ସ୍ଵତନ୍ତ୍ର ସେବା ଓ ଫିଚର
ସୁଧହାର ଅପରିବର୍ତ୍ତିତ ରଖିଲା ଭାରତୀୟ ରିଜର୍ଭ ବ୍ୟାଙ୍କ; ଆରବିଆଇ ଗଭର୍ଣ୍ଣର କହିଲେ ମୁଦ୍ରାସ୍ପୀତି ବିରୋଧରେ ସଂଗ୍ରାମ ଜାରି ରହିବ
ଦାବିଦାର ବିହୀନ ବ୍ୟାଙ୍କ ଜମା ସମ୍ପର୍କରେ ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ଅନୁସନ୍ଧାନ କରିବାର ସୁଯୋଗ ଦେବା ପାଇଁ ରିଜର୍ଭ ବ୍ୟାଙ୍କ ଗଭର୍ଣ୍ଣର ଘୋଷଣା କଲେ ୱେବ ପୋର୍ଟାଲ; ଏଥିରୁ ବିଭିନ୍ନ ବ୍ୟାଙ୍କର ଦାବିଦାର ନ ଥିବା ଜମା ସମ୍ପର୍କରେ ଲୋକେ ଅନୁସନ୍ଧାନ କରିପାରିବେ
ବ୍ୟାଙ୍କରେ ପ୍ରି ସାଙ୍କସନ୍‌ଡ(ପ୍ରାକ୍ ଅନୁମୋଦିତ ଋଣ) କ୍ଷେତ୍ରରେ ୟୁପିଆଇର ପରିସରକୁ ସମ୍ପ୍ରସାରିତ କରାଯିବ
ରେଗୁଲେଟାରୀ ଆପ୍ରୁଭାଲ ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ରୀକୃତ ୱେବ ପୋର୍ଟାଲ ତିଆରି କରାଯାଇଛି; ରିଜର୍ଭବ୍ୟାଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ନିୟନ୍ତ୍ରିତ ସଂସ୍ଥା ଏହା ମାଧ୍ୟମରେ ବ୍ୟବସାୟିକ ସୁଗମତା (ଇଜ୍ ଅଫ୍ ଡୁଇଂ ବିଜ୍‌ନେସ)ର ଲାଭ ପାଇପାରିବେ
“ଦରଦାମ ସ୍ଥିର ରଖିବା ଦିଗରେ ଆମେ ଆମ ଉଦ୍ୟମରେ ଦୃଢ ଓ ସଂକଳ୍ପବଦ୍ଧ ରହିଛୁ;ଏହା ନିରନ୍ତର ସହଣୀୟ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି”
06 APR 2023 11:41AM by PIB Bhubaneswar
ଭାରତୀୟ ରିଜର୍ଭ ବ୍ୟାଙ୍କ ଏହାର ସୁଧହାର ନୀତି ଅପରିବର୍ତ୍ତିତ ରଖିଛି । ଆଜି ରିଜର୍ଭ ବ୍ୟାଙ୍କର ୟୁଟ୍ୟୁବ ଚ୍ୟାନେଲରେ ଏହି କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ବ୍ୟାଙ୍କର ଦ୍ୱିମାସିକ ବିତ୍ତୀୟନୀତି (ମନିଟାରୀ ପଲିସି) ସମ୍ପର୍କରେ ତଥ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରି ଆରବିଆଇର ଗଭର୍ଣ୍ଣର ଶ୍ରୀ ଶକ୍ତିକାନ୍ତ ଦାସ କହିଛନ୍ତି ଯେ ମନିଟାରୀ ପଲିସି କମିଟି (ଏମ୍‌ପିସି) ରେପୋ ରେଟ୍‌କୁ ୬.୫୦%ରେ ଅପରିବର୍ତ୍ତିତ ରଖିବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛିି । ରେପୋ ରେଟ୍‌ର ଅର୍ଥ ହେଲା ରିଜର୍ଭ ବ୍ୟାଙ୍କ ପକ୍ଷରୁ ବିଭିନ୍ନ ବ୍ୟାଙ୍କକୁ ଯେଉଁ ସୁଧ ହାରରେ ଋଣ ଦିଆଯାଏ ।
ରେପୋ ରେଟ୍ ଅପରିବର୍ତ୍ତିତ ରହିଥିବାରୁ ପ୍ରଚଳିତ ଜମା ସୁବିଧା ବା ଏସ୍‌ଡିଏଫ୍ ହାର ମଧ୍ୟ ୬.୨୫ ଶତାଂଶରେ ସ୍ଥିର ରହିଛି । ଏହା ଛଡା ମାର୍ଜିନାଲ ଷ୍ଟାଣ୍ଡିଂ ଫ୍ୟାସିଲିଟି (ଏମ୍‌ଏସ୍‌ଏଫ)ହାର ଓ ବ୍ୟାଙ୍କ ରେଟ୍‌କୁ ୬. ୭୫%ରେ ମଧ୍ୟ ଅପରିବର୍ତ୍ତିତ ରଖାଯାଇଛି ।
ଗଭର୍ଣ୍ଣର ଶ୍ରୀ ଦାସ କହିଥିଲେ ଯେ ଦେଶରେ ଏବେ ମୁଦ୍ରାସ୍ପୀତି ଧାର୍ଯ୍ୟ ଲକ୍ଷ୍ୟଠାରୁ ଉପରେ ରହିଛି ଏବଂ ଏହା ଏବେ ଯେଉଁସ୍ତରରେ ଅଛି ତାହାର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ବର୍ତ୍ତମାନର ସୁଧ ହାର(ପଲିସି ରେଟ୍‌) ଯଥେଷ୍ଟ ହୋଇପାରେ । ତେଣୁ ଏମ୍‌ପିସି ପଲିସ ରେଟ ଆଉ ନ ବଢାଇବାକୁ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଛି ।
ସେ ଆହୁରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ଅସ୍ଥିରତା ସତ୍ତ୍ୱେ ଭାରତରେ ଅର୍ଥନୀତିକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ସ୍ଥିତିସ୍ଥାପକ ଅବସ୍ଥାରେ ଅଛି । ୨୦୨୩-୨୪ରେ ଭାରତର ବାସ୍ତବିକ ଜିଡିପି ଅଭିବୃଦ୍ଧି ୬.୫% ହେବା ଘେନି ଆକଳନ କରାଯାଇଛି । ତ୍ରୈମାସିକ ହିସାବରେ ଏହି ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷର ପ୍ରଥମ ତ୍ରୈମାସିକରେ ୭.୮% , ଦ୍ୱିତୀୟରେ ୬.୨%, ତୃତୀୟରେ ୬.୧% ଓ ଚତୁର୍ଥରେ ୫.୯% ହେବ ବୋଲି ସେ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ।
ରିଜର୍ଭ ବ୍ୟାଙ୍କ ଗଭର୍ଣ୍ଣର ଶ୍ରୀ ଦାସ ଆହୁରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ଖାଉଟି ମୂଲ୍ୟସୂଚୀ (ସିପିଆଇ) ମୁଦ୍ରାସ୍ପୀତି ୨୦୨୩-୨୪ରେ ମଧ୍ୟମ ଧରଣର ହୋଇ ୫.୨% ରହିବ ବୋଳି ଆକଳନ କରାଯାଇଛି । ତେବେ ତ୍ରୈମାସିକ ଭିତ୍ତିରେ ଏହା ପ୍ରଥମରୁ ଚତୁର୍ଥ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଯଥାକ୍ରମେ ୫.୧%, ୫. ୪%, ୫. ୪% ଓ ୫.୨% ରହିପାରେ ।
ଶ୍ରୀ ଦାସ ମଧ୍ୟ ରିଜର୍ଭ ବ୍ୟାଙ୍କର ପାଞ୍ଚଟି ଅତରିକ୍ତ ପଦକ୍ଷେପ ସମ୍ପର୍କରେ ଆଜି ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି । ସେଗୁଡିକ ହେଲା ଏକ ଅନସୋର ନନ୍ ଡେଲିଭେରେବୁଲ ଡେରିଭେଟିଭ ମାର୍କେଟର ବିକାଶ, ନିମନ୍ତ୍ରଣ ପ୍ରକ୍ରିୟା ବା ରେଗୁଲେଟରୀ ପ୍ରୋସେସର ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ, ଦାବିଦାର ନ ଥିବା ବ୍ୟାଙ୍କ ଜମା ଖୋଜିବାକୁ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ନିମନ୍ତେ ଏକ କେନ୍ଦ୍ରିକୃତ ୱେବ ପୋର୍ଟାଲ ବିକାଶ, କ୍ରେଡିଟ ଇନଫରେମେସନ୍ ରିପୋର୍ଟିଂ ପାଇଁ ଆପତ୍ତି ଅଭିଯୋଗ ନିରାକରଣ ବ୍ୟବସ୍ଥା ତିଆରି କରିବା ଏବଂ ବ୍ୟାଙ୍କରେ ପ୍ରି ସାଙ୍କସନ୍‌ଡ କ୍ରେଡିଟ ଲାଇନର କାର୍ଯ୍ୟକାରିତ।।କୁ ସୁଗମ କରିବାକୁ ୟୁପିଆଇ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ।
ରିଜର୍ଭ ବ୍ୟାଙ୍କର ସେବା ଓ କାମକୁ ଅଧିକ ସୁସଂହତ ଓ ଲୋକାଭିମୁଖୀ କରିବାକୁ ଏସବୁ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି ।
ରିଜର୍ଭବ୍ୟାଙ୍କ ଗଭର୍ଣ୍ଣର ଶ୍ରୀ ଦାସ ଆହୁରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ଯେଉଁ ପାଞ୍ଚଟି ନୂଆ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଛି ତଦ୍ୱାରା ବ୍ୟାଙ୍କର ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଅଧିକ ସୁଦୃଢ ହେବ ଏବଂ ଏହାର ସେବା ପରିସର ବଢି ଉପଭୋକ୍ତା ଲାଭବାନ୍ ହେବେ । ରେଗୁଲେଟାରୀ ଆପ୍ରୁଭାଲ ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ରୀକୃତ ୱେବ ପୋର୍ଟାଲ ବିକଶିତ ହେଲେ ରିଜର୍ଭ ବ୍ୟାଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ନିୟନ୍ତ୍ରିତ ସଂସ୍ଥା ଏହା ମାଧ୍ୟମରେ ‘ଇଜ ଅଫ ଡୁଇଂ ବିଜ୍‌ନେସ’ର ଲାଭ ପାଇବେ ଓ ସେମାନଙ୍କ ବ୍ୟାବସାୟିକ ସୁଗମତା ବଢିବ ।
ବିଭିନ୍ନ ବ୍ୟାଙ୍କରେ ଦାବିଦାର ନ ଥିବା ଅନେକ ଜମା ରହିଛି ଓ ସେ ବିଷୟରେ ଅନୁସନ୍ଧାନ କରିବାକୁ ସର୍ବସାଧାରଣଙ୍କୁ ସୁଯୋଗ ଦେବା ପାଇଁ ଏକ ନୂଆ ୱେବ ପୋର୍ଟାଲ ବିଶେଷ ସହାୟକ ହେବ । ଏହାଫଳରେ ଦାବିଦାରମାନେ ପ୍ରକୃତ ତଥ୍ୟ ପାଇବାର ସୁଯୋଗ ପାଇବେ ।
ସେ ଆହୁରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ମୁଦ୍ରାସ୍ପୀତି ବିରୋଧରେ ଆରବିଆଇର ଲଢେଇ ଅବ୍ୟାହତ ରହିବ । ମୁଦ୍ରାସ୍ପୀତିକୁ ନିର୍ଦ୍ଦଷ୍ଟ ସ୍ତର ଓ ଅଙ୍କ ଭିତରେ ରଖିବାକୁ ଯେଉଁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଧାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଇଛି ତାହା ହାସଲ କରିବା ଯାଏ ଏହି ଲଢେଇ ଚାଲିବ । ଏଥିପାଇଁ ଯେତେବେଳେ ଯାହା କିଛି କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ବା ହସ୍ତକ୍ଷେପ ଦରକାର ପଡିବ ସେଥି ନିମନ୍ତେ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ବ୍ୟାଙ୍କ ପ୍ରସ୍ତୁତ । ଏବେ ମୁଦ୍ରାସ୍ପୀତି ମଧ୍ୟମ ସ୍ତରରେ ଅଛି ଏବଂ ଏହାକୁ ତଳମୁହାଁ କରିବା ପାଇଁ ସୁଧହାର ଆଉ ବଢାଇବାର ଆବଶ୍ୟକତା ନାହିଁ । ବର୍ତ୍ତମାନ ହାର ମୁଦ୍ରାସ୍ପୀତିର ମୁକାବିଲା କରିବାକୁ ଯଥେଷ୍ଟ । ଭବିଷ୍ୟତରେ ଯଦି ଦରକାର ପଡେ ତେବେ ସୁଧହାର ବଢାଯିବ ।
ଶ୍ରୀ ଦାସ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତୀୟ ମୁଦ୍ରା ୨୦୨୨ ବର୍ଷରେ ଏକ ଶୃଙ୍ଖଳାଗତ ଢଙ୍ଗରେ ଗତି କରିଥିଲା ଏବେ ୨୦୨୩ରେ ମଧ୍ୟ ସେହି ଧାରା ଅବ୍ୟାହତ ରହିଥିଲା । ବିଶ୍ୱର ଅର୍ଥନୀତିକ ଅସ୍ଥିରତା ସତ୍ତ୍ୱେ ଭାରତର ଅର୍ଥନୀତି ସ୍ଥିର ଓ ସ୍ଥିତିସ୍ଥାପକ ରହିଛି । ଆମର ସ୍ଥୂଳ ଘରୋଇ ଅର୍ଥନୀତିକ ମୌଳିକ କ୍ଷେତ୍ର ମଜବୁତ ଥିବାରୁ ବିଶ୍ୱ ଆର୍ଥିକ ଅସ୍ଥିରତାର ପ୍ରଭାବ ଏହା ଉପରେ ବିଶେଷ ପଡିନାହିଁ । ଆମର ବାହ୍ୟ ଆର୍ଥିକ କ୍ଷେତ୍ରର ସୂଚକାଙ୍କରେ ବିଶେଷ ଉନ୍ନତି ଆସିଛି । ଦେଶର ବୈଦେଶିକ ବିନିମୟ ମୁଦ୍ରା ଭଣ୍ଡାରରେ ଉନ୍ନତି ଘଟିଛି । ୨୦୨୨ ଅକ୍ଟୋବର ୨୧ରେ ଏହା ୫୨୪. ୫ ବିଲିୟନ ଡଲାର ଥିବାବେଳେ ଏବେ ଏହା ୬୦୦ ବିଲିୟନ ଡଲାରରୁ ଅଧିକରେ ପହଞ୍ଚିଛି ।
ତାଙ୍କ ଭାଷଣର ଅନ୍ତିମ ଭାଗରେ ରିଜର୍ଭ ବ୍ୟାଙ୍କ ଗଭର୍ଣ୍ଣର ଦରଦାମ ପରିସ୍ଥିତିକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣରେ ରଖିବା କଥା କହିଥିଲେ । ସେ କହିଥିଲେ ଏଥି ପାଇଁ ଆମେ ସଂକଳ୍ପବଦ୍ଧ ହୋଇ ଉଦ୍ୟମ ଜାରି ରଖିଛୁ । ୨୦୨୦ ଆରମ୍ଭରୁ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ଏକ ଅନିଶ୍ଚିତ ସମୟ ନେଇ ଗତି କରୁଛି ।ଏହି ଜଟିଳ ସ୍ଥିତିରେ କିନ୍ତୁ ଭାରତର ଅର୍ଥନୀତି ସ୍ଥିର ଓ ସ୍ଥିତିସ୍ଥାପକ ରହିଛି । ଆମ ଦେଶର ପ୍ରମୁଖ ଅର୍ଥନୀତିକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପରେ ଉନ୍ନତି ଘଟିଛି, ସରକାର ପୁଞ୍ଜି ବ୍ୟୟ ମାଧ୍ୟମର ଆର୍ଥିକ ସୁଦୃଢୀକରଣ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି ।” ଦେଶର ସ୍ଥୂଳ ଅର୍ଥନୀତି ଭଲ ଅଛି । ଚଳନ୍ତି ଜମା ଖାତାରେ ଯେଉଁ ନିଅଣ୍ଟ ଥିଲା ତାହା କ୍ରମଶଃ କମି କମି ଆସୁଛି । ଦେଶର ବୈଦେଶିକ ବିନିମୟ ମୁଦ୍ରା ମଜଜୁଦ ସ୍ଥିତ ଭଲ ଅଛି । ଏହା ସତ୍ୱେ ମୁଦ୍ରାସ୍ପୀତି ବଢିଛି ଓ ଏହା ଏବେ ମଧ୍ୟମ ଧରଣର ରହିଛି । ଏହାର ପ୍ରଭାବ ବଜାର ଉପରେ ପଡୁଛି ଏବଂ ଜିନିଷପତ୍ରର ଦରଦାମ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । ଆମେ ଏହା ଉପରେ ତୀକ୍ଷ୍‌ଣ ନଜର ରଖିଛି ଏବଂ ଆବଶ୍ୟକସ୍ଥଳେ ହସ୍ତକ୍ଷେପ କରି ଏହାକୁ ନିରନ୍ତ୍ରଣରେ ରଖିବାକୁ ସବୁ ପ୍ରକାର ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରିବୁ । ମୁଦ୍ରାସ୍ପୀତି ଓ ଦରଦାମକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣରେ ରଖି ଦେଶର ଆର୍ଥିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ନିରନ୍ତର ଓ ପୋଷଣୀୟ କରିବାକୁ ଆମେ ନେଇଥିବା ପଦକ୍ଷେପ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଗ୍ୟାରେଂଟି ବୋଲି ଶ୍ରୀ ଦାସ କହିଛନ୍ତି ।
ରିଜର୍ଭ ବ୍ୟାଙ୍କ ଗଭର୍ଣ୍ଣରଙ୍କ ପୂରା ଭାଷଣ ନିମ୍ନରେ ପ୍ରଦତ୍ତ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ପଢନ୍ତୁ ଓ ଶୁଣନ୍ତୁ –

Special Service and Features
RBI leaves policy rates unchanged, RBI Governor says war against inflation has to continue
RBI Governor announces web portal for public to search across multiple banks for possible unclaimed bank deposits
Scope of UPI to be expanded, through pre-sanctioned credit lines at banks through UPI
Centralized web portal for regulatory approvals on the way, to facilitate ease of doing business for entities regulated by RBI
“We remain firm and resolute in our pursuit of price stability which is the best guarantee for sustainable growth”
06 APR 2023 11:41AM by PIB Mumbai
Mumbai, April 6, 2023
Delivering the bimonthly Monetary Policy Statement of the RBI through the RBI’s YouTube channel today, the RBI Governor Shaktikanta Das has informed that the Monetary Policy Committee has decided unanimously to keep the policy repo rate unchanged at 6.50 per cent with readiness to act, should the situation so warrant. Consequently, the standing deposit facility (SDF) rate will remain unchanged at 6.25 per cent and the marginal standing facility (MSF) rate and the Bank Rate at 6.75 per cent.
The Governor observed that inflation is above the target and given its current level, the present policy rate can still be regarded as accommodative. Hence, the MPC decided to remain focused on withdrawal of accommodation.
Noting that economic activity remains resilient amidst global volatility, the Governor informed that India’s real GDP growth for 2023-24 is projected at 6.5 per cent, with Q1 at 7.8 per cent; Q2 at 6.2 per cent; Q3 at 6.1 per cent; and Q4 at 5.9 per cent.
The Governor informed that CPI inflation is projected to moderate to 5.2 per cent for 2023-24; with Q1 at 5.1 per cent; Q2 at 5.4 per cent; Q3 at 5.4 per cent; and Q4 at 5.2 per cent.
The RBI Governor announced five additional measures, as given below.
Developing an Onshore Non-deliverable Derivative Market
The Governor explained that banks in India with IFSC Banking Units (IBUs) were earlier permitted to transact in Indian Rupee (INR) non-deliverable foreign exchange derivative contracts (NDDCs) with non-residents and with other eligible banks having IBUs.
Now, banks with IBUs will be permitted to offer NDDCs involving INR to resident users in the onshore market. The Governor informed that this measure will further deepen the forex market in India and provide enhanced flexibility to residents in meeting their hedging requirements.
Enhancing Efficiency of Regulatory Processes
The RBI Governor informed that a secured web based centralised portal named as ‘PRAVAAH’ (Platform for Regulatory Application, Validation And AutHorisation) will be developed, to enable entities to apply for license / authorisation or regulatory approvals from the Reserve Bank. In line with the Union Budget 2023-24 announcement, this will simplify and streamline the current system, wherein these applications are made through both offline and online modes.
The Governor informed that the portal will show time limits for deciding on the applications/approvals sought. This measure will bring greater efficiencies into regulatory processes and facilitate ease of doing business for the regulated entities of the Reserve Bank.
Development of Centralised Web Portal for the Public to Search Unclaimed Deposits
The Governor noted that at present, the depositors or beneficiaries of unclaimed bank deposits of 10 years or more have to go through the websites of multiple banks to locate such deposits.
Now, in order to improve and widen the access of depositors / beneficiaries to information on such unclaimed deposits, it has been decided to develop a web portal to enable search across multiple banks for possible unclaimed deposits. This will help depositors/beneficiaries in getting back unclaimed deposits, said the Governor.
Grievance Redress Mechanism relating to Credit Information Reporting by Credit Institutions and Credit information provided by Credit Information Companies
Recalling that the Credit Information Companies (CICs) were recently brought under the
purview of the Reserve Bank Integrated Ombudsman Scheme (RB-IOS), the Governor announced that the following measures are going to be put in place:
1. a compensation mechanism for delayed updation /rectification of credit information reports
2. a provision for SMS/email alerts to customers whenever their credit information reports are accessed
3. timeframe for inclusion of data received by CICs from Credit Institutions
4. disclosures on customer complaints received by CICs
These measures will further enhance consumer protection, said the Governor.
Operation of Pre-Sanctioned Credit Lines at Banks through the UPI
The Governor noted that the Unified Payments Interface (UPI) has transformed retail payments in India and recalled how UPI’s robustness has been leveraged to develop new products and features from time to time. The Governor announced that it has now been decided to expand the scope of UPI by permitting operation of pre-sanctioned credit lines at banks through the UPI. This initiative will further encourage innovation, he added.
“War against Inflation has to continue”
The Governor underlined that the fight against inflation is not yet finished. “Our job is not yet finished and the war against inflation has to continue until we see a durable decline in inflation closer to the target. We stand ready to act appropriately and in time. We are confident that we are on the right track to bring down inflation to the target rate over the medium term.”
The Governor informed that the Indian Rupee has moved in an orderly manner in the calendar year 2022 and continues to be so in 2023 also. This is reflective of the strength of domestic macroeconomic fundamentals and the resilience of the Indian economy to global spillovers.
Our external sector indicators have improved significantly, said the RBI Governor. Foreign exchange reserves have rebounded from US$ 524.5 billion on October 21, 2022 and now stand in excess of US$ 600 billion taking into account our forward assets.
“We remain firm and resolute in our pursuit of price stability”
In conclusion, the RBI Governor noted that since early 2020, the world is going through a period of extreme uncertainty; however, in this daunting environment, India’s financial sector remains resilient and stable, he said. “Overall, the broadening of economic activity; the expected moderation in inflation; the fiscal consolidation with focus on capital spending; the significant narrowing of the current account deficit to more sustainable levels; and the comfortable level of foreign exchange reserves are welcome developments which will further bolster India’s macroeconomic stability. This allows monetary policy to remain unwaveringly focused on inflation.” The Governor underlined that with unyielding core inflation, we remain firm and resolute in our pursuit of price stability which is the best guarantee for sustainable growth.
Read the Governor’s full statement here.
Watch the Governor deliver his address here.
Thread of tweets on the monetary policy statement: