হাউছিং আৰু নগৰ পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়
“স্বচ্ছোৎসৱ ২০২৩- অক্টোবৰ ২০২৪-ৰ ভিতৰত ১০০০ খন চহৰক তিনি তাৰকাযুক্ত আৱৰ্জনা মুক্ত চহৰ হিচাপে গঢ়ি তোলাৰ লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰা হৈছে” - হৰদ্বীপ এছ. পুৰী
স্বচ্ছোৎসৱ: নগৰীয়া অনাময় ব্যৱস্থাত নেতৃত্ব গ্ৰহণ কৰা ৪০০,০০০ ৰো অধিক মহিলা উদ্যোগীৰ বাবে অভিযান
নগৰীয়া ভাৰত মুকলিত শৌচমুক্ত স্থানলৈ পৰিণত হৈ পৰিছে (অ'ডিএফ)
30 MAR 2023 10:47AM by PIB Guwahati
২০২৪ চনৰ অক্টোবৰ মাহৰ ভিতৰত ১০০০ খন চহৰক তিনি তাৰকাযুক্ত আৱৰ্জনা মুক্ত চহৰলৈ পৰিণত কৰাৰ হোৱাৰ লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰা হৈছে", নতুন দিল্লীত আন্তৰ্জাতিক শূন্য আৱৰ্জনা দিৱস ২০২৩ উপলক্ষে গৃহ আৰু নগৰ পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰী শ্ৰী হৰদ্বীপ এছ পুৰীয়ে এইদৰে কয়। ইউএলবিসমূহৰ মাজত এক প্ৰতিযোগিতামূলক, মিছন-মোড স্পিৰিটক উৎসাহিত কৰাৰ বাবে জানুৱাৰী ২০১৮-ত আৰম্ভ কৰা জিএফচি-ষ্টাৰ ৰেটিং প্ৰটোকলৰ অগ্ৰগতিৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি তেওঁ লগতে কয় যে আৰম্ভণিৰে পৰা স্বীকৃতিকৰণ দ্ৰুতগতিত বৃদ্ধি পাইছে। সমগ্ৰ দেশৰ পৰা অহা 'স্বচ্ছতা দুত'সকলৰ সৈতে বাৰ্তালাপ কৰাৰ সময়ত মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে তেওঁলোকক সম্প্ৰদায়ৰ পৰিৱৰ্তনকাৰী ভূমিকাত অৱতীৰ্ণ হোৱাৰ বাবে অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰে আৰু লগতে জীৱিকাৰ সুযোগ প্ৰদান কৰাৰ বাবে অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰে।
এই অভিযানৰ সাফল্য সন্দৰ্ভত ভাষণ প্ৰদান কৰি মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে ৪,৭১৫ টা নগৰীয় স্থানীয় সংস্থা (ইউএলবি) সম্পূৰ্ণৰূপে অ'ডিএফ, ৩,৫৪৭ টা ইউএলবি অ'ডিএফ+ আৰু কাৰ্যকৰী আৰু স্বাস্থ্যকৰ সম্প্ৰদায় আৰু ৰাজহুৱা শৌচালয় আৰু ১,১৯১ ইউএলবি সম্পূৰ্ণ বিষ্ঠা বোকা ব্যৱস্থাপনাৰ সৈতে নগৰীয়া ভাৰত মুকলিত শৌচমুক্ত (অ'ডিএফ) স্থান হৈ পৰিছে ৷ লগতে, ভাৰতত আৱৰ্জনা প্ৰক্ৰিয়াকৰণ ২০১৪ চনৰ ১৭% ৰ পৰা আজি ৭৫% লৈ চাৰিগুণতকৈও অধিক বৃদ্ধি হৈছে। ইয়াক ৯৭% ৱাৰ্ডত ১০০% ঘৰে ঘৰে আৱৰ্জনা সংগ্ৰহ আৰু দেশৰ সকলো ইউএলবিৰ প্ৰায় ৯০% ৱাৰ্ডত নাগৰিকসকলে ব্যৱহাৰ কৰা আৱৰ্জনাৰ উৎস পৃথকীকৰণৰ জৰিয়তে সহায় কৰা হৈছে।
এছবিএম-ইউৰ লক্ষ্য প্ৰাপ্ত কৰাৰ ক্ষেত্ৰত দেখুওৱা সংকল্প আৰু সংকল্প মিছনৰ দ্বিতীয় পৰ্যায়ত (এছবিএম-ইউ ২.০) বহুগুণে বৃদ্ধি কৰা হ'ব বুলি শ্ৰী পুৰীয়ে বিশ্বাস ব্যক্ত কৰে ৷ তেওঁ দেশত আৱৰ্জনা ব্যৱস্থাপনা সম্পৰ্কে সজাগতা বৃদ্ধিৰ ক্ষেত্ৰত আজিৰ 'আৱৰ্জনা মুক্ত চহৰ' সমদলৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে, কিয়নো ব্যৱহাৰৰ প্ৰকাৰৰ পৰিৱৰ্তন আৰু দ্ৰুত নগৰীকৰণে আৱৰ্জনাৰ উৎপাদন বৃদ্ধি কৰে।
'আৱৰ্জনা মুক্ত চহৰ'ৰ লক্ষ্য উপলব্ধি কৰিবলৈ মহিলাসকলৰ অংশগ্ৰহণ আৰু নেতৃত্বক লক্ষ্য কৰি লোৱা হৈছে। ৮ মাৰ্চ, ২০২৩ তাৰিখৰ পৰা চহৰসমূহক 'আৱৰ্জনা মুক্ত চহৰ' হিচাপে গঢ়ি তোলাৰ বাবে বিভিন্ন ক্ষেত্ৰৰ মহিলাসকলক একত্ৰিত কৰাৰ উদ্দেশ্যে এক শৃংখলাবদ্ধ অনুষ্ঠান আৰু কাৰ্যকলাপৰ আয়োজন কৰা হৈছে। নগৰীয়া অনাময় ব্যৱস্থাত নেতৃত্বৰ ভূমিকা গ্ৰহণ কৰা ৪,০০,০০০ ৰো অধিক মহিলা উদ্যোগীৰ বাবে স্বচ্ছোৎসৱ অভিযান এক মঞ্চ হিচাপে বিবেচিত হৈছে।
মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে "আৱৰ্জনা মুক্ত চহৰ" (জিএফচি) সৃষ্টিৰ সামূহিক দৃষ্টিভংগীৰে স্বচ্ছ ভাৰত মিছন-নগৰ ২.০ মুকলি কৰে, য'ত ভাৰতক সামগ্ৰিক অনাময় আৰু আৱৰ্জনা ব্যৱস্থাপনাৰ পৰিৱেশতন্ত্ৰৰ বিকাশক এক নতুন স্থান দিয়া হয়। ঘৰে ঘৰে আৱৰ্জনা সংগ্ৰহ কৰা, উৎস পৃথকীকৰণ, আৱৰ্জনা প্ৰক্ৰিয়াকৰণ আৰু ডাম্পচাইট প্ৰতিকাৰ, আইইচি, ক্ষমতা নিৰ্মাণ, ডিজিটেল ট্ৰেকিং ইত্যাদি জিএফচি এটা সৃষ্টি কৰাৰ উপাদান। ভাৰতে এক বন্ধ, বৃত্তাকাৰ প্ৰণালীত সামগ্ৰীৰ দায়িত্বশীল উৎপাদন, ব্যৱহাৰ আৰু নিষ্কাশনৰ বাবে দায়ৱদ্ধ শূন্য-আৱৰ্জনা পদ্ধতিৰ প্ৰণয়ন কৰি আছে। মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে মহিলাৰ নেতৃত্বত 'আৱৰ্জনা মুক্ত চহৰৰ বাবে সমদল'ক প্ৰশংসা কৰে।
গৃহ আৰু নগৰ পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ৰ সচিব শ্ৰী মনোজ যোশীয়ে আৱৰ্জনা ব্যৱস্থাপনাৰ পৌনঃপুনিকতা নিশ্চিত কৰা আৰু আৱৰ্জনাক মূল্যৱান সম্পদলৈ পৰিৱৰ্তন কৰা আৰু এক শূন্য-আৱৰ্জনা পদ্ধতি ৰূপায়ণত মহিলা নেতৃত্বৰ ভূমিকাৰ প্ৰশংসা কৰে। তেওঁ আত্মসহায়ক গোটসমূহক পেছাদাৰী স্তৰলৈ উন্নীত কৰাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যাতে এই গোটবোৰৰ বাবে অধিক উপাৰ্জন সৃষ্টি নিশ্চিত কৰিব পাৰি। তদুপৰি, আমাৰ মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ 'মহিলা নেতৃত্বাধীন আৱৰ্জনা ব্যৱস্থাপনা'ৰ দৃষ্টিভংগীৰ সৈতে সংগতি ৰাখি আকাংক্ষিত ফলাফলো প্ৰদৰ্শন কৰা হৈছে।
কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী শ্ৰী হৰদ্বীপ সিং পুৰীৰ উপস্থিতিত অনুষ্ঠানটোত মেয়ৰ, আয়ুক্ত আৰু মিছন সঞ্চালকসকলে অংশগ্ৰহণ কৰে আৰু জিএফচিৰ বাবে ব্যৱসায় তথা প্ৰযুক্তিৰ বিষয়ে আলোচনা কৰে। অনুষ্ঠানটোত বিহাৰ, ঝাৰখণ্ড, উত্তৰ প্ৰদেশ, মহাৰাষ্ট্ৰ, ছত্তীশগড়ৰ দৰে ৰাজ্যসমূহৰ মেয়ৰসকলেও অংশগ্ৰহণ কৰি তেওঁলোকৰ সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ অনুশীলন আৰু সফলতাৰ কাহিনী ভাগ-বতৰা কৰে।

Ministry of Housing & Urban Affairs
“Swachhotsav 2023- 1000 Cities are targeted to become 3-Star Garbage Free by October 2024” ~Hardeep S. Puri
Swachhatotsav: Campaign for over 400,000 women entrepreneurs taking up leadership in urban sanitation
Urban India has become Open Defecation Free (ODF)
30 MAR 2023 10:47AM by PIB Delhi
1000 Cities targeted to become 3-Star Garbage Free by October 2024” said Sh. Hardeep S. Puri, The Hon’ble Minister for Housing and Urban Affairson the occasion of International Zero Waste Day 2023 in New Delhi. Highlighting the progress in the GFC-Star rating protocol, launched in January 2018 to encourage a competitive, mission-mode spirit among ULBs, he further said that the certification has increased exponentially sinceinception.While interacting with the ‘Swachhta Doots’ from across the nation, the Minister congratulated them for being change makers andleaders in their community and also turning challenges to livelihood opportunities.
Speaking about the achievements of the Mission, the Minister informed that urban India has become Open Defecation Free (ODF), with all 4,715 Urban Local Bodies (ULBs) completely ODF, 3,547 ULBs are ODF+ with functional and hygienic community and public toilets and 1,191 ULBs are ODF++ with complete faecal sludge management. Further, waste processing in India has gone up by over four times from 17% in 2014 to 75% today. This has been aided through 100% door-to-door waste collection in 97% wards and source segregation of waste being practiced by citizens across almost 90% wards in all ULBs in the country.
Shri Puri expressed confidence that the resolve and determination shown in achieving the targets of SBM-U would be amplified manifold in the second phase of the mission (SBM-U 2.0) where India aims to become Garbage Free nation.He highlighted the importance of today’s ‘Garbage Free Cities’ rally in raising awareness about waste management in the country, as changes in consumption patterns and rapid urbanisation drive up waste generation.
Swahhata is a Jan Andolan now, receiving tremendoussupportfromcitizens.TheMissionhas mobilized millions of citizens across the country towards the goal of making cities clean,green,and garbage free. The campaigns have seen massive mobilization of youth and women leaders who have taken a positive step towards urban swachhata.The efforts towards transforming cities to become garbage free received a fresh impetus with the launch of Swachhotsav 2023,byUnion
MinisterShriHardeepSinghPurion7thMarch, 2023.Thecampaignaimedtogalvanizeparticipation and leadership of women to realize the goal of ‘Garbage Free Cities’. A series of events and activities have been organized across cities from 8th March, 2023 onwards to celebrate and bringtogetherwomenfromdifferentwalksoflife toleadthewaytowardsbuilding ‘Garbage Free Cities’. Swachhotsav campaign was a platform for over 400,000 women entrepreneurs taking up leadership role in urban sanitation. Participating in unique Yatra and the Mashaal Marchwomentooktheresponsibilityofurbansanitationandledfromthefronttotransform the urban landscape.
The Hon’ble Prime Minister launched Swachh Bharat Mission- Urban2.0,with the over all vision of creating “Garbage Free Cities”(GFC),there by placing India on a new trajectory of growth towards an ecosystem of holistic sanitation and waste management. Achieving Door-to-Door Collection, Source Segregation, Waste processing & Dumpsite remediation, IEC, Capacity building, digital tracking etc. are the components of creating a GFC.India is also promoting the zero-waste approach that entails responsible production, consumption and disposal of products in a closed, circular system.The Minister lauded the ‘Rally for Garbage Free Cities’ as a women led Jan Andolan, wherein lakhs of citizens have taken on the responsibility of cleaning their streets, neighbourhoods, and parks.
Shri Manoj Joshi, Secretary, MoHUA commended the role of women’s leadership in ensuring circularity of waste management and implementing a zero-waste approach turning waste into valuable resources. He stressed the need to upscale Self-help groups to a professional level so as to ensure higher income generation for these groups. Further, from ‘Women-in garbage management’ to ‘women-led garbage free cities’ are showing desired results in tune with the vision of our Hon’ble Prime Minister.
In the presence of Union Minister Shri Hardeep Singh Puri, the event saw participation of Mayors, Commissioners, and Mission Directors who discussed Circularity in Garbage Free Cities, Women and Youth for GFC, Businessand Tech for GFC. The event also saw a Fireside Chat with Mayors where States like Bihar, Jharkhand,UP,Maharashtra,Chhattisgarh shared their best practices and success stories.