যুৱ পৰিক্ৰমা আৰু ক্ৰীড়া মন্ত্ৰালয়
শ্বেতপত্ৰত ৱাই-২০ৰ থীম মুকলিৰ সৈতে গুৱাহাটী সামৰণি পৰিল ২০২৩ বৰ্ষৰ ৱাই-২০ প্ৰাৰম্ভিক বৈঠক
এই পাঁচটা বিষয়বস্তুৱে যুৱসমাজৰ বাবে জি-২০ৰ উন্নয়নমূলক কাৰ্যসূচীত অৱদান আৰু সহযোগিতা আগবঢ়োৱাৰ অসাধাৰণ সুযোগ প্ৰদান কৰে: অনুৰাগ সিং ঠাকুৰ
চলিত বৰ্ষৰ ৱাই-২০ ভাৰত সন্মিলনে যুৱকেন্দ্ৰিক প্ৰচেষ্টাৰ উদাহৰণ দাঙি ধৰিব: অনুৰাগ সিং ঠাকুৰ
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ নেতৃত্বত বিগত আঠ বছৰত উত্তৰ-পূব আৰু জম্মু-কাশ্মীৰত শান্তি প্ৰক্ৰিয়া আৰম্ভ হৈছেঃ অনুৰাগ সিং ঠাকুৰ
মুখ্য অনুষ্ঠানসমূহত ২১ গৰাকী বিদেশী প্ৰতিনিধি তথা ২০০ গৰাকী ভাৰতীয় প্ৰতিনিধিয়ে অংশগ্ৰহণ কৰে
08 FEB 2023 4:00PM by PIB Guwahati
ৱাই ২০ এংগেজমেণ্ট গ্ৰুপৰ তিনিদিনীয়া প্ৰাৰম্ভিক বৈঠকৰ আজি গুৱাহাটীত সামৰণি পৰে। ৱাই-২০ৰ পাঁচটা বিষয় সম্বলিত এখন শ্বেতপত্ৰ কেন্দ্ৰীয় যুৱ পৰিক্ৰমা আৰু ক্ৰীড়া মন্ত্ৰী অনুৰাগ সিং ঠাকুৰে মুকলি কৰে। অসম চৰকাৰৰ শিক্ষা মন্ত্ৰী ড০ ৰনোজ পেগুৱে শ্ৰী অনুৰাগ সিং ঠাকুৰৰ সন্মুখত পাঁচটা বিষয়ৰ ওপৰত গৱেষণা পত্ৰ উপস্থাপন কৰে (কৰ্ম ভৱিষ্যত: উদ্যোগ ৪.০, উদ্ভাৱন আৰু একবিংশ শতিকা; জলবায়ু পৰিৱৰ্তন আৰু দুৰ্যোগৰ বিপদাশংকা হ্ৰাস: জীৱনৰ উপায় হিচাপে বহনক্ষমতা প্ৰস্তুত কৰা; শান্তি স্থাপন আৰু মীমাংসা: যুদ্ধবিহীন যুগৰ সূচনা; অংশীদাৰী ভৱিষ্যত: গণতন্ত্ৰ আৰু শাসনত যুৱসমাজ; স্বাস্থ্য, কল্যাণ আৰু ক্ৰীড়া: যুৱসকলৰ বাবে কাৰ্যসূচী)
ভাৰতৰ অধ্যক্ষতাকালত ৱাই-২০ৰ পাঁচটা গুৰুত্বপূৰ্ণ বিষয় সন্দৰ্ভত উল্লেখ কৰি কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে বিশ্ব সম্প্ৰদায়ৰ বাবে এক অংশীদাৰী ভৱিষ্যতৰ বাবে এই বিষয়বোৰ গভীৰভাৱে আলোচনা কৰাৰ বাবে বাছনি কৰা হৈছে। এই পাঁচটা বিষয়ে যুৱপ্ৰজন্মৰ বাবে জি-২০ৰ উন্নয়নমূলক কাৰ্যসূচীৰ প্ৰস্তুত, অৱদান আৰু সহযোগিতা আগবঢ়োৱাৰ এক অসাধাৰণ সুযোগ প্ৰদান কৰে, তেওঁ এইদৰে কয়।
মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে লগতে কয় যে চলিত বৰ্ষৰ ৱাই-২০ ভাৰত সন্মিলনে যুৱকেন্দ্ৰিক প্ৰচেষ্টাৰ উদাহৰণ দাঙি ধৰিব আৰু যুৱসমাজ তথা সমগ্ৰ বিশ্বৰ যুৱপ্ৰজন্মৰ প্ৰগতিশীল নীতিগত পদক্ষেপসমূহ প্ৰদৰ্শন কৰিব।
গুৱাহাটীত অনুষ্ঠিত তিনিদিনীয়া অনুষ্ঠানটোত মন্তব্য প্ৰদান কৰি কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে এই তিনিদিনত মানৱজাতিয়ে সন্মুখীন হৈ অহা কেইটামান অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ বিষয়ৰ ওপৰত উদ্দীপনামূলক ধাৰণা আৰু উৎসাহী বাৰ্তা তথা আলোচনা কৰা দেখা গৈছে।
ভাষণ প্ৰসংগত কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ নেতৃত্বত বিগত আঠটা বছৰত উত্তৰ-পূব আৰু জম্মু-কাশ্মীৰত শান্তি প্ৰক্ৰিয়া আৰম্ভ হৈছে। তেওঁ কয় যে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলত বিদ্ৰোহৰ ঘটনা বহুলাংশে হ্ৰাস পাইছে। উত্তৰ-পূবৰ উন্নয়ন আৰু অঞ্চলটোত শান্তি প্ৰক্ৰিয়া বৰ্তাই ৰখাৰ বাবে কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে বিভিন্ন পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছে বুলি তেওঁ জানিবলৈ দিয়ে।
মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে ৰাজ্যজুৰি ৱাই-২০ সজাগতা অভিযান আয়োজন কৰা বাবে অসম চৰকাৰৰ প্ৰচেষ্টাক প্ৰশংসা কৰে। অসমৰ প্ৰতিখন উচ্চ শিক্ষা প্ৰতিষ্ঠানে ১০খন নিকটৱৰ্তী বিদ্যালয়ত জি-২০ গোট আৰু কাৰ্যকলাপৰ বিষয়ে বিদ্যালয়ৰ শিশুসকলক সংবেদনশীল কৰাৰ বাবে সজাগতা অভিযানৰ আয়োজন কৰিছিল আৰু অসম চৰকাৰৰ এইটো এটা অতি প্ৰশংসনীয় প্ৰচেষ্টা হৈছে, তেওঁ লগতে কয়।
নতুন দক্ষতা, ছফ্টৱেৰ নিৰ্মাণ আৰু ষ্টাৰ্ট-আপ গঠনত ব্যস্ত যুৱক-যুৱতীসকলক কামৰ চাপ আৰু মানসিক স্বাস্থ্যৰ সমস্যাৰ পৰা সকাহ পাবলৈ এক প্ৰাণোচ্ছল জীৱনৰ বাবে আধ্যাত্মিক দিশৰ সৈতে সংযোগ স্থাপন কৰিবলৈ মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে আহ্বান জনায়।
অসম চৰকাৰৰ শিক্ষা মন্ত্ৰী ড০ ৰনোজ পেগুৱে ৱাই-২০ৰ পাঁচটা বিষয়ৰ সন্দৰ্ভত অসমৰ শিক্ষাৰ্থী আৰু শিক্ষাবিদসকলৰ গৱেষণা পত্ৰৰ ওপৰত এক উপস্থাপন প্ৰদান কৰে।
ইয়াৰ পিছত কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী শ্ৰী অনুৰাগ সিং ঠাকুৰে এখন সংবাদমেলত অংশগ্ৰহণ কৰে।
বাওঁফালৰ পৰা সোঁফাললৈ ভাৰত চৰকাৰৰ তথ্য আৰু প্ৰযুক্তি ন্ত্ৰালয়ৰ উত্তৰ-পূব মণ্ডলৰ সঞ্চালক প্ৰধান শ্ৰী বি নাৰায়ণন, অসম চৰকাৰৰ শিক্ষা মন্ত্ৰী ড০ ৰনোজ পেগু, কেন্দ্ৰীয় যুৱ পৰিক্ৰমা আৰু ক্ৰীড়া মন্ত্ৰী শ্ৰী অনুৰাগ ঠাকুৰ, যুৱ আৰু যুৱ পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ৰ সচিব শ্ৰীমতী মিতা ৰাজীৱলোচন
ভাৰতৰ জি-২০ অধ্যক্ষতাৰ অংশ হিচাপে ৱাই-২০ গোটৰ প্ৰথম আৰম্ভণি সন্মিলনখন ফেব্ৰুৱাৰীৰ ৬ তাৰিখৰ পৰা ৮ তাৰিখলৈ গুৱাহাটীত অনুষ্ঠিত হৈছিল ৷ এই সন্মিলনত দেশৰ যুৱসমাজৰ সৈতে উন্নত ভৱিষ্যতৰ বাবে আলোচনা কৰা হয় আৰু পাঁচটা চিনাক্ত কৰা ৱাই-২০ বিষয়ৰ ওপৰত গ্ৰহণ কৰিবলগীয়া বিভিন্ন পদক্ষেপৰ কাৰ্যসূচী প্ৰস্তুত কৰা হয়।
সজাগতাৰ অংশ হিচাবে অসমৰ প্ৰায় ৩৬খন মহাবিদ্যালয়ৰ ১০,০০০ শিক্ষাৰ্থীয়ে ৱাই-২০ সন্দৰ্ভত চেমিনাৰ, তৰ্ক অনুষ্ঠান, কৰ্মশালা আৰু কুইজ প্ৰতিযোগিতাত অংশগ্ৰহণ কৰিছিল। প্ৰায় ৪০খন বিদ্যালয়ৰ ১০ লাখতকৈও অধিক শিক্ষাৰ্থীয়েও এই কাৰ্যসূচীত অংশগ্ৰহণ কৰিছিল।
আৰম্ভণি বৈঠকত ২১ গৰাকী বিদেশী প্ৰতিনিধি তথা ২০০ গৰাকী ভাৰতীয় প্ৰতিনিধিয়ে মুখ্য অনুষ্ঠানসমূহত অংশগ্ৰহণ কৰে।

Ministry of Youth Affairs and Sports
Y20 Inception Meeting 2023 concludes in Guwahati with the launch of White Paper on the themes of Y20
Five themes present extraordinary opportunity for the youth to contribute and collaborate on the development agenda of G20: Anurag Singh Thakur
Y20 India Summit this year would exemplify youth-centric efforts: Anurag Singh Thakur
Under the leadership of Prime Minister Narendra Modi, peace process has started in North East and Jammu & Kashmir in the last eight years: Anurag Singh Thakur
21 foreign delegates and 200 Indian delegates participated in the main events
08 FEB 2023 4:00PM by PIB Guwahati
The closing ceremony of the three day inception meeting of Y20 engagement group concluded here today. The White Paper on the five themes of Y20 was launched by Anurag Singh Thakur, Union Minister for Youth Affairs and Sports. Dr. Ranoj Pegu, Minister of Education, Government of Assam presented the Research Papers on the five themes (Future of Work: Industry 4.0, Innovation and 21st century; Climate Change and Disaster Risk Reduction: Making Sustainability as a Way of Life; Peace Building and Reconciliation: Ushering in an Era of No War; Shared Future: Youth in Democracy and Governance; Health, Wellbeing & Sports: Agenda for Youth) to Shri Anurag Singh Thakur.
Talking about the five key themes of the Y20 under India's presidency, the Union Minister said that these themes have been carefully chosen to be deliberated upon for a shared future for the global community. These five themes present an extraordinary opportunity for the youth to create, contribute and collaborate to the development agenda of G20, he said.
The Minister further said that the Y20 India Summit this year would exemplify youth-centric efforts and showcase progressive policy measures ideated by the youth and for the youth across the globe.
In his remarks on the three day event held in Guwahati, the Union Minister said that these three-days saw invigorating ideation and spirited dialogues and deliberations on some of the most crucial issues humanity is facing with.
In his address, the Union Minister said that under the leadership of Prime Minister Narendra Modi, peace process has started in North East and Jammu & Kashmir in the last eight years. He further added that insurgency incidents have come down in North East. Many initiatives have been taken by the Union Government for development of Northeast and to maintain peace process in the region, he added.
The Minister applauded the effort of the Government of Assam for organizing the Y20 awareness drives across the State. It is a very appreciable effort by the Government of Assam that every higher education institution in Assam organized awareness drives in 10 neighboring schools to sensitize school children about G20 groupings and functioning, he said.
The Minister urged the youth who are busy pursuing new skills, writing software and building start-ups, to take up a sport and connect to the spiritual side for a soulful life to find relief from work pressures and mental health issues.
Dr. Ranoj Pegu, Minister of Education Government of Assam delivered a presentation on research papers by students and academicians of Assam on the five themes of Y20.
Later in the day the Union Minister, Shri Anurag Singh Thakur held a press conference.
From left to right Sh. B Narayanan, Director General, NE Zone, Ministry of I & B, Government of India, Dr Ranoj Pegu, Minister of Education, Government of Assam, Sh. Anurag Singh Thakur, Union Minister for Youth Affairs & Sport, Ms. Meeta Rajivlochan, Secretary, M/o Youth and Youth Affairs.
As part of India’s G20 Presidency, the Youth20 group’s first inception meeting was held at Guwahati from 6th-8th February to consult the youth of the nation on ideas for a better tomorrow and draft an agenda for action on five identified Y20 themes.
In the run-up to the event, 10,000 youth in around 36 colleges of Assam participated in the Seminar, debate, workshops, and quiz competitions on Y20. Over 10 lakh students from around 4000 schools also participated.
During the inception meeting, 21 foreign delegates and 200 Indian delegates participated in the main events.