শেল-থুম মন্ত্রালয়
থা অহুমগী ওইবা পব্লিক দেত মেনেজমেন্তকী মতাংদা ক্বার্তর্লী রিপোর্ত অদু ২০২২গী দিসেম্বরদা লোইশিনখ্রে
01 APR 2023 9:25AM by PIB Imphal
এপ্রিল-জুন (ক্যু.১) ২০১০-১১দগী, ফাইনান্স মন্ত্রালয়গী দিপার্তমেন্ত ওফ ইকোনোমিক এফিয়র্সকী বজেত দিবিজনগী পব্লিক দেত মেনেজমেন্ত সেল (পি.দি.এম.সি.)না চাং নাইনা দেত মেনেজমেন্তকী মতাংদা ক্বার্তর্লী রিপোর্ত পুথোক্তুনা লাক্লি। হোজিক্কী রিপোর্ত অসিনা থা অহুম ওক্তোবর-দিসেম্বর (ক্যু.৩ এফ.ৱাই.২৩) অসিগী মতুং ইন্না ওই।
এফ.ৱাই.২৩গী ক্যু.৩গী মনুংদা, কেন্দ্র সরকার অসিনা বোরোৱিং কেলেন্দরদা নোতিফাই তৌখিবা শেনফম লুপা করোর ৩,১৮,০০০ অদুগা চাংদম্নবদা দেতেদ সেক্যুরিতীশিংগী খুত্থাংদা লুপা করোর ৩,৫১,০০০গী শেনফম খোমগৎখি (অরোইবা ক্যু.২ এফ.ৱাই. ২৩গী লুপা করোর ৩৩,০০০গী শেনফমগী ওকশন অদু ক্যু.৩ এফ.ৱাই. ২৩দা লোইশিনখি)। ক্বার্তর অদুগী মনুংদা পীথোক্কদবা ৱাৎপা লুপা করোর ৮৫,৩৭৭.৯গি শেনফম অদু মেচভুরিতী দেৎতা শিংদোকখি। প্রাইমরী ইসুৱেন্সকী ৱেতেদ এভরেজ য়ীল্দ অদু এফ.ৱাই. ২৩গী ক্যু.২দা চাদা ৭.৩৩ ওইরম্বদগী ক্যু.৩ এফ.ৱাই. ২৩দা চাদা ৭.৩৮ য়োখি। দেতেদ সেক্যুরিতীশিংগী অণোবা ইসুৱেন্সকী ৱেতেদ এভেরেজ মেচ্যুরিতী অদু এফ.ৱাই. ২৩গী ক্যু.২দা চহি ১৫.৬২ ওইরম্বা অদুগা চাংদম্নবদা এফ.ৱাই. ২৩গী ক্যু.৩দা চহি ১৬.৫৬দা হেনগৎলকখি। ২০২২গী ওক্তোবর-দিসেম্বর মনুংদা, কেন্দ্র সরকার অসিনা কেশ মেনেজমেন্ত বিলগী খুত্থাংদা শেনফম অমত্তা খোমগৎখিদে। রিজার্ব বেঙ্কনা ক্বার্তর অদুগী মনুংদা গোবর্নমেন্ত সেক্যুরিতীশিংগীদমক্তা ওপন মার্কেত ওপরেশনশিং অমত্তা পাংথোকখিদে। মার্জিনেল স্তেন্দিং ফেসিলিতী অমসুং স্পেসিয়েল লিক্বিদিতী ফেসিলিতী য়াওনা লিক্বিদিতী এদজস্তমেন্ত ফেসিলিতী (এল.এ.এফ.) মখাদা আর.বি.আই.গী নেত দেলী এভরেজ লিক্বিদিতী এবজোর্পশন অসি ক্বার্তর অদুগী মনুংদা লুপা করোর ৩৯,৬০৪দা ওইখি।
সরকারগী তোতেল গ্রোস লায়েবিলিতীজ (‘পব্লিক একাউন্ত’কী মখাদা লৈবা লায়েবিলিতীশিং য়াওনা) অসি, প্রোভিজনেল দেতাগী মতুং ইন্না, ২০২২গী সেপ্তেম্বর লোইশিল্লকপদা লুপা করোর ১,৪৭,১৯,৫৭২.২ ওইরম্বদগী ২০২২গী দিসেম্বর লোইশিল্লকপদা লুপা করোর ১,৫০,৯৫,৯৭০.৮ ফাওবদা হেনগৎলকখি। মসিনা ক্যু.৩ এফ.ৱাই. ২০২২-২৩দা চাদা ২.৬গী চাংদা ক্বার্তর-ওন-ক্বার্তর অদুগীমহুৎ শিন্দুনা তাকই। পব্লিক দেতনা ২০২২গী সেপ্তেম্বর লোইশিল্লকপদা চাদা ৮৯.১ ওইরম্বা অদুগা চাংদম্নবদা ২০২২গী দিসেম্বর লোইশিল্লকপদা তোতেল গ্রোস লায়েবিলিতীজকী চাদা ৮৯.০ ওইখি। আউৎস্তেন্দিং দেতেদ সেক্যুরিতীশিংগী চাউরাক্না চাদা ২৮.২৯ রোমদি রেসিদ্যুৱেল মেচ্যুরিতী চহি ৫দগী তানা লৈখি।
চহি ১০গী বেঞ্চমার্ক সেক্যুরিতীী য়ীল্দ অদু ২০২২গী সেপ্তেম্বর ৩০দা ক্বার্তর ক্লোস তৌবদা ৭.৪০% ওইরম্বদগী ২০২২গী দিসেম্বর ৩০দা ক্লোস তৌবদা ৭.৩৩%দা হন্থরকখি, হাবরিবা অসি ক্বার্তর অসিগী মনুংদা বি.পি.এস. ৭ ফাওবা হন্থরখকিবনি। এম.পি.সি.না পোলিসী রেপো রেত অদু বি.পি.এস. ৩৫ ফাওবা হেনগৎনবা ৱারেপ লৌখ্রে, হায়বদি, ইনফ্লেশন লাকশিন্নবগীদমক্তা ২০২২গী দিসেম্বর ৭তা ৫.৯০%ওইরম্বদগী ৬.২৫% হেনগৎপা।
সেকেন্দরী মার্কেত্তা, ত্রেদিং তৌবগী থৌওংশিং অদু চহি ১০ গী বেঞ্চমার্ক সেকভুরিতীদা ত্রেদিং হেন্না তৌবা থেংনবনা মরম ওইরগা ক্বার্তর অদুগী মনুংদা চহি ৭-১০গী মেচ্যুরিতী বকেততা হেন্না হেনগৎখি। প্রাইভেত সেক্তর বেঙ্কশিংনামপুং ওইবা ত্রেদিং এক্তিবিতীশিংদা “বাই” দীলশিংদা চাদা ২৪.৪১গী শিয়র অমসুং “সেল” দীলশিংদা চাদা ২৪.০৮গী শিয়রশিং লৈবগা লোইননা রিভ্যু তৌরিবা ক্বার্তর অদুগী মনুংদা সেকেন্দরী মার্কেত্তা খ্বাইদগী মকোক থোংবা ত্রেদিং সেগমেন্ত ওইরকখি, মথং তারকপদা ফোরেন বেঙ্কশিং, প্রাইমরী দীলরশিং, পব্লিক সেক্তর বেঙ্কশিং অমসুং ম্যুচুৱেল ফন্দ ওইখি। নেত বেসসিতা, ফোরেন বেঙ্কশিং, পব্লিক সেক্তর বেঙ্কশিং অমসুং প্রাইমরী দীলরশিংনা নেত সেলরশিং ওইখি অদুগা কো-ওপরেতিব বেঙ্কশিং, এফ.আই.শিং, ইন্সুরেন্স কমপনীশিং, ম্যুচুৱেল ফন্দশিং, প্রাইভেত সেক্তর বেঙ্কশিং অমসুং অতৈ অতোপ্পশিংনা সেকেন্দরী মার্কেত্তা বায়রশিং ওইখি। কেন্দ্র সরকারগী সেক্যুরিতীশিংগী ওনরশিপ পেতর্ন অসিনা তাক্লিবা অসি কমর্সিয়েল বেঙ্কশিংগী শিয়র অসি ২০২২গী সেপ্তেম্বর লোইশিল্লকপা ফাওবদা চাদা ৩৮.৮ ওইরম্বা অদুগা চাংদম্নবদা ২০২২গী দিসেম্বর লোইশিল্লকপা ফাওবদা চাদা ৩৮.০ চাংদা হন্থরকখ্রে হায়বদু উৎলি।
মপুং ফাবা রিপোর্ত অদু অসিদা এক্সেস তৌবীয়ু: Quarterly Report on Public Debt Management for October-December (Q3 FY23).

Ministry of Finance
Quarterly Report on Public Debt Management for the quarter ended December 2022
01 APR 2023 9:25AM by PIB Delhi
Since Apr-June (Q1) 2010-11, Public Debt Management Cell (PDMC), Budget Division, Department of Economic Affairs, Ministry of Finance has been bringing out a quarterly report on debt management on a regular basis. The current report pertains to the quarter October-December (Q3 FY23).
During Q3 of FY23, the Central Government raised an amount worth Rs 3,51,000 crore through dated securities, as against notified amount of Rs 3,18,000 crore in the borrowing calendar (Last auction amounting to Rs 33,000 crore of Q2 FY 23 was settled in Q3 FY 23). During the quarter an amount of Rs 85, 377.9 crore due for redemption was repaid on maturity date. Weighted average yield of primary issuances hardened to 7.38 per cent in Q3 FY23 from 7.33 per cent in Q2 of FY23. The weighted average maturity of new issuances of dated securities elongated to 16.56 years in Q3 of FY23 as compared to 15.62 years in Q2 of FY23. During October- December 2022, the Central Government did not raise any amount through the Cash Management Bills. The Reserve Bank did not conduct Open Market operations for government securities during the quarter. The net daily average liquidity absorption by RBI under Liquidity Adjustment Facility (LAF) including Marginal Standing Facility and Special Liquidity Facility was at Rs 39,604 crore during the quarter.
Total gross liabilities (including liabilities under the ‘Public Account’) of the Government, as per provisional data, increased marginally to Rs 1,50,95,970.8 crore at end-December 2022 from Rs 1,47,19,572.2 crore at end- September 2022. This represented a quarter-on-quarter increase of 2.6 per cent in Q3 FY2022-23. Public debt accounted for 89.0 per cent of total gross liabilities at end-December 2022 in contrast to 89.1 per cent at end- September 2022.Nearly 28.29 per cent of the outstanding dated securities had a residual maturity of less than 5 years.
The yield on the 10-year benchmark security softened from 7.40% at the close of the quarter on 30th September, 2022 to 7.33% at the close on 30th December, 2022, thus softening by 7 bps during the Quarter. MPC decided to hike the policy repo rate by by 35 bps, i.e., from 5.90% to 6.25% on 7th December, 2022 largely with an intention to contain inflation.
In secondary market, trading activities were concentrated in 7-10 year maturity bucket during the quarter mainly because of more trading observed in 10 year benchmark security. Private Sector Banks emerged as dominant trading segment in secondary market during quarter under review with a share of 24.41 per cent in “Buy” deals and 24.08 per cent in “Sell” deals in the total outright trading activity, followed by foreign banks, primary dealers, public sector banks and mutual fund. On a net basis, foreign banks, public sector banks and primary dealers were net sellers while co-operative banks, FIs, insurance companies, mutual funds, private sector banks and ‘Others’ were net buyers in the secondary market. The ownership pattern of Central Government securities indicates that share of commercial banks stood moderated to 38.0 per cent at end- December 2022, relative to 38.3 per cent at end-September 2022.
Access the full report: Quarterly Report on Public Debt Management for October-December (Q3 FY23).