নৌ-পৰিবহন মন্ত্ৰালয়
ভাৰতৰ ৰিভাৰ ক্ৰুজ খণ্ডত ইতিহাস ৰচনাৰে ডিব্ৰুগড়ত এমভি গংগা বিলাসৰ প্ৰথম যাত্ৰাৰ অন্ত
১৩ জানুৱাৰীত প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে বাৰাণসীৰপৰা এই ৫০ দিনীয়া ক্ৰুজৰ ফ্লেগ অফ কৰিছিল
আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰতৰ ধ্বজা উৰুৱাই গংগা বিলাসে দক্ষিণ এছিয়াত বাৰাণসীৰপৰা ডিব্ৰুগড়লৈ বিপুল সম্ভাৱনাৰ পথ মুকলি কৰিলে; বিশ্বৰ দীৰ্ঘতম এই ৰিভাৰ ক্ৰুজে ভাৰত আৰু বাংলাদেশৰ ৫০ ৰোধিক পৰ্যটন স্থলীৰ লগতে ২৭ টা নদী প্ৰণালী অতিক্ৰম কৰে
28 FEB 2023 7:11PM by PIB Guwahati
বন্দৰ, জাহাজ আৰু জলপথ মন্ত্ৰী (MoPSW) শ্ৰী সৰ্বানন্দ সোণোৱালে ডিব্ৰুগড়ত উপস্থিত হোলা বিশ্বৰ দীৰ্ঘতম ৰিভাৰ ক্ৰুজ ‘এমভি গংগা বিলাস’ক আদৰণি জনাই ইয়াক ভাৰতৰ স্বাধীনতাৰ ৭৫ বছৰৰ পাছত অভ্যন্তৰীণ জলপথ খণ্ডটোৰ বাবে এক ঐতিহাসিক আৰু যুগান্তকাৰী ঘটনা বুলি অভিহিত কৰে।
এমভি গংগা বিলাসে আজি দিনৰ ০২:৩০ বজাত বগীবিলত উপস্থিত হয়। ইয়াত উপস্থিত হোৱাৰ লগে-লগে কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী সৰ্বানন্দ সোণোৱাল নেতৃত্বাধীন বিশিষ্ট ব্যক্তিসকলে ইয়াত যাত্ৰা কৰা ২৮ গৰাকী বিদেশী পৰ্যটকক উষ্ম আদৰণি জনায়। ৩২০০ কিলোমিটাৰৰো অধিক দূৰত্ব অতিক্ৰমেৰে প্ৰথম যাত্ৰাৰ সফল সামৰণি মৰা এমভি গংগা বিলাসে সমগ্ৰ দক্ষিণ এছিয়া অঞ্চলটোৰ নদী পৰ্যটনৰ সম্ভাৱনাৰ এক নতুন দুৱাৰ মুকলি কৰিলে।
YC1J.jpeg)
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ২০২৩ৰ ১৩ জানুৱাৰীত বাৰাণসীৰপৰা ভাৰতৰ প্ৰথমখন থলুৱাভাৱে নিৰ্মিত ক্ৰুজ জাহাজ - এমভি গংগা বিলাসৰ ফ্লেগ অফ কৰিছিল। ৩৬ জন পৰ্যটকক কঢ়িয়াই নিবপৰা তথা তিনিটা ডেক আৰু ১৮ চ্যুটসম্পন্ন এই ক্ৰুজক অনন্য ডিজাইন আৰু ভৱিষ্যতৰ দৃষ্টিৰে সংগতি ৰাখি নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। ইতিমধ্যে পৰৱৰ্তী দুবছৰৰ বাবে ইয়াৰ উভয় পথৰ যাত্ৰাৰ বুকিং সম্পন্ন হৈছে। ইয়াৰ এই প্ৰথম যাত্ৰা কালত পৰ্যটকসকলে আজি অসমৰ ডিব্ৰুগড় পোৱাৰ পূৰ্বে পাটনা চাহিব, বুদ্ধ গয়া, বিক্ৰমশিলা, ঢাকা, সুন্দৰবন আৰু কাজিৰঙা আদি পৰ্যটন স্থানসমূহ দৰ্শনৰ সুযোগ লাভ কৰে।
এই ঐতিহাসিক মুহূৰ্তত ভাষণ প্ৰদান কৰি শ্ৰী সোণোৱালে কয়, “বিশ্বৰ দীৰ্ঘতম ৰিভাৰ ক্ৰুজ এমভি গংগা বিলাসৰ যাত্ৰাৰ সফল সমাপ্তিয়ে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদী জীৰ নেতৃত্বত ভাৰতে দেশৰ বাবে মূল্য মুকলিৰ অৰ্থে নতুন দিগন্ত অন্বেষণ কৰিবলৈ কিদৰে সাজু হৈছে, তাৰে প্ৰতিফলন ঘটাইছে। এই যাত্ৰাৰ সময়ছোৱাত জাহাজখনৰ শক্তিশালীতাই জাহাজ নিৰ্মাণৰ ক্ষমতাত আমাৰ প্ৰচণ্ড শক্তি যে এক বিশ্বমানৰ উদ্যোগ, সেয়া প্ৰদৰ্শন কৰিছে। অভ্যন্তৰীণ জলপথেদি এই সফল ক্ৰুজ যাত্ৰাৰ লগতে কাৰ্গ’ সৰবৰাহে প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদী জীৰ পৰিবহণৰ জৰিয়তে ৰূপান্তৰ সাধনৰ দৃষ্টিৰ সাক্ষ্য বহন কৰিছে। আমি মেৰিটাইম ইণ্ডিয়া ভিজন, ২০৩০; ২০৩৫ৰ ভিতৰত সাগৰমালা তথা পিএম গতি শক্তি ৰাষ্ট্ৰীয় মাষ্টাৰ প্লেন আৰু ৰাষ্ট্ৰীয় লজিষ্টিক নীতিৰ লক্ষ্যত উপনীত হোৱাৰ দিশত প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদী জীৰ দৃঢ় নেতৃত্বৰ অধীনত কাম কৰি যাম। আজি আমি ভাৰতৰ নীলা অৰ্থনীতিত বিশাল সম্ভাৱনা মুকলিৰ দিশত আন এক মাইলৰ খুঁটি স্থাপন হোৱা বুলি অনুভৱ কৰিছো।”
LY3U.jpeg)
এমভি গংগা বিলাসে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ নদী অৰ্থনীতিত এক বৃহৎ উদ্দীপনা যোগোৱাৰ কথা উল্লেখেৰে শ্ৰী সোণাৱালে কয়, “আজি ইয়াত বিশ্বৰ দীৰ্ঘতম ৰিভাৰ ক্ৰুজৰ সফল সমাপ্তিৰ লগে-লগে আমাৰ নদীয়েদি ব্যৱসায়ৰ গৌৰৱময় ইতিহাসৰ পুনৰ উদ্ধাৰৰ পথ প্ৰশস্ত হ’ব। প্ৰধানমন্ত্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদী জীৰ দূৰদৰ্শী নেতৃত্বৰে আমি ভাৰত বাংলাদেশ প্ৰট’কল ৰুট (IBPR) আৰু উপকূলীয় বাতাবৰণৰ মাজেৰে ব্ৰহ্মপুত্ৰৰপৰা আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সামুদ্ৰিক বাণিজ্যিক পথলৈ আমাৰ প্ৰৱেশ পথ পুনৰ লাভ কৰিছো। এই ৰিভাৰ ক্ৰুজৰ সফলতাৰ জৰিয়তে তথা অৰ্থ গংগাৰ জৰিয়তে সমগ্ৰ নদীৰ পাৰৰ অৰ্থনীতিয়ে এক প্ৰবল উদ্দীপনা লাভ কৰিছে। মই দৃঢ়ভাৱে বিশ্বাস কৰোঁ যে নদী পৰিবহণত অধিক বিনিয়োগ কৰি আমি মোদী জিৰ নেট জিৰ’ৰ উচ্চ পদক্ষেপ ল’ব পাৰো - প্ৰদূষণ, অৰ্থনৈতিক বিকল্পৰ যথেষ্ট হ্ৰাসৰ সৈতে। উত্তৰ-পূব ভাৰতে নিজৰ চহকী নদীৰ পাৰৰ ব্যৱস্থাৰ সৈতে ভাৰতৰ বৃদ্ধিৰ ইঞ্জিনক শক্তি প্ৰদান কৰিবলৈ সাজু হোৱাৰ লগে লগে মই নিশ্চিত যে ঐতিহাসিক ডিব্ৰুগড়ৰ চহৰখন আৰু সমগ্ৰ অঞ্চলটোৰ বাবে উত্তেজিত হৈয়েই আছে যে ই পৰৱৰ্তী দিনত ব্যৱসায় আৰু বাণিজ্যিক সম্ভাৱনাৰ বাবে উত্তেজিত হৈ আছে। অৰ্থ গঙ্গাৰ জৰিয়তে সমগ্ৰ নদীৰ অৰ্থনীতিয়ে এই নদী ক্ৰুজৰ সফলতাৰ জৰিয়তে এক সুন্দৰ উৎসাহ লাভ কৰিছে৷ অৰ্থনৈতিক, সুৰক্ষিত আৰু পাৰিপাৰ্শ্বিকভাৱে বহনক্ষম বৈকল্পিক পৰিবহনৰ বাবে মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ সপোন আজি এই সফলতাৰ সৈতে সঁচাকৈয়ে বাস্তৱায়িত হৈছে৷ মই দৃঢ়ভাৱে বিশ্বাস কৰোঁ যে নদী পৰিবহনত অধিক বিনিয়োগ কৰি, আমি মোডীজীৰ নেট জিৰোৰ মহৎ পদক্ষেপ তৈয়াৰ কৰিব পাৰোঁ - প্ৰদূষণ, অৰ্থনৈতিক বিকল্পযথেষ্ট হ্ৰাস ৰখাৰ সৈতে। যিহেতু উত্তৰ-পূব ভাৰতে ইয়াৰ সমৃদ্ধ নদীপ্ৰণালীৰে ভাৰতৰ বিকাশৰ ইঞ্জিনক শক্তি প্ৰদান কৰিবলৈ সাজু হৈছে, মই নিশ্চিত যে ঐতিহাসিক চহৰ ডিব্ৰুগড় আৰু সমগ্ৰ অঞ্চলটো পৰৱৰ্তী দিনবোৰত আগন্তুক দিনবোৰত আগবঢ়োৱা বাণিজ্য আৰু বাণিজ্যিক সম্ভাৱনাক লৈ উৎসাহিত হৈ আছে।" সমগ্ৰ নদীৰ অৰ্থনীতিয়ে এই নদী ক্ৰুজৰ সফলতাৰ জৰিয়তে এক সুন্দৰ উৎসাহ লাভ কৰিছে ৷ অৰ্থনৈতিক, সুৰক্ষিত আৰু পাৰিপাৰ্শ্বিকভাৱে বহনক্ষম বৈকল্পিক পৰিবহণৰ বাবে মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ সপোন আজি এই সফলতাৰ সৈতে সঁচাকৈয়ে বাস্তৱায়িত হৈছে ৷ মই দৃঢ়ভাৱে বিশ্বাস কৰোঁ যে নদী পৰিবহণত অধিক বিনিয়োগ কৰি, আমি মোদীজীৰ নেট জিৰোৰ মহৎ পদক্ষেপ বাস্তৱায়িত কৰিব পাৰোঁ । যিহেতু উত্তৰ-পূব ভাৰতে ইয়াৰ সমৃদ্ধ নদী প্ৰণালীৰে ভাৰতৰ বিকাশৰ ইঞ্জিনক শক্তি প্ৰদান কৰিবলৈ সাজু হৈছে, মই নিশ্চিত যে ঐতিহাসিক চহৰ ডিব্ৰুগড় আৰু সমগ্ৰ অঞ্চলটো পৰৱৰ্তী দিনবোৰত আগন্তুক দিনবোৰত আগবঢ়োৱা বাণিজ্য আৰু বাণিজ্যিক সম্ভাৱনাক লৈ উৎসাহিত হৈ ৰ’ব।"
এমভি গংগা বিলাসে ভাৰত আৰু বাংলাদেশক বিশ্বৰ নদী ক্ৰুজ মানচিত্ৰত স্থান দিছে। ই ভাৰতীয় উপ-মহাদেশত পৰ্যটন আৰু মালবাহী বাহনৰ বাবে এক নতুন পথ মুকলি কৰিছে। আধ্যাত্মিকতাৰ অভিজ্ঞতা লাভ কৰিব বিচৰা ঘৰুৱা আৰু বিদেশী পৰ্যটকসকলে এতিয়া কাশী, বোধগয়া, বিক্ৰমশিলা, পাটনা চাহিবৰ দৰে গন্তব্যস্থান ভ্ৰমণ কৰাৰ সুযোগ পাইছে আৰু যিসকলে প্ৰাকৃতিক বৈচিত্ৰ্য অন্বেষণ কৰিব বিচাৰে তেওঁলোকৰ বাবে সুন্দৰবন আৰু কাজিৰঙাৰ দৰে গন্তব্যস্থান সামৰি লোৱা হ’ব। এই পথৰ জৰিয়তে ভাৰত আৰু বাংলাদেশ দুয়োৰে কলা, সংস্কৃতি, ইতিহাস আৰু আধ্যাত্মিকতা অন্বেষণ কৰাৰ জৰিয়তে পৰ্যটকসকলৰ লাভান্বিত হ’ব।
শ্ৰী সৰ্বানন্দ সোণোৱালে এম ভি গংগা বিলাসৰ বিশ্বৰ আটাইতকৈ দীঘলীয়া নদী ভ্ৰমণ যাত্ৰাৰ সফলতাত অৱদান আগবঢ়োৱা সকলোকে অভিনন্দন জনায় আৰু আন সকলো ব্যক্তিগত খণ্ডৰ অপাৰেটৰক বিভিন্ন জলপথত তেওঁলোকৰ পচন্দৰ নদী ক্ৰুজ বৰ্তনী চিনাক্ত কৰিবলৈ তথা এই নৱজাতক খণ্ডত প্ৰৱেশ কৰিবলৈ আৰু দেশখনৰ বিস্তৃত সমৃদ্ধিৰ বাবে নদী ক্ৰুজ পৰ্যটন পৰিস্থিতিতন্ত্ৰৰ অংশীদাৰ হ'বলৈ উৎসাহিত কৰে। তেওঁ সকলো উদ্যোগী আৰু বাণিজ্য নেতাক জলপথৰ সুবিধা লাভ ৰখাৰ বাবে একেলগে কাম কৰিবলৈ আহ্বান জনায়া।
অনুষ্ঠানত ভাষণ প্ৰদান কৰি কেন্দ্ৰীয় বন্দৰ, জাহাজ আৰু জলপথ আৰু পৰ্যটন ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী শ্ৰীপদ য়েছো নায়কে কয়, "বিশ্বৰ দীৰ্ঘতম নদী ভ্ৰমণ সম্পূৰ্ণ কৰাত এম ভি গংগা বিলাসৰ সফলতাই দেশৰ সামগ্ৰিক উন্নয়নৰ সম্ভাৱনা নৱীকৰণৰ বাবে মোদী চৰকাৰৰ প্ৰতিশ্ৰুতি প্ৰদৰ্শিত কৰিছে। গংগা বিলাসৰ সফলতাৰ সৈতে নদী ক্ৰুজ পৰ্যটনৰ সম্ভাৱনা বৃহৎ বুলি প্ৰমাণিত হৈছে। বিদেশী পৰ্যটকৰ সৈতে নদী পথৰ জৰিয়তে ভাৰত অন্বেষণ কৰাৰ উৎসাহজনক সঁহাৰি দেশৰ পৰ্যটন খণ্ডৰ বাবে এক আশ্চৰ্যকৰ পথ আৰু ইয়াৰ জৰিয়তে দেশৰ প্ৰান্তীয় নদীৰ অৰ্থনীতিয়েও উৎসাহিত হোৱাৰ সম্ভাৱনা আছে।"
আনহাতে অনুষ্ঠানত ভাষণ প্ৰদান কৰি কেন্দ্ৰীয় বন্দৰ, জাহাজ আৰু জলপথ ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী শান্তনু ঠাকুৰে কয়, "পূব ভাৰত, বিশেষকৈ উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ উন্নয়নৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিয়াটো মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীজীৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপ। গংগা বিলাস ভ্ৰমণৰ সফলতাৰ সৈতে সমগ্ৰ অঞ্চলটো - বাৰাণসীৰ পৰা কলকাতা আৰু ডিব্ৰুগড়লৈকে – নদী পথৰ সম্ভাৱনা বৃদ্ধি পোৱাৰ অৱকাশ আছে। কাৰ্গো আৰু যাত্ৰীৰ ভ্ৰমণৰ সফলতাই অঞ্চলটোৰ বাণিজ্যিক সম্প্ৰদায়ৰ বাবে সুযোগৰ এক নতুন দুৱাৰ মুকলি কৰিছে। সুলভ, দক্ষ আৰু পৰিৱেশ অনুকূল আভ্যন্তৰীণ জল পৰিবহণে অঞ্চলটোত এক বহনক্ষম বিকাশ নিশ্চিত কৰাত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিব।"
আজিৰ এই ঐতিহাসিক অনুষ্ঠানটোত বাংলাদেশ চৰকাৰৰ জাহাজ পৰিবহণ মন্ত্ৰালয়ৰ (স্বতন্ত্ৰ) মাননীয় ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী শ্ৰী খালিদ মাহমুদ চৌধুৰী; কেন্দ্ৰীয় বন্দৰ, জাহাজ আৰু জলপথ ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী শান্তনু ঠাকুৰ; অসম চৰকাৰৰ পৰ্যটন, পিএইচই, দক্ষতা বিকাশ, নিযুক্তি আৰু উদ্যোগ মন্ত্ৰী জয়ন্ত মল্ল বৰুৱা, লখিমপুৰ লোকসভা সমষ্টিৰ সাংসদ প্ৰদান বৰুৱা; ভাৰতীয় আভ্যন্তৰীণ জলপথ প্ৰাধিকৰণৰ (আইডব্লিউএআই) অধ্যক্ষ সঞ্জয় বন্দোপাধ্যায়কে ধৰি বহু গণ্যমান্য ব্যক্তিয়েও অংশগ্ৰহণ কৰে।

Ministry of Ports, Shipping and Waterways
MV Ganga Vilas makes history in India’s River Cruise sector; completes maiden trip at Dibrugarh
50 days cruise was flagged off from Varanasi by PM Shri Narendra Modi on Jan 13
Pioneering display of an Atmanirbhar Bharat; Ganga Vilas unlocks huge potential in South Asia From Varanasi to Dibrugarh; world’s longest river cruise passed 27 river systems with more than 50 tourist stops in India & Bangladesh
28 FEB 2023 7:11PM by PIB Delhi
Welcoming ‘MV Ganga Vilas’, the world’s longest river cruise at its culminating destination in Dibrugarh, Shri Sarbananda Sonowal, Minister of Ports, Shipping and Waterways (MoPSW) hailed it as a historic and path-breaking event to be witnessed in the Inland Waterways sector since India’s Independence 75 years ago.
MV Ganga Vilas arrived at Bogibeel at 02:30 PM today; as the dignitaries led by the Union Minister Sarbananda Sonowal accorded a warm welcome to all the 28 foreign tourists travelling onboard. With the successful end of its maiden journey covering a distance of over 3200 kms, the MV Ganga Vilas opens up a new vista of opportunity in the river tourism potential in the entire South Asia region.
YC1J.jpeg)
Earlier, the Prime Minister, Shri Narendra Modi flagged off MV Ganga Vilas - the first indigenously made cruise vessel in India - from Varanasi on January 13, 2023. Built with a unique design and a futuristic vision, the cruise has three decks and 18 suites on board with a capacity of 36 tourists. It is already booked for to and fro journey for the next two years. During this epoch making journey, the tourists travelling onboard had an opportunity to travel via iconic places like Patna Sahib, Bodh Gaya, Vikramshila, Dhaka, the Sunderbans and the Kaziranga before reaching Dibrugarh in Assam today.
Speaking on this historic moment, Shri Sonowal said, “The successful completion of world longest river cruise, MV Ganga Vilas, has exemplified how India under the leadership of PM Shri Narendra Modi ji is ready to explore newer horizons to unlock value for the country. The robustness of the ship during the course of this journey shows how our tremendous strength in ship building capacity is a world class enterprise. The successful cruise movement as well as cargo movement on inland waterways is a testament to the vision of PM Modi ji to bring about transformation through transportation. We continue to work under the dynamic leadership of PM Modi ji towards achieving Maritime India Vision, 2030; Sagarmal by 2035 along with PM Gati Shakti National Master Plan and National Logistics Policy. Today, we have realised another milestone to unlock tremendous potential in blue economy of India.”
LY3U.jpeg)
Speaking on the huge boost to the river economy in the Northeast region, Shri Sonowal said, “Our glorious history of riverine trade is set to be reclaimed with the successful completion of world longest river cruise here today. With the visionary leadership of PM Narendra Modi ji, we have reclaimed our access from Brahmaputra to international marine trade routes via Indo Bangladesh Protocol Route (IBPR) & coastal ecosystem. The entire riverine economy through Arth Ganga has received a magnificent boost through the success of this River Cruise.The dream of Hon’ble Prime Minister for an alternate transport which is economical, safe & environmentally sustainable has been truly realised with this success today. I firmly believe that by investing more in river transportation, we can make Modi ji’s noble initiative of Net Zero - with considerable reduction in pollution, economical option. As the Northeast India gets ready to power the engine of growth of India with its rich riverine system, I am sure the historic city of Dibrugarh & the whole region remains excited about the trade & commercial potential it carries forth in the ensuing days.”
‘MV Ganga Vilas’ has put India and Bangladesh on the river cruise map of the world. It has opened a new vista and vertical for tourism and freight carriage in Indian sub-continent. Tourists, both domestic and global who would like to experience spirituality now have the opportunity to visit destinations like Kashi, Bodh Gaya, Vikramshila, Patna Sahib and those who want to explore the natural diversity will cover destinations like Sundarbans and Kaziranga. Through this route tourists have an immersive expedition while exploring the art, culture, history, and spirituality of both India and Bangladesh.
Shri Sarbanda Sonowal congratulated everyone who has contributed in the success of the world’s longest river cruise journey by MV Ganga Vilas’s and encouraged all other private sector operators to identify the river cruise circuits of their choice on various waterways and to enter this nascent sector and be a part of river cruise tourism ecosystem in the country for the wider prosperity of the country specially North Eastern Region. He appeal to all entrepreneurs and trade leaders to work together for reaping benefit from waterways.
The seamless movement of MV Ganga Vilas has established the viability of seamless movement of vessels between Ganga Valley and Brahmaputra Valley; i.e., from Varanasi to Dibrugarh via Kolkata using the IBPR. For the Northeast India, the major highlight of MV Ganga Vilas’s successful voyage is the opportunity to use the inland waterways to reach the sea ports and access to the world of international trade routes.
Speaking on the occasion, the Union Minister of State for Ports, Shipping & Waterways and Tourism Shripad Yesso Naik, said, “The success of MV Ganga Vilas in completing world longest river cruise establish the commitment of the Modi government to renew possibilities for holistic development of the country. The potential of river cruise tourism has been proven huge with the success of Ganga Vilas. The encouraging response from foreign tourists to explore India via river ways is a wonderful avenue for the tourism sector of the country while the peripheral riverine economy of the country is also likely to get a boost.”
Under the Jal Marg Vikas Project of the Ministry of Ports, Shipping & Waterways (MoPSW), the Narendra Modi government is investing more than ₹6,000 crores to revamp the inland waterways through Arth Ganga and Mahabahu Brahmaputra projects. This is pivotal to the all round development of the Northeast India.
Speaking on the occasion, the Union Minister of State for Ports, Shipping & Waterways, Shri Shantanu Thakur said, “The focus on the development of east India, particularly the Northeast, has been a major initiative by the Honourable Prime Minister Shri Narendra Modi ji. With the success of Ganga Vilas voyage, the entire region - from Varanasi to Kolkata and upto Dibrugarh - is likely to receive a boost in terms of riverine potential. The success of cargo and passenger voyage has opened up a new door of opportunity for the trading community of the region. The affordable, efficient and environment friendly inland water transportation is going to play a crucial role in ensuring a sustainable growth in the region.”
The event was also graced by His Excellency, Honourable Minister of State, Ministry of Shipping (I/C), Government of Bangladesh, Mr Khalid Mahmud Chowdhury; the Union Minister of State for Ports, Shipping & Waterways and Tourism, Shripad Yesso Naik; the Union Minister of State for Labour & Employment and Petroleum & Natural Gas; the Union Minister of State for Education and External Affairs, Dr Rajkumar Ranjan; the Union Minister of State for ports, Shipping & Waterways, Shantanu Thakur; the Minister of Tourism, Public Health Engineering (PHE), Skill Development, Employment & Entrepreneurship, Government of Assam, Jayanta Malla Baruah; the MP (Lok Sabha), Arunachal East, Tapir Gao; the MP (Lok Sabha), Lakhimpur, Pradan Baruah among many MLAs and other dignitaries including Sudhansh Pant, Secretary, Ministry of Ports, Shipping & Waterways; Sanjay Bandopadhyay, Chairman, Inland Waterways Authority of India (IWAI) participated in this historic event today.
Freight movement through ship is cheaper than other means of transport. A goods train can carry 2000 metric tons (MT) in a single run, while a ship can carry 60,000 to 80,000 MT and as such the volume of transportation through ship makes the whole freight cost effective. Carrying such huge volume of coal through ship is helping in feeding many power stations at a time and keep them functional without break and hence it is always cheaper through ship than any other means. The pricing of freight per MT through roadways is Rs. 1.5 and through railways is Rs. 1.25 while through shipping is Rs. 0.6. From 2004 to 2014, the coastal cargo growth was 25% while in the last years the registered growth has been 77% that too in just eight years, and this could become possible because of our PM’s vision and proper implementation of the policies which was then supported by the concerned ministries by putting their best possible efforts.