ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ହାଇଦ୍ରାବାଦରେ ବିଭିନ୍ନ ବିକାଶମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶୁଭାରମ୍ଭ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣର ମୂଳ ପାଠ
08 APR 2023 4:06PM by PIB Bhubaneswar
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ,
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ,
ତେଲେଙ୍ଗାନାର ରାଜ୍ୟପାଳ ତାମିଲ ସାଇ ସୌନ୍ଦର୍ଯ୍ୟ ରାଜନ ଜୀ, କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରିମଣ୍ଡଳର ମୋର ସାଥୀ ଅଶ୍ୱିନ ବୈଷ୍ଣବ ଜୀ, ଏହି ତେଲେଙ୍ଗାନାର ମାଟିର ପୁଅ ଏବଂ ମନ୍ତ୍ରି ପରିଷଦରେ ମୋର ସାଥୀ ଶ୍ରୀ ଜି. କିଶନ ରେଡ୍ଡୀ ଜୀ, ବହୁ ସଂଖ୍ୟାରେ ଆସିଥିବା ତେଲେଙ୍ଗାନାର ମୋର ପ୍ରିୟ ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ପ୍ରିୟ-ମଇନା, ସୋଦରା ସୋଇଦରି- ମଣୁଲାରା, ମୁଁ ଅନ୍ତରରୁ, ହୃଦୟଭରା ନମସ୍କାର କରୁଛି । ମହାନ ବିପ୍ଲବୀଙ୍କ ଦେଶ ତେଲେଙ୍ଗାନାକୁ ମୋର ଶତ ଶତ ପ୍ରଣାମ । ଆଜି ମୋତେ ତେଲେଙ୍ଗାନାର ପୁନର୍ବାର ବିକାଶ ପାଇଁ ଆହୁରି ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବାକୁ ସୌଭାଗ୍ୟ ମିଳିଛି । ଏହାର କିଛି ସମୟ ପୂର୍ବରୁ ତେଲେଙ୍ଗାନା - ଆନ୍ଧ୍ର ପ୍ରଦେଶକୁ ସଂଯୋଗ କରୁଥିବା ଅନ୍ୟ ଏକ ବଂଦେ ଭାରତ ଟ୍ରେନକୁ ସବୁଜ ପତାକା ଦେଖାଇ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି । ଏହି ଆଧୁନିକ ଟ୍ରେନ ବର୍ତ୍ତମାନ ଭାଗ୍ୟଲକ୍ଷ୍ମୀ ମନ୍ଦିର ସହରର ଭଗବାନ ଶ୍ରୀ ଭେଙ୍କଟେଶ୍ୱର ଧାମ, ତିରୁପତି ସହିତ ସଂଯୋଗ କରିବ । ତାହା ହେଉଛି, ଏକ ପ୍ରକାରରେ ଏହି ବଂଦେ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସ, ବିକାଶ, ଆଧୁନିକତା, ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟଟନକୁ ସଂଯୋଗ କରିବାକୁ ଯାଉଛି । ଏହା ସହିତ ଆଜି ଏଠାରେ ୧୧ ହଜାର ଟଙ୍କା ମୂଲ୍ୟର ଅଧିକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଲୋକାର୍ପଣ ଏବଂ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରାଯାଇଛି । ଏଗୁଡ଼ିକ ହେଉଛି ତେଲେଙ୍ଗାନାର ରେଳ ଏବଂ ସଡ଼କ ସଂଯୋଗ, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଭିତ୍ତିଭୂମି ସହିତ ଜଡ଼ିତ ପ୍ରକଳ୍ପ । ଏହି ସମସ୍ତ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ଆପଣଙ୍କୁ, ତେଲେଙ୍ଗାନାର ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି, ଶୁଭକାମନା ଜଣାଉଛି ।
ସାଥୀମାନେ,
ତେଲେଙ୍ଗାନା ଏକ ଅଲଗା ରାଜ୍ୟ ହେବା ପରେ ପାଖାପାଖି ସେତିକି ସମୟ ହୋଇଛି, ଯେତେ ସମୟ ଅତିବାହିତ ହୋଇଛି ସେତିକି ଦିନ କେନ୍ଦ୍ରରେ ଏନଡିଏର ସରକାରଙ୍କର ହୋଇଛି । ତେଲେଙ୍ଗାନାର ବିକାଶରେ, ତେଲେଙ୍ଗାନାର ଗଠନରେ ଯେଉଁ ସାଧାରଣ ନାଗରିକମାନେ, ଏଠିକାର ଜନତା ଜନାର୍ଦ୍ଦନମାନେ ଯୋଗଦାନ ଦେଇଛନ୍ତି, ମୁଁ ଆଜି କୋଟି କୋଟି ଜନତାଙ୍କୁ ଆଦରପୂର୍ବକ ପ୍ରଣାମ କରୁଛି । ତେଲେଙ୍ଗାନାର ବିକାଶକୁ ନେଇ, ତେଲେଙ୍ଗାନା ଲୋକଙ୍କର ବିକାଶକୁ ନେଇ, ଏହାକୁ ପୂରଣ କରିବା ନିଜର କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ବୋଲି ବିବେଚନା କରୁଛି । ଆମେ ସବକା ସାଥ - ସବକା ବିକାଶ - ସବକା ବିଶ୍ୱାସ - ସବକା ପ୍ରୟାସର ମନ୍ତ୍ରକୁ ନେଇ ଆଗକୁ ବଢୁଛୁ । ଆମେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରୟାସ କରୁଛୁ ଯେ ଭାରତର ବିକାଶର ଯେଉଁ ନୂତନ ମଡେଲ ଗତ ୯ ବର୍ଷରେ ବିକଶିତ ହୋଇଛି, ତାହାର ଲାଭ ତେଲଙ୍ଗାନାକୁ ମଧ୍ୟ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ମିଳିବା ଉଚିତ । ଏହାର ଏକ ଉଦାହରଣ ଆମର ସହରର ବିକାଶ ଅଟେ । ଗତ ୯ ବର୍ଷରେ ହାଇଦ୍ରାବାଦରେ ପ୍ରାୟ ୭ଠ କିଲୋମିଟର ମେଟ୍ରୋ ନେଟୱର୍କ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି । ହାଇଦ୍ରାବାଦ ମଲ୍ଟି-ମୋଡାଲ ଟ୍ରାନ୍ସପୋର୍ଟ ସିଷ୍ଟମ- ଏମଏମଟିଏସ ପ୍ରକଳ୍ପ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଏହି ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ କାର୍ଯ୍ୟ ହୋଇଛି । ଆଜି ମଧ୍ୟ ଏଠାରେ ୧୩ ଏମଏମଟିଏସ ସେବା ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି । ଏମଏମଟିଏସର ଦ୍ରୁତ ବିସ୍ତାର ହେଉ, ଏଥିପାଇଁ ଚଳିତ ବର୍ଷ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ବଜେଟରେ ତେଲେଙ୍ଗାନା ପାଇଁ ୬ଠଠ କୋଟି ଟଙ୍କା ରଖାଯାଇଛି । ଏହାଦ୍ୱାରା ହାଇଦ୍ରାବାଦ-ସିକନ୍ଦରାବାଦ ସହିତ ଆଖପାଖରେ ଥିବା ଜିଲ୍ଲାର ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ବନ୍ଧୁଙ୍କର ସୁବିଧା ଆହୁରି ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ । ଏହା ସହିତ ନୂତନ ବ୍ୟବସାୟ ହବ୍ ସୃଷ୍ଟି ହେବ, ନୂତନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପୁଞ୍ଜି ବିନିଯୋଗ ଆରମ୍ଭ ହେବ ।
ସାଥୀମାନେ,
୧ଠଠ ବର୍ଷର ସବୁଠାରୁ ଗମ୍ଭୀର ମହାମାରୀ ଏବଂ ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ଯୁଦ୍ଧ ଆଜି ବିଶ୍ୱର ଅର୍ଥନୀତି ଅତି ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଉପର-ତଳ ହୋଇ ଗତି କରୁଛି । ଏହି ଅନିଶ୍ଚିତତା ମଧ୍ୟରେ, ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ଅନ୍ୟତମ ଦେଶ ଯିଏକି ଏହାର ଭିତ୍ତିଭୂମି ଆଧୁନିକୀକରଣ ପାଇଁ ରେକର୍ଡ ମାତ୍ରାରେ ବିନିଯୋଗ କରୁଛି । ଚଳିତ ବର୍ଷ ବଜେଟରେ ମଧ୍ୟ ଆଧୁନିକ ଇନଫ୍ରା ପାଇଁ ୧ଠ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଆବଣ୍ଟନ କରାଯାଇଛି । ଆଜିର ନୂତନ ଭାରତ, ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ନୂତନ ଭାରତ ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ କୋଣରେ ଶୀଘ୍ର ଆଧୁନିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ନିର୍ମାଣ କରୁଛି । ତେଲେଙ୍ଗାନାରେ ମଧ୍ୟ ଗତ ୯ ବର୍ଷରେ ରେଳ ବଜେଟ ପ୍ରାୟ ୧୭ ଗୁଣକୁ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି । ବର୍ତ୍ତମାନ ଅଶ୍ୱିନୀ ଜୀ ଏହି ସଂଖ୍ୟା ଦେଉଥିଲେ । ଏହି ନୂତନ ରେଳ ଲାଇନ ନିର୍ମାଣ ହେଉ, ରେଳ ଲାଇନର ଦ୍ୱିଗୁଣିତ କାର୍ଯ୍ୟ ହେଉ କିମ୍ବା ବିଦୁତକରଣ କାର୍ଯ୍ୟ ହେଉ, ସବୁକିଛି, ରେକର୍ଡ ବେଗରେ ଦ୍ରୁତ ଭାବରେ କରାଯାଇଛି । ଆଜି ଯେଉଁ ସିକନ୍ଦରାବାଦ ଏବଂ ମେହବୁବ ନଗର ମଧ୍ୟରେ ରେଳ ଲାଇନର ଦ୍ୱିଗୁଣିତ କାର୍ଯ୍ୟ ଆଜି ଶେଷ ହୋଇଛି, ତାହା ଏହାର ଏକ ଉଦାହରଣ ଅଟେ । ଏହାଦ୍ୱାରା ହାଇଦ୍ରାବାଦ ଏବଂ ବାଙ୍ଗାଲୋରର ସଂଯୋଗକୁ ଆହୁରି ଅଧିକ ଉନ୍ନତ କରିବ । ଦେଶର ପ୍ରମୁଖ ରେଳ ଷ୍ଟେସନକୁ ଆଧୁନିକୀକରଣ କରିବା ଅଭିଯାନ ଯେଉଁ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି, ତାହାର ଲାଭ ମଧ୍ୟ ତେଲେଙ୍ଗାନାକୁ ମିଳୁଛି । ସିକନ୍ଦରାବାଦ ରେଲୱେ ଷ୍ଟେସନର ବିକାଶ ମଧ୍ୟ ଏହି ଅଭିଯାନର ଏକ ଅଂଶ ଅଟେ ।
ସାଥୀମାନେ,
ରେଳବାଇ ସହିତ ତେଲେଙ୍ଗାନା ରାଜପଥର ନେଟୱର୍କ ମଧ୍ୟ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବିକଶିତ କରାଯାଉଛି । ଆଜି ଏଠାରେ ୪ଟି ରାଜପଥ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରାଯାଇଛି । ୨୩ଠଠ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ଅକଲକୋଟ-କୁର୍ନୁଲ ସେକ୍ସନ ହେଉ, ୧୩ଠଠ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ମେହବୁବ ନଗର-ଚିଞ୍ଚୋଲି ସେକ୍ସନର କାର୍ଯ୍ୟ ହେଉ, ପ୍ରାୟ ୯ଠଠ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ କଲୱାକୁର୍ତ୍ତି-କୋହ୍ଲାପୁର ରାଜପଥର କାର୍ଯ୍ୟ ହେଉ, ୨୭ଠଠ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ଖମ୍ମମ-ଦେବରାପେଲ୍ଲେ ସେକ୍ସନର କାର୍ଯ୍ୟ ହେଉ, କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ତେଲେଙ୍ଗାନାରେ ଆଧୁନିକ ଜାତୀୟ ରାଜପଥ ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ସମସ୍ତ ଶକ୍ତିର ସହିତ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି । କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ନିରନ୍ତର ଉଦ୍ୟମ ଯୋଗୁ ଆଜି ତେଲେଙ୍ଗାନାରେ ଜାତୀୟ ରାଜପଥର ଦୈର୍ଘ୍ୟ ଦ୍ୱିଗୁଣିତ ହୋଇପାରିଛି । ୨ଠ୧୪ ମସିହାରେ ଯେତେବେଳେ ତେଲେଙ୍ଗାନା ଗଠନ ହୋଇଥିଲା, ସେତେବେଳେ ସେଠାରେ ୨୫ଠଠ କିଲୋମିଟର ପାଖାପାଖି ଜାତୀୟ ରାଜପଥ ଥିଲା । ଆଜି ତେଲେଙ୍ଗାନାରେ ଜାତୀୟ ରାଜପଥର ଦୈର୍ଘ୍ୟ ୫ ହଜାର କିଲୋମିଟରକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । ଏହି ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ତେଲେଙ୍ଗାନାରେ ଜାତୀୟ ରାଜପଥ ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ପାଖାପାଖି ୩୫ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ କରିଛନ୍ତି । ଏପରିକି ଏହି ସମୟରେ ମଧ୍ୟ ତେଲେଙ୍ଗାନାରେ ୬ଠ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ମୂଲ୍ୟର ସଡ଼କ ପ୍ରକଳ୍ପ ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟ ଚାଲିଛି । ଏଥିରେ ଗେମ ଚେଞ୍ଜର ହାଇଦ୍ରାବାଦ ରିଙ୍ଗ ରୋଡର ପ୍ରକଳ୍ପ ମଧ୍ୟ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ।
ସାଥୀମାନେ,
କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ତେଲେଙ୍ଗାନାରେ ଶିଳ୍ପ ଏବଂ କୃଷି ଉଭୟର ବିକାଶ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଆରୋପ କରୁଛନ୍ତି । ଟେକ୍ସଟାଇଲ ଏପରି ଏକ ଶିଳ୍ପ, ଯାହା ଉଭୟ କୃଷକ ଏବଂ ଶ୍ରମିକଙ୍କୁ ଶକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରୁଛି । ଆମ ସରକାର ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ୭ଟି ମେଗା ଟେକ୍ସଟାଇଲ ପାର୍କ ସ୍ଥାପନ କରିବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛନ୍ତି । ଏହି ମେଗା ଟେକ୍ସଟାଇଲ ପାର୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ ମଧ୍ୟ ତେଲେଙ୍ଗାନାରେ ନିର୍ମାଣ ହେବ । ଏହା ଯୁବଗୋଷ୍ଠୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ନୂତନ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି କରିବ । ରୋଜଗାର ସହିତ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ତେଲେଙ୍ଗାନାରେ ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ବହୁ ମାତ୍ରାରେ ବିନିଯୋଗ କରୁଛନ୍ତି । ଆମ ସରକାର ତେଲେଙ୍ଗାନାକୁ ଏହାର ଏମ୍ସ ଦେବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ପାଇଛନ୍ତି । ଏମ୍ସ ବିବିନଗର ସହିତ ଜଡ଼ିତ ବିଭିନ୍ନ ସୁବିଧା ପାଇଁ ଆଜି ମଧ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି । ଆଜିର ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ତେଲେଙ୍ଗାନାରେ ଭ୍ରମଣର ସହଜତା, ଜୀବନର ସହଜତା ଏବଂ ବ୍ୟବସାୟର ସହଜତା- ତିନୋଟିଯାକ ବୃଦ୍ଧି କରିବ ।
ସାଥୀମାନେ,
କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ଏହି ପ୍ରୟାସ ମଧ୍ୟରେ, ମୋତେ ଗୋଟିଏ କଥା ବହୁତ କଷ୍ଟ ଦେଉଛି, ବହୁତ ଦୁଃଖ ଲାଗୁଛି, ଯନ୍ତ୍ରଣା ଅନୁଭବ କରୁଛି । ଅଧିକାଂଶ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ପ୍ରକଳ୍ପରେ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ଅସହଯୋଗ ଯୋଗୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ପ୍ରକଳ୍ପ ବିଳମ୍ବିତ ହେଉଛି । ଏହି କାରଣରୁ, ତେଲେଙ୍ଗାନାର ଲୋକମାନେ ବିଶେଷ ଭାବରେ କ୍ଷତି ସହୁଛନ୍ତି । ବିକାଶ ସହ ଜଡ଼ିତ କାର୍ଯ୍ୟରେ କୌଣସି ବାଧା ନ ଦେବାକୁ, ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବାକୁ ମୁଁ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରିବି।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ଆଜିର ନୂଆ ଭାରତରେ, ଦେଶବାସୀଙ୍କ ଆଶା-ଆକାଂକ୍ଷା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନକୁ ପୂରଣ କରିବା ଆମ ସରକାରଙ୍କର ପ୍ରାଥମିକତା ଅଟେ । ଏହି ପ୍ରୟାସରେ ଆମେ ଦିନ-ରାତି କଠିନ ପରିଶ୍ରମ କରୁଛୁ । କିନ୍ତୁ କିଛି ହାତ ଗଣତି ଲୋକ ଏହି ବିକାଶମୂଳକ କାର୍ଯ୍ୟ ଦ୍ୱାରା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଅସୁବିଧାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଛନ୍ତି । ଏମିତି ଲୋକ, ଯେଉଁମାନେ ପରିବାରବାଦ, ଏବଂ ଭ୍ରଷ୍ଟାଚାର ପ୍ରତିପୋଷଣ କରୁଥିବା ଏହିପରି ବ୍ୟକ୍ତିମାନେ ଯେଉଁମାନେ ସଚ୍ଚୋଟ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥାନ୍ତି ସେମାନଙ୍କୁ ବହୁତ ସମସ୍ୟାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେବାକୁ ପଡ଼ିଥାଏ । ଏହିପରି ଲୋକଙ୍କ ଦେଶର ସ୍ୱାର୍ଥରେ, ସମାଜର କଲ୍ୟାଣ ସହିତ କୌଣସି ସମ୍ପର୍କ ନାହିଁ । ଏହି ଲୋକମାନେ କେବଳ ସେମାନଙ୍କର ବଂଶ ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ପଦନ୍ଦ କରନ୍ତି । ପ୍ରତ୍ୟେକ ପ୍ରକଳ୍ପରେ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ବିନିଯୋଗରେ ଏହି ଲୋକମାନେ ନିଜ ପରିବାରର ସ୍ୱାର୍ଥ ଦେଖିଥାନ୍ତି । ତେଲେଙ୍ଗାନାକୁ ଏଭଳି ଲୋକମାନଙ୍କ ଠାରୁ ବହୁତ ସତର୍କ ରହିବା ଜରୁରୀ ଅଟେ ।
ଭାଇ ଏବଂ ଭଉଣୀମାନେ,
ଭ୍ରଷ୍ଟାଚାର ଏବଂ ପରିବାରବାର, ପରସ୍ପରଠୁ ଅଲଗା ନୁହଁନ୍ତି । ଯେଉଁଠାରେ ପରିବାରବାଦ ଏବଂ ଆତ୍ମୀୟତା ରହିଛି, ସେଠାରେ ସବୁ ପ୍ରକାରର ଦୁର୍ନୀତି ବଢ଼ିବାକୁ ଲାଗିଥାଏ । ପରିବାରବାଦ, ବଂଶବାଦର ମୂଳମନ୍ତ୍ର ହେଉଛି ସବୁକିଛି ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିବା । ପରିବାରବାଦୀମାନେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଉପରେ ସେମାନଙ୍କର ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ରଖିବାଚୁ ଚାହିଁଥାନ୍ତି । ଯେତେବେଳେ କେହି ସେମାନଙ୍କର ନିୟନ୍ତ୍ରଣକୁ ଆହ୍ୱାନ କରନ୍ତି, ସେତେବେଳେ ସେମାନେ ଆଦୌ ପ୍ରସନ୍ଦ କରନ୍ତି ନାହିଁ । ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଏକ ଉଦାହଣ ଦେଉଛି । ଆଜି କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ସିଧାସଳଖ ଲାଭ ହସ୍ତାନ୍ତର ଯୋଜନା- ଡିବିଟି ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ବିକଶିତ କରିଛନ୍ତି, ଆଜି କୃଷକ ହୁଅନ୍ତୁ, ବିଦ୍ୟାର୍ଥୀ ହୁଅନ୍ତୁ, କ୍ଷୁଦ୍ର ବ୍ୟବସାୟୀ ହୁଅନ୍ତୁ, ଛୋଟ ବ୍ୟବସାୟ କରୁଥିବା ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟକୁ ସିଧାସଳଖ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ଟଙ୍କା ପଠାଯାଉଛି । ଆମେ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ଡିଜିଟାଲ ପେମେଣ୍ଟର ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିଛୁ ।
ଏହା ପୂର୍ବରୁ କାହିଁକି ହୋଇପାରିଲା ନାହିଁ? ଏହା ସେଥିପାଇଁ ହୋଇପାରିଲା ନାହିଁ କାରଣ ପରିବାରବାଦୀ ଶକ୍ତି, ବ୍ୟବସ୍ଥା, ସିଷ୍ଟମ ଉପରେ ନିଜର ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ଛାଡ଼ିବାକୁ ଚାହୁଁ ନ ଥିଲେ । କେଉଁ ଲାଭାର୍ଥୀଙ୍କୁ କ’ଣ ଲାଭ ମିଳିଲା, କେତେ ମିଳିଲା, ଏହାର ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ଏହି ପରିବାରବାଦୀ ନିଜ ପାଖରେ ରଖିବାକୁ ଚାହୁଁଥିଲେ । ଏହାଦ୍ୱାରା, ସେମାନଙ୍କର ତିନୋଟି ଅର୍ଥ ଥିଲା । ପ୍ରଥମ, ସେମାନଙ୍କ ପରିବାରର ଜୟ ଜୟକାର ହେଉଥିଲା । ଦ୍ୱିତୀୟ, ଦୁର୍ନୀତିର ଅର୍ଥ ସେମାନଙ୍କ ପରିବାର ନିକଟକୁ ହିଁ ଆସୁଥିଲା । ଏବଂ ତୃତୀୟରେ, ଯେଉଁ ପଇସା ଗରୀବଙ୍କ ନିକଟକୁ ପଠା ଯାଉଥିଲା, ସେହି ପଇସା ସେମାନଙ୍କ ଦୁର୍ନୀତିଗ୍ରସ୍ତ ଇକୋ ସିଷ୍ଟମ ମଧ୍ୟରେ ବଣ୍ଟନ କରିବା ପାଇଁ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଉଥିଲା ।
ଆଜି ମୋଦି ଜୀ, ଦୁର୍ନୀତିର ପ୍ରକୃତ ଜଡ଼ ଉପରେ ପ୍ରହାର କରିଛନ୍ତି । ମୋତେ ତେଲେଙ୍ଗାନାର ଭାଇ-ଭଉଣୀମାନେ କୁହନ୍ତୁ ଆପଣ ଉତ୍ତର ଦେବେ କି? ଆପଣ ଉତ୍ତର ଦେବେ କି? ଭ୍ରଷ୍ଟାଚାର ବିରୁଦ୍ଧରେ ଲଢ଼ିବା ଉଚିତ କି ନୁହେଁ? ଭ୍ରଷ୍ଟାଚାରୀଙ୍କ ବିରୁଦ୍ଧରେ ଲଢ଼ିବା ଉଚିତ କି ନୁହେଁ? ଦେଶକୁ ଭ୍ରଷ୍ଟାଚାରରୁ ମୁକ୍ତ କରିବା ଉଚିତ କି ନୁହେଁ? ସେ ଯେତେ ବଡ଼ ଭ୍ରଷ୍ଟାଚାରୀ ହୁଅନ୍ତୁ ଆଇନଗତ ପଦକ୍ଷେପ ନେବା ଉଚିତ କି ନୁହେଁ? ଭ୍ରଷ୍ଟାଚାରୀଙ୍କ ବିରୁଦ୍ଧରେ ଆଇନର କୌଣସି କାମ କରି ଦେଖାଇବା ଉଚିତ କି ନୁହେଁ । ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ଲୋକମାନେ ମିଳିତ ଭାବେ କ୍ରୋଧିତ ହେଉଛନ୍ତି । କ୍ରୋଧରେ ମଧ୍ୟ କିଛି ବି କରୁଛନ୍ତି । କିଛିଦିନ ପୂର୍ବରୁ ଏହିପରି ଅନେକ ରାଜନୈତିକ ଦଳ ଅଦାଲକୁ ଯାଇଥିଲେ, କୋର୍ଟ ନିକଟରେ ପହଂଚି ଯାଇଥିଲେ, ଆମକୁ ସୁରକ୍ଷା ଦିଅ ଯେ ଆମେ ଆମର ଭ୍ରଷ୍ଟାଚାରର ପୁସ୍ତକ କେହି ଖୋଲିବେ ନାହିଁ । କୋର୍ଟ ନିକଟକୁ ଯାଇଥିଲେ, କିନ୍ତୁ କୋର୍ଟ ତାଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଚକିତ କରି ଦେଇଥିଲା ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ଯେତେବେଳେ ସବକା ସାଥ - ସବକା ବିଶ୍ୱାସର ଭାବନା କମ ହୋଇଥାଏ, ସେତେବେଳେ ସଚ୍ଚୋଟ ଅର୍ଥରେ ଲୋକତନ୍ତ୍ର ମଜବୁତ ହୋଇଥାଏ, ସେତେବେଳେ ବଂଚିତ, ଶୋଷିତ - ପୀଡ଼ିତମାନଙ୍କୁ ପ୍ରାଥମିକତା ମିଳିଥାଏ । ଏବଂ ଏହା କେବଳ ବାବା ସାହେବ ଆମ୍ବେଦକରଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନ ଥିଲା, ଏହା ହେଉଛି ସମ୍ବିଧାନର ପ୍ରକୃତ ଭାବନା । ଯେତେବେଳେ ୨ଠ୧୪ରେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ପାରିବାରିକ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ସିଙ୍କୁଳିକରୁ ମୁକ୍ତ ହୋଇଥିଲେ, ସେତେବେଳେ ପରିଣାମ କ’ଣ ହୋଇଥିଲା ତାହା ସମଗ୍ର ଦେଶ ଦେଖିଛି । ଗତ ୯ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଦେଶର ୧୧ କୋଟି ମା’ ଭଉଣୀ ଏବଂ ଝିଅମାନେ ‘ଇଜ୍ଜତ ଘର’ (ଶୌଚାଳୟ)ର ସୁବିଧା ପାଇଛନ୍ତି, ଏଥିରେ ତେଲେଙ୍ଗାନାର ୩ଠ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ପରିବାରର ମା’ ଏବଂ ଭଉଣୀମାନେ ଏହି ବ୍ୟବସ୍ଥା ପାଇଛନ୍ତି । ଗତ ୯ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଦେଶରେ ୯ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଭଉଣୀ ଏବଂ ଝିଅମାନଙ୍କୁ ମାଗଣା ଉଜ୍ୱଳା ଗ୍ୟାସ ସଂଯୋଗ ଦିଆଯାଇଛି । ତେଲେଙ୍ଗାନାର ୧୧ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଗରୀବ ପରିବାର ମଧ୍ୟ ଏହାର ଲାଭ ପାଇପାରିଛନ୍ତି ।
ସାଥୀମାନେ,
ପରିବାରବାଦ, ତେଲେଙ୍ଗାନା ସହିତ ଦେଶର କୋଟି କୋଟି ଗରୀବ ସାଥୀମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କର ରାସନ କାର୍ଡ ମଧ୍ୟ ଲୁଟି ନେଇଥିଲା । ଆଜି ଆମ ସରକାରରେ ୮ଠ କୋଟି ଗରୀବ ଲୋକଙ୍କୁ ମାଗଣା ରାସନ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଉଛି । ଏହି କାରଣରୁ ତେଲେଙ୍ଗାନାର ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଗରିବ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ବହୁତ ସାହାଯ୍ୟ ମିଳିପାରିଛି । ଆମ ସରକାରଙ୍କ ନୀତି ଯୋଗୁ ତେଲେଙ୍ଗାନାର ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଗରିବ ଲୋକ ପାଞ୍ଚ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମାଗଣା ଚିକିତ୍ସା ସୁବିଧା ପାଇପାରୁଛନ୍ତି । ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ତେଲେଙ୍ଗାନାର କୋଟି କୋଟି ପରିବାରର ଜନଧନ ବ୍ୟାଙ୍କ ଖାତା ମଧ୍ୟ ଖୋଲାଯାଇଛି । ତେଲେଙ୍ଗାନାର ୨.୫ ଲକ୍ଷ କ୍ଷୁଦ୍ର ଉଦ୍ୟୋଗୀ ବିନା ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟିରେ ମୁଦ୍ରା ଋଣ ପାଇପାରିଛନ୍ତି । ଏଠାରେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଷ୍ଟ୍ରିଟ-ବିକ୍ରେତା ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ବ୍ୟାଙ୍କ ଋଣ ପାଇଛନ୍ତି । ତେଲେଙ୍ଗାନାର ୪ଠ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ କ୍ଷୁଦ୍ର କୃଷକ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କିଶାନ ସମ୍ମାନ ନିଧି ଯୋଜନା ଅଧିନରେ ପ୍ରାୟ ୯ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ପାଇଛନ୍ତି । ଏହା ହେଉଛି ବଂଚିତ ଶ୍ରେଣୀ, ଯେଉଁମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ପ୍ରାଥମିକତା ମିଳିଛି, ଅଗ୍ରାଧିକାର ମିଳିଛି ।
ସାଥୀମାନେ,
ଯେତେବେଳେ ଦେଶ ସମସ୍ତଙ୍କ ସନ୍ତୁଷ୍ଟିକୁ ନେଇ ଆଗକୁ ବଢ଼ିଥାଏ, ସେତେବେଳେ ପ୍ରକୃତ ସାମାଜିକ ନ୍ୟାୟ ଜନ୍ମ ହୁଏ। ଆଜି ତେଲେଙ୍ଗାନା ସମେତ ସମଗ୍ର ଦେଶ ସନ୍ତୁଷ୍ଟୀକରଣର ସେହି ରାସ୍ତାରେ ଯିବାକୁ ଚାହୁଁଛି, ସମସ୍ତଙ୍କ ପ୍ରୟାସରେ ବିକାଶ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି । ଆଜି ମଧ୍ୟ ତେଲେଙ୍ଗାନାକୁ ଯେଉଁ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ମିଳିଛି, ଯେଉଁ ସନ୍ତୁଷ୍ଟୀକରଣର ଭାବନା ଦ୍ୱାରା ପ୍ରେରଣା ପାଇଛି, ସମସ୍ତଙ୍କ ବିକାଶ ପାଇଁ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ହୋଇଛି । ସ୍ୱାଧୀନତାର ଅମୃତ କାଳରେ ବିକଶିତ ଭାରତର ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ତେଲେଙ୍ଗାନାର ଦ୍ରୁତ ବିକାଶ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । ଆଗାମୀ ୨୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟ ତେଲେଙ୍ଗାନା ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । ତେଲେଙ୍ଗାନାର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ସନ୍ତୁଷ୍ଟ କରିବା ଏବଂ ଦୁର୍ନୀତିରେ ବୁଡ଼ି ରହିଥିବା ସମସ୍ତ ଶକ୍ତି ଠାରୁ ଦୂରରେ ରଖି ତେଲେଙ୍ଗାନାର ଭାଗ୍ୟ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ହେବ । ଆମକୁ ଏକତ୍ରିତ ହୋଇ ତେଲେଙ୍ଗାନାର ବିକାଶର ସମସ୍ତ ସ୍ୱପ୍ନକୁ ପୂରଣ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ । ଏହି ସମସ୍ତ ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ମୁଁ ପୁଣିଥରେ ତେଲେଙ୍ଗାନାର ମୋର ପ୍ରିୟ ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି । ଏହା ମୋ ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ସନ୍ତୋଷଜନ ବିଷୟ ଅଟେ ଯେ, ତେଲେଙ୍ଗାନାର ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ, ତେଲେଙ୍ଗାନାର ବିକାଶ ପାଇଁ ଆମକୁ ଆଶୀର୍ବାଦ ଦେବା ପାଇଁ ଆଜି ଏଠାରେ ଆପଣମାନେ ଏତେ ସଂଖ୍ୟାରେ ଯୋଗ ଦେଇଛନ୍ତି । ସେଥିପାଇଁ ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ହୃଦୟରୁ କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଉଛି ।
କୁହନ୍ତୁ ଭାରତ ମାତା କି - ଜୟ,
ଭାରତ ମାତା କି - ଜୟ,
ଭାରତ ମାତା କି - ଜୟ
ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ ।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at launch of various development projects in Hyderabad
08 APR 2023 4:06PM by PIB Delhi
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
Governor of Telangana Tamilisai Soundararajan ji; my Cabinet colleague Shri Ashwini Vaishnaw ji; son of Telangana and my colleague in the Council of Ministers Shri G. Kishan Reddy ji, my dear brothers and sisters from Telangana who have come in large numbers!
My heartfelt greetings to you all! I salute Telangana, the land of great revolutionaries. Today, I once again have got the privilege of giving further impetus to the development of Telangana. A short while back, another Vande Bharat train connecting Telangana and Andhra Pradesh has been flagged off. This modern train will now connect the city of Bhagyalakshmi Temple with Lord Sri Venkateswara Dham Tirupati. That is, in a way, this Vande Bharat Express is going to link devotion, modernity, technology and tourism. Besides this, projects worth more than Rs 11,000 crore have been inaugurated and the foundation stones have been laid here today. These are projects related to rail and road connectivity and health infrastructure of Telangana. I congratulate you, the people of Telangana, and wish you all the best for all these development projects.
Friends,
The time that has passed since Telangana became a separate state is almost the same as the NDA government's regime at the Centre. Today, once again, I respectfully bow down to the crores of people who have contributed to the formation of Telangana, i.e. the ordinary citizens here. The NDA government at the centre considers it its duty to fulfil the dream of the people of Telangana regarding the development of Telangana and its people. We are moving forward with the mantra of 'Sabka Saath, Sabka Vikas, Sabka Vishwas, Sabka Prayas'. We have tried our best to ensure that Telangana also gets the most out of the new model of India's development that has evolved in the last 9 years. One example of this is the development of our cities. In the last 9 years, about 70 kilometres of metro network has been built in Hyderabad itself. Work on the Hyderabad Multi-Modal Transport System - MMTS project has also progressed rapidly during this period. Even today 13 MMTS services have started here. For rapid expansion of MMTS, Rs 600 crore has been allocated to Telangana in this year's central government budget. This will further facilitate lakhs of friends from Hyderabad, Secunderabad and surrounding districts. With this, new business hubs will be created and investment will begin to flow in new areas.
Friends,
Today, amidst the worst pandemic in 100 years and the war between the two countries, the economies of the world are fluctuating at a rapid pace. Amid this uncertainty, India is one of the countries in the world which is making record investments to modernize its infrastructure. In this year's budget Rs 10 lakh crore has been allocated for modern infra. Today's new India, the new India of the 21st century, is rapidly building modern infrastructure in every corner of the country. In Telangana too, the railway budget has been increased by almost 17 times in the last 9 years. Just now Ashwini ji was telling us the figures. Be it the work of laying new railway lines, the work of doubling of railway lines, or the work of electrification, everything has been done at a record speed. The doubling work of the rail line between Secunderabad and Mahabubnagar which has been completed today is an example of the same. This will also improve the connectivity of Hyderabad and Bengaluru. Telangana is also getting the benefit of the efforts to modernize major railway stations across the country. The development of Secunderabad Railway Station is also a part of this effort.
Friends,
Besides the railways, the network of highways in Telangana is also being developed at a rapid pace by the central government. Today the foundation stones of 4 highway projects have been laid here. Be it the Akkalkot-Kurnool section at a cost of Rs 2300 crores, Mahbubnagar-Chincholi section at a cost of Rs 1300 crores, Kalwakurthy-Kollapur highway at a cost of about Rs 900 crores, or the Khammam-Devarapalli section to be done at a cost of Rs 2700 crores, the central government is working with all its might for the construction of modern National Highways in Telangana. Due to the relentless efforts of the Central Government, today the length of National Highways in Telangana has doubled. When Telangana was formed in the year 2014, there were around 2500 kilometres of national highways. Today the length of National Highways in Telangana has increased to 5000 kms. In these years, the Central Government has spent about Rs 35 thousand crores for the construction of National Highway in Telangana. Even now, work is going on in Telangana on road projects worth Rs 60 thousand crore. This also includes the game-changer Hyderabad Ring Road project.
Friends,
The central government is emphasizing on the development of both industry and agriculture in Telangana. Textile is one such industry, which helps both the farmer as well as the labourer. Our government has decided to set up 7 mega textile parks across the country. One of these mega textile parks will also be built in Telangana. This will create new employment opportunities for the youth. Besides employment, the central government is also investing a lot on education and health in Telangana. Our government has got the privilege of establishing AIIMS in Telangana. Work has also started today on different facilities related to AIIMS Bibinagar. Today's projects will improve Ease of Travel, Ease of Living and Ease of Doing Business in Telangana.
But friends,
In the midst of these efforts of the Central Government, I am very pained due to one thing. Due to lack of cooperation from the state government in most of the central projects, every project is getting delayed. As a result, the people of Telangana are suffering. I request the state government not to allow any hindrance in the works related to development and to speed up the development projects.
Brothers & Sisters,
In today's new India, it is the priority of our government to fulfil the hopes, aspirations and dreams of the countrymen. We are working hard day and night. But a handful of people are perturbed by these works of development. Such people, who nurtured dynastic-rule, nepotism and corruption, are facing problems from those who do honest work. Such people have nothing to do with the interest of the country and the welfare of the society. These people just like to see their clan flourish. In every project, in every investment, these people see the interest of their family. Telangana needs to be very careful with such people.
Brothers & Sisters,
Corruption and nepotism are not separate from each other. Where there is dynastic-rule and nepotism, all kinds of corruption start flourishing from there. The main mantra of dynastic-rule is that a family or dynasty is to control everything. They want to keep their control over every system. They do not like it at all when someone challenges their control. Let me give you an example. Today, the Central Government has developed the Direct Benefit Transfer- DBT system. Today farmers, students, and small businessmen get financial assistance money directly to their bank accounts. We have expanded the system of digital payments across the country.
Why couldn't this happen earlier? This did not happen because the dynastic forces did not want to give up their control over the system. These people wanted to keep the control of 'which beneficiary would get what benefit and how much'. By this, their three interests were served. One, the family could continue to garner praises. Secondly, the corruption money would keep coming to this particular family only. And thirdly, the money that was supposed to be sent to the poor would get distributed within their corrupt ecosystem.
Today Modi has attacked this real root of corruption. Tell me brothers and sisters of Telangana, will you answer? Will you answer? Should we fight against corruption or not? Should we fight against the corrupt or not? Should the country be freed from corruption or not? No matter how big the corrupt is, should legal steps be taken or not? Should the law be allowed to work against the corrupt or not? And that's why these people are shaken, and they are doing anything and everything out of frustration. A few days ago, many such political parties approached the court for protection, lest anyone exposes their corrupt activities. They went to the court but the court gave them a jolt.
Brothers & Sisters,
When work is done with the spirit of 'Sabka Sath Sabka Vikas', then democracy is strengthened in true sense and the deprived-exploited-oppressed get priority. And this was the dream of Babasaheb Ambedkar. This is the true spirit of the Constitution. When the central government was freed from the shackles of dynastic-rule in 2014, the whole country witnessed what the result was. In the last 9 years, 11 crore mothers, sisters and daughters of the country have got the facility of a toilet or 'Izzatghar'. Out of that, mothers and sisters of more than 30 lakh families of Telangana have also got this facility. In the last 9 years, more than 9 crore sisters and daughters in the country have got free Ujjwala gas connections. More than 11 lakh poor families of Telangana have also got its benefits.
Friends,
Dynastic-rule used to rob crores of poor friends of the country including Telangana of even their ration. Today 80 crore poor people are being provided free ration by our government. Due to this, lakhs of poor people of Telangana have also been benefitted tremendously. Due to the policies of our government, lakhs of poor people of Telangana have got the facility of free treatment up to Rs.5 lakh. For the first time Jan Dhan bank accounts of 1 crore families of Telangana have been opened. 2.5 lakh small entrepreneurs of Telangana have got Mudra loans without bank guarantee. Here 5 lakh street-vendors have got bank loans for the first time. More than 40 lakh small farmers of Telangana also got about Rs 9000 crore under PM Kisan Samman Nidhi. This is that deprived class, which has got this priority for the first time.
Friends,
When the country moves away from appeasement towards ensuring satisfaction for all, that is when true social justice is born. Today, the whole country including Telangana wants to walk on the path of contentment and wants to develop with everyone's efforts. Even today, the projects that Telangana has got are inspired by the spirit of ensuring satisfaction and are dedicated to the development of all. Rapid development of Telangana is very important for building a developed India in 'Azaadi Ka Amritkaal'. The coming 25 years are also very important for Telangana. Keeping away from every negative force such as appeasement of people and corruption will determine the fate of Telangana. We have to fulfil all the dreams of Telangana's development together. Once again, I congratulate my dear brothers and sisters of Telangana for all these projects. It is a matter of great joy for me that you have come in such large numbers to bless us for the bright future and development of Telangana. I express my heartfelt gratitude to you. Say along with me,
Bharat Mata Ki – Jai,
Bharat Mata Ki – Jai,
Bharat Mata Ki – Jai
Thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.