প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা হাইদ্রবাদতা চাউখৎ-থৌরাংগী তোঙান-তোঙানবা প্রোজেক্ত কয়া হৌদোকপদা থমখিবা ৱারোল
08 APR 2023 4:06PM by PIB Imphal
ভারত ইমানা য়াইফরে,
ভারত ইমানা য়াইফরে!
তেলঙ্গানাগী রাজ্যপাল, তমিলসাই সৌন্দরাজঞ্জিঈ, কেন্দ্রগী মন্ত্রী মন্দলদা লৈরিবা ঐহাক্কী মরুপ অশ্বিনী বৈস্নবজী, তেলঙ্গানাগী মচারি অমসুং মন্ত্রীপরিশদতা লৈরিবা ঐহাক্কী মরুপ কিশন রেদ্দীজী, মশিং য়াম্না লেংবীরক্লিবা ঐহাক্কী নুংশিরবা ইচিল ইনাওশিং
প্রিয় মহনা, সৌদরা সোইদরী মনুলারা, মী অন্দরিকী না হদয়পুর্বক নমস্কার মুলু। শক্নাইরবা নিংতম-য়াওল্লোই কয়াগী লমদম তেলঙ্গানাবু ঐহাক্না নোল্লুকচরি। ঙসিদি, ঐহাক্না তেলঙ্গানাগী চাউখৎ-থৌরাংগী খোঙজেল হেনগৎহনবগী খুদোংচাবা অমা ফংজরে। তেলঙ্গানাগা আন্ধ্র প্রদেশকা শম্নহনবা বন্দে ভারত এক্সপ্রেস অমসু ঙৈহাক্কী মমাংদা লমথাখ্রে। মসিগুম্বা মতমগা চুনবা ত্রেন অসিনা ভাগ্যলক্ষ্মী মন্দিরগী শহরবু ভগ্বান শ্রী ভেঙ্কতেশ্বর ধাম তিরুপতীগা শম্নহল্লগনি। হায়বদি, বন্দে ভারত এক্সপ্রেস অসিনা লাইনীং, মতমগা চুনবগী মতৌ, তেক্নোলোজী অমসুং তুরিজম্বু শম্নহনগনি হায়বনি। মসিগা লোয়ননা, লুপা করোর 11গী শেনফমগী চাউখৎ থৌরাংগী প্রোজেক্ত কয়া অমসু শঙ্গাবগা লোয়ননা উরেপ উয়ুং তমগনি। হায়রিবশিং অসিদি তেলঙ্গানাগী রেল অমসুং রোদ কন্নেক্তিবিতী, হকশেলগী ইনফ্রাস্ত্রকচরগা মরী লৈনবা প্রোজেক্ত ঙাক্তনি। মসিগুম্বা চাউখৎ থৌরাংগী প্রোজেক্তশিং অসিগীদমক্তা ঐহাক্না মীয়াম্বু থাগৎচরি অমসুং য়াইফ পাউজেলসু পীজরি।
মরুপশিং,
তেলঙ্গানানা তোঙানবা রাজ্য ওইখিবা মতমগা কেন্দ্রদা এন.দি.এ. সরকার লাকখিবা মতমগা হায়রপ মান্নৈ। তেলঙ্গানা শেমখিবদা থৌদাং য়াখিবা মীচম মীয়ামশিংগী মফমদা ঐহাক্না ঙসি অমুক্কা হন্না ইকায় খুম্নবা উৎচরি। মসি মফমসিগী জনতা জনর্ধন্না য়াখিবা থৌদাংদগী ওইথোকপনি। তেলঙ্গানাগী চাউখৎ-থৌরাং, তেলঙ্গানাগী মীয়ামগী চাউখৎ-থৌরাংগী মতাংদা অদোম্না মঙলিবা মঙলানশিংবু মঙফাওনহনবা হায়বসি এন.দি.এ. সরকারনা মশাগী থৌদাংনি খন্না চৎলি। ঐখোয়না সবকা সাথ, সবকা বিকাস, সবকা বিশ্বাস, সবকা প্রয়াসকী মন্ত্রগা লোয়ননা তুংলমচত্তা চঙশিল্লি। মমাংগী চহি 9দা ভারতকী চাউখৎ থৌরাংগী মোদেল অমা ঐখোয়না শেমখিবা অসিগী কান্নবা খুদিংমক তেলঙ্গানাসু ফংফম থোকই। মসিগী খুদম অমদি ঐখোয়গী শহরশিংনা চাউখৎলক্লিবা অসিনি। মমাংগী চহি 9 অসিদা হাইদ্রবাদতা চাউরাক্না কিমি. 70 শাংবা নেত্রো নেতৱর্ক শেমখি। হাইদ্রবাদ মলতি মোদেল ত্রান্সপোর্ত সীস্তেম – এম.এম.তি.এস. প্রোজেক্ত অসিসু মতম অসিগী মনুংদা খোঙজেল য়াঙনা থবক পায়খৎখি। মফমসিদা এম.এম.তি.এস. সর্ভিস 13সু ঙসিদগী হৌরে। এম.এম.তি.এস.না খোঙজেল য়াঙনা চাউখৎনবগীদমক্তা কেন্দ্র সরকারনা হন্দক চহিগী বজেত্তা তেলঙ্গানাগীদমক্তা লুপা করোর 600 খাক্তুনা থমখ্রে। মসিনা হাইদ্রবাদ-সেকন্দ্রবাদ য়াওনা মনাক নকপা জিলাশিংগী মরুপ লাখ কয়াগী খুদোংচাবা হেনগৎলগনি। মসিনা মরম ওইরগা অনৌবা বিজনেস হব কয়া লৈরগনি, লমদমশিং অসিদা ইনভেস্তমেন্ত লাকপা হৌরগনি।
মরুপশিং,
চহি 100দা অমুকখক থোকপা লাইচৎ অমসুং লৈবাক অনিগী মরক্তা লান শোক্নরিবা অসিনা মরম ওইরগা মালেমগী শেন্মিৎলোনশিংদা য়াম্না থুনা অকা-অকুম কয়া লাক্নরি। মসিগুম্বা ইরাং মরকসিদা মশাগী ইনফ্রাস্ত্রকচরশিংবু মতমগা চুনহনবা ঙম্বগী রেকোর্দ থম্বা লৈবাকশিংগী মরক্তা ভারতসু অমা ওইরি। হন্দক্কী চহিগী বজেত অসিদসু মোদর্ন ইনফ্রাস্ত্রকচরগীদমক্তা লুপা করোর লাখ 10 কাইখ্রবনি। ঙসিগী অনৌবা, 21শুবা চহি চাগী ভারত অসিনা লৈবাক্কী কাচিন কোয়া খুদিংদা মোদর্ন ইনফ্রাস্ত্রকচর শেম্লি। মমাংগী চহি 9দা তেলঙ্গানাগী রেলৱে বজেত্তা চাউরাক্না শরুক 17 হেনগৎখি। অশ্বিনীজীনা হৌজিক্তসু হায়বীখ্রে। মসিনা মরম ওইরগা অনৌবা রেল লাইন শেম্বা, রেল লাইনবু দবল তৌবা, ইলেক্ত্রিফিকেসন তৌবা ওইরো, থবক খুদিংমক রেকোর্দ ওইবা খোঙজেলদা পায়খৎলি। সেকন্দ্রবাদ অমসুং মহবুবনগরগী মরক্কী রেল লাইন দব্লিং তৌবগী থবক ঙসি লোইশিল্লিবা অসিসু হায়রিবা ৱাফম অসিগী খুদম অমনি। মসিনা হাইদ্রবাদ অমসুং বেঙ্গালুরুগী কন্নেক্তিবিতী য়াম্না ফগৎহনগনি। লৈবাক্কী অচৌবা রেলৱে স্তেসন কয়া মোদর্নাইজ তৌবগী থবক পায়খৎলিবা অসিগী কান্নবা তেলঙ্গানাসু ফংলি। সেকন্দ্রবাদ রেলৱে স্তেসন শেমগৎলিবা অসিসু খোঙথাং অসিগী শরুক অমনি।
মরুপশিং,
কেন্দ্র সরকারনা তেলঙ্গানাদা রেলগা লোয়ননা হাইৱে নেতৱর্কপুসু খোঙজেল য়াঙনা শেমগৎলি। ঙসিমকসু মফমসিদা হাইৱে প্রোজেক্ত মরিগী উরেপ উয়ুং তমখি। লুপা করোর 2300 চঙগদবা অকলকোৎ-কুর্নুল সেক্সন ওইরো, লুপা করোর 1300 চঙগদবা মহবুবনগর-চিঞ্চোলী সেক্সন ওইরো, লুপা করোর 900গী কলৱাকুর্তী-কোল্লাপুর হাইৱেগী থবক ওইরো, লুপা করোর 2700গী খমম-দেবরাপেল্লে সেক্সনগী থবক ওইরো, কেন্দ্র সরকারনা তেলঙ্গানাদা মোদর্ন নেস্নেল হাইৱে শেম্নবা থবক মশাগী অপুনবা পাঙ্গল থাদদুনা পায়খৎলি। কেন্দ্র সরকারনা লেপ্তনা হোৎনবদগী নেস্নেল হাইৱেগী অশাংবা অসি হান্নগী শরুক অনি ওইখ্রে। ইং 2014দা তেলঙ্গানা শেমখিবা মতমদা, মফমসিগী নেস্নেল হাইৱে অসি শুপ্নগী কিমি. 2500গী ময়াদা ওইরম্মি। ঙসিদি, মফমসিগী নেস্নেল হাইৱেগী অশাংবসি অসি য়াম্না হেনগত্তুনা কিমি. লিশিং মঙা য়ৌরে। তেলঙ্গানাগী নেস্নেল হাইৱে শাবগীদমক্তা কেন্দ্রনা চহিশিং অসিদা চাউরাক্না লুপা করোর লিশিং 35গী চাংদা চাদিং তৌখি। হৌজিক্কী ওইনসু, তেলঙ্গানাদা লুপা করোর লিশিং 60গী রোদ প্রোজেক্তকী থবক চত্থরি। মসিগী মনুংদা গেমচেঞ্জর ওইরিবা হাইদ্রবাদ রিং রোদ প্রোজেক্তসু মনুং চল্লি।
মরুপশিং,
কেন্দ্রনা তেলঙ্গানাদা ইন্দস্ত্রী অমসুং লৌউ-শিংউগী চাউখৎ থৌরাংগী হীরম অনিমক্তা অহেনবা মিৎয়েং থম্লি। তেক্সতাইল হায়বসি লৌমী অমসুং শিন্মী অনিমক্না থবক শুবা য়াবা অদুগুম্বা মখলগী ইন্দস্ত্রী অমনি। ঐখোয়গী সরকারনা লৈবাক শিনবা থুংবদা মেগা তেক্সতাইল পার্ক 7 শানবা ৱারেপ লৌখ্রে। মসিগী মরক্তগী তেক্সতাইল পার্ক অমদি তেলঙ্গানাদা শাগনি। মসিনা নহাশিংদা থবক য়াম্না পীগনি। কেন্দ্রনা তেলঙ্গানাদা থবক পীবগী মথক্তা এজুকেসন অমসুং হেল্থকী লমদসু শেল য়াম্নবা থাদরি। তেলঙ্গানাদা মশাগী এমস অমা পীবগী লাইবক ফবসু ঐখোয়গী সরকারনা ফংজরে। এমস বিবীনগরগা মরী লৈনবা অতোপ্পা খুদোংচাবা কয়াগী থবকসু ঙসিদগী হৌরগনি। ঙসিগী প্রোজেক্তশিং অসিনা তেলঙ্গানাদা ইজ ওফ লিবিং, ইজ ওফ ত্রাভেল অমসুং ইজ ওফ দুইং বিজনেস অহুম্মক খুমাং চাউশিনহল্লগনি।
অদুবু মরুপশিং,
কেন্দ্র সরকারগী হোৎনজমন কয়া অসিগী মরক্তা, ঐহাক্না য়াম্না নুংঙাইতবা ৱাফম অমদি লৈরি। কেন্দ্রগী প্রোজেক্তশিংদা রাজ্য সরকারনা থোইদোক্না শৌগত্তবনা প্রোজেক্ত খুদিংবু তপথহল্লি। মসিনা তেলঙ্গানাগী মীয়াম, অদোম মীয়ামদা খুদোংচাদবা লৈহল্লি। চাউখৎ থৌরাংগী থবক থৌরম খুদিংদা অয়েৎপা অমত্তা লৈতনবা হোৎনবীয়ু, চাউখৎ থৌরাংদা খোঙজেল হাপসি হায়না ঐহাক্না রাজ্য সরকারগী মফমদা হায়জরি।
ইচিল ইনাওশিং,
ঙসিগী অনৌবা ভারত অসিদা লৈবাক মীয়ামগী অনিংবা অপাম্বা খুদিং ফংহন্নবা ঐখোয়গী সরকারনা অহেনবা মিৎয়েং চঙলি। ঐখোয়না মসিগীদমক্তা অহিং নুংথিল খঙদনা থবক তৌরি। অদুবু, খুজোপ খরগী মীওই খরদি মসিগুম্বা থৌওংশিং অসিদা য়াম্না শাওনিংলি। মসিগুম্বা মীয়াম অসিনা শাগৈ নাতৈ, খুরা মাম্মা অমসুং শেঞ্জা থুমজাগী চৎনবীবু ঙসি ফাওবা শৌগৎলি, য়োক্তুনা থম্লি। থম্মোই শেংনা থবক তৌজবা মীওইশিংদা মখোয়না ৱারৌই। মীয়ামগী অপাম্বা, খুন্নাইগী য়াইফবা হায়বসিগা মখোয়গী অপাম্বগা মরী অমত্তা লৈনদে। মখোয়দি মশাগী নুংঙাবখক খল্লি। প্রোজেক্ত, ইনভেস্তমেন্ত খুদিংদা মশাগী নত্ত্রগা মখোয়গী ইমুংগী কান্নবখক য়েংই। তেলঙ্গানানা মসিগুম্বা মীওইশিংদগী য়াম্না চেকশিন্না লৈবগী মথৌ তাই।
ইচিল ইনাওশিং,
শেঞ্জা থুমজা অমসুং শাগৈ নাতৈ য়োকখৎপা হায়বসি অমনা অমদগী করিশু খেন্নদে। খুরা মাম্মগী চৎনবী লৈবা মফমদা শেঞ্জা থুমজা লৈবনি। শাগৈ নাতৈ, ইচা-ইশুগী মন্ত্র অসিনা মসিগুম্বা থৌওংশিংবু শেন্নদুনা থম্বনি। শাগৈ নাতৈগী চৎনবী অসিনা খুদোংচাবা খুদিংবু লাকশিন্দুনা থম্বা পাম্মি। মখোয়গী কন্ত্রোলগী মাইয়োক্তা মীওই অমা লৈরকপা হায়বসি মখোয়না য়াম্না পামদবনি। ঐহাক খুদম অমা পীজগে। সরকারনা দাইরেক্ত বেনেফিত ত্রান্সফর হৌদোকখি, ঙসিদি লৌমী, কারবার পীক্না তৌবশিংগী মফমদা মখোয়গী বেঙ্ক একাউন্তশিংদা শেলগী তেংবাং হকথেংননা ফংনরে। ঐখোয়গী লৈবাক পুম্বগী দিজিতেল পেমেন্তকী খুদোংচাবা হেনগৎহল্লে।
মসি মমাংদা করিগী ওইথোক্লমদ্রিবা করিগীনো? শাগৈ নাতৈগী খনবা মীওইশিংনা অপুনবা সীস্তেমদা খুদুম চনবা পাম্বগী নত্তে। বেনিফিশরী অমনা ফংবা খুদোংচাবা খুদিংমক মশাগী ওইনা থমজিনবা পাম্বগীনি। মসিগী মরম অহুম লৈ। অমা, মখোয়গী ইমুং মনুংনা অদুমক নুংঙাইনা লৈনিংবা। অনি, শেঞ্জা থুমজাগী শেলশিং মখোয়গী শাগৈদা অদুম লাকহনবা পাম্বা। অহুম, লাইরবশিংগীদমক্তা থাদবা শেলশিংবু মখোয়গী শেঞ্জা থুমজাগী ইকোসীস্তেম মনুংদা য়েন্থোকপা পাম্বা।
মোদীনা ঙসিদি শেঞ্জা থুমজাগী অশেংবা মরা অসিদা লান্দারে, য়ান্থৎলে। তেলঙ্গানাগী ইচিল ইনাওশিংনা ঐঙোন্দা মসিগী পাউখুম পীগদরা? অদোম পাউখুম পীগদরা? শেঞ্জা থুমজাগী মাইয়োক্তা ঐখোয়না লেপফম থোকই নত্ত্রগা থোক্তে? লৈবাকপু শেঞ্জা থুমজাদগী মনিং তমহনগদরা নত্ত্রগা তমহল্লোইদবরা? শেঞ্জা থুমজা কয়া য়াম্না চাউনা তৌবা ওইরো, আইনগী থবক পায়খৎফম থোকই নত্ত্রগা থোক্তে? মরম অদুনা, মখোয়গুম্বা মীয়াম অসি পাখৎলিবনি, খোইশাওনরিবনিনা করিনো খঙদবা থবক পায়খৎলিবনি। নুমিৎ খরনিগী মমাংদা, মখোয়গুম্বা রাজনিতী তৌবা মীওই খরদি মখোয়গী শেঞ্জা থুমজাগী ৱারোল শেবাক ফাক্ত্রিঙৈদা মখোয়বু ঙাকথোকপীনবা কোর্ত য়ৌখ্রবনি। কোর্তকী মনাক্তা চৎলুরে, মদুদসু কোর্তনা মখোয়গী অপাম্বা য়াখিদ্রে।
ইচিল ইনাওশিং,
সবকা সাথ, সবকা বিকাসকী ৱাখল্লোনগা লোয়ননা থবক তৌবা মতমদা, গনতন্ত্রনা তসেংবা ৱাহন্থোক্কী মতুং ইন্না মপাঙ্গল কনবা হেল্লক্কনি, মতমদুদা শোত্থরবশিংনা মান্নবা খুদোংচাবা ফংলক্কনি। মসিমক বাবাসাহেব অম্বেদকরজগীগী অপাম্বনি। মসিমক সংবিধানগী অপাম্বনি। ইং 2014দা কেন্দ্র সরকার অসি শাগৈ নাতৈগী চৎনবীদগী মনিং তম্বা ফংখিবা মতমদা, মদুগী করি মহৈ ফংখি হায়বা লৈবাক পুম্বনা উবা ফংলে। মমাংগী চহি 9 অসিদা লৈবাক্কী ইমা, ইচে, ইচল, করোর 11না মশাগী ময়ুম, অমাংশঙ ফংজখি। মসিগী মনুংদগী তেলঙ্গানাগী ইমুং লাখ 30 হেনবসু খুদোংচাবা অসি ফংখি। মমাংগী চহি 9 অসিদা লৈবাক্কী ইচল-ইচানুপী করোর 9 হেনবনা উজ্বালাগী খুত্থাংদা লেম্না গ্যাস কন্নেক্সন ফংখি। মসিদসু তেলঙ্গানাগী লাইরবা ইমুং লাখ 11 হেনবনা খুদোংচাবা অসি ফংখিবনি।
মরুপশিং,
শাগৈ নাতৈগী চৎনবীনা তেলঙ্গানা য়াওনা লৈবাক্কী লাইরবা মরুপ করোর কয়াগী রাশন ফাওবা মৎপীখি। ঐখোয়গী সরকারনা লাইরবা করোর 80 হেনবগী মফমদা লেম্না রাশন পীবগী থবক পায়খৎলি। মসিনা তেলঙ্গানাগী লাইরবা লাখ কয়াগী মফমদসু য়াম্না তেংবাংলি। ঐখোয়গী সরকারগী থৌশিল থৌরাংনা মরম ওইরগা তেলঙ্গানাগী লাইরবা মরুপশিংদা লাখ 5 ফাওবগী শেনফমগী লেম্না লাইয়েংবগী খুদোংচাবা পীরি। তেলঙ্গানাগী লাইরবা ইমুং করোর 1গী জন ধন একাউন্ত অহানবা ওইনা হাংখ্রে। তেলঙ্গানাগী ওন্তোপ্রিনর লাখ অমগা মখায়না গেরেন্তী য়াওদনা মুদ্রগী লোন ফংনখি। মফমসিগী স্ত্রীত ভেন্দরশিংনা পুন্সিগী অহানবা ওইনা লোন ফংনখি। তেলঙ্গানাগী লাখ 40 হেনবা অপীকপা লৌমীশিংনা পি.এম. সম্মান নিধীগী মখাদা চাউরাক্না করোর লাখ 9গী শেনফমশিং ফংনখ্রে। মখোয় অসি মমাংদা মিৎয়েং অমুক্তা চঙবীখিদ্রিবা মীওই কাঙলুপশিংনি।
মরুপশিং,
মীওই খরা থেম্নবা অমসুং পেলহন্নবা থবক তৌবগী মহুত্তা মীয়ামগী অনিংবা অপাম্বা থুংহনবগী মাইকৈদা থবক পায়খৎপা হৌরকপা মতমদা, খুন্নাইদা অচুম্বা ৱায়েল পীবগী থবক হৌরকই। ঙসিদি, লৈবাক অসিদা তেলঙ্গানা য়াওনা মীয়ামগী অপাম্বা থুংহনবগী লম্বীদা চৎপা পাম্লে, সবকা প্রয়াসপু হেন্না পাকথোক চাউথোকহনবা পাম্লে। তেলঙ্গানানা ঙসি ফংলিবা প্রোজেক্তশিং অসিসু মীয়ামগী অপাম্বা পীবগী ৱাখল্লোন্না ইথিল পীদুনা ফংলিবনি, মসিদি সবকা বিকাস্তা কত্থোক্লবনি। নিংতম্বগী অমৃত কাল অসিদা চাউখৎপা ভারত অমা ওইনবগীদমক্তা তেলঙ্গানানা খোঙজেল য়াঙনা চাউখৎপগী মথৌ য়াম্না তাই। লাক্কদৌরিবা চহি 25 অসিসু তেলঙ্গানাগী ওইনা য়াম্না মরু ওইরি। তেলঙ্গানানা মীওই খরগী মবুক্নিং পেলহনবা অমসুং শেঞ্জা থুমজাগী পাঙ্গল খুদিংদগী চেকশিন্না লৈবগী মথৌ য়াম্না তারি, মসিনা তেলঙ্গানাগী তুংগী মতমগী লাইবক লেপকনি। ঐখোয়না তেলঙ্গানাগী চাউখৎ থৌরাংগী মঙলান খুদিংবু অমত্তা ওইনা হোৎনদুনা ফংহনগদবনি। ঐহাক্না ঙসিগী প্রোজেক্তশিং অসিগীদমক্তা অদোম মরুপ অমসুং ইচিল ইনাওশিংবু থাগৎচরি। অদোম অশুক য়াম্বনা লাকপীদুনা তেলঙ্গানাগী চাউখৎ থৌরাংগীদমক্তা ঐখোয়গী ইফমদা থৌজাল পীবিবসি ঐহাক্কী লাইবক ফবনি। ঐহাক্না অদোম্বু মতম পুম্বদা ইকায় খুম্নজদুনা লৈগনি।
ভারত ইমানা য়াইফরে হায়না অমুক্তা লাওবীয়ু,
ভারত ইমানা য়াইফরে,
ভারত ইমানা য়াইফরে।
পুম্নমকপু হন্না হন্না থাগৎচরি।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at launch of various development projects in Hyderabad
08 APR 2023 4:06PM by PIB Delhi
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
Governor of Telangana Tamilisai Soundararajan ji; my Cabinet colleague Shri Ashwini Vaishnaw ji; son of Telangana and my colleague in the Council of Ministers Shri G. Kishan Reddy ji, my dear brothers and sisters from Telangana who have come in large numbers!
My heartfelt greetings to you all! I salute Telangana, the land of great revolutionaries. Today, I once again have got the privilege of giving further impetus to the development of Telangana. A short while back, another Vande Bharat train connecting Telangana and Andhra Pradesh has been flagged off. This modern train will now connect the city of Bhagyalakshmi Temple with Lord Sri Venkateswara Dham Tirupati. That is, in a way, this Vande Bharat Express is going to link devotion, modernity, technology and tourism. Besides this, projects worth more than Rs 11,000 crore have been inaugurated and the foundation stones have been laid here today. These are projects related to rail and road connectivity and health infrastructure of Telangana. I congratulate you, the people of Telangana, and wish you all the best for all these development projects.
Friends,
The time that has passed since Telangana became a separate state is almost the same as the NDA government's regime at the Centre. Today, once again, I respectfully bow down to the crores of people who have contributed to the formation of Telangana, i.e. the ordinary citizens here. The NDA government at the centre considers it its duty to fulfil the dream of the people of Telangana regarding the development of Telangana and its people. We are moving forward with the mantra of 'Sabka Saath, Sabka Vikas, Sabka Vishwas, Sabka Prayas'. We have tried our best to ensure that Telangana also gets the most out of the new model of India's development that has evolved in the last 9 years. One example of this is the development of our cities. In the last 9 years, about 70 kilometres of metro network has been built in Hyderabad itself. Work on the Hyderabad Multi-Modal Transport System - MMTS project has also progressed rapidly during this period. Even today 13 MMTS services have started here. For rapid expansion of MMTS, Rs 600 crore has been allocated to Telangana in this year's central government budget. This will further facilitate lakhs of friends from Hyderabad, Secunderabad and surrounding districts. With this, new business hubs will be created and investment will begin to flow in new areas.
Friends,
Today, amidst the worst pandemic in 100 years and the war between the two countries, the economies of the world are fluctuating at a rapid pace. Amid this uncertainty, India is one of the countries in the world which is making record investments to modernize its infrastructure. In this year's budget Rs 10 lakh crore has been allocated for modern infra. Today's new India, the new India of the 21st century, is rapidly building modern infrastructure in every corner of the country. In Telangana too, the railway budget has been increased by almost 17 times in the last 9 years. Just now Ashwini ji was telling us the figures. Be it the work of laying new railway lines, the work of doubling of railway lines, or the work of electrification, everything has been done at a record speed. The doubling work of the rail line between Secunderabad and Mahabubnagar which has been completed today is an example of the same. This will also improve the connectivity of Hyderabad and Bengaluru. Telangana is also getting the benefit of the efforts to modernize major railway stations across the country. The development of Secunderabad Railway Station is also a part of this effort.
Friends,
Besides the railways, the network of highways in Telangana is also being developed at a rapid pace by the central government. Today the foundation stones of 4 highway projects have been laid here. Be it the Akkalkot-Kurnool section at a cost of Rs 2300 crores, Mahbubnagar-Chincholi section at a cost of Rs 1300 crores, Kalwakurthy-Kollapur highway at a cost of about Rs 900 crores, or the Khammam-Devarapalli section to be done at a cost of Rs 2700 crores, the central government is working with all its might for the construction of modern National Highways in Telangana. Due to the relentless efforts of the Central Government, today the length of National Highways in Telangana has doubled. When Telangana was formed in the year 2014, there were around 2500 kilometres of national highways. Today the length of National Highways in Telangana has increased to 5000 kms. In these years, the Central Government has spent about Rs 35 thousand crores for the construction of National Highway in Telangana. Even now, work is going on in Telangana on road projects worth Rs 60 thousand crore. This also includes the game-changer Hyderabad Ring Road project.
Friends,
The central government is emphasizing on the development of both industry and agriculture in Telangana. Textile is one such industry, which helps both the farmer as well as the labourer. Our government has decided to set up 7 mega textile parks across the country. One of these mega textile parks will also be built in Telangana. This will create new employment opportunities for the youth. Besides employment, the central government is also investing a lot on education and health in Telangana. Our government has got the privilege of establishing AIIMS in Telangana. Work has also started today on different facilities related to AIIMS Bibinagar. Today's projects will improve Ease of Travel, Ease of Living and Ease of Doing Business in Telangana.
But friends,
In the midst of these efforts of the Central Government, I am very pained due to one thing. Due to lack of cooperation from the state government in most of the central projects, every project is getting delayed. As a result, the people of Telangana are suffering. I request the state government not to allow any hindrance in the works related to development and to speed up the development projects.
Brothers & Sisters,
In today's new India, it is the priority of our government to fulfil the hopes, aspirations and dreams of the countrymen. We are working hard day and night. But a handful of people are perturbed by these works of development. Such people, who nurtured dynastic-rule, nepotism and corruption, are facing problems from those who do honest work. Such people have nothing to do with the interest of the country and the welfare of the society. These people just like to see their clan flourish. In every project, in every investment, these people see the interest of their family. Telangana needs to be very careful with such people.
Brothers & Sisters,
Corruption and nepotism are not separate from each other. Where there is dynastic-rule and nepotism, all kinds of corruption start flourishing from there. The main mantra of dynastic-rule is that a family or dynasty is to control everything. They want to keep their control over every system. They do not like it at all when someone challenges their control. Let me give you an example. Today, the Central Government has developed the Direct Benefit Transfer- DBT system. Today farmers, students, and small businessmen get financial assistance money directly to their bank accounts. We have expanded the system of digital payments across the country.
Why couldn't this happen earlier? This did not happen because the dynastic forces did not want to give up their control over the system. These people wanted to keep the control of 'which beneficiary would get what benefit and how much'. By this, their three interests were served. One, the family could continue to garner praises. Secondly, the corruption money would keep coming to this particular family only. And thirdly, the money that was supposed to be sent to the poor would get distributed within their corrupt ecosystem.
Today Modi has attacked this real root of corruption. Tell me brothers and sisters of Telangana, will you answer? Will you answer? Should we fight against corruption or not? Should we fight against the corrupt or not? Should the country be freed from corruption or not? No matter how big the corrupt is, should legal steps be taken or not? Should the law be allowed to work against the corrupt or not? And that's why these people are shaken, and they are doing anything and everything out of frustration. A few days ago, many such political parties approached the court for protection, lest anyone exposes their corrupt activities. They went to the court but the court gave them a jolt.
Brothers & Sisters,
When work is done with the spirit of 'Sabka Sath Sabka Vikas', then democracy is strengthened in true sense and the deprived-exploited-oppressed get priority. And this was the dream of Babasaheb Ambedkar. This is the true spirit of the Constitution. When the central government was freed from the shackles of dynastic-rule in 2014, the whole country witnessed what the result was. In the last 9 years, 11 crore mothers, sisters and daughters of the country have got the facility of a toilet or 'Izzatghar'. Out of that, mothers and sisters of more than 30 lakh families of Telangana have also got this facility. In the last 9 years, more than 9 crore sisters and daughters in the country have got free Ujjwala gas connections. More than 11 lakh poor families of Telangana have also got its benefits.
Friends,
Dynastic-rule used to rob crores of poor friends of the country including Telangana of even their ration. Today 80 crore poor people are being provided free ration by our government. Due to this, lakhs of poor people of Telangana have also been benefitted tremendously. Due to the policies of our government, lakhs of poor people of Telangana have got the facility of free treatment up to Rs.5 lakh. For the first time Jan Dhan bank accounts of 1 crore families of Telangana have been opened. 2.5 lakh small entrepreneurs of Telangana have got Mudra loans without bank guarantee. Here 5 lakh street-vendors have got bank loans for the first time. More than 40 lakh small farmers of Telangana also got about Rs 9000 crore under PM Kisan Samman Nidhi. This is that deprived class, which has got this priority for the first time.
Friends,
When the country moves away from appeasement towards ensuring satisfaction for all, that is when true social justice is born. Today, the whole country including Telangana wants to walk on the path of contentment and wants to develop with everyone's efforts. Even today, the projects that Telangana has got are inspired by the spirit of ensuring satisfaction and are dedicated to the development of all. Rapid development of Telangana is very important for building a developed India in 'Azaadi Ka Amritkaal'. The coming 25 years are also very important for Telangana. Keeping away from every negative force such as appeasement of people and corruption will determine the fate of Telangana. We have to fulfil all the dreams of Telangana's development together. Once again, I congratulate my dear brothers and sisters of Telangana for all these projects. It is a matter of great joy for me that you have come in such large numbers to bless us for the bright future and development of Telangana. I express my heartfelt gratitude to you. Say along with me,
Bharat Mata Ki – Jai,
Bharat Mata Ki – Jai,
Bharat Mata Ki – Jai
Thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.