উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চল উন্নয়ন মন্ত্ৰালয়
২০২২ চনত ১১৮.৪৫ লাখ ঘৰুৱা আৰু ১.০৪ লাখ বিদেশী পৰ্যটকে উত্তৰ-পূবৰ ৰাজ্যসমূহ ভ্ৰমণ কৰিছিল
'উড়ান'ৰ অধীনত উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলত ১৬ টা বিমানবন্দৰ সঞ্চালিত কৰা হৈছে
27 MAR 2023 6:16PM by PIB Guwahati
ভাৰত চৰকাৰৰ পৰ্যটন মন্ত্ৰালয়ে প্ৰকাশ কৰা তদৰ্থভিত্তিক তথ্য অনুসৰি, ২০২২ চনত ১১৮.৪৫ লাখ ঘৰুৱা আৰু ১.০৪ লাখ বিদেশী পৰ্যটকে উত্তৰ-পূবৰ ৰাজ্যসমূহ ভ্ৰমণ কৰিছিল।
অসামৰিক বিমান পৰিবহন মন্ত্ৰালয়ে ২১-১০-২০১৬ তাৰিখে দেশৰ সেৱাৰহিত অথবা কম সেৱা প্ৰদান কৰা বিমানবন্দৰকে ধৰি সমগ্ৰ দেশত আঞ্চলিক বিমান সংযোগ বৃদ্ধি কৰিবলৈ আৰু জনসাধাৰণৰ বাবে বিমান ভ্ৰমণ সুলভ কৰাৰ লক্ষ্যৰে আঞ্চলিক সংযোগ আঁচনি - 'উড়ান' (উড়ে দেশ কা আম নাগৰিক) আৰম্ভ কৰিছিল। উত্তৰ-পূবাঞ্চলৰ (এনইআৰ) ৰূপশ্ৰী, তেজু, তেজপুৰ, পাছিঘাট, যোৰহাট, লীলাবাৰী, শ্বিলং, পাকিয়ং, ইটানগৰ আৰু ডিমাপুৰৰ বিমানবন্দৰকেইটাৰ সেৱা উড়ান আঁচনিৰ অধীনত আৰম্ভ কৰা হৈছে। বৰ্তমান, উত্তৰ-পূবাঞ্চলত ১৬ টা সক্ৰিয় বিমানবন্দৰ আছে। ইয়াৰ উপৰিও, জিৰোৰ 'এডভান্সড লেণ্ডিং গ্ৰাউণ্ড'-তো সেৱা আৰম্ভ কৰা হৈছে। ৰে'ল মন্ত্ৰালয়ে সদৰী কৰিছে যে ২০২১-২২ বৰ্ষত 'এনইআৰ'ত মুঠ ১,১৮১ কিলোমিটাৰ দৈৰ্ঘ্যৰ ১৪ টা নতুন ৰে'লপথ নিৰ্মাণ প্ৰকল্পৰ পৰিকল্পনা/অনুমোদন/কাৰ্যকৰীকৰণৰ দিহা কৰা হৈছে, যাৰ ভিতৰত ৩৬১ কিলোমিটাৰ পথৰ নিৰ্মাণ ইতিমধ্যে সম্পূৰ্ণ কৰা হৈছে। ৭২৮ কিলোমিটাৰ দৈৰ্ঘ্যৰ ৫ টা 'পথ-দ্বৈতকৰণ প্ৰকল্প'ৰ পৰিকল্পনা/অনুমোদন/কাৰ্যকৰী কৰা হৈছে, যাৰ ভিতৰত৪৮ কিলোমিটাৰত ইতিমধ্যে সেৱা আৰম্ভ কৰা হৈছে। পথ পৰিবহণ আৰু ঘাইপথ মন্ত্ৰালয়ে এনইআৰত ৫১৩৭ কিলোমিটাৰ ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথ উন্নয়নৰ কাম হাতত লৈছে/অনুমোদন জনাইছে। এই আন্তঃগাঁথনি নিৰ্মাণ প্ৰকল্পসমূহে 'এনইআৰ'-ত পৰ্যটনৰ বিকাশৰ বাবে এক বাধামুক্ত পৰিৱেশৰ বাবে অত্যাৱশ্যকীয়/গুৰুত্বপূৰ্ণ সংযোগ প্ৰদান কৰিছে।
'উত্তৰ-পূব বিশেষ আন্তঃগাঁথনি উন্নয়ন আঁচনি' (এনইএছআইডিএছ)ৰ অধীনত 'উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চল উন্নয়ন মন্ত্ৰালয়'(ডনাৰ) 'এনইআৰ'-ত পৰ্যটন খণ্ড, পানী যোগান, বিদ্যুৎ সংযোগ সম্পৰ্কীয় আন্তঃগাঁথনি নিৰ্মাণ প্ৰকল্পসমূহক সহযোগিতা আগবঢ়াই আহিছে। 'উত্তৰ-পূব পৰিষদ' (এনইচি)ৰ জৰিয়তে 'ডনাৰ' মন্ত্ৰালয়ে 'এনইআৰ'-ত পৰ্যটনক উত্সাহিত কৰাৰ লগতে পৰ্যটন আন্তঃগাঁথনি উন্নয়ন প্ৰকল্পসমূহকো সহযোগিতা আগবঢ়াই আহিছে। উত্তৰ-পূব পৰ্যটন বিভাগ, নৰ্থ-ইষ্ট ট্যুৰ অপাৰেটৰ আদিৰ দৰে পৰ্যটনক্ষেত্ৰৰ অংশীদাৰসকলৰ সৈতে পৰামৰ্শমূলক বৈঠক অনুষ্ঠিত কৰাকে ধৰি 'এনইচি'য়ে 'এনইআৰ'ত পৰ্যটনৰ বিকাশৰ বাবে এক বাধামুক্ত পৰিৱেশ সৃষ্টিৰ বাবে বিভিন্ন পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছে। 'এনইআৰ'-ত পৰ্যটন খণ্ডৰ বিকাশৰ ক্ষেত্ৰত অহা প্ৰত্যাহ্বান আঁতৰাই আগবাঢ়ি যোৱাৰ পথৰ মসৃণ কৰাৰউদ্দেশ্যে 'ভাৰতীয় প্ৰবন্ধন প্ৰতিষ্ঠান' (আইআইএম) শ্বিলঙে এক ঘূৰণীয়া মেজমেল আয়োজিত কৰে। 'ডনাৰ' মন্ত্ৰালয়ে 'উত্তৰ-পূবাঞ্চলৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ উন্নয়ন মূলক উদ্যোগ' (পি.এম.-ডেভইন) আঁচনিও ৰূপায়ণ কৰি আছে। এই আঁচনিখনে 'প্ৰধানমন্ত্ৰী গীতিশক্তি'ৰ দৃষ্টিভংগী সাৰোগত কৰি আন্তঃগাঁথনি নিৰ্মাণৰ বাবে একত্ৰিত ভাৱে পুঁজি যোগান ধৰে; উত্তৰপূৰ্বাঞ্চলৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ আধাৰত সামাজিক বিকাশ প্ৰকল্পবোৰলৈ সহযোগিতা আগবঢ়ায়; যুৱপ্ৰজন্ম আৰু মহিলাসকলৰ বাবে জীৱিকাৰ সম্ভাৱনা সৃষ্টি কৰা; আৰু বিভিন্ন ক্ষেত্ৰত কা উন্নয়নৰ ব্যৱধান আঁতৰোৱাৰ ব্যৱস্থা কৰে। আঁচনিখনে পৰ্যটন খণ্ডকো সামৰি লৈছে।
ভাৰত চৰকাৰে বিশেষকৈ উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চল আৰু অন্যান্য ৰাজ্যৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ মাজত সংযোগ স্থাপন কৰা, নাগৰিকৰ মাজত সম্পৰ্ক শক্তিশালী কৰাৰ বাবে 'যুৱ সংগম' উদ্যোগ গ্ৰহণ কৰাৰ লগতে পাঁচটা বিস্তৃত ক্ষেত্ৰ – পৰ্যটন, পৰম্পৰা, প্ৰগতি (উন্নয়ন), প্ৰযুক্তি আৰু পৰস্পৰ সম্পৰ্ক (জনসাধাৰণৰ মাজত সংযোগ) স্থাপনত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে।
পৰ্যটন মন্ত্ৰালয়ে তীৰ্থস্থান আৰু ঐতিহ্যৰ বিকাশৰ বাবে বিষয়বস্তু-আধাৰিত পৰ্যটন বৰ্তনী আৰু তীৰ্থযাত্ৰা পুনৰুজ্জীৱিতকৰণ আৰু আধ্যাত্মিকতাৰ সংহত বিকাশৰ বাবে 'স্বদেশ দৰ্শন' আঁচনিকে ধৰি দেশত বিভিন্ন আঁচনি ৰূপায়ণ কৰি আছে। ইয়াৰ "পৰ্যটন আন্তঃগাঁথনি উন্নয়নৰ বাবে কেন্দ্ৰীয় সংস্থাসমূহক সহায়" আঁচনিৰ অধীনতো চৰকাৰে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ বাবে বিভিন্ন প্ৰকল্পলৈ অনুমোদন জনাই আহিছে।
আজি এক লিখিত প্ৰশ্নৰ উত্তৰত লোকসভাত উত্তৰ-পূব অঞ্চলউন্নয়ন দপ্তৰৰ মন্ত্ৰী শ্ৰী জি কিষাণ ৰেড্ডীয়ে এই তথ্য প্ৰদান কৰে।

Ministry of Development of North-East Region
118.45 lakh domestic and 1.04 lakh foreign tourists visited the North Eastern States during the year 2022
16 airports are being operationalized in the North Eastern Region under the UDAN
27 MAR 2023 6:16PM by PIB Delhi
As per provisional data from Ministry of Tourism, Government of India, 118.45 lakh domestic and 1.04 lakh foreign tourists visited the North Eastern States during the year 2022.
Ministry of Civil Aviation has launched the Regional Connectivity Scheme - UDAN (UdeDesh ka Aam Nagrik) on 21.10.2016 to enhance regional air connectivity across the country from unserved and underserved airports in the country and making air travel affordable to the masses. Airports in the North Eastern Region (NER) at Rupsi, Tezu, Tezpur, Pasighat, Jorhat, Lilabari, Shillong, Pakyong, Itanagar & Dimapur involving 64 routes have been operationalised under the UDAN. Presently, there are 16 operational airports in the North Eastern Region. Additionally, Advanced Landing Ground at Ziro has also been operationalized. The Ministry of Railways has informed that in the NER during the year 2021-22, 14 new line projects covering a total length of 1,181 kms have been planned/sanctioned/executed out of which, 361 kms has been commissioned. 5 doubling projects covering a length of 728 kms have been planned/sanctioned/executed out of which 48 kms has been commissioned. Ministry of Road Transport and Highways has taken up/sanctioned national highway development works of 5137 kms in the NER. These infrastructure projects are providing essential/ critical connectivity for a barrier free environment for growth of tourism in the NER.
The Ministry of Development of North Eastern Region (MDoNER) under the North East Special Infrastructure Development Scheme (NESIDS) supports infrastructure projects relating to water supply, power, connectivity in the tourism sector in the NER. MDoNER through the North Eastern Council (NEC) also supports tourism infrastructure development projects to promote tourism in the NER. The NEC has taken various initiatives to create a barrier free environment for growth of tourism in the NER including holding consultative meetings with tourism stakeholders like North East Tourism Departments, North East Tour operators etc. to discuss the challenges and way forward on the development of tourism sector in NER; round table discussion on developing a framework for seamless tourist movements to North Eastern States of India organized by Indian Institute of Management (IIM) Shillong. MDoNER is also implementing the Prime Minister’s Development Initiative for North East Region (PM-DevINE) scheme. The scheme funds infrastructure convergently, in the spirit of PM GatiShakti; supports social development projects based on felt needs of the NER; enable livelihood activities for youth and women; and fill the development gaps in various sectors. The scheme covers the tourism sector as well.
Government of India has taken the ‘Yuva Sangam’ initiative to strengthen people to people connect especially between youth belonging to NER and other States and provide an immersive experience under five broad areas – Paryatan (Tourism), Parampara (Traditions), Pragati (Development), Prodyogiki (Technology) and Paraspar Sampark (People-to-people connect).
Ministry of Tourism is implementing various schemes in the country including the NER such as the Swadesh Darshan Scheme for the integrated development of theme-based tourist circuits and Pilgrimage Rejuvenation & Spiritural, Augmentation Drive (PRASAD) for integrated development of identified pilgrimage and heritage destinations. Under its scheme of “Assistance to Central Agencies for Tourism Infrastructure Development” it has sanctioned viewpoints and wayside amenities in the NER.
This information was given by Minister for Development of North Eastern Region Shri G. Kishan Reddy in the Lok Sabha in a written reply today.