উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চল উন্নয়ন মন্ত্ৰালয়
বিগত ৩ বছৰত, উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলত মুঠ ৪৬৮৬ কিলোমিটাৰ ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথ নিৰ্মাণৰ বাবে পথ পৰিবহন আৰু ঘাইপথ মন্ত্ৰালয়ে অনুমোদন কৰিলে ৬০,০৯৩ কোটি টকা
উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলত ১০৪০.৭১ কোটি টকা ব্যয়সাপেক্ষ ৪টা জলপথ প্ৰকল্পলৈ অনুমোদন
27 MAR 2023 6:15PM by PIB Guwahati
ভাৰত চৰকাৰে আঁচনিৰ ডিজাইন অনুসৰি অনুমোদিত বিত্তীয় ব্যয়ৰ ভিতৰত নিজ নিজ প্ৰশাসনিক মন্ত্ৰালয়/বিভাগৰ জৰিয়তে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ উন্নয়নৰ বাবে বিভিন্ন ফ্লেগশ্বিপ আৰু অন্যান্য আঁচনি ৰূপায়ণ কৰি আছে। চৰকাৰৰ প্ৰচলিত নীতি অনুসৰি পঞ্চাশটা ৰেহাই নোপোৱা কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰালয়/ বিভাগক ইয়াৰ মুঠ বাজেট সমৰ্থনৰ (জিবিএছ) কমেও ১০% উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলত (এন ই আৰ) কেন্দ্ৰীয় খণ্ড আৰু কেন্দ্ৰীয় পৃষ্ঠপোষকতা কৰা আঁচনি, বিশেষকৈ আন্তঃগাঁথনি উন্নয়নকে ধৰি অঞ্চলটোৰ সামগ্ৰিক উন্নয়নৰ বাবে ব্যয় কৰিবলৈ বাধ্যতামূলক কৰা হৈছে। ১০% জিবিএছৰ অধীনত ২০১৭-১৮ বিত্তীয় বৰ্ষৰ পৰা এই কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰালয়/ বিভাগসমূহে ৩.০১ লাখ কোটি টকা ব্যয় কৰিছে। ২০১৭-১৮ বিত্তীয় বৰ্ষৰ পৰা ১০% জিবিএছৰ অধীনত বাজেট অনুমান, সংশোধিত অনুমান, আৰু প্ৰকৃত ব্যয়ৰ বছৰভিত্তিক বিৱৰণ তলত দিয়া হৈছে:
বাজেট অনুমান, সংশোধিত অনুমান আৰু ১০% জিবিএছৰ অধীনত প্ৰকৃত ব্যয়ৰ বছৰেকীয়া বিৱৰণ (কোটি টকাত)
বৰ্ষ
আনুমানিক বাজেট
সংশোধিক বাজেট
প্ৰকৃত ব্যয়
২০১৭-১৮
৪৩,২৪৫
৪০,৯৭২
৩৯,৭৫৩
২০১৮-১৯
৪৭,৯৯৫
৪৭,০৮৮
৪৬,০৫৫
২০১৯-২০
৫৯,৩৭০
৫৩,৩৭৪
৪৮,৫৩৪
২০২০-২১
৬০,১১২
৫১,২৭১
৪৮,৫৬৪
২০২১-২২
৬৮,০২০
৬৮,৪৪০
৭০,৮৭৪
২০২২-২৩
৭৬,০৪০
৭২,৫৪০
৪৭,৭৮৫*
মুঠ
৩৫৪,৭৮২
৩৩৩,৬৮৫
৩০১,৫৬৫
উৎস: বিভিন্ন বছৰৰ কেন্দ্ৰীয় বাজেটৰ ১১ নং বিবৃতি
টোকা: প্ৰকৃত ব্যয়ৰ পৰিসংখ্যা অস্থায়ী আৰু বিত্ত মন্ত্ৰালয়ৰ দ্বাৰা পৰীক্ষা সাপেক্ষে।
* চলিত বৰ্ষৰ বাবে ২০২২-২৩ বৰ্ষৰ বাবে সকলো ৫৫ টা মন্ত্ৰালয়/বিভাগৰ মুঠ জিবিএছ ব্যয় তৃতীয় তিনিমাহৰ শেষলৈকে অৰ্থাৎ ৩১.১২.২০২২ লৈকে।
উত্তৰ-পূব অঞ্চলৰ সংশ্লিষ্ট কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰালয় আৰু বিভাগসমূহে তেওঁলোকৰ উন্নয়নৰ বাবে কেইবাটাও আন্তঃগাঁথনি উন্নয়ন প্ৰকল্প হাতত লৈছে, যাৰ ভিতৰত আছে:
• পথ সংযোগ:
যোৱা ০৩ বছৰত এন ই আৰত পথ পৰিবহণ আৰু ঘাইপথ মন্ত্ৰালয়ে মুঠ ৪৬৮৬ কিলোমিটাৰ ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথ অনুমোদন জনাইছে যাৰ পৰিমাণ ৫০ লাখ টকা। ৬০,০৯৩ কোটি টকা। এন ই আৰত চলি থকা ডাঙৰ ডাঙৰ মূলধনী পথ সংযোগ প্ৰকল্পসমূহৰ ভিতৰত নাগালেণ্ডৰ ডিমাপুৰ-কোহিমা পথ (৭৭.৮৭ কিলোমিটাৰ)ৰ ৪ লেনিং; অৰুণাচল প্ৰদেশৰ হোলংগীলৈ (১৬৭ কিলোমিটাৰ) নগাঁও বাইপাছৰ ৪ লেনিং; বাগ্ৰাকোটেৰ পৰা ছিকিমৰ পাকয়ং (NH-৭১৭A) (১৫২ কিলোমিটাৰ)লৈ বিকল্প দুলেনযুক্ত ঘাইপথ; মিজোৰামত আইজল–টুইপাং ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথ-৫৪ (৩৫১ কিলোমিটাৰ)ৰ ২ লেনিং; ৩৯ নং ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথৰ ইম্ফল–মৰেহ অংশৰ ৪ লেনিং (২০ কিলোমিটাৰ) আৰু মণিপুৰত ৭৫.৪ কিলোমিটাৰ ২ লেনিং।
তদুপৰি উত্তৰ-পূব বিশেষ আন্তঃগাঁথনি উন্নয়ন আঁচনি (NESIDS) আৰু উত্তৰ-পূব গড়কাপ্তানি খণ্ড উন্নয়ন আঁচনিৰ অধীনত উত্তৰ-পূব অঞ্চলৰ উন্নয়ন মন্ত্ৰালয়ে ৩৩৭২.৫৮ কোটি টকাৰ ৭৭টা পথ প্ৰকল্প অনুমোদন জনাইছে।
• ৰে’ল সংযোগ
১৯টা ৰেলৱে আন্তঃগাঁথনি প্ৰকল্প, সম্পূৰ্ণৰূপে/ আংশিকভাৱে উত্তৰ-পূবৰ ৰাজ্যত পৰি, মুঠ দৈৰ্ঘ্য ১৯০৯ কিলোমিটাৰ, যাৰ ব্যয় হৈছে ৫০ লাখ টকা। যোৱা তিনি বছৰৰ ভিতৰত ৭৭,৯৩০ কোটি টকাৰ কাম হাতত লোৱা হৈছে আৰু পৰিকল্পনা/ অনুমোদন/ নিষ্পাদনৰ বিভিন্ন পৰ্যায়ত আছে। ইয়াৰে ৪০৯ কিলোমিটাৰ দৈৰ্ঘ্য কমিচন কৰা হৈছে, আৰু ৫০ লাখ টকা ব্যয় হৈছে। ২০২২ চনৰ মাৰ্চ পৰ্যন্ত ৩০,৩১২ কোটি টকা ব্যয় কৰা হৈছে।
বিমান সংযোগ
অসামৰিক বিমান পৰিবহণ মন্ত্ৰালয়ে দেশৰ সেৱাহীন আৰু কম সেৱা প্ৰদান কৰা বিমানবন্দৰৰ পৰা সমগ্ৰ দেশতে আঞ্চলিক বিমান সংযোগ বৃদ্ধি কৰাৰ লগতে জনসাধাৰণৰ বাবে সুলভ কৰি তোলাৰ বাবে আঞ্চলিক সংযোগ আঁচনি (RCS)- UDAN (উড়ে দেশ কা আম নাগৰিক) ২১.১০.২০১৬ তাৰিখে আৰম্ভ কৰে।
উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ UDANৰ অধীনত ৬৪টা পথৰ সৈতে জড়িত ৰূপছি, তেজু, তেজপুৰ, পাছিঘাট, যোৰহাট, লিলাবাৰী, শিলচৰ, পাকয়ং, ইটানগৰ আৰু ডিমাপুৰৰ বিমানবন্দৰসমূহ কাৰ্যকৰী কৰা হৈছে। উত্তৰ-পূব অঞ্চলত ২০১৪ চনত ৯টা কাৰ্যকৰী বিমানবন্দৰ আছিল। বৰ্তমান উত্তৰ-পূব অঞ্চলত ১৬টা কাৰ্যকৰী বিমানবন্দৰ আছে। ইয়াৰ উপৰিও জিৰোৰ এডভান্সড লেণ্ডিং গ্ৰাউণ্ডো কাৰ্যকৰী কৰা হৈছে।
জলপথ সংযোগ
যোৱা তিনি বছৰৰ ভিতৰত উত্তৰ-পূব অঞ্চলত ১০৪০.৭১ কোটি টকা ব্যয়সাপেক্ষে ৪টা জলপথ প্ৰকল্প/কাৰ্য্য অনুমোদন জনোৱা হৈছে, যাৰ সবিশেষ তলত দিয়া ধৰণৰ:
ক্ৰমিক নং
প্ৰকল্প নাম
মূল্য
(কোটিত)
NW-২ (ব্ৰহ্মপুত্ৰ নদী)ৰ সৰ্বাংগীন উন্নয়ন
৪৭৪
NW-১৬ (বৰাক নদী)ৰ ব্যাপক উন্নয়ন
১৪৮
পাণ্ডু (গুৱাহাটী)ত জাহাজ মেৰামতিৰ সুবিধা নিৰ্মাণ আৰু পাণ্ডু বন্দৰ (ব্ৰহ্মপুত্ৰ নদী)ৰ বিকল্প পথ সংযোগৰ উন্নয়ন
৩৮৮
মিজোৰামৰ লুংলেই জিলাৰ খোৱাথলাংটুইপুই- টুইচাং নদীত আই ডব্লিউ টিৰ উন্নয়ন
৬.১৮
ত্ৰিপুৰাৰ গুমটি নদীত আভ্যন্তৰীণ জল পৰিবহণৰ উন্নয়ন
২৪.৫৩
মুঠ
১০৪০.৭১
• টেলিকম সংযোগ:
দূৰসংযোগ বিভাগে অঞ্চলটোৰ টেলিকম সংযোগ শক্তিশালী কৰাৰ বাবে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চল ৰাজ্যসমূহত কেইবাটাও প্ৰকল্প হাতত লৈছে, প্ৰকল্পসমূহ হ’ল- (i) অৰুণাচল প্ৰদেশ আৰু অসমৰ ২ জিলা প্ৰকল্প: প্ৰকল্পৰ ব্যয় ১২৫৫.৫৯ কোটি টকা, (ii) মেঘালয় প্ৰকল্পঃ (iii) মুঠ ১৩৫৮ টা টাৱাৰ কমিচন কৰা হৈছে, (iv) দেশৰ সকলো গ্ৰাম পঞ্চায়ত (প্ৰায় ২.৬ লাখ) ব্ৰডবেণ্ড সংযোগ প্ৰদানৰ বাবে ভাৰতনেট প্ৰকল্প পৰ্যায়ক্ৰমে ৰূপায়ণ কৰা হৈছে: (v) এটা পাইলট প্ৰকল্প দেশজুৰি জিপি /গাঁৱত (এনইআৰকে ধৰি) ৫ লাখ এফটিটিএইচ সংযোগ স্থাপনৰ বাবে ভাৰতনেট ইউডিয়াম (বিএনইউ)ৰ জৰিয়তে ভাৰতনেট ব্যৱহাৰ কৰি ইউএছঅ'এফৰ পৰা আৰ্থিক সহায়ত বিএছএনএলে ৰূপায়ণ কৰি আছে। ১৪-০৩-২০২৩ তাৰিখলৈকে সমগ্ৰ দেশতে পাইলট প্ৰকল্পৰ অধীনত মুঠ ২,০৪,১৭০ এফ টি টি এইচ সংযোগ প্ৰদান কৰা হৈছে & (vi) ৪জি চেচুৰেচন প্ৰকল্প: এই প্ৰকল্পৰ অধীনত সমগ্ৰ দেশৰ ২৪৬৮০ খন অনাবৃত গাঁও ৪জিৰ দ্বাৰা সামৰি লোৱাৰ প্ৰস্তাৱ দিয়া হৈছে সেৱাসমূহ। ইয়াৰ উপৰিও ৬২৭৯খন গাঁৱত বৰ্তমানৰ ২জি/৩জি ছাইটসমূহৰ ৪জি সেৱালৈ উন্নীতকৰণৰ কথাও অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হৈছে। ইয়াৰ ভিতৰত উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ ৫৬৬৫খন গাঁও।
শক্তিখণ্ড
শক্তি মন্ত্ৰালয়েও ২০১৪ চনৰ পৰা উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ ৰাজ্যসমূহত বিদ্যুৎ উৎপাদন (হাইড্ৰ’/ থাৰ্মেল) প্ৰকল্প হাতত লৈছে। তদুপৰি সংবহন আৰু বিতৰণ নেটৱৰ্কো শক্তিশালী কৰা হৈছে। উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ ৰাজ্যসমূহত ০৩টা জল বৈদ্যুতিক প্ৰকল্প (২৫ মেগাৱাটৰ ওপৰত) ৭৪০ মেগাৱাট শক্তিৰ কাম হাতত লোৱা হৈছে। অসম ৰাজ্যৰ এটা গেছ ভিত্তিক শক্তি প্ৰকল্প অৰ্থাৎ মেচাৰ্ছ অসম শক্তি উৎপাদন নিগম লিমিটেডৰ ৬৯.৭৫৫ মেগাৱাট ক্ষমতাৰ (৭ x ৯.৯৬৫ মেগাৱাট) লখোৱা প্ৰতিস্থাপন শক্তি প্ৰকল্প ১৪.০২.২০১৮ তাৰিখে আৰম্ভ কৰা হয়। ইয়াৰ উপৰিও ভাৰতীয় শক্তি গ্ৰীড কৰ্প’ৰেশ্যন লিমিটেডে (পিজিচিআইএল) দুটা ডাঙৰ আন্তঃৰাজ্যিক শক্তি সঞ্চাৰণ আৰু বিতৰণ আঁচনি ৰূপায়ণ কৰি আছে। (ঝ) উত্তৰ-পূব অঞ্চলৰ শক্তি ব্যৱস্থা উন্নয়ন প্ৰকল্প (এন ই আৰ পি এছ আই পি) ছয়খন ৰাজ্য (অসম, মণিপুৰ, মেঘালয়, মিজোৰাম, ত্ৰিপুৰা, আৰু নাগালেণ্ড)ৰ বাবে আনুমানিক হিচাপত আন্তঃৰাজ্যিক সংবহন আৰু বিতৰণ ব্যৱস্থা (৩৩ কে ভি আৰু তাৰ ওপৰৰ) শক্তিশালী কৰাৰ বাবে খৰচ ৬,৭০০ কোটি টকা; আৰু (ii) অৰুণাচল প্ৰদেশ আৰু ছিকিমত সংক্ৰমণ আৰু বিতৰণ ব্যৱস্থা শক্তিশালী কৰাৰ বাবে বিস্তৃত আঁচনি অনুমোদিত আনুমানিক ৯,১২৯.৩২ কোটি টকা।
তদুপৰি উত্তৰ-পূব বিশেষ আন্তঃগাঁথনি উন্নয়ন আঁচনিৰ অধীনত উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ উন্নয়ন মন্ত্ৰালয়ে ৫০ লাখ টকাৰ ০৬টা বিদ্যুৎ প্ৰকল্প অনুমোদন জনাইছে। ২৭৩.০১ কোটি টকা।
নবীকৰণযোগ্য শক্তি খণ্ডত উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চল আৰু ছিকিমত মুঠ উৎপাদন ক্ষমতা ৫৭৮.৫৪ মেগাৱাট স্থাপন কৰা হৈছে।
ওপৰৰ কথাখিনিৰ উপৰিও চৰকাৰী ড. অৱ ইণ্ডিয়াই বিশেষকৈ এন ই আৰ আৰু অন্যান্য ৰাজ্যৰ অন্তৰ্গত যুৱক-যুৱতী আৰু পৰম্পৰা (পৰম্পৰা), প্ৰগতি (উন্নয়ন), প্ৰদ্যোগিকি (প্ৰযুক্তি) আৰু পৰস্পৰ সংস্পৰ্শ (জনসাধাৰণৰ সৈতে)ৰ অন্তৰ্গত যুৱক-যুৱতীসকলৰ মাজত জনসাধাৰণৰ মাজত সংযোগ শক্তিশালী কৰাৰ বাবে “যুৱ সংগম” পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছে -মানুহে সংযোগ কৰে)।
এই তথ্য আজি লোকসভাত উত্তৰ পূৰ্বাঞ্চলৰ উন্নয়ন মন্ত্ৰী শ্ৰীযুত জি কিষাণ ৰেড্ডীয়ে লিখিত উত্তৰত দিয়ে।

Ministry of Development of North-East Region
In last 03 years total 4686 km National Highways sanctioned Rs 60,093 crore by the Ministry of Road Transport and Highways in the North Eastern Region
4 Waterway projects/works costing Rs.1040.71 crore sanctioned in North Eastern Region
27 MAR 2023 6:15PM by PIB Delhi
Government of India is implementing various flagship and other schemes for the development of the North Eastern Region through the respective administrative Ministries/Departments within the approved financial outlays as per scheme design. As per extant policy of the Government, fifty-five non-exempted Central Ministries/ Departments are mandated to spend at least 10% of their Gross Budgetary Support (GBS) for Central Sector and Centrally Sponsored Schemes in the North Eastern Region (NER) for the overall development of the region including infrastructure development. Under 10% GBS, an expenditure of Rs.3.01 lakh crores has been incurred by these Central Ministries/ Departments since financial year 2017-18. The year-wise details of Budget Estimates, Revised Estimates and Actual Expenditure under 10% GBS since financial year 2017-18 is given below:
Year-wise details of Budget Estimates, Revised Estimates and Actual Expenditure under 10% GBS (Rs. in crore)
Year
Budget Estimate
Revised Estimate
Actual Expenditure
2017-18
43,245
40,972
39,753
2018-19
47,995
47,088
46,055
2019-20
59,370
53,374
48,534
2020-21
60,112
51,271
48,564
2021-22
68,020
68,440
70,874
2022-23
76,040
72,540
47,785*
Total
354,782
333,685
301,565
Source: Statement 11 of Union Budget of various years
Note: Actual Expenditure figures are provisional and subject to vetting of Ministry of Finance.
* Total GBS expenditure of all 55 Ministries/Departments for the current year 2022-23 up to the end of Third Quarter i.e. 31.12.2022.
Several infrastructure development projects have been taken up by the concerned central Ministries and Departments in North Eastern Region (NER) for their development, which, inter-alia, include:
• Road connectivity:
A total of 4686 km of National Highways have been sanctioned by Ministry of Road Transport & Highways in NER in the last 03 years amounting to Rs. 60,093 crores. Major ongoing Capital Road Connectivity projects in NER include 4 laning of Dimapur-Kohima Road (77.87 km) in Nagaland; 4 laning of Nagaon bypass to Holongi (167 km) in Arunachal Pradesh; Alternate two-lane Highway from Bagrakote to Pakyong (NH-717A) (152 km) in Sikkim; 2 laning of Aizawl–Tuipang NH-54 (351 km) in Mizoram; 4 laning of Imphal–Moreh section of NH-39 (20 km) and 2-laning of 75.4 km in Manipur.
In addition, the Ministry of Development of North Eastern Region under North East Special Infrastructure Development Scheme (NESIDS) and North East Road Sector Development Scheme (NERSDS) has sanctioned 77 road projects amounting to Rs.3372.58 crore.
• Rail connectivity:
19 railway infrastructure projects, falling fully/ partly in North Eastern States, covering total length of 1909 km at a cost of Rs. 77,930 crore have been undertaken during the last three years and are at different stages of planning/ approval/ execution. Out of these, 409 km length has been commissioned and an expenditure of Rs. 30,312 crore has been incurred upto March 2022.
• Air connectivity:
Ministry of Civil Aviation has launched Regional Connectivity Scheme
(RCS)- UDAN (Ude Desh ka Aam Nagrik) on 21.10.2016 to enhance regional air
connectivity across the country from unserved and underserved airports in the
country and making air travel affordable to the masses.
Airports at Rupsi, Tezu, Tezpur, Pasighat, Jorhat, Lilabari, Shillong, Pakyong,
Itanagar & Dimapur involving 64 routes have been operationalized under UDAN in the North Eastern Region. There were 9 operational airports in 2014 in the North East Region. Presently, there are 16 operational airports in the North East Region. Additionally, Advanced landing Ground at Ziro has also been operationalized.
• Waterway connectivity:
During the last three years, 4 Waterway projects/works costing Rs.1040.71 crore have been sanctioned in North Eastern Region, details of which are as under:
Sl. No.
Project /Work
Cost
(Rs.in cr.)
1
Comprehensive Development of NW-2 (River Brahamputra)
474
2
Comprehensive Development of NW-16 (River Barak)
148
3
Construction of Ship Repair Facility at Pandu (Guwahati) and development of Alternate Road Connectivity to Pandu Port (River Brahmaputra)
388
4
Development of IWT on river Khawthlangtuipui- Tuichawng in Lunglei District, Mizoram
6.18
5
Development of Inland Water Transport on Gumti River in Tripura
24.53
Total
1040.71
• Telecom connectivity:
Department of Telecommunications has undertaken several projects in the North Eastern States for strengthening telecom connectivity in the region, the Projects are as follows: (i) Arunachal Pradesh and 2 Districts of Assam Project: The project cost is Rs 1255.59 crore, (ii) Meghalaya Project: (iii) A total of 1358 towers have been commissioned, (iv) BharatNet project is being implemented in a phased manner to provide broadband connectivity to all Gram Panchayats (approx. 2.6 lakh) in the country: (v) A pilot project for rolling out of 5 Lakh FTTH connections in GPs /villages across the country (including NER) using BhartNet through BharatNetUdyamies (BNUs) with financial support from USOF is being implemented by BSNL. As on 14-03-2023, total 2,04,170 FTTH connections have been provided under the pilot project across country & (vi ) 4G saturation Project: Under this project 24680 uncovered villages across the country are proposed to be covered with 4G services. It also includes upgradation to 4G service of existing 2G/3G sites at 6279 villages. These include 5665 villages of North East Region.
Power Sector
Ministry of Power has also undertaken power generation (hydro/ thermal) projects since 2014 in the North Eastern States. Further, the transmission and distribution network has also been strengthened. 03 Hydro Electric Projects (above 25 MW) 740 MW have been undertaken in the North Eastern States. A Gas based Power Project in the State of Assam viz. Lakhwa Replacement Power Project of 69.755 MW capacity (7 x 9.965 MW) by M/s Assam Power Generation Corporation Ltd. was commissioned on 14.02.2018. Further, Power Grid Corporation of India Ltd. (PGCIL) is executing two major Intra State power transmission and distribution schemes viz. (i) North Eastern Region Power System Improvement Project (NERPSIP) for Six States (Assam, Manipur, Meghalaya, Mizoram, Tripura and Nagaland) for strengthening of the Intra-State Transmission and Distribution Systems (33 kV and above) at an estimated cost of Rs.6,700 crore; and (ii) Comprehensive Scheme for Strengthening of Transmission and Distribution System in Arunachal Pradesh and Sikkim sanctioned at an estimated cost of Rs.9,129.32 crores.
In addition, the Ministry of Development of North Eastern Region under North East Special Infrastructure Development Scheme (NESIDS) have sanctioned 06 power projects amounting to Rs. 273.01 crore.
In the renewable power sector, a total generation capacity of 578.54 MW has been installed in the North Eastern Region and Sikkim.
In addition to above, Govt. of India has undertaken “Yuva Sangam” initiative to strengthen people-to-people connect specially between youth belonging to NER and other States and Parampara (Tradition), Pragati (Development), Prodyogiki (Technology) and Paraspar Sampark (People-to-People connect).
This information was given by Minister for Development of North Eastern Region Shri G. Kishan Reddy in the Lok Sabha in a written reply today.