প্ৰতিৰক্ষা মন্ত্ৰালয়
প্ৰতিৰক্ষাত ‘আত্মনিৰ্ভৰতা’: ৬ ফেব্ৰুৱাৰীত কৰ্ণাটকৰ টুমাকুৰুত থকা হলৰ হেলিকপ্টাৰ কাৰখানাটো দেশৰ বাবে উচৰ্গা কৰিব প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে
04 FEB 2023 12:57PM by PIB Guwahati
প্ৰতিৰক্ষাৰ ক্ষেত্ৰত ‘আত্মনিৰ্ভৰতা’ৰ দিশত আন এক পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ২০২৩ চনৰ ০৬ ফেব্ৰুৱাৰীত কৰ্ণাটকৰ টুমাকুৰুত হিন্দুস্তান এৰ’নটিক্স লিমিটেডৰ (হল) এটা হেলিকপ্টাৰ কাৰখানা দেশৰ বাবে উচৰ্গা কৰিব৷ এই উপলক্ষে অনুষ্ঠানত কেন্দ্ৰীয় প্ৰতিৰক্ষা মন্ত্ৰী শ্ৰী ৰাজনাথ সিং উপস্থিত থাকিব।
৬১৫ একৰ ভূমি বিস্তৃত গ্ৰীণফিল্ড হেলিকপ্টাৰ নিৰ্মাণ কাৰখানাটো দেশৰ সকলো হেলিকপ্টাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ একক সমাধান কেন্দ্ৰ হিচাপে পৰিগণিত হোৱাৰ দৃষ্টিভংগীৰে পৰিকল্পনা কৰা হৈছে। ই ভাৰতৰ সৰ্ববৃহৎ হেলিকপ্টাৰ নিৰ্মাণ কেন্দ্ৰ আৰু প্ৰথম অৱস্থাত লাইট ইউটিলিটি হেলিকপ্টাৰ (এলইউএইচ) নিৰ্মাণ কৰিব।
এলইউএইচ হৈছে থলুৱাভাৱে ডিজাইন কৰা আৰু বিকশিত ৩ টন ক্লাছৰ, একক ইঞ্জিনৰ বহুমুখী ইউটিলিটি হেলিকপ্টাৰ যাৰ উচ্চ কাৰ্য্যক্ষমতাৰ অনন্য বৈশিষ্ট্য আছে। প্ৰথম অৱস্থাত এই কাৰখানাটোৱে বছৰি প্ৰায় ৩০খন হেলিকপ্টাৰ উৎপাদন কৰিব আৰু পৰ্যায়ক্ৰমে বছৰি ৬০খনলৈ আৰু তাৰ পিছত ৯০খনলৈ বৃদ্ধি কৰিব পাৰিব। প্ৰথমখন এলইউএইচ বিমান পৰীক্ষা কৰা হৈছে আৰু উদ্বোধনৰ বাবে সাজু হৈছে।
এই কাৰখানাটো বৃদ্ধি কৰি অন্যান্য হেলিকপ্টাৰ যেনে লাইট কম্বেট হেলিকপ্টাৰ (এলচিএইচ) আৰু ইণ্ডিয়ান মাল্টিৰোল হেলিকপ্টাৰ (আইএমআৰএইচ) উৎপাদন কৰা হ’ব। ইয়াৰ উপৰিও ভৱিষ্যতে এলচিএইচ, এলইউএইচ, চিভিল এডভান্সড লাইট হেলিকপ্টাৰ (এএলএইচ) আৰু আইএমআৰএইচৰ সংৰক্ষণ, মেৰামতি আৰু অভাৰহ’লৰ বাবেও ব্যৱহাৰ কৰা হ’ব। এই কাৰখানাৰ পৰাই চিভিল এলইউএইচৰ সম্ভাৱ্য ৰপ্তানিৰ ব্যৱস্থাও কৰা হ’ব।
হলে ৩-১৫ টনৰ ভিতৰত ১০০০ৰো অধিক হেলিকপ্টাৰ নিৰ্মাণৰ পৰিকল্পনা কৰিছে, যাৰ ফলত ২০ বছৰৰ ভিতৰত মুঠ ব্যৱসায় চাৰি লাখ কোটি টকাৰো অধিক হ’ব। প্ৰত্যক্ষ আৰু পৰোক্ষভাৱে নিয়োগ সৃষ্টি কৰাৰ উপৰিও টুমাকুৰু সুবিধাই বৃহৎ পৰিসৰৰ সম্প্ৰদায়কেন্দ্ৰিক কাৰ্যসূচীৰে ইয়াৰ চিএছআৰ কাৰ্য্যকলাপৰ জৰিয়তে চৌপাশৰ অঞ্চলসমূহৰ উন্নয়ন ত্বৰান্বিত কৰিব, যাৰ ওপৰত কোম্পানীয়ে যথেষ্ট পৰিমাণৰ ধন ব্যয় কৰিব। এই সকলোবোৰৰ ফলত অঞ্চলটোৰ জনসাধাৰণৰ জীৱন উন্নত হ’ব৷
বাংগালুৰুৰ বৰ্তমানৰ হলৰ অত্যাধুনিক সুবিধাসম্পন্ন কাৰখানাটোৰ সান্নিধ্যই অঞ্চলটোৰ মহাকাশ উৎপাদন পৰিস্থিতিতন্ত্ৰক উন্নীত কৰিব আৰু বিদ্যালয়, মহাবিদ্যালয় আৰু আৱাসিক অঞ্চলৰ দৰে দক্ষতা আৰু আন্তঃগাঁথনি উন্নয়নত সহায় কৰিব। চিকিৎসা আৰু স্বাস্থ্যসেৱাও ওচৰৰ বিভিন্ন পঞ্চায়তত বাস কৰা সমাজৰ ওচৰলৈ যাব।
হেলি-ৰাণৱে, ফ্লাইট হেংগাৰ, ফাইনেল এছেম্বলি হেংগাৰ, ষ্ট্ৰাকচাৰ এছেম্বলি হেংগাৰ, এয়াৰ ট্ৰেফিক কণ্ট্ৰল আৰু বিভিন্ন সহায়ক সেৱাৰ সুবিধা স্থাপনৰ লগে লগে কাৰখানাটো সম্পূৰ্ণৰূপে কাৰ্যক্ষম হৈ উঠিছে। এই কাৰখানাটোৰ কাৰ্য্যকলাপৰ বাবে অত্যাধুনিক ইণ্ডাষ্ট্ৰী ৪.০ মানক সঁজুলি আৰু কৌশলেৰে সজ্জিত কৰা হৈছে।
২০১৬ চনত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এই কাৰখানাৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰিছিল। এই কাৰখানাই ভাৰতক আমদানি অবিহনে হেলিকপ্টাৰৰ সমগ্ৰ প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণ কৰিবলৈ আৰু প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ‘আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰত’ৰ দৃষ্টিভংগীৰে হেলিকপ্টাৰ ডিজাইন, উন্নয়ন আৰু উৎপাদন কৰিবলৈ সক্ষম হ’ব।

Ministry of Defence
‘Aatmanirbharta’ in defence: Prime Minister Shri Narendra Modi to dedicate to the nation HAL’s Helicopter Factory at Tumakuru, Karnataka on 6th February
04 FEB 2023 12:57PM by PIB Delhi
In yet another step towards ‘Aatmanirbharta’ in defence, Prime Minister Shri Narendra Modi will dedicate to the nation a Helicopter Factory of Hindustan Aeronautics Limited (HAL) in Tumakuru, Karnataka on February 06, 2023. Raksha Mantri Shri Rajnath Singh and senior officials of Ministry of Defence will be present on the occasion.
The Greenfield Helicopter Factory, spread across 615 acres of land, is planned with a vision to become a one-stop solution for all helicopter requirements of the country. It is India’s largest helicopter manufacturing facility and will initially produce Light Utility Helicopters (LUHs).
The LUH is an indigenously designed and developed 3-ton class, single engine multipurpose utility helicopter with unique features of high maneuverability. Initially, this factory will produce around 30 helicopters per year and can be enhanced to 60 and then 90 per year in a phased manner. The first LUH has been flight tested and is ready for unveiling.
The factory will be augmented to produce other helicopters such as Light Combat Helicopters (LCHs) and Indian Multirole Helicopters (IMRHs). It will also be used for Maintenance, Repair and Overhaul of LCH, LUH, Civil Advanced Light Helicopter (ALH) and IMRH in the future. Potential exports of civil LUH will also be catered to from this factory.
The HAL plans to produce more than 1,000 helicopters in the range of 3-15 tonnes, with a total business of over Rs four lakh crores over a period of 20 years. Besides generating direct and indirect employment, the Tumakuru facility will boost the development of surrounding areas through its CSR activities with large-scale community centric programmes on which the company will spend substantial amounts. All this will result in improvement in the people’s lives in the region.
The proximity of the factory, with the existing HAL facilities in Bengaluru, will boost the aerospace manufacturing ecosystem in the region and support skill & infrastructure development such as schools, colleges and residential areas. Medical and health care would also reach the community residing in the various nearby Panchayats.
With the establishment of facilities like Heli-Runway, Flight Hangar, Final Assembly Hangar, Structure Assembly Hangar, Air Traffic Control and various supporting service facilities, the factory is fully operational. This factory is being equipped with state-of-the-art Industry 4.0 standard tools and techniques for its operations.
The foundation stone of the facility was laid by the Prime Minister in 2016. This factory will enable India to meet its entire requirement of helicopters without import and giving much needed fillip to the Prime Minister’s vision of ‘Aatmanirbhar Bharat’ in helicopter design, development, and manufacture.