কৃষি মন্ত্ৰালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে কাইলৈ নতুন দিল্লীত ‘গ্ল’বেল মিলেটছ (শ্ৰী অন্ন) সন্মিলন’ উদ্বোধন কৰিব
প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে আন্তৰ্জাতিক বাজৰা বৰ্ষ ২০২৩ত এটা মুদ্ৰা আৰু ডাক টিকট উন্মোচন কৰিব
ছয়খন দেশৰ কৃষি মন্ত্ৰীসকলে কৰিব অংশগ্ৰহণ; গোলকীয় সন্মিলনত অংশগ্ৰহণ কৰিব ১০০ খনতকৈও অধিক দেশে
17 MAR 2023 7:27PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে কাইলৈ নতুন দিল্লীত 'গ্ল’বেল মিলেটছ (শ্ৰী অন্ন) সন্মিলন' উদ্বোধন কৰিব আৰু অংশগ্ৰহণকাৰীসকলৰ সন্মুখত ভাষণ প্ৰদান কৰিব। অনুষ্ঠানত তেওঁ আন্তৰ্জাতিক বাজৰা বৰ্ষ (আইৱাইএম) - ২০২৩ ত এক কাষ্টমাইজড ডাক টিকট আৰু মুদ্ৰা উন্মোচন কৰিব। অনুষ্ঠানটোৰ সময়ত আইচিএআৰ-আইআইএমআৰক গ্ল’বেল চেণ্টাৰ অব্ এক্সিলেঞ্চ হিচাপে ঘোষণা কৰাৰ লগতে বাজৰাৰ ওপৰত এটা ভিডিঅ'ও প্ৰদৰ্শন কৰা হ'ব।
কেন্দ্ৰীয় কৃষি আৰু কৃষক কল্যাণ মন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ সিং টোমাৰেও উদ্বোধনী অধিৱেশনত ভাষণ প্ৰদান কৰিব। উদ্বোধনী অনুষ্ঠানত ইথিঅ’পিয়া আৰু গিয়েনাৰ ৰাষ্ট্ৰপ্ৰধানসকলৰ ভিডিঅ' বাৰ্তা প্ৰদৰ্শন কৰা হ'ব। অনুষ্ঠানটোত ছয়খন দেশৰ কৃষি মন্ত্ৰী উপস্থিত থাকিব। কৃষি মন্ত্ৰীসকলৰ বাবে এক ৰাউণ্ড টেবুল অধিৱেশন আৰু দ্বিপাক্ষিক বৈঠকো আহ্বান কৰা হ'ব। গোলকীয় সন্মিলনখনত ১০০ খনতকৈও অধিক দেশে অংশগ্ৰহণ কৰিব বুলি আশা প্ৰকাশ কৰা হৈছে আৰু আন কেইবাগৰাকীও অংশীদাৰে সমগ্ৰ বিশ্বৰ পৰা অনুষ্ঠানটোত অংশগ্ৰহণ কৰিব।
২০২২ চনৰ ৬ ডিচেম্বৰত, ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ খাদ্য আৰু কৃষি সংস্থাই ইটালীৰ ৰোমত আন্তৰ্জাতিক বাজৰা বৰ্ষ -২০২৩-ৰ বাবে এক আনুষ্ঠানিক উদ্বোধনী অনুষ্ঠানৰ আয়োজন কৰিছিল। সেই অনুষ্ঠানৰ সৈতে সংগতি ৰাখি ভাৰতে এই প্ৰথম গোলকীয় সন্মিলন অনুষ্ঠিত কৰাৰ প্ৰস্তাৱ দিছে।
ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ সাধাৰণ সভাই (ইউএনজিএ) ২০২৩ বৰ্ষক ৫ মাৰ্চ ২০২১ তাৰিখে আন্তৰ্জাতিক বাজৰা বৰ্ষ (আইৱাইএম) হিচাপে ঘোষণা কৰিছিল। ভাৰত চৰকাৰে দাখিল কৰা প্ৰস্তাৱটো ৭২ খন দেশে সমৰ্থন কৰিছিল। এই ঘোষণাৰ জৰিয়তে ইউএনজিএ-ৰ লক্ষ্য হৈছে খাদ্য সুৰক্ষা আৰু পুষ্টিৰ বাবে পুষ্টি-শস্যৰ (বাজৰা) সজাগতা বৃদ্ধি কৰা, উন্নয়ন আৰু সম্প্ৰসাৰণত বিনিয়োগ বৃদ্ধি কৰা আৰু উৎপাদন উৎপাদনশীলতা আৰু বাজৰাৰ মানদণ্ড উন্নত কৰাৰ বাবে অংশীদাৰসকলক অনুপ্ৰাণিত কৰা। ভাৰত চৰকাৰে খেতিয়ক, উপভোক্তা আৰু জলবায়ুৰ সামগ্ৰিক লাভালাভৰ বাবে আইৱাইএম ২০২৩ ক এক জন আন্দোলন হিচাপে গঢ়ি তোলাৰ লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰিছে।
এই গতি অব্যাহত ৰাখি ভাৰত চৰকাৰে আইৱাইএম ২০২৩-ৰ উদ্দেশ্যত উপনীত হোৱাৰ বাবে কৃষক, ষ্টাৰ্ট-আপ, ৰপ্তানিকৰ্তা, খুচুৰা ব্যৱসায়, হোটেল সংস্থা আৰু ভাৰত আৰু বিদেশৰ চৰকাৰৰ বিভিন্ন অংশক অন্তৰ্ভুক্ত কৰি আৰু ভাৰতক 'গ্ল’বেল হাব অফ মিলেটছ' হিচাপে উল্লেখ কৰি এক বহু-অংশীদাৰী সম্পৰ্কীয় পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছে। ২০২৩ বৰ্ষত বাজৰাৰ প্ৰচাৰ বৃদ্ধিৰ বাবে ৰাষ্ট্ৰীয় আৰু বিশ্বব্যাপী এক বছৰজোৰা প্ৰচাৰ আৰু কেইবাটাও কাৰ্যকলাপ সম্পন্ন কৰা হ'ব।
দুদিনীয়া গ্ল’বেল মিলেটছ (শ্ৰী অন্ন) সন্মিলনৰ সময়ত ভাৰতীয় কৃষি গৱেষণা পৰিষদ (আইচিএআৰ), ভাৰতীয় খাদ্য সুৰক্ষা আৰু মানক প্ৰাধিকৰণ (এফএছএআই), আৰু ভাৰতীয় উদ্যোগ পৰিষদ (চিআইআই), ভাৰতীয় বাণিজ্য আৰু উদ্যোগ ফেডাৰেচন (এফআইচিচিআই), পিএইচডি চেম্বাৰ অফ কমাৰ্চ এণ্ড ইণ্ডাষ্ট্ৰী (পিএইচডিচিচিআই), পিএইচডি চেম্বাৰ অব্ কমাৰ্চ এণ্ড ইণ্ডাষ্ট্ৰী (পিএইচডিচিচিআই)ৰ দ্বাৰা সকলো প্ৰতিনিধি আৰু অংশগ্ৰহণকাৰীৰ বাবে সমান্তৰাল সন্মিলন আৰু কাৰিকৰী অধিৱেশন অনুষ্ঠিত হ'ব যাৰ দ্বাৰা ভাৰতীয় কৃষি গৱেষণা পৰিষদ (আইচিএআৰ), ভাৰতীয় খাদ্য সুৰক্ষা আৰু মানক প্ৰাধিকৰণ (এফএছএআই) আৰু উদ্যোগ সংস্থা, যেনে ভাৰতীয় উদ্যোগ পৰিষদ (চিআইআই), ভাৰতীয় বাণিজ্য আৰু উদ্যোগ ফেডাৰেচন (এফআইচিচিআই), পিএইচডি চেম্বাৰ অব্ কমাৰ্চ এণ্ড ইণ্ডাষ্ট্ৰী (পিএইচডিচিচিআই)ৰ দ্বাৰা সকলো প্ৰতিনিধি আৰু অংশগ্ৰহণকাৰীৰ বাবে সমান্তৰাল সন্মিলন আৰু কাৰিকৰী অধিৱেশন অনুষ্ঠিত হ'ব, যাৰ বিষয়ে ভাৰতীয় কৃষি গৱেষণা পৰিষদ (আইচি বাজৰা, জলবায়ু পৰিৱৰ্তন আৰু স্থিৰতাৰ স্বাস্থ্য আৰু পুষ্টিগত লাভালাভ। এই সমান্তৰাল সন্মিলন/অধিৱেশনসমূহত আইচিআৰআইএছএটিৰ মহানিৰ্দেশক ড০ জেকলিন হিউজেছ; শ্ৰীযুত জং-জিন কিম, এছিয়া আৰু প্ৰশান্ত মহাসাগৰৰ সহকাৰী সঞ্চালক প্ৰধান আৰু আঞ্চলিক প্ৰতিনিধি, এফএঅ’.; শ্ৰী কপিল দেৱ, ক্ৰিকেটাৰ; শ্ৰীমতী গীতা ফোগাট, মল্লযোদ্ধা, কমনৱেলথ স্বৰ্ণ পদক বিজয়ী; পদ্ম বঁটা প্ৰাপ্ত কৃষকসকলৰ সন্মানীয় দৰ্শকৰ সৈতে চেফ থমাছ গুগলাৰ, বিশ্ব ৰন্ধন সংস্থাৰ সভাপতিৰ দৰে বিশিষ্ট ব্যক্তিসকলে অংশগ্ৰহণ কৰিব।
বাজৰাৰ প্ৰচাৰৰ বাবে ৫০ জনৰো অধিক ঘৰুৱা আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় ক্ৰেতা, আমদানিকৰ্তা, ৰপ্তানিকৰ্তা আৰু প্ৰচেছৰৰ অংশগ্ৰহণেৰে বাজৰাৰ ওপৰত গুৰুত্ব দি এখন প্ৰদৰ্শনী-তথা-ক্ৰেতা-বিক্ৰেতা সভা (বিএছএম) অনুষ্ঠিত কৰা হ'ব। ১০০ খনতকৈও অধিক ষ্টলৰ প্ৰদৰ্শনীত বাজৰা-আধাৰিত ষ্টাৰ্টআপ, ৰপ্তানিকৰ্তা আৰু বিভিন্ন আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় আৰু ৰাষ্ট্ৰীয় ৰান্ধনীৰ দ্বাৰা লাইভ ৰন্ধন অধিৱেশনৰ দ্বাৰা বাজৰা আৰু বাজৰা-আধাৰিত ৰেডি-টু-কুক আৰু ৰেডি-টু-ইট সামগ্ৰী প্ৰদৰ্শন কৰা হ'ব।
দুদিনীয়া সন্মিলনখনত কৃষক উৎপাদক সংগঠন (এফপিঅ')/ কৃষক আত্মসহায়ক গোট, বিদ্যালয়, কৃষি-বিশ্ববিদ্যালয়, কৃষি বিজ্ঞান কেন্দ্ৰ (কেভিকে), গাঁও পঞ্চায়ত, উমৈহতীয়া সেৱা কেন্দ্ৰ (চিএছচি), সমবায় প্ৰতিষ্ঠান, হোটেল ব্যৱস্থাপনা বিদ্যালয়, ভাৰতীয় দূতাবাস আৰু প্ৰবাসী আদিয়ে ব্যাপকভাৱে অংশগ্ৰহণ কৰিব।

Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
Prime Minister Shri Narendra Modi to inaugurate the ‘Global Millets (Shree Anna) Conference’ in New Delhi tomorrow
PM Modi will unveil a stamp and currency coin on International Year of Millets 2023
Agriculture Ministers from six countries to participate; the global conference will witness participation from over 100 countries
17 MAR 2023 7:27PM by PIB Delhi
The Prime Minister Shri Narendra Modi will inaugurate the ‘Global Millets (Shree Anna) Conference’ in New Delhi tomorrow and address the participants. On the occasion, he will unveil a customised postal stamp and currency coin on the International Year of Millets (IYM) - 2023. A video on Millets will also be released during the event, with the announcement of ICAR-IIMR as the Global Centre of Excellence.
The Union Agriculture and Farmers Welfare Minister Shri Narendra Singh Tomar will also address the Inaugural Session. Video messages from the Heads of State of Ethiopia and Guyana would be played during the Inaugural ceremony. Agriculture Ministers from six countries will be present at the event. For the Agriculture Ministers a roundtable session and bilateral meetings will also be convened. The global conference is expected to witness participation from over 100 countries and several stakeholders will attend the event virtually from across the globe.
On 6th December 2022, the Food and Agriculture Organization (FAO) of the United Nations organized an official Opening Ceremony for the International Year of Millets – 2023 at Rome, Italy. In continuation to the celebration of IYM 2023, India has proposed to hold this first Global Conference.
The United Nations General Assembly (UNGA) declared 2023 as the International Year of Millets (IYM) on 5th March 2021. The proposal submitted by the Government of India was supported by 72 countries. Through this declaration, the UNGA aims to elevate awareness of nutri-cereals (millets) for food security and nutrition, enhance investment in R&D and extension, and to inspire stakeholders towards improving production productivity and quality of millets. The Government of India (GOI) aims to make IYM 2023 a people’s movement for the overall benefit of the Cultivator, Consumer and Climate.
To take the momentum forward, Government of India has taken a multi-stakeholder engagement approach by involving farmers, start-ups, exporters, retail businesses, hotel associations and various arms of the Government in India and abroad to achieve the objectives of IYM 2023 and positioning India as the ‘Global Hub of Millets’. The year 2023 will witness a year-long campaign and several activities nationally and globally for increased adoption and promotion of millets.
During the two-day Global Millets (Shree Anna) Conference, parallel conferences and technical sessions will be held for all the delegates and participants by Indian Council of Agricultural Research (ICAR), Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI), and industry associations, such as Confederation of Indian Industry (CII), Federation of Indian Chambers of Commerce & Industry (FICCI), PHD Chamber of Commerce and Industry (PHDCCI) deliberating on topics related to millets value chain, health & nutritional benefits of millets, climate change and sustainability. These parallel conferences/sessions will witness participation from dignitaries such as Dr. Jaquelene Hughes, Director General, ICRISAT; Mr Jong-Jin Kim, Assistant Director General & Regional Representative for Asia and Pacific, FAO; Shri Kapil Dev, Cricketer; Ms Geeta Phogat, Wrestler, Commonwealth Gold Medallist; Chef Thomas Gugler, President, World Association of Chefs, etc., alongside an esteemed audience of Padma Awardee farmers.
An Exhibition-cum- Buyer-Seller Meet (BSM) with focus on Millets will also be held with participation of more than 50 domestic and international buyers, importers, exporters and processors for promotion of millets. The exhibition of more than 100 stalls will showcase millets and millet-based ready-to-cook and ready-to-eat products, by millet-based Startups, exporters, and live cooking sessions by various international and national chefs.
The two-day conference will also witness wider participation from Farmer Producer Organisations (FPOs)/ Farmers Self-Help Groups, Schools, Agri-Universities, Krishi Vigyan Kendras (KVKs), Gram Panchayats, Common Service Centres (CSC), Cooperative Institutions, Hotel Management Schools, Indian Embassies, and Diaspora, etc.