অৱাং নোংপোক লমদমগী চাউখৎ-থৌরাং মন্ত্রালয়
২০১৪দগী হৌরগা নোর্থ ইস্ত রিজনদা বজেতরী এল্লোকেসন চাউনা হেনগৎলক্লি
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লুচিংবা কেন্দ্রগী মন্ত্রীমন্দলনা ১৫শুবা ফাইনান্স কম্মিসনগী বেলেন্স পেরিওদকীদমক লুপা করোর ১২৮৮২.২গী আউতলে অমগা লোয়ননা মিনিস্ত্রি ওফ দিবলপমেন্ত ওফ নোর্থ ইস্ত রিজন (এম.দোনর)গী স্কিমশিং অয়াবা পীখ্রে
এম.দোনর স্কিমশিংগী মখাদা হৌখিবা চহি ৪দা চপ চাবা চাদিং অসি লুপা করোর ৭৫৩৪.৪৬ ওইখি অদুগা ২০২৫-২৬ ফাওবা মথংগী চহি মরিদা চাদিংগীদমক ফংলিবা ফন্দ অসি লুপা করোর ১৯৪৮২.২০ (চাউরাক্না শরুক ২.৬০)নি
কনেক্তিবিতী ফগৎহনবদা মীৎয়েং অমা থম্বগা লোয়ননা রিজন অসিদা ইনফ্রাস্ত্রকচর দিবলপমেন্তকীদমক চাউনা হোৎনরি
07 JAN 2023 6:48PM by PIB Imphal
সরকারনা অৱাং নোংপোক্কী দিবলপমেন্তবু মরুওইবা প্রায়োরিতী অমা ওইহল্লি। হৌখিবা চহি ৮দা ইকায় খুম্নরিবা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা অৱাং নোংপোক লমদমদা ৫০দগী হেনবা খোংচৎ চৎখ্রে, অদুগা য়ুনিয়ন মিনিস্তরশিংনা অৱাং-নোংপোক্তা ৪০০দগী হেনবা খোংচৎ চৎখ্রে।
অৱাং-নোংপোক অসি মমাংদা তংদু লৈতাদবা, বন্দনচিংবগীদমক খংনরম্মি অদুবু হৌখিবা চহি নিপাল অসিদা ইকায় খুম্নরিবা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদী জীগী লুচিং মখাদা শান্তি পুরকখ্রে।
মফম অসিদা ইন্সরজেন্সীগী থৌদোক্তা চাদা ৭৪ হন্থরে, সেক্যুরিতী ফোর্সতা চত্থবা এতেক্তশিংগী থৌদোক চাদা ৬০ হন্থরে অমসুং মীচম প্রজা শিবগী চাং চাদা ৮৯ হন্থরে। চাউরাক্না নহা ৮,০০০ সরেন্দর তৌরকখ্রে অমদি মহৌশাগী ফিভমদা হল্লকখ্রে, মখোয় মশা অমসুং মখোয়গী ইমুং মনুংগী তুংগী য়াইফনবগীদমক তরাম্না ওকখ্রে।
মখা তানা, ২০১৯দা ত্রিপুরাগী নেস্নেল লিবরেসন ফ্রন্তকা লোয়ননা এগ্রীমেন্ত, ২০২০দা ব্রু অমসুং বোরো এগ্রীমেন্ত, অমসুং ২০২১দা কার্বি এগ্রীমেন্ত য়ানখি। অসাম-মেঘলায়া অমসুং অসাম-অরুনাচল ঙমখৈ চয়েৎনবসু লোইশিললক্লে, অমসুং শান্তি হঞ্জিল্লকপগা লোয়ননা অৱাং-নোংপোক লমদম অসি চাউখৎপগী লম্বীদা চংশিল্লি।
ইং ২০১৪দগী ঐখোয়না রিজন অসিদা বজেতরী এল্লোকেসন চাউনা হেনগৎলকপা অদু উবা ফংলে। ইং ২০১৪দগী রিজন অসিগীদমক জি.বি.এস. চাদা ১০গী মখাদা করোর লাখ ৪ হেন্না এল্লোকেত তৌখি।
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লুচিংবা কেন্দ্রগী মন্ত্রীমন্দলনা ১৫শুবা ফাইনান্স কমিসন (২০২২-২৩দগী ২০২৫-২৬ ফাওবগী) বেলেন্স পেরিওদকীদমক লুপা করোর ১২৮৮২.২গী আউতলে অমগা লোয়ননা মিনিস্ত্রী ওফ দিবলপমেন্ত ওফ নোর্থ ইস্তর্ন রিজনগী স্কিমশিং অয়াবা পিখ্রে।
দোনর মন্ত্রালয়গী মখাদা হৌখিবা চহি ০৪দা তৌখিবা চাদিং অসি লুপা করোর ৭৫৩৪.৪৬ ওইখি অদুগা ২০১৫-২৬ ফাওবা মথংগী চহি মরিদা চাদিংগীদমক ফংলিবা ফন্দ অসি লুপা করোর ১৯৪৮২.২০ (চাউরাক্না শরুক ২.৬০)নি।
রিজন অসিদা ইনফ্রাস্ত্রকচর দিবলপমেন্তকীদমক চাউনা থবক পায়খৎলি। কনেক্তিবিতী ফগৎহনবদা মরুওইবা মীৎয়েং থম্লি।
রেলৱে কনেক্তিবিতী ফগৎহন্নবগীদমক ২০১৪দগী লুপা করোর ৫১,০১৯ চাদিং তৌখ্রে। লুপা করোর ৭৭,৯৩০গী মমল ওইবা অনৌবা প্রোজেক্ত ১৯ সেঙ্কসন তৌখ্রে।
রেলৱেজকীদমক, ইং ২০০৯-১৪গী মনুংদা লুপা করোর ২,১২২গী এভরেজ এনুএল বজেত এল্লোকেসনগা চাংদম্নবদা হৌখিবা চহি ৮দা এভরেজ এনুএল বজেত এল্লোকেসনদা চাদা ৩৭০ হেনগৎতুনা লুপা করোর ৯,৯৭০ ওইরে।
রোদ কনেক্তিবিতী ফগৎহন্নবগীদমক লুপা করোর লাখ ১.০৫গী ওইবা প্রোজেক্ত ৩৭৫ হৌজিক পায়খৎলি। মথংগী চহি অহুমদা প্রোজেক্ত ২০৯গী মখাদা সরকারনা লম্বী কিলোমীতর ৯৪৭৬ শেম্লগনি। মসিগীদমক কেন্দ্র সরকারনা লুপা করোর ১,০৬,০০৪ চাদিং তৌরি।
এয়র কনেক্তিবিতীসু চাউনা ফগৎলে। চহি ৬৮দা অৱাং নোংপোক্না এয়রপোর্ত ৯ খক্তমক লৈরম্মি, চহি নিপালগী তেনখ্রবা মতমগী মনুংদা মসি ১৭ য়ৌরে।
ঙসিদি, অৱাং নোংপোক্তা এয়র ত্রাফিক মুবমেন্ত অসি ২০১৪দগী চাদা ১১৩ হেনগৎলে (চয়োলগী ওইনা)। মখা তানা এয়র কনেক্তিবিতীদা ইনোত অমা পীনবা অৱাং নোংপোক লমদমদা সিভিল এভিএসনদা লুপা করোর ২,০০০ ইনভেস্ত তৌরগনি।
তেলেকোম কনেক্তিবিতী ফগৎহন্নবগীদমক, ইং ২০১৪দগী, জি.বি.এস. চাদা ১০গী মখাদা লুপা করোর ৩৪৬৬ চাদিং তৌখ্রে। মন্ত্রীমন্দলনা অৱাং নোংপোক লমদমদা লৈরিবা খুঙ্গং ৪,৫২৫দা ৪জি কনেক্তিবিতীসু অয়াবা পীখ্রে। ইং ২০২৩গী লোইশিল্লকপদা কেন্দ্র সরকারনা রিজন অসিদা মপুংফাবা তেলেকোম কনেক্তিবিতী ফংহন্নবা নুমিৎ ৫০০গী তার্গেৎ অমা থম্লি।
ৱাতরৱেজ অসি অৱাং নোংপোক্কী পুন্সী অমসুং কলচরদা ইন্তিগ্রেল ওইরি। প্রধান মন্ত্রী মোদীগী মখাদা সরকারনা অৱাং নোংপোক লমদমদা মসিগী মরুওইবা সেক্তর অসি দিবেলপ তৌনবা হোৎনবা য়াবা হোৎনরি। ইং ২০১৪গী মমাংদা অৱাং নোংপোক লমদমদা নেস্নেল ৱাতরৱে ১ খক্তমক লৈরম্মি। হৌজিক্তি অৱাং নোংপোক লমদমদা ৱাতরৱেজ ২০বু নেস্নেল ৱাতরৱেজ ওইনা লাউথোকখ্রে। হন্দক্তা নেস্নেল ৱাতরৱেজ ২ অমসুং নেস্নেল ৱাতরৱেজ ১৬ দিবেলপ তৌনবগীদমক লুপা করোর ৬০০ কায়থোকখ্রে।
অৱাং নোংপোক লমদমদা স্কিল দিবলপমেন্ত ইনফ্রাস্ত্রকচর হেনগৎহন্নবগী অমদি ইং ২০১৪ অমসুং ২০২১গী মরক্তা হৌজিক লৈরিবা সরকারগী আই.তি.আই.শিং মোদেল আই.তি.আই.শিংদা অপগ্রেদ তৌবগী মায়কৈদা চাউরাক্না লুপা করোর ১৯০ চাদিং তৌখ্রে। অনৌবা স্কিল দিবলপমেন্ত ইন্সতিত্যুৎ ১৯৩ লিংখৎখ্রে। স্কিল্লিংগী মায়কৈদা লুপা করোর ৮১.৮৩ চাদিং তৌখ্রে। তোঙান তোঙানবা স্কিমশিংগী মখাদা পুন্নান মীওই ১৬,০৫,৮০১ স্কিল ওইখ্রে।
ওন্ত্রপ্রিন্যুরশিপ দিবলপমেন্ত ইনোৎ পীনবা তোঙান তোঙানবা স্কিমশিংগী মখাদা এম.এস.এম.ই.শিং প্রমোত তৌখ্রে। য়ুনিৎ ৯৭৮ সপোর্ত/সেতঅপ তৌনবা লুপা করোর ৬৪৫.০৭ চাদিং তৌখ্রে। দি.পি.আই.আই.তি.গী মতুং ইন্না অৱাং নোংপোকতগী স্তার্তঅপ ৩,৮৬৫ রেজিস্তার তৌখ্রে।
হৌখিবা চহি নিপাল হেনবদগী হেল্থ ইনফ্রাস্ত্রকচর ফগৎহনবদা মরুওইবা মীৎয়েং থম্লি। হেল্থ সেক্তরদা সরকারনা ২০১৪-১৫দগী লুপা করোর ৩১,৭৯৩.৮৬ চাদিং তৌখ্রে।
স্তেত কেন্সর ইন্সতিত্যুৎ ১৯ অমসুং কেন্সর স্কিমগী তর্সরী কেয়র মপাঙ্গল কনখৎহনবগী মখাদা তর্সরী কেয়র কেন্সর সেন্তর ২০ অয়াবা পীখ্রে।
হৌখিবা চহি নিপাল হেনবদগী রিজন অসিদা এজুকেসন ইনফ্রাস্ত্রকচর ফগৎহন্নবগীদমক থবক পায়খৎলি।
ইং ২০১৪দগী হৌজিক ফাওবদা সরকারনা অৱাং নোংপোক্তা হায়র এজুকেসন প্রমোত তৌনবা লুপা করোর ১৪০০৯ চাদিং তৌখ্রে। হায়র এজুকেসনগী অনৌবা ইন্সতিত্যুত ১৯১ লিংখৎলে। ইং ২০১৪দগী য়ুনিভর্সিতী লিংখৎপগী মশিংদা চাদা ৩৯ হেনগৎলে। ইং ২০১৪-১৫দগী হায়র এজুকেসনগী সেন্ত্রেল ইন্সতিত্যুসনশিংদা চাদা ৪০ হেনগৎলে।
মদুগী মহৈ অমা ওইনা হায়র এজুকেসনদা মিং চনবা অপুনবা মহৈরোই চাদা ২৯ হেনগৎলে।
রিজন অসিদা ফুএল দিবলপমেন্তদা পৱার ইনফ্রাস্ত্রকচরনা মপাঙ্গল কনখৎহল্লে। ইং ২০১৪-১৫দগী সরকারনা লুপা করোর ৩৭,০৯২ কায়থোকখ্রে, মদুগী মনুংদা হৌজিক ফাওবদা লুপা করোর ১০,০০৩ চাদিং তৌখ্রে।
লুপা করোর ৯,২৬৫গী নোর্থ ইস্ত গ্যাস গ্রিদ (এন.ই.জি.জি.) প্রোজেক্ত হৌজিক পায়খৎলি অমসুং অৱাং নোংপোক লমদমদা ইকোনোমী ফগৎহল্লগনি।
অহানবা ওইবা জিলা থাক্কী এস.দি.জি. ইন্দেক্স শেমগৎলে। এস.দি.জি. ইন্দেক্সকী অনিশুবা ভর্জন থৌরাং লোইরে অমদি অথুবা মতমদা থাদোক্লগনি।

Ministry of Development of North-East Region
Since 2014, massive increase in the budgetary allocations to the North East Region
The Union Cabinet, Chaired by Prime Minister Shri Narendra Modi, has approved Schemes of Ministry of Development of North Eastern Region (MDoNER), with an outlay of Rs 12882.2 Crore, for the balance period of the 15th Finance Commission
The actual expenditure in last 4 years under MDoNER schemes was Rs 7534.46 cr. whereas, the fund available for expenditure in next four years till 2025-26 is Rs 19482.20 cr (2.60 times approx)
Massive efforts have been undertaken for infrastructure development in the region with a focus on improving connectivity
07 JAN 2023 6:48PM by PIB Delhi
The Government has made development of North East a major priority. Hon’ble Prime Minister Shri Narendra Modi has visited North East region more than 50 times in the last 8 years, while Union Ministers have also visited the North-East more than 400 times.
North-East was previously known for unrest, bandhs etc but in the last eight years, peace has been established under the leadership of Hon’ble Prime minister Narendra Modi Ji.
There has been a 74% reduction in insurgency incidents, 60% reduction in incidents of attacks on security forces and 89% reduction in civilian deaths. About 8,000 youth have surrendered and have joined the mainstream, welcoming at a better future for themselves and their families.
Further, agreement with the National Liberation Front of Tripura in 2019, The Bru and Bodo Agreement in 2020, and Karbi Agreement in 2021 were agreed upon. THE Assam-Meghalaya and Assam-Arunachal border disputes have also almost ended, and with the restoration of peace, the north-east region has moved on the path of development.
Since 2014, we have witnessed massive increase in the budgetary allocations to the region. Since 2014, more than 4 lakh crores under 10% GBS have been allocated for the region.
The Union Cabinet, Chaired by Prime Minister Shri Narendra Modi, has approved Schemes of Ministry Of Development Of North Eastern Region, with an outlay of Rs 12882.2 Crore, for the balance period of the 15th Finance Commission (2022-23 to 2025-26).
The actual expenditure in last 04 years under MDoNER schemes was Rs 7534.46 cr. whereas, the fund available for expenditure in next four years till 2025-26 is Rs 19482.20 cr (2.60 times approx).
Massive efforts have been undertaken for infrastructure development in the region. Improving connectivity has been the prime focus.
For improving Railway connectivity, Rs. 51,019 crores have been spent since 2014. 19 new projects worth Rs. 77,930 crores have been sanctioned.
For railways, in comparison to average annual budget allocation of Rs. 2,122 crores during 2009-14, in the past 8 years, there has been a 370% increase in average annual budget allocation totaling Rs. 9,970 crores.
For improving road connectivity, 375 projects worth Rs. 1.05 lakh crores are under way. In the next three years, the government 9,476 km roads will be laid under 209 projects. For this the central government is spending Rs. 1,06,004 crores.
Air connectivity has also improved massively. In 68 years north east had only 9 airports, it jumped to 17 in a short span of eight years.
Today, air traffic movement in north east has increased 113% since 2014 (weekly basis). To further give a boost to air connectivity, Rs. 2,000 crores will be invested in civil aviation in North East region.
For improving telecom connectivity, from 2014, Rs.3466 crores have been spent under 10% GBS. Cabinet has also approved 4G connectivity in 4,525 villages in NER. Central government has set a target of 500 days to provide complete telecom connectivity in the region by end of 2023.
Waterways are integral to life and culture of North East. The government under pm modiji is undertaking all efforts to develop this important sector in the NE region. Before 2014 there was only 1 national waterway in NER. Now 20 waterways are declared as national waterways in NER. Recently around Rs. 600 crores have been sanctioned for the development of national waterway 2 and national waterway 16.
Approximately Rs. 190 crores have been spent towards enhancing skill development infrastructure in NER and upgradation of existing government ITIs into model ITIs between 2014 and 2021. 193 new skill development institutes have been set up. Rs. 81.83 crores have been spent as expenditure towards skilling. A total of 16,05,801 people have been skilled under various schemes.
MSMEs have been promoted under various schemes to boost entrepreneurship development. Rs. 645.07 crores have been spent to support / setup 978 units. According to dpiit, 3,865 startups were registered from north east.
Imporving health infrstructure has remained a key focus over the last eigth years. Government has spent Rs. 31,793.86 crores since 2014-15 in the health sector.
19 state cancer institutes and 20 tertiary care cancer centres have been approved under the strengthening of tertiary care of cancer scheme.
Over the last eigth years, efforts have been carried out for improving education infrastructure in the region.
From 2014 till now, the government has spent Rs 14,009 crores to promote higher education in the north east. 191 new institutes of higher education have been set up. There has been a 39% increase in number of universities set up since 2014. 40% increase in central institutions of higher education set up since 2014-15.
As a result, there has been a 29% increase in total student enrolement in higher education.
Power infrastructure has been strengthened to fuel development in the region. Since 2014-15, government has sanctioned Rs 37,092 crores out of which Rs 10,003 crores have been spent so far.
North East Gas Grid (NEGG) project of Rs. 9,265 crores is underway and will improve economy in ner.
For the first time district level SDG index has been set up. The second version of the SDG index is ready and about to be released soon.