Ministry of Housing & Urban Affairs
NATIONAL YOUTH CONCLAVE 2023 (13-14 March 2023)
10 MAR 2023 1:29PM by PIB Delhi
• India’s Biggest Youth Summit To Bring Together Young minds
• Deliberation On How To Engage Youth In Indian Cities To Make Them A Better Place To Live And Thrive
India’s biggest youth summit- National Youth Conclave’ is being organized by the Smart Cities Mission, MoHUA, Department of Youth Affairs and National Institute of Urban Affairs (NIUA). The event is organized under the aegis of India’s G20 presidency in 2023, and aligning with the Urban20 and Youth20 engagement groups. Both, Ministry of Housing and Urban Affairs and the Ministry of Youth Affairs and Sports are coming together in this 2-day Conclave, being held on 13-14 March 2023 at Vigyan Bhawan, New Delhi. It will bring together young minds to deliberate on the U20 and Y20 priority areas and foster bright leaders of tomorrow.
“Urban 20 has to be seen as a great opportunity for global peer learning”, said Union Minister for Housing & Urban Affairs and Petroleum & Natural Gas, Shri Hardeep. S. Puri at the Urban 20 Inception Meeting, Ahmedabad, Gujarat. Keeping this fervent ambition of learning alive, the event will see youth from all over the country, national leaders, experts, students researchers and innovators come together to discuss some of the pressing concerns and learn from each other on how to make cities and communities a better place to live and thrive.
The Secretary, Ministry of Housing and Urban Affairs, Shri Manoj Joshi also highlighted the importance of planning, finance, and governance, as well as sustainability and demographic shifts, in determining what happens in our cities. “India is at present 35% urban, which is expected to go to 53% by 2047. And our urban population is about to get doubled with about 400 million more population going into our cities. So, for us the future of urbanization and future of India's prosperity hinges on what happens in the city and how well we manage our urbanization process, whether it leads to a sprawling of cities or a well-organized city.”, he said at the U20 Inception Meeting, Ahmedabad, Gujarat. In light of all this, the summit will have presentations, discussions, interactive sessions, and other engaging activities that highlight the priority areas identified by both engagement groups.
Some of the key events in the conclave would include:
• Release – SAAR Compendium 1.0
15 premier colleges of the country have documented 75+ case studies of innovative urban projects under the SAAR program (Smart Cities &Academic towards Action Research)
• Other releases – The event will also be a ground for the launch of compendiums of articles, case studies and information by Prajatantra, Indian Smart Cities Fellow Programme (ISCFP), National Urban Digital Mission (NUDM), The Urban Learning Internship Program (TULIP) and National Urban Learning Platform (NULP).
• Launch – SAAR Compendium 2.0
Every Smart city is being encouraged to tie-up with at least one academic/ research institution and prepare at least 3 case studies of implemented projects. These will become reference document for replication of innovative urban initiatives.
• Exhibition – Two exhibitions on innovative urban projects under by SAAR and NMCG (National Mission for Clean Ganga) Smart solution exhibition would be set up for the 2 days on the event venue.
• Plenary sessions – Discussions on themes for climate change resilience, governance and planning frameworks catalysing skills and innovation for better urban futures will take place.
The Joint Secretary for Smart Cities Mission, MoHUA, Mr. Kunal Kumar, said “This conclave highlights the importance of Indian youth, and their role in India’s urban development. Several initiatives to promote Indian youth will be showcased during the event. Our cities will become smarter with their energetic involvement”.
NIUA’s Director, Mr. Hitesh Vaidya, said “The enthusiasm and passion of youth for creating positive change in their communities is awe inspiring. The National Youth Conclave, which brings together country’s youth and government leadership is an opportunity for cross learning. While it provides the much needed impetus for youth to learn about their rights in governance and contribute in the national development, the leadership will gain through the youth’s zealousness sand innovative ideas!”
AboutUrban20
Urban 20 (U20), an Engagement Group under the G20, brings together mayors from major G20 cities to inform the discussions of national leaders at the G20, and establishes a platform for cities to collectively inform G20 negotiations.U20 dialogue this year will emphasize on the need for changing the urban sector to achieve long-term beneficial results for the globe and set the way for coordinated city-level activities. The deliberations under U20 will be focused on six priority areas that are critical for grounding complex global urban agendas into actionable city-level initiatives. Inclusion will be a cross cutting focus across all deliberations.
Priority Areas of U20 are:
• Encouraging Environmentally Responsible Behaviours
• Ensuring Water Security
• Accelerating Climate Finance
• Championing ‘Local’ Identity
• Reinventing Frameworks for Urban Governance and Planning
• Catalyzing Digital Urban Futures
About Youth20
Youth20 (Y20) engagement group, with its first Y20 conference held in 2010, provides a platform that allows youth to express their vision and ideas on the G20 priorities and comes up with a series of recommendations which are submitted to the G20 Leaders. The Y20 India summit in 2023 would exemplify India’s youth- centric efforts and provide an opportunity to showcase its values and policy measures so that India’s leadership of this summit can stand out among the youth cohort. The priority areas selected for the summit will showcase Indian leadership on these issues to both global and domestic audiences and help fulfil India’s vision of making the G20 summit truly participative.
Priority areas of Y20 are:
• Future of Work: Industry 4.0, Innovation, & 21st Century Skills
• Climate Change and Disaster Risk Reduction: Making Sustainability a Way of Life
• Peace building and Reconciliation: Ushering in an Era of No War
• Shared Future: Youth in Democracy and Governance
• Health, Wellbeing & Sports: Agenda for Youth
To know more about the National Youth Conclave, 2023: https://niua.in/youthengagement

ଗୃହ ନିର୍ମାଣ ଓ ସହରାଞ୍ଚଳ ଦାରିଦ୍ର୍ୟ ଦୂରୀକରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଜାତୀୟ ଯୁବ କନକ୍ଲେଭ 2023 (13-14 ମାର୍ଚ୍ଚ 2023)
10 MAR 2023 1:29PM by PIB Bhubaneshwar
- ଯୁବକ ମାନଙ୍କୁ ଏକାଠି କରିବା ପାଇଁ ଭାରତର ସବୁଠୁ ବଡ ଯୁବ ସମ୍ମିଳନୀ
- ଭାରତୀୟ ସହରରେ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ କିପରି ଜଡିତ କରିବେ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ଜୀବନ ଧାରଣ ଓ ଉନ୍ନତି ପାଇଁ ଏକ ଉତ୍ତମ ସ୍ଥାନ କରିବା ପାଇଁ ବିଚାର ବିମର୍ଶ
10.03.2023 : ଭାରତର ସର୍ବବୃହତ ଯୁବ ସମ୍ମିଳନୀ- ସ୍ମାର୍ଟ ସିଟି ମିଶନ୍, ମାନବ ସମ୍ବଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ, ଯୁବ ବ୍ୟାପାର ବିଭାଗ ଏବଂ ନ୍ୟାସନାଲ୍ ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ୍ ଅଫ୍ ଅର୍ବାନ ଆଫେୟାର (ଏନଆଇୟୁଏ) ଦ୍ୱାରା 'ଜାତୀୟ ଯୁବ କନକ୍ଲେଭ' ଆୟୋଜିତ ହେଉଛି । 2023 ମସିହାରେ ଭାରତର ଜି20 ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା ଅନ୍ତର୍ଗତ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆୟୋଜିତ ହୋଇଥିଲା ଏବଂ ଅର୍ବାନ 20 ଏବଂ ୟୁଥ୍ 20 ଯୋଗଦାନ ଗୋଷ୍ଠୀ ସହିତ ସମନ୍ବୟ ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଥିଲା। ଉଭୟ, ଗୃହ ଓ ନଗର ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏବଂ ଯୁବ ବ୍ୟାପାର ଓ କ୍ରୀଡ଼ା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ 13-14 ମାର୍ଚ୍ଚ 2023 ରେ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର ବିଜ୍ଞାନ ଭବନରେ ଆୟୋଜିତ ଏହି 2 ଦିନିଆ କନକ୍ଲେଭରେ ଏକାଠି ହେଉଛନ୍ତି। ଏହା ଯୁବ ମନକୁ ୟୁ20 ଏବଂ ୱାଇ20 ପ୍ରାଥମିକ କ୍ଷେତ୍ର ଉପରେ ବିଚାରବିମର୍ଶ କରିବ ଏବଂ ଆସନ୍ତାକାଲିର ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ନେତାମାନଙ୍କୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ।
ଗ୍ଲୋବାଲ୍ ପିୟର ଲର୍ଣ୍ଣିଂ ପାଇଁ ଅର୍ବାନ 20 କୁ ଏକ ବଡ଼ ସୁଯୋଗ ଭାବରେ ଦେଖିବାକୁ ପଡ଼ିବ ବୋଲି କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ଓ ନଗର ବ୍ୟାପାର ଏବଂ ପେଟ୍ରୋଲିୟମ ଏବଂ ପ୍ରାକୃତିକ ଗ୍ୟାସ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ହରଦୀପ ଏସ.ପୁରୀ ଅର୍ବାନ୍ 20 ଇନ୍ସେପ୍ସନ ମିଟିଂ, ଅହମ୍ମଦାବାଦ, ଗୁଜରାଟ ଠାରେ କହିଛନ୍ତି। ଶିଖିବାର ଏହି ଆନ୍ତରିକ ଅଭିଳାଷକୁ ବଜାୟ ରଖିବା ସହିତ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନରୁ ଯୁବକ, ଜାତୀୟ ନେତା, ବିଶେଷଜ୍ଞ, ଛାତ୍ର ଗବେଷଣାକାରୀ ଏବଂ ଉଦ୍ଭାବକମାନେ ଏକତ୍ରିତ ହୋଇ କିଛି ଗୁରୁତ୍ବପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଷୟ ଉପରେ ଆଲୋଚନା କରିବେ ଏବଂ ସହର ଏବଂ ଗୋଷ୍ଠୀକୁ କିପରି ରହିବା ପାଇଁ ଏକ ଉତ୍ତମ ସ୍ଥାନ ଭାବରେ ଗଢ଼ିବେ ସେହି ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରିବେ।
ଆମ ସହରରେ କ’ଣ ଘଟୁଛି ତାହା ସ୍ଥିର କରିବାରେ ଯୋଜନା, ଅର୍ଥ ଏବଂ ଶାସନ, ସ୍ଥିରତା ଏବଂ ଜନସଂଖ୍ୟା ପରିବର୍ତ୍ତନ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି, ଗୃହ ଓ ନଗର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସଚିବ ଶ୍ରୀ ମନୋଜ ଯୋଶୀ । “ବର୍ତ୍ତମାନ ଭାରତ 35% ସହରାଞ୍ଚଳ ଅଟେ, ଯାହା 2047 ସୁଦ୍ଧା 53% କୁ ଯିବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି ଏବଂ ଆମ ସହରକୁ ପ୍ରାୟ 400 ନିୟୁତ ଜନସଂଖ୍ୟା ଯିବା ସହ ଆମର ସହରୀ ଜନସଂଖ୍ୟା ଦ୍ୱିଗୁଣିତ ହେବାକୁ ଯାଉଛି। ତେଣୁ, ଆମ ପାଇଁ ସହରୀକରଣର ଭବିଷ୍ୟତ ଏବଂ ଭାରତର ସମୃଦ୍ଧିର ଭବିଷ୍ୟତ ସହରରେ କ’ଣ ହେବ ଏବଂ ଆମର ସହରୀକରଣ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ଆମେ କେତେ ଭଲ ଭାବରେ ପରିଚାଳନା କରୁ, ଏହା ସହରର ବିସ୍ତାର କିମ୍ବା ଏକ ସୁସଂଗଠିତ ସହରର କାରଣ ବୋଲି ସେ ୟୁ20 ଇନ୍ସେପ୍ସନ ମିଟିଂ, ଅହମ୍ମଦାବାଦ, ଗୁଜରାଟ ଠାରେ କହିଛନ୍ତି। ଏହି ସବୁକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ଏହି ସମ୍ମିଳନୀରେ ଉପସ୍ଥାପନା, ଆଲୋଚନା, ଇଣ୍ଟରାକ୍ଟିଭ୍ ଅଧିବେଶନ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଆକର୍ଷଣୀୟ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ରହିବ ଯାହା ଉଭୟ ଯୋଗଦାନ ଗୋଷ୍ଠୀ ଦ୍ୱାରା ଚିହ୍ନିତ ପ୍ରାଥମିକ କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡିକୁ ହାଇଲାଇଟ୍ କରିବ।
କନକ୍ଲେଭରେ କେତେକ ମୁଖ୍ୟ ଘଟଣା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ହେବ:
ରିଲିଜ୍ – ଏସଏଏଆର କମ୍ପେଣ୍ଡିଅମ୍ 1.0
ଦେଶର 15 ଟି ପ୍ରିମିୟର୍ କଲେଜ୍ ଏସଏଏଆର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ (ସ୍ମାର୍ଟ ସିଟି ଆଣ୍ଡ ଏକାଡେମିକ୍ ଆକ୍ସନ୍ ରିସର୍ଚ୍ଚ) ଅଧୀନରେ ଅଭିନବ ସହରୀ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡିକର 75+ କେସ୍ ଷ୍ଟଡିଜ୍ ଡକ୍ୟୁମେଣ୍ଟ୍ କରିଛନ୍ତି।
• ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ପ୍ରକାଶନ - ପ୍ରଜାତନ୍ତ୍ର, ଇଣ୍ଡିଆନ୍ ସ୍ମାର୍ଟ ସିଟି ଫେଲୋ ପ୍ରୋଗ୍ରାମ୍ (ଆଇଏସସିଏଫପି), ନ୍ୟାସନାଲ୍ ଅର୍ବାନ୍ ଡିଜିଟାଲ୍ ମିଶନ୍ (ଏନୟୁଡିଏମ), ଦି ଅର୍ବାନ୍ ଲର୍ଣ୍ଣିଂ ଇଣ୍ଟର୍ନସିପ୍ ପ୍ରୋଗ୍ରାମ୍ (ଟୁଲିପ) ର ଆର୍ଟିକିଲ୍, କେସ୍ ଷ୍ଟଡି ଏବଂ ସୂଚନାଗୁଡ଼ିକର କମ୍ପେଣ୍ଡିଅମ୍ ଉନ୍ମୋଚନ ଓ ନ୍ୟାସନାଲ୍ ଅର୍ବାନ୍ ଲର୍ଣ୍ଣିଂ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ (ଏନୟୁଏଲପି) ର ଶୁଭାରମ୍ଭ ପାଇଁ ଏକ ଗ୍ରାଉଣ୍ଡ ହେବ।
• ଶୁଭାରମ୍ଭ - ଏସଏଏଆର କମ୍ପେଣ୍ଡିଅମ୍ 2.0
ପ୍ରତ୍ୟେକ ସ୍ମାର୍ଟ ସହରକୁ ଅତି କମରେ ଗୋଟିଏ ଏକାଡେମିକ୍ / ଗବେଷଣା ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ସହିତ ବାନ୍ଧିବାକୁ ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ପ୍ରକଳ୍ପର ଅତି କମରେ 3 ଟି କେସ୍ ଷ୍ଟଡି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରାଯାଏ। ଅଭିନବ ସହରୀ ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକର ନକଲ ପାଇଁ ଏଗୁଡ଼ିକ ଏକ ରେଫରେନ୍ସ ଡକ୍ୟୁମେଣ୍ଟ ହେବ ।
• ପ୍ରଦର୍ଶନୀ - ଏସଏଏଆର ଏବଂ ଏନଏମସିଜି (ନ୍ୟାସନାଲ ମିଶନ୍ ଫର କ୍ଲିନ୍ ଗଙ୍ଗା) ଅଧୀନରେ ଅଭିନବ ସହରୀ ପ୍ରକଳ୍ପ ଉପରେ ଦୁଇଟି ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ଇଭେଣ୍ଟ ସ୍ଥାନରେ 2 ଦିନ ପାଇଁ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯିବ।
• ସର୍ବଦଳୀୟ ଅଧିବେଶନ - ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ସ୍ଥିରତା, ଶାସନ ଏବଂ ଯୋଜନା ଢାଞ୍ଚା ପାଇଁ ଉତ୍ତମ ସହରୀ ଭବିଷ୍ୟତ ନିମନ୍ତେ କୌଶଳ ଏବଂ ନବସୃଜନ ପାଇଁ ଥିମ୍ ଉପରେ ଆଲୋଚନା ହେବ।
ସ୍ମାର୍ଟ ସିଟି ମିଶନ୍ର ଯୁଗ୍ମ ସଚିବ ମୋହୁଆ ଶ୍ରୀ କୁନାଲ କୁମାର କହିଛନ୍ତି ଯେ “ଏହି କନକ୍ଲେଭରେ ଭାରତୀୟ ଯୁବକମାନଙ୍କ ମହତ୍ତ୍ୱ ଏବଂ ଭାରତର ସହରାଞ୍ଚଳ ବିକାଶରେ ସେମାନଙ୍କର ଭୂମିକା ଦର୍ଶାଯାଇଛି। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଭାରତୀୟ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଅନେକ ପଦକ୍ଷେପ ପ୍ରଦର୍ଶିତ ହେବ | ଆମର ସହରଗୁଡ଼ିକ ସେମାନଙ୍କର ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଯୋଗଦାନ ସହିତ ସ୍ମାର୍ଟ ହୋଇଯିବେ ”|
ଏନଆଇୟୁଏ ର ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ଶ୍ରୀ ହିତେଶ ବୈଦ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ “ସେମାନଙ୍କ ଗୋଷ୍ଠୀରେ ସକରାତ୍ମକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିବା ପାଇଁ ଯୁବକମାନଙ୍କ ଉତ୍ସାହ ଏବଂ ଆଗ୍ରହ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟଜନକ ଅଟେ । ନ୍ୟାସନାଲ ୟୁଥ୍ କନକ୍ଲେଭ, ଯାହା ଦେଶର ଯୁବକ ଏବଂ ସରକାରୀ ନେତୃତ୍ୱକୁ ଏକତ୍ରିତ କରେ ଏହା ଶିକ୍ଷା ଲାଭ ପାଇଁ ଏକ ସୁଯୋଗ | ଶାସନରେ ସେମାନଙ୍କର ଅଧିକାର ବିଷୟରେ ଜାଣିବା ଏବଂ ଜାତୀୟ ବିକାଶରେ ସହଯୋଗ କରିବା ପାଇଁ ଏହା ଯୁବପୀଢ଼ିଙ୍କୁ ଅଧିକ ଉତ୍ସାହ ପ୍ରଦାନ କରୁଥିବାବେଳେ ଯୁବପୀଢ଼ିଙ୍କ ଉତ୍ସାହ ଏବଂ ଅଭିନବ ଚିନ୍ତାଧାରା ଦ୍ୱାରା ନେତୃତ୍ୱ ଲାଭ କରିବ!
ଅର୍ବାନ 20 ବିଷୟରେ
ଜି20 ଅଧୀନରେ ଥିବା ଏକ ଏନଗେଜମେଣ୍ଟ ଗ୍ରୁପ୍ ଅର୍ବାନ 20 (ୟୁ20), ପ୍ରମୁଖ ଜି20 ସହରଗୁଡିକର ମେୟରମାନଙ୍କୁ ଏକତ୍ରିତ କରି ଜି20 ରେ ଜାତୀୟ ନେତାଙ୍କ ଆଲୋଚନା ବିଷୟରେ ସୂଚନା ଦେଇଥାଏ ଏବଂ ସହରଗୁଡିକ ପାଇଁ ଜି20 ବୁଝାମଣାକୁ ସୂଚନା ଦେବା ପାଇଁ ଏକ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଥାଏ। ଏହି ବର୍ଷ ୟୁ20 ଆଲୋଚନା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯିବ। ପୃଥିବୀ ପାଇଁ ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ଲାଭଦାୟକ ଫଳାଫଳ ହାସଲ କରିବା ଏବଂ ସହରାଞ୍ଚଳ ସ୍ତରର କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ପାଇଁ ରାସ୍ତା ସ୍ଥିର କରିବା ପାଇଁ ସହରୀ କ୍ଷେତ୍ର ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି। ୟୁ20 ଅଧୀନରେ ହୋଇଥିବା ବିଚାରବିମର୍ଶ କ୍ରମେ ଛଅଟି ପ୍ରାଥମିକ କ୍ଷେତ୍ର ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦିଆଯିବ ଯାହା ଜଟିଳ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ସହରୀ ଏଜେଣ୍ଡାକୁ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ କରିବା ସହିତ ସହର ସ୍ତରୀୟ ପଦକ୍ଷେପରେ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପାଇଁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ। ସମସ୍ତ ବିଚାର ବିମର୍ଶରେ ଅନ୍ତର୍ଭୂକ୍ତ କରି ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରାଯିବ।
ୟୁ20 ର ପ୍ରାଥମିକତା କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକ ହେଉଛି:
- ପରିବେଶ ଦାୟିତ୍ବପୂର୍ଣ୍ଣ ଆଚରଣକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିବା
- ଜଳ ସୁରକ୍ଷା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା
- ଜଳବାୟୁ ଅର୍ଥକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା
- ‘ସ୍ଥାନୀୟ’ ପରିଚୟକୁ ଚାମ୍ପିଅନ୍ କରିବା
- ସହରୀ ଶାସନ ଏବଂ ଯୋଜନା ପାଇଁ ଢାଞ୍ଚାଗୁଡ଼ିକୁ ପୁନଃ ଆବିଷ୍କାର
- ଡିଜିଟାଲ୍ ସହରୀ ଭବିଷ୍ୟତକୁ କାଟାଲାଇଜ୍ କରିବା
ୟୁଥ୍ 20 ବିଷୟରେ
ୟୁଥ୍ 20 (ୱାଇ20) ଯୋଗଦାନ ଗୋଷ୍ଠୀ, ଏହାର ପ୍ରଥମ ୱାଇ20 ସମ୍ମିଳନୀ ସହିତ 2010 ରେ ଆୟୋଜିତ ହୋଇଥିଲା, ଏକ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ପ୍ରଦାନ କରେ ଯାହା ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ଜି20 ପ୍ରାଥମିକତା ଉପରେ ସେମାନଙ୍କର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଏବଂ ଧାରଣା ପ୍ରକାଶ କରିବାକୁ ସୁଯୋଗ ଦେଇଥାଏ ଏବଂ ଜି20 ନେତାଙ୍କ ନିକଟରେ ଦାଖଲ ହୋଇଥିବା ଏକ ସୁପାରିଶ ସହିତ ଆସିଥାଏ। 2023 ରେ ୱାଇ20 ଭାରତ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ଭାରତର ଯୁବକେନ୍ଦ୍ରିକ ପ୍ରୟାସର ଉଦାହରଣ ଦେବ ଏବଂ ଏହାର ମୂଲ୍ୟ ଏବଂ ନୀତିଗତ ପଦକ୍ଷେପ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବାର ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିବ ଯାହା ଦ୍ବାରା ଏହି ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀର ଭାରତର ନେତୃତ୍ୱରେ ଉନ୍ନତି ହୋଇପାରିବ। ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ପାଇଁ ମନୋନୀତ ହୋଇଥିବା ପ୍ରାଥମିକ କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡିକ ଉଭୟ ବିଶ୍ୱ ତଥା ଘରୋଇ ଦର୍ଶକଙ୍କ ନିକଟରେ ଏହି ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ଭାରତୀୟ ନେତୃତ୍ୱ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବେ ଏବଂ ଜି -20 ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀକୁ ପ୍ରକୃତରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ କରିବା ପାଇଁ ଭାରତର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବେ।
ୱାଇ20 ର ପ୍ରାଥମିକତା କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକ ହେଉଛି :
- କାର୍ଯ୍ୟର ଭବିଷ୍ୟତ: ଶିଳ୍ପ 4.0, ଅଭିନବ, ଏବଂ ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ଦକ୍ଷତା
- ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଏବଂ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ବିପଦ ହ୍ରାସ: ସ୍ଥିରତାକୁ ଜୀବନର ଏକ ଲକ୍ଷ୍ୟ କରିବା
- ଶାନ୍ତି ସ୍ଥାପନ ଏବଂ ସମନ୍ବୟ : ଯୁଦ୍ଧମୁକ୍ତ ଯୁଗରେ ପ୍ରବେଶ
- ଅଂଶୀଦାର ଭବିଷ୍ୟତ: ଗଣତନ୍ତ୍ର ଏବଂ ଶାସନରେ ଯୁବକ
- ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ, କଲ୍ୟାଣ ଏବଂ କ୍ରୀଡା: ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏଜେଣ୍ଡା
ଜାତୀୟ ଯୁବ କନକ୍ଲେଭ, 2023 ବିଷୟରେ ଅଧିକ ଜାଣିବାକୁ ପରିଦର୍ଶନ କରନ୍ତୁ : https://niua.in/youthengagement