Ministry of Commerce & Industry
Centre takes proactive steps to promote the GI tagged products in the global market
10 FEB 2023 6:13PM by PIB Delhi
The Government has taken several proactive steps to promote the GI tagged products in the global market, the Minister of State for Commerce and Industry, Shri Som Parkash said in reply to a parliamentary question today.
The Directorate General of foreign Trade (DGFT) is the agency of the Ministry of Commerce and Industry of the Government of India, responsible for execution of the import and export Policies of India with the main objective of promoting India's exports. DGFT plays a very important role in the development of trading relations with various other nations.
Further, the Government has established various Export Promotion Councils (EPCs) to cater to the specific requirements of different export products and thus, to help and assist Indian exporters by providing access to international markets, promoting Indian products through various activities and increasing the overall exports from India. The councils are formed as non-profit organizations under the Companies Act / Societies Registration Act. In addition to these councils, some export industries have Commodity Boards and Export Development Authorities which were set up through special Acts passed in the Parliament.
FIEO (Federation of Indian Export Organisations) is the apex trade promotion organisation in the country, which was set up by the Ministry of Commerce and Industry, and the private trade and industry segment. The organisation is responsible for representing and assisting Indian entrepreneurs and exporters in foreign markets. It acts as the crucial interface between Indian exporters, Central Government, State Governments, financial institutions, ports, railways, surface transport and other concerned stakeholders.
Among the products promoted through these export promotion organisations, there are some categories for which GI tag has been granted. List of these export promotion organisations including EPC, commodity boards, export development authorities is enclosed at Annexure-I.
Some of the initiatives taken by Government to promote the GI tag products in the global market are as under:
1. APEDA (Agricultural and Processed Food Products Export Development Authority) has taken initiative to promote products having registered geographical indications (GI) in India by organizing Virtual Buyer Seller Meets on Agricultural and Food products GI with UAE, USA and Qatar in association with the Indian Missions.
1. APEDA organized GI Mango Promotion Programme and Tasting Event in Belgium in association with Embassy of India, Brussels on 17th June, 2022. APEDA also facilitated GI Mango promotion Programme at Copenhagen Denmark in association with Embassy of India at Copenhagen.
2. APEDA facilitated export of GI Products to different destinations. Notable shipments of GI products in 2021 included export of Naga Mircha (King Chilli) from Nagaland to UK, Black Rice from Manipur to the United Kingdom, Assam Lemon to the United Kingdom and Italy, three GI varieties of Mango (Fazli, Khirsapati, and Laxmanbhog) from West Bengal and one GI variety of Mango (Zardalu) from Bihar to Bahrain and Qatar.
1. APEDA organized in-store promotional programmes in importing countries in association with foreign retailers to enhance exports.
1. DPIIT (Department for Promotion of Industry and Internal Trade) organized the “India Geographical Indications (GI) Fair 2022” from 26th - 28th August, 2022 through Export Promotion Council for Handicrafts (EPCH) at India Expo Centre & Mart, Greater Noida, to promote GI products in India and abroad.
1. DPIIT recently set up a pavillion for GI products in India International Trade Fair (IITF), Delhi from November 14th to 27th, 2022.
1. DPIIT organized various GI Promotion Programmes/Exhibitions/ Conferences/ Buyer Seller Meets/ Workshops with focus on GI Products to boost its sale in India as well abroad.
Annexure-I
List of some of the export promotion organisations in the country which includes products that have got GI tag, is as under:
1. Agricultural and Processed Food Products Export Development Authority
2. Apparel Export Promotion Council
3. Carpet Export Promotion Council
4. Cashew Export Promotion Council of India
5. Coffee Board
6. Coir Board
7. Council for Leather Exports
8. Export Promotion Council for Handicrafts
9. Gem and Jewellery Export Promotion Council
10. Handloom Export Promotion Council
11. Indian Silk Export Promotion Council
12. Jute Products Development & Export Promotion Council
13. Rubber Board
14. Shellac and Forest Products Export Promotion Council
15. Spices Board
16. The Cotton Textiles Export Promotion Council
17. Tea Board
18. Handicrafts Business Promotion

কমর্স অমসুং ইন্দস্ত্রী মন্ত্রালয়
মালেমগী কৈথেলশিংদা জি.আই তেগ তৌরবা পোৎথোকশিং য়োন্নবা কেন্দ্রনা অকনবা থবকশিং পায়খৎলে
10 FEB 2023 6:13PM by PIB Imphal
মালেমগী কৈথেলশিংদা জি.আই তেগ তৌরবা পোৎথোকশিং য়োন্নবা সরকারনা অকনবা থবকশিং পায়খৎলে ঙসি সংসদতা হংলকপা ৱাহং অমগী পাউখুমদা কম্মর্স অমসুং ইন্দস্ত্রিগী রাজ্য মন্ত্রী শ্রী সোম পারকাসনা ফোঙদোকখ্রে।
ভারতনা মপান্দা পোৎ-চৈ থাদোকপা হেনগৎহন্নবা পান্দমদা ভারতকী ইমপোর্ত অমসুং এক্সপোর্তকী থৌশিলশিং থবক ওইনা পাংথোক্নবগী থৌদাং অসি ভারত সরকারগী কম্মর্স অমসুং ইন্দস্ত্রি মিনিস্ত্রিগী এজেন্সি দাইরেক্তোরেত জেনেরেল ওফ ফোরেন ত্রেদনা ওইরি। তোঙান-তোঙানবা লৈবাকশিংগা লৈনবা ললোন-ইতিক্কী মরীশিং ফগৎহন্নবা মরুওইবা থৌদাং অমা দাইরেক্তোরেত জেনেরেল ওফ ফোরেন ত্রেদনা লৌরি।
তোঙান-তোঙানবা পোৎথোকশিং মপান্দা থাদোকপগী দরকার ওইবশিং ফংহন্নবা অমসুং মালেমগী কৈথেলশিংদা য়োন্নবগী খুদোংচাবশিং ভারতকী এক্সপোর্ত্তরশিংদা পীনবা অমসুং ভারতকী পৌৎথোকশিং য়োকখৎনবা অমসুং ভারত্তগী মপান্দা থাদোকপা হেনগৎহন্নবা সরকারনা এক্সপোর্ত প্রোমোসন কাউন্সিলস লিংখৎলে। কাউন্সিলশিং অসি কম্পেনিস এক্ত/সোসাইতিস রেজিস্ত্রেসন এক্তগী মখাদা নন-প্রোফিদ ওর্গনাইজেসন ওইনা শেম্বনি। হায়রিবা কাউন্সিলশিং অসিগী মথক্তা, সংসদনা পাস তৌখ্রবা অখন্নবা এক্তশিংগী মখাদা এক্সপোর্ত ইন্দস্ত্রি খরনা কম্মোদিতি বোর্দশিং অমসুং এক্সপোর্ত দিবলপমেন্ত ওথোরিতিশিং শেম্লে।
ফেদেরেসন ওফ ইন্দিয়ান এক্সপোর্ত ওর্গনাইজেসন অসি কম্মর্স অমসুং ইন্দস্ত্রি মিনিস্ত্রি অমসুং লনাই ললোন-ইতিক অমসুং ইন্দস্ত্রিনা লিংখৎপা লৈবাক অসিদা ললোন-ইতিক্কী থবক চাউখৎহন্নবা খ্বাইদগী ৱাংবা লুপনি। ভারতকী ওন্ত্রেপ্রেনিউয়রশিং অমসুং এক্সপোর্ত্তরশিং মপানগী কৈথেলশিংদা মতেং পাংবগী থৌদাং লুপ অসিনা লৌরি। লুপ অসি ভারতকী এক্সপোর্ত্তরশিং, কেন্দ্র সরকার, রাজ্য সরকারশিং, ফাইনান্সিএল ইন্সতিতুৎশিং, হিথাংফমশিং, রেলৱেজ, কংফালগী চৎথোক-চৎশিন অমসুং অতোপ্পা মরী লৈনবশিংগী মরক্তা য়াম্না মরুওইবা লুপ অমা ওইনা থবক তৌরি।
হায়রিবা এক্সপোর্ত চাউখৎনবা লৈরিবা লুপশিংনা য়োকখৎলিবা পোৎথোক খরগী মনুংদা কাংলুপ খরদি জি.আই তেগ পীরে। হায়রিবা এক্সপোর্ত চাউখৎনবা লৈরিবা লুপশিং অদুগী মনুংদা ই.পি.সি, কম্মোদিতি বোর্দশিং, এক্সপোর্ত দিবলপমেন্ত ওথোরিতিশিং য়াওনা লুপশিংগী মমিং এন্নেক্সর-১দা য়াওরে।
মালেমগী কৈথেলশিংদা জি.আই তেগ ফংলবা পোৎথোকশিং য়োন্নবা সরকারনা পায়খৎলিবা থবক খর মখাদা লৈরে:
1. এগ্রিকলচরেল এন্দ প্রোসেস ফুদ প্রদক্সস এক্সপোর্ত দিবলপমেন্ত ওথোরিতি(এপেদা)না ভারতকী মিসনশিংগা খুৎশম্নদুনা য়ু.এ.ই, য়ু.এস.এ অমসুং ক্বাতরদা জি.আই ফংলবা লৌউ-শিংউগী পোৎথোকশিং অমসুং চানবা পোৎলমশিংগী ভর্চুএল বয়র সেল্লর মিতশিং পাংথোক্তুনা ভারতকী জি.আই রেজিস্তার তৌরবা পোৎথোকশিং য়োকখৎনবা থবক কয়া পায়খৎলে।
1. জুন ১৭,২০২২দা ব্রুসেলদা লৈবা ভারতকী এম্বেসিগা লোয়ন্না জি.আই ফংলবা হৈনৌ য়োন্নবা অমসুং মহাও তংহন্নবা থৌরম অমা এপেদানা শীন্দুনা ব্রুসেলদা পাংথোকখ্রে। কোপেনহাগেন্দা লৈবা ভারতকী এম্বেসিগা লোয়নন্না জি.আই তেগ ফংলবা হৈনৌ য়োকখৎনবা থৌরম অমা এপেদানা শীন্দুনা দেনমার্ককী কোপেনহাগেন্দা পাংথোকখ্রে।
2. জি.আই পোৎথোকশিং তোঙান-তোঙানবা লৈবাকশিংদা থাদোক্নবা এপেদানা থবক পায়খৎলে। ২০২১দা য়োনখিবা মমিং লৈরবা জি.আই ফংলবা পোৎথোকশিংগী মনুংদা নাগালেন্দগী য়ু.কেদা থাদোকখিবা নাগা মির্চা(উ মোরোক), মনিপুরদগী য়ু.কেদা য়োনখিবা চাকহাউ, য়ু.কে অমসুং ইতালিদা য়োনখিবা অসামগী চম্প্রা, বেহরেন অমসুং ক্বাতরদা য়োনখিবা নোংচুপ বেঙ্গলদগী জি.আই হৈনৌ মখল অহুম অমসুং বিহারগী জি.আই হৈনৌ মখল অমা য়াওরি।
1. মপান্দা থাদোকপা হেনগৎহন্নবা মপান লৈবাকশিংগী দুকানশিংগা খুৎশম্নদুনা পোৎথোকশিং লৈরিবা লৈবাকশিংগী দুকানশিংদা পোৎথোকশিং য়োকখৎনবা থৌরমশিং এপেদানা শীল্লে।
1. ভারত অমসুং মপান লৈবাকশিংদা জি.আই পোৎথোকশিং য়োকখৎনবা, এক্সপোর্ত প্রোমোসন কাউন্সিল ফোর হেন্দিক্রাফসকী খুৎথাংদা ইন্দিয়া এক্সপোত সেন্তর এন্দ মার্ত, গ্রেতর নোইদাদা, অগস্ত ২৬-২৮, ২০২২দা দি.পি.আই.আই.তিনা শীন্দুনা “ইন্দিয়া জিওগ্রাফিকেল ইন্দিকেসন্স(জি আই) ফিয়ার ২০২২” পাংথোকখ্রে।
1. নবেম্বর ১৪-নবেম্বর ২৭,২০২২ ফাওবা দিল্লিদা পাংথোকখিবা ইন্দিয়া ইন্তরনেসনেল ত্রেদ ফিয়ারদা জি.আই পোৎথোকশিংগী পেভিল্লিয়ন অমা দি.পি.আই.আই.তিনা লিংখৎখি।
1. ভারত মনুং অমসুং মপান লৈবাকশিংদা জি.আই পোৎথোকশিং য়োনবা হেনগৎহন্নবা দি.পি.আই.আই.তিনা শীন্দুনা জি.আই য়োকখৎনবা থৌরমশিং, একজিবিসনশিং, মীফমশিং, বয়র সেল্লর মিতশিং অমসুং ৱার্কশোপশিং পাংথোকখ্রে।
এন্নেক্সর-১
জি.আই ফংলবা পোৎথোকশিং য়াওনা লৈবাক অসিদা মপান্দা পোৎ-চৈ থাদোকপা হেনগৎহন্নবা লৈরিবা লুপ খরগী মমিং মখাদা লৈরে:
1. এগ্রিকলচরেল এন্দ প্রোসেস ফুদ প্রদক্সস এক্সপোর্ত দিবলপমেন্ত ওথোরিতি(এপেদা)
2. এপ্পারেল এক্সপোর্ত প্রোমোসন কাউন্সিল
3. কার্পেত এক্সপোর্ত প্রোমোসন কাউন্সিল
4. কাজু এক্সপোর্ত প্রোমোসন কাউন্সিল ওফ ইন্দিয়া
5. কোফি বোর্দ
6. কোইর বোর্দ
7. কাউন্সিল ফোর লেদর এক্সপোর্তস
8. এক্সপোর্ত প্রোমোসন কাউন্সিল ফোর হেন্দিক্রাফস
9. জেম এন্দ জ্বেল্লারি এক্সপোর্ত প্রোমোসন কাউন্সিল
10. হেন্দলুম এক্সপোর্ত প্রোমোসন কাউন্সিল
11. ইন্দিয়ান সিল্ক এক্সপোর্ত প্রোমোসন কাউন্সিল
12. জুত প্রদক্স দিবলপমেন্ত এন্দ এক্সপোর্ত প্রোমোসন কাউন্সিল
13. রব্বর বোর্দ
14. সেল্লাক এন্দ ফোরেস্ত প্রদক্স এক্সপোর্ত প্রোমোসন কাউন্সিল
15. স্পাইসেস বোর্দ
16. কত্তন তেক্সতাইল এক্সপোর্ত প্রোমোসন কাউন্সিল
17. তি বোর্দ
18. হেন্দিক্রাফ বিজিনেসন প্রোমোসন