ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ମହାରାଷ୍ଟ୍ର, ମୁମ୍ବାଇର ଗୁନ୍ଦଭଲି ମେଟ୍ରୋ ଷ୍ଟେସନରୁ ମୋଗ୍ରା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ମେଟ୍ରୋ ରେଳ ଯାତ୍ରା
ମୁମ୍ବାଇ ୧ ମୋବାଇଲ ଆପ୍ ଓ ନ୍ୟାସନାଲ କମନ ମୋବିଲିଟି କାର୍ଡ ଶୁଭାରମ୍ଭ କଲେ
19 JAN 2023 8:12PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଗୁନ୍ଦଭଲି ମେଟ୍ରୋ ଷ୍ଟେସନରୁ ମୁମ୍ବାଇର ମୋଗ୍ରା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମେଟ୍ରୋ ରେଳରେ ଯାତ୍ରା କରିଛନ୍ତି । ଏହି ଅବସରରେ ସେ ମୁମ୍ବାଇ ୧ ମୋବାଇଲ ଆପ୍ ଓ ନ୍ୟାସନାଲ କମନ ମୋବିଲିଟି କାର୍ଡ (ମୁମ୍ବାଇ ୧)ର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିବା ସହ ମେଟ୍ରୋ ଫଟୋ ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ଓ ୩ଡି ମଡେଲ ବୁଲି ଦେଖିଛନ୍ତି । ମେଟ୍ରୋ ଯାତ୍ରା ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ, ନିତିଦିନିଆ ଯାତ୍ରୀ ଓ ମେଟ୍ରୋ ନିର୍ମାଣରେ ସାମିଲ ଶ୍ରମଜୀବିମାନଙ୍କ ସହ ଆଲୋଚନା କରିଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ସହ ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀ ଭଗତ ସିଂହ କୋଶିୟାରୀ, ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଏକନାଥ ସିନ୍ଦେ ଓ ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ଉପମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଦେବେନ୍ଦ୍ର ଫଡନବୀସ ପ୍ରମୁଖ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ଟ୍ୱିଟ କରାଯାଇଛି;
“ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ମୁମ୍ବାଇରେ ମେଟ୍ରୋ ଯାତ୍ରା କରୁଛନ୍ତି ।’’
ଏହାପୂର୍ବରୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୁମ୍ବାଇ ମେଟ୍ରୋ ରେଳ ଲାଇନ ୨ଏ ଓ ୭କୁ ଲୋକାର୍ପିତ କରିବା ସହ ଛତ୍ରପତି ଶିବାଜୀ ମହାରାଜ ଟର୍ମିନସ ପୁନଃବିକାଶ ଓ ସାତଟି ସ୍ୱେରେଜ ଟ୍ରିଟମେଣ୍ଟ ପ୍ଲାଣ୍ଟର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିଥିଲେ । ସେ ୨୦ଟି ହିନ୍ଦୁହୃଦୟସମ୍ରାଟ ବାଲାସାହେବ ଠାକରେ ଆପଲା ଦୱାଖାନା ଉଦଘାଟନ କରିବା ସହ ମୁମ୍ବାଇରେ ପ୍ରାୟ ୪୦୦ କିଲୋମିଟର ରାସ୍ତାକୁ କଂକ୍ରିଟ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରକଳ୍ପ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଥିଲେ ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୁମ୍ବାଇ ୧ ମୋବାଇଲ ଆପ୍ ଓ ନ୍ୟାସନାଲ କମନ ମୋବିଲିଟି କାର୍ଡ (ମୁମ୍ବାଇ ୧)ର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି । ଏହି ଆପ୍ ଯାତ୍ରାକୁ ସହଜ କରିବ । ମେଟ୍ରୋ ଷ୍ଟେସନର ପ୍ରବେଶ ଦ୍ୱାରରେ କାର୍ଡ ଦେଖାଇ ସହଜରେ ପ୍ରବେଶ କରିବା ସାଙ୍ଗକୁ ୟୁପିଆଇ ମାଧ୍ୟମରେ ଟିକେଟ କିଣିବା ପାଇଁ ଡିଜିଟାଲ ପଇଠ କରାଯାଇପାରିବ । ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ଭାବେ ନ୍ୟାସନାଲ କମନ ମୋବିଲିଟି କାର୍ଡ (ମୁମ୍ବାଇ ୧) ମେଟ୍ରୋ କରିଡରରେ ବ୍ୟବହାର କରାଯିବ, ପରେ ଏହାକୁ ସ୍ଥାନୀୟ ଟ୍ରେନ ଏବଂ ବସ ଭଳି ସାର୍ବଜନୀନ ପରିବହନରେ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଇପାରିବ । ଯାତ୍ରୀମାନେ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାର କାର୍ଡ କିମ୍ବା ନଗଦ ଟଙ୍କା ଧରି ଯିବାଆସିବା କରିବା ଆବଶ୍ୟକ ନାହିଁ । ଏନସିଏମସି କାର୍ଡ ଦ୍ୱାରା ତ୍ୱରିତ, ସମ୍ପର୍କହୀନ, ଡିଜିଟାଲ ନେଣଦେଣ ହୋଇପାରିବ, ଯାହା ସୁଖଦ ଅନୁଭୂତି ପ୍ରଦାନ କରିବ ।

Prime Minister's Office
PM takes metro ride from Gundavali Metro Station to Mogra in Mumbai, Maharashtra
Launches MUMBAI 1 Mobile App and National Common Mobility Card
19 JAN 2023 8:12PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi took a metro ride from Gundavali Metro Station to Mogra in Mumbai today. He also launched MUMBAI 1 Mobile App and National Common Mobility Card (Mumbai 1) and undertook a walkthrough of the Metro Photo Exhibition and 3D Model on the occasion. The Prime Minister also interacted with students, daily commuters and shramjeevis involved in the construction of the metro during the metro ride.
The Prime Minister was accompanied by the Governor of Maharashtra, Shri Bhagat Singh Kohsyari, Chief Minister of Maharashtra, Shri Eknath Shine and Deputy Chief Minister of Maharashtra, Shri Devendra Fadnavis on the occasion.
The Prime Minister’s office tweeted:
“PM Narendra Modi on board the Metro in Mumbai.”
Earlier in the day, the Prime Minister dedicated to the nation Mumbai Metro Rail Lines 2A & 7, laid the foundation stone for the redevelopment of Chhatrapati Shivaji Maharaj Terminus and seven sewage treatment plants, inaugurated 20 Hinduhridaysamrat Balasaheb Thackeray Aapla Dawakhana, and started road concretisation project for around 400 kilometres of roads in Mumbai.
Background
The Prime Minister launched MUMBAI 1 Mobile App and National Common Mobility Card (Mumbai 1). The app will facilitate ease of travel, can be shown on the entry gates of Metro Stations and supports digital payment to buy tickets through UPI. The National Common Mobility Card (Mumbai 1) will initially be used in metro corridors and can be extended to other modes of mass public transit including local trains and buses as well. Commuters will not need to carry multiple cards or cash; the NCMC card will enable quick, contactless, digital transactions, thereby easing the process with a seamless experience.