Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the National Panchayati Raj Day in Rewa, Madhya Pradesh
24 APR 2023 3:47PM by PIB Delhi
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
Governor of Madhya Pradesh Shri Mangubhai Patel, Chief Minister Shivraj ji, my colleagues in the Union Cabinet, Giriraj ji, heading the Ministry of Panchayati Raj, MLAs, MPs, all other dignitaries, and my dear brothers and sisters gathered here in large numbers,
I bow down to Maa Vindhyavasini from this historical land of Rewa. This land belongs to the brave; it belongs to those who are ever ready to sacrifice for the country. I have come among you at Rewa countless times. And I have always been receiving your abundant love and affection. Even today, all of you have come in such a large number to bless us. I express my heartfelt gratitude to all of you. Best wishes to all of you, to more than 2.5 lakh Panchayats of the country, on the National Panchayati Raj Day. Today, along with you, more than 30 lakh Panchayat representatives are also connected with us virtually. This is certainly a very commanding picture of India's democracy. All of us are the representatives of the people. All of us are dedicated to this country, to this democracy. Our scope of work may be different, but the goal is the same – from public service to service towards the nation. I am happy that our Panchayats are implementing all the schemes made by the Central Government to make life easier for the rural poor.
Brothers and sisters,
Your work is going to be easier with the new system that has been launched here today by combining e-Gram Swaraj and GeM portal. Property cards have also been given to 35 lakh rural families of the country under the PM Svamitva Yojana. Today, the foundation stone and inauguration of projects worth more than 17,000 crore rupees related to the development of Madhya Pradesh have also taken place. These include railway projects, pucca houses for the poor and water related projects. I also congratulate all of you for these projects which make life easier for the rural poor and generate employment.
Friends,
All of us have dreamed of a developed India in this ‘Amrit Kaal’ of independence and are working day and night to fulfil it. To make India developed, it is necessary to develop the social system of the villages of India. To make India developed, it is necessary to develop the economic system of the villages of India. To make India developed, it is also necessary to develop the Panchayati system of the villages of India. Keeping this in mind, our government is continuously working to strengthen the Panchayati Raj system of the country. Today the villagers as well as the people across the country are witnessing how we are empowering the Panchayats and improving the facilities in the Panchayats as opposed to discrimination by the previous governments.
Before 2014, the Finance Commission's grant for Panchayats was less than Rs 70,000 crore. Will you remember the figure? If you say something, only then will I know that you will remember. Before 2014, it was less than 70,000 crores. How could so many Panchayats in such a huge country be able to discharge their duties with such a small amount? After the formation of our government in 2014, this grant to the Panchayats has been increased from 70,000 crore rupees to more than two lakh crore rupees. You can see the difference. Now you can imagine how we work. Let me give you two more examples. In the 10 years before 2014, only around 6,000 Panchayat Bhawans were built with the help of the Central Government. About 6,000 Panchayat Bhawans were built in the whole country! Our government has constructed more than 30,000 new Panchayat Bhawans within eight years. Now this figure will also tell you how dedicated we are towards the villages.
The previous government had also started a scheme to provide optical fibre to Gram Panchayats. But under that scheme, less than 70, not even 100, Gram Panchayats of the country were connected with optical fibre. That too in the nearby Panchayats on the outskirts of the cities! It is our government, which has provided optical fibre to more than two lakh Panchayats of the country. The difference is clear, friends. I do not want to go into the details of how the post-independence governments destroyed India's Panchayati Raj system. The system which existed hundreds of years, thousands of years before independence, the same Panchayati Raj system was not trusted after independence. Respected Bapu used to say that the soul of India resides in the villages. But the Congress ignored Gandhi's views as well. In the nineties, some formalities were done in the name of the Panchayati Raj, but still the Panchayats were not paid the attention they deserved.
Friends,
Since 2014, the country has taken up the cause of empowerment of its Panchayats. And today its results are visible. Today, Panchayats of India are emerging as the lifeblood of the development of villages. Gram Panchayat Development Plan is being worked out so that Gram Panchayats should develop the villages according to the requirements.
Friends,
We are also continuously reducing the gap between villages and cities with the help of Panchayats. In this era of digital revolution, Panchayats are also being made smart. Today, technology is being used extensively at the Panchayat level from planning to implementation. For example, you are doing so much for the construction of Amrit Sarovars. A lot of technology has been used at every level from choosing the place for these Amrit Sarovars to their completion. Today, the e-Gram Swaraj - GeM Integrated Portal has also been launched. This will make the process of procurement through Panchayats simple and transparent. The Panchayats will now be able to buy goods at a lower price and local small industries will also get a powerful medium to sell their goods. Be it tricycles for Divyangs or items related to the education of the children, everything will be easily available to the Panchayats on this portal.
Brothers and sisters,
We can also see another advantage of modern technology in the PM Svamitva Yojana. There was a lot of confusion regarding the property papers of the houses in the villages. As a result, it leads to disputes and there is a possibility of illegal possession as well. Now all these problems are being resolved with the PM Svamitva Yojana. Today, surveys are being conducted in every village with drone technology and maps are being prepared. On the basis of this, legal documents are being handed over to the people without any discrimination. So far, property cards have been given to 75,000 villages across the country. And I am happy that the Government of Madhya Pradesh is doing a very commendable job in this regard.
Friends,
Many times I wonder why the people of Chhindwara, whom you trusted for a long time, remained so indifferent towards your development, towards the development of this area. The answer lies in the thinking of some political parties. The party, which ran the governments for the longest time after independence, shattered the trust of our villages. The people, schools, roads, electricity, storage places, rural economy, were the least priorities of the government during the Congress rule.
Brothers and sisters,
The country cannot progress by giving step-motherly treatment to the villages where more than half of the country's population lives. Therefore, when you gave us the opportunity to serve the country in 2014, we gave top priority to the economy of the villages, the facilities in the villages and the interests of the people of the villages. The 10 crore gas connections that were given under the Ujjwala scheme were given to the people of the villages only. Under our government, more than 3.75 crore houses for the poor have been built across the country, out of which more than three crore houses have been built in the villages. And importantly, our sisters, daughters and mothers have ownership rights in most of these houses. There was such a tradition in our country that a house was in the name of a man, a shop was in the name of a man, a car was in the name of a man, a farm was in the name of a man. There was nothing in the name of women. We have changed this practice and our mothers, sisters and daughters became the owners.
Friends,
The BJP government has made crores of women of the country the owners of the house. And do you know that in today's time every PM Awas house is worth more than one lakh rupees. It means the BJP has made crores of sisters in the country as ‘lakhpati’ sisters. I bow down to all these ‘lakhpati’ sisters and request them to bless us so that millions more sisters become ‘lakhpati’ in the country. Today itself, four lakh people have entered into their pucca houses here. And a large number of them are ‘lakhpati’ sisters. I congratulate everyone.
Friends,
Most of the 2.5 crore households that got electricity under the PM Saubhagya scheme are from villages. They are my brothers and sisters living in villages. Our government has also started the Har Ghar Jal Yojana for the villagers. Due to this scheme, more than nine crore rural families of the country have started getting tap water at home in just three-four years. In MP too, only 13 lakh families living in villages used to get tap water. I am quoting this figure during the rule of the previous governments. Today, tap water has started reaching about 60 lakh houses in the villages of MP. And your district has become 100 percent in this regard.
Friends,
Earlier the people of our villages were not considered to have any right over the country's banks. Most of the people in the villages neither had bank accounts nor did they get any facilities from banks. Since they did not have bank accounts, the money sent to the poor was pilfered midway. Our government has completely changed this situation. We opened bank accounts of more than 40 crore people of the villages under the Jan Dhan Yojana. We increased the reach of banks to villages using post offices through India Post Payments Bank. We made lakhs of Bank Mitras and trained Bank Sakhis. Today its effect is visible in every village of the country. When the villages of the country got the benefit of banks, the people of the villages were helped in everything from farming to business.
Friends,
The earlier governments also committed great injustice to the villages of India. Earlier governments avoided spending money for the villages. Since the village was not a vote bank, they were ignored. Many political parties were promoting their self-interest by dividing the people of the villages. The Bharatiya Janata Party has also ended this injustice with the villages. Our government also opened the vault for the development of villages. More than 3.5 lakh crore rupees are being spent on the Har Ghar Jal Yojana. Lakhs of crores of rupees are also being spent on the PM Awas Yojana. One lakh crore rupees are being spent to complete the irrigation projects which were stalled for decades. Thousands of crores of rupees are also being spent on the PM Gramin Sadak Yojana. Even under the PM Kisan Samman Nidhi, the government has sent about 2.5 lakh crore rupees directly to the bank accounts of the farmers. In MP also, about 90 lakh farmers have also received Rs 18500 crore under this scheme. The farmers of Rewa have also received around Rs 500 crore from this fund. Thousands of crores of rupees have reached the villages in addition after our government increased the MSP of several food grains. In this period of Corona, our government has been giving free ration to the poor living in the villages for the last three years. More than three lakh crore rupees is being spent on this scheme for the welfare of the poor.
Friends,
When so many development works are undertaken in the villages, when so much money is spent, then employment opportunities are also created in the villages. In order to speed up the employment and self-employment in the villages, the Central Government is also running the Mudra Yojana to provide work to the people of the villages in the villages itself. Under the Mudra Yojana, people have been given assistance of Rs 24 lakh crores in the past few years. As a result, crores of people have started their business in the villages also. Our sisters, daughters and mothers are also the biggest beneficiaries of the Mudra Yojana. How our government's schemes are empowering women in villages, empowering women economically, it is the topic of discussion everywhere today. In the last nine years, nine crore women have joined self-help groups. Here in Madhya Pradesh too, more than 50 lakh women are associated with self-help groups. In our government, every self-help group is being given a loan of up to Rs 20 lakh without bank guarantee. Women are now handling many small scale industries. The state government has also made Didi Cafe in every district. In the last Panchayat elections, about 17,000 sisters associated with self-help groups were elected as Panchayat representatives. This in itself is a matter of great pride. I once again congratulate the women power of Madhya Pradesh for this feat.
Friends,
Today, the campaign for inclusive development has also started here in the Amrit Mahotsav of Independence. This is going to strengthen the spirit of ‘Sabka Prayas’ (everyone's effort) to build a developed India. Every Panchayat, representative of every institution and every citizen of the country will have to unite for a developed India. This is possible only when every basic facility reaches 100% beneficiaries expeditiously, without any discrimination. The role of all the Panchayat representatives is very important in this regard.
Brothers and sisters,
There is also a need to run an awareness campaign by the Panchayats about the new arrangements related to agriculture. Today, work is in progress on a very wide scale in the country regarding natural farming. Here also, there has been a discussion about the disadvantages of chemical farming. We saw how our daughters informed all of us about the suffering of Mother Earth. They have used plays to convey to us the pain of Mother Earth. These daughters have explained to everyone in a very simple way the harm being done to Mother Earth due to chemical farming. We all have to understand this call of the earth. We do not have the right to kill our mother. This earth is our mother. We have no right to kill that mother. I urge that our Panchayats should run a public awareness campaign regarding natural farming. Panchayats have a huge role in the campaigns being run by the Central Government to help small farmers, cattle herders and fishermen. When you get involved in every development related activity, the collective efforts of the nation will get strengthened. This will become the energy for building a developed India in ‘Amrit Kaal’.
Friends,
Today, the foundation stone and inauguration of many projects giving new impetus to the development of Madhya Pradesh has taken place on the Panchayati Raj Day. The electrification of Chhindwara-Nainpur-Mandla Fort rail line will further ease the connectivity of the people of this region to Delhi-Chennai and Howrah-Mumbai. It will also be of great benefit to our tribal brothers and sisters. Today new trains have also started from Chhindwara to Nainpur. These new trains will help many towns and villages to connect directly to their district headquarters Chhindwara, Seoni. With the help of these trains, it will also be easy to go to Nagpur and Jabalpur. The new Rewa-Itwari-Chhindwara train that has started today will also connect Seoni and Chhindwara directly with Nagpur. This entire region is very famous for its wildlife. The increasing connectivity here will also increase tourism and create new employment opportunities. Farmers, students, daily passengers of railways, small businessmen and shopkeepers will be greatly benefited by this. That is, the double engine government has doubled your happiness today.
Friends,
Today I want to thank you for one more issue. Shivraj ji has described in great detail about the completion of 100 episodes of ‘Mann Ki Baat’ this Sunday. It is because of your blessings, affection and contribution that ‘Mann Ki Baat’ has reached this position today. I have mentioned the achievements of many people of Madhya Pradesh in my ‘Mann Ki Baat’. I have been receiving lakhs of letters and messages from the people here. I am eagerly waiting to meet you again this Sunday in ‘Mann Ki Baat’. Because it is a century, isn't it? And the century has its own importance in our country. Do join me on Sunday like you do every time. With this request, I end my speech. Once again, I wish you all a very happy Panchayati Raj Day. Thank you very much!
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা মধ্য প্রদেশকী রিৱাদা পাংথোকপা পঞ্চায়তী রাজ নুমিৎকী থৌরমদা থমখিবা ৱারোল
24 APR 2023 3:47PM by PIB Imphal
ভারত ইমানা য়াফরে
ভারত ইমানা য়াফরে
মধ্য প্রদেশকী রাজ্যপাল শ্রী মঙ্গু ভাই পতেল, মুখ্য মন্ত্রী ভাই শিবরাজজী, ঐহাক্কী কেন্দ্রগী মন্ত্রী মন্দলগী মরুপ, পঞ্চায়তী রাজ মন্ত্রালয়বু লুচিংবীরিবা ভাই গিরিরাজজী, এম.এল.এ., এম.পি., অতোপ্পা মীথুংলেন অমসুং মশিং য়াম্না লেংবীরক্লিবা ঐহাক্কী নুংশিরবা ইচিল ইনাওশিং!
রিৱাগী পুৱারী ওইরবা মফমসিদগী ঐহাক্না ইমা বিন্ধ্যবাসিনীগী মফমদা খুরুমজরি। লমদম অসি লৈবাক্কীদমক্তা মথৱাই থাখিবা থৌনা ফবশিংগী লমদম্নি। ঐহাক্না রিৱাদা মশিং থীঙমদনা লাক্লে, অদোমগী মরক্তা কয়ারক হন্না লাকখ্রে। অদোম্না ঐহাক্না লাকপা খুদিংদা য়াম্না নুংশিনা লোয়নবীখি। ঐহাকপু থৌজালবীনবগীদমক্তা ঙসিসু অদোম্না মশিং য়াম্না লাকপীরি। ঐহাক্না অদোম পুম্নমকপু থম্মোই শেংনা থাগৎচরি। অদোম খুদিং, লৈবাক্কী লাক্ষ অনি মখায় হেনবা পঞ্চায়তপু লৈবাক্কী পঞ্চায়তী রাজ নুমিৎ অসিদা য়াইফ পাউজেল পীজরি। অদোমগা লোয়ননা পঞ্চায়তকী মীহুত লাক্ষ 30 হেনবনা ঐখোয়গা ভর্চুএলগী খুত্থাংদা পুল্লি। মসিমক ভারতকী লোকতন্ত্রগী মপাঙ্গল লৈবগী শক্তম অমনি। ঐখোয় পুম্নমক মীয়ামগী মীহুৎনি। ঐখোয় পুম্নমক লৈবাক অমসুং লোকৎন্ত্রা অসিগীদমক্তা কত্থোক্লবনি। ঐখোয়গী থবক্না তোঙান-তোঙাঞ্জরবসু ঐখোয়গী পান্দমদি অমত্তনি – মীয়ামগী সেবা তৌদুনা লৈবাক্কী সেবা তৌবা। কেন্দ্র সরকারনা খুঙ্গং অমসুং লাইরবশিংগী পুন্সি নুংঙাইহন্নবা স্কিম কয়া শেম্লিবশিংবু পঞ্চায়তনা থম্মোই শেংনা থবক্তা ওন্থোক্লিবা অসিদা ঐহাক্না নুংঙাইজৈ।
ইচিল ইনাওশিং,
ইগ্রাম স্বরাজ অমসুং GeM পোর্তেল পুনশিন্দুনা অনৌবা পথাপ অমা ঙসি হৌদোক্লিবা অসিনা অদোমগী থবকশিংবু হেন্না লাইথোকহল্লগনি। পি.এম. স্বামিত্বা য়োজনাগী মখাদা লৈবাক্কী খুঙ্গংগী ইমুং লাক্ষ 35কী মফমদা প্রোপর্তী কার্দ পীখ্রে। ঙসিদি, মধ্য প্রদেশকী চাউখৎ থৌরাংগা মরী লৈনবা লুপা করোর লিশিং 17গী শেনফম হেনবগী প্রোজেক্ত কয়া শঙ্গাবগা লোয়ননা উরেপ উয়ুং তম্লে। মসিদা রেলৱে, লাইরবশিংগী পক্কা য়ুম শাবা, ঈশিংগী মরী লৈনবা প্রোজেক্ত কয়া য়াওরি। খুঙ্গংগী লাইরবশিংগী পুন্সি হেন্না নুংঙাইহনবা, থবক পীবগী প্রোজেক্তশিং অসিগীদমক্তা ঐহাক্না অদোম্বু অমুক্কা হন্না থাগৎচরি।
মরুপশিং,
নিংতম্বগী অমৃত কাল অসিদা ঐখোয়না চাউখৎপা ভারত অমা পুরক্নবা পান্দম থম্লি, মসি মঙফাওনহন্নবগীদমক্তা অহিং নুংথিল নাইদনা হোৎনরি। ভারতপু চাউখৎহন্নবগীদমক্তা ভারতকী খুঙ্গংগী খুন্নাইগী খুদোংচাবশিংগী ফগৎহনবগী মথৌ তাই। ভারতকী খুঙ্গংগী পঞ্চায়তকী পথাপশিং চাউখৎহনবগী মথৌ তাই। ঐখোয়গী সরকারনা মসিগী ৱাখল্লোন অসিগা লোয়ননা লৈবাক্কী পঞ্চায়তী রাজকী পথাপ্পু মপাঙ্গল লৈহন্নবা লেপ্তনা হোৎনরি। মমাংগী সরকারনা পঞ্চায়তকী মফমদা করম্না মীচঙ মীখায় নাইরম্বা, মদুবু ওন্থোক্তুনা ঐখোয়না মখোয়গী মপাঙ্গল করম্না হেনগৎহল্লি, পথাপশিং করম্না ফগৎহল্লি হায়বসিদি খুঙ্গংগী মীয়াম্না উরে, লৈবাক্কী মীয়াম্না উরে। ইং 2014গী মমাংদা পঞ্চায়তকী ফাইনান্স কম্মিসনগী গ্রান্তশিং অসি লুপা করোর লিশিং 70দগী হন্থনা লৈরম্মি। মশিং অসি অদোম নিংশিংবীয়ুকো? অদোম্নসু খরা হায়রবদি, ঐহাকসু নিংশিংগনি, অদোম নিংশিংবীয়ুকো? ইং 2014গী মমাংদা কাইথরম্লিবা য়ামদ্রবা লুপা করোর লিশিং 70 অসিনা অশুক চাউরবা লৈবাক্কী মশিং য়াম্লবা পঞ্চায়তশিংনা করম্না থবক তৌবা ঙম্লমগনি? ইং 2014দা ঐখোয়গী সরকার লাক্লবা মতুংদা পঞ্চায়তকীদমক্তা কাইথবা শেনফম্বু লুপা করোর লিশিং 70দগী হেনগত্তুনা লুপা করোর লাক্ষ 2 হেলহনখি। ঐহাক্না মশিং কয়া হায়খি? হৌজিক্না কয়া ওইরে? থবক করম্না তৌই হায়বসি অদোম্না হৌজিক খঙলম্লগনি। ঐহাক খুদম অনি পীজগে। ইং 2014গী মমাংগী চহি 10গী মতমগী ৱারী লিজগে। কেন্দ্র সরকারগী তেংবাংদগী পঞ্চায়ত ভবন চাউরাক্না লিশিং 6মুক শাখি। ঐখোয়গী সরকারনা চহি 8কী মনুংদা অনৌবা পঞ্চায়ত ভবন লিশিং 30 হেন্না শাখ্রে। ঐখোয়না খুঙ্গংগীদমক্তা কয়া য়াম্না খনবগে হায়বা মশিং অসিনা তাক্কনি। মমাংগী সরকারনা গ্রাম পঞ্চায়তশিংদা ওপ্তিকেল ফাইবর য়ৌহন্নবা থবক হৌরম্মি। অদুবু, স্কিম অদুগী মখাদা 100শু শুদবা লৈবাক্কী শুপ্নগী 70দগী তাবা পঞ্চায়তশিংদা ওপ্তিকেল ফাইবর য়ৌহল্লম্মি। মদুসু শহরগা নক্নবা পঞ্চায়তশিংদা। লৈবাক্কী লাক্ষ অনিদগী হেনবা পঞ্চায়তশিংগী মফমদা ওপ্তিকেল ফাইবর য়ৌহল্লিবা অসিদি ঐখোয়গী সরকারনি। খেন্নবা ময়েক শেংলেকো মরুপশিং। নিংতম্বা ফংলবা মতুংদা সরকারনা ভারতকী পঞ্চায়তশিংগী খুদোংচাব করম্না মাঙহনখি হায়বসিগী মতাংদা ঐহাক কুপ্না চঙনিংদ্রে। নিংতম্বা ফংদ্রিঙৈগী চহি কয়া-কয়াগী মমাংদা লৈরম্বা পঞ্চায়তকী পথাপশিংদা নিংতম্বা ফংলবা মতুংদা থাজবা থম্বীখিদে। নুংশিরবা বাপুনা হায়বীরম্মি, ভারতকী থৱাইদি খুঙ্গংদা লৈবনি। অদুবু কোংগ্রেসনা গান্ধীজীগী ৱা তাশিন্নদ্রে। মরিফুতরাগী দিকেদতা পঞ্চায়তী রাজকী মিংদা চিঞ্জাকপুদি য়েন্থোকখি, অদুবু পঞ্চায়তকী মাইকৈদা মিৎয়েংদি চঙবীখিদে, তঙাইফদবদি মদুনি।
মরুপশিং,
লৈবাক অসিনা ইং 2014গী মতুংদা পঞ্চায়তশিংবু মপাঙ্গল হাপ্নবা অচৌবা থৌদাং লৌখি। মদুগী মহৈদি ঙসি উবা ফংলে। ভারতকী পঞ্চায়তশিংনা ঙসিদি খুঙ্গংগী চাউখৎ থৌরাংগী থৱাই ওইরে। গ্রাম পঞ্চায়তশিংনা খুঙ্গংগী তঙাই ফদবগী মতুং ইন্না চাউখৎ থৌরাং লৈহন্নবগীদমক্তা গ্রাম পঞ্চায়ত বিকাস য়োজনা শেমদুনা থবক পায়খৎলি।
মরুপশিং,
শহর অমসুং খুঙ্গগী মরক্তা লৈরিবা খেন্নবশিংবু হন্থহন্নবা ঐখোয়না পঞ্চায়তকী খুত্থাংদা হোৎনরি। দিজিতেল ইহৌগী মতমসিদা ঐখোয়না পঞ্চায়তশিংবুসু স্মার্ত ওইহল্লে। ঙসিদি, পঞ্চায়তকী থাক্তা স্কিম শেম্বদগীনা থবক্তা ওন্তোকপা ফাওবদা তেক্নোলোজী নিংথীনা শিজিন্নরি। অদোম্না অমৃত সরোবরগী মতাংদা থবক তৌনরি। মসিগী অমৃত সরোবর অসিগী মফম খনবগী থবকশিংদা ঐখোয়না তেক্নোলোজী য়াম্না শিজিন্নখি। ঙসিদি, মফমসিদা ইগ্রাম স্বরাজ অমসুং GeMগী অপুনবা পোর্তেল অমসু হৌদোক্লি। মসিনা পঞ্চায়তশিংনা পোৎ লৈবগী থৌওংদা য়াম্না লাইথোকহল্লগনি। পঞ্চায়তকী মমলদা পোৎ-চৈ লোইনা ফংলগনি অমসুং লোকেলগী ইন্দস্ত্রীশিংসু মশাগী পোত্থোক য়োঞ্জবগী কান্নবা প্লেতফোর্ম অমা ফংগনি। দিব্যাংশিংগী ত্রাইসাইকল নত্ত্রগা অঙাংগী মহৈ তম্বদা চঙবা পোৎলম খুদিংমক পঞ্চায়তশিংনা পোর্তেল অসিদগী য়াম্না লাইনা লৈবা য়ারগনি।
ইচিল ইনাওশিং,
মোদর্ন তেক্নোলোজী শিজিন্নবগী কান্নবা অমা ঐখোয়না প্পি.এম. স্বামিত্বা স্কিমদা উবা ফংলি। ঐখোয়গী মফমশিংদা খুঙ্গংগী য়ুমশিংগী প্রোপর্তী কার্দকী মতাংদা উংখৎনবা য়াম্না থোকই। মসিগী মতাংদা খৎন-চৈনবা, লম খোপচিল্লকদরা হায়বগী চিংবা য়াম্না লৈ। অদুবু, পি.এম. স্বামিত্বা য়োজনা লাকপদগী ফিভম অসিদা অহোংবা য়াম্না লাক্লে। ঙসিদি, খুঙ্গং খুদিংদা দ্রোন তেক্নোলোজী শিজিন্নদুনা সর্ভে পাংথোক্লি, মেপ য়েক্লি। মসিদা য়ুম্ফম ওইদুনা, মীচঙ মীখায় অমত্তা নাইদনা আইনগী ওইবা লমগী চে-চাং মীয়ামগী মখুত্তা শিন্নরি। হৌজিক ফাওবদা লৈবাক অসিগী খুঙ্গং লিশিং 75তা প্রোপর্তী কার্দ য়েন্থোকপগী থবক লোইশিনখ্রে। মসিদা মধ্য প্রদেশ সরকারনা মশক থোকপা থবক পাংথোকখিবা অসিদা ঐহাক্না য়াম্না নুংঙাইবা ফাওই।
মরুপশিং,
অদোম্না মতম শাংবদগী থাজবা থমদুনা লাক্লিবশিংনা ছিন্দ্বারাগী চাউখৎ থৌরাংদা মিৎয়েং চঙবীদনা অমসুং উশিন্নদনা করিগী লৈরিবনো হায়না ঐহাক্না য়াম্না তত্তনা খল্লি। মসিগী পাউখুমদি রাজনিতীগী ৱাখল খনবগী মতৌদা লৈরে। নিংতম্বা ফংলবা মতুংদা খ্বাইদগী শাংনা সরকার পায়রম্বশিংনা খুঙ্গংগী থাজবা পুম্নমক মাঙহল্লে। খুঙ্গংদা লৈবা মীওই, খুঙ্গংগী স্কুল, খুঙ্গংগী মৈ, খুঙ্গংগী পোৎ চৈ থম্নবা মফম, খুঙ্গংগী শেন্মিৎলোন্দা কোংগ্রেসকী সরকারগী মিৎয়েং চঙফম থোকপা হীরমশিংদা খ্বাইদগী অনেম্বা থাক্তা থম্বীখি।
ইচিল ইনাওশিং,
লৈবাক্কী মীশিংগী তংখাই অমা লৈরিবা খুঙ্গংগী মফমদা অসিগুম্বা থৌওং চত্থদুনা লৈবাক্না মাঙজিল থানা চৎপা কৈদৌনুংদা ঙম্লোই। মরম অদুনা, ইং 2014গী মতুংদা, মীয়াম্না ঐখোয়দা লৈবাক সেবা তৌবগী খুদোংচাবা পীবিখিবা মতমদা, ঐখোয়না খুঙ্গনগী শেন্মিৎলোন, ফেস্লিতী, মীয়ামগী অপাম্ববু খ্বাইদগী অহানবা মিৎয়েং চঙখি। উজ্বালা য়োজনাগী মখাদা গ্যাস কন্নেক্সন করোর 10 লেম্না পীখিবা অদু খুঙ্গংগী মীয়ামগী য়েংদুনা পীখিবনি। ঐখোয়গী সরকারনা লাইরবশিংগীদমক্তা লৈবাক শিনবা থুংবদা য়ুম করোর 4.5 হেন্না শাখিবশিংগী মনুংদা য়ুম করোর অহুম হেনবদি খুঙ্গংদা শাখিবনি। মসিগী য়ুম অয়াম্বগী মপুবু ইমা, ইচে-ইচলশিং ওইহনখি। য়ুম, দুকান, গারী, লবুক লৈবা মতমদা নুপীগী মিংদা লৈবগী চৎনবী ঐখোয়গী লৈবাক্তা চৎনৈ, নুপীশিংগী মিংদা করিমত্তা পাংথোক্তে। ঐখোয়না ৱাখল্লোন অসি হোংদোক্লে অদুগা ঐখোয়গী ইমা, ইচে-ইচলশিংবু য়ুম মপু ওইহনখ্রে।
মরুপশিং,
বি.জে.পি.না লৈবাক্কী নুপী কয়াবু য়ুম্বুরেম্বী ওইহনখি। পি.এম. অৱসকী য়ুম খুদিংমক লুপা লাক্ষ অমগী মথক্তা লোইনা শাই হায়বা খঙলম্লগনি। অদুনা হায়বদি, বি.জে.পি.না লৈবাক্কী ইচে-ইচল কয়াবু লাক্ষপতি ওইহল্লে হায়বনি। ঐহাক্না লাক্ষপতি ইচেল-ইচলশিংবু কোক নোঞ্জরি, ইচে ইচল করোর কয়াবুসু লাক্ষপতি ওইহনবগী থবক মখা তানা পাংথোকপা ঙম্নবা থৌজাল পীবিয়ু। ঙসিমকসু মীওই লাক্ষ মরি হেনবনা মশাগী পক্কা য়ুমদা ঙসি চঙনখ্রে। মসিগী মনুংদা ইচেল মশিং অয়াম্বসু লাক্ষপতি ওইবা য়াওরিবনি। ঐহাক্না পুম্নমকপু থাগৎচরি।
মরুপশিং,
পি.এম. সৌভাগ্যা য়োজনাগী মখাদগী য়ুম করোর অনি মখায়দা মৈ ফংলিবশিং অসিগী মরক্তগী অয়াম্বা য়ুমদি খুঙ্গংদা লৈবা ঙাক্তনি। খুঙ্গংদা লৈবা ইচিল ইনাওশিংনা ফংবনি। ঐখোয়গী সরকারনা খুঙ্গংগী য়ুম্থোং খুদিংদা তোতি ঈশিং ফংহন্নবা স্কিম চলায়বসু হৌদোকখি। স্কিম অসিগী মখাদা শুপ্নগী চহি অনি অহুমগী মনুংদা খুঙ্গংগী ইমুং করোর 9গী মথক্তা তোতি ঈশিং ফংহনখি। এম.পি.দা লৈবা খুঙ্গংশিংগী ইমুং শুপ্নগী লাখ 13দা তোতি ঈশিং ফংলম্বনি। অদুবু, হৌজিক্তি খুঙ্গংগী য়ুম চাদা হুম্ফুগী মফমদা তোতি ঈশিং ফংলে। অদুগা অদোমগী জিলা অসিদদি চাদা চাম্মনা তোতি ঈশিং ফংলবনি।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী মীয়ামশিং অসিগী বেঙ্কতা হক অমত্তা লৈ হায়না খল্লম্মি, মখোয়বু বেঙ্কশিংনা কাওথোকপীরম্মি। খুঙ্গংগী মীওই অয়াম্বগী বেঙ্ক একাউন্ত অমত্তা লৈনরমদে অদুনা বেঙ্ককী খুদোংচাবা অমত্তা মখোয়না ফংলমদে। সরকারনা লাইরবশিংগীদমক্তা শেল থাদরকপশিংসু বেঙ্ক একাউন্ত লৈতবনিনা মরক্তা অদুমক হাইহৎপীরম্মি। ঐখোয়গী সরকারনা মসিবু মপুং ফানা ওন্থোক্লে। ঐখোয়না জন ধন চলায়দুনা খুঙ্গংগী মীওই করোর 40 হেনবগী বেঙ্ক একাউন্ত হাংদোকখি। ঐখোয়না ইন্দিয়া পোস্ত পেমেন্ত বেঙ্ককী মতেংদগী পোস্ত ওফিস শিজিন্নদুনা খুঙ্গংশিংদা বেঙ্ককী খুদোংচাবা য়ৌশিলহনখি। ঐখোয়না বেঙ্ক মিত্রা লাখ কয়া শেমখি, বেঙ্ক সখীশিংবু ত্রেনিং তৌখি। ঙসিদি ঐখোয়না খুঙ্গং খুদিংদা মসিগী কান্নবা উবা ফংলে। বেঙ্ককী মীয়ামদা বেঙ্ককী পাঙ্গল ফংনরকপা মতমদা, লৌউবদগী হৌরগা কারবার তৌবা ফাওবদা খুঙ্গংগী মীয়ামগী মতেং য়াম্না ওইরে।
মরুপশিং,
মমাংগী সরকারনা ভারতকী খুঙ্গংগী মফমদা মীচঙ মীখায় নাইবগী অচৌবা থৌওং অমগসু পাংথোক্লম্মি। মমাংগী সরকারনা খুঙ্গংদা শেল থাদরমদে। খুঙ্গং অসিদি মহৌশানা ভোতবেঙ্ক ওইদবনিনা উশিন্নদনা অদুমক লৈথোক্লম্মি। খুঙ্গংগী মীয়াম্বু তোখায়না তাহন্দুনা রাজনিতীগী লিলা য়াম্না শান্নবীরম্মি। খুঙ্গংগী মফমদা অসুম্না তৌবীরিবশিংবু ভারতিয়া জনতা পার্তীনা লোইশিনখি। ঐখোয়না খুঙ্গংগী চাউখৎ থৌরাংগীদমক্তা পাক্সি হাংদোকখি। হর ঘর জল য়োজনাদা চাউরাক্না লুপা করোর লাক্ষ অহুম হেন্না থাদরি। পি.এম. অৱস য়োজনাদা লুপা করোর লাক্ষ কয়া হেন্না থাদরি। দিকেদ কয়াদগী লোইশিন্দনা লাক্লবা ইরিগেসনগী প্রোজেক্তশিং লোইশিন্নবা লুপা করোর লাক্ষ অমা হেন্না থাদখি। পি.এম. গ্রামীন শরক য়োজনাগী মখাদা লুপা করোর লিশিং কয়া থাদরি। পি.এম. সম্মান নিধীগী মখাদা লৌমীশিংগী বেঙ্ক একাউন্ততা লুপা করোর লাক্ষ অনি মখায় হেন্না হাপখ্রে। এম.পি.গী চাউরাক্না চাদা 90গী লৌমীশিংনা স্কিম অসিগী মখাদগী লুপা করোর লিশিং 18.5 ফংখ্রে। মসিগী নিধীগী স্কিম অসিদগী রিৱাগী লৌমীশিংনা চাউরাক্না লুপা করোর 500মুক ফংনখি। ঐখোয়গী সরকারনা MSP হেনগৎখিবা অদুদগী খুঙ্গংগী মফমশিংদা লুপা করোর লিশিং কয়াসু ফংনখি। কোরোনাগী ইরাংগী মতমসিদা ঐখোয়না খুঙ্গংগী মীয়ামদা চহি অহুমদগী লেম্না রাসন পীদুনা লাক্লি। লাইরবশিংগী য়াইফ য়ুম্বালগীদমক্তা পায়খৎলিবা প্রোগ্রাম অসিদসু লুপা করোর লাক্ষ 3 হেন্না চঙখ্রে।
মরুপশিং,
চাউখৎ থৌরাংগী থবক কয়া খুঙ্গংদা পায়খৎলিবা, শেল কয়া অমা থাদরিবা অসিনা থবক্কী খুদোংচাবা কয়াসু লৈহনখি। মশানা মশাবু থবক পীজবা অমসুং মশাগী খুঙ্গংমক্তদা থবক পীজবা ঙমহন্নবগীদমক্তা সরকারনা মুদ্র স্কিম চলায়রি। মুদ্র স্কিমগী মখাদা হৌখিবা চহিশিংদা মীয়ামগী মফমদা লুপা করোর লাক্ষ 24গী মতেং পীখ্রে। মসিদগী খুঙ্গংগী মফমদসু মীওই করোর কয়ান অমনা মশাগী থবক হৌদোকচখি। ঐখোয়গী ইমা, ইচে-ইচলশিংনা মুদ্র য়োজনাগী মশিং য়াম্লবা বেনিফিশরীশিং ওইরি। ঐখোয়গী সরকারনা খুঙ্গংদা নুপীশিংগী মপাঙ্গল করম্না হাপ্লি, খুঙ্গংগী নুপীশিংদা শেন্মিৎলোনগী লমদা করম্না তেংবাংলি হায়বগী মতাংদা মাইকৈ খুদিংদা ৱারী শানরি। মমাংগী চহি 9দা নুপী করোর 9না সেল্ফ হেল্প গ্রুপশিংদা য়াওখি। মধ্য প্রদেশতা নুপী লাক্ষ 50 হেনবনা সেল্ফ গ্রুপকী মেম্বর ওইরি। ঐখোয়গী সরকারনা সেল্ফ হেল্প গ্রুপশিংগী মফমদা গেরেন্তী য়াওদনবা লুপা লাক্ষ 20 ফাওবগী লোন লৌবা য়াহল্লি। মফমসিগী রাজ্য সরকারদি জিলা খুদিংদা দিদি কেফে ফাওবা শাখ্রে। মমাংগী পঞ্চায়তকী মীখলদা সেল্ফ হেল্প গ্রুপকা মরী লৈনবা ইচে-ইচল চাউরাকপা লিশিং 17পু পঞ্চায়তকী মীহুৎ ওইনা খনখি। মসিমক য়াম্না চাউথোকচনিংঙাই ওইবা ৱাফম অমনি। ঐহাক্না মধ্য প্রদেশকী নারিশক্তি অসিগীদমক্তা ঐহাক্না অমুক্কা হন্না থাগৎচরি।
মরুপশিং,
নিংতম্বগী অমৃত মহোৎসবকী মতমসিদা হোলিস্তিক দিভেলপমেন্ত পুরক্নবা খোংথাং অমসু ঙসি মফমসিদা হৌদোক্লে। মসিনা চাউখৎপা ভারত অমা পুরক্নবগীদমক্তা সবকা প্রয়াসকী ৱাখল্লোনবু মপাঙ্গল হাপ্লগনি। চাউখৎপা ভারত অমগীদমক্তা লৈবাক্কী পঞ্চায়ত, লুপ খুদিংগী মীহুৎ, মীয়াম খুদিংনা অমত্তা ওইবা তাই। কান্নবা খুদিংমক বেনিফিশরী খুদিংদা চাদা চাম্মা ফংলবা, মীচাঙ মীখায় নাইদনা ফংলবা মতমদা মসি ওইথোক্কনি। মসিদা অদোম পঞ্চায়তকী মীহুৎশিংগী অচৌবা থৌদাং লৈরি।
ইচিল ইনাওশিং,
লৌউ-শিংউগী অনৌবা ফেসিলিতীগী মতাংদা মীয়ামদা এৱিয়র্নেস পীবগী থবকশিং পঞ্চায়তশিংনা তেংবাংদুনা পাংথোকপা য়াই। নেচরেল ফার্মিংগী মতাংদা লৈবাক অসিনা পাক শন্না থবক কয়া পায়খৎলি। কেমিকেল ফার্মিংনা অকায়বা পুরকপগী মতাংদা মফমসিদা ৱারী কয়া শান্নখি। ঐখোয়গী ইচানুপীশিংনা লৈহাও ইমাদা অকায়বা পীবগী মতাংদা ঐখোয়দা পাউদম্লি। ইমা পৃথিবীনা ফাওরিবা চৈথেংবু জগোই লিলাগী খুত্থাংদা উৎলি। কেমিকেল শিজিন্নবা লৌউদগী ঐখোয়গী ইমা লৈহাওদা নংহল্লিবা অকায়বশিংবু ঐখোয়গী ইচানুপীশিংনা য়াম্না লায়বা পাম্বৈ শিজিন্নদুনা তাকপীরি। ঐখোয়না ইমা লৈহাওগী খোল্লাও তাফম থোকই। লৈহাও অসি ঐখোয়গী ইমানি। ঐখোয়দা ইমাবু হাৎপগী হক লৈতে। ঐখোয়গী পঞ্চায়তশিংনা নেচরেল ফার্মিংগী মতাংদা থবক পায়খৎহন্নিংই। অপীকপা লৌমী, য়েন-ঙানু লোইবা, ঙা ফাবা ইচিল ইনাও ওইরো, মখোয়গী তেংবাংগীদমক্তা কেন্দ্র সরকারনা চলায়রিবা খোঙথাং অসিদা পঞ্চায়তশিংনা অচৌবা থৌদাং য়াওরি। অদোম্না চাউখৎ থৌরাংগা মরী লৈনবা থবক খুদিংদা শরুক য়াবা মতমদা, লৈবাক্না হোৎনরিবশিংগী মহৈ ফংগনি। মসিমক্না অমৃত কাল অসিদা চাউখৎপা ভারত অমা ওইহনবগী পাঙ্গল ওইগনি।
মরুপশিং,
ঙসিগী লৈবাক্কী পঞ্চায়তী রাজ নুমিৎ অসিদা মধ্য প্রদেশকী চাউখৎ থৌরাংদা খোঙজেল হাপকদবা প্রোজেক্ত কয়া শঙ্গাবগা লোয়ননা উরেপ উয়ুং তম্লে। ছিন্দ্বারা-নৈনপুর-মন্দলা ফোর্ত রেল লাইন ইলেক্ত্রিফিকেসন তৌবনা লমদম অসিগী মীয়ামগী দিল্লী-চেন্নৈ অসুং হৌরা-মুম্বাই ফাওবগী কন্নেক্তিবিতী হেন্না ফগৎহল্লগনি। ছিন্দ্বারা-নৈনপুর লম্বীগী অনৌবা ত্রেনসু ঙসিদগী হৌরে। মসিগী অনৌবা ত্রেন অসি চেনবদগী তাউন অমসুং খুঙ্গংগা ঐখোয়গী ছিন্দ্বারা জিলাগী হেদক্বার্তরগা হকথেংননা শম্নরগনি। ত্রেন অসিনা নাগপুর অমসুং জবলপুর চৎপদা লাইহল্লগনি। ঙসিদগী চেনবা হৌরিবা রিৱা-ইতৱারি-ছিন্দ্বারা ত্রেন অসিনা শিবনি অমসুং ছিন্দ্বারাবু নাগপুরগা হকথেংননা শম্নরগনি। মসিগী অপুনবা লমদম অসিদি মখোয়গী ৱাইল্দ লাইফকীদমক্তা মমিং চৎলি। মফমসিগী চাউখৎলক্লিবা কন্নেক্তিবিতীনা লমদমসিগী তুরিজম্বুসু হেন্না চাউখৎহনগনি, থবক্কী অনৌবা খুদোংচাবা কয়া পীগনি। মসিনা লৌমী, মহৈরোই, নুমিৎ খুদিংগী রেল তোংদুনা চৎলিবা, অপীকপা কারবার তৌরিবা অমসুং দুকান ফম্বশিংদা কান্নবা য়াম্না পীগনি। মসিনা হায়বদি দবল ইঞ্জিন সরকার অসিনা অদোমগী খুদোংচাবশিংসু দবল ওইহল্লে হায়বনি।
মরুপশিং,
ঙসিদি, ঐহাক্না অদোম পুম্নমকপু ৱাফম অমগীদমক্তা ইকায় খুম্নজনিংই। হন্দক্কী নোংমাইজিং নুমিত্তা মন কী বাতকী 100শুবা তাঙ্কক মপুং ফারগনি হায়না শিবরাজজীনা তম্বীখ্রে। অদোম পুম্নমক্কী থৌজাল, মীনুংশি অমসুং শরুক য়াবনা মন কী বাতনা ঙসিগী থাক অসিদা য়ৌরক্লিবনি। ঐহাক্না মধ্য প্রদেশকী চাউখৎ থৌরাংগী মতাংদা মন কী বাত্তা কয়ারক হন্না ৱারী শাখ্রে। মফমসিগী মীয়ামগী চিথী অমসুং পাউতাক কয়া অমা ঐহাক্না হৌজিকসু ফংজরি। ঐহাক্না হন্দক্কী নোংমাইজিং নুমিৎকী মন কী বাত্তা অদোম পুম্নমক্কা অমুক হন্না উন্নজনবা ঙাইদুনা লৈজরি। মরমদি মসিদি সেঞ্চ্যুরীনিদনা। অদুগা ঐখোয়গী লমদম অসিদদি সেঞ্চ্যুরীগী তোঙানবা মগুন অমা লৈরিবনি। অদোম্না নোংমাইজিং নুমিৎ খুদিংদা তৌবগুম্না হন্দকসু ঐহাক্কা শোইদনা পুনমিন্নসি। মসিগী পাউজেল অসিগা লোয়ননা ঐহাক্কী ৱারোল লোইশিঞ্জরগে। ঐহাক্না পঞ্চায়তী রাজ নুমিৎকীদমক্তা অদোম পুম্নমক্কী মফমদা অমুক্কা হন্না য়াইফ পাউজেল পীজরি। হন্না হন্না থাগৎচরি।
ভারত ইমানা য়াইফরে,
ভারত ইমানা য়াইফরে,
ভারত ইমানা য়াইফরে!!!