প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না মধ্য প্রদেশকী ইন্দোরদা পাঙথোকখিবা ১৭শুবা প্রবাসী ভারতীয় দিবস কনভেন্সন্দা থমখিবা ৱারোল
09 JAN 2023 5:01PM by PIB Imphal
গুয়ানাগী রাস্ত্রপতি দোক্তর মোহম্মদ ইরফান অলীজী, সুরীনামগী রাস্ত্রপতি শ্রী চন্দ্রিকা প্রসাদ সন্তোখী, মধ্য প্রদেশকী রাজ্যপাল শ্রী মঙ্গুভাই পতেল, মুখ্য মন্ত্রী শিবরাজ সিংহ চৌহান, মপাল থৌরম মন্ত্রী এস. জয়শঙ্করজী, অতোপ্পা ঐগী মন্ত্রী-মন্দলগী মরুপশিং অমসুং প্রবাসী ভারতীয় দিবস কনভেন্সন অসিদা তিল্লিবা মালেম পুম্বদগী ঐগী নুংশিরবা ইচিল-ইনাও পুম্নমক!
পুম্নমকপু ২০২৩গীদমক য়াইফ পাউজেল পীজরি। চহি ৪রোমগী মতুংদা অমুক হন্না হান্নগী মতৌগুম্না প্রবাসী ভারতীয় দিবস কনভেন্সন পাঙথোক্লি। নুংশিরবা মীওইশিংগা শক শক উন্নরি, শক শক উন্নদুনা ৱারী শাবা অসিগী তোখাইবা নুংঙাইবা লোয়ননা কান্নবা লৈ। ঐহাক্না ভারত মচা করোর ১৩০গী মহুৎ শিন্দুনা পুম্নমকপু নুংঙাইবা ফোঙদোকচরি অমসুং তরাম্না ওকচরি।
ইচিল-ইনাওশিং,
মফম অসিদা তিল্লিবা এন.আর.আই. খুদিংমক্না মখোয়গী মশাগী লমশিংদা থোইদোক-হেন্দোকপা মাইপাকপশিংগা লোয়ননা লৈবাক অসিবু ইকাই খুম্নবা উৎলি। অমসুং লৈবাক অসিগী থমোয়নি হায়নরিবা মধ্য প্রদেশতা প্রবাসী ভারতীয় দিবস কনভেন্সন অসি পাঙথোক্লি। এম.পি.দা লৈরিবা ইমা নর্মদাগী ঈশিং, মফম অসিগী উমং, আদিৱাসীগী চৎনবী, মফম অসিগী ইশ্বরদা থাজবা, অদোমগী খোঙচৎপু কাউঙমদবা ওইহন্নবা হীরম কয়ামরুম লৈ। হন্দক্তা উজ্জৈনগী মনাক্তা লৈবা মফম অমদা ভগৱান মহাকালগী মহালোক পাকথোক চাউথোকহনবগী থবক পাইখৎখি। ময়াম্না মফম অদুদা চৎতুনা ভগৱান মহাকালগী থৌশিল নিরুগনি অমসুং নুংঙাইরবা এক্সপরিয়েন্সকী শরুক অমা ওইগনি হায়না ঐনা থাজৈ।
মরুপশিং,
হৌজিক ঐখোয়না লৈরিবা সহর অসি মশামক অঙকপনি থল্লি। মীয়াম্না হায়নৈ ইন্দোর অসি সহর অমনি অদুবু ঐহাক্না হায়রিবা অসি সর্কল অমনি। মসি মতমদগী হেন্না মাংদা চংশিল্লিবা চহিচা অমনি অদুবু লেগেসীদা অদুমক লেংদনা থম্মি। ইন্দোরনা লুনানবগী লমদা লৈবাক অসিদা তোপ-তোপ্পা মশক অমা তাক্লি। অচা-অথক্কী ওইনদি ‘অপনা কা ইন্দোর’ অসি লৈবাক অসি খক্তা নত্তনা মালেম পুম্বগী অঙাকপা ওইরি। ইন্দোরি নমকীনগী মহাও, মফম অসিগী মীয়াম্না পোহা, সাগো খিচরী, কচোরি-সমোসা-শিকঞ্জিগী অপাম্বা অসি উবফা তিন তাবা লেপ্পোই। অমসুং মসিগী মহাও তংবা মীশক অদুনা অতোপ্পা মফম অমত্তা য়েংলোই! মতৌ অসুম্না চপ্পন দুকন অসি মমিং লৈবতা নত্তনা শনাসু মরু ওই। মসিনা মরম ওইদুনা মীয়াম্না ইন্দোর অসি লুনানবা লোয়ননা মহাওগী কেপিতেলনি হায়রিবনি। ঐহাক্না থাজৈ মদুদি নখোয় নশানা মফম অসিদা ফংখিবা এক্সপরিয়েন্স অদু কাউরোই অমসুং হনখ্রবা মতুংদা অতোপ্পদা হায়বা কাউরোই।
মরুপশিং,
প্রবাসী ভারতীয় দিবস অসি লম কয়ামরুমদা অখন্নৈ। ঐখোয়না থা খরগী মমাংদা ভারতকী নীংতম্বগী চহি ৭৫ শুবগী পালন তৌখ্রে। ঐখোয়গী নীংতম ইহৌগা মরী লৈননা মফম অসিদা দিজিতেল একজিবিসন পাঙথোক্লি। মসিনা অমুক হন্না মতিক-মঙাল লৈরবা চহিচা অদু ঐখোয়গী মাংদা পুরক্লি।
মরুপশিং,
লৈবাক অসিনা মথংগী চহি ২৫গী অমৃত কালদা চংশিনখি। ঐখোয়গী প্রবাসী ভারতীয়শিংনা খোঙচৎ অসিদা মরু ওইবা মফম অমা কনখি। ভারতকী তোপ-তোপ্পা গ্লোবেল বিজন অমসুং গ্লোবেল ওর্দরদা মানা লৌরিবা মরু ওইবা থৌদাং অসি নখোয়না মপাঙ্গল কনখৎহনগনি।
মরুপশিং,
মফম অসিদা অসুম্না হায়নৈ – “স্বদেশো ভুবনত্রয়ম”। হায়বদি ঐখোয়গীদমক্তদি মালেম পুম্বা অসি ঐখোয়গী য়ুমনি। মীওইবা হায়বা অসি ঐখোয়গী ইচিল-ইনাওনি। ৱাখল্লোন অসিদা য়ুম্ফম ওইরগা ঐখোয়গী ইপা ইপুশিংনা ভারতকী কলচরেল এক্সপান্সন মখোঙ শোমখি। ঐখোয়না মালেমগী কাচিন কোয়া খুদিংমক্তা চৎখি। সভ্যতা থেংনবগী লোইনাইদ্রবা ওইথোকপা য়াবশিংগী মরমদা ঐখোয়না খঙই। চহিচা কয়াগী মমাংদা ঐখোয়না গ্লোবেল ত্রেদকী তোপ-তোপ্পা চৎনবী অমা হৌদোকখি। পনখৈ লৈত্রবা সমুদ্রশিং ঐখোয়না লানখি। ভারত অমসুং ভারত মচাশিংনা তোঙান-তোঙানবা লৈবাকশিং অমসুং তোঙান-তোঙানবা সভ্যতাগী মরক্তা করম্না বিজিনেসকী মরীশিংনা অপুনবগী চাউখৎনবগীদমক লম্বেল য়াৎখিবগে উৎখি। ঙসি ঐখোয়না গ্লোবেল মেপতা মীরৈবাক্তা লৈবা ভারত মচা করোর কয়া উবা মতমদা মমি কয়ামরুম মাংদা থোরকই। ভারতকী মীয়াম অসি মালেমগী তোঙান-তোঙানবা লৈবাক কয়াদা কম্মন ফেক্তর অমা ওইনা উরকপা মতমদা ‘বসুধৈব কুতুম্বকম’গী ৱাখল্লোন ময়েক শেংলকই। ভারতকী তোঙান-তোঙানবা লমদমশিংদগী অমসুং মফমশিংদগী মীয়াম্না মালেমগী লৈবাক অমা হেক্তদা থেংনবা মতমদা ‘ৱান ইন্দিয়া, বেস্ত ইন্দিয়া’গী নুংঙাইবা ইথিল অমা পোকই। শান্তি খ্বাইদগী পাম্বা, দেমোক্রেতিক অমসুং দিস্সিপ্লিন লৈবা প্রজাশিংগী মতাংদা মালেমগী তোঙান-তোঙানবা লৈবাকশিংদা খন্নবা মতমদা দেমোক্রেসীগী মমা ওইবগী ভারত মচাশিংদা চাউথোকচবা পোকপা শরুক কয়া হেনগৎলি। অমসুং ঐখোয়গী মীরৈবাক্তা লৈরিবা ভারত মচাশিংনা শরুক তমখিবা অদু মালেম্না য়েংনরকপা মতমদা ‘মপাঙ্গল কনবা অমসুং মতিক ময়াই লৈবা ভারত’কী খোঞ্জেল তাবা ফংই। মরম অসিনদা ঐহাক্না নখোয়বু, মীরৈবাক্তা লৈবা ভারত মচাশিংবু, মীরমদা লৈরিবা ভারতকী ব্রান্দ এম্বেসেদরশিং কৌরি। গভর্নমেন্তগী সিস্তেমদা এম্বেসেদরশিং লৈ। নখোয়না ভারতকী ফজরবা হেরিতেজকী এম্বেসেদরনি।
মরুপশিং,
ভারতকী ব্রান্দ এম্বেসেদর ওইনা লৌরিবা নখোয়গী থৌদাং অসি মখল য়াম্মি। মেক ইন ইন্দিয়াগী নখোয়না ব্রান্দ এম্বেসেদরশিংনি। য়োগ অমসুং আয়ুর্বেদকী নখোয়না ব্রান্দ এম্বেসেদরশিংনি। ভারতকী কোতেক ইন্দস্ত্রীশিং অমসুং হেন্দিক্রাফশিংগী নখোয়না ব্রান্দ এম্বেসেদরশিংনি। মসিগা ইরোইননা নখোয়না ভারতকী মিল্লেৎশিংগীসু ব্রান্দ এম্বেসেদরশিংনি। নখোয়না খঙলে মদুদি ২০২৩ অসি য়ুনাইতেদ নেসন্সনা ইন্তর্নেস্নেল ইয়র ওফ মিল্লেৎস হায়না লাউথোকখি। নখোয়না হনখিবা মতমদা মিল্লেৎকী পোত্থোক খরা পুদুনা চৎনবা ঐহাক্না অপীল তৌরি। খোঙজেল য়াংনা হোংলক্লিবা মতম অসিদা নখোয়না মরু ওইবা থৌদাং অমা লৌরি। ভারতকী মরমদা মালেম্না হেন্না খঙনীংবগী অপাম্বা অদু নখোয়না থুংহনগদবনি। ঙসি, মালেম পুম্বনা য়াম্না থৱায় য়াওনা অমসুং খঙনীংবগা লোয়ননা ভারত্তা মীৎয়েং থম্নরি। মসি করিগী হায়রিনো হায়বা খঙবা মরু ওই।
মরুপশিং,
হৌখিবা চহি খরা অসিদা ভারতনা ফংখিবা চাউখৎপগী খোঙজেল অসি, মসিনা ফংখিবা মাইপাকপা অসি তোপ-তোপ্পি অমসুং অমুক্তা ওইখিদ্রি। ভারতনা কোবিদ লাইচৎ মনুংদা থা খরগী মনুংদা ইন্দিজিনস ওইবা ভেক্সিন পুথোকপা মতমদা, প্রজাশিংদা লেম্না ভেক্সিন দোজ করোর ২২০ হেন্না পীনবা ভারতনা রেকোর্দ অমা থম্বা মতমদা, ভারতনা মালেমদা তংদু লৈতাদবা মরক্তা মালেমগী চাউখৎলক্লিবা ইকনোমী ওইরকপা মতমদা, ভারতনা মালেমগী অচৌবা ইকনোমীশিংগা চাংদম্নবা মতমদা, মকোক থোংবা ইকনোমী ৫দা য়াওশিনবা মতমদা, ভারতনা মালেমগী অহুমশুবা খ্বাইদগী চাউবা স্তার্তঅপ ইকোসিস্তেম ওইবা মতমদা, মোবাইল মেন্যুফেকচরিংগুম্বা লমশিংদা ইলেক্ত্রোনিক্স শাবগী লমদা, ভারতনা মশাগী তেজাস ফাইতর প্লেনশিং, এয়রক্রাফ কেরিয়র আই.এন.এস. বিক্রান্ত অমসুং অরিহন্তগুম্বা ন্যুক্লিয়র সবমেরিনশিং শাবা মতমদা, মালেম অমসুং মালেমগী মীয়াম্না ভারতনা করি তৌরি অমসুং করম তৌরি খঙনীংবা অসি মহৌশানি।
ভারতকী খোঙজেল, পাকচাউবা অমসুং তুংলমচৎকী মরমদা মীয়াম্না খঙনীংবা পোক্লি। চপ মান্নবা মতৌদা কেশলেস ইকনোমী অমসুং ফিনতেক্কী মতাংদা লাকপা মতমদা মালেমনা মালেমগী রিএল তাইম দিজিতেল ত্রাঞ্জেক্সনশিংগী চাদা ৪০ ভারত্তা পাঙথোকপা উবা ফংবদা অঙকপা পোকই। স্পেসকী তুংলমচৎকী মতাংদা লাকপদা ভারত অসি স্পেস তেক্নোলোজীদা খ্বাইদগী খুমাং চাউশিনবা লৈবাকশিংগী মনুং চল্লি। ভারতনা অমুক্তদা সেতলাইঃ ১০০ লোঞ্চ তৌবগী রেকোর্দ থম্মি। মালেমনা সোফৱেয়র অমসুং দিজিতেল তেক্নোলোজীগী লমদা ঐখোয়গী তৌবা ঙম্বা অসি য়েংনরি। মসিগী হৌরকফম নখোয় কয়ানা ওইরি। ভারতকী শক্তি অমদি মপাঙ্গল হেনগৎলক্লিবা অসিদা ভারত্তগী হৌরকখিবা মীওই খুদিংমক্কী অৱামল য়াওরি। ঙসি ভারতকী খোঞ্জেল, ভারতকী পাউজেল অমসুং ভারতকী ৱাহৈশীং অসি গ্লোবেল এরেনাদা তোপ-তোপ্পা মফম কল্লি। মসিগী ভারতকী চাউখৎলক্লিবা শক্তি অসিনা তুংলমচৎতা হেন্না হেনগৎলক্কনি। মরম অসিনা ভারত্তা খৌরাংনা য়েংবা হেনগৎলক্লি। অমসুং মসিনা মরম ওইদুনা ভারত্তগী হৌরকখিবা মপালদা লৈবা মীওইশিংগী থৌদাংসু হেনগৎলক্লি। ঙসিদি ভারতকী মরমদা নখোয়দা হেন্না ময়েক শেংবা ইপাউ লৈরে, অচুম্বা ৱাফমশিংদা য়ুম্ফম ওইরগা নখোয়না ভারতকী হেনগৎলক্লিবা মতিক-ময়াইগী মতাংদা অতোপ্পদা পাউদমবা ঙম্লগনি। ঐহাক্না নখোয়না কলচরেল অমসুং স্পিরিচুএলগী ই-পাউগা লোয়ননা ভারতকী চাউখৎ খোঙচৎকী মরমদা অপদেদ তৌরবা ইপাউ লৌনবা হায়জরি।
মরুপশিং,
ভারতনা চহি অসিদা মালেমগী জি-২০ গ্রুপকী প্রসিদেন্সী ওইরি নখোয় পুম্নমক্না খঙই। ভারতনা মসিগী থৌদাং অসি অচৌবা খুদোংচাবা অমা ওইনা উরি। ভারতকী মরমদা মালেমদা খঙহন্নবা মসি খুদোংচাবা অমনি। ভারতকী এক্সপরিয়েন্সতগী তমশিন্নবা অমসুং হৌখিবা এক্সপরিয়েন্সশিংদগী সস্তেনেবল ফ্যুচরগী মাইকৈদা ৱারেপ লৌনবা মসি খুদোংচাবা অমনি। ঐখোয়না জি-২০ অসিবু শুপ্নগী দিপ্লোমেতিক ইভেন্ত অমা ওইহনবতা নত্তনা মীয়াম্না শরুক য়াবগী পুৱারী ওইরবা থৌরম অমা ওইহনগদবনি। তানফম অসিদা মালেমগী তোঙান-তোঙানবা লৈবাকশিংনা ‘অতিথি দেভো ভাবা’গী ৱাখল্লোন অসি ভারতকী মীয়ামদা উবা ফংলগনি। নখোয়না নখোয়গী লৈবাক্তগী লাকপা মীহুৎশিং উনবসু ফংগনি অমসুং ভারত্তা মখোয়গী মরমদা হায়বসু য়ারগনি। মসিনা মখোয়না য়ুমগুম্না ৱাখল পোকহনগনি অমসুং মখোয়না ভারত্তা য়ৌরক্ত্রিঙৈ মমাংদগী তরাম্না ওকপীয়ু।
মরুপশিং,
অমসুং ঐহাক্না হায়জনীংবদি জি২০ সম্মিৎ পাঙথোক্লিঙৈ মনুংদা মীফম ২০০ পাঙথোকপা মতমদা জি২০ গ্রুপকী দেলিগেসন ২০০না মফম অসিদা লাকপা অমসুং ভারতকী তোঙান-তোঙানবা সহরশিংদা চৎপা মতমদা ভারতকী দাইস্পোরানা মখোয়না হল্লকপদা মখোয়গা ৱারী শাদুনা মখোয়গী এক্সপরিয়েন্সকী মরমদা তাগদবনি। মসিনা মখোয়গা ঐখোয়গী মরক্তা লৈরিবা মরী হেন্না মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা খুদোংচাবা পীগনি।
মরুপশিং,
ঙসি ভারত অসি মালেমগী লৌশিংগী সেন্তর ওইনবগী মতিক ময়াই লৈবা খক্তা নত্তনা স্কিল কেপিতেলসু ওইবা ঙমগনি। ঙসি ভারত্তা মতিক-ময়াই লৈবা নহারোল কয়ামরুম লৈ। ঐখোয়গী নহারোলশিংদা স্কিলশিং, ভেল্যুশিং লৈ অমসুং থবক তৌবগী কত্থোকপা অমদি মপুকচেল শেংবগী গুন চেল্লি। ভারতকী স্কিল কেপিতেল অসিনা মালেমগী চাউখৎপগী ইঞ্জিন ওইবা ঙমগনি। ভারত্তা লৈরিবা নহারোলগা লোয়ননা ভারতনা মীৎয়েং চংলিবা অসি ভারতকী মরী লৈনবা মাইগ্রেন্ত নহারোলশিংগা কন্নেক্ত তৌবনি। ঐখোয়গী মথংগী মীরোলদা, মপালদা পোকপা মফম অসিদা চাউরাকপশিংদা ভারতজী মরমদা খঙনবা খুদোংচাবা কয়ামরুম পীরি। ভারতকী মরমদা খঙনীংবা অসি হৌরক্লিবা মাইগ্রেন্তগী মীরোলশিংদা হেনগৎলক্লি। মখোয়না মখোয়গী মমা-মপাশিংগী লৈবাক্কী মরমদা খঙবা পাম্মি, মখোয়গী হৌরকফমগা শম্নবা পাম্মি। লৈবাক্কী মরমদা মনুং হুৎনা নহারোলশিংদা খঙহনবা খক্তা নত্তনা মখোয়দা ভারত উৎপা অসি ঐখোয়গী থৌদাংনি। নহারোলশিংগী মরক্তা খঙনীংবা হেনগৎলক্লিবা মতিক ভারতকী মরী লৈণবা তুরিজম হেন্না চাউখৎকনি, ভারতকী মরী লৈনবা রিসর্চ হেনগৎলক্কনি অমসুং ভারতকী মীংচৎ হেনগৎলক্কনি। ভারতকী তোঙান-তোঙানবা কুহ্মৈগী মনুংদা লাকপা নহারোলশিওংনা বুদ্ধ সর্কিত অমসুং রামায়ন সর্কিতকী কান্নবা লৌবা য়াগনি। মখোয়না আজাদী কা অমৃত মহোৎসবকী মখাদা পাঙথোক্লিবা থৌরমশিংদা শরুক য়াবা য়াগনি।
মরুপশিং,
ঐহাক্না ৱাফম অমগা থমজগে। ভারত্তগী মাইগ্রেন্তশিংনা চহিচা কয়াদগী লৈবাক কয়াদা খুন্দা লৈতাদুনা লৈরি। ভারতকী দাইস্পোরানা জাতি শেমগৎপদা শীংথানীংঙাই ওইনা শরুক তমখি। ঐখোয়না মখোয়গী পুন্সি, অৱাবা অমদি মাইপাকপশিং অদু দোক্যুমেন্ত তৌগদবনি। ঐখোয়গী অহল লমন কয়ানা মতম অদুগী মেমোরি কয়ামরুম লৈরমগনি। ঐহাক্না য়ুনিভর্সিতীশিংদা লৈবাক খুদিংমক্তা লৈরিবা ঐখোয়গী দাইস্পোরাগী পুৱারীদা ওদিও-ভিদিও নত্ত্রগা অইবা দোকছুমেন্তেসনশিং তৌনবা হায়জরি।
মরুপশিং,
ভারতকী মীওই অমনা ভারতকী ৱাংমদা চৎখিবা মতমদা অমসুং মফম অদুদা ভারত্তগী মীওই অমা থেংনবা মতমদা মহাক্না ভারত পুম্বা ফংবাগুম্না ফাওই। মদুদি নখোয়না হিংলবা মতমদা নখোয়গা লোয়ননা ভারত লৈ। লৈবাক অসিনা হৌখিবা চহি নিপালদা মাগী দাইস্পোরাদা মপাঙ্গল পীনবা অঙম্বা থাক্তা হোৎনখি। ঙসি ভারতকী খোঙফম অসিনা মালেমগী মফম অমা হেক্তদা নখোয়না লৈরবসু লৈবাক অসিনা নখোয়গী অনীংবা অপাম্বদা শৌগৎকনি।
গুয়ানাগী রাস্ত্রপতি অমসুং সুরিনামগী রাস্ত্রপতিদা ঐহাক্না থমোয় শেংনা তৌবীমল খঙবা উৎচরি মঅমসুং য়াইফ মঙ্গোল পীজরি। মরু ওইবা থৌরম অসিগীদমক মখোয়না মতম কাইথোকপীখি অমসুং ঐখোয়গী মাংদা পুখৎলক্লিবা ৱাফম অসি য়াম্না কান্নবা ওই। ঐহাক্না মখোয়দা থাজবা পীরি মদুদি ভারতনা মখোয়গী অপাম্বশিং শোইদনা থুংহনগনি। গুয়ানাগী রাস্ত্রপতিবু ঐহাক্না থাগৎলি মরমদি ঐহাক্না গুয়ানাদা চৎপা মতমদা ঐহাক করিসু ওইদে মুখ্য মন্ত্রী ফাওবা ওইদে অদুবু মহাক্না মতম অদু নীংশিলমখি অমদি মহাক্না ঙসি হৌখ্রবা মীকুপশিং অদু পাউদমখি। লেপলুরবা মতুংদা অমুক হন্না ঐখোয়না উনবা ফংবা অসিদা ঐহাক্না প্রবাসী ভারতীয় দিবসনা লাকপদা য়াইফ পাউজেল পীজরি। নখোয়না মীওই কয়া উনগনি, মীওই কয়াগী মরমদা খঙবা ফংগনি অমসুং মেমোরীশিং অদু নখোয়না হনখিবদা নখোয়গী লৈবাক্তা পুদুনা চৎখিগনি। ভারতকা লোয়ননা থবক তৌমিন্নবগী অনৌবা চহিচা অমা হৌরগনি হায়না ঐনা থাজৈ। ঐহাক্না য়াইফ মঙ্গোল পীজরি।
থাগৎচরি!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s speech at 17th Pravasi Bharatiya Divas Convention in Indore, Madhya Pradesh
09 JAN 2023 5:01PM by PIB Delhi
The President of Guyana Dr. Mohamed Irfaan Ali ji, the President of Suriname Shri Chandrikapersad Santokhi ji, the Governor of Madhya Pradesh Shri Mangubhai Patel, Chief Minister Shivraj Singh Chouhan, Foreign Minister S. Jaishankar ji, other cabinet colleagues, and my dear brothers and sisters from all over the world gathered at the Pravasi Bharatiya Divas convention!
Best wishes for 2023 to all of you. The Pravasi Bharatiya Divas convention is being held once again in its original form and with all its grandeur after almost four years. Face-to-face meeting with loved ones has its own unique joy as well as its importance. I greet and welcome all of you on behalf of 130 crore Indians.
Brothers and sisters,
Every NRI present here with extraordinary achievements in their respective fields has come to pay homage to the soil of their country. And this Pravasi Bharatiya Divas convention is being held on the land of Madhya Pradesh, which is called the heart of the country. There are so many things in MP like the waters of Mother Narmada, the forests, the tribal tradition, the spirituality that will make your visit unforgettable. More recently, a grand and divine expansion of Lord Mahakal's Mahalok has also taken place in nearby Ujjain. I hope all of you will go there and take the blessings of Lord Mahakal and be a part of that wonderful experience.
Friends,
By the way, the city in which we all are now is also wonderful in itself. People say that Indore is a city, but I say that Indore is a period. This is the period, which moves ahead of time and yet keeps the legacy intact. Indore has established a distinct identity in the country in the field of cleanliness. 'Apan ka Indore' is wonderful for food culture not only in the country, but in the whole world. The taste of Indori Namkeen, the passion of the people here for poha, sago khichdi, kachori-samosas-shikanji, is mouth watering. And those who tasted these things did not look for anything else! Similarly, ‘Chhappan Bhog’ shop and Sarafa Bazar are also very famous. This is the reason why some people call Indore the capital of cleanliness as well as taste. I am sure you will not forget your experience here and will not forget to go back and tell others about it.
Friends,
This Pravasi Bharatiya Divas is special in many ways. We celebrated 75 years of India’s independence just a few months ago. A digital exhibition related to our freedom struggle has been organised here. It brings that glorious era in front of you again.
Friends,
The nation has entered the ‘Amrit Kaal’ of the next 25 years. Our Pravasi Bharatiyas have a significant place in this journey. India’s unique global vision and its important role in the global order will be strengthened by you.
Friends,
There is a saying in our country – ‘Swadesho Bhuvantrayam’. That is, ‘for us, the whole world is our country and only human beings are our brothers and sisters’. It was on this ideological foundation that our forefathers shaped the cultural expansion of India. We went to different corners of the world. We understood the infinite possibilities of the amalgamation of civilizations. We started an extraordinary tradition of global trade centuries ago. We crossed the seas that seemed limitless. India and Indians have shown how business relations between different countries and different civilizations can open the way for shared prosperity. Today, when we see our crores of Indian diaspora on the global map, several pictures emerge simultaneously. When the people of India appear to be a common factor in so many different countries of the world, then the spirit of 'Vasudhaiva Kutumbakam' (The World Is One Family) is visible. When people from different regions of India meet in any country of the world, there is a pleasant feeling of ‘Ek Bharat, Shrestha Bharat’. When there is mention of the most peace-loving, democratic and disciplined citizens in different countries of the world, the glory of India being the Mother of Democracy increases manifold. And when the world assesses the contribution of our overseas Indians, it hears the voice of 'strong and capable India'. Therefore, I refer to all of you, all the overseas Indians, the brand ambassadors of India on foreign soil. There are ambassadors in the government system. You are the ambassador of the great heritage of India.
Friends,
Your role as India's brand ambassador is diverse. You are brand ambassadors of Make In India. You are brand ambassadors of Yoga and Ayurveda. You are also brand ambassadors of India's cottage industries and handicrafts. At the same time, you are also brand ambassadors of India's millets. You would already know that 2023 has been declared by the United Nations as the International Year of Millets. I appeal to you to take some millet products with you while returning. You also have another important role to play in these rapidly changing times. You are the people who will address the world's desire to know more about India. Today, the whole world is waiting and watching India keenly with great interest and curiosity. It is important to understand why I am saying this.
Friends,
The pace of development that India has achieved in the last few years, the achievements it has made are extraordinary and unprecedented. When India develops indigenous vaccines within a few months in the midst of the Covid pandemic, when India makes a record of administering more than 220 crore vaccine doses to its citizens free of cost, when India becomes the emerging economy of the world even in the midst of global instability, when India competes with the world's big economies and joins the top-5 economies, when India becomes the world's third largest start-up ecosystem, when 'Make in India' shines in the field of electronic manufacturing and in areas like mobile manufacturing, when India on its own builds Tejas fighter plane, aircraft carrier INS Vikrant and nuclear submarines like Arihant, it is natural that the world and the people of the world are curious about what India is doing and how it is doing it.
People are curious to know about the speed, scale and future of India. Similarly, when it comes to cashless economy and fintech, the world is surprised to see that 40 percent of the world's real time digital transactions take place in India. When it comes to the future of space, India is discussed among the most advanced countries in space technology. India is making a record of launching 100 satellites in one go. The world is watching our capability in the field of software and digital technology. Many of you are also a great source of this. This increasing power and strength of India swells the chest of every person connected to the roots of India. Today India's voice, India's message and India's words have a different significance on the global arena. This growing power of India is going to increase further in the near future. And therefore, the curiosity towards India will also increase further. And therefore, the responsibility of the people of Indian origin living abroad also increases a lot. The more comprehensive information you have about India today, the more you will be able to tell others about India's growing potential based on facts. I urge that you should have updated information about India's progress along with cultural and spiritual information.
Friends,
All of you are also aware that India is presiding over the G-20 group of the world this year. India is looking at this responsibility as a great opportunity. This is an opportunity for us to tell the world about India. This is an opportunity for the world to learn from India's experiences and to decide the direction of a sustainable future from past experiences. We have to make the G-20 not just a diplomatic event, but a historic event of people's participation. During this time, different countries of the world will see the spirit of 'Atithi Devo Bhava' (Treat your guest as god) in the people of India. You can also meet the representatives coming from your country and tell them about India. This will give them a sense of belonging and welcome even before they reach India.
Friends,
And I would also like to say that when some 200 meetings are going to be held during the G-20 summit, when 200 delegations of the G-20 group are going to come here and visit different cities of India, the Indian diaspora should call them and listen to their experiences upon their return. I think this will be an opportunity to further strengthen our bond with them.
Friends,
Today, India not only has the potential to become the knowledge center of the world, but the skill capital as well. Today India has a large number of capable youth. Our youth have skills, values, and the necessary passion and honesty to work. This skill capital of India can become the engine of development of the world. Along with the youth in India, India's priority is also the migrant youth who are connected to India. We are also giving many opportunities to our next generation youth, who were born abroad and brought up there, to know and understand our India. The enthusiasm about India is increasing even among the next generation migrant youth. They want to know about the country of their parents, want to connect with their roots. It is the responsibility of all of us to not only brief these youths in depth about the country, but also show them India. With traditional sense and modern outlook, these youth will be able to tell the future world about India more effectively. The more the curiosity among the youth increases, the more tourism related to India will increase, the research related to India will increase and the pride of India will increase. These youth can come during various festivals of India, during famous fairs or can take advantage of Buddha Circuit and Ramayana Circuit. They can also join the programs being organized under the Amrit Mahotsav of Independence.
Friends,
I have one more suggestion. Migrants from India have settled in many countries over the centuries. The Indian diaspora has made extraordinary contributions to nation building there. We should document their lives, struggles and achievements. Many of our elders will have several memories of those times. I urge that universities should make efforts for audio-video or written documentation on the history of our diaspora in every country.
Friends,
Any nation lives in the heart of every single person who pledges allegiance to it. When a person from India goes abroad and finds even a single person of Indian origin there, he feels that he has found the whole of India. That is, wherever you live, you keep India with you. The country has made every possible effort to give strength to its diaspora in the last eight years. Today it is India's commitment that wherever you live in the world, the country will support your interests and expectations.
I also express my heartfelt gratitude and greetings to the President of Guyana and the President of Suriname. They took out time for this important function and the issues they have put before us today are really very useful. I assure them that India will definitely live up to their suggestions. I am very grateful to the President of Guyana that he shared great memories today, because when I went to Guyana, I was nobody, not even the Chief Minister, and he remembered the relationship of that time. I am very grateful to him. Once again many best wishes to you for the Pravasi Bharatiya Divas that we got to meet after a gap. You will get to meet many people, get to know many things from many people and the memories that you will carry to your respective country upon your return. I am confident that a new era of engagement with India will begin. I wish you the very best.
Thanks!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.