Cabinet
Cabinet approves the incentive scheme for promotion of RuPay Debit Cards and low-value BHIM-UPI transactions (P2M)
11 JAN 2023 3:30PM by PIB Delhi
The Union Cabinet, chaired by the Hon’ble Prime Minister Shri Narendra Modi, has approved the incentive scheme for promotion of RuPay Debit Cards and low-value BHIM-UPI transactions (person-to-merchant) for a period of one year from April 2022.
1. The approved incentive scheme for promotion of RuPay Debit Cards and
low-value BHIM-UPI transactions (P2M) in FY 2022-23 has a financial outlay of ₹ 2,600 crore. Under the said scheme, acquiring banks will be provided financial incentive, for promoting Point-of-Sale (PoS) and e-commerce transactions using RuPay Debit Cards and low-value BHIM-UPI transactions (P2M) for the current financial year FY 2022-23.
2. The Finance Minister, in her speech on the Budget for FY2022-23, announced Government’s intent to continue the financial support for digital payments announced in the previous Budget, with a focus on promoting use of payment platforms that are economical and user-friendly. The scheme has been formulated in compliance with the aforesaid Budget announcement.
3. In FY2021-22, the government had approved an incentive scheme in compliance with the budget announcement of FY2021-22 to give a further boost to digital transactions. As a result, total digital payments transactions have registered a year-on-year growth of 59%, rising from 5,554 crore in FY2020-21 to 8,840 crore in FY2021-22. BHIM-UPI transactions have registered a year-on-year growth of 106%, rising from 2,233 crore in FY2020-21 to 4,597 crore in FY2021-22.
4. Various stakeholder in the digital payments systems and the Reserve Bank of India (RBI) expressed concerns regarding potential adverse impact of the zero MDR regime on the growth of the digital payments ecosystem. Further, the National Payments Corporation of India (NPCI) requested, among other things, for incentivisation of BHIM-UPI and RuPay Debit Card transactions to create a cost-effective value proposition for ecosystem stakeholders, increase merchant acceptance footprints and faster migration from cash payments to digital payments.
5. The Government of India is taking various initiatives for promotion of digital payments across the country. Over past years, digital payment transactions have witnessed tremendous growth. During the Covid-19 crisis, digital payments facilitated functioning of businesses, including small merchants, and helped in maintaining social distancing. UPI has achieved a record of 782.9 crore digital payment transactions with a value of ₹ 12.82 lakh crore in the month of December 2022.
This incentive scheme will facilitate building of a robust digital payment ecosystem and promoting RuPay Debit Card and BHIM-UPI digital transactions. In-line with the objective of ‘Sabka Saath, Sabka Vikas’, the scheme will also promote UPI Lite and UPI 123PAY as economical and user-friendly digital payments solutions and enable further deepening of digital payments in the country, across all sectors and segments of the population.

মন্ত্রীমন্দল
রুপে দেবিৎ কার্দ অমদি শেল য়ামদবা ভিম-য়ু.পি.আই. ত্রাঞ্জেক্সন (পি.২.এম.) য়োকখৎনবা ইন্সেন্তিব স্কীম মন্ত্রী মন্দলনা অয়াবা পীখ্রেম
11 JAN 2023 3:30PM by PIB Imphal
ইকায়খুম্নরবা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা থৌরম মপু ওইদুনা পাঙথোকখিবা কেন্দ্রগী মন্ত্রী মন্দলনা রুপে দেবিৎ কার্দ অমদি শেল য়ামদবা ভিম-য়ু.প.আই. ত্রাঞ্জেক্সনশিং (পর্সন-তু-মর্চেন্ত) য়োকখৎনবগীদমক এপ্রিল ২০২২দগী হৌরগা চহি অমগী ওইনা অয়াবা পীখ্রে‍।
১. শেনবা চহি ২০২২-২৩দা রুপে দেবিৎ কার্দ অমদি শেল য়ামদবা ভিম-য়ু.পি.আই. ত্রাঞ্জেক্সনশিং (পি২এম) য়োকখৎনবগী অয়াবা পীরবা ইন্সেন্তিব স্কীম অসিদা লুপা করোর ২,৬০০গী শেনফম য়াওরি‍। হায়রিবা স্কীম অসিগী মখাদা, এক্বাইরিং বেঙ্কশিংদা চৎলিবা শেন্বা চহি ২০২২-২৩ মনুংসিগী ওইনা রুপে দেবিৎ কার্দ অমদি শেল য়ামদবা ভিম-য়ু.পি.আই. ত্রাঞ্জেক্সনশিং (পি২এম.) শীজিন্নদুনা পোইন্ত-ওফ-সেল (পি.ও.এস.) অমদি ই-কম্মর্স ত্রাঞ্জেক্সন তৌবা য়োকখৎনবগীদমক শেলগী ইন্সেন্তিব পীগনি‍।
২. শেলথুম মন্ত্রীনা শেন্বা চহি ২০২২-২৩গী বজেৎ ৱারোলদা, ইকনমিকেল অমদি য়ুজর-ফ্রেন্দলী ওইবা পেমেন্ত প্লেৎফোর্মশিং শীজিন্নবা য়োকখৎপদা মীৎয়েঙ চঙদুনা মমাঙদা বজেত্তা লাউথোকখিবা পিজিতেল পেমেন্ততা শেলগী তেংবাং পীবা মখা চত্থনবগী লৈঙাক্কী অপাম্বা ফোঙদোকখি‍। স্কীম অসি হায়রিবা বজেত্তা লাউথোকখিবা অসি ইন্দুনা শেম্বনি‍।
৩. শেনবা চহি ২০২১-২২দা, লৈঙাক্না দিজিতেল ত্রাঞ্জেক্সনশিংদা মখা তানা ইনোৎ হাপ্নবা শেনবা চহি ২০২১-২২গী বজেত্তা লাউথোকখিবা ইন্দুনা ইন্সেন্তিব স্কীম অমা অয়াবা পীখি‍। মদুগী মহৈনা, অপুনবা দিজিতেল পেমেন্ত ত্রাঞ্জেক্সন শেনবা চহি ২০২০-২১দা করোর ৫,৫৫৪ ওইরম্বদগী শেনবা চহি ২০২১-২২দা করোর ৮,৮৪০দা হেনগৎলক্তুনা চহি চহিগী ওইনা ৫৯% হেনগৎলকপা উরি‍। ভিম-য়ু.পি.আই. ত্রাঞ্জেক্সনশিংদসু শেনবা চহি ২০২০-২১দা করোর ২,২৩৩ ওইরম্বদগী শেনবা চহি ২০২১-২২দা করোর ৪,৫৯৭দা হেনগৎলক্তুনা চহি চহিগী ওইনা ১০৬% হেনগৎলকপা উরি‍।
৪. দিজিতেল পেমেন্ত সিস্তেমদা লৈরিবা তোঙান তোঙানবা স্তেকহোল্দরশিং অমদি রিজর্ব বেঙ্ক ওফ ইন্দিয়া (আর.বি.আই.)না দিজিতেল পেমেন্ত ইকোসিস্তেম চাউখৎলকপদা জিরো এম.দি.আর. রেজিমগী তায়ওন্নবা শাফু লৈবা য়াই হায়না নুংনাংবা ৱাফম ফোঙদোকখি‍। মখা তানা, নেস্নেল পেমেন্ত কোর্পোরেসন ওফ ইন্দিয়া (এন.পি.সি.আই.)না অতৈ ৱাফম কয়াগা লোয়ননা ইকোসিস্তেম স্তেকহোল্দরশিংগী কোস্ত-ইফেক্তিব ভেল্যু প্রপোজিসন অমা শেম্নবা, মর্চেন্ত এক্সেপ্তেন্স ফুৎপ্রিন্ত হেনগৎহন্নবা, অমদি কেস পেমেন্ততগী দিজিতেল পেমেন্ততা থুনা হোংলক্নবগীদমক ভিম-য়ু.পি.আই. অমদি রুপে দেবিৎ কার্দ ত্রাঞ্জেক্সন্দা ইন্সেন্তিব পীনবা ৱাফম থম্লকখি‍।
৫. ভারত লৈঙাক্না লৈবাক শিনবা থুংনা দিজিতেল পেমেন্ত য়োকখৎনবা তোঙান তোঙানবা থৌরাংশিং পায়খৎলি‍। হৌখিবা চহিশিংসিদা, দিজিতেল পেমেন্ত ত্রাঞ্জেক্সন মশিং য়াম্না হেনগৎলে‍। কোবিদ-১৯গী লাংফম মতমদা, দিজিতেল পেমেন্তনা অপীকপা মর্চেন্তশিং য়াওনা বিজিনেসশিং মথৌ তৌহনবদা অমদি সোসিএল দিস্তেন্সিং ঙাকপদা মতেং পাংখি‍। দিসেম্বর ২০২২দা য়ু.পি.আই.দা লুপা করোর লাখ ১২.৮২গী ওইগদবা রেকোর্দ ওইবা দিজিতেল পেমেন্ত ত্রাঞ্জেক্সন করোর ৭৮২.৯ তৌখি‍।
ইন্সেন্তিব স্কীম অসিনা অচৌবা দিজিতেল পেমেন্ত ইকোসিস্তেম অমা শেমগৎপদা অমদি রুপে দেবিৎ কার্দ অমসুং ভিম-য়ু.পি.আই. দিজিতেল ত্রাঞ্জেক্সন য়োকখৎপদা মতেং ওইগনি‍। ‘সবকা সাথ, সবকা বিকাস’কী পান্দম তুংইন্না, স্কীম অসিনা য়ু.পি.আই. লাইত অমদি য়ু.পি.আই. ১২৩পেবু শেল চঙদবা অমদি য়ুজর ফ্রেন্দলী ওইবা দিজিতেল পেমেন্ত সোলুসনশিং ওইনা য়োকখৎকনি অমদি লৈবাকসিদা সেক্তর অমদি মীশিংগী শরুক পুম্নমক্তা দিজিতেল পেমেন্ত হেন্না শীজিন্নহনবা ঙমহনগনি‍।