famous for its wildlife. The increasing connectivity here will also increase tourism and create new employment opportunities. Farmers, students, daily passengers of railways, small businessmen and shopkeepers will be greatly benefited by this. That is, the double engine government has doubled your happiness today.
Friends,
Today I want to thank you for one more issue. Shivraj ji has described in great detail about the completion of 100 episodes of ‘Mann Ki Baat’ this Sunday. It is because of your blessings, affection and contribution that ‘Mann Ki Baat’ has reached this position today. I have mentioned the achievements of many people of Madhya Pradesh in my ‘Mann Ki Baat’. I have been receiving lakhs of letters and messages from the people here. I am eagerly waiting to meet you again this Sunday in ‘Mann Ki Baat’. Because it is a century, isn't it? And the century has its own importance in our country. Do join me on Sunday like you do every time. With this request, I end my speech. Once again, I wish you all a very happy Panchayati Raj Day. Thank you very much!
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
মধ্যপ্ৰদেশৰ ৰেৱাত ৰাষ্ট্ৰীয় পঞ্চায়তীৰাজ দিৱসত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আগবঢ়োৱা ভাষণৰ লিখিত পাঠ
24 APR 2023 3:47PM by PIB Guwahati
ভাৰত মাতা কী জয়,
ভাৰত মাতা কী জয়,
মধ্যপ্ৰদেশৰ ৰাজ্যপাল শ্ৰীযুত মংগু ভাই পেটেল, মুখ্যমন্ত্ৰী ভাই শিৱৰাজ জী, কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰীসভাৰ মোৰ সহযোগীসকল, পঞ্চায়তীৰাজ মন্ত্ৰালয়ৰ মুৰব্বী ভাই গিৰিৰাজ জী, বিধায়ক, সাংসদ, আন সকলো গণ্যমান্য ব্যক্তি, আৰু ইয়ালৈ অহা বৃহৎ সংখ্যক মোৰ মৰমৰ ভাই-ভনীসকল।
এই ঐতিহাসিক ভূমি ৰেৱাৰ পৰা মা বিন্ধ্যবাছিনীক মই প্ৰণাম জনাইছো। এই মাটি সাহসীৰ, দেশৰ বাবে প্ৰাণ আহুতি দিয়া সকলৰ। অগণন বাৰ ৰেৱালৈ আহিছো, আপোনালোকৰ মাজলৈ আহিছো। আৰু আপোনাৰ প্ৰচুৰ মৰম আৰু চেনেহ সদায় পাই আহিছো। আজিও আপোনালোক সকলোৱে ইমান বৃহৎ পৰিমাণে আমাক আশীৰ্বাদ দিবলৈ আহিছে। আপোনালোক সকলোকে আন্তৰিক কৃতজ্ঞতা জ্ঞাপন কৰিছো। আপোনালোক সকলোলৈ, দেশৰ ২.৫ লাখৰো অধিক পঞ্চায়তলৈ, ৰাষ্ট্ৰীয় পঞ্চায়তী ৰাজ দিৱসত শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰিলোঁ। আজি আপোনালোকৰ লগতে ৩০ লাখৰো অধিক পঞ্চায়ত প্ৰতিনিধিও আমাৰ সৈতে ভাৰ্চুৱেলভাৱে সংযুক্ত হৈ আছে। এয়া নিশ্চয় ভাৰতৰ গণতন্ত্ৰৰ এক অতি শক্তিশালী ছবি। আমি সকলো ৰাইজৰ প্ৰতিনিধি। আমি সকলোৱে এই দেশৰ প্ৰতি, এই গণতন্ত্ৰৰ প্ৰতি উৎসৰ্গিত। কামৰ পৰিসৰ বেলেগ হ’ব পাৰে, কিন্তু লক্ষ্য একেই - জাতিৰ প্ৰতি জনসেৱা। মই সুখী যে আমাৰ পঞ্চায়তসমূহে কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে গ্ৰাম্য দৰিদ্ৰসকলৰ জীৱন সহজ কৰি তোলাৰ বাবে কৰা সকলো আঁচনি ৰূপায়ণ কৰি আছে।
ভাই-ভনীসকল,
ই-গ্ৰাম স্বৰাজ আৰু GeM পৰ্টেলৰ সংমিশ্ৰণেৰে আজি ইয়াত মুকলি কৰা নতুন ব্যৱস্থাটোৰ জৰিয়তে আপোনাৰ কাম সহজ হ’ব। প্ৰধানমন্ত্ৰী স্বামীত্ব যোজনাৰ অধীনত দেশৰ ৩৫ লাখ গ্ৰাম্য পৰিয়ালকো প্ৰপাৰ্টি কাৰ্ড প্ৰদান কৰা হৈছে। আজি মধ্যপ্ৰদেশৰ উন্নয়নৰ লগত জড়িত ১৭ হাজাৰ কোটিতকৈও অধিক টকাৰ প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা আৰু উদ্বোধনীও হৈছে। ইয়াত ৰেলৱে প্ৰকল্প, দৰিদ্ৰ লোকৰ বাবে পুকা হাউচ প্ৰকল্প, পানী সম্পৰ্কীয় প্ৰকল্প আছে। লগতে গ্ৰাম্য দৰিদ্ৰসকলৰ জীৱন সহজ কৰি তোলা আৰু কৰ্মসংস্থাপনৰ সৃষ্টি কৰা এই প্ৰকল্পসমূহৰ বাবে আপোনালোক সকলোকে অভিনন্দন জনাইছো।
সতীৰ্থসকল,
স্বাধীনতাৰ এই অমৃত কালত আমি সকলো দেশবাসীয়ে এখন উন্নত ভাৰতৰ সপোন দেখিছো আৰু ইয়াক পূৰণৰ বাবে দিনে-নিশাই কাম কৰি আছো। ভাৰতক বিকশিত কৰিবলৈ হ’লে ভাৰতৰ গাঁৱে-ভূঞেৰ সামাজিক ব্যৱস্থাৰ বিকাশ হোৱাটো প্ৰয়োজনীয়। ভাৰতক বিকশিত কৰিবলৈ হ’লে ভাৰতৰ গাঁৱৰ অর্থনৈতিক ব্যৱস্থা বিকশিত কৰাটো প্রয়োজন৷ ভাৰতক বিকশিত কৰিবলৈ হ’লে ভাৰতৰ গাঁৱৰ পঞ্চায়তী ব্যৱস্থাও বিকশিত কৰাটো প্ৰয়োজনীয়। এই চিন্তাৰে আমাৰ চৰকাৰে দেশৰ পঞ্চায়তীৰাজ ব্যৱস্থাক শক্তিশালী কৰাৰ বাবে অহৰহ কাম কৰি আছে। পূর্বৰ চৰকাৰসমূহে পঞ্চায়তসমূহৰ বিৰুদ্ধে কেনেদৰে বৈষম্য কৰিছিল আৰু বিপৰীতে আমি তেওঁলোকক কেনেদৰে সৱলীকৰণ কৰিছো, পঞ্চায়তসমূহত সা-সুবিধা বৃদ্ধি কৰিছো, এই কথা আজি সমগ্ৰ দেশৰ গাঁওবাসীৰ লগতে ৰাইজেও দেখিবলৈ পাইছে৷ ২০১৪ চনৰ পূৰ্বে পঞ্চায়তৰ বাবে বিত্ত আয়োগৰ অনুদান আছিল ৭০ হাজাৰ কোটি টকাতকৈও কম। অংকটো মনত আছেনে? ২০১৪ চনত আমাৰ চৰকাৰ অহাৰ পিছত পঞ্চায়তসমূহে লাভ কৰা এই অনুদান ৭০ হাজাৰৰ পৰা ২ লাখ কোটিতকৈও অধিক টকালৈ বৃদ্ধি কৰা হৈছে। আৰু দুটা উদাহৰণ দিওঁ। ২০১৪ চনৰ আগৰ দহ বছৰৰ কথা কওঁ। কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ সহায়ত প্ৰায় ৬ হাজাৰ পঞ্চায়ত ভৱনহে নিৰ্মাণ কৰা হ'ল। সমগ্ৰ দেশতে প্ৰায় ৬ হাজাৰ পঞ্চায়ত গৃহ নিৰ্মাণ কৰা হ'ল। আমাৰ চৰকাৰে ৮ বছৰৰ ভিতৰত ৩০ হাজাৰৰো অধিক নতুন পঞ্চায়ত ভৱন নিৰ্মাণ কৰি তুলিছে। এতিয়া এই সংখ্যাটোৱেও ক’ব যে আমি গাঁৱৰ প্ৰতি কিমান উৎসৰ্গিত। পূৰ্বৰ চৰকাৰেও গাঁও পঞ্চায়তসমূহক অপটিকেল ফাইবাৰ যোগান ধৰাৰ আঁচনি আৰম্ভ কৰিছিল। কিন্তু সেই আঁচনিৰ অধীনত দেশৰ ৭০ খনতকৈও কম গ্ৰাম পঞ্চায়ত অপটিকেল ফাইবাৰেৰে সংযুক্ত হৈছিল। আমাৰ চৰকাৰে দেশৰ দুই লাখৰো অধিক পঞ্চায়তলৈ অপটিকেল ফাইবাৰ লৈ গৈছে। পাৰ্থক্যটো স্পষ্ট বন্ধুসকল। স্বাধীনোত্তৰ চৰকাৰসমূহে ভাৰতৰ পঞ্চায়তীৰাজ ব্যৱস্থা কেনেকৈ ধ্বংস কৰিলে, সেই সবিশেষৰ মাজলৈ যাব নিবিচাৰো। স্বাধীনতাৰ শ শ বছৰ, হাজাৰ হাজাৰ বছৰৰ আগতে যি ব্যৱস্থা আছিল, সেই একেখন পঞ্চায়তীৰাজ ব্যৱস্থাক স্বাধীনতাৰ পিছত বিশ্বাস কৰা হোৱা নাছিল। সন্মানীয় বাপুৱে কৈছিল যে ভাৰতৰ আত্মা গাঁৱে-ভূঞে বাস কৰে। কিন্তু কংগ্ৰেছে গান্ধীৰ মতামতকো আওকাণ কৰিলে। নব্বৈৰ দশকত পঞ্চায়তী ৰাজৰ নামত খাদ্য যোগান নিশ্চিতভাৱে কৰা হৈছিল, কিন্তু তেতিয়াও পঞ্চায়তসমূহক প্ৰয়োজনীয় মনোযোগ দিয়া হোৱা নাছিল।
সতীৰ্থসকল,
২০১৪ চনৰ পৰা দেশে নিজৰ পঞ্চায়তসমূহৰ সৱলীকৰণৰ কাম হাতত লৈছে। আৰু আজি ইয়াৰ ফলাফল দেখা গৈছে। আজি ভাৰতৰ পঞ্চায়তসমূহে গাঁৱৰ উন্নয়নৰ প্ৰাণকেন্দ্ৰ হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিছে। গ্ৰাম পঞ্চায়তসমূহে গাঁৱৰ প্ৰয়োজন অনুসৰি গাঁওখন উন্নয়ন কৰক, কাৰণ এই গ্ৰাম পঞ্চায়ত উন্নয়ন পৰিকল্পনাৰ কাম চলি আছে।
সতীৰ্থসকল,
আমিও পঞ্চায়তৰ সহায়ত গাঁও-নগৰৰ মাজত থকা ব্যৱধান অবিৰতভাৱে হ্ৰাস কৰি আছো। ডিজিটেল বিপ্লৱৰ এই যুগত পঞ্চায়তকো স্মাৰ্ট কৰি তোলা হৈছে। আজি পৰিকল্পনাৰ পৰা কাৰ্যকৰীকৰণলৈকে পঞ্চায়ত পৰ্যায়ত প্ৰযুক্তিৰ ব্যাপক ব্যৱহাৰ কৰা হৈছে। যেনেকৈ আপোনালোকে অমৃত সৰোবৰৰ ওপৰত ইমান কাম কৰি আছে। এই অমৃত সৰোভাৰসকলৰ বাবে ঠাই বাছনি কৰাত আৰু কাম সম্পূৰ্ণ কৰাত প্ৰতিটো স্তৰতে বহু প্ৰযুক্তি ব্যৱহাৰ কৰা হৈছে। ইয়াত আজি ই-গ্ৰাম স্বৰাজ GeM সংহত পৰ্টেলও মুকলি কৰা হৈছে। ইয়াৰ দ্বাৰা পঞ্চায়তৰ জৰিয়তে ক্ৰয় প্ৰক্ৰিয়া সহজ আৰু স্বচ্ছ হৈ পৰিব। ইয়াৰ লগে লগে পঞ্চায়তসমূহে এতিয়া কম মূল্যত সামগ্ৰী লাভ কৰিব আৰু স্থানীয় ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগসমূহেও তেওঁলোকৰ সামগ্ৰী বিক্ৰীৰ বাবে এক শক্তিশালী মাধ্যম লাভ কৰিব। প্ৰতিবন্ধীসকলৰ বাবে ট্ৰাইচাইকেল হওক বা শিশুৰ শিক্ষাৰ লগত জড়িত বস্তু হওক, এই সকলোবোৰ সামগ্ৰী এই পৰ্টেলত পঞ্চায়তসমূহে সহজে উপলব্ধ হ’ব।
ভাই-ভনীসকল,
আধুনিক প্ৰযুক্তিৰ আন এক সুবিধা, আমি পি এম স্বামীত্ব যোজনাতো দেখিবলৈ পাইছো। গাঁৱৰ ঘৰবোৰৰ সম্পত্তিৰ কাগজ সন্দৰ্ভত আমাৰ বহুত খেলিমেলি হৈছে। ইয়াৰ বাবে বিভিন্ন ধৰণৰ বিবাদৰ সৃষ্টি হয়, অবৈধ দখলৰ সম্ভাৱনা থাকে। এতিয়া প্ৰধানমন্ত্ৰী স্বামীত্ব যোজনাৰ লগে লগে এই সকলোবোৰ পৰিস্থিতি সলনি হৈছে। আজি প্ৰতিখন গাঁৱতে ড্ৰোন প্ৰযুক্তিৰে জৰীপ কৰা হৈছে, মানচিত্ৰ প্ৰস্তুত কৰা হৈছে। ইয়াৰ ভিত্তিত কোনো ধৰণৰ বৈষম্য নোহোৱাকৈ আইনী নথি-পত্ৰ ৰাইজৰ হাতত গতাই দিয়া হৈছে। এই পৰ্যন্ত দেশৰ ৭৫ হাজাৰ গাঁৱত প্ৰপাৰ্টি কাৰ্ড দিয়াৰ কাম সম্পূৰ্ণ হৈছে। আৰু মই সুখী যে মধ্যপ্ৰদেশ চৰকাৰে ইয়াত বহুত ভাল কাম কৰিছে।
সতীৰ্থসকল,
বহু সময়ত ভাবিছোঁ আপুনি দীৰ্ঘদিন ধৰি বিশ্বাস কৰা চিণ্ডৱাৰাবাসী আপোনালোকৰ উন্নয়নৰ প্ৰতি, এই অঞ্চলৰ উন্নয়নৰ প্ৰতি ইমান উদাসীন কিয় হৈ থাকিল? ইয়াৰ উত্তৰ কিছুমান ৰাজনৈতিক দলৰ চিন্তাধাৰাত নিহিত হৈ আছে। স্বাধীনতাৰ পিছত যি দলে আটাইতকৈ বেছি সময় চৰকাৰ চলাইছিল, সেই দলে আমাৰ গাঁৱৰ আস্থা ভাঙি পেলালে। গাঁৱৰ মানুহ, গাঁৱৰ স্কুল, গাঁৱৰ ৰাস্তা, গাঁৱৰ বিদ্যুৎ, গাঁৱৰ মজুত স্থান, গাঁৱৰ অৰ্থনীতি, এই সকলোবোৰ কংগ্ৰেছৰ শাসনকালত চৰকাৰী অগ্ৰাধিকাৰৰ নিম্নতম স্তৰত ৰখা হৈছিল।
ভাই-ভনীসকল,
দেশৰ আধাতকৈ অধিক জনসংখ্যা বসবাস কৰা গাঁওবোৰক সতি-সন্ততিৰ দৰে চিকিৎসা দি দেশখন আগবাঢ়িব নোৱাৰে। গতিকে ২০১৪ চনৰ পিছত যেতিয়া আপোনালোকে আমাক সেৱা কৰাৰ সুযোগ দিছিল তেতিয়া আমি গাঁৱৰ অৰ্থনীতি, গাঁৱৰ সা-সুবিধা, গাঁৱৰ মানুহৰ স্বাৰ্থক শীৰ্ষ অগ্ৰাধিকাৰ দিছো। উজ্জ্বলা আঁচনিৰ অধীনত দিয়া ১০ কোটি গেছ সংযোগ কেৱল গাঁৱৰ ৰাইজকহে দিয়া হৈছিল। আমাৰ চৰকাৰৰ অধীনত সমগ্ৰ দেশতে দৰিদ্ৰ লোকৰ বাবে ৪ কোটিতকৈও অধিক ঘৰ নিৰ্মাণ কৰা হৈছে, ইয়াৰে তিনি কোটিতকৈও অধিক ঘৰ গাঁৱত নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। আৰু ইয়াত ডাঙৰ কথাটো হ’ল আমাৰ ভনীয়েক, কন্যা আৰু মাতৃসকলৰো এই ঘৰবোৰৰ বেছিভাগতে মালিকীস্বত্বৰ অধিকাৰ আছে। আমাৰ ঠাইত এনেকুৱা এটা পৰম্পৰা আছিল যে ঘৰ এজন মানুহৰ নামত, দোকান মানুহ এজনৰ নামত, গাড়ী মানুহৰ নামত, খেতি মানুহ এজনৰ নামত, আগতে একো হোৱা নাছিল নাৰীৰ নাম। আমি এই প্ৰথা সলনি কৰি আমাৰ মা, ভগ্নী আৰু কন্যাই মালিক হৈ পৰিল।
সতীৰ্থসকল,
বিজেপি চৰকাৰে দেশৰ কোটি কোটি মহিলাক ঘৰৰ মিষ্ট্ৰেছ কৰি তুলিছে। আৰু জানেনে আজিৰ সময়ত প্ৰধানমন্ত্ৰী আৱাসৰ প্ৰতিটো ঘৰৰ মূল্য এক লাখ টকাতকৈও অধিক। মানে বিজেপিয়ে লাখপতি দিদি হিচাপে দেশত কোটি কোটি দিদি বনাইছে। এই সকলো কোটিপতি ভগ্নীৰ ওচৰত প্ৰণাম, অনুগ্ৰহ কৰি আমাক আশীৰ্বাদ কৰক যাতে আৰু লাখ লাখ ভগ্নী দেশত কোটিপতি হয়, যাতে আমি ইয়াৰ বাবে কাম কৰি যাওঁ। আজি নিজেই ইয়াত চাৰি লাখ মানুহে নিজৰ পকী ঘৰত প্ৰৱেশ কৰিছে। সকলোকে অভিনন্দন জনাইছো।
সতীৰ্থসকল,
পি এম সৌভাগ্য আঁচনিৰ অধীনত বিদ্যুৎ লাভ কৰা ২.৫ কোটি পৰিয়ালৰ অধিকাংশই গাঁৱৰ। গাঁৱৰ বাসিন্দাসকল মোৰ ভাই-ভনী। আমাৰ চৰকাৰেও গাঁওবাসীৰ বাবে হৰ ঘৰ জল যোজনা আৰম্ভ কৰিছে। এই আঁচনিৰ বাবে মাত্ৰ তিনি-চাৰি বছৰৰ ভিতৰতে দেশৰ ৯ কোটিৰো অধিক গ্ৰাম্য পৰিয়ালে ঘৰতে নলৰ পানী লাভ কৰিবলৈ আৰম্ভ কৰিছে। ইয়াত এম পিতো গাঁৱত বাস কৰা মাত্ৰ ১৩ লাখ পৰিয়ালেহে নলৰ পানী পাইছিল। প্ৰথমটোৰ কথা কওঁ। আজি এম পিৰ গাঁৱৰ প্ৰায় ৬০ লাখ ঘৰত নলৰ পানী পোৱা আৰম্ভ হৈছে। আৰু আপোনাৰ এই জিলাখন এশ শতাংশ হৈ পৰিছে।
সতীৰ্থসকল,
আগতে আমাৰ গাঁৱৰ মানুহবোৰক দেশৰ পাৰৰ ওপৰত কোনো অধিকাৰ থকা বুলি গণ্য কৰা হোৱা নাছিল, সেইবোৰ পাহৰি গৈছিল। গাঁৱৰ বেছিভাগ মানুহৰে বেংকৰ একাউণ্ট নাছিল, বেংকৰ পৰাও সুবিধাও পোৱা নাছিল। বেংক একাউণ্ট নথকাৰ বাবে চৰকাৰে দুখীয়া মানুহলৈ পঠিয়াই দিয়া ধনখিনিও মাজ বাটতে লুটপাত কৰা হ’ল। আমাৰ চৰকাৰে এইটোও সম্পূৰ্ণৰূপে সলনি কৰি দিছে। আমি জন ধন যোজনা চলাই গাঁৱৰ ৪০ কোটিৰো অধিক লোকৰ বেংক একাউণ্ট খুলিলো। আমি ইণ্ডিয়া ডাক পেমেণ্টছ বেংকৰ জৰিয়তে ডাকঘৰ ব্যৱহাৰ কৰা গাঁওসমূহলৈ বেংকৰ প্ৰসাৰ বৃদ্ধি কৰিলোঁ। আমি লাখ লাখ বেংক মিত্ৰ বনালোঁ, বেংক সাখীক প্ৰশিক্ষণ দিলোঁ। আজি ইয়াৰ প্ৰভাৱ দেশৰ প্ৰতিখন গাঁৱতে দেখা গৈছে। দেশৰ গাঁওবোৰে যেতিয়া বেংকৰ ক্ষমতা পাইছে, তেতিয়া গাঁৱৰ মানুহক খেতিৰ পৰা আৰম্ভ কৰি ব্যৱসায়লৈকে সকলো কামতে সহায় কৰা হৈছে।
সতীৰ্থসকল,
আগৰ চৰকাৰবোৰে ভাৰতৰ গাঁওবোৰত আন এক বৃহৎ অন্যায় কৰিছিল। পূৰ্বৰ চৰকাৰসমূহে গাঁওখনৰ বাবে ধন খৰচ কৰাৰ পৰা বিৰত আছিল। গাঁওখন নিজেই ভোট বেংক নাছিল, সেয়েহে তেওঁলোকক আওকাণ কৰা হ’ল। বহু ৰাজনৈতিক দলে গাঁৱৰ মানুহক ভাগ-বতৰা কৰি দোকান-পোহাৰ চলাই আছিল। ভাৰতীয় জনতা পাৰ্টিয়েও গাঁৱৰ লগত চলি থকা এই অন্যায়ৰ অন্ত পেলাইছে। আমাৰ চৰকাৰেও গাঁৱৰ উন্নয়নৰ বাবে ভল্ট খুলি দিলে। বুজিছা, হৰ ঘৰ জল যোজনাৰ বাবে সাড়ে তিনি লাখ কোটিতকৈও অধিক টকা খৰছ হৈ আছে। প্ৰধানমন্ত্ৰী আৱাস যোজনাৰ বাবেও লাখ লাখ কোটি টকা ব্যয় কৰা হৈছে। দশক দশক ধৰি অসম্পূৰ্ণ হৈ পৰি থকা জলসিঞ্চন প্ৰকল্পসমূহ সম্পূৰ্ণ কৰিবলৈ এক লাখ কোটি টকা ব্যয় কৰা হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰী গ্ৰামীণ সদক যোজনাতো ব্যয় কৰা হৈছে হাজাৰ হাজাৰ কোটি টকা। আনকি প্ৰধানমন্ত্ৰী কিষাণ সন্মান নিধিৰ অধীনতো চৰকাৰে প্ৰায় ডেৰ লাখ কোটি টকা পোনপটীয়াকৈ কৃষকৰ বেংক একাউণ্টলৈ প্ৰেৰণ কৰিছে। ইয়াত মধ্য প্ৰদেশৰ প্ৰায় ৯০ লাখ কৃষকেও এই আঁচনিৰ অধীনত ১৮.৫ হাজাৰ কোটি টকা লাভ কৰিছে। এই পুঁজিৰ পৰা ৰেৱাৰ কৃষকসকলেও লাভ কৰিছে প্ৰায় ৫০০ কোটি টকা। আমাৰ চৰকাৰে এম এছ পি বৃদ্ধি কৰাৰ উপৰি হাজাৰ হাজাৰ কোটি টকা গাঁও সমূহত উপস্থিত হৈছে। কৰ'না মহামাৰীৰ এই সময়ছোৱাত যোৱা তিনি বছৰে আমাৰ চৰকাৰে গাঁৱে-ভূঞে বসবাস কৰা দৰিদ্ৰ লোকসকলক বিনামূলীয়াকৈ ৰেচন দি আছে। দৰিদ্ৰ লোকৰ কল্যাণৰ বাবে এই আঁচনিৰ বাবে ৩ লাখ কোটিতকৈ অধিক টকা ব্যয় কৰা হৈছে।
সতীৰ্থসকল,
যেতিয়া গাঁৱত ইমানবোৰ উন্নয়নৰ কাম হয়, যেতিয়া ইমান টকা খৰচ হয়, তেতিয়া গাঁৱত কৰ্মসংস্থাপনৰ সুযোগো সৃষ্টি হয়। গাঁওবোৰত কৰ্মসংস্থাপন-স্বনিয়োজন ক্ষিপ্ৰ কৰাৰ স্বাৰ্থত কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে মুদ্ৰা যোজনাও চলাই আছে, যাতে গাওঁখনৰ ৰাইজক কাম দিব লাগে। মুদ্ৰা যোজনাৰ অধীনত বিগত বছৰবোৰত ২৪ লাখ কোটি টকাৰ সাহায্য প্ৰদান কৰা হৈছে। ইয়াৰ বাবেই গাঁওসমূহতো কোটি কোটি লোকে কৰ্মসংস্থাপন আৰম্ভ কৰিছে। আমাৰ ভগ্নী, কন্যা আৰু মাতৃসকলো মুদ্ৰা যোজনাৰ সৰ্বাধিক হিতাধিকাৰী। আমাৰ চৰকাৰৰ আঁচনিবোৰে গাঁৱে-ভূঞে নাৰীক কেনেদৰে সৱল কৰি আছে, নাৰীক অৰ্থনৈতিকভাৱে সবল কৰি তুলিছে, সেই বিষয়ে আজি সকলোতে চৰ্চা হৈছে। বিগত ৯ বছৰত ৯ কোটি মহিলাই আত্মসহায়ক গোটত যোগদান কৰিছে। ইয়াত মধ্যপ্ৰদেশতো ৫০ লাখৰো অধিক মহিলা আত্মসহায়ক গোটৰ সৈতে জড়িত। আমাৰ চৰকাৰত প্ৰতিটো আত্মসহায়ক গোটক বেংকৰ নিশ্চয়তা অবিহনে ২০ লাখ টকা পৰ্যন্ত ঋণ দিয়া হৈছে। বহু ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগৰ কমাণ্ড এতিয়া মহিলাসকলে চম্ভালিছে। ইয়াত ৰাজ্য চৰকাৰে প্ৰতিখন জিলাতে দিদি কেফেও বনাইছে। বিগত পঞ্চায়ত নিৰ্বাচনত আত্মসহায়ক গোটৰ সৈতে জড়িত প্ৰায় ১৭ হাজাৰ ভগ্নীক পঞ্চায়ত প্ৰতিনিধি হিচাপে নিৰ্বাচিত কৰা হৈছে। এইটো নিজৰ মাজতে অতি গৌৰৱৰ বিষয়। ইয়াৰ বাবে মধ্যপ্ৰদেশৰ নাৰী শক্তিক পুনৰবাৰ অভিনন্দন জনাইছো।
সতীৰ্থসকল,
আজি ইয়াত স্বাধীনতাৰ অমৃত মহোৎসৱতো সৰ্বাংগীন উন্নয়নৰ অভিযান আৰম্ভ হৈছে। ইয়াৰ দ্বাৰা এখন উন্নত ভাৰত গঢ়াৰ বাবে সকলোৰে প্ৰচেষ্টাৰ মনোভাৱ শক্তিশালী হ'বলৈ গৈ আছে। প্ৰতিখন পঞ্চায়ত, প্ৰতিটো প্ৰতিষ্ঠানৰ প্ৰতিনিধি, দেশৰ প্ৰতিজন নাগৰিকে এক উন্নত ভাৰতৰ বাবে একত্ৰিত হ’ব লাগিব। এইটো তেতিয়াহে সম্ভৱ যেতিয়া প্ৰতিটো মৌলিক সুবিধাই ১০০% হিতাধিকাৰীৰ ওচৰলৈ ক্ষিপ্ৰতাৰে, কোনো ধৰণৰ বৈষম্য নকৰাকৈয়ে উপনীত হয়। ইয়াত আপোনালোক সকলো পঞ্চায়ত প্ৰতিনিধিৰ ভূমিকা অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ।
ভাই-ভনীসকল,
কৃষিৰ সৈতে জড়িত নতুন ব্যৱস্থাৰ বিষয়ে পঞ্চায়তসমূহে এক সজাগতা অভিযান চলাইছে। আজি দেশত প্ৰাকৃতিক খেতিৰ সন্দৰ্ভত অতি ব্যাপক পৰিসৰত কাম চলি আছে। ইয়াতো ৰাসায়নিক খেতিৰ অসুবিধাৰ বিষয়ে আলোচনা কৰা হৈছে। আমি দেখিলোঁ যে কেনেকৈ আমাৰ ছোৱালীবোৰে আমাক সকলোকে পৃথিৱী মাতৃৰ দুখ-কষ্টৰ কথা কৈছিল। নাটক ব্যৱহাৰ কৰি পৃথিৱী মাতৃৰ বেদনা আমাৰ মাজলৈ লৈ গৈছে। ৰাসায়নিক খেতিৰ ফলত পৃথিৱী মাতৃৰ কি ক্ষতি হৈছে সেয়া আমাৰ এই কন্যা সন্তানসকলে অতি সহজভাৱে সকলোকে বুজাই দিছে। পৃথিৱীৰ এই আহ্বান আমি সকলোৱে বুজিব লাগিব। আমাৰ মাকক হত্যা কৰাৰ অধিকাৰ আমাৰ নাই। এই পৃথিৱীখনেই আমাৰ মাতৃ। সেই মাকক হত্যা কৰাৰ আমাৰ কোনো অধিকাৰ নাই। আমাৰ পঞ্চায়তসমূহে প্ৰাকৃতিক কৃষি সম্পৰ্কে এক জনজাগৰণ অভিযান চলাবলৈ আহ্বান জনালোঁ। ক্ষুদ্ৰ খেতিয়ক হওক, গৰুপালক হওক, মাছমৰীয়া ভাই-ভনী হওক, কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে চলাই থকা অভিযানত পঞ্চায়তৰ ডাঙৰ অংশগ্ৰহণ আছে। যেতিয়া আপুনি উন্নয়ন সম্পৰ্কীয় প্ৰতিটো কামত জড়িত হ’ব, তেতিয়া জাতিৰ সামূহিক প্ৰচেষ্টা শক্তিশালী হ’ব। ই অমৃতকালত উন্নত ভাৰত গঢ়াৰ শক্তি হৈ পৰিব।
সতীৰ্থসকল,
আজি পঞ্চায়তীৰাজ দিৱসত মধ্যপ্ৰদেশৰ উন্নয়নক নতুন গতি প্ৰদান কৰা আৰু বহুতো প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা আৰু উদ্বোধনী অনুষ্ঠানৰ আয়োজন কৰা হৈছে। ছিণ্ডৱাৰা-নৈনপুৰ-মাণ্ডলা দুৰ্গ ৰেল লাইনৰ বিদ্যুৎকৰণে এই অঞ্চলৰ জনসাধাৰণৰ দিল্লী-চেন্নাই আৰু হাওৰা-মুম্বাইৰ সৈতে সংযোগ আৰু অধিক সহজ কৰি তুলিব। আমাৰ জনজাতীয় ভাই-ভনীসকলৰ বাবেও ইয়াৰ যথেষ্ট উপকাৰ হ’ব। আজি ছিণ্ডৱাৰা-নৈনপুৰলৈও আৰম্ভ হৈছে নতুন ৰেল। এই নতুন ৰে’ল চলাচলৰ লগে লগে বহু নগৰ-গাঁও পোনপটীয়াকৈ সংযুক্ত হ’ব নিজৰ জিলা সদৰ ছিয়নীৰ সৈতে। এই ৰে’লসমূহৰ সহায়ত নাগপুৰ আৰু জবলপুৰলৈ যাবলৈও সহজ হ’ব। আজিৰে পৰা আৰম্ভ হোৱা নতুন ৰেৱা-ইটোৱাৰী-ছিন্দোৱাৰা ৰে’লখনে নাগপুৰৰ সৈতেও পোনপটীয়াকৈ ছিউনী আৰু ছিণ্ডৱাৰাক সংযোগ কৰিব। এই গোটেই অঞ্চলটো বন্যপ্ৰাণীৰ বাবে অতি বিখ্যাত। ইয়াত বৃদ্ধি পোৱা সংযোগে পৰ্যটন বৃদ্ধিৰ লগতে নতুন কৰ্মসংস্থাপনৰ সুযোগো সৃষ্টি কৰিব। ইয়াৰ দ্বাৰা কৃষক, ছাত্র-ছাত্রী, ৰে’লৰ দৈনিক যাত্ৰী, ক্ষুদ্ৰ ব্যৱসায়ী আৰু দোকানীসকল যথেষ্ট উপকৃত হ’ব৷ অৰ্থাৎ ডাবল ইঞ্জিন চৰকাৰে আজি আপোনাৰ সুখ দুগুণ কৰি তুলিছে।
সতীৰ্থসকল,
আজি আপোনাক আৰু এটা কথাৰ বাবে ধন্যবাদ জনাইছো। এতিয়া শিৱৰাজ জীয়ে অতি বিশদভাৱে বৰ্ণনা কৰিছে যে এই দেওবাৰে মান কি বাতৰ ১০০টা খণ্ড সম্পূৰ্ণ হ’বলৈ গৈ আছে। আপোনাৰ আশীৰ্বাদ, স্নেহ আৰু আপোনাৰ অৱদানৰ বাবেই আজি মান কি বাতে এই পৰ্যায়ত উপনীত হৈছে। মই মোৰ মন কি বাতত মধ্যপ্ৰদেশৰ বহু লোকৰ সাফল্যৰ কথা উল্লেখ কৰিছোঁ। ইয়াত থকা ৰাইজৰ পৰা লাখ লাখ চিঠি আৰু বাৰ্তা পাই আহিছো। এইবাৰ দেওবাৰে মান কি বাতত মইও আপোনালোকক আকৌ লগ পাবলৈ বহুত অপেক্ষা কৰি আছো। প্ৰতিবাৰৰ দৰে দেওবাৰেও আপোনালোকে মোৰ লগত নিশ্চয় যোগ দিব। এই অনুৰোধেৰে মোৰ কথা শেষ কৰি দিওঁ। আকৌ এবাৰ পঞ্চায়তী ৰাজ দিৱসৰ আন্তৰিক শুভেচ্ছা জনালোঁ। আপোনাক অশেষ ধন্যবাদ!
ভাৰত মাতা কী জয়,
ভাৰত মাতা কী জয়,
ভাৰত মাতা কী জয়।