Ministry of Development of North-East Region
In last 03 years total 4686 km National Highways sanctioned Rs 60,093 crore by the Ministry of Road Transport and Highways in the North Eastern Region
4 Waterway projects/works costing Rs.1040.71 crore sanctioned in North Eastern Region
27 MAR 2023 6:15PM by PIB Delhi
Government of India is implementing various flagship and other schemes for the development of the North Eastern Region through the respective administrative Ministries/Departments within the approved financial outlays as per scheme design. As per extant policy of the Government, fifty-five non-exempted Central Ministries/ Departments are mandated to spend at least 10% of their Gross Budgetary Support (GBS) for Central Sector and Centrally Sponsored Schemes in the North Eastern Region (NER) for the overall development of the region including infrastructure development. Under 10% GBS, an expenditure of Rs.3.01 lakh crores has been incurred by these Central Ministries/ Departments since financial year 2017-18. The year-wise details of Budget Estimates, Revised Estimates and Actual Expenditure under 10% GBS since financial year 2017-18 is given below:
Year-wise details of Budget Estimates, Revised Estimates and Actual Expenditure under 10% GBS (Rs. in crore)
Year
Budget Estimate
Revised Estimate
Actual Expenditure
2017-18
43,245
40,972
39,753
2018-19
47,995
47,088
46,055
2019-20
59,370
53,374
48,534
2020-21
60,112
51,271
48,564
2021-22
68,020
68,440
70,874
2022-23
76,040
72,540
47,785*
Total
354,782
333,685
301,565
Source: Statement 11 of Union Budget of various years
Note: Actual Expenditure figures are provisional and subject to vetting of Ministry of Finance.
* Total GBS expenditure of all 55 Ministries/Departments for the current year 2022-23 up to the end of Third Quarter i.e. 31.12.2022.
Several infrastructure development projects have been taken up by the concerned central Ministries and Departments in North Eastern Region (NER) for their development, which, inter-alia, include:
• Road connectivity:
A total of 4686 km of National Highways have been sanctioned by Ministry of Road Transport & Highways in NER in the last 03 years amounting to Rs. 60,093 crores. Major ongoing Capital Road Connectivity projects in NER include 4 laning of Dimapur-Kohima Road (77.87 km) in Nagaland; 4 laning of Nagaon bypass to Holongi (167 km) in Arunachal Pradesh; Alternate two-lane Highway from Bagrakote to Pakyong (NH-717A) (152 km) in Sikkim; 2 laning of Aizawl–Tuipang NH-54 (351 km) in Mizoram; 4 laning of Imphal–Moreh section of NH-39 (20 km) and 2-laning of 75.4 km in Manipur.
In addition, the Ministry of Development of North Eastern Region under North East Special Infrastructure Development Scheme (NESIDS) and North East Road Sector Development Scheme (NERSDS) has sanctioned 77 road projects amounting to Rs.3372.58 crore.
• Rail connectivity:
19 railway infrastructure projects, falling fully/ partly in North Eastern States, covering total length of 1909 km at a cost of Rs. 77,930 crore have been undertaken during the last three years and are at different stages of planning/ approval/ execution. Out of these, 409 km length has been commissioned and an expenditure of Rs. 30,312 crore has been incurred upto March 2022.
• Air connectivity:
Ministry of Civil Aviation has launched Regional Connectivity Scheme
(RCS)- UDAN (Ude Desh ka Aam Nagrik) on 21.10.2016 to enhance regional air
connectivity across the country from unserved and underserved airports in the
country and making air travel affordable to the masses.
Airports at Rupsi, Tezu, Tezpur, Pasighat, Jorhat, Lilabari, Shillong, Pakyong,
Itanagar & Dimapur involving 64 routes have been operationalized under UDAN in the North Eastern Region. There were 9 operational airports in 2014 in the North East Region. Presently, there are 16 operational airports in the North East Region. Additionally, Advanced landing Ground at Ziro has also been operationalized.
• Waterway connectivity:
During the last three years, 4 Waterway projects/works costing Rs.1040.71 crore have been sanctioned in North Eastern Region, details of which are as under:
Sl. No.
Project /Work
Cost
(Rs.in cr.)
1
Comprehensive Development of NW-2 (River Brahamputra)
474
2
Comprehensive Development of NW-16 (River Barak)
148
3
Construction of Ship Repair Facility at Pandu (Guwahati) and development of Alternate Road Connectivity to Pandu Port (River Brahmaputra)
388
4
Development of IWT on river Khawthlangtuipui- Tuichawng in Lunglei District, Mizoram
6.18
5
Development of Inland Water Transport on Gumti River in Tripura
24.53
Total
1040.71
• Telecom connectivity:
Department of Telecommunications has undertaken several projects in the North Eastern States for strengthening telecom connectivity in the region, the Projects are as follows: (i) Arunachal Pradesh and 2 Districts of Assam Project: The project cost is Rs 1255.59 crore, (ii) Meghalaya Project: (iii) A total of 1358 towers have been commissioned, (iv) BharatNet project is being implemented in a phased manner to provide broadband connectivity to all Gram Panchayats (approx. 2.6 lakh) in the country: (v) A pilot project for rolling out of 5 Lakh FTTH connections in GPs /villages across the country (including NER) using BhartNet through BharatNetUdyamies (BNUs) with financial support from USOF is being implemented by BSNL. As on 14-03-2023, total 2,04,170 FTTH connections have been provided under the pilot project across country & (vi ) 4G saturation Project: Under this project 24680 uncovered villages across the country are proposed to be covered with 4G services. It also includes upgradation to 4G service of existing 2G/3G sites at 6279 villages. These include 5665 villages of North East Region.
Power Sector
Ministry of Power has also undertaken power generation (hydro/ thermal) projects since 2014 in the North Eastern States. Further, the transmission and distribution network has also been strengthened. 03 Hydro Electric Projects (above 25 MW) 740 MW have been undertaken in the North Eastern States. A Gas based Power Project in the State of Assam viz. Lakhwa Replacement Power Project of 69.755 MW capacity (7 x 9.965 MW) by M/s Assam Power Generation Corporation Ltd. was commissioned on 14.02.2018. Further, Power Grid Corporation of India Ltd. (PGCIL) is executing two major Intra State power transmission and distribution schemes viz. (i) North Eastern Region Power System Improvement Project (NERPSIP) for Six States (Assam, Manipur, Meghalaya, Mizoram, Tripura and Nagaland) for strengthening of the Intra-State Transmission and Distribution Systems (33 kV and above) at an estimated cost of Rs.6,700 crore; and (ii) Comprehensive Scheme for Strengthening of Transmission and Distribution System in Arunachal Pradesh and Sikkim sanctioned at an estimated cost of Rs.9,129.32 crores.
In addition, the Ministry of Development of North Eastern Region under North East Special Infrastructure Development Scheme (NESIDS) have sanctioned 06 power projects amounting to Rs. 273.01 crore.
In the renewable power sector, a total generation capacity of 578.54 MW has been installed in the North Eastern Region and Sikkim.
In addition to above, Govt. of India has undertaken “Yuva Sangam” initiative to strengthen people-to-people connect specially between youth belonging to NER and other States and Parampara (Tradition), Pragati (Development), Prodyogiki (Technology) and Paraspar Sampark (People-to-People connect).
This information was given by Minister for Development of North Eastern Region Shri G. Kishan Reddy in the Lok Sabha in a written reply today.

অৱাং নোংপোক লমদমগী চাউখৎ-থৌরাং মন্ত্রালয়
হৌখিবা চহি ০৩দা অৱাং নোংপোক লমদমদা রোদ ত্রান্সপোর্ত অমসুং হায়ৱেজ মন্ত্রালয়না অপুনবা কিলোমীতর ৪৬৮৬গী নেস্নেল হায়ৱেজদা লুপা করোর ৬০,০৯৩ সেঙ্কসন তৌখ্রে
অৱাং নোংপোক লমদমদা লুপা করোর ১০৪০.৭১গী মমল ওইবা ৱাতরৱে প্রোজেক্তস/ৱার্কস ৪ সেঙ্কসন তৌখ্রে
27 MAR 2023 6:15PM by PIB Imphal
ভারত সরকারনা দিজাইন তৌরবা স্কিমগী মতুং ইন্না অয়াবা পীরবা ফাইনান্সিএল আউতলেজগী মনুংদা মরীলৈনবা এদমিনিস্ত্রেতিব মিনিস্ত্রীশিং/দিপার্তমেন্তশিংগী খুত্থাংদা অৱাং নোংপোক লমদমগী চাউখৎ থৌরাংগীদমক তোঙান তোঙানবা ফ্লেগশিপ অমসুং অতোপ্পা স্কিমশিং ইমপ্লিমেন্ত তৌই। সরকারগী হৌজিক লৈরিবা পোলিসীগী মতুং ইন্না নন-এগজেম্পতেদ সেন্ত্রেল মিনিস্ত্রিজ/দিপার্তমেন্ত য়াঙ্খৈমঙাবু ইনফ্রাস্ত্রকচর দিবলপমেন্ত য়াওনা রিজনগী মায়কৈ খুদিংমক্কী চাউখৎ থৌরাংগীদমক সেন্ত্রেল সেক্তর অমসুং অৱাং নোংপোক লমদমদা কেন্দ্রনা স্পোন্সর তৌবা স্কিমশিংগীদমক মখোয়গী গ্রোস বজেতরী সপোর্ত (জি.বি.এস.)কী য়ামদ্রবদা চাদা ১০ চদিং তৌদবা য়াদে। জি.বি.এস. চাদা ১০গী মখাদা, শেনবা চহি ২০১৭-১৮দগী মসিগী সেন্ত্রেল মিনিস্ত্রিশিং/দিপার্তমেন্তশিংনা লুপা করোর লাখ ৩.০১ চাদিং তৌখ্রে। শেনবা চহি ২০১৭-১৮দগী জি.বি.এস. চাদা ১০গী মখাদা বজেত এস্তিমেতশিং, রিভাইজ এস্তিমেতশিং অমসুং তশেংনা চাদিং তৌখিবগী চহি-চহিগী ওইবা অকুপ্পা ৱারোল মখাদা পীরি:
জি.বি.এস. চাদা ১০গী মখাদা বজেত এস্তিমেতশিং, রিভাইজ এস্তিমেতশিং অমসুং তশেংনা চাদিং তৌখিবগী চহি-চহিগী ওইবা অকুপ্পা ৱারোল (লুপা করোরদা)
চহি
বজেত এস্তিমেত
রিভাইজ এস্তিমেত
তশেংনা চদিং তৌখিবা
২০১৭-১৮
৪৩,২৪৫
৪০,৯৭২
৩৯,৭৫৩
২০১৮-১৯
৪৭,৯৯৫
৪৭,০৮৮
৪৬,০৫৫
২০১৯-২০
৫৯,৩৭০
৫৩,৩৭৪
৪৮,৫৩৪
২০২০-২১
৬০,১১২
৫১,২৭১
৪৮,৫৬৪
২০২১-২২
৬৮,০২০
৬৮,৪৪০
৭০,৮৭৪
২০২২-২৩
৭৬,০৪০
৭২,৫৪০
৪৭,৭৮৫*
অপুনবা
৩৫৪,৭৮২
৩৩৩,৬৮৫
৩০১,৫৬৫
সোর্স: তোঙান তোঙানবা চহিশিংগী য়ুনিয়ন বজেতকী স্তেতমেন্ত ১১
খংজিনগদবা: তশেংনা চদিং তৌখিবগী ফিগরশিং অসি প্রিবিজনেলনি অমদি ফাইনান্স মিনিস্ত্রিগী থিজিনবগী মখা পোল্লি।
* চৎলিবা চহি ২০২২-২৩গী অহুমশুবা ক্বার্তরগী অরোইবা হায়বদি ৩১.১২.২০২২ ফাওবগী মিনিস্ত্রি/দিপার্তমেন্ত ৫৫মক্কী অপুনবা জি.বি.এস. চাদিং।
অৱাং নোংপোক লমদমদা মরীলৈনবা সেন্ত্রেল মিনিস্ত্রিশিং অমসুং দিপার্তমেন্তশিংনা মখোয়গী চাউখৎ থৌরাংগীদমক ইনফ্রাস্ত্রকচর দিবলপমেন্ত প্রোজেক্ত কয়া অমা পায়খৎলি, মদুদা য়াওরিবশিংদি:
• রোদ কনেক্তিবিতী:
হৌখিবা চহি ০৩দা অৱাং নোংপোক লমদমদা রোদ ত্রান্সপোর্ত অমসুং হায়ৱেজ মন্ত্রালয়না অপুনবা কিলোমীতর ৪৬৮৬গী নেস্নেল হায়ৱেজদা লুপা করোর ৬০,০৯৩গী শেনফম সেঙ্কসন তৌখ্রে। অৱাং নোংপোক লমদমদা হৌজিক চত্থরিবা অচৌবা কেপিতেল রোদ কনেক্তিবিতী প্রোজেক্তশিংদা নগালেন্দদা দিমাপুর-কোহিমা রোদ (৭৭.৮৭ কিলো মীতর)গী ৪ লেনিং; অরুনাচল প্রদেশদা নাগাওন বাইপাসদগী হোলোঙি (১৬৭ কিলো মীতর) ফাওবগী ৪ লেনিং; সিক্কিমদা বগ্রাকোৎদগী পাকয়োং (এন.ঐচ.-৭১৭এ) ফাওবা ওলতর্নেৎ তুচলেন হায়ৱে; মিজোরামদা আইজোল-তুইপাং এন.ঐচ.-৫৪ (৩৫১ কিলো মীতর)গী ২ লেনিং; মনিপুরদা এন.ঐচ.-৩৯গী ইম্ফাল-মোরে সেক্সনগী ৪ লেনিং (২০ কিলো মীতর) অমসুং ৭৫.৪ কিলো মীতরগী ২-লেনিং য়াওরি।
মসিগী মথক্তা নোর্থ ইস্ত স্পিসিএল ইনফ্রাস্ত্রকচর দিবলপমেন্ত স্কিম (এন.ই.এস.আই.দি.এস.) অমসুং নোর্থ ইস্ত রোদ সেক্তর দিবলপমেন্ত স্কিম (এন.ই.আর.এস.দি.এস.)গী মখাদা দোনর মন্ত্রালয়না লুপা করোর ৩৩৭২.৫৮গী শেনফম ওইবা রোদ প্রোজেক্ত ৭৭ সেঙ্কসন তৌখ্রে।
• রেল কনেক্তিবিতী:
হৌখিবা চহি অহুমগী মতমগী মনুংদা লুপা করোর ৭৭,৯৩০গী শেনফমদা কিলোমীতর ১৯০৯গী অপুনবা অশাংবা অমা কভর তৌদুনা মপুং ফানা/ শরুক খরা অৱাং নোংপোক লমদমদা লৈবা রেলৱে ইনফ্রাস্ত্রকচর প্রোজেক্ত ১৯ পায়খৎখ্রে অমদি প্লানিং/এপ্রুবেল/একজিক্যুসনগী তোঙান তোঙানবা থাক্তা লৈরি। মসিগী মনুংদা, মার্চ ২০২২ ফাওবদা কিলো মীতর ৪০৯গী অশাংবা কমিসন তৌখ্রে অমদি লুপা করোর ৩০,৩১২ চাদিং তৌখ্রে।
• এয়র কনেক্তিবিতী:
সিভিল এভিএসন মন্ত্রালয়না লৈবাক অসিদা লৈরিবা অনসর্ব অমসুং অন্দরসর্ব এয়রপোর্তশিংদা রিজনেল এয়র কনেক্তিবিতী হেনগৎনবা অমসুং মীপুম খুদিংদা এয়র ত্রাভেল এফোর্দেবল ওইহন্নবা ২১.১০.২০১৬দা রিজনেল কনেক্তিবিতী স্কিম (আর.সি.এস.)- উরান (উরে দেশ কা আম নাগরিক) হৌদোকখি। অৱাং নোংপোক লমদমদা উরানগী মখাদা রুপসি, তেজু, তেজপুর, পসুঘাৎ, জোরহাত, লিলাবরি, শিল্লোং, পাকয়োং, ইতানগর অমসুং দিমাপুরগী এয়রপোর্তশিংবু রুত ৬৪ য়াওনা মথৌ তৌরে। ২০১৪দা অৱাং নোংপোক লমদমদা মথৌ তৌবা এয়রপোর্ত ৯ লৈরমখি। হৌজিক্কি ওইনা অৱাং নোংপোক লমদমদা মথৌ তৌবা এয়রপোর্ত ১৬ লৈরে। মসিগী মথক্তা জিরোদা এদভান্স লেন্দিং গ্রাউন্দসু মথৌ তৌরি।
• ৱাতরৱে কনেক্তিবিতী:
হৌখিবা চহি অহুমগী মতমগী মনুংদা অৱাং নোংপোক লমদমদা লুপা করোর ১০৪০.৭১গী মমল ওইবা ৱাতরৱে প্রোজেক্ত/ৱার্কস ৪ সেঙ্কসন তৌখ্রে, মদুগী অকুপ্পা ৱারোল মখাদা লৈরে:
মথং মনাও
প্রোজেক্ত/ৱার্ক
মমল
(লুপা করোরদা)
এন.দবল্যু.-২ (ব্রহ্মপুত্র তুরেল)গী কমপ্রেহেন্সিব দিবলপমেন্ত
৪৭৪
এন.দবল্যু.-১৬ (বরাক তুরেল)গী কমপ্রেহেন্সিব দিবলপমেন্ত
১৪৮
পান্দু (গুৱাহাতি)দা শিপ রিপ্যারিং ফেসিলিতী শেমগৎপা অমসুং পান্দু পোর্ত (ব্রহ্মপুত্র তুরেল)দা ওলতর্নেত রোদ কনেক্তিবিতী দিবেলপ তৌবা
৩৮৮
মিজোরামগী লুংলৈ জিলাদা খোথলাংতুইপুই- তুইচোং তুরেলদা আই.দবল্যু.তি. দিবেলপ তৌবা
৬.১৮
ত্রিপুরাগী গুমতি তুরেলদা ইনলেন্দ ৱাতর ত্রান্সপোর্ত দিবেলপ তৌবা
২৪.৫৩
অপুনবা
১০৪০.৭১
• তেলেকোম কনেক্তিবিতী:
তেলেকমুনিকেসন বিভাগনা রিজন অসিদা তেলেকোল কনেক্তিবিতী মপাঙ্গল কনখৎহন্নবগীদমক অৱাং নোংপোক রাজ্যশিংদা তোঙান তোঙানবা প্রোজেক্তশিং পায়খৎলি, প্রোজেক্তশিং অদু মখাদা লৈরে: (i) অরুনাচল প্রদেশ অমসুং অসামগী জিলা ২ প্রোজেক্ত: প্রোজেক্তকী মমল অসি লুপা করোর ১২৫৫.৫৯নি, (ii) মেঘলায়া প্রোজেক্ত; (iii) অপুনবা তৱার ১৩৫৮ কমিসন তৌখ্রে, (iv) লৈবাক অসিদা লৈরিবা গ্রাম পঞ্চায়ৎ পুম্নমক্তা (চাউরাক্না লাখ ২.৬) ব্রোদবেন্দ কনেক্তিবিতী ফংহন্নবা ফেজ নায়না ভারত নেৎ প্রোজেক্ত ইমপ্লিমেন্ত তৌরে; (v) য়ু.এস.ও.এফ.দগী শেলগী তেংবাংগা লোয়ননা ভারত নেত উদ্যামিজ (বি.এন.য়ু.)গী খুত্থাংদা ভারত নেত শিজিন্নদুনা লৈবাক পুম্বদা (অৱাং নোংপোক লমদম য়াওনা) লৈরিবৈ গ্রাম পঞ্চায়ৎশিং/খুঙ্গংশিংদা এফ.তি.তি.ঐচ. কনেক্সন লাখ ৫ ফংহন্নবা পাইলোৎ প্রোজেক্ত অমা বি.এস.এন.এল.না ইমপ্লিমেন্ত তৌখ্রে। ১৪-০৩-২০২৩ ফাওবদা লৈবাক পুম্বদা পাইলোৎ প্রোজেক্ত অসিগী মখাদা এফ.তি.তি.ঐচ. কনেক্সন পুন্না ২,০৪,১৭০ ফংহনখ্রে অমসুং (vi) ৪জি সেচুরেসন প্রোজেক্ত: প্রোজেক্ত অসিগী মখাদা লৈবাক পুম্বদা লৈরিবা কোনশিন্দ্রিবা খুঙ্গং ২৪৬৮০বু ৪জি সর্বিসনা কোনশিন্নবা প্রপোজ তৌখ্রে। মসিদা খুঙ্গং ৬২৭৯দা হৌজিক লৈরিবা ২জি/৩জি সাইতশিংবু ৪জি সর্বিসতা অপগ্রেদ তৌবসু য়াওরি। মসিদা অৱাং নোংপোক লমদমগী খুঙ্গং ৫৬৬৫ মনুং চল্লি।
পাৱর সেক্তর
পাৱর মন্ত্রালয়না অৱাং নোংপোক রাজ্যশিংদা ২০১৪দগী হৌরগা পাৱর জেনরেসন (হায়দ্রো/থর্মেল) প্রোজেক্তশিংসু পায়খৎলি। মখা চত্থরকপদা ত্রান্সমিসন অমসুং দিস্ত্রিব্যুসন নেতৱার্কসু মপাঙ্গল কনখৎহল্লে। অৱাং নোংপোক রাজ্যশিংদা হায়দ্রো ইলেক্ত্রিক প্রোজেক্ত ০৩ (মেগা ৱাত ২৫গী মথক) মেগা ৱাত ৭৪০ পায়খৎখ্রে। এম/এস অসাম পাৱর জেনরেসন কোর্পোরেসন লিমিতেদনা অসাম রাজ্যদা গ্যাসতা বেজ তৌবা পাৱর প্রোজেক্ত অমা মমিং পল্লবদা মেগা ৱাত ৬৯.৭৫৫ কেপাসিতী (৭ X ৯.৯৬৫ মেগা ৱাত)গী লখৱা রিপ্লেসমেন্ত পাৱর প্রোজেক্ত ১৪.০২.২০১৮দা কমিসন তৌখ্রে। মখা তারকপদা, পাৱর গ্রিদ কোর্পোরেসন ওফ ইন্দিয়া লিমিতেদ (পি.জি.সি.আই.এল.)না অচৌবা ইন্ত্রা স্তেত পাৱর ত্রান্সমিসন অমসুং দিস্ত্রিব্যুসন স্কিম অনি পায়খৎখ্রে মদুদি (i) লুপা করোর ৬,৭০০গী পাথোক্লবা শেনফম অমদা ইন্ত্রা-স্তেত ত্রান্সমিসন অমসুং দিস্ত্রিব্যুসন সিস্তেম (কে.ভি. ৩৩ অমসুং মথক) মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা রাজ্য তরুক্কীদমক (অসাম, মনিপুর, মেঘলায়া, মিজোরাম, ত্রিপুরা অমসুং নগালেন্দ) নোর্থ ইস্তর্ন রিজন পাৱর সিস্তেম ইমপ্রুবমেন্ত প্রোজেক্ত (এন.ই.আর.পি.এস.আই.পি.) অমসুং (ii) লুপা করোর ৯,১২৯.৩২গী পাথোক্লবা শেনফম অমদা অরুনাচল প্রদেশ অমসুং সিক্কিমদা ত্রান্সমিসন অমসুং দিস্ত্রিব্যুসন সিস্তেম মপাঙ্গল কনখৎহন্নবগীদমক কমপ্রেহেন্সিব স্কিম।
মসিগী মথক্তা দোনর মন্ত্রালয়না নোর্থ ইস্ত স্পিসিএল ইনফ্রাস্ত্রকচর দিবলপমেন্ত স্কিম (এন.ই.এস.আই.দি.এস.)গী মখাদা লুপা করোর ২৭৩.০১গী শেনফম ওইবা পাৱর প্রোজেক্ত ০৬ সেঙ্কসন তৌখ্রে।
রিন্যুএবল পাৱর সেক্তরদা অৱাং নোংপোক লমদম অমসুং সিক্কিমদা মেগেৱাত ৫৭৮.৫৪গী অপুনবা জেনরেসন কেপাসিতী অমা ইন্সতোল তৌখ্রে।
মথক্কীশিং অসিদা নত্তনা ভারত সরকারনা অখন্ননা অৱাং নোংপোক লমদম অমসুং অতোপ্পা রাজ্যশিংগী মনুং চনবা নহাশিং অমসুং পরমপরা (ত্রেদিসন), প্রগতি (দিবলপমেন্ত), প্রোদ্যোগিকি (তেক্নোলোজী) অমসুং পরাসপর সমপর্ক (পিপল-তু-পিপল কনেক্ত)কী মরক্তা পিপল-তু-পিপল কনেক্ত হেনগৎহন্নবগীদমক “য়ুবা সঙ্গম” খোংথাং পায়খৎলি।
ইনফোর্মেশন অসি ঙসি লোক সভাদা অইবা পাউখুম অমদা দোনর মন্ত্রী শ্রী জি কিশন রেদ্দীনা পীখিবনি।