ମାନବ ସମ୍ବଳ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
‘ପରାକ୍ରମ ଦିବସ’ରେ ୫୦୦ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ବିଦ୍ୟାଳୟରେ ଆୟୋଜନ କରାଯିବ ଚିତ୍ରକଳା ପ୍ରତିଯୋଗିତା
22 JAN 2023 3:15PM by PIB Bhubaneswar
ମୁଖ୍ୟାଂଶ
• ନେତାଜୀ ସୁଭାଷ ଚନ୍ଦ୍ର ବୋଷଙ୍କ ଜୟନ୍ତୀ ଅବସରରେ ୨୩ ଜାନୁଆରୀ ୨୦୨୩କୁ ‘ପରାକ୍ରମ ଦିବସ’ ଭାବେ ପାଳନ କରାଯାଉଛି, ଯାହାଫଳରେ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ ଏହି ମହାନ ନେତାଙ୍କ ଜୀବନୀରୁ ପ୍ରେରଣା ହାସଲ କରିପାରିବେ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଦେଶଭକ୍ତିର ଭାବନା ଜାଗ୍ରତ ହେବ
• ପ୍ରତିଯୋଗିତାର ବିଷୟବସ୍ତୁ ‘ଏଗ୍‌ଜାମ୍‌ ୱାରିୟର’ ପୁସ୍ତକ ଉପରେ ଆଧାରିତ ଯାହାକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଲେଖିଛନ୍ତି
• ଏଥିରେ ମୋଟ୍‌ ୫୦,୦୦୦ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବେ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି
ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କ ଉପରୁ ପରୀକ୍ଷାର ଚାପ ଦୂର କରିବା ଲାଗି ଏକ ଅଭିନବ ପ୍ରୟାସ ସ୍ବରୂପ ‘ପରୀକ୍ଷା ପେ ଚର୍ଚ୍ଚା’ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆୟୋଜନ କରାଯିବା କ୍ରମରେ ୨୩ ଜାନୁଆରୀ ୨୦୨୩ରେ ସାରା ଦେଶର ୫୦୦ ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ବିଦ୍ୟାଳୟରେ ଏକ ରାଷ୍ଟ୍ରବ୍ୟାପୀ ଚିତ୍ରକଳା ପ୍ରତିଯୋଗିତା ଆୟୋଜନ କରାଯିବ । ଜାନୁଆରୀ ୨୩ ତାରିଖରେ ନେତାଜୀ ସୁଭାଷ ଚନ୍ଦ୍ର ବୋଷଙ୍କ ଜୟନ୍ତୀ ପାଳନ କରାଯାଇଥାଏ। ଭାରତ ସରକାର ଏହି ଦିନକୁ ପରାକ୍ରମ ଦିବସ ଭାବେ ପାଳନ କରି ଆସୁଛନ୍ତି । ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କୁ ନେତାଜୀଙ୍କ ଜୀବନୀରେ ଅନୁପ୍ରାଣିତ କରିବା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଦେଶପ୍ରେମ ଭାବନା ଜାଗ୍ରତ କରିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଏପରି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ପରିକଳ୍ପନା କରାଯାଇଛି।
ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କ ସୃଜନଶୀଳ ଅଭିବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଲାଗି ଶିକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଦ୍ବାରା ଆସନ୍ତାକାଲି ଚିତ୍ରକଳା ପ୍ରତିଯୋଗିତା ସହିତ ସାରା ଦେଶର ବିଦ୍ୟାଳୟରେ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାର କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ଆୟୋଜନ କରାଯାଉଛି।
ଚିତ୍ରକଳା ପ୍ରତିଯୋଗିତାରେ ବିଭିନ୍ନ ସିବିଏସଇ ବିଦ୍ୟାଳୟର, ରାଜ୍ୟ ବୋର୍ଡ, ନବୋଦୟ ବିଦ୍ୟାଳୟ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ର ବିଦ୍ୟାଳୟର ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ ସେମାନଙ୍କର ସୃଜନଶୀଳ ଅଭିବ୍ୟକ୍ତି ପ୍ରକାଶ କରିବେ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି। ପ୍ରତିଯୋଗିତାର ବିଷୟବସ୍ତୁ ‘ଏଗଜାମ ୱାରିଅର’ ପୁସ୍ତକ ଉପରେ ଆଧାରିତ ଯାହାକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଲେଖିଛନ୍ତି।
ସାରା ଦେଶର ମୋଟ୍‌ ୫୦ ହଜାରରୁ ଅଧିକ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ ଏହି ଚିତ୍ରକଳା ପ୍ରତିଯୋଗିତାରେ ଭାଗ ନେବେ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି। ଯେଉଁ ନୋଡାଲ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ବିଦ୍ୟାଳୟରେ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ଆୟୋଜନ କରାଯିବ ସେଠାରେ ବିଭିନ୍ନ ସ୍କୁଲର ୧୦୦ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବେ । ନିକଟସ୍ଥ ରାଜ୍ୟ ବୋର୍ଡ ଏବଂ ସିବିଏସଇ ସ୍କୁଲରୁ ୭୦ ଜଣ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ ଏହି ପ୍ରତିଯୋଗିତାରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବେ। ନବୋଦୟ ବିଦ୍ୟାଳୟର ୧୦ ଏବଂ ନୋଡାଲ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ବିଦ୍ୟାଳୟ ଏବଂ ଅନ୍ୟ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ବିଦ୍ୟାଳୟର ୨୦ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ ଏଥିରେ ଭାଗ ନେବେ।
ଶ୍ରେଷ୍ଠ ବିବେଚିତ ୫ ଜଣ ପ୍ରତିଯୋଗୀଙ୍କୁ ସ୍ବାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମୀ ଏବଂ ଜାତୀୟ ଗୁରୁତ୍ବ ବହନ କରୁଥିବା ବିଷୟ ଉପରେ ଏକ ବହି ସେଟ୍‌ ଦିଆଯିବା ସହିତ ଏକ ପ୍ରମାଣପତ୍ର ମିଳିବ। ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ ଓ ଶିକ୍ଷକ ମହଲରେ ପ୍ରତିଯୋଗିତାକୁ ନେଇ ବିଶେଷ ଆଗ୍ରହ ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଛି।

Ministry of Education
A nation-wide painting competition to be organised in 500 Kendriya Vidyalayas on ‘Parakram Diwas’
22 JAN 2023 3:15PM by PIB Delhi
Key highlights
-23rd January 2023 is being observed as ‘Parakram Diwas’, the birth anniversary of Netaji Subhas Chandra Bose to inspire students on life of the great leader and instill in them spirit of patriotism.
-The theme of the competition is about becoming an 'Exam Warrior ' based on the book written by the Prime Minister.
-A total of 50,000 students expected to take part
In the run to the Pariksha Pe Charcha 2023, a unique initiative to cope up with examination stress amongst the students, a nation-wide painting competition is being organised in 500 different Kendriya Vidyalayas (KV) across the country on 23rd January,2023. The day is observed as ‘Parakram Diwas’, the birth anniversary of Netaji Subhas Chandra Bose to inspire students on life of the great leader and instill in them spirit of patriotism.
To encourage creative expressions of students, various activities are being organized by Ministry of Education in the schools across the country including painting competition tomorrow.
The painting competition is expected to see diverse participation from students of various CBSE schools, students from State Boards, Navodaya Vidyalayas and Kendriya Vidyalayas in this unique creative expression of ideas. The theme of the competition is about becoming an 'Exam Warrior ' based on the book written by the Prime Minister.
A total of 50 thousand students are expected to take part in this painting competition across the country. The nodal Kendriya Vidyalaya, where the event is to be organized will have 100 students from different schools as participants in this competition. Broadly the 70 students have been invited from nearby schools of State Board and CBSE schools in the district, 10 participants would be from Navodaya Vidyalaya and 20 students from nodal KVs as well as nearby KVs, if any in the district.
Five best entries will be awarded with a set of books on freedom fighters and topics of national importance and a certificate. Students and teachers are looking forward for this painting competition enthusiastically.