ঙাকশেল মন্ত্রালয়
এক্স-সর্ভিসমেন কন্ত্রিব্যুতরী হেল্থ স্কীম
24 MAR 2023 2:45PM by PIB Imphal
এক্স-সর্ভিসমেন কন্ত্রিব্যুতরী হেল্থ স্কীম (ই.সি.ঐচ.এস.) অসি এক্স-সর্ভিসমেন (ই.এস.এম.) অমদি মখোয়গী দিপেন্দেন্তশিংদা মতিং লৈবা মেদিকেল কেয়র পীননবগীদমক এপ্রিল ২০০৩দা হৌদোকখিবনি‍। নেপালদা তরুক য়াওনা ভারত পুম্বদা মসিগী রীজনেল সেন্তর (আর.সি.) ৩০ অমদি পোলিক্লিনিক (পি.সি.) ৪৩৩ অমদি ইমপেনেল্দ মেদিকেল ফেসিলিতী ৩,১৫৮ লৈদুনা অপুনবা বেনিফিসরী বেজ চাউরাক্না লাখ ৫৫ রোম লৈ‍। মসি সি.জি.ঐচ.এস. রেত্তা কেসলেস অমদি কেপলেস মেদিকেল ত্রীতমেন্ত পীননবগীদমক সেন্ত্রেল গভর্নমেন্ত হেল্থ স্কীম (সি.জি.ঐচ.এস.)কী পরিংদা শেম্বনি‍।
স্কীম অসিনা দিসএবিলিতী/ ফেমিলী পেন্সন ফংলিবা অমদি মখোয়গী দিপেন্দেন্তশিং য়াওনা, কন্ত্রোলর ওফ দিফেন্স একাউন্ততগী পেন্সন লৌরিবা ই.এস.এম. পুম্নমক মেম্বরসিপ ওইবগী খুদোংচাবা পীরি‍। এপ্রিল ১, ২০০৩দগী হৌরগা পেন্সনর পুম্নমক্তা মেম্বরসিপ তঙায় ফদবা ওইহনখ্রে অদুগা মমাঙদা পোত্থাখিবশিংগীদমক্তদি ওপ্সনেল ওইরি‍। হৌখিবা চহিশিংদা, ই.সি.ঐচ.এস. মেম্বরসিপ তেরিতোরিএল আর্মী (তি.এ.), দিফেন্স সিক্যুরিতী কোর (দি.এস.সি.), য়ুনিফোর্ম্দ ইন্দিয়ন কোস্ত গার্দ (আই.সি.জি.), মিলিতরী নর্সিং সর্ভিস (এম.এন.এস.), স্পিসিএল ফ্রন্তিয়র ফোর্স (এস.এফ.এফ.), নেপাল দোমিসাইল্দ গোর্খা (এন.দি.জি.), হোল তাইম এন.সি.সি. ওফিসর্স, ইলিজিবল আর্মী পোস্তেল সর্ভিস (এ.পি.এস.) পেন্সনরশিং, অসাম রাইফল্স পেন্সনরশিং, ৱর্ল্দ ৱার (দব্লিউ.দব্লিউ.) ২ ভেতেরনশিং, সোর্ত সর্ভিস কম্মিসন ওফিসরশিং (এস.,স.সি.ও.), ইমর্জেন্সী কম্মিসন ওফিসরশিং (ই.সি.ও.) অমসুং প্রি-মেচ্যুর রিতাইয়রীশিংসু কোনশিল্লে‍।
ই.সি.ঐচ.এস. মেম্বর ওইনবগী শেনখায়গী শেনফম রিক্রুইতশিংগী লুপা ৩০,০০০দগী হৌরগা ওফিসরশিংগীনা লুপা ১,২০,০০০ ফাওবা ওইরি‍। জনুৱারী ১, ১৯৯৬কী মমাঙদা থবক্তগী পোত্থাখ্রবা ই.এস.এম.শিং, লানগী লুখ্রাবীশিং অমদি ইন্তরনেল সিক্যুরিতী দ্যুতীশিংদা শোইনাইহৌবা য়াওনা লানদা শোইনাইহৌবশিংগীদমক্তদি ই.সি.ঐচ.এস. শেনখায় কোকপিরি‍।
হৌখিবা চহি অহুমদা ই.সি.ঐচ.এস.কী খুত্থাঙদা অপুনবা বেনিফিসরী ৩,৩৪,৬২,৪৮১না সর্ভিস লৌখ্রে:
সেরিএল মশিং
কেলেন্দর চহী
বেনিফিসরী ফুৎফোল মশিং
(১)
২০২০
৫৮,৮০,০২৩
(২)
২০২১
১,২৩,৮১,৫৮৩
(৩)
২০২২
১,৫৩,০০,৮৭৫
হৌখিবা শেনবা চহি অহুমদা স্কীম অসিগী মখাদা চাদিং তৌখ্রবা শেনফম মখাদা পীরি:
শেনবা চহি
চাদিং লুপা করোরগী খুজিংদা
২০২০-২১
৪৫৭৯.৬৩
২০২১-২২
৪৮৬৪.৬৬
২০২২-২৩
(১৫.০৩.২০২৩ ফাওবা)
৪৮৯৭.৬৪
লৈবাক শিনবা থুংনা ই.সি.ঐচ.এস.কী মখাদা ইমপেনেল তৌরবা হোস্পিতালশিং, অন্ধ্র প্রদেশ য়াওনা স্তেত/য়ু.তি.গী ওইনা অমদি দিস্ত্রিক্তকী ওইবা দিতেলশিং মখাদা পীরি:
সেরিএল মশিং
স্তেত/য়ু.তি.
ইমপেনেল তৌরবা মেদিকেল ফেসিলিতী মশিং
১.
অন্ধ্র প্রদেশ
৬৭*
২.
অসাম
২২
৩.
বিহার
৪০
৪.
চান্দিগর
৩৯
৫.
ছত্তিসগর
১৬
৬.
দিল্লী
২৭৪
৭.
গোৱা
০৪
৮.
গুজরাত
৭২
৯.
হরিয়ানা
৩৬৮
১০.
হিমাচল প্রদেশ
৫০
১১.
জম্মু
২৫
১২.
ঝার্খন্দ
২৩
১৩.
কর্নাতকা
১৩৩
১৪.
কেরলা
১৫৮
১৫.
মধ্য প্রদেশ
৯৭
১৬.
মহারাস্ত্র
৩৬৪
১৭.
মনিপুর
০৩
১৮.
মেখালয়
০৪
১৯
মিজোরম
০৫
২০.
নগালেন্দ
০১
২১.
নেপাল
১৬
২২.
ওরিসা
৩৩
২৩.
পোন্দিচেরী
০৪
২৪.
পঞ্জাব
৩৩৮
২৫.
রাজস্থান
২৫৯
২৬.
সিক্কিম
০১
২৭.
তামিল নাদু
১৬৭
২৮.
তেলঙ্গনা
৩৯
২৯.
ত্রিপুরা
০৫
৩০.
উত্তর প্রদেশ
৩৮৮
৩১.
উত্তরাকন্দ
৬৮
৩২.
ৱেস্ত বেঙ্গল
৭৫
অপুনবা
৩,১৫৮
* অন্ধ্র প্রদেশ (দিস্ত্রিক্ত ৱাইজ) ব্রেকদাউন:
সেরিএল মশিং
দিস্ত্রিক্ত
ইমপেনেল তৌরবা মেদিকেল ফেসিলিতী মশিং
১.
কৃষ্ণ
১০
২.
অনন্তপুরম
০২
৩.
চিত্তোর
০৫
৪.
ইলুরু
০১
৫.
ৱেস্ত গোদাবরী
০৩
৬.
গুন্তুর
১০
৭.
প্রকাস্নম
০১
৮.
কুর্নুল
০১
৯.
নোল্লোর
০২
১০.
কদপা
০২
১১.
ভিসাখপত্নম
১৬
১২.
ইস্ত গোদাবরী
০৬
১৩.
স্রিককুলম
০৩
১৪.
করিমনগর
০১
১৫.
খম্মান
০১
১৬.
কাকিনদা
০৩
অপুনবা
৬৭
ৱাফম অসি ঙসি লোক সভাদা শ্রী সত্যনরায়ন অমদি শ্রীমতী চিন্তা অনুরধাগী মফমদা অইবা পাউখুম ওইনা পীদুনা ঙাকশেলগী রাজ্য মন্ত্রী শ্রী অজয় ভত্তনা ফোঙদোকখিবনি‍। ১২৩৪৫৬৭৮৯০

Ministry of Defence
EX-SERVICEMEN CONTRIBUTORY HEALTH SCHEME
24 MAR 2023 2:45PM by PIB Delhi
The Ex-Servicemen Contributory Health Scheme (ECHS) was launched in April 2003 to provide quality medical care to the Ex-servicemen (ESM) and their dependents. It has 30 Regional Centres (RC) and 433 Polyclinics (PC) pan India including six in Nepal and 3,158 empanelled medical facilities with a total beneficiary base of approximately 55 lakhs. It is structured on the lines of Central Government Health Scheme (CGHS) to provide cashless and capless medical treatment cover at CGHS rates.
The scheme entitles all ESM drawing pension from Controller of Defence Accounts, including those in receipt of Disability/ Family Pension and their dependents to be eligible for membership. Membership has been made compulsory for all pensioners with effect from 1st April 2003 and is optional for earlier retirees. Over the years, the ECHS membership has been extended to pensioners of Territorial Army (TA), Defence Security Corps (DSC), Uniformed Indian Coast Guard (ICG), Military Nursing Service (MNS), Special Frontier Force (SFF), Nepal Domiciled Gorkha (NDG), Whole time NCC Officers, Eligible Army Postal Service (APS) pensioners, Assam Rifles pensioners, World War (WW) II Veterans, Short Service Commission Officers (SSCOs), Emergency Commissioned Officers (ECOs) & Pre-Mature Retirees.
The amount of contribution for becoming an ECHS member varies from Rs. 30,000/ for recruit to Rs. 1,20,000/ for Officers. The ESM who have retired prior to 1st January 1996, war widows and war disabled including those disabled in internal security duties, are exempted from payment of ECHS contribution.
A total of 3,35,62,481 beneficiaries availed services through ECHS during the last three years:
S No
Calendar Year
Number of Beneficiaries Footfall
(i)
2020
58,80,023
(ii)
2021
1,23,81,583
(iii)
2022
1,53,00,875
The amount spent under the scheme during last three Financial Years (FY) is given below:
FY
Expenditure in Rs. Crores
2020-21
4579.63
2021-22
4864.66
2022-23
(upto 15.03.2023)
4897.64
The details of the hospitals empanelled under echs across the country, state/ut-wise and district-wise including Andhra Pradesh are as follows:
S No
State/UT
Number of Empanelled Medical Facilities
1.
Andhra Pradesh
67*
2.
Assam
22
3.
Bihar
40
4.
Chandigarh
39
5.
Chhattisgarh
16
6.
Delhi
274
7.
Goa
04
8.
Gujarat
72
9.
Haryana
368
10.
Himachal Pradesh
50
11.
Jammu
25
12.
Jharkhand
23
13.
Karnataka
133
14.
Kerala
158
15.
Madhya Pradesh
97
16.
Maharashtra
364
17.
Manipur
03
18.
Meghalaya
04
19
Mizoram
05
20.
Nagaland
01
21.
Nepal
16
22.
Orrisa
33
23.
Pondicherry
04
24.
Punjab
338
25.
Rajasthan
259
26.
Sikkim
01
27.
Tamil Nadu
167
28.
Telangana
39
29.
Tripura
05
30.
Uttar Pradesh
388
31.
Uttarakhand
68
32.
West Bengal
75
Total
3,158
* ANDHRA PRADESH (DISTRICT WISE) BREAKDOWN:
S No
District
Number of Empanelled Medical Facilities
1.
Krishna
10
2.
Anantapuram
02
3.
Chittor
05
4.
Eluru
01
5.
West Godavari
03
6.
Guntur
10
7.
Prakashnam
01
8.
Kurnool
01
9.
Nellore
02
10.
Kadapa
02
11.
Visakhapatnam
16
12.
East Godavari
06
13.
Srikakullam
03
14.
Karimnagar
01
15.
Khamman
01
16.
Kakinada
03
Total
67
This information was given by Raksha Rajya Mantri Shri Ajay Bhatt in a written reply to Shri mvv Satyanarayana and Shrimati Chinta Anuradha in Lok Sabha today.