মন্ত্রীমন্দল
কেবিনেৎনা শেন্থং ওইনা লুপা করোর ৪৮০০ খাকপগা লোইননা শেনবা চহি ২০২২-২৩দগী ২০২৫-২৬ ফাওবগী কেন্দ্রনা স্পোন্সর তৌবা স্কিম - "ভাইব্রেন্ত ভিল্লেজেস প্রোগ্রাম" অয়াবা পীখ্রে
15 FEB 2023 3:51PM by PIB Imphal
ইকাইখুম্নজরিবা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ময়াই তাংবল লৌদুনা ফমখিবা কেন্দ্রগী কেবিনেৎনা শেন্থং ওইনা লুপা করোর ৪৮০০ খাকপগা লোইননা শেনবা চহি ২০২২-২৩দগী ২০২৫-২৬ ফাওবগী কেন্দ্রনা স্পোন্সর তৌবা স্কিম - "ভাইব্রেন্ত ভিল্লেজেস প্রোগ্রাম" (ভি.ভি.পি.) অয়াবা পীখ্রে।
অৱাং থংবা ঙমখৈদা লৈবা খুঙ্গংশিংগী ব্লোকশিংদা মপুং ওইনা চাউখৎনবা হোৎনবনা শকখঙলবা ঙমখৈ খুঙ্গংশিংদা লৈরিবা মীয়ামগী পুন্সিগী মগুন ফগৎহনলি। মসিনা মীয়াম্বু মখোয়গী পোক্নফম ওইরিবা ঙমখৈগী লমদমশিংদা লৈহন্নবগী পুক্নিং থৌগৎলি অমসুং হায়রিবা খুঙ্গংশিং অসিদগী অতোপ্পা মফমশিংদা য়ুমহোংবগী থবক হন্দোকহন্দুনা ঙমখৈগী সেক্যুরিতী ফগৎহল্লি।
স্কিম অসিনা তঙাইফদবা ইনফ্রাস্ত্রকচরশিং শেমগৎনবগী শেন্থং পীগনি অমসুং লৈবাক অসিগী অৱাং থংবা ঙমখৈ রাজ্য ৪ অমসুং য়ু.তি. ১গী জিলা ১৯ অমসুং বোরদর ব্লোক ৪৬তা হিংনবগী লম্বী শেম্বা ঙমদুনা মপুং ওইবা চাউখৎপা পুরকপদা মতেং ওইগনি অমসুং ঙমখৈ মফমশিংদা লৈরিবা মী মশীং কায়দনা থম্বা ঙমগনি। অহানবা তাংকক্কী ওইনা খুঙ্গং ৬৬৩বু থৌরাং অসিগী মখাদা লৌখৎকনি।
স্কিম অসিনা অৱাং থংবা ঙমখৈ মফমশিংদা লৈরিবা মফম অদুগী মহৌশাগী মীওইশিং অমসুং ঙমখৈগী খুঙ্গংশিংগী রিসোর্সশিংদা য়ুম্ফম ওইদুনা শেন্মিৎলোন পুরকপা থবকশিং খঙদোক্কনি অমসুং শেমগৎকনি অমসুং স্কিল হেনগৎহনবা অমসুং ওন্ত্রপ্রিনরশিপকী থোংদা সোসিএল ওন্ত্রপ্রিনরশিপ, নহা অমসুং নুপীশিংবু শক্তি পীদুনা অমসুং লোকেল কলচরেল, মহৌশাগী লৌশিংনা লমকোইবশিং চিংশিন্দুনা অমসুং কম্ম্যুনিতী বেজ ওর্গানাইজেসন, কোওপরেতিবস, এস.ঐচ.জি., এন.জি.ও. অসিনচিংবশিংগী খুত্থাংদা ইকো-এগ্রিবিজিনেস পুরক্তুনা "হব অমসুং স্পোক মোদেল"দা লৈরিবা চাউখৎপগী ময়োল শেমগৎকনি।
ভাইব্রেন্ত ভিলেজ এক্সন প্লানশিং অসি গ্রাম পঞ্চায়ৎশিংগী মতেংগা লোইননা জিলা অদুগী এদ্মিনিস্ত্রেসন্না শেমগৎকনি। কেন্দ্র অমসুং রাজ্যগী স্কিমশিং ১০০%দা মথৌ নিংথিনা তৌহনগনি।
মরুওইনা পান্দম থম্লিবা মহৈশিংদি, কুম খুদিংমক্তা ফাওনবা য়াবা লম্বী, থক্নবা ঈশিং, মৈ ২৪x৭ ফংহনবা, - সোলার অমসুং নুংশিৎকী এনর্জীবুনা হেন্না মীৎয়েং চঙগনি, মোবাইল অমসুং ইন্তর্নেত কন্নেক্তিবিতীনি। লমকোইবশিংগী ময়োল, মলতি পর্পজ সেন্তর অমসুং হকশেল অমসুং ৱেলনেস সেন্তরশিং।
মসিদা বোর্দর এরিয়া দিবেলপমেন্ত প্রোগ্রামগা ননশিন্নবগী মতাং লৈরোই।
লুপা করোর ৪৮০০গী শেন্থং অসিগী মনুংদগী লুপা করোর ২৫০০তি লম্বীদা শীজিন্নগনি।

Cabinet
Cabinet approves Centrally Sponsored Scheme- “Vibrant Villages Programme” for the Financial Years 2022-23 to 2025-26 with financial allocation of Rs. 4800 Crore
15 FEB 2023 3:51PM by PIB Delhi
The Union Cabinet, chaired by the Hon’ble Prime Minister Shri Narendra Modi, has approved Centrally Sponsored Scheme- “Vibrant Villages Programme” (VVP) for the Financial Years 2022-23 to 2025-26 with financial allocation of Rs. 4800 Crore.
Comprehensive development of villages of blocks on northern border thus improving the quality of life of people living in identified border villages. This will help in encouraging people to stay in their native locations in border areas and reversing the outmigration from these villages adding to improved security of the border.
The scheme will provide funds for development of essential infrastructure and creation of livelihood opportunities in 19 Districts and 46 Border blocks 4 states and 1 UT along the northern land border of the country which will help in achieving inclusive growth and retaining the populatiion in the border areas. In the first phase 663 Villages will be taken up in the programme.
The scheme aids to identify and develop the economic drivers based on local natural human and other resources of the border villages on northern border and development of growth centres on “Hub and Spoke Model” through promotion of social entrepreneurship, empowerment of youth and women through skill development and entrepreneurship, leveraging the tourism potential through promotioon of local cultural, traditional knowledge and heritage and development of sustainable eco-agribusinesses on the concept of “One village-One product” through community based organisations, Cooperatives, SHGs, NGOs etc.
Vibrant Village Action Plans will be created by the district adminstration with the help of Gram Panchayats. 100 % saturation of Central and state schemes will be ensured.
Key outcomes that have been attempted are, connectivity with all weather road, drinking water, 24x7 electricty – Solar and wind energy to be given focuseed attention, mobile and internet connectivity. Tourist centers, multi-purpose centers and health and wellness Centers.
There will not be overlap with Border Area Development Programme. Out of financial allocation of Rs. 4800 Crore 2500 crore rupees will be used for roads.