প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না ‘এগ্রিকলচর অমসুং কোওপরেতিবশিং’ হায়বা হীরমদা পাঙথোকপা বজেৎ মতুংগী ৱেবিনারদা ৱা ঙাংবদা থমখিবা ৱারোল
24 FEB 2023 12:20PM by PIB Imphal
ময়ামবু বজেৎকা মরী লৈনবা মরু ওইবা ৱেবিনার অসিদা তরাম্না ওকচরি। হৌখিবা চহি ৮-৯গুম্না হন্দকসু বজেৎ অসিনা লৌউ-শিংউদা চাউনা মীৎয়েং চংলি। হৌখিবা চহি খরা অসিদা করিগুম্বা অদোম্না বজেৎ পুথোকখিবগী মথংগী নুমিৎতা পাউচেদা য়েংলুবা তারবদি বজেৎ খুদিংমক ‘গাও, গরীব ওর কিসান ৱালা বজেৎ’ হায়বা শোইদনা থেংনগনি। ২০১৪দা লুপা করোর লিশিং ২৫দগী তানা লৈরম্বা এগ্রিকলচরেল বজেৎ অসি ঙসিদি লুপা করোর লাখ ১ লিশিং ২৫দগী হেন্না হেনগৎহনখি।
মরুপশিং,
ভারতকী এগ্রিকলচরেল সেক্তর অসি নীংতম্বা মতুং ফাওবা মতম শাংনা অৱাৎপনা থন্দুনা লৈরমখি। অদুবু ঐখোয়গী লৌমীশিংনা ঐখোয়বু আত্মনির্ভর ওইহনবা খক্তা নত্তনা মখোয়না মরম ওইদুনা ঙসি ঐখোয়না এক্সপোর্ত তৌবা ঙম্লে। ঙসো ভারতনা লৌউ-শিংউগী পোত্থোক মখল কয়া এক্সপোর্ত তৌরি। ঐখোয়না লৌমীশিংদা দোমেস্তিক অমসুং ইন্তর্নেস্নেল মার্কেৎশিং এক্সেসিবল ওইহন্নবা খোঙথাংশিং লৌখৎখি। মরোমদোম লেপচবা নত্ত্রগা এক্সপোর্তকী মতাংদা লাকপা মতমদা ভারতকী পান্দম অসি চেং নত্ত্রগা গেহু খক্তদা লোইশিল্লোইদবনি। খুদম ওইনা, হৱাই ইম্পোর্ত তৌনবগীদমক ২০২১-২২দা লুপা করোর ১৭,০০০, ভেল্যু এদেদ ফুদ প্রদক্তশিংগীদমক লুপা করোর ২৫,০০০ অমসুং ২০২১-২২দা চানবা থাও ইম্পোর্ত তৌবদা লুপা করোর লাখ ১.৫ চাদিং তৌখি। এগ্রিকলচরেল ইম্পোর্তশিংগী অপুনবা শেনফম অসি লুপা করোর লাখ ২ ওইখি, য়াম্লবা শেনফম অসি মপান লৈবাকশিংদা চৎলি। শেনফম অসি ঐখোয়গী লৌমীশিংদা য়ৌরগনি করিগুম্বা লৌউ-শিংউগী পোত্থোক্তা জাতি অসিনা ‘আত্মনির্ভর’ ওইবা ঙম্লবদি। ঐখোয়না এম.এস.পি.দা হেনগৎহনখি, হৱাই পুথোকপা থৌগৎখি, ফুদ প্রোসেসিং পার্কশিংগী মশিং হেনগৎহনখি। মসিগা লোয়ননা চানবা থাওশিংদা মপুং ফানা মীপাল তাংদনবা মিসন মোদতা থবক তৌরি।
মরুপশিং,
এগ্রিকলচরেল সেক্তরগা মরী লৈনবা শীংনবশিং অসি কোকহন্দ্রিবা ফাওবা মপুং ফানা চাউখৎপগী পান্দম অসি ফংবা ঙম্লোই। ঙসি ভারত্তা সেক্তর কয়া খোঙজেল য়াংনা চাউখৎলি অমসুং ঐখোয়গী শক্তিনা থল্লবা নহারোলশিংনা মসিদা থৱায় য়াওনা শরুক য়ারি। অদুবু লৌউ-শিংউগী হীরমদদি মখোয়না শরুক য়াবা হন্থৈ অমরোমদা মখোয়না মসিগী মরু ওইবা অমসুং ওইথোকপা য়াবশিংগী মরমদা খঙই। প্রাইবেৎ ইন্নোভেসন অমসুং ইনভেস্তমেন্তনা সেক্তর অসিগী লাপথোক্না লৈ। অহোবা অসি মেনখৎনবা চহি অসিগী বজেৎতা কয়া অমা লাউথোকখি। খুদম ওইনা ঐখোয়না এগ্রিকলচরেল সেক্তরদা ওপন সোর্স বেজ প্লেৎফোর্মশিং প্রমোৎ তৌরি। ঐখোয়না দিজিতেল পব্লিক ইনফ্রাস্ত্রকচর অসি ওপন সোর্স প্লেৎফোর্ম ওইনা মাংদা পুখৎখি। মসি ঙসি দিজিতেল ত্রাঞ্জেক্সনশিং তৌরিবা য়ু.পি.আই.গী ওপন প্লেৎফোর্মগা চপ মান্নৈ। ঙসি দিজিতেল ত্রাঞ্জেক্সনশিংদা অওনবা লাক্লি, চপ মান্নবা মওংদা এগ্রি-তেক দোমেনশিংদা ইনভেস্তমেন্ত অমসুং ইন্নোভেসনগী ওইথোকপা য়াবা চাউনা লৈ। লোজিস্তিক্স ফগৎহনবা, অচৌবা মার্কেৎশিং এক্সেসিবল ওইহনবা, তেক্নোলোজীগী খুত্থাংদা দ্রিপ ইরিগেসন থৌগৎপা, মেদিকেল লেবশিংগা লোয়ননা সোইল তেস্তিং লেবশিং ইন্সতোল তৌবা অসিগুম্বা খুদোংচাবশিং লৈ। নহারোলশিংদা মতম চানা অফবা পাউতাক পীনবা মাইকৈদা নহারোলদা থবক তৌনবা অমরোমদা সরকার অমদি লৌমীশিংগী মরক্তা মখোয়গী ইন্নোভেসনশিংগী ইনফোর্মেসনগী ব্রিজ শেম্নবা অমসুং পোলিসী মেকিংদা মতেং পাংবসু য়াই। মখোয়না করম্বা মহৈ-মরোংনা শেন্দোং হেন্না লাকহনগনি, ক্রোপ এপ্রোক্সিমেসনগীদমক দ্রোনশিং শীজিন্নবা লোয়ননা অইং-অশাদা অহোংবশিং লাকপগী মতাংদা রিএল-তাইম ইনফোর্মেসন পীবগী মতাংদা মতেং পাংবা য়াই। অসুম্না থৱায় য়াওনা শরুক য়াবনা মখোয়না লৌমীশিংদা মতেং পাংগনি লোয়ননা মাংদা চংশিন্নবা খুদোংচাবসু ফংগনি।
মরুপশিং,
হন্দক্কী বজেৎতা মরু ওইবা ৱাফম অমগা লাউথোকখি। এগ্রি-তেক স্তার্ত-অপশিংগীদমক ফন্দশিংগী এসেলরেতর হৌদোকখি। অদুনা ঐখোয়না দিজিতেল ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎপা খক্তা নত্তনা নখোয়গীদমক ফন্দিং এভেন্যুশিং শেম্লি। নহারোল অমসুং নহা ওইরিবা ওন্তপ্রিনোরশিংদা মখোয়গী পান্দমশিং ফংনবা মাংদা চংশিন্নবা তাই। ভারত অসি চহি ৯গী মমাংদা এগ্রি-স্তার্তঅপ অমত্তা লৈরমদবা অদুগা চাংদম্নবদা ঙসি ৩০০০ হেন্না লৈরে। ঐখোয়না হৌজিকসু হেন্না খোঙজেল য়াংনা চংশিনবা তাই।
মরুপশিং,
ময়াম্না খঙনরে মদুদি ভারতকী থৌশিলদগী চহি অসি ইন্তর্নেস্নেল ইয়র ওফ মিল্লেৎস হায়না লাউথোকখি। মাগী ইন্তর্নেস্নেল আইদেন্তিতী অসিনা ভারতকী লৌমীশিংগীদমক গ্লোবেল মার্কেৎ অমগী গেৎৱে অমা হাংলি। লৈবাক অসিনা কোর্স গ্রেনশিংবু হৌজিক শ্রী অন্ন হায়না বজেৎ অসিদা শকখঙখ্রে। শ্রী অন্ন অসি ঐখোয়গী অপীকপা লৌমীশিংদা কান্নবা পীনবা লোয়ননা সেক্তর অসিগী স্তার্তঅপকী গ্রোথ লৈহনবা হেনগৎহন্নবা প্রমোৎ তৌরি মসিনা লৌমীশিংনা গ্লোবেল মার্কেৎশিং লায়না এক্সেস তৌবা ফংলগনি।
মরুপশিং,
ভারতকী কোওপরেতিব সেক্তরদা অনৌবা রিভোল্যুসন অমা লাক্লি। মসি হৌজিক ফাওবদা মসি রাজ্য খরা অমসুং লৈবাক অসিগী রিজন খরা খক্তগী ওইরমখি অদুবু হৌজিক্তি মসি লৈবাক শিনবা থুংবদা পাকথোক চাউথোকহল্লি। চহি অসিগী বজেৎতা কোওপরেতিব সেক্তরদা তেক্সকা মরী লৈনবা পোৎলুমশিং কোকপীখি মসিনা মেন্যুফেকচরিংদা থবক তৌরিবা অনৌবা কোওপরেতিব সোসাইতীশিংদা কান্নবা পীরগনি। মহাক্না মখা তারদুনা হায় তি.দি.এস. অসি কোওপরেতিব সোসাইতীশিংনা লুপা করোর ৩ ফাওবগী শেল লৌথৌকপদা লৌররোই। অতোপ্পা কম্পনীশিংগা চাংদম্নবদা মতম চুপ্পদা কোওপরেতিব সেক্তর অসি হন্থহনা য়েংবী হায়বগী ৱাখল্লোন অমা পোক্নরমখি। অদুবু চহি অসিগী বজেৎনা মসিগী ৱাখল্লোন অসি কোকহনখি। ২০১৬-১৭কী মমাংদা সুগর কোওপরেতিবনা তৌখিবা পেমেন্তদা তেক্স এক্সেম্পসন পীখিবগী মরু ওইবা ৱারেপকী মতাংদা ফোঙদোকখি অমসুং হায় মদুদি মসিনা সুগর কোওপরেতিবতা লুপা করোর ১০,০০০গী কান্নবা পীরগনি।
মরুপশিং,
কোওপরেতিবশিং লৈরমদবা দাইরী অমসুং ফিশরীজগুম্বা সেক্তরশিংনা ঙসিদি লৌমীশিংদা চাউনা কান্নবা পীরগনি। ফিশরীজতা ঐখোয়গী লৌমীশিংগীদমক লৈরিবা অচৌবা খুদোংচাবশিং লৈ। লৈবাক অসিদা ঙা পুথোকপগী চাং অসি হৌখিবা চহি ৮-৯দা মেত্রিক তন লাখ ৭০দা হেনগৎলকখি। ২০১৪গী মমাংদা মসি হেনগৎনবা হোৎনবদা চহি ৩০ চংলমখি। বজেৎ অসিদা লুপা করোর ৬০০০কী শেনফম ওইবা পি.এম. মতস্যা সম্পাদা য়োজনাগী মখাদা লাউথোকখিবা অনৌবা সব-কম্পোনেন্ত অসিনা ফিশরীজ ভেল্যু চেন লোয়ননা মার্কেৎতা শাহৌ অমা পীরগনি। মসিনা ঙামী অমদি অপীকপা ওন্তপ্রিনোরশিংগীদমক অনৌবা খুদোংচাবশিং পীরগনি।
মরুপশিং,
মহৌশাগী লৌউ-পথাপ য়োকখৎনবা অমসুং কেমিকেল-বেজ ফার্মিং হন্থহন্নবা মাইকৈদা সরকারনা থবক তৌরি। পি.এম. প্রনাম য়োজনা অমসুং গোবরধন য়োজনানা মাইকৈ অসিদা চাউনা মতেং পাংলগনি। ঐহাক্না থাজৈ ঐখোয়না তীম অমা ওইনা সবজেক্তশিং অসি মাংদা পুখৎকনি। ঐহাক্না ঙসিগী ৱেবিনার অসি মাইপাক্নবগীদমক য়াইফ-মঙ্গোল পীজরি। স্তেকহোল্দরশিংগা পুন্না বজেৎ অসিদগী করম্না চাউনা কান্নবা লৌদুনা মীওই কয়াদা য়ৌহনগনি হায়বা খন্নগনি হায়না ঐহাক্না থাজৈ। বজেৎ অসিদা য়াওখিবা প্রোবিজন অমসুং নখোয়গী শক্তি অমসুং নখোয়গী ফিরেপনা মগুন হাপকনি। ঐহাক্না থাজৈ নখোয়না এগ্রিকলচর সেক্তর, ফিশরীজ ইন্দস্ত্রীবু অৱাংবা থাক্তা শোইদনা পুখৎকনি। চহি অমগী মপুং ফাবা রোদমেপ অমা ৱেবিনার অসিনা মাইপাক্না শেমহনগনি হঅয়না ঐহাক্না থাজৈ। হন্না-হন্না থাগৎচরি।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at post-budget webinar on ‘Agriculture and Cooperatives’
24 FEB 2023 12:20PM by PIB Delhi
A warm welcome to all of you to this crucial budget-related webinar. Just like in the last 8-9 years, this time too agriculture has been given a lot of importance in the budget. For the last few years, if you have been looking at the newspapers the very next day of the budget, you would have realized that every budget has been called a 'Gaon, Garib aur Kisan wala budget' (A budget for the village, poor and farmers). In 2014, the agriculture budget was less than Rs 25 thousand crore, before our regime began. Today the agriculture budget of the country has increased to more than Rs 1 lakh 25 thousand crore.
Friends,
After independence, our agriculture sector remained under scarcity for a long time. We depended on the world for our food security. But our farmers not only made us self-reliant, but also made exports possible today. It's because of them that today India is exporting various types of agricultural products. We have made it easier for our farmers to access domestic and international markets. But we also have to keep in mind that whether it is self-reliance or exports, our aim should not be limited to rice and wheat only. For example, in 2021-22, Rs 17 thousand crore had to be spent on the import of pulses. Rs 25 thousand crore was spent on the import of value-added food products. Similarly, in 2021-22, Rs 1.5 lakh crore was spent on the import of edible oil. About Rs 2 lakh crore was spent on the import of these products, which means this money went out of the country. However, this money can reach our farmers, if we become self-reliant in these agricultural products as well. For the last few years, decisions have been taken in the budget to take these sectors forward. We increased MSP, promoted pulses production, and increased the number of food processing food parks. Besides, work is going on in mission mode to become completely self-reliant in terms of edible oil.
Friends,
Unless we address the challenges related to the agriculture sector, the goal of holistic development cannot be achieved. Today, many sectors of India are progressing rapidly and our zealous youth are actively participating in it but their participation in agriculture is less even though they are well aware of its importance and possibilities to move forward in it. Private innovation and investment are still away from this sector. To fill this void, several announcements have been made in this year's budget. For example, the promotion of open source-based platforms in the agriculture sector. We have put forward digital public infrastructure as an open-source platform. This is exactly the same as the open platform of UPI, through which digital transactions are taking place today. Today, just as revolution is taking place in digital transactions, similarly immense possibilities of investment and innovation are being created in the Agri-tech domain. There is a possibility to improve logistics; there is an opportunity to facilitate reaching the bigger markets; there is an opportunity to promote drip irrigation through technology, as well as to reach the right person on time with the right advice. Our youth can work in these areas on these possibilities. Private soil testing labs can be established in the same way as labs work in the medical sector. Our youngsters can become a bridge of information between the government and the farmer with their innovation. They can tell which crops can give more profit. They can use drones for crop estimation. They can help in policy making. You can also provide real time information about the changes in the weather at any place. That is, there is a lot for our youth to do in this sector. By actively participating in this sector, they can help the farmers and will get an opportunity to move forward.
Friends,
Another important announcement has been made in this year's budget. Accelerator fund will be set up for Agri-tech startups. So, we are not just building digital infrastructure, but also creating funding avenues for you. So now it is for our young entrepreneurs to move forward with enthusiasm and achieve their goals. We also have to keep in mind that 9 years ago Agri startups were negligible in the country, but today there are more than 3000 Agri-startups. But we still need to move forward at a faster pace.
Friends,
You all are aware that on the initiative of India, this year has been declared as the International Year of Millets. Millets getting internationally recognized means that a global market is getting ready for our small farmers. The country has now given the identity of 'Shri Anna' to coarse grains in this budget itself. The way ‘Shri Anna’ is being promoted today will benefit our small farmers immensely. The possibility of growth of such startups has also increased in this area, which will make it easier for the farmers to access the global market.
Friends,
A new revolution is taking place in the cooperative sector of India. Till now it has been limited to some states and some regions of the country. But now it is being expanded to the whole country. Tax benefits have been given to the cooperative sector in this budget. New cooperative societies engaged in manufacturing will get the benefit of a lower tax rate. TDS will not be levied on cash withdrawals up to Rs 3 crore by co-operative societies. Earlier the cooperative sector had this feeling that they were being discriminated against in comparison to other companies. This injustice has also been done away with in this budget. Under an important decision, tax exemption has been given on the payments made by the sugar cooperatives before 2016-17. This will benefit the sugar cooperatives to the tune of Rs 10,000 crore.
Friends,
In areas where cooperatives do not already exist, cooperatives related to dairy and fisheries will greatly benefit small farmers. In particular, there are huge opportunities for those engaged in fisheries. Fish production in the country has increased by about 70 lakh metric tonnes in the last 8-9 years. Before 2014, it took almost thirty years to increase production by that much. In this year's budget, a new sub-component worth Rs 6000 crores has been announced under the PM Matsya Sampada Yojana. This will give a boost to the fisheries value chain as well as the market. This will create new opportunities for fishermen and small entrepreneurs.
Friends,
We are also working fast towards promoting organic farming and reducing chemical-based farming. PM-PRANAM Yojana and Gobardhan Yojana will be of great help in this direction. I hope we all as a team will take forward these matters. I once again wish you all the best for today's webinar. I am sure that together all stakeholders like you will find ways to ensure how to take the maximum benefit of this budget to the maximum number of people as soon as possible by combining your strength with the provisions of this budget and your resolutions. I am sure that you will definitely take the agriculture sector and the fisheries industry to the desired heights. Contemplate, contribute original ideas, prepare a roadmap, and I am sure that this webinar will be successful in preparing a complete roadmap for one year. Best wishes, and my heartiest thanks!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.