Ministry of Fisheries, Animal Husbandry & Dairying
Vaccinations against Foot & Mouth Disease completed in around 24 crore cattle and buffaloes across the country
17 MAR 2023 5:25PM by PIB Delhi
1. Milestone has been made possible due to the relentless efforts of the Department of Animal Husbandry and Dairying (DAHD), Government of India, State/ UT Governments/ administration, and most importantly the support of the livestock owners
2. The program is 100% funded by Government of India which is centrally procuring vaccines against FMD and supplying to States
3. The livestock owners are sensitized and made aware through various information, education and communication measures to get their animals vaccinated and requested to contact the nearest livestock health workers/ veterinarians to avail the facility
4. DAHD is also collaborating with Ministry of Rural Development to train more animal health workers/paravets
During the second round of the Foot and Mouth Disease vaccination drive, around 24 crore cattle and buffaloes in the country have now been covered out of a targeted population of 25.8 Crore Cattle (as per data furnished by the states); reaching a near universal coverage of over 95% which is well beyond the herd immunity level. Reaching this milestone has been made possible due to the relentless efforts of the Department of Animal Husbandry and Dairying (DAHD), Government of India, State/ UT Governments/ administration, and most importantly the support of the livestock owners.
The program is 100% funded by Government of India which is centrally procuring vaccines against FMD and supplying to States and is also providing for vaccination charges, accessories, awareness creation, cold chain infrastructure etc. to enable the States/ UTs to undertake vaccination in campaign mode. The livestock owners are sensitized and made aware through various information, education and communication measures to get their animals vaccinated and requested to contact the nearest livestock health workers/ veterinarians to avail the facility. DAHD is also collaborating with Ministry of Rural Development to train more animal health workers/paravets.
It is expected that with such continued efforts, the goal of controlling and eventually eradicating Foot & Mouth Disease from the country will be achieved which will also help in increasing the income of livestock farmers/ keepers and in boosting India’s trade in livestock products.
Foot and Mouth Disease (FMD) is a major disease of livestock especially in cattle and buffaloes in India and causes huge economic loss to livestock owners due to a reduction in milk yield. To address the problem, the Department of Animal Husbandry and Dairying (DAHD) launched the National Animal Disease Control Programme (NADCP) in 2019 which is now a part of Livestock Health & Disease Control Programme. The program aims to control Foot & Mouth Disease (FMD) through vaccination leading to its eventual eradication by 2030. This will result in increased domestic production and ultimately in increased exports of livestock products. Currently under this program vaccination is carried out in all cattle and buffaloes.

ମତ୍ସ୍ୟ, ପଶୁ ସମ୍ପଦ ଓ ଦୁଗ୍ଧ ଉତ୍ପାଦନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ପାଦ ଏବଂ ପାଟି ରୋଗ ନିରାକରଣ ନିମନ୍ତେ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ପ୍ରାୟ ୨୪ କୋଟି ଗୋରୁ ଏବଂ ମଇଁଷିମାନଙ୍କ ଟିକାକରଣ ଶେଷ ହୋଇଛି
17 MAR 2023 5:25PM by PIB Bhubaneswar
1. ପଶୁପାଳନ ଏବଂ ଦୁଗ୍ଧ ବିଭାଗ (ଡିଏଏଚ୍‌ଡି), ଭାରତ ସରକାର, ରାଜ୍ୟ / କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳର ସରକାର / ପ୍ରଶାସନର ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ପ୍ରୟାସ ଯୋଗୁଁ ଏବଂ ସବୁଠାରୁ ମହତ୍ତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ହେଉଛି, ପଶୁପାଳକ ମାନଙ୍କ ସମର୍ଥନ ଯୋଗୁଁ ଏକ ନୂତନ କିର୍ତ୍ତୀମାନ ସ୍ଥାପନ ହେବା ସମ୍ଭବ ହୋଇ ପାରିଛି ।
2. ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ୧୦୦% ଅନୁଦାନ ପ୍ରାପ୍ତ, ଯାହା କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଭାବରେ ଏଫ୍‌ଏମ୍‌ଡି ବିରୋଧରେ ଟିକା ଆହରଣ କରୁଛି ଏବଂ ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କୁ ଯୋଗାଉଛି ।
3. ପଶୁପାଳନ କରୁଥିବା ମାଲିକମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ପାଳିତ ପଶୁମାନଙ୍କର ଟିକାକରଣ କରିବା ପାଇଁ ବିଭିନ୍ନ ସୂଚନା, ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ଯୋଗାଯୋଗ ପଦକ୍ଷେପ ମାଧ୍ୟମରେ ସମ୍ବେଦନଶୀଳ କରାଯାଇଥିଲା ଏବଂ ଏହି ସୁବିଧାର ଲାଭ ଉଠାଇବା ପାଇଁ ନିକଟସ୍ଥ ପ୍ରାଣୀଧନ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କର୍ମୀ / ପ୍ରାଣୀଧନ ଚିକିତ୍ସକ ମାନଙ୍କ ସହ ଯୋଗାଯୋଗ କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରାଯାଇଥିଲା ।
4. ଡିଏଏଚ୍‌ଡି ମଧ୍ୟ ଗ୍ରାମୀଣ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ସହିତ ସହଯୋଗରେ ଅଧିକ ପ୍ରାଣୀଧନ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କର୍ମୀ / ପାରାଭେଟ ମାନଙ୍କୁ ତାଲିମ ପ୍ରଦାନ କରିବାରେ ସହଯୋଗ କରୁଛି ।
ପାଦ ଏବଂ ପାଟି ରୋଗ ଟିକାକରଣ ଅଭିଯାନର ଦ୍ୱିତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ଅବଧିରେ, ଦେଶରେ ପ୍ରାୟ ୨୪ କୋଟି ଗୋରୁ ଓ ମଇଁଷି ମାନଙ୍କୁ ବର୍ତ୍ତମାନ ସୁଦ୍ଧା ଟିକାକରଣ କରାଯାଇଛି । ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଦିଆଯାଇଥିବା ତଥ୍ୟ ଅନୁଯାୟୀ ରହିଥିବା ଧାର୍ଯ୍ୟ ଲକ୍ଷ୍ୟ ୨୫.୮ କୋଟିରୁ ୯୫% ରୁ ଅଧିକ ଗୋରୁମାନଙ୍କୁ ଟିକାକରଣ କରାଯିବା ଫଳରେ ଗୋରୁମାନଙ୍କର ଗୋଷ୍ଠୀ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ସ୍ତରରେ ବହୁତ ଆଗରେ ରହିଛି । ପଶୁପାଳନ ଏବଂ ଦୁଗ୍ଧ ବିଭାଗ (ଡିଏଏଚ୍‌ଡି), ଭାରତ ସରକାର, ରାଜ୍ୟ / କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ସରକାର / ପ୍ରଶାସନର ନିରନ୍ତର ପ୍ରୟାସ ଯୋଗୁଁ ଏବଂ ସବୁଠାରୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ହେଉଛି ପଶୁପାଳକ ମାନଙ୍କର ସହଯୋଗ ଫଳରେ ଏହି ନୂତନ କୀର୍ତିମାନରେ ପହଞ୍ଚିବା ସମ୍ଭବ ହୋଇ ପାରିଛି ।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ୧୦୦% ଆର୍ଥିକ ଅନୁଦାନ ପ୍ରାପ୍ତ ଯାହାକି ଏଫଏମଡି ବିରୋଧରେ କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ତରରେ ଟିକା ଆହରଣ କରୁଛି ଏବଂ ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କୁ ଯୋଗାଣ କରୁଛି ଏବଂ ଟିକାକରଣ ଦେୟ, ଆନୁଷଙ୍ଗିକ ସାମଗ୍ରୀ, ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି, ଶୀତଳ ପ୍ରବାହ ଶୃଙ୍ଖଳା ଭିତ୍ତିଭୂମି ଇତ୍ୟାଦି ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରୁଛି । ପଶୁପାଳନ କରୁଥିବା ମାଲିକମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ପଶୁ ମାନଙ୍କୁ ଟିକାକରଣ କରିବା ପାଇଁ ବିଭିନ୍ନ ସୂଚନା, ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ଯୋଗାଯୋଗ ପଦକ୍ଷେପ ମାଧ୍ୟମରେ ଜାଗ୍ରତ ଏବଂ ସଚେତନ ହେବା ସହିତ ଏହି ସୁବିଧା ପାଇବା ପାଇଁ ନିକଟସ୍ଥ ପ୍ରାଣୀଧନ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କର୍ମୀ / ପ୍ରାଣୀ ଚିକିତ୍ସକଙ୍କ ସହ ଯୋଗାଯୋଗ କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରାଯାଇଥିଲା । ଡିଏଏଚ୍‌ଡି ମଧ୍ୟ ଗ୍ରାମୀଣ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ସହିତ ମିଳିତ ଭାବେ ଅଧିକ ପ୍ରାଣୀ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କର୍ମୀ / ପାରାଭେଟମାନଙ୍କୁ ତାଲିମ ପ୍ରଦାନ କରିବାରେ ସହଯୋଗ କରୁଛି ।
ଆଶା କରାଯାଉଛି ଯେ, ଏଭଳି ନିରନ୍ତର ପ୍ରୟାସ କରାଯିବା ଦ୍ୱାରା ଦେଶରୁ ଗୋରୁମାନଙ୍କ ପାଦ ଏବଂ ପାଟି ରୋଗକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିବା ଏବଂ ବିଲୋପ କରିବାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ ହେବ ଯାହା ପଶୁପାଳକ/ପଶୁରକ୍ଷକମାନଙ୍କର ଆୟ ବୃଦ୍ଧି ତଥା ପ୍ରାଣୀଧନ ଉତ୍ପାଦଗୁଡ଼ିକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତର ବାଣିଜ୍ୟକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବାରେ ମଧ୍ୟ ସହାୟକ ହେବ ।
ପାଦ ଏବଂ ପାଟି ରୋଗ (ଏଫ୍‌ଏମ୍‌ଡି) ପଶୁମାନଙ୍କର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ରୋଗ। ବିଶେଷତଃ ଭାରତରେ ଗୋରୁ ଏବଂ ମଇଁଷିମାନଙ୍କ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏହା ଦେଖାଦେଇଥାଏ ଏବଂ ଏହା ଯୋଗୁଁ ଦୁଗ୍ଧ ଉତ୍ପାଦନ ହ୍ରାସ ହେତୁ ପଶୁପାଳକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ବିପୁଳ ଆର୍ଥିକ କ୍ଷତି ଘଟିଥାଏ । ଏହି ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ପାଇଁ ପଶୁ ପାଳନ ଏବଂ ଦୁଗ୍ଧ ବିଭାଗ (ଡିଏଏଚ୍‌ଡି) ୨୦୧୯ରେ ଜାତୀୟ ପଶୁ ରୋଗ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ (ଏନ୍‌ଏଡିସିପି) ଆରମ୍ଭ କରିଛି ଯାହା ବର୍ତ୍ତମାନ ପଶୁପାଳନ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ରୋଗ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଏକ ଅଂଶବିଶେଷ ହୋଇଛି । ଟିକାକରଣ ମାଧ୍ୟମରେ ପାଦ ଏବଂ ପାଟି ରୋଗ (ଏଫ୍‌ଏମ୍‌ଡି)କୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିବାକୁ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛି ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଏହା ଧୀରେ ଧୀରେ ୨୦୩୦ ସୁଦ୍ଧା ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ରୂପେ ଲୋପ ପାଇଯିବ । ଏହା ଦ୍ୱାରା ଘରୋଇ ଉତ୍ପାଦନ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ ଏବଂ ଶେଷରେ ପଶୁଜାତ ଦ୍ରବ୍ୟର ରପ୍ତାନିରେ ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ଘଟିବ । ସମ୍ପ୍ରତି ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅଧୀନରେ ସମସ୍ତ ଗୋରୁ ଏବଂ ମଇଁଷି ମାନଙ୍କୁ ଟିକାକରଣ ସମ୍ପନ୍ନ କରାଯାଉଛି ।