ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ବୈଶ୍ୱିକ ନିବେଶକ ସମ୍ମିଳନୀରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ଇନ୍ଦୋରଠାରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ବୈଶ୍ୱିକ ନିବେଶକ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ-୨୦୨୩ରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଆଭାସୀ ଅଭିଭାଷଣ
“ବିଶ୍ୱାସ ଓ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକତାରୁ ପର୍ଯ୍ୟଟନ, କୃଷିରୁ ଶିକ୍ଷା ଏବଂ କୌଶଳି ବିକାଶ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ ଏକ ଅଦଭୁତ ଲକ୍ଷ୍ୟସ୍ଥଳ”
“ବୈଶ୍ୱିକ ଅର୍ଥନୀତିକୁ ଅନୁଧାବନ କରୁଥିବା ଅନୁଷ୍ଠାନ ଓ ଆସ୍ଥାବାନ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ଭାରତ ଉପରେ ଅଖଣ୍ଡ ବିଶ୍ୱାସ ରହିଛି”
“୨୦୧୪ ମସିହା ପରଠାରୁ ‘ସଂସ୍କାର, ଅବସ୍ଥାନ୍ତରର ଓ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ’ପନ୍ଥା ଭାରତ ଦ୍ୱାରା ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଛି”
“ଏକ ସ୍ଥିର, ନିଷ୍ପତ୍ତିମୂଳକ ଓ ଉତ୍ତମ ଅଭିପ୍ରାୟ ଯୁକ୍ତ ସରକାର ଅଦୃଷ୍ଟପୂର୍ବ ଭଙ୍ଗୀରେ ବିକାଶକୁ ଦେଖିଥାଏ”
“ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ମାଲ ପରିବହନ ଓ ଶିଳ୍ପ କରିଡର, ଏକ୍ସପ୍ରେସ ୱେ, ଲଜିଷ୍ଟିକ ଉଦ୍ୟାନ ସବୁ ନବ ଭାରତର ପରିଚୟ ପାଲଟୁଛି”
“ପିଏମ୍ ଗତିଶକ୍ତି ଭାରତର ଭିତ୍ତିଭୂମି ଗଠନର ଜାତୀୟ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଯାହା ଜାତୀୟ ମାଷ୍ଟର ପ୍ଲାନର ରୂପ ନେଇଛି”
“ବିଶ୍ୱରେ ଭାରତକୁ ସର୍ବାଧିକ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ସମ୍ପନ୍ନ ଲଜିଷ୍ଟିକ ବଜାର କରି ଗଢିତୋଳିବା ନିମନ୍ତେ ଲକ୍ଷ୍ୟ ନେଇ ଆମେ ଆମର ଜାତୀୟ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ ନୀତି ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିଛୁ”
“ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶକୁ ଆସୁଥିବା ବିନିଯୋଗ କାରୀଙ୍କୁ ପିଏଲଆଇ ଯୋଜନାର ସର୍ବାଧିକ ଲାଭ ଉଠାଇବାକୁ ମୁଁ ନିବେଦନ କରୁଛି”
“ ସରକାର କିଛିଦିନ ପୂର୍ବରୁ ଅନୁମୋଦନ କରିଥିବା ସବୁଜ ଉଦ୍‌ଯାନ ମିଶନ ଆଠଲକ୍ଷ କୋଟି ବିନିଯୋଗ ସମ୍ଭାବନା ସୃଷ୍ଟି କରିବ”
11 JAN 2023 12:37PM by PIB Bhubaneshwar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ଇନ୍ଦୋରଠାରେ ବୈଶ୍ୱିକ ନିବେଶକାରୀ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀକୁ ଭିଡିଓ ବାର୍ତ୍ତା ଜରିଆର ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି । ଏହି ବୈଠକ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶରେ ବିବିଧ ପୁଞ୍ଜିବିନିଯୋଗ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବ ।
ସମବେତ ଜନାତଙ୍କୁ ଉଦ୍‌ବୋଧନ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସମସ୍ତ ବିନିଯୋଗକାରୀ ଓ ଉଦ୍ୟୋଗପତିଙ୍କୁ ହାର୍ଦ୍ଦିକ ସ୍ୱାଗତ କରିବା ସହ ଏକ ଉନ୍ନତ ଭାରତ ଗଠନ ଦିଗରେ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ଭୂମିକା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ “ ବିଶ୍ୱାସ ଓ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକତା ଠାରୁ ନେଇ ପର୍ଯ୍ୟଟନ, କୃଷିରୁ ଶିକ୍ଷା ଓ କୌଶଳ ବିକାଶ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ ଏକ ଅଭୂତପୂର୍ବ ଲକ୍ଷ୍ୟସ୍ଥଳ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ଏମିତିବେଳେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି , ଯେତେବେଳେ ଆମେ ଭାରତର ଅମୃତକାଳର ସୁବର୍ଣ୍ଣ ଯୁଗ ଆସି ଉପନୀତ ହୋଇଛି ଓ ଆମେ ଏକ ଉନ୍ନତ ଭାରତ ଗଠନ ନିମନ୍ତେ ମିଳିମିଶି ଲାଗି ପଡିଛୁ । “ଆମେ ଯେତେବେଳେ ଉନ୍ନତ ଭାରତ କଥା କହୁ, ତାହା କେବଳ ଆମର ଆକାଂକ୍ଷା ନୁହଁ, ଏହା ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟର ସଂକଳ୍ପ । ଏହା କହି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିଶ୍ୱର ପ୍ରତ୍ୟେକ ସଂଗଠନ ଓ ବିଶେଷଜ୍ଞ ଭାରତ ପ୍ରତି ଆସ୍ଥା ପ୍ରଦର୍ଶନ କରୁଥିବାରୁ ଖୁସି ପ୍ରକଟ କରିଥିଲେ ।”
ବିଭିନ୍ନ ବୈଶ୍ୱିକ ସଂଗଠନଗୁଡିକର ଆସ୍ଥା ସମ୍ପର୍କରେ ଉଦାହରଣ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆନ୍ତଜାତିକ ମୁଦ୍ରାପାଣ୍ଠି (ଆଇଏମ୍‌ଏଫ) ଭାରତକୁ ବୈଶ୍ୱିକ ଅର୍ଥନୀତିର କିପରି ଉଜ୍ଜଳ କ୍ଷେତ୍ର ବିବେଚନା କରିଛି ଓ ବିଶ୍ୱ ବ୍ୟାଙ୍କ ପୂର୍ବରୁ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଅନେକ ଦେଶ ତୁଳନାରେ ଭାରତ କିପରି ବୈଶ୍ୱିକ ପରିବର୍ତ୍ତନକୁ ମୁକାବିଲା କରିପାରିବ ସେ ଉକ୍ତି ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାରତର ବୃହତ ଆର୍ଥିକ ମୌଳିକ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଦୃଢତାର ନଜିର ଦେଇ ଓଇସିଡି କିପରି ଚଳିତବର୍ଷ ଭାରତ ଜି-୨୦ ଦେଶମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଦ୍ରୁତ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ସମ୍ପନ୍ନ ଆର୍ଥିକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଆଡକୁ ମୁହାଁଇଛି ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ । ମୋରଗାନ ଷ୍ଟାନଲୀଙ୍କୁ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଆଗାମୀ ୪ରୁ ୫ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତ କିପରି ବିଶ୍ୱର ତୃତୀୟ ବୃହତ ଆର୍ଥିକ ଶକ୍ତି ହେବ ତାହା ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ । ସେ ଆହୁରି କହିଥିଲେ ଯେ ମ୍ୟାକ୍‌କିନ ସେ ର ମୁଖ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟ ନିର୍ବାହୀ ଘୋଷଣା କରି କେବଳ ବର୍ତ୍ତମାନ ଦଶନ୍ଧି ନୁହେଁ, ପୁରା ଶତାବ୍ଧୀ ଭାରତର ବୋଲି କହିଛନ୍ତି । “ ବୈଶ୍ୱିକ ଅର୍ଥନୀତ ପ୍ରତି ନଜର ରଖିଥିବା ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ଓ ବିଶ୍ୱସ୍ତମାନେ ଭାରତ ଉପରେ ଅଭୂତପୂର୍ବ ବିଶ୍ୱାସ ଥିବା ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି ଓ ବୈଶ୍ୱିକ ପୁଞ୍ଜି ବିନିଯୋଗକାରୀ ମାନେ ସେହି ଏକାକଥା କହିଥିବା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ।”
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆହୁରି କହିଥିଲେ ଯେ ଏକ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ବ୍ୟାଙ୍କ ସର୍ଭେ କରି ଅଧିକ ଭାଗ ବିନିଯୋଗକାରୀ ଭାରତକୁ ପୁଞ୍ଜି ନିବେଶର ଲକ୍ଷ୍ୟସ୍ଥଳ ଭାବେ ବିବେଚନା କରୁଥିବା ପ୍ରକାଶ କରିଛି । “ଆଜି ଭାରତ ରେକର୍ଡ ସଂଖ୍ୟକ ଏଫଡିଆଇ ପାଉଛି ଏପରିକି ଆପଣମାନଙ୍କ ଆମ ଗହଣରେ ଉପସ୍ଥିତି ମଧ୍ୟ ଏହି ଭାବନାରେ ପ୍ରତିଫଳିତ ହେଉଛି” ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ । ଏଥିପାଇଁ ସେ ମଜବୁତ ଗଣତନ୍ତ୍ର, ଯୁବ ଜନସଂଖ୍ୟା ଓ ଭାରତର ରାଜନୈତିକ ସ୍ଥିରତାକୁ ଶ୍ରେୟ ବୋଲି ଜୀବନର ମାନ ଓ ବ୍ୟାବସାୟିକ ସୁଲଭତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବାରେ ଭାରତର ନିଷ୍ପତ୍ତି ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ।
‘ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ଅଭିଯାନ’ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ପୁଞ୍ଜି ନିବେଶର ଏକ ଲକ୍ଷ୍ୟସ୍ଥଳ ପାଲଟିଛି ଯେଉଁଠି ୨୦୧୪ ପରଠାରୁ ଭାରତ ‘ସଂସ୍କାର, ଅବସ୍ଥାନ୍ତର ଓ କାମ କରିବାର ଶୈଳୀକୁ ଆପଣାଇଛି, “ଏପରିକି ଶହେ ବର୍ଷର ଗୋଟିଏ ଜଟିଳ ପରିସ୍ଥିତି ମଧ୍ୟରେ ଆମେ ସଂସ୍କାରର ପଥକୁ ଆପଣାଇଛୁ”ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ।
“ଏକ ସ୍ଥିର, ନିଷ୍ପତ୍ତିମୂଳକ ଓ ସଠିକ୍ ଅଭିପ୍ରାୟ ନେଇ ଚାଲିଥିବା ସରକାର ଏକ ଅଭୂତପୂର୍ବ ଗତିରେ ବିକାଶ ପଥରେ ଆଗେଇ ଚାଲିଛି ବୋଲି କହି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗତ ଆଠବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ସଂସ୍କାରର ଗତି ଓ ସଂଖ୍ୟା ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ଭାବେ ବଢି ଚାଲିଛି ବୋଲି କହିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବ୍ୟାଙ୍କିଂ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପୁନଃ ପୁଞ୍ଜିକରଣ ଓ ପ୍ରଶାସନିକ ବ୍ୟବସ୍ଥା, ଆଇବିସି ଭଳି ବ୍ୟବସ୍ଥାର ସଂକଳ୍ପ, ଜିଏସ୍‌ଟି ଭଳି ଗୋଟିଏ ଦେଶ, ଗୋଟିଏ ଟିକସ ବ୍ୟବସ୍ଥା, ବୈଶ୍ୱିକ ପ୍ରତିଯୋଗୀପୂର୍ଣ୍ଣ ବାଣିଜ୍ୟିକ ଟିକସ ବ୍ୟବସ୍ଥା, ସାର୍ବଭୌମ ଧନ ଓ ପେନସନ ପାଣ୍ଠିକୁ ଟିକସ ମୁକ୍ତ କରିବା, ଅଧିକାଂଶ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସ୍ୱଂୟଚାଳିତଭାବେ ଶତପ୍ରତିଶତ ବିଦେଶୀ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ପୁଞ୍ଜି ନିବେଶ, ନଗଣ୍ୟ ଆର୍ଥିକ ଭୂଲକୁ ଅପରାଧ ମୁକ୍ତ କରିବା ଓ ସଂସ୍କାର ଜରିଆରେ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ରାସ୍ତାରେ ଆସୁଥିବା ବାଧାବିଘ୍ନ ହଟାଇବା ଉଦାହରଣ ଦେଇଥିଲେ ।
ସେ ମଧ୍ୟ ଭାରତ ସମାନ ନିର୍ଭରଶୀଳତା, ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ର ଉପରେ ପ୍ରଦାନ କରିବା ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇ କହିଥିଲେ ଯେ ଅନେକ ରାଜନୈତିକ କ୍ଷେତ୍ର ଯଥା ପ୍ରତିରକ୍ଷା, ଖଣି ଓ ମହାକାଶ ଇତ୍ୟାଦି କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଘରୋଇ ମାଲିକାନାରେ ଛାଡି ଦିଆଯାଇଛି । ସେ ଆହୁରି କହିଥିଲେ ଯେ ଅନେକ ଶ୍ରମ ଆଇନ ଚାରିଟି ସଂହିତାରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରାଯାଇଛି ଯାହାକି ଏକ ପ୍ରମୁଖ ପଦକ୍ଷେପ । କେନ୍ଦ୍ର ଓ ରାଜ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅନେକ ମୂଳ ଦଲିଲଗତ ସମସ୍ୟା ହ୍ରାସ କରିବା ପାଇଁ ଗତ କେତେବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ୪୦ହଜାରରୁ ଅଧିକ ମୂଳ ଦଲିଲି ହଟାଇ ଦିଆଯାଇଛି । “ଜାତୀୟ ଏକକ ଗବାକ୍ଷ ପଦ୍ଧତି ଅନୁସୃତ ହେବା ପରଠାରୁ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରାୟ ୫୦ହଜାରରୁ ପଦ୍ଧତି ଅଧୀନରେ ଅନୁମୋଦନ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି” ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ।
ଦେଶରେ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ସମ୍ଭାବନା ବୃଦ୍ଧି ନିମନ୍ତେ ଆଧୁନିକ ଓ ମଲଟି ମଡେଲ ଭିତ୍ତିଭୂମିଯୁକ୍ତ ବିକାଶ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଗତ ଆଠବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଜାତୀୟ ରାଜପଥ ନିର୍ମାଣ ଦ୍ୱିଗୁଣିତ ହୋଇଥିବାବେଳେ, କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ବିମାନ ବନ୍ଦର ସଂଖ୍ୟା ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । ଭାରତୀୟ ବନ୍ଦରଗୁଡିକରେ ମଧ୍ୟ ପଣ୍ୟଦ୍ରବ୍ୟ ପରିବହନ ସାମର୍ଥ୍ୟ ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । “ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ପଣ୍ୟଦ୍ରବ୍ୟ ଓ ଶିଳ୍ପ କରିଡର, ଏକ୍ସପ୍ରେସ ୱେ, ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ ଉଦ୍ୟାନ ଇତ୍ୟାଦି ବର୍ତ୍ତମାନ ନବଭାରତ ପରିଚିତିର ମାଧ୍ୟମ ହୋଇଛି” ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ । ପିଏମ୍ ଗତିଶକ୍ତି ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତରେ ଭିତ୍ତିଭୂମି ନିର୍ମାଣପାଇଁ ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଏହି ଜାତୀୟ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଜାତୀୟ ମାଷ୍ଟର ପ୍ଲାନର ରୂପ ନେଇଛି । ସରକାର, ବିଭିନ୍ନ ସଂସ୍ଥା, ନିବେଶକ ପ୍ରଭୁତିଙ୍କ ସମ୍ପର୍କରେ ସବିଶେଷ ଓ ସର୍ବଶେଷ ତଥ୍ୟ ଏହି ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଜରିଆରେ ମିଳିପାରିବ । “ଆମେ ବିଶ୍ୱର ସର୍ବବୃହତ ପ୍ରତିଯୋଗୀତାପୂର୍ଣ୍ଣ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ ବଜାର ହେବା ପାଇଁ ଆମର ଜାତୀୟ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ ନୀତି ପ୍ରଣୟନ କରିଛୁ” ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦେଶର ଡିଜିଟାଲ ଭିତ୍ତିଭୂମିର ଅବତାରଣା କରି କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ସ୍ମାର୍ଟଫୋନ ତଥ୍ୟ ବ୍ୟବହାରରେ ବିଶ୍ୱର ଏକ ନମ୍ବର ହୋଇଥିବାବେଳେ, ବୈଶ୍ୱିକ ଫିନଟେକ ଓ ଆଇଟି-ବିପିଏନ୍ ଆଉଟ ସୋର୍ସିଂ ବଂଟନରେ ମଧ୍ୟ ଏକ ନମ୍ବରରେ ରହିଛି । ଭାରତରେ ମଧ୍ୟ ବିଶ୍ୱର ପ୍ରଥମ ବୃହତ୍ତମ ଉଡାଣ ଓ ଅଟୋ ବଜାର ରହିଛି । ବୈଶ୍ୱିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧିର ପରବର୍ତ୍ତୀ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଆରୋପ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗ୍ରାମକୁ ଅପ୍ଟିକାଲା ଫାଇବର ଯୋଗେ ଯୋଡୁଥିବା ବେଳେ ଅନ୍ୟ ପକ୍ଷରେ ୫ଜି ନେଟତ୍ତ୍ୱ ୱାର୍କର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ମଧ୍ୟ ଚାଲିଛି । ୫ଜି ଇଂଟରନେଟ ଓ ଏଆଇ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରତ୍ୟେକ ଶିଳ୍ପ ଓ ଖାଉଟିଙ୍କ ନିମନ୍ତେ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରାଯାଉଛି ଯାହାକି ଦେଶର ବିକାଶରେ ସହାୟକ ହେବ ।
ବିଶ୍ୱର ନିର୍ମାଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତର ଦ୍ରୁତ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏଥିପାଇଁ ଉତ୍ପାଦନଭିତ୍ତିକ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଯେଉଁଥିପାଇଁ ୨. ୫ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଘୋଷଣା କରାଯାଇଛି ତାହାକୁ ଶ୍ରେୟ ଦେଇଥିଲେ । ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ନିବେଶକଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଏଠାରେ ଲୋକପ୍ରିୟତା ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବା ଦର୍ଶାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଚାରିଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ନିବେଶ ହୋଇଥିବାବେଳେ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶରେ ମଧ୍ୟ ଶହ ଶହ କୋଟି ନିବେଶ ହୋଇଥିବା କହିଥିଲେ । ପିଏଲଆଇ ଯୋଜନା ଯୋଗୁଁ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ କପଡା ଓ ଫାର୍ମା କ୍ଷେତ୍ରରେଏକ ପେଣ୍ଠସ୍ଥଳ ହୋଇପାରିଛି । “ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ ଆସି ନିବେଶକମାନେ ସର୍ବାଧିକ ସୁବିଧା ନେବା ପାଇଁ ମୁଁ ନିବେଦନ କରୁଛି” ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ।
ସବୁଜ ଶକ୍ତି ନେଇ ଭାରତର ଆକାଂକ୍ଷା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଆରୋପ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ସରକାର କିଛିଦିନ ଆଗରୁ ସବୁଜ ଉଦ୍‌ଯାନ ମିଶନକୁ ଅନୁମୋଦନ କରିଛନ୍ତି ଓ ଏଥିରେ ଆଠଲକ୍ଷ କୋଟି ନିବେଶର ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି । ଏହା କେବଳ ଭାରତକୁ ପୁଞ୍ଜି ଆକର୍ଷିତ କରିବା ପାଇଁ ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ ନୁହେଁ ବରଂ ଏହା ସବୁଜ ଇନ୍ଧନ ପାଇଁ ବୈଶ୍ୱିକ ଚାହିଦା ମଧ୍ୟ ପୂରଣ କରିବ । ଏହି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ହଜାର ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ରାଶି ଥିବାବେଳେ ନିବେଶକମାନେ ଏହି ଅଭିଯାନରେ ସେମାନଙ୍କ ଭୂମିକା ସାକାର କରିବାକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନିବେଦନ କରିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ, କୃଷି,ପୌଷ୍ଟିକତା, କୌଶଳ ବିକାଶ ଓ ନବୋନ୍ମେଷ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଥିବା ନୂତନ ସମ୍ଭାବନା ଗୁଡିକ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ଭାରତ ସହ ଏକ ନୂତନ ବୈଶ୍ୱିକ ଯୋଗାଣ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ସାମିଲ ହେବାକୁ ଆହ୍ୱାନ ଜଣାଇ ତାଙ୍କର ବକ୍ତବ୍ୟ ଶେଷ କରିଥିଲେ ।
<\center>

Prime Minister's Office
PM addresses Madhya Pradesh Global Investors’ Summit 2023 in Indore, Madhya Pradesh via video message
“From faith and spirituality to tourism, from agriculture to education and skill development, Madhya Pradesh is a wonderful destination”
“Institutions and credible voices that track the global economy have unprecedented confidence in India”
“The path of ‘Reform, Transform and Perform’ has been undertaken by India since 2014”
“A stable government, a decisive government, a government running with the right intentions, shows development at an unprecedented pace”
“Dedicated freight corridors, industrial corridors, expressways, logistic parks, these are becoming the identity of New India”
“PM Gatishakti is a national platform for infrastructure building in India which has taken the form of the National Master Plan”
“We have implemented our National Logistics Policy with an aim to make India the world's most competitive logistics market”
“I urge the investors coming to MP to take maximum advantage of the PLI scheme”
“The government approved Green Hydrogen Mission a few days ago which will bring in investment possibilities of about Rs 8 lakh crore”
11 JAN 2023 12:37PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed the Global Investors’ Summit in Indore, Madhya Pradesh via video message today. This summit will showcase the diverse investment opportunities in Madhya Pradesh.
Addressing the gathering, the Prime Minister extended a warm welcome to all the investors and entrepreneurs and highlighted the role of Madhya Pradesh in building a developed India. He said, “From faith and spirituality to tourism, from agriculture to education and skill development, Madhya Pradesh is a wonderful destination.” The Prime Minister pointed out that the summit is taking place at a time when the golden age of India's Amrit Kaal has begun and we are all working together to build a developed India. “When we talk about a developed India, it is not just our aspiration, but it is the resolve of every Indian”, the Prime Minister remarked as he expressed happiness for the confidence that every organisation and expert in the world are showing in Indians.
Giving examples of trust shown by global organisations, the Prime Minister highlighted the IMF which sees India as a bright spot in the global economy, and the World Bank which has expressed earlier that India is in a better position to deal with global headwinds than many other countries. The Prime Minister credited India's strong macroeconomic fundamentals and mentioned OECD which claimed that India will be among the fastest-growing economies in the G-20 group this year. Quoting Morgan Stanley, the Prime Minister said that India is moving towards becoming the world's third-largest economy in the next 4-5 years. He further added that the CEO of McKinsey has declared that not just the present decade but the century itself belongs to India. “Institutions and credible voices that track the global economy have unprecedented confidence in India”, the Prime Minister continued, “Global investors also share the same optimism.” The Prime Minister further informed about a survey conducted by a prestigious international bank which found that a majority of the investors preferred India as their investment destination. “Today, India is receiving record-breaking FDI. Even your presence among us reflects this sentiment”, the Prime Minister added. He credited the strong democracy, young demography and political stability of India for the strong optimism that is shown towards the nation and highlighted India’s decisions that boost ease of living and ease of doing business.
Throwing light on the ‘Atmanirbhar Bharat’ campaign, the Prime Minister noted that India has become an attractive destination for investment where the path of 'Reform, Transform and Perform' has been undertaken by India since 2014. “Even during a once-in-a-century crisis, we took the path of reforms”, the Prime Minister said.
“A stable government, a decisive government, a government running with the right intentions, shows development at an unprecedented pace”, the Prime Minister remarked as he threw light on the last eight years where the speed and scale of reforms have only increased continuously. The Prime Minister gave examples of reforms related to recapitalization and governance in the banking sector, creating a modern resolution framework like IBC, creating a system like One Nation One Tax in the form of GST, making corporate tax globally competitive, exempting sovereign wealth funds and pension funds from tax, allowing 100% FDI through the automatic route in many sectors, decriminalising minor economic mistakes, and getting rid of hurdles in the path of investment through such reforms. He also emphasised India’s equal reliance on the strength of its private sector and informed that many strategic sectors like defence, mining and space have opened up for private players. He further added that dozens of Labor Laws have been incorporated into 4 codes which is a major step in itself. The Prime Minister further noted the unprecedented efforts that are underway at both the Center and the State levels to reduce the burden of compliance and informed that about 40,000 compliances have been removed in the last few years. “With the onset of the National Single Window System, about 50 thousand approvals have been given under this system so far”, the Prime Minister added.
Highlighting the modern and multimodal infrastructural developments in the nation that give rise to investment possibilities, the Prime Minister informed that the speed of construction of National Highways has doubled in the last 8 years along with the number of operational airports in the country. The Prime Minister also touched upon the unprecedented improvement in the handling capacity and turnaround time of India's ports. “Dedicated freight corridors, industrial corridors, expressways, logistic parks, these are becoming the identity of New India”, the Prime Minister said. Throwing light on PM Gatishakti, the Prime Minister remarked that it is a national platform for infrastructure building in India which has taken the form of the National Master Plan. He further added that updated data related to the governments, agencies, and investors are available on this platform. “We have implemented our National Logistics Policy with an aim to make India the world's most competitive logistics market”, the Prime Minister added.
The Prime Minister also touched upon the digital infrastructure of the country and informed that India is ranked 1 in smartphone data consumption, Global Fintech, and IT-BPM outsourcing distribution. He also noted that India is the world's third-largest aviation and auto market. Underlining the importance of the next phase of global growth, the Prime Minister said that on one hand, India is providing optical fiber network to every village, while on the other hand, it is rapidly expanding the 5G network. He noted that new opportunities are being created for every industry and consumer with the help of 5G, the Internet of things and AI and said that it will only accelerate the pace of development in India.
Shining the spotlight on the rapidly growing strength of India in the world of manufacturing, the Prime Minister credited the Production linked Incentive schemes where incentives worth more than Rs 2.5 lakh crore have been announced. Noting its popularity among manufacturers around the world, the Prime Minister informed that production worth Rs 4 lakh crore has taken place in different sectors so far where hundreds of crores of rupees have been invested in Madhya Pradesh. He noted the importance of the PLI scheme in making Madhya Pradesh a big pharma and textile hub. “I urge the investors coming to MP to take maximum advantage of the PLI scheme”, the Prime Minister appealed.
Laying emphasis on India's aspirations regarding green energy, the Prime Minister informed that the government has approved Green Hydrogen Mission a few days ago which will usher investment possibilities of about Rs 8 lakh crore. He observed that this is not just an opportunity for India to attract investments but also to meet global demands for green energy. The Prime Minister urged the investors to explore their role in this ambitious mission as incentives worth thousands of crores have been arranged under this campaign. Concluding the address, the Prime Minister highlighted the new possibilities in the field of health, agriculture, nutrition, skill and innovation while stressing the need to build a new global supply chain along with India.