প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না কর্নাতকাগী মৈসুরুদা ‘প্রোজেক্তা তাইগরগী চহি ৫০ শুরকপগী কুমওন’ থৌরম হৌদোকখ্রে
ইন্তর্নেস্নেল বিগ কেৎস এলাইন্স হৌদোকখ্রে
২০২২ ফাওবদা কৈগী মশিং ৩১৬৭ য়ৌরে হায়না লাউথোকখ্রে
তাইগর কঞ্জর্বেসনগী মতাংদা নীংশিং শেনয়েক অমসুং চেফোঙ কয়ামরুম ফোঙখ্রে
“প্রোজেক্ত তাইগরগী মাইপাকপা অসি ভারত খক্তগী নত্তনা মালেম পুম্বগীদমক চাউথোকচবা পোক্নীংঙাই ওইবা মীকুপ অমনি”
“ভারতনা ইকোলোজী অমসুং ইকনোমীগী মরক্তা য়েৎনবা লৈ হায়বদা থাজবা থমদে, অনিমক পুন্না লৈমিন্নবা হায়বা অসিদা চপ মান্ননা মরু ওইনা লৌরি”
“ভারত অসি মহৌশাবু ঙাকশেনবা অসি নাৎকী শরুক অমা ওইরিবা লৈবাক অমনি”
“বিগ কেৎস লৈবনা মফম খুদিংমংক্তা লৈরিবা লোকেল মীয়ামগী পুন্সি অমসুং ইকোলোজীদা পোজিতিব ওইবা কান্নবা অমা পীখি”
“ৱাইল্দলাইফ প্রোতেক্সন অসি লৈবাক অমা খক্তা নত্তনা য়ুনিভর্সেলগী হীরম অমা ওইরি”
“ইন্তর্নেস্নেল বিগ কেৎ এলাইন্সনা মালেমগী মরু ওইবা বিগ কেৎ ৭ য়োকখৎপদা মীৎয়েং চংগনি”
“অকোইববু শাফনা থম্বা অমসুং বাইওদাইভর্সিতী মখা তানা পাকথোক চাউথোক্লবা মতমদা খক্তা মীওইবা জাতিগীদমক অফবা তুংলমচৎ ফংবা ওইথোক্কনি”
09 APR 2023 2:52PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি কর্নাতকাগী মৈসুরুদা লৈবা মৈসুরু য়ুনিভর্সিতীদা ‘জেক্ত তাইগর চহি ৫০ শুরকপগী’ থৌরম হৌদোকখ্রে। প্রধান মন্ত্রীনা ইন্তর্নেস্নেল বিগ কেৎস এলাইন্স (আই.বি.সি.এ.)সু ফোঙখ্রে। মহাক্না মেনেজমেন্ত ইফেক্তিবনেস ইভাল্যুএসন ওফ তাইগর রিজর্বসকী ৫শুবা সাইকলগী সম্মরী রিপোর্ত, ‘অমৃত কাল কা বিজন দোর তাইগর কঞ্জর্বেসন’ – চেফোঙ ফোঙখি, কৈগী মশিং লাউথোকখি অমসুং ওল ইন্দিয়া তাইগর এস্তিমেসন (৫শুবা সাইকল)গী সম্মরী রিপোর্ত ফোঙখি। মহাক্না প্রোজেক্ত তাইগ চহি ৫০ মপুং ফারকপগী নীংশিং শেনয়েক অমসু ফোঙখি।
থৌরম অসিদা ৱা ঙাংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ভারত্তা কৈগী মশিং হেনগৎলকপগী চাউথোকচনীংঙাই ওইবা মীকুপকী মতাংদা ফোঙদোকখি অমসুং কৈশিংদা স্তেন্দিং ওবেসন পীদুনা ইকাই খুম্নখি। মহাক্না হায়খি ঙসি মীপুম খুদিংমক্না প্রোজেক্ত তাইগরনা চহি ৫০ মপুং ফারকপগী অচৌবা থৌরম অসি উবা ফংলি অমসুং মসিগী মাইপাকপা অসি ভারত খক্তা নত্তনা মালেম পুম্বগী চাউথোকচবা পোক্নীংঙাই ওইবা মীকুপ অমনি হায়না ফোঙদোকখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ভারতনা কৈগী মশিং হন্থরকপদগী কনবা খক্তা নত্তনা কৈশিংনা চাউখৎচনবা ইকোসিস্তেম অমসু পীখি। ভারতনা নীংতম্বা ফংবগী চহি ৭৫শুরকপা অসিদা মালেমগী কৈগী মশিংগী ৭৫% ভারত্তা লৈবদা প্রধান মন্ত্রীনা নুংঙাইবা ফোঙদোকখি। প্রধান মন্ত্রীনা মখা তারদুনা হায়, য়াম্না চান্নরিবদি ভারতকী তাইগর রিজর্বশিংনা লমগী স্ব্বার কিলোমিতর ৭৫,০০০ কোনশিল্লি অমসুং হৌখিবা চহি তরাদগী তরা-নিথোইদা লৈবাক্কী কৈগী মশিং চাদা ৭৫ হেনগৎলকখি।
অতোপ্পা লৈবাকশিংদা কৈগী মশিং অসি লেংদনা নত্ত্রগা হন্থরক্লিবগা চাংদম্নবদা ভারত্তা কৈগী মশিং হেনগৎলক্লিবা অসিগী মতাংদা মালেম শিনবা থুংবদা লৈরিবা ৱাইল্দলাইফ এন্থুজিয়াস্তশিংনা খল্লিবা ৱাহংশিংগী মতাংদা নৌহৌননা ফোঙদোক্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মসিগী পাউখুম অসি ভারতকী চৎনবী অমসুং নাৎতা অমসুং বাইওদাইভর্সিতী অমসুং এনভাইর্নমেন্তগী মাইকৈদা মাগী মহৌশানা লৈরিবা ইথিল অদুগী মরক্তা লোৎতুনা লৈরি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, “ভারতনা ইকোলোজী অমসুং ইকনোমীগী মরক্তা লৈরিবা য়েৎনবদা থাজবা থমদে অমসুং অনিমক পুন্না লৈমিন্নবা অসি চপ মান্ননা মরু ওইনা লৌই”। ভারতকী পুৱারীদা কৈগী মরু ওইবা অদু নীংশিংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা মধ্য প্রদেশকী চহি লিশিং তরা শুরবা রোক আর্ত্তা কৈগী গ্রাফিকেল রিপ্রজেন্তেসনশিং উবা ফংখি হায়না ফোঙদোকখি। মহাক্না মখা তারদুনা হায়খি সেন্ত্রেল ইন্দিয়াদগী ভারিয়া ফুরুপ অমসুং মহারাস্ত্রগী ৱার্লি ফুরুপ অসি কৈশিংবু থৌনি অমরোমদা ভারতকী ফুরুপ কয়ানা কৈ অসিবু মরুপ অমসুং ময়াম্বা অমা ওইনা লৌনৈ। মহাক্না মখা তারদুনা হায়খি ইমা দুর্গ অমসুং ভগবান আইয়প্পানা কৈদা তোংই।
ৱাইল্দলাইফ কঞ্জর্বেসন্দা ভারতকী তোপ-তোপ্পা মাইপাকপশিংগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, “ভারত অসি মহৌশাবু ঙাকশেনবা হায়বা অসি নাৎকী শরুক অমা ওইরিবা লৈবাক্নি”। মহাক্না হায়খি মালেমগী লমগী শরুক্কী চাদা ২.৫ ভারত ওইরি অদুবু গ্লোবেল বাইওদাইভর্সিতীদা চাদা ৮ শরুক তম্বগীদমক খঙনৈ। মহাক্না হায়খি ভারত অসি মালেমগী ওইনা খ্বাইদগী চাউবা তাইগর রেঞ্জ লৈবাক্নি, শমু লিশিং কুনথ্রাগী ময়া লৈবগা লোয়ননা মালেমগী খ্বাইদগী চাধবা এসিয়াতিক ইলেফেন্ত রেঞ্জ লৈবাক্নি অমসুং মশিং লিশিং অহুমগী ময়া লৈবগা লোয়ননা খ্বাইদগী চাউবা সিঙ্গল-হোর্ন রাইনোগী লৈবাক্নি। মহাক্না মখা তারদুনা হায়খি ভারত অসি এসিয়াতিক লায়ন লৈবা মালেমগী অমত্তা ঙাইরবা লৈবাক্নি অমসুং মাগী মশিং অসি ২০১৫দা ৫২৫ ওইরম্বদগী ২০২০দা ৬৭৫রোমদা হেনগৎলকখি। মহাক্না ভারতকী লেপার্দকী মশিংগী মতাংদা পল্লদুনা চহি ৪দা চাদা ৬০ হেন্না হেনগৎলকখি। গঙ্গাগুম্বা তুরেলশিং শেংদোক্নবা তৌরিবা থবক্কী মতাংদা পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মতম অমদা মুৎখিগদৌবগী অকিবা লৈরম্বা এক্বাতিক স্পেসিস খরদি ফগৎলকপা উবা ফংখি। মহাক্না মাইপাকপশিং অসিগীদমক মীয়াম্না শরুক য়াবা অমসুং কঞ্জর্বেসনগী কলচরদা মনা পীখি।
ভারত্তা তৌখিবা থবকশিংগী মতাংদা পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি “ৱাইল্দলাইফ হিংগৎহন্নবগীদমক ইকোসিস্তেমশিং হিংগৎহনবা মরু ওই”। লৈবাক অসিনা রমসর সাইৎকী লিস্ততা ৱেৎলেন্দ ১১ হাপচিন্দুনা রমসর সাইৎকী অপুনবা মশিং ৭৫ য়ৌখি হায়না ফোঙদোকখি। মহাক্না হায়খি ২০১৯গা চাংদম্নবা মতমদা ২০২১দা উমং অমসুং উ-পাম্বী হৌবা মফমশিংনা স্ক্বার কিলোমিতর ২২০০ হেন্না হেনগৎহনখি। হৌখিবা দিকেদ অসিদা কম্ম্যুনিতী রিজর্বশিংগী মশিং অসি ৪৩দগী ১০০ হেনখি অমসুং ইকো-সেন্সিতিব জোনশিং ওইনা নোতিফাইদ তৌখিবা নেস্নেল পার্ক অমদি সেঙ্কচুরীশিংগী মশিং অসি ৯দগী ৪৬৮দা হেনগৎহনখি, মসিমক শুপ্নগী দিকেদ অমগী মনুংদা ঙমখিবনি হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি।
গুজরাতকী মুখ্য মন্ত্রী ওইনা ৱাইল্দলাইফ কঞ্জর্বেসন্দা ফংখিবা মহাক্কী এক্সপরিয়েন্স অদুবু নীংশিংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা নোংশাগী মশিং হেনগৎহন্নবা থবক তৌখিবা অদু পনখি অমসুং জিওগ্রাফিকেল এরিয়া অমা খক্তদা লিমিঃ তৌদুনা থম্বনা লমলক্কী শা-ঙা কনবা ঙমলোই হায়না অকনবা ৱাফম থমখি। মহাক্না লমদম অদুগী মীয়াম অমসুং শা-ঙাগী মরক্তা ইমোসন লোয়নন ইকনোমীগী মরী থম্বা মথৌ তাই হায়খি। প্রধান মন্ত্রীনা শাদানবগুম্বা এক্তিবিতীশিং মোনিতর তৌবগীদমক শেলগী মনাগী ইনসেন্তিব পীখিবা গুজরাত্তা হৌদোকখিবা ৱাইল্দলাইফ মিত্র প্রোগ্রামগী মতাংদা ফোঙদোকখি। গিরগী এরিয়াদা লৈরিবা ফোরেস্ত দিপার্তমেন্তদা গির নোংশাশিংগীদমক রিহেবিলিতেসন সেন্তর অমা হাংদুনা নুপী-বীত গার্দশিং অমসুং ফোরেস্তরশিং লৌখিবা অদুগী মতাংদসু ফোঙদোকখি। মহাক্না গিরদা হৌজিক অচৌবা তুরিজম অমসুং ইকোতুরিজমগী ইকোসিস্তেম অমা লিংখৎখিবগী মতাংদসু ফোঙদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা প্রোজেক্ত তাইগরগী মাইপাকপা অসিগী দাইমেন্সন কয়া লৈ অমসুং মসিনা তুরিস্ত এক্তিবিতী, এৱের্নেস প্রোগ্রাম হেনগৎহনবা ঙমখি অমসুং তাইগর রিজর্বশিংদা মেন-এনিমেল কনফ্লিক্তশিং হন্থহনবা ঙমখি হায়না নৌহৌনা ফোঙদোকখি। শ্রী মোদীনা মখা তারদুনা হায়খি, “মফম খুদিংমক্তা লৈরিবা লোকেল মীয়ামগী পুন্সি অমসুং ইকোলোজীদা কৈশিং লৈবা অসিনা অফবা কান্নবা পীখি”।
দিকেদ কয়াগী মমাংদা ভারত্তা চিতাহ মুৎখি হায়রদুনা প্রধান মন্ত্রীনা নমিবিয়া অমসুং সাউথ এফ্রিকাদগী ভারত্তা চিতাহগী অহানবা ত্রান্স-কন্তিনেন্তেল ত্রান্সলোকেসন মাইপাকখিবা অদুগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি। নুমিৎ খরনিগী মমাংদা কুনো নেস্নেল পার্ক্তা নুংশিরবা চিতাহ মচা ৪ পোকখি হায়না মহাক্না নীংশিংখি। অমসুং চহি ৭৫গী মমাংদা মুৎলুরবা মতুংদা ভারত্তা চিতাহনা মচা পোকখি। মহাক্না বাইওদাইভর্সিতী ঙাকশেন্নবা অমসুং চাউখৎহন্নবগীদমক ইন্তর্নেস্নেল কোওপরেসন মরু ওই হায়না ফোঙদোকখি।
ইন্তর্নেস্নেল এলাইন্স অমগী মথৌ তাবগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, “ৱাইল্দলাইফ প্রোতেক্সন অসি লৈবাক অমা খক্তা নত্তনা য়ুনিভর্সেলগী সমস্যা অমনি”। ২০১৯দা প্রধান মন্ত্রীনা গ্লোবেল তাইগর দেদা এসিয়াদা পোচিং অমসুং ইলিগেল ৱাইল্দলাইফ ত্রেদকী মায়োক্তা এলাইন্স অমা থম্নবা ফোঙদোকখি অমসুং ইন্তর্নেস্নেল বিগ কেৎ এলাইন্স অসি ৱাখল্লোন অসিগী এক্সতেন্সন অমনি হায়খি। মাগী কান্নবশিং মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ভারত য়াওনা তোঙান-তোঙানবা লৈবাকশিংগী এক্সপরিয়েন্সশিংদগী কঞ্জর্বেসন অমসুং প্রোতেক্সন এজেন্দা লাইনা ইমপ্লিমেন্ত তৌবগা লোয়ননা বিগ কেৎশিংগা মরী লৈনবা অপুনবা ইকোসিস্তেমগী ফাইনান্সিএল অমসুং তেক্নিকেল রিসোর্সশিং মোবিলাইজ তৌবা লাইগনি। “ইন্তর্নেস্নেল বিগ কেৎ এলাইন্সকী মীৎয়েং অসি কৈ, নোংশা, কবো কৈ, স্নো লেপার্দ, পুমা, জগ্বার অমসুং চিতাহ য়াওনা মালেমগী মরু ওইবা বিগ কেৎ ৭ ঙাকশেনবদা চংখি” হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি অমসুং কেৎশিং অসিগী লৈফম ওইরিবা লৈবাকশিংনা এলাইন্স অসিগী শরুক ওইগনি হায়খি। মহাক্না মখা তারদুনা হায়খি মেম্বর ওইরিবা লৈবাকশিংনা মখোয়গী এক্সপরিয়েন্সশিং শিয়র তৌবা য়াগনি মখোয়গী মপাং ওইরিবা লৈবাক্তা হেন্না থুনা মতেং পাংবা ঙমগনি অমসুং রিসর্চ, ত্রেনিং অমসুং কেপাসিতী বিল্দিংদা মীৎয়েং চংগনি। শ্রী মোদীনা হায়খি, “পুন্না ঐখোয়না স্পেসিসশিং অসি মুৎখিগদবদগী কনবা ঙমগনি অমসুং শাফবা অমদি অফবা ইকোসিস্তেম অমা শেম্বা ঙমগনি”।
ভারতকী জি২০ প্রসিদেন্সীগী মোতো, ‘ৱান আর্থ, ৱান ফেমিলী, ৱান ফ্যুচর’গী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মসিনা ঐখোয়গী অকোইবগী ফীভম শাফনা লৈরবা অমসুং ঐখোয়গী বাইওদাইভর্সিতী মখা তানা চাউথোক্লবা মতমদা খক্তা মীওইবা খুনআনিগী অফবা তুংলমচৎ অমগী পাউজেল পীখি। মহাক্না নৌহৌনা ফোঙদোকখি, “মসিগী থৌদাং ঐখোয় পুম্নমক্কীনি, মসি মালেম পুম্বগীনি”। কোপ২৬কী মতাংদা পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ভারতমা অচৌবা পান্দমশিং থমখি অমসুং অকোইববু ঙাকশেন্নবগী পান্দম খুদিংমক ফংনবা হোৎনবদা মতেং পাংগদবা অপুনবগী তেংবাংদা থাজবা থমখি।
থৌরম অসিদা শরুক য়াখিবা মপাল লমগী মীথুংলেনশিং অমসুং দিগনিতরীশিংদা ৱা ঙাংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা মখোয়াদা ভারতকী ত্রাইবেল খুন্নাইগী পুন্সি অমদি চৎনবীদগী করিগুম্বা খরা পুদুনা চৎখিনবা হায়খি। ত্রাইবেলশিংনা খুন্দাবা সহ্যাদ্রি অমসুং ৱেস্তর্ন ঘাটশিংগী লমদমগী মতাংদা থমখি অমসুং মখোয়না চহিচা কয়াদগী কৈ য়াওনা বাইওদাইভর্সিতী খুদিংমক য়োকখৎনবা থবক তৌদুনা লাকখি হায়না ফোঙদোকখি। মহৌশাদগী গিব এন্দ তেক্কী বেলেন্স তৌরিবা ত্রাইবেল খুন্নাইগী চৎনবী অসি মফম অসিদা য়োকখৎপা য়াগনি হায়না মহাক্না অকনবা ৱাফম থমখি। ৱারোল পীবা লোইশিনবদা প্রধান মন্ত্রীনা ওস্কর ফংখিবা ‘দি ইলিফেন্ত হ্বিস্পর্স’কী মতাংদা পনখি অমসুং মসিনা মহৌশা অমসুং জিবা পানবগী মরক্তা ফজরবা মরীগী ঐখোয়গী লেগেসী অদু উৎলি হায়না ফোঙদোকখি। লোইশিনবদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়, “ত্রাইবেল খুন্নাইগী লাইফস্তাইল অসিনা মিসন লাইফ হায়বদি লাইফস্তাইল ফোর এনভাইর্নমেন্তগী বিজন অদু খঙনবা হোৎনবদা মতেংসু পাংই”।
এনভাইর্নমেন্ত, ফোরেস্ত অমসুং ক্লাইমেৎ চেঞ্জকী কেন্দ্র মন্ত্রী, শ্রী ভুপেন্দ্র য়াদব অমসুং এনভাইর্নমেন্ত, ফোরেস্ত অমসুং ক্লাইমেৎ চেঞ্জকী কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী, শ্রী অশ্বিনি কুমার চৌবেনা থৌরম অসিদা শরুক য়াখি।
বেকগ্রাউন্দ
প্রধান মন্ত্রীনা ইন্তরনেসনেল বিগ কেতস এল্লাইন্স(আই বি সি এ) হৌদোকখ্রে। এসিয়াদা শা তানবা অমসুং আইন্না য়াদবা মওংদা লম্লক্কী শা-উচেকশিং ললোনবা থিংনবা মালেমগী লুচিংবশিংগী চুঙশিন্নবা অমা শেম্নবা জুলাই, ২০১৯দা প্রধান মন্ত্রীনা খঙহনখ্রে। প্রধান মন্ত্রীগী পাউজেলগী শরুক অমা ওইনা, চুঙশিন্নবা অসি হৌদোক্লে। মালেমগী মরুওইবা অচৌবা হৌদোং ৭ হায়বদি কৈ, নোংশা, কবো কৈ, স্নো লেপার্দ, পুমা, জাগ্বার অমসুং চিতাহ কন্নবা অমসুং ঙাক-শেন্নবা ইন্তরনেসনেল বিগ কেৎস এলাইন্সনা থবক পায়খৎকনি।

Prime Minister's Office
PM inaugurates program ‘Commemoration of 50 years of Project Tiger’ in Mysuru, Karnataka
Launches International Big Cats Alliance
Declares tiger numbers at 3167
Releases commemorative coin and several publications about tiger conservation
“The success of Project Tiger is not only a moment of pride for India but the entire world”
“India does not believe in the conflict between ecology and economy, it gives equal importance to the coexistence of both”
“India is a country where protecting nature is a part of the culture”
“The presence of big cats has made a positive impact on the lives and ecology of the local people everywhere”
“Wildlife protection is not a one-country issue but a universal one”
“The focus of the International big cat alliance will be on the conservation of the world's 7 major big cats”
“Better future for humanity is possible only when environment remains safe and biodiversity continues to expand”
09 APR 2023 2:52PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi inaugurated the program ‘Commemoration of 50 years of Project Tiger’at Mysuru University in Mysuru, Karnataka today. The Prime Minister also launched the International Big Cats Alliance (IBCA). He released the publications - ‘Amrit Kaal Ka Vision For Tiger Conservation’, a summary report of the 5th cycle of Management Effectiveness Evaluation of Tiger Reserves, declared tiger numbers and released the summary report of All India Tiger Estimation (5th cycle). He also released a commemorative coin on the completion of 50 years of Project Tiger.
Addressing the gathering, the Prime Minister remarked on the prestigious moment of the growing tiger population in India and paid respects by giving a standing ovation to the tigers. He said that everyone is witness to the landmark event of Project Tiger completing 50 years today and remarked that its success is not only a moment of pride for India but the entire world. The Prime Minister emphasized that India has not only saved the tiger population from declining but also provided an ecosystem where tigers can flourish. The Prime Minister expressed happiness that India is home to 75% of the world’s tiger population in the 75th year of Indian independence. It is also a coincidence, the Prime Minister continued, that the tiger reserves in India cover 75,000 square kilometers of land and in the past ten to twelve years, the tiger population in the country has increased by 75 percent.
Reiterating the question in the minds of wildlife enthusiasts around the world about the increasing tiger population in India when compared to other countries where it is either stagnant or in decline, the Prime Minister said that the answer is hidden among the traditions and culture of India and its natural urge towards biodiversity and environment. “India does not believe in the conflict between ecology and economy, and gives equal importance to the coexistence of both”, the Prime Minister remarked. Recalling the importance of tigers in the history of India, the Prime Minister mentioned that graphical representations of tigers were found on the ten-thousand-year-old rock art in Madhya Pradesh. He also added that the Bharia community from Central India and Worli community from Maharashtra among others worship the tiger whereas many communities in India consider the tiger as a friend and brother. He further added that Maa Durga and Lord Aiyappa ride the tiger.
Noting India’s unique achievements in wildlife conservation, the Prime Minister said, “India is a country where protecting nature is a part of the culture”. He mentioned that India has only 2.4 percent of the world’s land area but it contributes toward 8 percent to known global biodiversity. He stated that India is the largest tiger range country in the world, the largest Asiatic elephant range country in the world with nearly thirty thousand elephants, and also the largest single-horn rhino country with a population of nearly three thousand. He further added that India is the only country in the world to have Asiatic lions and its population has increased from around 525 in 2015 to around 675 in 2020. He also touched upon India’s leopard population and stated that it increased by over 60 percent in 4 years. Referring to the work being done to clean up rivers such as the Ganga, the Prime Minister highlighted that some aquatic species that were once considered to be in danger have shown improvement. He credited the people’s participation and a culture of conservation for these achievements.
“It is important for ecosystems to thrive for the wildlife to thrive”, the Prime Minister remarked as he noted the work done in India. He mentioned that the country added 11 wetlands to its list of Ramsar sites taking the total number of Ramsar Sites to 75. He also noted that India added over 2200 square kilometers of forest and tree cover by 2021 when compared to 2019. In the last decade, the Prime Minister said, the number of Community Reserves increased from 43 to over 100 and the number of National Parks and sanctuaries around which Eco-sensitive Zones were notified increased from 9 to 468, that too in a decade.
Recalling his experience in wildlife conservation as the Chief Minister of Gujarat, the Prime Minister mentioned working for the lion population and emphasized that limiting to one geographical area cannot save a wild animal. He stressed the need to create a relationship of emotion as well as of economy between the local people and the animal. The Prime Minister highlighted starting the Wildlife Mitra program in Gujarat where the incentive of cash reward was offered to monitor activities like hunting. He also mentioned opening a rehabilitation center for the Lions of Gir and recruiting women-beat guards and foresters in the Forest Department in Gir area. He also highlighted the huge ecosystem of tourism and ecotourism that has now been established in Gir.
The Prime Minister reiterated that the success of Project Tiger has many dimensions and it has led to an increase in tourist activity, awareness programs and a reduction in Man-Animal conflicts in Tiger Reserves. “The presence of big cats has made a positive impact on the lives and ecology of the local people everywhere”, Shri Modi added.
Highlighting that the cheetah became extinct in India decades ago, the Prime Minister mentioned the first successful trans-continental translocation of a big cat referring to the cheetahs that have been brought to India from Namibia and South Africa. He recalled that 4 beautiful cheetah cubs have been born in Kuno National Park a few days ago. And said that the cheetah has taken birth on the land of India after becoming extinct about 75 years ago. He stressed the importance of international cooperation for the protection and prosperity of biodiversity.
“Wildlife protection is not a one-country issue but a universal one”, the Prime Minister said, stressing the need for an International Alliance. He informed that in the year 2019, the Prime Minister had called for an alliance against poaching and illegal wildlife trade in Asia on Global Tiger Day, and remarked that the International Big Cat Alliance is an extension of this spirit. Noting its benefits, the Prime Minister said that it will be easy to mobilize financial and technical resources for the entire ecosystem associated with the big cat while easily implementing the conservation and protection agenda that has emerged from the experiences of various countries including India. “The focus of the International big cat alliance will be on the conservation of the world's 7 major big cats including tiger, lion, leopard, snow leopard, puma, jaguar and cheetah”, the Prime Minister remarked and explained that countries that are home to these cats will be a part of this alliance. He further elaborated that the member countries will be able to share their experiences, help their fellow country more quickly, and lay emphasis on research, training and capacity building. “Together we will save these species from extinction, and create a safe and healthy ecosystem”, Shri Modi remarked.
Highlighting the motto of ‘One Earth, One Family, One Future’ for India’s G20 presidency, the Prime Minister said that it amplifies the message that a better future for humanity is possible only when our environment remains safe and our biodiversity continues to expand. “This responsibility belongs to all of us, it belongs to the whole world”, he reiterated. Mentioning COP26, the Prime Minister stated that India has set big and ambitious goals and expressed confidence in mutual cooperation that can help in achieving every goal of environmental protection.
Directing his address towards foreign guests and dignitaries that graced the occasion, the Prime Minister urged them to take something back from the life and traditions of India’s tribal society. He highlighted regions of Sahyadri and Western Ghats that have been habited by tribals and said that they have engaged in enriching every biodiversity including the tiger for centuries. He emphasized that the tradition of tribal society of the balance of give and take from nature can be adopted here. Concluding the address, the Prime Minister mentioned the Oscar-winning documentary ‘The Elephant Whispers’ and said that it reflects our legacy of the wonderful relationship between Nature and Creature. “The lifestyle of the tribal society also helps a lot in understanding the vision of Mission LiFE i.e. Lifestyle for Environment”, the Prime Minister concluded.
Union Minister for Environment, Forest and Climate Change, Shri Bhupender Yadav and Union Minister of State for Environment, Forest and Climate Change, Shri Ashwini Kumar Choubey were present on the occasion among others.
Background
The Prime Minister launched the International Big Cats Alliance (IBCA). In July 2019, the Prime Minister called for an Alliance of Global Leaders to obliterate demand and firmly curb poaching and illegal wildlife trade in Asia. Taking the message of the Prime Minister forward, the International Big Cats Alliance is being launched which will focus on the protection and conservation of seven major big cats of the world, viz. Tiger, Lion, Leopard, Snow Leopard, Puma, Jaguar and Cheetah, with a membership of the range of countries harbouring these species.