প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
মধ্যপ্ৰদেশৰ ইন্দোৰত অনুষ্ঠিত ১৭ সংখ্যক প্ৰবাসী ভাৰতীয় দিৱসৰ অধিৱেশনত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
09 JAN 2023 5:01PM by PIB Guwahati
প্ৰবাসী ভাৰতীয় দিৱসৰ অধিৱেশনত সমবেত গায়ানাৰ ৰাষ্ট্ৰপতি ডঃ মহম্মদ ইৰফান আলী জী, চুৰিনামৰ ৰাষ্ট্ৰপতি শ্ৰী চন্দ্ৰিকাপেৰছাদ সন্তখী জী, মধ্যপ্ৰদেশৰ ৰাজ্যপাল শ্ৰী মংগুভাই পেটেল, মুখ্যমন্ত্ৰী শিৱৰাজ সিং চৌহান, বৈদেশিক মন্ত্ৰী এছ. জয়শংকৰ জী, আন-আন কেবিনেট সতীৰ্থ আৰু বিশ্বৰ ভিন্ন প্ৰান্তৰ মোৰ মৰমৰ ভ্ৰাতৃ-ভগ্নীসকল!
আপোনালোক সকলোলৈ ২০২৩ ৰ শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰিলো। প্ৰবাসী ভাৰতীয় দিৱসৰ অধিৱেশনখন প্ৰায় চাৰি বছৰৰ পিছত পুনৰবাৰ মূল ৰূপত আৰু আড়ম্বৰপূৰ্ণভাৱে অনুষ্ঠিত হৈছে। আপোনজনক মুখামুখিকৈ লগ পোৱাৰ অনন্য আনন্দৰ লগতে ইয়াৰ গুৰুত্বও আছে। ১৩০ কোটি ভাৰতীয়ৰ হৈ আপোনালোক সকলোকে শুভেচ্ছা আৰু আদৰণি জনাইছো।
ভাই-ভনীসকল,
নিজ-নিজ ক্ষেত্ৰত অসাধাৰণ কৃতিত্বৰে ইয়াত উপস্থিত প্ৰতিজন প্ৰবাসী ভাৰতীয়ই নিজৰ দেশৰ ভূমিত সমবেত হৈছে। আৰু এই প্ৰবাসী ভাৰতীয় দিৱসৰ অধিৱেশনখন দেশৰ হৃদপিণ্ড বুলি কোৱা মধ্যপ্ৰদেশৰ ভূমিত অনুষ্ঠিত হৈছে। মধ্য প্ৰদেশৰ মহিমা অপাৰ। মাতৃ নৰ্মদাৰ পানী, অৰণ্য, জনজাতীয় পৰম্পৰা, আধ্যাত্মিকতাই আপোনালোকৰ এই ভ্ৰমণক অবিস্মৰণীয় কৰি তুলিব। অতি শেহতীয়াকৈ ওচৰৰ উজ্জয়িনীতো ভগৱান মহাকালৰ মহালোকৰ এক বিশাল আৰু ঐশ্বৰিক সম্প্ৰসাৰণ ঘটিছে। আশা কৰো, আপোনালোক সকলোৱে তালৈ গৈ ভগৱান মহাকালৰ আশীৰ্বাদ গ্ৰহণ কৰি সেই অপাৰ অভিজ্ঞতা আহৰণ কৰিব।
বন্ধুসকল,
আমি সকলোৱে এতিয়া যিখন চহৰত আছো, সেয়াও আশ্চৰ্য্যজনক। মানুহে ইন্দোৰ চহৰ বুলি কয়, কিন্তু মই কওঁ যে ইন্দোৰ এটা পিৰিয়ড। এই সময়ছোৱা, যিয়ে সময়ক আগুৱাই আনিছে আৰু তথাপিও উত্তৰাধিকাৰক অক্ষত ৰাখিছে। স্বচ্ছতাৰ ক্ষেত্ৰত ইন্দোৰে দেশখনত এক সুকীয়া পৰিচয় প্ৰতিষ্ঠা কৰিছে। ‘আপন কা ইন্দোৰ’ কেৱল দেশখনতে নহয়, বৰঞ্চ সমগ্ৰ বিশ্বতে খাদ্য সংস্কৃতিৰ বাবে বিখ্যাত। ইন্দোৰী নামকিনৰ সোৱাদ, ইয়াত মানুহৰ পোহা, চাগু খিচিৰি, কচুৰী-চামোছা-শিকাঞ্জীৰ প্ৰতি থকা আকৰ্ষণ জিভাৰ পানী সদৃশ। আৰু যিসকলে ইয়াৰ সোৱাদ লৈছে, তেওঁলোকে আন একো নিবিচাৰে! একেদৰে, ‘ছপ্পন ভোগ’ ৰ দোকান আৰু ছাৰাফা বজাৰো অতিশয় বিখ্যাত। এই কাৰণেই একাংশই ইন্দোৰক পৰিষ্কাৰ-পৰিচ্ছন্নতাৰ লগতে সোৱাদৰ ৰাজধানী বুলি কয়। মই নিশ্চিত যে আপোনালোকে ইয়াত আপোনাসৱৰ অভিজ্ঞতা পাহৰিব নোৱাৰে আৰু ঘূৰি গৈ আনক এই বিষয়ে ক’বলৈয়ো নাপাহৰিব।
বন্ধুসকল,
এই প্ৰবাসী ভাৰতীয় দিৱস বহু দিশতে বিশেষ। আমি মাত্ৰ কেইমাহমানৰ পূৰ্বে ভাৰতৰ স্বাধীনতাৰ ৭৫ বছৰ উদযাপন কৰিছিলো। ইয়াত আমাৰ স্বাধীনতা সংগ্ৰামৰ সৈতে জড়িত এখনি ডিজিটেল প্ৰদৰ্শনীৰ আয়োজন কৰা হৈছে। যিয়ে সেই গৌৰৱময় যুগটোক পুনৰ আপোনাসৱৰ সন্মুখত প্ৰতিফলিত কৰিব।
বন্ধুসকল,
আগন্তুক ২৫ বছৰৰ ‘অমৃত কাল’ ত প্ৰৱেশ কৰিছে ৰাষ্ট্ৰখনে। আমাৰ প্ৰবাসী ভাৰতীয়সকলৰ এই যাত্ৰাত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা আছে। ভাৰতৰ অনন্য বিশ্ব দৃষ্টিভংগী আৰু বিশ্ব ব্যৱস্থাত ইয়াৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা আপোনালোকৰদ্বাৰা সুদৃঢ় হ’ব৷
বন্ধুসকল,
আমাৰ দেশত এষাৰ কথা আছে – ‘স্বদেশো ভুৱন্ত্রয়ম’৷ অৰ্থাৎ, ‘আমাৰ বাবে সমগ্ৰ বিশ্বখনেই আমাৰ দেশ আৰু মানুহ মাত্ৰেকে আমাৰ ভাই-ভনী’। এই মতাদৰ্শগত ভেটিৰ ওপৰতেই আমাৰ পূৰ্বপুৰুষসকলে ভাৰতৰ সাংস্কৃতিক সম্প্ৰসাৰণ ঘটাইছিল। আমি বিশ্বৰ ভিন্ন প্ৰান্তলৈ গৈছিলো। সভ্যতাৰ সমন্বয়ৰ অসীম সম্ভাৱনা আমি বুজি পালো। আমি বহু শতিকা পূৰ্বেই বিশ্ব বাণিজ্যৰ এক অসাধাৰণ পৰম্পৰা আৰম্ভ কৰিছিলো। সীমাহীন যেন লগা সাগৰবোৰ আমি পাৰ হৈ গ’লো৷ বিভিন্ন দেশ আৰু ভিন্ন সভ্যতাৰ মাজত ব্যৱসায়িক সম্পৰ্কই কেনেকৈ সহভাজিত সমৃদ্ধিৰ পথ মুকলি কৰিব পাৰে, সেই নিদৰ্শন ভাৰত আৰু ভাৰতীয়ই দেখুৱাইছে। আজি আমি বিশ্বৰ মানচিত্ৰত আমাৰ কোটি-কোটি প্ৰবাসী ভাৰতীয়ক দেখিবলৈ পোৱা মাত্ৰেকে, একেলগে কেইবাখনো ছবিৰ উন্মেষ ঘটে। বিশ্বৰ ইমানবোৰ ভিন্ন দেশত ভাৰতৰ জনসাধাৰণক এক উমৈহতীয়া কাৰক হিচাপে দেখা পালে ‘বসুধৈৱ কুটুম্বকম’ (The World Is One Family) ৰ মনোভাৱ উদ্ভাসিত হয়। বিশ্বৰ যিকোনো এখন দেশত ভাৰতৰ বিভিন্ন অঞ্চলৰ লোকসকলক লগ পালে, ‘এক ভাৰত, শ্ৰেষ্ঠ ভাৰত’ ৰ সুখদায়ক অনুভৱ জাগে। বিশ্বৰ বিভিন্ন দেশৰ শান্তিপ্ৰেমী, গণতান্ত্ৰিক আৰু অনুশাসিত নাগৰিকৰ কথা উল্লেখ কৰিলে, ভাৰত গণতন্ত্ৰৰ মাতৃ হোৱাৰ গৌৰৱ বহুগুণে বাঢ়ি যায়। আৰু বিশ্বই আমাৰ প্ৰবাসী ভাৰতীয়সকলৰ অৱদানৰ মূল্যায়ন কৰোতে ‘শক্তিশালী আৰু সক্ষম ভাৰত’ ৰ কণ্ঠস্বৰ শুনা যায়। সেয়ে আপোনালোক সকলোকে, প্ৰবাসী সকলো ভাৰতীয়ক বিদেশৰ মাটিত ভাৰতৰ ব্ৰেণ্ড এম্বেছাদৰ হিচাপে অভিহিত কৰিব খুজিছো। চৰকাৰী ব্যৱস্থাত এম্বেছাদৰ আছে। আপোনালোক ভাৰতৰ মহান ঐতিহ্যৰ ৰাষ্ট্ৰদূত।
বন্ধুসকল,
ভাৰতৰ ব্ৰেণ্ড এম্বেছাদৰ হিচাপে আপোনালোকৰ ভূমিকা অলেখ। আপোনালোক মেক ইন ইণ্ডিয়াৰ ব্ৰেণ্ড এম্বেছাদৰ। আপোনালোক যোগ আৰু আয়ুৰ্বেদৰ ব্ৰেণ্ড এম্বেছাদৰ। আপোনাসৱ ভাৰতৰ কুটীৰ উদ্যোগ আৰু হস্তশিল্পৰো ব্ৰেণ্ড এম্বেছাদৰ। একে সময়তে, আপোনালোক একো-একোগৰাকী ভাৰতৰ বাজৰাৰো ব্ৰেণ্ড এম্বেছাদৰ। আপোনাসৱে ইতিমধ্যে জানিব পাৰিছে যে ২০২৩ ক ৰাষ্ট্ৰসংঘই আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বাজৰা বৰ্ষ হিচাপে ঘোষণা কৰিছে। সেয়েহে, আপোনালোক ঘূৰি যোৱাৰ সময়ত বাজৰাৰ সামগ্ৰী কেতবোৰ লগত নিবলৈ আহ্বান জনাইছো। এই দ্ৰুত পৰিৱৰ্তিত সময়ত আপোনালোকৰ আন এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকাও আছে। ভাৰতৰ বিষয়ে অধিক জানিবলৈ বিশ্বৰ ইচ্ছাক আপোনালোকে সম্বোধন কৰিব। আজি সমগ্ৰ বিশ্বই ভাৰতলৈ অতিশয় আগ্ৰহ আৰু কৌতূহলৰে সযত্ন দৃষ্টিৰে অপেক্ষা কৰি আৰু চাই আছে। মই কিয় এই কথা কৈছো সেয়া বুজি পোৱাটো গুৰুত্বপূৰ্ণ।
বন্ধুসকল,
যোৱা কেইবছৰমানত ভাৰতে যি গতি আহৰণ কৰিছে, যিখিনি সাফল্য লাভ কৰিছে, সেয়া অসাধাৰণ আৰু অভূতপূৰ্ব। ক’ভিড মহামাৰীটোৰ মাজত যেতিয়া ভাৰতে কেইমাহমানৰ ভিতৰতে থলুৱা ভেকচিন প্ৰস্তুত কৰিছিল, যেতিয়া ভাৰতে নিজৰ নাগৰিকক বিনামূলীয়াকৈ ২২০ কোটিৰো অধিক ভেকচিনৰ পালি প্ৰদানৰ অভিলেখ ৰচনা কৰিছিল, যেতিয়া বৈশ্বিক অস্থিৰতাৰ মাজতো ভাৰত বিশ্বৰ উদীয়মান অৰ্থনীতি হৈ পৰে, যেতিয়া ভাৰতে বিশ্বৰ বৃহৎ অৰ্থনীতিসমূহৰ সৈতে প্ৰতিযোগিতা কৰে আৰু শীৰ্ষ ৫ অৰ্থনীতিৰ মাজত অন্তৰ্ভুক্ত হয়, যেতিয়া ভাৰত বিশ্বৰ তৃতীয় সৰ্ববৃহৎ ষ্টাৰ্ট-আপ বাতাবৰণত পৰিণত হয়, যেতিয়া ইলেক্ট্ৰনিক উৎপাদনৰ ক্ষেত্ৰত আৰু ম’বাইলৰ দৰে ক্ষেত্ৰত ‘মেক ইন ইণ্ডিয়া’ জিলিকি উঠে, যেতিয়া ভাৰতে নিজাববীয়াকৈ তেজছ যুঁজাৰু বিমান, বিমানবাহী জাহাজ আইএনএছ বিক্ৰান্ত আৰু অৰিহন্তৰ দৰে পাৰমাণৱিক চাবমেৰিন নিৰ্মাণ কৰে, তেতিয়া ভাৰতে কি কৰিছে আৰু কেনেকৈ কৰিছে সেই বিষয়ে বিশ্ব আৰু বিশ্বৰ জনসাধাৰণ কৌতূহলী হৈ উঠাটো স্বাভাৱিক।
ভাৰতৰ গতি, পৰিসৰ আৰু ভৱিষ্যতৰ বিষয়ে জানিবলৈ মানুহ কৌতূহলী হৈ উঠিছে। একেদৰে কেছলেছ ইকনমি আৰু ফিনটেকৰ কথা আহিলে বিশ্বৰ ৰিয়েল টাইম ডিজিটেল লেনদেনৰ ৪০ শতাংশ ভাৰতত হোৱা দেখি বিশ্বই তবধ মানিছে। মহাকাশৰ ভৱিষ্যতৰ কথা আহিলে মহাকাশ প্ৰযুক্তিৰ ক্ষেত্ৰত অতি উন্নত দেশসমূহৰ মাজত ভাৰতক লৈ চৰ্চা হয়। ভাৰতে একে সময়তে ১০০ টা উপগ্ৰহ উৎক্ষেপণৰ অভিলেখ গঢ়িছে। চফ্টৱেৰ আৰু ডিজিটেল প্ৰযুক্তিৰ ক্ষেত্ৰত আমাৰ সামৰ্থ্যত বিশ্বই চকু ৰাখিছে। আপোনালোকৰ বহুতেই হৈছে ইয়াৰ এক বৃহৎ কাৰক। ভাৰতৰ এই ক্ৰমবৰ্ধমান শক্তি আৰু সামৰ্থ্যই ভাৰতৰ শিপাৰ সৈতে সংযুক্ত প্ৰতিজন ব্যক্তিৰ বুকু ফুলাই তুলিছে। আজি ভাৰতৰ কণ্ঠ, ভাৰতৰ বাৰ্তা আৰু ভাৰতৰ কথাৰ বিশ্বত এক অনন্য তাৎপৰ্য্য আছে। অদূৰ ভৱিষ্যতে ভাৰতৰ এই ক্ৰমবৰ্ধমান শক্তি অধিক বৃদ্ধি পাব। আৰু সেইবাবে ভাৰতৰ প্ৰতি থকা কৌতূহলো আৰু বাঢ়িব। আৰু সেইবাবেই বহিঃৰাষ্ট্ৰত বসবাস কৰা ভাৰতীয় মূলৰ লোকসকলৰ দায়িত্বও বহুগুণে বাঢ়িব। আজি আপোনালোকৰ হাতত ভাৰতৰ বিষয়ে যিমানেই বিস্তৃত তথ্য থাকিব, সিমানেই তথ্যৰ ভিত্তিত ভাৰতৰ ক্ৰমবৰ্ধমান সম্ভাৱনাৰ বিষয়ে আনক ক’ব পাৰিব। মই আহ্বান জনাইছো যে সাংস্কৃতিক আৰু আধ্যাত্মিক তথ্যৰ লগতে ভাৰতৰ প্ৰগতিৰ তথ্যও আপোনালোকে লগত ৰাখিব।
বন্ধুসকল,
আপোনালোক সকলোৰে আৰু এটা কথা জ্ঞাত যে ভাৰতে এইবাৰ বিশ্বৰ জি-২০ গ্ৰুপৰ অধ্যক্ষতা কৰিছে। ভাৰতে এই দায়িত্বক এক বৃহৎ সুযোগ হিচাপে চাইছে। এয়া আমাৰ বাবে ভাৰতৰ বিষয়ে বিশ্ববাসীক জনাবলৈ এক সুযোগ। ভাৰতৰ অভিজ্ঞতাৰপৰা শিকিবলৈ আৰু অতীতৰ অভিজ্ঞতাৰপৰা বহনক্ষম ভৱিষ্যতৰ দিশ নিৰ্ণয় কৰাৰ এয়া এক সুযোগ। আমি জি-২০ ক কেৱল কূটনৈতিক অনুষ্ঠান হিচাপেই নহয়, বৰঞ্চ জনসাধাৰণৰ অংশগ্ৰহণৰ এক ঐতিহাসিক অনুষ্ঠান হিচাপে গঢ়ি তুলিব লাগিব। এই সময়ছোৱাত বিশ্বৰ বিভিন্ন দেশে ভাৰতৰ জনসাধাৰণৰ মাজত ‘অতিথি দেৱ ভৱ’ (আপোনাৰ অতিথিক ভগৱান হিচাপে ভাবক) ৰ মনোভাৱ দেখিবলৈ পাব। আপোনালোকেও আপোনালোকৰ দেশৰপৰা অহা প্ৰতিনিধিসকলক লগ কৰি ভাৰতৰ বিষয়ে ক’ব পাৰে। ইয়াৰদ্বাৰা ভাৰতত উপস্থিত হোৱাৰ পূৰ্বেই তেওঁলোকক আদৰণি জনোৱা হ’ব।
বন্ধুসকল,
আৰু মই এইটোও ক’ব খুজিছো যে জি-২০ সন্মিলনৰ প্ৰায় ২০০ খন বৈঠক অনুষ্ঠিত হোৱা, জি-২০ গ্ৰুপৰ ২০০ প্ৰতিনিধি দল ভাৰতলৈ আহি ইয়াৰ বিভিন্ন চহৰ ভ্ৰমণ কৰিবলৈ আগবঢ়াৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত, প্ৰবাসী ভাৰতীয়সকলে তেওঁলোকৰ সৈতে যোগাযোগত থাকি আৰু ঘূৰি যোৱাৰ লগে-লগে তেওঁলোকৰ অভিজ্ঞতা শুনিব। তেওঁলোকৰ সৈতে আমাৰ বন্ধন আৰু অধিক সুদৃঢ়কৰণৰ এয়া এক সুযোগ বুলি মই ভাবো।
বন্ধুসকল,
আজি ভাৰতৰ কেৱল বিশ্বৰ জ্ঞান কেন্দ্ৰ হোৱাৰ সম্ভাৱনাই নহয়, বৰঞ্চ দক্ষতাৰ ৰাজধানী হোৱাৰো সম্ভাৱনা আছে। আজি ভাৰতত বৃহৎ সংখ্যক সক্ষম যুৱক-যুৱতী আছে। আমাৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ দক্ষতা, মূল্যবোধ আৰু কাম কৰিবলৈ প্ৰয়োজনীয় আগ্ৰহ আৰু সততা আছে। দক্ষতাৰ ৰাজধানী হিচাপে ভাৰত বিশ্বৰ বিকাশৰ ইঞ্জিন হ’ব পাৰে। ভাৰতৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ লগতে ভাৰতে ভাৰতৰ সৈতে সংযুক্ত প্ৰবাসী যুৱক-যুৱতীসকলকো অগ্ৰাধিকাৰ প্ৰদান কৰিছে। বিদেশত জন্মগ্ৰহণ কৰি তাতেই ডাঙৰ-দীঘল হোৱা আমাৰ পৰৱৰ্তী প্ৰজন্মৰ যুৱক-যুৱতীসকলকো আমি আমাৰ ভাৰতক চিনি পোৱা আৰু বুজিবলৈ বহু সুযোগ দিছো। পৰৱৰ্তী প্ৰজন্মৰ প্ৰবাসী যুৱক-যুৱতীসকলৰ মাজতো ভাৰতক লৈ উদ্যম বাঢ়িছে। তেওঁলোকে পিতৃ-মাতৃৰ দেশখনৰ বিষয়ে জানিব বিচাৰে, শিপাৰ সৈতে সংযোগ স্থাপন কৰিব বিচাৰে। এই যুৱক-যুৱতীসকলক দেশখনৰ বিষয়ে চমুকৈ অৱগত কৰাই নহয়, গভীৰভাৱে দেখুৱাই দিয়াটোও আমাৰ সকলোৰে দায়িত্ব। পৰম্পৰাগত জ্ঞান আৰু আধুনিক দৃষ্টিভংগীৰে এই যুৱক-যুৱতীসকলে ভৱিষ্যতৰ বিশ্বখনক তেতিয়াহে ভাৰতৰ বিষয়ে ভালদৰে ক’ব পাৰিব। যুৱক-যুৱতীসকলৰ মাজত যিমানেই কৌতূহল বাঢ়িব, সিমানেই ভাৰতৰ পৰ্যটনৰ বৰ্ধন ঘটিব, ভাৰতৰ লগত জড়িত গৱেষণা বাঢ়িব আৰু ভাৰতৰ গৌৰৱ বাঢ়িব। এই যুৱক-যুৱতীসকল ভাৰতৰ বিভিন্ন উৎসৱৰ সময়ত, বিখ্যাত মেলাৰ সময়ত আহিব পাৰে বা বৌদ্ধ চাৰ্কিট আৰু ৰামায়ণ চাৰ্কিটৰ সুবিধা ল’ব পাৰে। স্বাধীনতাৰ অমৃত মহোৎসৱৰ অংশ হিচাপে আয়োজন কৰা কাৰ্য্যসূচীতো যোগদান কৰিব পাৰিব।
বন্ধুসকল,
মই আৰু এটা পৰামৰ্শ প্ৰদান কৰিব খুজিছো। প্ৰবাসী ভাৰতীয়সকলে যুগ-যুগ ধৰি বহু দেশত বসতি স্থাপন কৰিছে। তেওঁলোকে সেই ৰাষ্ট্ৰখনৰ নিৰ্মাণৰ ক্ষেত্ৰত অসাধাৰণ বৰঙণি আগবঢ়াইছে। আমি তেওঁলোকৰ জীৱন, সংগ্ৰাম আৰু কৃতিত্বৰ মূল্য়ায়ণ কৰা উচিত। আমাৰ বয়োজ্যেষ্ঠসকলৰ একাধিক স্মৃতি আছো। মই আহ্বান জনাইছো যে বিশ্ববিদ্যালয়সমূহে প্ৰতিখন দেশতে আমাৰ প্ৰবাসীসকলৰ ইতিহাস সম্পৰ্কে অডিঅ’-ভিডিঅ’ বা লিখিত গাথাৰ বাবে প্ৰচেষ্টা হাতত ল’ব লাগে।
বন্ধুসকল,
এখন ৰাষ্ট্ৰই, ইয়াৰ প্ৰতি আনুগত্য প্ৰকাশ কৰা প্ৰতিজন ব্যক্তিৰ হৃদয়ত স্থান লাভ কৰে। ভাৰতৰ এজন ব্যক্তি বিদেশলৈ যোৱা আৰু তাত ভাৰতীয় মূলৰ লোকসকলক বিচাৰি পোৱা মাত্ৰেকে তেওঁ সমগ্ৰ ভাৰতখনকে বিচাৰি পাইছে বুলি অনুভৱ কৰে। অৰ্থাৎ, আপোনালোক য’তেই নাথাকক কিয়, ভাৰতখন আপোনালোকৰ লগতে থাকে। দেশখনে বিগত আঠ বছৰত প্ৰবাসীসকলক শক্তি প্ৰদানৰ বাবে যৎপৰোনাস্তি চেষ্টা চলাইছে। আজি ভাৰতে আপোনালোক বিশ্বৰ য'তেই নাথাকক কিয়, দেশখনে আপোনালোকৰ স্বাৰ্থ আৰু আশাক সমৰ্থন জনোৱাৰ অংগীকাৰ কৰিছে।
লগতে গায়ানাৰ ৰাষ্ট্ৰপতি আৰু চুৰিনামৰ ৰাষ্ট্ৰপতিলৈ আন্তৰিক কৃতজ্ঞতা আৰু শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰিছো। এই গুৰুত্বপূৰ্ণ অনুষ্ঠানটোৰ বাবে তেওঁলোকে সময় উলিয়াইছে আৰু আজি তেওঁলোকে আমাৰ সন্মুখত যি বক্তব্য প্ৰদান কৰিছে, সেইসমূহ সঁচাকৈয়ে অতিশয় উপযোগী। মই তেওঁলোকক আশ্বাস প্ৰদান কৰিব খুজিছো যে ভাৰতে তেওঁলোকৰ পৰামৰ্শৰাজি নিশ্চয়কৈ পালন কৰিব। আজি গায়ানাৰ ৰাষ্ট্ৰপতিয়ে এটি স্মৃতি ব্যক্ত কৰাৰ বাবে মই অতিশয় কৃতজ্ঞ। মই গায়ানালৈ যাওঁতে মই একো নাছিলো, আনকি মুখ্যমন্ত্ৰীও নাছিলো, আৰু তেওঁ সেই সময়ৰ সম্পৰ্কটো মনত পেলাইছে। সেয়ে, তেখেতৰ ওচৰত মই অতিশয় কৃতজ্ঞ। আকৌ এবাৰ আপোনালোকক শুভেচ্ছা জনাইছো। বহু দিনৰ পিছত আমি প্ৰবাসী ভাৰতীয় দিৱসৰ কাৰ্য্যসূচীত সমবেত হৈছো। ইয়াত বহুত মানুহ লগ পাব, বহু মানুহৰপৰা বহু কথা জানিব পাৰিব আৰু উভতি যাওঁতে ইয়াৰ স্মৃতিৰাজি কঢ়িয়াই নিব। সেয়ে, ভাৰতৰ সৈতে সংযোগৰ এক নতুন যুগৰ আৰম্ভ হ’ব বুলি মোৰ বিশ্বাস জন্মিছে৷ সকলোকে পুনৰ এবাৰ আন্তৰিক শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰিলো।
ধন্যবাদ!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s speech at 17th Pravasi Bharatiya Divas Convention in Indore, Madhya Pradesh
09 JAN 2023 5:01PM by PIB Delhi
The President of Guyana Dr. Mohamed Irfaan Ali ji, the President of Suriname Shri Chandrikapersad Santokhi ji, the Governor of Madhya Pradesh Shri Mangubhai Patel, Chief Minister Shivraj Singh Chouhan, Foreign Minister S. Jaishankar ji, other cabinet colleagues, and my dear brothers and sisters from all over the world gathered at the Pravasi Bharatiya Divas convention!
Best wishes for 2023 to all of you. The Pravasi Bharatiya Divas convention is being held once again in its original form and with all its grandeur after almost four years. Face-to-face meeting with loved ones has its own unique joy as well as its importance. I greet and welcome all of you on behalf of 130 crore Indians.
Brothers and sisters,
Every NRI present here with extraordinary achievements in their respective fields has come to pay homage to the soil of their country. And this Pravasi Bharatiya Divas convention is being held on the land of Madhya Pradesh, which is called the heart of the country. There are so many things in MP like the waters of Mother Narmada, the forests, the tribal tradition, the spirituality that will make your visit unforgettable. More recently, a grand and divine expansion of Lord Mahakal's Mahalok has also taken place in nearby Ujjain. I hope all of you will go there and take the blessings of Lord Mahakal and be a part of that wonderful experience.
Friends,
By the way, the city in which we all are now is also wonderful in itself. People say that Indore is a city, but I say that Indore is a period. This is the period, which moves ahead of time and yet keeps the legacy intact. Indore has established a distinct identity in the country in the field of cleanliness. 'Apan ka Indore' is wonderful for food culture not only in the country, but in the whole world. The taste of Indori Namkeen, the passion of the people here for poha, sago khichdi, kachori-samosas-shikanji, is mouth watering. And those who tasted these things did not look for anything else! Similarly, ‘Chhappan Bhog’ shop and Sarafa Bazar are also very famous. This is the reason why some people call Indore the capital of cleanliness as well as taste. I am sure you will not forget your experience here and will not forget to go back and tell others about it.
Friends,
This Pravasi Bharatiya Divas is special in many ways. We celebrated 75 years of India’s independence just a few months ago. A digital exhibition related to our freedom struggle has been organised here. It brings that glorious era in front of you again.
Friends,
The nation has entered the ‘Amrit Kaal’ of the next 25 years. Our Pravasi Bharatiyas have a significant place in this journey. India’s unique global vision and its important role in the global order will be strengthened by you.
Friends,
There is a saying in our country – ‘Swadesho Bhuvantrayam’. That is, ‘for us, the whole world is our country and only human beings are our brothers and sisters’. It was on this ideological foundation that our forefathers shaped the cultural expansion of India. We went to different corners of the world. We understood the infinite possibilities of the amalgamation of civilizations. We started an extraordinary tradition of global trade centuries ago. We crossed the seas that seemed limitless. India and Indians have shown how business relations between different countries and different civilizations can open the way for shared prosperity. Today, when we see our crores of Indian diaspora on the global map, several pictures emerge simultaneously. When the people of India appear to be a common factor in so many different countries of the world, then the spirit of 'Vasudhaiva Kutumbakam' (The World Is One Family) is visible. When people from different regions of India meet in any country of the world, there is a pleasant feeling of ‘Ek Bharat, Shrestha Bharat’. When there is mention of the most peace-loving, democratic and disciplined citizens in different countries of the world, the glory of India being the Mother of Democracy increases manifold. And when the world assesses the contribution of our overseas Indians, it hears the voice of 'strong and capable India'. Therefore, I refer to all of you, all the overseas Indians, the brand ambassadors of India on foreign soil. There are ambassadors in the government system. You are the ambassador of the great heritage of India.
Friends,
Your role as India's brand ambassador is diverse. You are brand ambassadors of Make In India. You are brand ambassadors of Yoga and Ayurveda. You are also brand ambassadors of India's cottage industries and handicrafts. At the same time, you are also brand ambassadors of India's millets. You would already know that 2023 has been declared by the United Nations as the International Year of Millets. I appeal to you to take some millet products with you while returning. You also have another important role to play in these rapidly changing times. You are the people who will address the world's desire to know more about India. Today, the whole world is waiting and watching India keenly with great interest and curiosity. It is important to understand why I am saying this.
Friends,
The pace of development that India has achieved in the last few years, the achievements it has made are extraordinary and unprecedented. When India develops indigenous vaccines within a few months in the midst of the Covid pandemic, when India makes a record of administering more than 220 crore vaccine doses to its citizens free of cost, when India becomes the emerging economy of the world even in the midst of global instability, when India competes with the world's big economies and joins the top-5 economies, when India becomes the world's third largest start-up ecosystem, when 'Make in India' shines in the field of electronic manufacturing and in areas like mobile manufacturing, when India on its own builds Tejas fighter plane, aircraft carrier INS Vikrant and nuclear submarines like Arihant, it is natural that the world and the people of the world are curious about what India is doing and how it is doing it.
People are curious to know about the speed, scale and future of India. Similarly, when it comes to cashless economy and fintech, the world is surprised to see that 40 percent of the world's real time digital transactions take place in India. When it comes to the future of space, India is discussed among the most advanced countries in space technology. India is making a record of launching 100 satellites in one go. The world is watching our capability in the field of software and digital technology. Many of you are also a great source of this. This increasing power and strength of India swells the chest of every person connected to the roots of India. Today India's voice, India's message and India's words have a different significance on the global arena. This growing power of India is going to increase further in the near future. And therefore, the curiosity towards India will also increase further. And therefore, the responsibility of the people of Indian origin living abroad also increases a lot. The more comprehensive information you have about India today, the more you will be able to tell others about India's growing potential based on facts. I urge that you should have updated information about India's progress along with cultural and spiritual information.
Friends,
All of you are also aware that India is presiding over the G-20 group of the world this year. India is looking at this responsibility as a great opportunity. This is an opportunity for us to tell the world about India. This is an opportunity for the world to learn from India's experiences and to decide the direction of a sustainable future from past experiences. We have to make the G-20 not just a diplomatic event, but a historic event of people's participation. During this time, different countries of the world will see the spirit of 'Atithi Devo Bhava' (Treat your guest as god) in the people of India. You can also meet the representatives coming from your country and tell them about India. This will give them a sense of belonging and welcome even before they reach India.
Friends,
And I would also like to say that when some 200 meetings are going to be held during the G-20 summit, when 200 delegations of the G-20 group are going to come here and visit different cities of India, the Indian diaspora should call them and listen to their experiences upon their return. I think this will be an opportunity to further strengthen our bond with them.
Friends,
Today, India not only has the potential to become the knowledge center of the world, but the skill capital as well. Today India has a large number of capable youth. Our youth have skills, values, and the necessary passion and honesty to work. This skill capital of India can become the engine of development of the world. Along with the youth in India, India's priority is also the migrant youth who are connected to India. We are also giving many opportunities to our next generation youth, who were born abroad and brought up there, to know and understand our India. The enthusiasm about India is increasing even among the next generation migrant youth. They want to know about the country of their parents, want to connect with their roots. It is the responsibility of all of us to not only brief these youths in depth about the country, but also show them India. With traditional sense and modern outlook, these youth will be able to tell the future world about India more effectively. The more the curiosity among the youth increases, the more tourism related to India will increase, the research related to India will increase and the pride of India will increase. These youth can come during various festivals of India, during famous fairs or can take advantage of Buddha Circuit and Ramayana Circuit. They can also join the programs being organized under the Amrit Mahotsav of Independence.
Friends,
I have one more suggestion. Migrants from India have settled in many countries over the centuries. The Indian diaspora has made extraordinary contributions to nation building there. We should document their lives, struggles and achievements. Many of our elders will have several memories of those times. I urge that universities should make efforts for audio-video or written documentation on the history of our diaspora in every country.
Friends,
Any nation lives in the heart of every single person who pledges allegiance to it. When a person from India goes abroad and finds even a single person of Indian origin there, he feels that he has found the whole of India. That is, wherever you live, you keep India with you. The country has made every possible effort to give strength to its diaspora in the last eight years. Today it is India's commitment that wherever you live in the world, the country will support your interests and expectations.
I also express my heartfelt gratitude and greetings to the President of Guyana and the President of Suriname. They took out time for this important function and the issues they have put before us today are really very useful. I assure them that India will definitely live up to their suggestions. I am very grateful to the President of Guyana that he shared great memories today, because when I went to Guyana, I was nobody, not even the Chief Minister, and he remembered the relationship of that time. I am very grateful to him. Once again many best wishes to you for the Pravasi Bharatiya Divas that we got to meet after a gap. You will get to meet many people, get to know many things from many people and the memories that you will carry to your respective country upon your return. I am confident that a new era of engagement with India will begin. I wish you the very best.
Thanks!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.