ମାନବ ସମ୍ବଳ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
୨୦୨୩-୨୪ ଶିକ୍ଷା ବର୍ଷରୁ ୫୭ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ କେନ୍ଦ୍ର / ରାଜ୍ୟ ସରକାରୀ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ / ଅନୁଷ୍ଠାନରେ ୪ ବର୍ଷିଆ ସମନ୍ୱିତ ଶିକ୍ଷକ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ (ଆଇଟିଇପି) ର ଶୁଭାରମ୍ଭ
04 MAR 2023 4:03PM by PIB Bhubaneswar
ଜାତୀୟ ଶିକ୍ଷକ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ପରିଷଦ (ଏନସିଟିଇ) ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ୨୦୨୩-୨୪ ଶିକ୍ଷା ବର୍ଷରୁ ୫୭ ଟି ଶିକ୍ଷକ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ (ଟିଇଆଇଏସ୍‍) ରେ ସମନ୍ୱିତ ଶିକ୍ଷକ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ (ଆଇଟିଇପି) ର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଛି । ଏନ୍‍ଇପି ୨୦୨୦ ଅଧୀନରେ ଏହା ଏନସିଟିଇ ର ଏକ ଫ୍ଲାଗସିପ୍ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ।
ଆଇଟିଇପି, ୨୬ ଅକ୍ଟୋବର ୨୦୨୧ ର ବିଜ୍ଞପ୍ତି ଅନୁଯାୟୀ, ଏହା ହେଉଛି ୪ ବର୍ଷିଆ ଦ୍ୱୈତ -ପ୍ରମୁଖ ସ୍ନାତକ ଡିଗ୍ରୀ ପ୍ରଦାନ କରୁଥିବା ବିଏ ବି.ଏଡ୍‍/ ବି.ଏସ୍‍ସି ବି. ଏଡ୍‍ ଏବଂ ବି.କମ୍‍ ବି.ଏଡ୍‍ । ଏହି ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ନୂତନ ବିଦ୍ୟାଳୟ ପାଠ୍ୟକ୍ରମର ୪ ଟି ପର୍ଯ୍ୟାୟ ପାଇଁ ଶିକ୍ଷକମାନଙ୍କୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବ ଯଥା ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର, ପ୍ରସ୍ତୁତି, ମଧ୍ୟମ ଏବଂ ମାଧ୍ୟମିକ (୫ + ୩ + ୩ + ୪) । ପ୍ରାରମ୍ଭରେ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ କେନ୍ଦ୍ର / ରାଜ୍ୟ ସରକାରୀ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ / ଅନୁଷ୍ଠାନଗୁଡିକରେ ପାଇଲଟ୍ ମୋଡ୍‌ରେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ । ସମସ୍ତ ଛାତ୍ରଙ୍କ ପାଇଁ ଆଇଟିଇପି ଉପଲବ୍ଧ ହେବ, ଯେଉଁମାନେ ପସନ୍ଦ ଅନୁଯାୟୀ ମାଧ୍ୟମିକ ଶିକ୍ଷା ପରେ ଶିକ୍ଷାଦାନକୁ ବୃତ୍ତି ଭାବରେ ବାଛିବେ । ଏହି ସମନ୍ୱିତ ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ଛାତ୍ରମାନଙ୍କୁ ଉପକୃତ କରିବ କାରଣ ସେମାନେ ବର୍ତ୍ତମାନର ବି.ଏଡ୍‍ ଦ୍ୱାରା ଆବଶ୍ୟକ ପାରମ୍ପରିକ ୫ ବର୍ଷ ଅପେକ୍ଷା ୪ ବର୍ଷରେ ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ଶେଷ କରି ଏକ ବର୍ଷ ସଞ୍ଚୟ କରିବେ । ଏଥିପାଇଁ ନାମଲେଖା ନ୍ୟାସନାଲ ଟେଷ୍ଟିଂ ଏଜେନ୍ସି (ଏନଟିଏ) ଦ୍ୱାରା ଜାତୀୟ ସାଧାରଣ ପ୍ରବେଶିକା ପରୀକ୍ଷା (ଏନ୍‍ସିଇଟି) ମାଧ୍ୟମରେ କରାଯିବ ।
ଆଇଟିଇପି କେବଳ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ଶିକ୍ଷାଦାନ ପ୍ରଦାନ କରିବ ନାହିଁ ବରଂ ପିଲାମାନଙ୍କ ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ଯତ୍ନ ଏବଂ ଶିକ୍ଷା (ଇସିସିଇ), ମୂଳ ସାକ୍ଷରତା ଏବଂ ସଂଖ୍ୟା (ଏଫ୍‍ଏଲ୍‍ଏନ୍‍), ଅନ୍ତର୍ଭୂକ୍ତି ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ଭାରତକୁ ବୁଝିବା ଏବଂ ଏହାର ମୂଲ୍ୟବୋଧ / ନୈତିକତା / କଳା / ପରମ୍ପରାରେ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ମୂଳଦୂଆ ସ୍ଥାପନ କରିବ । ଏହି ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ସମଗ୍ର ଶିକ୍ଷକ ଶିକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ମହତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଯୋଗଦାନ କରିବ । ବହୁ ମୂଲ୍ୟବାନ୍ ବାତାବରଣ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତୀୟ ମୂଲ୍ୟବୋଧ ଏବଂ ପରମ୍ପରାରେ ଆଧାରିତ ଆଶାୟୀ ଶିକ୍ଷକମାନେ ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରୀୟ ମାନଦଣ୍ଡର ଆବଶ୍ୟକତା ସହିତ ଉତ୍ସାହିତ ହେବେ, ତେଣୁ ନୂତନ ଭାରତର ଭବିଷ୍ୟତ ଗଠନରେ ଏହା ଏକ ସହାୟକ ହେବ ।

Ministry of Education
4 Year Integrated Teacher Education Programme (ITEP) launched in 57 reputed Central/State Government Universities/Institutions from academic session 2023-24
04 MAR 2023 4:03PM by PIB Delhi
National Council for Teacher Education (NCTE) has launched Integrated Teacher Education Programme (ITEP) in 57 Teacher Education Institutions (TEIs) from the academic session 2023-24 throughout the country. This is a flagship programme of NCTE under NEP 2020.
ITEP, as notified on 26 October 2021, is a 4 Year dual-major holistic undergraduate degree offering B.A. B.Ed./ B. Sc. B. Ed. and B.Com. B.Ed. This course will prepare teachers for the 4 stages of the new school structure i.e. Foundational, Preparatory, Middle and Secondary (5+3+3+4). The programme is being offered in pilot mode initially in reputed Central/State Government Universities/Institutions. ITEP will be available for all students who choose teaching as a profession after Secondary, by choice. This integrated course will benefit students since they will save one year by finishing the course in 4 years rather than the customary 5 years required by the present B.Ed. plan. Admission for the same will be carried out by the National Testing Agency (NTA) through the National Common Entrance Test (NCET).
ITEP will not only impart cutting-edge pedagogy but will also establish a foundation in early childhood care and education (ECCE), foundational literacy and numeracy (FLN), inclusive education and an understanding of India and its values/ethos/art/traditions, among others. The course will contribute substantially to the revitalization of the whole teacher education sector. The prospective teachers passing out of this course through a multi-disciplinary environment, grounded in Indian values and traditions will be instilled with the needs of 21st century global standards and, hence, will be the harbingers in shaping the future of New India.