জল শক্তি মন্ত্রালয়
ভারত্তা অহানবা ওইনা ঈশিং লৈবা মফমশিং মশিং থিরে
ঈশিং লৈবা মফম লাখ ২৪ হেন্না মশিং থিবগী রিপোর্ত জল শক্তি মিনিস্ত্রিনা ফোঙলে
লৈবাক অসিগী ঈশিং ফংফমশিংগী মরুওইবা ৱারোলশিং মশিং থিবা অসিদগী খঙবা ঙম্লে
23 APR 2023 5:14PM by PIB Imphal
লৈবাক অসিগী পুৱারিদা অহানবা ওইনা, মীৎয়েং শানবা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী মখাদা অমসুং জল শক্তিগী য়ুনিয়ন মিনিস্তর শ্রী গজেন্দ্র সিংহ সেখাৱাতনা লমজিংদুনা, জল শক্তি মিনিস্ত্রিনা অহানবা ওইনা লৈবাক শীনবা থুংনা ঈশিং ফংবা মফমশিং মশিং থিখ্রে। ঈশিং ফংবা মফমশিং খোপজিনবগী দেতা অমা খোমজিন্নবা অমসুং মহৌশাগী অমসুং খুৎশেমগী ঈশিং ফংবা মফমশিং হায়বদি পুখ্রিশিং, তেঙ্কশিং, পাৎশিং অপুনবা মশিং সেন্সসদগী ফংলে। লম খোপজিনবগী মতাংদা খুঙ্গং অমসুং সহরগী মরক্তা লৈরিবা মান্নদবশিং অমসুং লৈবাক অসিগী ঈশিং ফংবা মফমশিংগী মরুওইবা মরোলশিং সেন্সস অসিদগী খঙবা ঙম্লে।
ঈশিং ফংবা মফমশিংগী লৈবাক্কী অপুনবা দেতাবেজ অমা শেমগৎনবা কেন্দ্রগী স্কিম ‘ইরিগেসন সেন্সস’গী মখাদা হৌদোকখিবা সেন্সস অসি ৬শুবা মাইনর ইরিগেসন সেন্সসকা পুনশিল্লে। ঈশিং ফংবা মফমশিংগী মরুওইবা ৱারোলশিং হায়বদি মখল, ফিবম, লম খোপচিনবগী ফিবম, শীজিন্নবা, ঈশিং তুংবগী চাং অদু খোমজিল্লে। মশিং থিবা অসিদা সহর অমসুং খুঙ্গংশিংদা লৈরিবা শীজিন্নরিবা নত্ত্রগা শীজিন্নদ্রবা ঈশিং লৈবা মফমশিং কোনশিল্লে। মশিং থিবা অদুদা ঈশিং ফংবা মফমশিং শীজিন্নবগী মখল হায়বদি ইথৈ, ইন্দস্ত্রি, ঙা য়োকপা, থক্নবা, নুংঙাইনবা, লাইনিংগী, লৈনুংগী ঈশিং হাপচিনবা অসিনচিংবা কয়া মাইপাক্না পাংথোক্লে অমসুং ভারত পুম্নমক্কী অমসুং রাজ্যশিংগী রিপোর্তশিং ফোঙলে।
সেন্সসতগী ফংবা মরুওইবা ৱারোলশিং মখাদা পীরি:
• লৈবাক অসিদা ঈশিং ফংবা মফম ২৪,২৪,৫৪০ মশিং থিরে, মসিগী মনুংদা চাদা ৯৭.১(২৩,৫৫,০৫৫)না খুঙ্গংগী মফমশিংদা অমসুং চাদা ২.৯(৬৯,৪৮৫)না সহরগী মফমশিংদা লৈরি।
• ঈশিং ফংবা মফম য়াম্না লৈবা মাংজিল থাবা রাজ্য ৫ হায়বদি নোংচুপ বেঙ্গল, উত্তর প্রদেস, অন্ধ্র প্রদেস, ওরিসা অমসুং অসামদা লৈবাক অসিগী ঈশিং ফংবা মফমগী চাদা ৬৩ ফংলি।
• সহরগী মফমশিংদা ঈশিং ফংবা মফম য়াম্না লৈবা মাংজিল থাবা রাজ্য ৫ অদুদি নোংচুপ বেঙ্গল, তামিল নাদু, কেরলা, উত্তর প্রদেস অমসুং ত্রিপুরানি অমসুং খুঙ্গংদা ঈশিং ফংবা মফম য়াম্না লৈবা মকোক থোংবা রাজ্য ৫ অদুদি নোংচুপ বেঙ্গল, উত্তর প্রদেস, অন্ধ্র প্রদেস, ওরিসা অমসুং অসামনি।
• ঈশিং ফংবা মফমশিংগী চাদা ৫৯.৫না পুখ্রিশিং, চাদা ১৫.৭না তেঙ্কশিং, চাদা ১২.১না রিজার্বরশিং, চেক দামশিংনা চাদা ৯.৩, পাৎশিংনা চাদা ০.৯ অমসুং অতোপ্পশিংনা চাদা ২.৫নি।
• ঈশিং ফংবা মফমশিংগী চাদা ৫৫.২না লনাই মীওইশিংনা মপু ওইরি অমসুং চাদা ৪৪.৮না সরকারনা মপু ওইরি।
• সরকারগী ঈশিং ফংবা মফমশিংগী মনুংদা অয়াম্বা শরুক পঞ্চায়তশিং, রাজ্যশিংগী ইরিগেসন/ৱাতর রিছোর্স দিপার্তমেন্তনা মপু ওইরি।
• লনাইগী ঈশিং ফংবা মফমশিংগী মনুংদা, অয়াম্বা ঈশিং ফংবা মফমশিং লনাই মীওইশিং/লৌমী কাংবুগী অমসুং অতোপ্পা লনাই বোদিশিংগী ওইরি।
• লনাই মীওইশিংনা মপু ওইবা ঈশিং ফংবা মফম খ্বাইদগী য়াম্না লৈবা মকোক থোংবা রাজ্য ৫ অদুদি নোংচুপ বেঙ্গল, অসাম, অন্ধ্র প্রদেস, ওরিসা অমসুং ঝারখান্দনি।
• ঈশিং ফংবা মফম পুম্নমক্কী মনুংদা অয়াম্বা শরুক ঙা য়োকপা অমসুং ইথৈগী শীজিন্নরি।
• ঈশিং ফংবা মফমগী অয়াম্বা শরুক ঙা য়োকপদা শীজিন্নবা মাংজিল থাবা রাজ্য ৫ দি নোংচুপ বেঙ্গল, অসাম, ওরিসা, উত্তর প্রদেস অমসুং অন্ধ্র প্রদেসনি।
• ঈশিং ফংবা মফমগী অয়াম্বা শরুক ইথৈগী শীজিন্নবদা মাংজিল থাবা রাজ্য ৫ অদুদি ঝরাখান্দ, অন্ধ্র প্রদেস, তেলঙ্গানা, নোংচুপ বেঙ্গল অমসুং গুজরাতনি।
• ঈশিং ফংবা মফমশিংগী চাদা ৭৮না মীওইবনা শেম্বা অমসুং চাদা ২২না মহৌশাদগী লৈরকপনি। মশিং থিরবা ঈশিং ফংবা মফমশিংগী চাদা ১.৬(৩৮,৪৯৬) খোপচিনবগী মনুংদা চাদা ৯৫.৪না খুঙ্গংগী মফমশিংদা অমসুং চাদা ৪.৬না সহরগী মফমশিংদনি।
• ঈশিং ফংবা মফম অসি ২৩,৩৭,৬৩৮নি। হায়রিবা ঈশিং ফংবা মফমশিংগী চাদা ৭২.৪না হেক্তর ০.৫ য়ৌদবা মফমদা লৈরি, চাদা ১৩.৪না হেক্তর ০.৫-১, চাদা ১১.১না হেক্তর ১-৫ অমসুং চাদা ৩.১না হেক্তর ৫দগী হেনবা মফমশিংদা লৈরি।
ভারত্তা মখল কয়াগী ঈশিং ফংবা মফমশিং লৈরি। চাউখৎপদা ঈশিং অসি য়াম্না মরুওইবা মচাক অমনি। ঈশিং অসি পুন্সিদা চঙদ্রবা য়াদ্রবা অমনি। ঈশিং অসি হঞ্জিন-হঞ্জিন শীজিন্নবা য়াই অদুবু মসি মরাংকাইনা ফংদে অমসুং মতমগী মতুংইন্না ঈশিং ফংবা অমসুং দরকার ওইবগী অহোবা অসি হেনগৎলক্লি। মরম অদুনা ঈশিং ফংবা মফমশিং ঙাক-শেনবা হায়সি তঙাইদবা থবক ওইরে। লৈবাক্কী লন অমা ওইনা ঈশিং ফংবা মফমশিং শেমগৎনবা, ঙাক-শেন্নবা অমসুং য়েংশিন্নবা জল শক্তি মিনিস্ত্রিনা চৎন-কাংলোশিং শেম্লে অমসুং থৌরম কয়া পায়খৎলে।
লৈবাক অসিগী য়ুমথোঙ খুদিং অফবা থক্নবা ঈশিং ফংহন্নবা, খুঙ্গংদা লমহাংদা খোঙহাম্বা তোক্নবা, গঙ্গা তুরেল অমসুং মসিগী মশাশিং হিঙ্গৎহন্নবা, হৌজিক লৈরিবা দামশিং মথৌ ফজনা পাংথোকপা হেনগৎহন্নবা মিনিস্ত্রিনা থৌরম কয়া পায়খৎলি। মিনিস্ত্রি অসিনা লৈবাক অসিগী ঈশিং ফংবা মফমশিং য়েংশিনবা, শেমগৎপা অমসুং কাংলোন শেম্বগী থবকশিং পায়খৎলি।
জল শক্তি মিনিস্ত্রিগী ৱাতর রিছোর্স দিপার্তমেন্তগী সেক্রেতরিগী লমজিং মখাদা মিনিস্ত্রি অসিগী মাইনর ইরিগেসন(স্তেৎ)ৱিংগী ওফিসারশিং অমসুং স্তাফশিংনা কন্না হোৎনবদগী মসিগী রিপোর্ত অসি পুথোকপা ঙম্বনি। মিনিস্ত্রগী আই.ই.সি দিবিজন্না সেন্সস রিপোর্ত লৈবাক শীনবা থুংনা ফংহল্লে অমসুং মরুওইনা লৈঙাকপশিং, থৌশিল শেম্লিবশিং, অখঙ-অহৈশিং, লৌউ-শিংউ অমসুং ঈশিংগী সাইন্তিস্তশিংদা ফংহল্লে।
দিপার্তমেন্তগী ৱেবসাইত্তা সেন্সস রিপোর্ত ফংলে: https://jalshakti-dowr.gov.in.
ভুবান পোর্তেলগী মখাদা মরুওইবা ফলশিংসু ফংলে।
ভারত পুম্বগী রিপোর্ত লৌথনবা লিঙ্ক: https://jalshakti-dowr.gov.in/document/all-india-report-of-first-census-of-water-bodies-volume-1/ ;
রাজ্যশিংগী রিপোর্ত: https://jalshakti-dowr.gov.in/document/state-wise-report-of-first-census-of-water-bodies-volume-2/

Ministry of Jal Shakti
First Ever Census on Water Bodies in India
Jal Shakti Ministry Releases Report Enumerating Over 24 Lakh Water Bodies
Census Reveals Crucial Insights Into The Country's Water Resources
23 APR 2023 5:14PM by PIB Delhi
For the first time in the history of the country, under the visionary leadership of Prime Minister, Shri Narendra Modi and able guidance of Union Minister for Jal Shakti, Shri Gajendra Singh Shekhawat, the Ministry of Jal Shakti has conducted the first-ever census of water bodies across the nation. The census provides a comprehensive inventory of India's water resources, including natural and man-made water bodies like ponds, tanks, lakes, and more, and to collect data on the encroachment of water bodies. The Census also highlighted disparities between rural and urban areas and varying levels of encroachment and revealed crucial insights into the country's water resources.
The census was launched under the centrally sponsored scheme, “Irrigation Census” in convergence with the 6th Minor Irrigation Census in order to have a comprehensive national database of all water bodies. The information on all important aspects of the water bodies including their type, condition, status of encroachments, use, storage capacity, status of filling up of storage, etc was collected. It covered all the water bodies located in rural as well as urban areas that are in-use or not in-use. The census also took into account all type of uses of water bodies like irrigation, industry, pisciculture, domestic/ drinking, recreation, religious, ground water recharge etc. Census has been successfully completed and the All India and State-wise reports have been published.
The key features/findings of the Census are as follows:
• 24,24,540 water bodies have been enumerated in the country, out of which 97.1% (23,55,055) are in rural areas and only 2.9% (69,485) are in urban areas.
• Top 05 States in terms of number of water bodies are West Bengal, Uttar Pradesh, Andhra Pradesh, Odisha and Assam which constitute around 63% of the total water bodies in the country.
• Top 05 States in terms of number of water bodies in urban areas are West Bengal, Tamil Nadu, Kerala, Uttar Pradesh and Tripura, whereas in rural areas, top 05 States are West Bengal, Uttar Pradesh, Andhra Pradesh, Odisha and Assam.
• 59.5% of water bodies are ponds, followed by tanks (15.7%), reservoirs (12.1%), Water conservation schemes/percolation tanks/check dams (9.3%), lakes (0.9%) and others (2.5%).
• 55.2% of water bodies are owned by private entities whereas 44.8% of water bodies are in the domain of public ownership.
• Out of all public owned water bodies, maximum water bodies are owned by Panchayats, followed by State Irrigation/State WRD.
• Out of all private owned water bodies, maximum water bodies are in hands of Individual owner/farmer followed by group of individuals and other private bodies.
• Top 05 States which lead in the private owned water bodies are West Bengal, Assam, Andhra Pradesh, Odisha and Jharkhand.
• Out of all 'in use' water bodies, major water bodies are reported to be used in pisciculture followed by Irrigation.
• Top 05 States wherein major use of water bodies is in pisciculture are West Bengal, Assam, Odisha, Uttar Pradesh and Andhra Pradesh;
• Top 05 States wherein major use of water bodies is in irrigation are Jharkhand, Andhra Pradesh, Telangana, West Bengal and Gujarat.
• 78% water bodies are man-made water bodies whereas 22% are natural water bodies. 1.6% (38,496) water bodies out of all the enumerated water bodies are reported to be encroached out of which 95.4% are in rural areas and remaining 4.6% in urban areas.
• The information on water spread area was reported in respect of 23,37,638 water bodies. Out of these water bodies, 72.4% have water spread area less than 0.5 hectare, 13.4% have water spread area between 0.5-1 hectare, 11.1% have water spread area between 1-5 hectares and remaining 3.1% of water bodies have water spread area more than 5 hectares.
'Incredible India' is endowed with diverse and distinct water bodies. Water is an important aspect for development which it is linked with every Sustainable Development Goal. It is essential and fundamental for life itself. Water is a recyclable resource but its availability is limited and the gap between the supply and demand is widening over time. Therefore, concerted efforts are needed to conserve and preserve water bodies. Ministry of Jal Shakti is the nodal ministry responsible for laying down policy guidelines and programmes for the development, conservation and management of water as a national resource.
The Ministry has multidimensional approach towards water sector, on one hand it is spearheading the ambitious programmes on providing safe and adequate drinking water to every household in the country, eliminating open defecation in rural areas, rejuvenation of river Ganga and its tributaries, improving the safety and operational performance of existing dams, etc and on the other hand, it is involved in assessment, development and regulation of the country’s water resources through technical guidance, scrutiny, clearance and monitoring.
The finalization of results and completion of this report has been made possible by the strenuous efforts of all the officers and staff of Minor Irrigation (Stat) Wing of the Ministry of Jal Shakti under the supervision and support of Secretary, Department of Water Resources, RD & GR, Ministry of Jal Shakti, Shri Pankaj Kumar, as well as dedicated technical support provided by National Informatics Centre and determined efforts made by the State/UT Governments. The IEC Division of the Ministry is ensuring dissemination of the Census report across the nation and especially for planners, research scholars, agricultural and water scientists, policy makers, administrators and all other stakeholders in this sector.
The Census report is available on Department’s website: https://jalshakti-dowr.gov.in. Key results are also disseminated through Bhuvan portal.
Link to Download All India Report: https://jalshakti-dowr.gov.in/document/all-india-report-of-first-census-of-water-bodies-volume-1/ ;
State Wise Report: https://jalshakti-dowr.gov.in/document/state-wise-report-of-first-census-of-water-bodies-volume-2/