কল্চর মন্ত্রালয়
কলচর ৱর্কিং গ্রুপনা ভারতকী G20 প্রসিদেন্স মখাদা কলচর অমসুং ক্রিএতিব ইন্দস্ত্রী অমসুং ক্রিএতিব ইকোনোমী খুমাং চাউশিলহন্নবা মালেমগী ওইবা থীমেতিক ৱেবিনার অমা শীন্দুনা পাংথোকখ্রে
20 APR 2023 10:03AM by PIB Imphal
কলচর ৱর্কিং গ্রুপ (CWG) অসিনা ভারতকী G20 প্রসিদেন্স মখাদা UNESCOনা নোলেজ পার্ত্নর ওইনা খুৎশম্নদুনা কলচর অমসুং ক্রিএতিব ইন্দস্ত্রী অমসুং ক্রিএতিব ইকোনোমী খুমাং চাউশিলহন্নবা শীনবা মালেমগী থীমেতিক ৱেবিনার অমা শীনখ্রে। ৱেবিনার অসি CWGনা পীবা প্রাইওরিতী এরিয়াশিংদা মিৎয়েং চঙবা ৱেবিনার মরিগী পরিংগী মনুংদা অহুমশুবনি। ৱেবিনার অসিগী পান্দমদি অখঙ-অহৈশিংগী মিৎয়েং ফোংদোক্নহন্দুনা মরী লৈনবা হীরম পুম্নমক্কী মতাংদা কুপ্না খন্ন-নৈনহনবনি।
ৱেবিনার অসি এপ্রিল 19দা 12.30 pmদগী 8.30 pm (IST) ফাওবা পাংথোকখি। ৱেবিনার অসিদা G20 মেম্বর অমসুং অতোপ্পা লৈবাক য়াওনা অপুনবা লৈবাক 28 অমসুং মালেমগী ওর্গনাইজেসন অমসুং হীরম অসিগা মরী লৈনবা ইস্তিত্যুসনশিংদগী অখঙ-অহৈ 43না শরুক য়াদুনা পাংথোকখিবা ৱেবিনার অসিদা কলচরেল অমসুং ক্রিএতিব ইন্দস্ত্রী অমসুং ক্রিএতিব ইকোনোমী খুমাং চাউশিলহন্নবা খন্ন-নৈনবা অমসুং থবক পাংথোকপগী খ্বাইদগী ফবা পাম্বৈ লান্নবগী থৌওংশিং মায় পাক্না পাংথোকখি।
ঙসিগী গ্লোবেলাইজ ওইবা মালেম অসিদা কলচরেল অমসুং ক্রিএতিব ইন্দস্ত্রী অমসুং ক্রিএতিব ইকোনোমীনা মালেমগী শেন্মিৎলোনগী লমদা লৌরুবা মরু ওইবা থৌদাং অসি হেঞ্জিন্না হায়বসু য়ারোই। ইং 2020দা ক্রিএতিব গুদ অমসুং সর্ভিসকী মালেমগী এক্সপোর্তনা মথংশিৎনা US$ মিলিয়ন 524 অমসুং US$ ত্রিলিয়ন 1.1 য়ৌখিবা ফিভম অদুদগী ত্রেদ অমসুং দিভেলপমেন্তকী য়ুনাইতেদ নেসন্স কনফরেন্সকী ক্রিএতিব ইকোনোমী আউতলুক 2022গী মতুং ইন্না মসিগুম্বা ইন্দস্ত্রীশিং অসি গ্রোথকী শাফু অমা ওইরে। ফিভম অসিমক লাক্কদৌরিবা চহিশিংদা মখা চত্থখিগনি হায়বগী থাজবা লৈরি। সেক্তর অসিনা খ্বাইদগী মশিং য়াম্না থবক পীরিবশিং অসি চহি 15-29গী মরক্তা লৈবনিনা কলচরেল অমসুং ক্রিএতিব ইন্দস্ত্রীশিংদা নহাশিংনা শরুক য়াবগী মতৌ অসি লায়না লৌবা য়াদে। সাউথ-সাউথ ত্রেদকী ওইনা, কলচরেল অমসুং ক্রিএতিব ইদস্ত্রীশিং অসিনা শেন্মিৎলোনগী শাহৌ অমসুং চাউখৎ-থৌরাংগী লেপ্তনা লৈহনবা সোর্স অমা ওইদুনা মরু ওইবা হেনগৎলক্লি। মমাংগী দিকেদ অনিদা, ক্রিএতিব গুদশিংগী সাউথ-সাউথ ত্রেদ শরুক অনি হেনগৎখি, মসিদা চাউখৎলক্লিবা শেন্মিৎলোনশিংগী ইং 2020গী ক্রিএতিব এক্সপোর্তকী 40.5% য়াওরি। মসিগা লোয়ননা, ইং 2011দগী হৌদুনা, চাউখৎলক্লিবা শেন্মিৎলোনশিংনা চাউখৎলবা শেন্মিৎলোনশিংদগী হেন্না ক্রিএতিব গুদ এক্সপোর্ত তৌখি।
ক্রিএতিব ইন্দস্ত্রীশিং অসিগী মরু ওইবা য়াম্না লৈরবসু, মখোয়গী ইনফোর্মেল স্ত্রকচর অমা ওইবগী মতৌ অসিনা তুং কোইনা শাহৌ লৌবদা মশক থোকপা অয়েৎপা অমদি পীরি। হৌজিক্কী ওইনা, ইনফোর্মেল ইকোনোমীনা মালেমগী ক্রিএতিব ইদস্ত্রীগী চাউরাকপা চাদা 60গী শরুক কল্লি, মসিনা কলচরেল প্রেক্তিস্নরগী থাক্তা চৈথেং পীরি অমসুং মপুং ওইবা শেন্মিৎলোন্দা শিংনবা খরদি পদুমক লৈহল্লি।
CWGগী চেয়রমেন অমসুং কলচর মন্ত্রালয়গী সেক্রেতরী, গোবিন্দ মোহনগী ৱেবিনার হৌদোকপগী ৱারোলদা “ক্রিএতিবিতীবু শৌগৎপা অমসুং মগুন লৈনা লৌবা মতিক লৈবা অমসুং ইনক্লুসিব ওইবা কলচরেল ইকোসীস্তেম অমা লৈহনবা হায়বসিনা মীওই অমা, খুন্নাই অমসুং সোসাইতীদা অফবা শাফু পীবা ঙমগনি। কলচরেল অমসুং ক্রিএতিব সেক্তর অসি অহোংবা পুরকপা, মীওই অমসুং খুন্নাইগী মপাঙ্গল হাপ্পা, ফ্রীদম ওফ এক্সপ্রেসন পুক্নিং থৌগৎপা অমসুং কলচর ৱাংমা লান্নবা ৱারী শাবগী থৌওংশিংদা খোঙজেল হাপ্পা থৌওং অমসু ওইরি। মরম অদুনা, মসি সেক্তর অসিবু শৌগৎপা অমসুং ক্রিএতিবিতী অমসুং ইন্নোভেসন্না চাউখৎপা ঙম্বা অকোয়বগী ফিভম অমা শেম্বা হায়বসি য়াম্না মরু ওই” হায়খি।
ৱেবিনার অসিদা ৱা ঙাঙবগী সেগমেন্ত অহুম লৈখি অমসুং অখঙ-অহৈশিংগী মরী লৈনবা তাইম জোনগী মতুং ইন্না মখোয়না ৱা ঙাঙবগী মতমশিং অসি সেগমেন্তশিং অসিদা য়েন্থোকখি। ৱেবিনার অসিবু ILO, UNCTAD, অমসুং WIPOগী মীহুৎশিংনা মথং-মনাও নাইনা মোদরেত তৌখি। ৱেবিনার অসি UNESCOগী য়ুত্যুব চেন্নেলদা লাইব স্ত্রীম তৌখি।
ৱেবিনার অসিদা G20, গেস্ত লৈবাক অমসুং মালেমগী ওর্গনাইজেসনশিংগী মীহুৎশিংনা দেতা শেয়র তৌদুনা মখোয়গী মশাগী লৈবাক্কী GDPদা ক্রিএতিব ইকোনোমীনা মশক থোক্না তেংবাংখিবগী ফিভমশিং উৎখি। ক্রিএতিব ইকোনোমীনা কলচরেল দাইবর্সিতীবু চঙদবা য়াদবা ৱাখল্লোন্নি হায়না লৌবা অমত্তা ওইবা, হ্যুমেন-সেন্তর্স সোসাইতী অমগী ফম্বাক ওইনসু মথৌ তৌই হায়না অখন্নবা ৱারোল খরনা মিৎয়েং চঙখি। দিজিতেল ইহৌ, অমসুং খ্বাইদগী অনৌবা ওইনা, কোবিদ-19 লাইচৎকী চৈথেংনা পুরকখিবা অহোংবা, মরু ওইনা, চাউখৎলক্লিবা ব্যুজিনেস মোদেল অমসুং কতিং-এজ তেক্নোলোজীগা মরী লৈনবশিং, অসিদা খন্ন-নৈনবশিংনা মিৎয়েং চঙখি।
অখন্নবা মন্ত্রালয় খরা মতাং খরদা শেমখিবা অসিনা খুদম ওইরদুনা কলচরেল অমসুং ক্রিএতিব ইন্দস্ত্রীশিং অসি য়াম্না মরু ওইবা প্রাইওরিতী অমা ওইরক্লি হায়না লৈবাক কয়ানা ফোংদোকখি। কলচরেল প্রেক্তিস্নরশিংগী থাক ফগৎহনবা, কম্পেন্সেসন পীবদা মীচঙ-মীখাই নাইদবা অমসুং কলচরেল সেক্তরদা ইনক্লুসিবিতী অমসুং ইকুইতী হেনগৎহনবদা মিৎয়েং চঙবা পোলিসী কয়া অমসু হৌদোকখ্রে। মসিগা লোয়ননা, হায়রিবা লৈবাকশিং অসিনা ফোর্মেল এজুকেসন, প্রোফেস্নেলাইজেসন অমসুং তেলেন্ত দিভেলপমেন্ততা ইনভেস্ত তৌদুনা কলচরেল সেক্তরদা থবক হেন্না লৈহন্নবা হোৎনবগা লোয়ননা কলচর সেতিলাইত একাউন্ত শিজিন্নদুনা ক্রিএতিব সেক্তরদা দেতা খোমজিনবগী থবক হেন্না ফগৎহন্নবসু হোৎনরি।
ক্রিএতিব সেক্তরবু কাঙলুপ খায়বদা শিজিন্নবা থৌওং কয়াগী মতাংদসু ৱাহৌদোক কয়া থমখি। মখোয়শিং অসিগী মরক্তগী ৱাখল্লোন খরনা, অখন্নবা নেস্নেল কলচর পোলিসী খরদগী লৌথোকপা মালেম্না য়ানরবা ৱাহন্থোক অমসুং খুদমদা য়ুম্ফম ওইরগা ক্রিএতিব ইকোনোমীগী ময়েক শেংবা অমসুং পুম্নমক্না য়ানরবা হীরম খরা য়াৎপগী তঙাই ফদবা লৈ হায়না মিৎয়েং চঙনখি। অতোপ্পা পাউতাকশিংনা ক্রিএতিব সেক্তরনা GDPদা শরুক তম্লিবা অসিগী চাং ওনবদা মিৎয়েং চঙবা অমসুং G20 লৈবাকশিংগী সস্তেনেবল দিভেলপমেন্ততা মসিনা শাফু পীবগী মতৌদা মিৎয়েং চঙফম থোকই হায়না ফোংদোক্নখি।
মালেমগী ওইবা থীমেতিক ৱেবিনার অসিগী অপুনবা পাউদম অমা পুথোক্তুনা G20 মেম্বর, গেস্ত লৈবাক অমসুং মালেমগী ওর্গনাইজেসনশিংগী মফমদা জুলাই 15-18, 2023দা কর্নাতকাগী হাম্পীদা পাংথোক্কদৌরিবা CWGগী অহুমশুবা মীফমদা পীগনি। রিপোর্ত অসি পুথোকপগী পান্দমদি মতম মতমগী মখা পোন্না লৌশিং শেমগৎপা য়াহন্নবগীদমক্তা CWGগী থবক পাংথোকপদা পুন্না হোৎনমিন্নবা, ৱারী ৱাতাই শানখিবা অমসুং খন্ন-নৈনখিবশিংবু নিংশিংদুনা লৈহৌহনবনি। মরিশুবা প্রাইওরিতী অমা ওইরিবা, কলচর ঙাক শেনবা অমসুং খুমাং চাউশিলহনবদা দিজিতেল তেক্নোলোজী শিজিন্নবা হায়বসিগী মালেমগী ওইবা থীমেতিক ৱেবিনার অসি এপ্রিল 20, 2023দা পাংথোক্কনি।

Ministry of Culture
Global Thematic Webinar on Promotion of Cultural and Creative Industries and Creative Economy organised by Culture Working Group under India’s G20 Presidency
20 APR 2023 10:03AM by PIB Delhi
The Culture Working Group (CWG) under India’s G20 Presidency in association with UNESCO as the Knowledge Partner organised a Global Thematic Webinar on the “Promotion of Cultural and Creative Industries and Creative Economy”. This webinar was the third in a series of four that focus on the priority areas as articulated by the CWG. The aim of the webinar was to foster an inclusive dialogue and facilitate an in-depth discussion from an expert driven perspective.
The webinar was held from 12.30 pm to 8:30 pm (IST) on 19th April.It witnessed fruitful discussions and sharing of best practices on promotion of cultural and creative industries and creative economy, bringing together 43 experts from 28 countries including G20 members and guest nations, as well as 13 international organisations and relevant institutions.
In today's globalised world, the vital role of cultural and creative industries and the creative economy in an international economic context cannot be overstated. These industries have become drivers of growth, as seen in the global exports of creative goods and services, which reached US$524 million and US$1.1 trillion, respectively, in 2020, according to the Creative Economy Outlook 2022 by the United Nations Conference on Trade and Development. This trend is expected to continue in the coming years. The engagement of the youth in cultural and creative industries is noteworthy as the sector employs the largest number of people in the age group of 15-29. In the context of South-South trade, the cultural and creative industries are increasingly important as a source of continued economic growth and development. In the last two decades, South-South trade in creative goods has doubled, comprising 40.5% of creative exports of developing economies in 2020. Additionally, since 2011, developing economies have exported more creative goods than developed economies.
Although the creative industry holds a great deal of importance, its persistent informal structure presents a significant obstacle to achieving sustainable growth. Currently, the informal economy accounts for an estimated 60 percent of the global creative industry, impacting the status of cultural practitioners and having far-reaching consequences for the broader economy. The contributions of this sector are undervalued, making it essential to establish a cohesive network to address these challenges. To do so, it is crucial to promote international collaboration, enabling critical deliberation on necessary measures towards formalisation.
Govind Mohan, Secretary, Ministry of Culture and Chair, CWG in his opening remarks at the webinar emphasised “fostering a vibrant and inclusive cultural ecosystem that values and supports creativity can have positive impacts on individuals, communities, and society. The cultural and creative sector is also a catalyst for change, empowering individuals, and communities, promoting freedom of expression and cross-cultural dialogue. It is, therefore, essential to support this sector and establish an environment where creativity and innovation can thrive.”
The webinar had three speaking segments and the interventions by experts were distributed across these segments based on their respective time zones. The webinar was moderated successively by representatives of ILO, UNCTAD, and WIPO with expertise on the topic. It was live streamed on the YouTube channel of UNESCO.
At the webinar, representatives from the G20, guest nations, and international organisations shared data demonstrating the substantial contribution of the creative economy to their respective national GDPs. Certain interventions emphasised that the creative economy also serves as the basis for a unified, human-centered society that upholds cultural diversity as a fundamental principle. The discussion specifically highlighted the transformative changes brought about by the digital revolution, and more recently, by the effects of the COVID-19 pandemic, especially in relation to emerging business models and cutting-edge technologies.
Several countries indicated that the cultural and creative industries have increasingly become a core priority, as evidenced by the establishment of dedicated ministries in some cases. A number of countries have implemented policies aimed at improving the status of cultural practitioners, promoting fairness in compensation, and enhancing inclusivity and equity in the cultural sector. In addition, these countries are investing in formal education, professionalisation, and talent development to create more jobs in the cultural sector and are working to improve data collection in the creative sector, including through culture satellite accounts.
A set of recommendations were made regarding the methodologies used to classify the creative sector. Some of these emphasised the need to establish a clear and unified definition of the scope of the creative economy, drawing on internationally agreed definitions and examples from specific national cultural policies. Other recommendations called for a focus on measuring the creative sector's contribution to GDP and its impact on sustainable development in G20 countries, in collaboration with specialised international organisations, building upon their existing statistical and methodological frameworks.
A consolidated report of the four global thematic webinars will be produced and shared with G20 members, guest nations and international organisations at the third CWG meeting due in Hampi, Karnataka from 15 July to 18 July 2023. The aim of this report is to serve as legacy of the joint work, deliberations and discussions of the CWG process, with a view to ensure knowledge building over time. The global thematic webinar on priority four, Leveraging Digital Technologies for the Protection and Promotion of Culture, is scheduled for 20 April 2023.