Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at post Budget Webinar on Financial Sector
07 MAR 2023 12:51PM by PIB Delhi
Namaskar,
The government is preparing a strong path of collective ownership and equal partnership in the implementation of the budget through the Post-Budget Webinars. Your views and suggestions are of great importance in this webinar. I extend a very warm welcome to all of you in this webinar.
Friends,
Today the whole world is witnessing the impact of India's fiscal and monetary policy during the Corona pandemic. This is the result of the government's efforts to strengthen the fundamentals of India's economy in the last 9 years. There was a time when the credence of India used to be questioned a hundred times. Be it our economy, our budget, our goals, whenever it was discussed, it used to start with a question mark and end with a question mark only. Now that India is moving towards Financial Discipline, Transparency and Inclusive approach, we are also seeing a huge change. Now, at the beginning of the discussion, trust has replaced the question mark and at the end of the discussion also the question mark has been replaced with expectation. Today India is being called the bright spot of the global economy. Today, India is also taking up the responsibility of the Presidency of the G-20. The country has received the highest ever FDI in 2021-22. A major part of this investment has taken place in the manufacturing sector. Applications are continuously pouring in to avail the benefits of PLI scheme. We are also becoming an important part of the global supply chain. Definitely, this period has brought a huge opportunity for India and we should not let this opportunity go, we should take full advantage of it and do it together.
Friends,
Today's new India is now moving forward with new potential. In such a situation, the responsibility of all of you, the people of the Financial World of India has also increased. Today you have one of the strongest financial systems in the world. The banking system which was on the verge of collapse 8-10 years back has now become profitable. Today you have such a government which is constantly taking bold decisions; there is a lot of clarity, conviction and confidence in the policy decisions. That's why now you too must go ahead and work, work fast.
Friends,
Today, it is the need of the hour that the benefits of the strength in India's banking system should reach the last mile. Just like we supported MSME's, similarly India's banking system will have to do Hand Holding of a maximum number of sectors. 1 crore 20 lakh MSME's have got huge help from the government during the pandemic. In this year's budget, the MSME sector has also got an additional collateral free guaranteed credit of 2 lakh crores. It is now imperative that our banks reach out to them and provide them with adequate finance.
Friends,
Government's policies related to Financial Inclusion have made crores of people a part of the formal financial system. The government has done an excellent job in fulfilling the dreams of the youth by providing Mudra loan of more than 20 lakh crore rupees without bank guarantee. Through the PM Swanidhi scheme, it has become possible for more than 40 lakh street vendors and small shopkeepers to get help from banks for the first time. It is very important for all stakeholders to reduce the cost of credit, increase the speed of credit and to re-engineer the processes to reach out to small entrepreneurs faster. And technology can help a lot in that. Only then will the maximum benefit of India's growing banking power benefit the poor of India and those who are making efforts to remove their poverty by becoming self-employed.
Friends,
There is also a topic of vocal for local and self-reliance. This is not an issue of choice for us. We have seen during the pandemic, this is an issue that influences the future. ‘Vocal for Local’ and the vision of self-reliance is a national responsibility. We are witnessing an unprecedented enthusiasm in the country for the Vocal for Local and self-reliance Mission. Because of this domestic production has not only increased, there has also been a record increase in exports. Be it goods or services, our exports have been at an all-time high in 2021-22. Exports are increasing, which means more and more opportunities are being created abroad for India. In such a situation, everyone can take this responsibility that he will promote local artisans, he will encourage entrepreneurs. Different groups, organizations, chambers of commerce, industrial associations, all the trade and industry organizations can take many initiatives and steps together. I am sure that even at the district level you have a network, you have teams. These people can identify the products of the district which can be exported on a large scale.
and friends,
Talking about Vocal for Local, we have to keep one more thing in mind. It is beyond just buying things from Indian cottage industries; otherwise we would have been stuck with Diwali diyas. We have to see which are the areas where we can save the country's money by building capacity in India itself. Now see every year thousands of crores of rupees go out of the country in the name of higher education. Can it not be reduced by investing in the education sector in India itself? We also send thousands of crores of rupees abroad to buy edible oil. Can't we become self-reliant in this field? Experienced people of the financial world like you can give the exact answers to all such questions and suggest the way. I hope you will definitely discuss these topics seriously in this webinar.
Friends,
All of you experts know that there has been a huge increase in capital expenditure in this year's budget. A provision of 10 lakh crore has been made for this. Due to PM Gati Shakti, there has been an unprecedented speed in the planning and implementation of the project. We also have to give maximum support to the private sector working for the progress of different geographical areas and economic sectors. Today, I would also call upon the private sector of the country to increase their investment just like the government so that the country gets maximum benefit from it.
Friends,
After the budget, there has been a lot of discussions regarding tax. Earlier this used to be discussed everywhere. I am talking about the past when the tax rates were very high in India. Today the situation in India is completely different. Due to GST, due to reduction in income tax, due to reduction in corporate tax, the tax in India has reduced a lot. And the burden on the citizens is reducing a lot. But there is another aspect to it as well. Our gross tax revenue during 2013-14 was about 11 lakh crore. According to the estimates in the budget of 2023-24, the gross tax revenue can now be more than 33 lakh crores. This increase is 200 percent. That is, India is reducing the tax rate, but despite this the tax collection is continuously increasing. We have done a lot in the direction of increasing our tax base as well. In 2013-14, about 3.5 crore individual tax returns were filed. In 2020-21, it was increased to 6.5 crore.
Friends,
Paying tax is such a duty, which is directly related to nation building. The increase in the tax base is proof that people have faith in the government, and they believe that the tax they are paying is being spent for public good only. Being associated with the industry and as the biggest generator of economic output, it is our responsibility to encourage the growth of the tax base. All your organizations and all your members should keep urging in this regard.
Friends,
India has the talent, infrastructure and innovators to take our financial system to the top. In this era of 'Industry 4.0', the kind of platforms India is developing today is becoming a model for the whole world. GeM i.e. Government E-Market Place has given even the smallest shopkeepers living in far-flung areas of India the ability to sell their goods directly to the government. The way India is moving forward in digital currency is also unprecedented. In the 75th year of independence, 75 thousand crore transactions were done digitally; this shows how wide the expansion of UPI has become. RuPay and UPI is not just a low cost and highly secure technology, it is our identity in the world. There is immense potential for innovation in this. We have to work together for UPI to become a means of financial inclusion and empowerment for the whole world. I suggest that our financial institutions should also have maximum partnership with FinTechs to increase their reach.
Friends,
To boost the economy, sometimes small steps can make a phenomenal difference. For example, there is a topic, the habit of buying goods without taking the bill. People feel that they are not being harmed by this, so they often do not even push for the bill. When more and more people will come to know that the country is benefited by taking the bill and this huge system will develop for the country to move on the path of progress, then you will see, people will definitely go ahead and demand the bill. We just need to make people more and more aware.
Friends,
All of you should work with the thought that the benefits of India's economic development should reach every class and every person. For this, we also have to create a large pool of well-trained professionals. I want all of you to consider and discuss in detail every such futuristic idea. I am sure that you, the people from the financial world, have created a positive atmosphere around the budget by your observations and your praise. Now it is the responsibility of all of us to see how the country can reap the maximum benefit of this budget and within the stipulated time and how we can move forward on a certain roadmap. Through your brainstorming, solutions, new innovative & out of the box ideas will definitely emerge which will be very useful for implementation and achieving desired results. My best wishes to all of you!
Thank you.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
বিত্তীয় খণ্ডৰ ওপৰত পোষ্ট বাজেট ৱেবিনাৰত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণ পাঠৰ অসমীয়া ৰূপান্তৰ
07 MAR 2023 12:51PM by PIB Guwahati
নমস্কাৰ
পোষ্ট বাজেট ৱেবিনাৰৰ জৰিয়তে, চৰকাৰে বাজেট ৰূপায়ণত সামূহিক মালিকীস্বত্ব আৰু সমান অংশীদাৰিত্বৰ এক শক্তিশালী পথ নিৰ্ধাৰণ কৰি আছে। এই ৱেবিনাৰত আপোনাৰ মতামত আৰু পৰামৰ্শবোৰ যথেষ্ট গুৰুত্বপূৰ্ণ। মই আপোনালোক সকলোকে এই ৱেবিনাৰলৈ স্বাগতম জনাইছো।
বন্ধুসকল,
’ৰোনা গোলকীয় মহামাৰীৰ সময়ত ভাৰতৰ বিত্তীয় আৰু মুদ্ৰা নীতিৰ প্ৰভাৱ আজি সমগ্ৰ বিশ্বই দেখিছে। যোৱা ৯ বছৰত ভাৰতৰ অৰ্থনীতিৰ মৌলিক বিষয়বোৰ শক্তিশালী কৰাৰ চৰকাৰৰ প্ৰচেষ্টাৰ এইটো ফল। এটা সময় আছিল যেতিয়া ভাৰতক বিশ্বাস কৰাৰ পূৰ্বে এশবাৰ বিবেচনা কৰা হৈছিল। আমাৰ অৰ্থনীতি হওক, আমাৰ বাজেট হওক, আমাৰ লক্ষ্য হওক, যেতিয়াই সেইবোৰ আলোচনা কৰা হৈছিল, ই প্ৰশ্নবোধক চিহ্নৰে আৰম্ভ হৈছিল আৰু প্ৰশ্নবোধক চিহ্নৰ সৈতে সমাপ্ত হৈছিল। এতিয়া যেতিয়া ভাৰতে বিত্তীয় অনুশাসন, স্বচ্ছতা আৰু সামগ্ৰিক দৃষ্টিভংগীৰ দিশত আগবাঢ়িছে, আমি এক বৃহৎ পৰিৱৰ্তনো দেখিছো। এতিয়া আলোচনাৰ আৰম্ভণিটো প্ৰশ্নবোধক চিহ্নৰ পৰিৱৰ্তে বিশ্বাসৰ দ্বাৰা সলনি কৰা হৈছে, আলোচনাৰ আগৰ আৰু শেষত, প্ৰত্যাশাই প্ৰশ্নবোধক চিহ্নৰ স্থান লৈছে। আজি ভাৰতক বিশ্ব অৰ্থনীতিৰ উজ্জ্বল স্থান বুলি কোৱা হৈছে। ভাৰতেও আজি জি-২০ অধ্যক্ষতাৰ দায়িত্ব গ্ৰহণ কৰিছে। ২০২১-২২ বৰ্ষত দেশখনে সৰ্বাধিক এফডিআই লাভ কৰিছে। এই বিনিয়োগৰ এটা ডাঙৰ অংশ উৎপাদন খণ্ডত হৈছে। পিএলআই আঁচনিৰ সুবিধা লাভ কৰিবলৈ নিৰন্তৰ আবেদন আহি আছে। আমি বিশ্বব্যাপী যোগান শৃংখলাৰ এটা গুৰুত্বপূৰ্ণ অংশ হৈ পৰিছো। অৱশ্যে, এই সময়ছোৱাই ভাৰতৰ বাবে এক বৃহৎ সুযোগ আনিছে আৰু আমি এই সুযোগটো এৰি দিয়া উচিত নহয়, আমি ইয়াৰ সম্পূৰ্ণ সুবিধা লোৱা উচিত আৰু একেলগে কৰা উচিত।
বন্ধুসকল,
আজিৰ নতুন ভাৰত এতিয়া নতুন শক্তিৰে আগবাঢ়িছে। এনে পৰিস্থিতিত ভাৰতৰ বিত্তীয় জগতৰ আপোনালোক সকলোৰে দায়িত্বও বৃদ্ধি পাইছে। আজি আপোনালোকৰ পৃথিৱীত এক শক্তিশালী বিত্তীয় ব্যৱস্থা আছে।
৮-১০ বছৰ আগতে ডুব যোৱাৰ পথত থকা বেংকিং প্ৰণালীটো এতিয়া লাভজনক হৈ পৰিছে। আজি আপোনাৰ এখন চৰকাৰ আছে যিয়ে নিৰন্তৰ সাহসী সিদ্ধান্ত লৈ আছে, নীতিগত সিদ্ধান্তবোৰত যথেষ্ট স্পষ্টতা আছে, দৃঢ়বিশ্বাস আছে, আত্মবিশ্বাস আছে। গতিকে এতিয়া আপুনিও আগবাঢ়ি যাব লাগে আৰু কাম কৰিব লাগে, দ্ৰুতগতিত কাম কৰিব লাগে।
বন্ধুসকল,
আজি, সময়ৰ দাবী হৈছে যে ভাৰতৰ বেংকিং ব্যৱস্থাত শক্তিৰ লাভালাভ যিমান সম্ভৱ তৃণমূল পৰ্যায়ত উপলব্ধ হ'ব। যিদৰে আমি এমএছএমইসমূহক সমৰ্থন কৰিছিলো, ভাৰতৰ বেংকিং প্ৰণালীয়ে অধিক সংখ্যক খণ্ড হাতত ল'ব লাগিব। মহামাৰীৰ সময়ত, ১ কোটি ২০ লাখ এমএছএমইয়ে চৰকাৰৰ পৰা বৃহৎ সহায় লাভ কৰিছে। এমএছএমই খণ্ডই এই বছৰৰ বাজেটত ২ লাখ কোটি টকাৰ অতিৰিক্ত জামানত মুক্ত গেৰাণ্টিযুক্ত ঋণলাভ কৰিছে। এতিয়া এইটো অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ যে আমাৰ বেংকবোৰে তেওঁলোকৰ ওচৰলৈ গৈ তেওঁলোকক পৰ্যাপ্ত বিত্ত প্ৰদান কৰিব।
বন্ধুসকল,
বিত্তীয় অন্তৰ্ভুক্তি সম্পৰ্কীয় চৰকাৰৰ নীতিয়ে কোটি কোটি লোকক আনুষ্ঠানিক বিত্তীয় ব্যৱস্থাৰ অংশ কৰি তুলিছে। বেংক গেৰাণ্টি অবিহনে, চৰকাৰে ২০ লাখ কোটি টকাৰ অধিক মুদ্ৰা ঋণ প্ৰদান কৰিছে, এই মহান কামে যুৱসকলৰ সপোন পূৰণত অৰ্থপূৰ্ণ কাম কৰিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰী স্বনিধি আঁচনিৰ জৰিয়তে, ৪০ লাখতকৈও অধিক পদপথৰ বিক্ৰেতা, সৰু দোকানীয়ে প্ৰথমবাৰৰ বাবে বেংকৰ পৰা সহায় লাভ কৰিবলৈ সক্ষম হৈছে। ঋণৰ ব্যয় হ্ৰাস কৰিবলৈ, ঋণৰ গতি বৃদ্ধি কৰিবলৈ আৰু ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগীসকলৰ ওচৰলৈ দ্ৰুতগতিত উপনীত হ'বলৈ প্ৰক্ৰিয়াবোৰ পুনৰ প্ৰস্তুত কৰাটো আপোনালোক সকলো অংশীদাৰৰ বাবে অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ আৰু প্ৰযুক্তিয়েও ইয়াত যথেষ্ট সহায় কৰিব পাৰে। আৰু তেতিয়াহে ভাৰতৰ বৰ্ধিত বেংকিং ক্ষমতা অধিক লাভান্বিত হ', ভাৰতৰ দৰিদ্ৰ লোকসকল, যিসকলে স্ব-নিযুক্তিৰ দ্বাৰা দ্ৰুতগতিত তেওঁলোকৰ দৰিদ্ৰতা দূৰ কৰিবলৈ চেষ্টা কৰি আছে।
বন্ধুসকল,
এটা বিষয় হৈছে স্থানীয় আৰু আত্মনিৰ্ভৰশীলতাৰ প্ৰচাৰ। এইটো আমাৰ বাবে সমস্যা নহয়। মহামাৰীৰ সময়ত আমি যি দেখিছোঁ সেয়া হৈছে ভৱিষ্যত প্ৰভাৱান্বিত হ’ব পৰা এটা সমস্যা। স্থানীয় আৰু আত্মনিৰ্ভৰশীলতাৰ দৃষ্টিভংগীৰ বাবে কণ্ঠস্বৰ হৈছে এক ৰাষ্ট্ৰীয় দায়িত্ব। আমি দেশখনত স্থানীয় আৰু আত্মনিৰ্ভৰশীলতা অভিযানৰ বাবে এক অভূতপূৰ্ব উৎসাহ দেখিছোঁ। ইয়াৰ ফলত, ঘৰুৱা উৎপাদন বৃদ্ধি পাইছে, ৰপ্তানিও অভিলেখসংখ্যক বৃদ্ধি হৈছে। সামগ্ৰী হওক বা সেৱাই হওক, ২০২১-২২ বৰ্ষত আমাৰ ৰপ্তানি সৰ্বকালৰ সৰ্বাধিক আছিল। ৰপ্তানি বৃদ্ধি পাইছে, অৰ্থাৎ ভাৰতৰ বাবে বাহিৰত অধিক সম্ভাৱনা সৃষ্টি হৈছে। এনে পৰিস্থিতিত, সকলোৱে দায়িত্ব ল'ব পাৰে যে তেওঁলোকে স্থানীয় শিল্পীসকলক প্ৰচাৰ কৰিব, তেওঁলোকে উদ্যোগীসকলক উৎসাহিত কৰিব। বিভিন্ন গোট, সংগঠন, চেম্বাৰ অব্ কমাৰ্চ, ঔদ্যোগিক সংস্থা, সকলো বাণিজ্য আৰু উদ্যোগ সংগঠনে একেলগে বহুতো পদক্ষেপ আৰু পদক্ষেপ ল'ব পাৰে। মই নিশ্চিত যে জিলা পৰ্যায়তো আপোনাৰ লোক, আপোনাৰ দলৰ নেটৱৰ্ক আছে। এই লোকসকলে জিলাখনৰ সামগ্ৰীবোৰ চিনাক্ত কৰিব পাৰে, যাক বৃহৎ পৰিমাণে ৰপ্তানি কৰিব পাৰি।
আৰু বন্ধুসকল,
যেতিয়া আমি লোকেলৰ বাবে ভ’কেলৰ বিষয়ে কথা পাতো তেতিয়া আমাৰ আন এটা স্পষ্টতা থাকিব লাগিব। ই কেৱল ভাৰতীয় কুটিৰ উদ্যোগৰ পৰা বস্তু ক্ৰয় কৰাতকৈ অধিক বৃদ্ধি পাইছে, অন্যথা আমি দেৱালীৰ চাকিতে আবদ্ধ হৈ পৰিম। আমি চাব লাগিব কি কি ক্ষেত্ৰ য'ত আমি ভাৰতত ক্ষমতা নিৰ্মাণ কৰি দেশৰ ধন ৰাহি কৰিব পাৰোঁ। এতিয়া চাওক, উচ্চ শিক্ষাৰ নামত প্ৰতি বছৰে দেশৰ হাজাৰ হাজাৰ কোটি টকা ওলাই যায়। ভাৰতত অধিগ্ৰহণ খণ্ডত বিনিয়োগ কৰি ইয়াক হ্ৰাস কৰিব নোৱাৰিনে? আমি খোৱা তেল আমদানি কৰিবলৈ হাজাৰ হাজাৰ কোটি টকা প্ৰেৰণ কৰো। আমি এই ক্ষেত্ৰত স্বাৱলম্বী হ'ব নোৱাৰোঁনে? এনে সকলো প্ৰশ্নৰ উত্তৰ, আপোনাৰ দৰে অভিজ্ঞ বিত্তীয় পৃথিৱীৰ লোকসকলে সেইবোৰৰ সঠিক উত্তৰ দিব পাৰে, এক উপায়ৰ পৰামৰ্শ দিব পাৰে। মই আশা কৰোঁ আপুনি এই ৱেবিনাৰত এই বিষয়বোৰ গুৰুত্ব সহকাৰে আলোচনা কৰিব।
বন্ধুসকল,
পোনালোক সকলোৱে জানে যে এই বছৰৰ বাজেটত মূলধন ব্যয়ত বৃহৎ বৃদ্ধি হৈছে। ইয়াৰ বাবে ১০ লাখ কোটি টকাৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰী গতি শক্তিৰ বাবে প্ৰকল্পটোৰ পৰিকল্পনা আৰু ৰূপায়ণত অভূতপূৰ্ব গতি আহিছে। আমি বিভিন্ন ভৌগোলিক ক্ষেত্ৰ আৰু অৰ্থনৈতিক খণ্ডৰ প্ৰগতিৰ বাবে কাম কৰা ব্যক্তিগত খণ্ডকো যিমান সম্ভৱ সমৰ্থন কৰিব লাগিব। আজি মই দেশৰ ব্যক্তিগত খণ্ডকো চৰকাৰৰ দৰে তেওঁলোকৰ বিনিয়োগ বৃদ্ধি কৰিবলৈ আহ্বান জনাইছো যাতে দেশখন সৰ্বাধিক লাভান্বিত হয়।
বন্ধুসকল,
বাজেটৰ পিছত, কৰ সম্পৰ্কে যথেষ্ট আলোচনা হৈছে। এটা সময়ত, সকলো ঠাইতে একেই বস্তু আছিল, মই অতীতৰ বিষয়ে কও, ভাৰতত কৰ হাৰ কিমান উচ্চ। আজিৰ ভাৰতৰ পৰিস্থিতি সম্পূৰ্ণ বেলেগ। জিএছটিৰ ফলত, নিম্ন আয়কৰৰ বাবে, কম কৰ্প’ৰেট কৰৰ বাবে, ভাৰতত কৰ যথেষ্ট হ্ৰাস পাইছে, নাগৰিকসকলৰ ওপৰত বোজা অতি কম হৈ আহিছে। কিন্তু ইয়াৰ আন এটা দিশ আছে। ২০১৩-১৪ বৰ্ষত, আমাৰ মুঠ কৰ ৰাজহ আছিল প্ৰায় ১১ লাখ কোটি টকা। ২০২৩-২৪ বৰ্ষৰ বাজেটৰ আকলন অনুসৰি, মুঠ কৰ ৰাজহ এতিয়া ৩৩ লাখ কোটিতকৈও অধিক হ'ব পাৰে। এইটো ২০০ শতাংশ বৃদ্ধি। অৰ্থাৎ, ভাৰতে কৰ হাৰ হ্ৰাস কৰি আছে, কিন্তু এই স্বত্বেও, কৰ সংগ্ৰহ নিৰন্তৰ ভাৱে বৃদ্ধি হৈ আছে। আমি আমাৰ কৰ বৃদ্ধিৰ দিশত যথেষ্ট কাম কৰিছো, সেই কৰ আধাৰটোও ২০১৩-১৪ বৰ্ষত, প্ৰায় ৩.৫ কোটি ব্যক্তিগত কৰ ৰিটাৰ্ণ দাখিল কৰা হৈছিল। ২০২০-২১ বৰ্ষত, ৬.৫ কোটিলৈ বৃদ্ধি হৈছে।
বন্ধুসকল,
কৰ আৰোপ কৰাটো এটা কৰ্তব্য যিটো ৰাষ্ট্ৰ নিৰ্মাণৰ সৈতে পোনপটীয়াকৈ সম্পৰ্কিত। কৰ আধাৰ বৃদ্ধিয়ে প্ৰমাণ কৰে যে মানুহৰ চৰকাৰৰ ওপৰত বিশ্বাস আছে আৰু তেওঁলোকে বিশ্বাস কৰে যে তেওঁলোকে পৰিশোধ কৰি থকা কৰ কেৱল ৰাজহুৱা হিতৰ বাবেহে ব্যয় কৰা হৈছে। উদ্যোগৰ নেতা হিচাপে আৰু অৰ্থনৈতিক উৎপাদনৰ সৰ্ববৃহৎ উৎপাদক হিচাপে, কৰ আধাৰৰ বিকাশত উদগনি দিয়াটো আমাৰ দায়িত্ব। আপোনাৰ সকলো সংগঠন, আপোনাৰ সকলো সদস্যই এই বিষয়ত নিৰন্তৰ অনুৰোধ কৰা উচিত।
বন্ধুসকল,
ভাৰতৰ প্ৰতিভা, আন্তঃগাঁথনি আৰু উদ্ভাৱক আছে যিয়ে আমাৰ বিত্তীয় ব্যৱস্থাক শীৰ্ষস্থানলৈ লৈ যাব পাৰে। 'ইণ্ডাষ্ট্ৰী ফ’ৰ পইণ্ট অ'ৰ এই যুগত, ভাৰতে আজি যি ধৰণৰ প্লেটফৰ্ম বিকশিত কৰি আছে সেয়া সমগ্ৰ বিশ্বৰ বাবে এক আৰ্হি হৈ পৰিছে। জিইএম অৰ্থাৎ চৰকাৰী ই-মাৰ্কেটপ্লেচে ভাৰতৰ দূৰ-দূৰৱৰ্তী স্থানত বাস কৰা সৰু দোকানীসকলক তেওঁলোকৰ সামগ্ৰী পোনপটীয়াকৈ চৰকাৰক বিক্ৰী কৰাৰ সামৰ্থ্য প্ৰদান কৰিছে। ডিজিটেল মুদ্ৰাত ভাৰতে যিধৰণে আগবাঢ়িছে সেয়াও অভূতপূৰ্ব। স্বাধীনতাৰ ৭৫ তম বছৰত, ডিজিটেল উপায়েৰে ৭৫ হাজাৰ কোটি লেনদেনে দেখুৱায় যে ইউপিআই-ৰ সম্প্ৰসাৰণ কিমান ব্যাপক হৈ পৰিছে। ৰুপে আৰু ইউপিআই কেৱল কম ব্যয়ৰ আৰু অত্যাধিক সুৰক্ষিত প্ৰযুক্তি নহয়, কিন্তু সেইবোৰ হৈছে বিশ্বত আমাৰ পৰিচয়। উদ্ভাৱনৰ অপৰিসীম সম্ভাৱনা আছে। ইউপিআইক সমগ্ৰ বিশ্বৰ বাবে বিত্তীয় অন্তৰ্ভুক্তি আৰু সৱলীকৰণৰ মাধ্যম হিচাপে গঢ়ি তুলিবলৈ আমি একেলগে কাম কৰিব লাগিব। মই পৰামৰ্শ দিওঁ যে আমাৰ বিত্তীয় প্ৰতিষ্ঠানবোৰেও তেওঁলোকৰ প্ৰসাৰ বৃদ্ধি কৰিবলৈ ফিনটেকৰ সৈতে অধিক অংশীদাৰী হোৱা উচিত।
বন্ধুসকল,
অৰ্থনীতি শক্তিশালী কৰিবলৈ, কেতিয়াবা অতি সৰু প্ৰচেষ্টাই এক ডাঙৰ প্ৰভাৱ পেলায়। যেনে এটা বিষয় আছে, বিলিং অবিহনে সামগ্ৰী ক্ৰয় কৰাৰ অভ্যাস। মানুহে ভাবে যে ই আমাক ক্ষতি কৰা নাই, সেয়েহে তেওঁলোকে প্ৰায়ে বিলখনৰ বাবে হেঁচা নিদিয়ে। যিমানে মানুহে জানিব পাৰিব যে বিল লোৱাৰ ফলত দেশ লাভান্বিত হ', এই অতি ডাঙৰ ব্যৱস্থাটোৱে দেশক প্ৰগতিৰ পথত আগুৱাই নিয়াৰ বাবে বিকশিত হৈছে আৰু তাৰ পিছত আপুনি দেখিব, মানুহে নিশ্চিতভাৱে আগবাঢ়ি যাব আৰু বিধেয়কখন দাবী কৰিব। আমি মাত্ৰ জনসাধাৰণক অধিক সজাগ কৰিব লাগিব।
বন্ধুসকল,
ভাৰতৰ অৰ্থনৈতিক বিকাশৰ লাভালাভ প্ৰতিটো শাখাত উপনীত হ'ব লাগে, প্ৰতিজন ব্যক্তিয়ে ইয়াক প্ৰাপ্ত কৰিব লাগে, আপোনালোক সকলোৱে এই চিন্তাধাৰাৰ সৈতে কাম কৰা উচিত। ইয়াৰ বাবে, আমি সু-প্ৰশিক্ষিত পেছাদাৰীসকলৰ এক বৃহৎ পুল সৃষ্টি কৰিব লাগিব। মই বিচাৰো যে আপোনালোক সকলোৱে এনে প্ৰতিটো ভৱিষ্যতৰ ধাৰণা বিবেচনা কৰক আৰু বিতংভাৱে আলোচনা কৰক। মই নিশ্চিত যে বিত্তীয় জগতৰ যিসকল লোকৰ জৰিয়তে দেশৰ বাজেটৰ বাবে এক ইতিবাচক পৰিৱেশৰ সৃষ্টি হৈছিল, তেওঁলোকে বাজেটৰ যথেষ্ট প্ৰশংসা কৰিছে। এতিয়া এই বাজেটৰ সৰ্বাধিক সুবিধা কেনেদৰে প্ৰাপ্ত কৰিব লাগে, সময় সীমাত ইয়াক কেনেদৰে প্ৰাপ্ত কৰিব লাগে, আমি কেনেদৰে এক নিৰ্দিষ্ট ৰোডমেপত আগবাঢ়িব লাগে সেয়া জনাটো আমাৰ সকলোৰে দায়িত্ব। আপুনি নিশ্চিতভাৱে এই চিন্তা-চৰ্চাৰ পৰা সেই পথটো উলিয়াব, আপোনালোকে নিশ্চিতভাৱে নতুন অভিনৱ ধাৰণা লাভ কৰিব, পৰিধিৰ বাহিৰত ধাৰণা যিবোৰ ৰূপায়ণৰ বাবে অতি উপযোগী হ' তাৰে আকাংক্ষিত ফলাফল লাভ হ’ব। আপোনালোক সকলোলৈ মোৰ শুভেচ্ছা থাকিল।
ধন্যবাদ।