অৱাং নোংপোক লমদমগী চাউখৎ-থৌরাং মন্ত্রালয়
লোক সভাগী স্পিকর শ্রী ওম বিরলানা গেঙতোক্তা সি.পি.এ ইন্দিয়া রিজনগী ১৯শুবা চহিগী জোন-থ্রি কনফরেন্স হৌদোকখ্রে
লেজিসলেচরনা অপনবা লৈতনা খন্ন-নৈনবগী মফম ওইগদবনি: লোক সভা স্পিকর
লেজিসলেচর অসি মীয়ামগী অৱাবশিং কোকহন্নবা মফম অমনি: লোক সভা স্পিকির
মীয়াম সাইবরনা খুদোংচাদবা থোকহনবদগী ঙাক-শেন্নবা অমসুং কন্নবা লোশিং চৎনগদবনি: শ্রী ওম বিরলা
সাইবরগী অরানবা থবকশিংনা ইনখৎলক্লিবশিং অমসুং নহারোলশিং শোকহল্লে: লোক সভা স্পিকর
দ্রগকী অৱাবশিং কোকহন্নবা পুন্না হোৎমিন্নবা দরকার ওই: লোক সভা স্পিকর
লেজিসলেচরশিংনা পায়খৎলিবা থবকশিং তেক্নোলোজিগী খুৎথাংদা মীয়ামদা খঙহনগদবনি: লোক সভা স্পিকর
তুংগী থৌরাং তৌনবা ভারতকী পর্লিয়ামেন্ত দিজিতাইজেসনগী থবক পায়খৎলে: রাজ্য সভা দিপুতি চিয়ারমেন
ঙসিদি, অৱাং-নোংপোক লমদম অসি রাজনিতিগী মফম অমা ওইরম্বদগী চাউখৎপগী মফম অমা ওইরে: শ্রী প্রেম সিংহ তামাং
24 FEB 2023 2:51PM by PIB Imphal
ঙরাং লোক সভাগী স্পিকর, শ্রী ওম বিরলানা গেঙতোক্তা কম্মনৱেল্থ পর্লিয়ামেন্তরি এসোসিএসন(সি পি এ) ইন্দিয়া রিজনগী ১৯শুবা চহিগী জোন-থ্রি কনফরেন্স হৌদোকখ্রে।
খন্ন-নৈনবা অমসুং ৱারি শানবগী মরুওইবগী মতাংদা লোক সভা স্পিকরনা হায়খি মসিনা গনতন্ত্রগী খ্বাইদগী চাউবা মপাঙ্গলনি। লেজিসলেচর অসি মীয়ামগী অৱাবশিং কোকহন্নবা মফম অমনি, লেজিসলেচরনা অপনবা লৈতনা খন্ন-নৈনবগী মফম ওইগদবনি অমসুং মসিনা ইন্সতিতুৎশিংদা মীয়ামগী থাজবা হেনগৎলক্কনি অমসুং ঐখোয়গী গনতন্ত্রগী মপাঙ্গল কনখৎহনগনি।
শ্রী বিরলানা হায়খি “সাইবর বুল্লিইং” অসি হৌজিক য়াম্না তোইনা থোক্লে, মসিনা ইনখৎলক্লিবশিং অমসুং নহারোলশিং শোকহল্লে।মীয়াম সাইবরনা খুদোংচাদবা থোকহনবদগী ঙাক-শেন্নবা অমসুং কন্নবা লোশিং চৎনগদবনি। লৈবাক ঙাকপদা খুদোংচানবা অমসুং মীয়ামগী পুন্সি মহিং ফগৎনবা ইনফোর্মেসন তেক্নোলোজি শীজিন্নগদবনি অমসুং মসিগী অমাঙবশিংগী মীয়াম অমসুং ইন্সতিতুৎশিং ঙাকথোক্কদবনি। মীফম অসিদগী ফংলকপা ফলশিংনা হেন্না ফবা পাম্বৈশিং পুথোকপা ঙমহনগনি।
‘দ্রগ লান্না শীজিন্নবা অমসুং মসি কোকহন্নবা পাম্বৈশিং’গী মতাংদা ৱা ঙাংবদা লোক সভা স্পিকরনা হায়খি দ্রগ লান্না শীজিন্নবনা নহারোলশিং শোকহল্লে। মসিগী অৱাবা অসি অৱাং-নোংপোক খক নত্তনা লৈবাক শীনবা থুংনা মায়োক্নরে। হিরম অসিগী মতাংদা পর্লিয়ামেন্তদা দিশেম্বর ২০ অমসুং ২১, ২০২২দা কুপ্না খন্নরবা মতুংদা, লৈবাক শীনবা থুংনা নহারোলশিংদা ৱাখল তাহন্নবা মেম্বরশিংনা এৱারেনেস কেম্পেন অমা পাংথোকপা হায়না ৱারেপ লৌখি। লৈবাক অসিদা হেনগৎলক্লিবা দ্রগ লান্না শীজিন্নবগী অৱাবা কোকহন্নবা অমসুং দ্রগ শীজিন্নদবা ভারত অমা ওইহন্নবা অপুনবা ৱাখল্লোন অমদা খুদিংমক থবক তৌমিন্নগদবনি। হিরম অসিদা মীয়ামগী মীহুৎশিংনা মীয়াম ৱাখল তাহনগদবনি অমসুং নহারোলশিং অচুম্বা মাইকৈদা পুনবা থবক তৌগদবনি।
পর্লিয়ামেন্ত অমসুং লেজিসলেচরশিং মীয়ামগা হেন্না শম্নবগী মতাংদা ৱা ঙাংবদা শ্রী বিরলানা হায়খি আই.তি শীজিন্নদুনা লেজিসলেচরশিং অমসুং মীয়ামগী মরক্তা শরুক য়াবা হেনগৎলকপা অসি শিংথানিঙাইনি। লেজিসলেচরশিংনা পায়খৎলিবা থবকশিং তেক্নোলোজিগী খুৎথাংদা মীয়ামদা খঙহনগদবনি। লো শেম্বগী থবক্তা মীয়াম হেন্না শরুক য়াগদবনি অমসুং মসিনা মীয়ামগী অনিংবশিং থুংহনবা ঙম্বা লোশিং শেম্বা ঙমগনি।
শেন-থুমগী লমদা লৈরিবা অৱাং-নোংপোক্কী খুদোংচাবশিংগী মতাংদা শ্রী বিরলানা হায়খি তুরিজম, রিনিউএবল ইনর্জি, ওর্গনিক ফার্মিং অমসুং হেন্দিক্রাফকী মতাংদা য়াম্লবা খুদোংচাবশিং লৈরি। লমদম অসি চাউখৎনবা অৱাং-নোংপোক লমদমগী মীয়ামগী হৈশিংবশিং নেসনেল অমসুং ইন্তরনেসনেলগী কৈথেলদা য়ৌনবা লাল্লোং অমা শেমগদবনি। ঐখোয়গী সংবিধান শেম্লম্বশিংনা মঙজরম্বা নুংঙাই-য়াইফবা, চাউখৎপা অমসুং মশাগী ওক্নবা পুথোকচবা ঙম্বা ভারত অমগী মঙলান অদু থবক্তা ওন্থোক্নবা ঐখোয়না ৱাশক অমা লৌগদবনি।
লোক সভাগী স্পিকরনা মখা তানা হায়খি কম্মনৱেল্থ পর্লিয়ামেন্তরি এসোসিএসন(সি পি এ)ইন্দিয়া রিজন অসি য়াম্না মরুওইবা মফম অমনি। জোন অসিনা শীন্দুনা তোঙান-তোঙানবা হিরমশিংদা অৱাং-নোংপোক লমদমগী লেজিসলেচরশিংগী মরক্তা চাংনাইনা খন্নবা পাংথোক্লি অমসুং থৌরাং অসিগী মখাদা হিরম কয়াদা অমতা ওইবা পাম্বৈ কয়া পুথোকপা ঙমহল্লি। অৱাং-নোংপোক লমদমগী লেজিসলেচরশিং অমসুং মীয়ামগী মীহুৎশিংগী অপুনবা থবক্না লমদম অসিগী শেন্মিৎলোন অমসুং মীয়ামগী পুন্সিদা অচৌবা অহোঙবা অমা পুরক্লে।
রাজ্য সভাগী দিপুতি চিয়ারমেন, শ্রী হরিবন্সনা হায়খি কোবিদ লাইচৎ মনুংদা মালেম্না দিজিতেল তেক্নোলোজি শীজিন্নবা হৌরকখি।তুংগী থৌরাং তৌনবা ভারতকী পর্লিয়ামেন্ত দিজিতাইজেসনগী থবক পায়খৎলে। লেজিসলেতিপ বোদিশিংগা মীয়ামগা শম্নবা হেনগৎহন্নবা অনৌবা আই.তিগী থবকশিং পায়খৎলে। দিজিতেল পর্লিয়ামেন্ত এপ্প অমসুং নেসনেল ই-বিধান সভা এপ্লিকেসন অসি মাইকৈ অসিদা পায়খৎপা অনৌবা থবকশিংনি।
‘সাইবর বুল্লিইং’গী মতাংদা ৱা ঙাংবদা দিপুতি চিয়ারমেন্না হায়খি দিজিতেলগী লমদা মপাঙ্গল কনবা লৈবাক অমা ওইনবা অনৌবা দিজিতেল তেক্নোলোজিশিং শীজিন্নবা মতমদা সাইবর বুল্লিইংগুম্বা খুদোংচাদবা কয়া মায়োক্নখি। মালেমগী দেতাগী মতুংইন্না ভারত অসি ‘সাইবর বুল্লিইং’ কেসশিং য়াম্না মায়োক্নবা মাংজিল থাবা লৈবাক অমনি। মসি কোক্নবা মীফম অসিনা পাম্বৈ অমা পুথোক্কনি হায়বগী থাজবা থম্লি। ‘দ্রগ লান্নবা শীজিন্নবা অমসুং মসি থেংন্নবা তুংগী থৌরাংশিং’গী মতাংদা ৱা ঙাংবদা মহাক্না হায়খি লৈবাক শীনবা থুংনা দ্রগ লান্না শীজিন্নবগী চৈথেং ফংলে। ভারত অসি মালেমদা খ্বাইদগী নৌরিবা লৈবাক্নি, অনৌবা ভারতকীদমক নহারোলশিং থৌরাং তৌনবা মসিগী খুদোংচাদবা অসি মরু ফংনা মুৎথৎকদবনি।
মীফম শরুক য়াখিবশিং তরাম্না ওক্লদুনা সিক্কিমগী চীফ মিনিস্তর শ্রী প্রেম সিংহ তমাংনা হায়খি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লমজিং মখাদা অৱাং-নোংপোক লমদম অসি শিংথাবা য়াবা অহোঙবশিং পুরক্লে। ঙসিদি, অৱাং-নোংপোক লমদম অসি রাজনিতিগী মফম অমা ওইরম্বদগী চাউখৎপগী মফম অমা ওইরে।হিরম খুদিংমক্তা চাউৎপা ঙম্লে। ভারত সরকারগী এক্ত ইস্ত পোলিসি অসি অৱাং-নোংপোক লমদমগী বর অমা ওইরগনি। প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা অৱাং-নোংপোক লমদম অসি ‘অস্তা লাক্ষমি’ হায়না মমিং থোল্লে। মসিনা লমদম অসিগী মীয়াম পুক্নিং থৌগৎলে অমসুং লমদম অসি ইকায়খুম্নবা হেনগৎহল্লে।
মরুওইবা ৱারোল পীরদুনা, অরুনাচল প্রদেস লেজিসলেতিপ এশেমব্লিগী স্পিকর অমসুং সি.পি.এ জোন-৩গী চিয়ারমেন, শ্রী পাসাং দি.সোনানা হায়খি মীয়াম ৱাহল্লিবা মরুওইবা হিরমশিং খন্ন-নৈন্নবা লৈবাক অসিগী অমসুং মালেমগী লেজিসলেচরশিং পুনশিন্নবা সি.প.এনা মাংজিল থারি। কম্মনৱেল্থ পর্লিয়ামেন্তরি এসোসিএসন(সি পি এ)ইন্দিয়া রিজনগী জোন-৩না চাং নাইনা মীফম পাংথোকপা অসি হরাওই। হৌখিবা চহি ২৫দা অৱাং-নোংপোক লমদমদা মীফম ১৯ পাংথোকখ্রে।
অৱাং-নোংপোক লমদমগী অখন্নবা কলচর, বাইওদাইভর্সিতি, লোন, লম্মিৎ-তুমিৎকী মতাংদা শ্রী সোনানা হায়খি অৱাং-নোংপোক লমদমগী মীয়াম্না খুদোংচাদবা কয়া মায়োক্নরি। অসিগুম্বা মীফম অসিনা লমদম অসিনা মায়োক্নরিবা খুদোংচাদবশিং অপুনবা ওইনা খন্নবগী খুদোংচাবা পীরে। হৌজিক দ্রগ লান্না শীজিন্নবা অমসুং সাইবর বুল্লিইং অসি অচৌবা ৱাথোকশিং ওইরে। মরুওইনা নহারোলশিংদা শাথিনা শোকহনবা হায়রিবা খুদোংচাদবশিং অসি থেংন্নবা পাম্বৈশিং পুথোক্নবা খন্নবা হায়বসি য়াম্না মরুওই।
মীফম অসি হৌদোকপগীদমক সিক্কিম লেজিসলেতিপ এশেমব্লিগী স্পিকর শ্রী অরুন কুমার উপ্রেতিনা লোক সভাগী স্পিকর শ্রী ওম বিরলা থাগৎখি। মহাক্না হায়খি মীয়াম অমসুং লেজিসলেচরশিংগা মরী লৈনবা হিরমশিংদা তম্নবা মীফম অসি মরুওইবা অমনি। মীফম অসিদগী ফংলবা ফলশিং অদুনা লেজিসলেচরশিং অমসুং মীয়ামগী মীহুৎশিংনা মখোয়গী থৌদাংশিং মপুংফানা পাংথোকপদা মঙাল অমা পীরগনি।
মহাক্না সিক্কিম লেজিসলেতিপ এশেমব্লিদা থুংলবদা শ্রী ওম বিরলনা গার্দ ওফ ওনর অমা য়েংখি।

Ministry of Development of North-East Region
LOK SABHA SPEAKER SHRI OM BIRLA INAUGURATES 19TH ANNUAL ZONE III CONFERENCE OF CPA INDIA REGION AT GANGTOK
LEGISLATURE MUST BE CENTER OF UNHINDERED DISCUSSION SANS DISRUPTION: LOK SABHA SPEAKER
LEGISLATURE IS FORUM TO SOLVE PEOPLE’S PROBLEMS: LOK SABHA SPEAKER
LAWS TO ENSURE SAFETY AND SECURITY OF CITIZENS FROM CYBERBULLYING MUST BE ENACTED: SHRI OM BIRLA LOK SABHA SPEAKER
ADOLESCENTS & YOUTH ARE GETTING AFFECTED BY CYBER BULLYING: LOK SABHA SPEAKER
COLLECTIVE EFFORTS NEEDED TO SOLVE DRUG PROBLEM: LOK SABHA SPEAKER
EFFORTS OF LEGISLATURES MUST BE CONVEYED TO PUBLIC THROUGH USE OF TECHNOLOGY: LOK SABHA SPEAKER
PARLIAMENT OF INDIA HAS MOVED TOWARDS DIGITIZATION TO PREPARE FOR THE FUTURE: RAJYA SABHA DEPUTY CHAIRMAN
TODAY, NORTH EAST REGION HAS CHANGED FROM BEING A POLITICAL PLATFORM TO A DEVELOPMENTAL PLATFORM: SHRI PREM SINGH TAMANG
24 FEB 2023 2:51PM by PIB Delhi
Lok Sabha Speaker, Shri Om Birla inaugurated the 19th Annual Zone III Conference of Commonwealth Parliamentary Association (CPA) India Region in Gangtok, Sikkim yesterday.
Chief Minister of Sikkim, Shri Prem Singh Tamang, Deputy Chairman, Rajya Sabha, Shri Harivansh, Speaker of Arunachal Pradesh Legislative Assembly and Chairman of CPA India Region, Zone – III, Shri Pasang D. Sona, Speaker of the Sikkim Legislative Assembly, Shri Arun Kumar Upreti, Presiding Officers of Legislative Bodies of India, Members of Parliament; Members of the Sikkim Legislature and other dignitaries attended the event.
Emphasizing on discussion and dialogue and discussion, Lok Sabha Speaker Shri Birla observed that it is the biggest strength of democracy. He added that the Legislature, as a forum to solve people’s problems, must be a center of unhindered debate sans disruption which will increase peoples’ faith in democratic institutions, thereby strengthening our democracy.
Speaking on the varied subjects of the Conference, Shri Birla said that “Cyber Bullying” is extremenly relevant in today's context, as a lot of people, especially teenagers and youth are getting affected by it. Shri Birla added that it is our endeavor to enact laws which aim to provide security and safety to all citizens. Information technology should be used to improve efficiency in governance and improving lives of people but at the same time safeguards should be taken to protect institutions and people from its demerits, added Shri Birla. He hoped that the conclusions that emerge from the Conference would lead improved solutions.
Speaking on 'Drug abuse and its solutions', Lok Sabha Speaker said that drug abuse is affecting the young generation. This problem is not only present in the North East region, but in the entire country. Referring to the detailed discussions held on this matter in the Parliament on 20 and 21 December 2022, Shri Birla said that after a detailed and in-depth discussion on this topic, it emerged that Members must conduct a comprehensive public awareness campaign across the country to educate the youth. He urged all to work with a collective spirit to end the growing problem of drug abuse in the nation and work towards a drug free India. He expressed hope that public representatives would create awareness among the people in this direction and will work to provide right direction to the youth.
Speaking on the subject of making Parliament and Legislatures more accessible to the public/citizens, Shri Birla said that the manner in which active participation between Legislatures and the public has increased through the use of IT is remarkable, but we have to play a more active role. Referring to Digital Parliament, Shri Birla said that the work of the legislature is being taken to the public with the help of technology; social media has also emerged as an important tool for interaction. He called for greater participation of people in law making process so that laws can be made as per the hopes and aspirations of people.
Speaking on the economic potential of the North Eastern states, Shri Birla said that there are huge possibilities in the field of tourism, renewable energy, organic farming and handicrafts. He suggested that a strategy should be conceptualized in order to link the skills of the people of the North Eastern region with the national and global market to make sure that the whole region prospers. He also said that we must take a pledge that we will build the prosperous, developed and self-reliant India dreamed by the makers of our constitution.
Lok Sabha Speaker further said that Zone III of the CPA India region is a very important platform. This Zone regularly holds discussions and dialogues among the legislators of the North Eastern region on many subjects and issues, and through this process, a common solution emerges on many subjects. He emphasized that with the joint efforts of the legislatures of the North Eastern Region and people's representatives, there has been a huge change in the economic and social life of the region.
Noting that the world had started adopting the digital technology during the COVID pandemic, Shri Harivansh, Deputy Chairman, Rajya Sabha pointed out that the Indian Parliament has also moved towards digitization to prepare for the future. He said that new IT reforms are being undertaken to enhance public interface with the legislative bodies. The Digital Parliament App and the National e-Vidhan Application are revolutionary steps in this direction. He expressed hope that during the discussion on the agenda item 'Making Parliament and Legislatures more accessible to the public/citizens', the participants would highlight the efforts being made towards effective interaction of the masses with a transparent legislature. Talking about the second theme of the conference, 'Cyber-bullying', he said that our mission of adopting new digital technologies to become a digitally empowered nation also has a negative aspect like cyber bullying. Citing global data showing India as a leading region in cases of cyberbullying, he expressed hope that the conference would find a solution to this emerging concern. On the third item on the agenda i.e. 'Drug abuse and future plans to tackle this problem', he said that the entire country is facing the menace of drug abuse. Pointing out that India is the youngest nation in the world, he urged all stakeholders to root out this problem to prepare the youth for New India.
The Chief Minister of Sikkim, Shri Prem Singh Tamang welcomed all the dignitaries present on the occasion. In his welcome address, Shri Tamang said that the entire North East region has witnessed remarkable and far-reaching changes under the leadership of Prime Minister, Shri Narendra Modi. He further said that in today's time, the North East region has changed from being a Political Platform to a Developmental Platform. Mentioning the many development works done in the region, Shri Tamang said that the state and the region can see unprecedented progress due to infrastructure development like Multi-Modal Connectivity. He further said that similarly there is progress and development in all other dimensions as well. Appreciating the Act East policy of the Government of India, Shri Tamang said that such policies have proved to be a boon for the region. Mentioning the name of “Ashta Lakshmi” given to the North East region by the Prime Minister Shri Narendra Modi, Shri Tamang said that this initiative has increased the morale of the people of the region and the prestige and respect of the region.
Delivering keynote address, Speaker of Arunachal Pradesh Legislative Assembly and Chairman of the CPA Zone III, Shri Pasang D. Sona said that the Commonwealth Parliamentary Association has been at the forefront of bringing together legislators from around the nation and the world in order to discuss pertinent matters affecting the people. Shri Sona expressed happiness that the Zone III of the CPA India region has been regularly organizing Conferences. He recalled that the North East region has organized 19 Conferences in the last twenty five years on varied topics. Mentioning the unique culture, biodiversity, language, topography etc. of the North Eastern region, Shri Sona said that the people of the North East shared many challenges and issues; and that such Conferences allow for collective discussions to take place on the problems and challenges facing the region. Shri Sona noted that problems like Drug Abuse and Cyber Bullying have emerged as major issues of the current era. He added that it is very important to discuss and come up with appropriate solutions to these problems, as they disproportionately affect the youth, who are the future of the nation.
Delivering welcome address, Speaker of Sikkim Legislative Assembly, Shri Arun Kumar Upreti thanked Lok Sabha Speaker Shri Om Birla for inaugurating the Conference. The Conference will be a perfect blend of learning and networking on the topics relevant for the legislatures and the people, he observed. Shri Upreti expressed hope that the outcome of the Conference will enlighten the legislatures and the people’s representatives to discharge the responsibilities in a more effective manner.
Earlier, on his arrival, Shri Birla inspected Guard of Honour in the premise of Sikkim Legislative Assembly.