ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଅଖିଳ ଭାରତୀୟ ବାର୍ଷିକ ରାଜ୍ୟ ଜଳ ମନ୍ତ୍ରୀମାନଙ୍କର ସମ୍ମିଳନୀରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଭିଡିଓ ବାର୍ତ୍ତାର ମୂଳପାଠ
05 JAN 2023 12:19PM by PIB Bhubaneshwar
ଦେଶର ପ୍ରଥମ ଅଖିଳ ଭାରତୀୟ ସମ୍ମିଳନୀ ନିଜେ ଜଳ ମନ୍ତ୍ରୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । ଆଜି ଜଳ ସୁରକ୍ଷା ଉପରେ ଭାରତ ଅଦୃଶ୍ୟ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି ଏବଂ ଅଦ୍ଭୁତପୂର୍ବ ପୁଞ୍ଜି ବିନିଯୋଗ କରୁଛି । ଆମର ସାମ୍ବିଧାନିକ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଜଳର ବିଷୟ, ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କ ନିୟନ୍ତ୍ରଣରେ ଆସିଥାଏ । ଜଳ ସଂରକ୍ଷଣ ପାଇଁ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକର ପ୍ରୟାସ ଦେଶର ସାମୁହିକ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବାରେ ବହୁତ ସହାୟକ ହେବ । ତେଣୁ ‘ୱାଟର ଭିଜନ ୨୦୪୭’ ଆଗାମୀ ୨୫ ବର୍ଷର ଅମୃତ ଯାତ୍ରାକୁ ଗୋଟିଏ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଦିଗ ଅଟେ ।
ସାଥୀମାନେ,
ଏହି ସମ୍ମିଳନୀରେ ‘ସମଗ୍ର ସରକାର’ ଏବଂ ‘ସମଗ୍ର ଦେଶ’ ଏହି ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ଆଗରେ ରଖି ଆଲୋଚନା ହେବା ବହୁତ ସ୍ୱାଭାବିକ ଅଟେ ଏବଂ ଆବଶ୍ୟକ ମଧ୍ୟ ହେବ । ‘ସମଗ୍ର ସରକାରଙ୍କ’ର ଗୋଟିଏ କଥା ଏହା ମଧ୍ୟ ଅଟେ ଯେ ସମସ୍ତ ସରକାରମାନେ ଗୋଟିଏ ନୀତିରେ ଏକ ଜୈବିକ ବାସ୍ତବିକତା ଭଳି କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ଉଚିତ । ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକରେ ମଧ୍ୟ ବିଭିନ୍ନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଭଳି ଜଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ହେଉ, ସିଞ୍ଚାଇ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ହେଉ, କୃଷି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ହେଉ, ଗ୍ରାମୀଣ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ହେଉ, ପଶୁପାଳନର ବିଭାଗ ହେଉ । ସେହିଭଳି ଭାବରେ ସହରୀ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ, ସେହିଭଳି ଭାବରେ ଆପଦା ପ୍ରବନ୍ଧନ ଅର୍ଥାତ ସମସ୍ତଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଲଗାତର ସମ୍ପର୍କ ଏବଂ ସମ୍ବାଦ ଏବଂ ଗୋଟିଏ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଦୃଷ୍ଟିରେ ହେବା ବହୁତ ଆବଶ୍ୟକ ଅଟେ । ଯଦି ବିଭାଗଗୁଡ଼ିକୁ ଗୋଟିଏ ଅନ୍ୟଗୋଟିଏ ସହିତ ଜଡ଼ିତ ସଚୂନା ଥିବ, ତାଙ୍କ ନିକଟରେ ମଧ୍ୟ ପୁରା ଡାଟା ଥିବ, ତାଙ୍କୁ ତାଙ୍କ ନିଜ ପ୍ଳାନିଂରେ ମଧ୍ୟ ସାହାଯ୍ୟ ମିଳିବ ।
ସାଥୀମାନେ,
ଆମକୁ ଏହା ମଧ୍ୟ ବୁଝିବାକୁ ହେବ ଯେ ସରକାରଙ୍କ ଏକୁଟିଆ ପ୍ରୟାସ ଦ୍ୱାରା ସଫଳତା ଆସେ ନାହିଁ । ଯେଉଁ ସରକାରଙ୍କ ନିକଟରେ ଅଛି, ତାଙ୍କୁ ସେହି ଭାବନାରୁ ବାହାରକୁ ହେବ ଯେ ତାଙ୍କର ନିଜ ପ୍ରୟାସରୁ ଉପେକ୍ଷିତ ପରିଣାମ ମିଳିଯିବ । ଏଥିପାଇଁ ଜଳ ସଂରକ୍ଷଣ ସହିତ ଜଡ଼ିତ ଅଭିଯାନଗୁଡ଼ିକରେ ଜନତା ଜନାର୍ଦନକୁ, ସାମାଜିକ ସଂଗଠନକୁ, ସିଭିଲ ସୋସାଇଟିକୁ ମଧ୍ୟ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ଆମକୁ ଯୋଡ଼ିବାକୁ ହେବ, ସାଥୀରେ ନେବାକୁ ହେବ । ଜନଭାଗିଦାରୀର ଆହୁରି ଗୋଟିଏ ପକ୍ଷ ହେଉଛି ତାହାକୁ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ବୁଝିବା ବହୁତ ଆବଶ୍ୟକ । କିଛି ଲୋକମାନେ ଭାବନ୍ତି ଯେ ଜନଭାଗିଦାରୀ ଅର୍ଥାତ ଲୋକମାନଙ୍କ ଉପରେ ସମସ୍ତ ଦାୟିତ୍ୱ ଛାଡ଼ିନେବା । ଜନଭାଗିଦାରୀକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବାରେ ସରକାରଙ୍କ ଦାୟିତ୍ୱ କମ୍ ହୋଇଯାଇଥାଏ । ପ୍ରକୃତରେ ଏମିତି ନୁହେଁ, ଉତ୍ତରଦାୟୀତ୍ୱ କମ୍ ହୋଇଯାଇ ନ ଥାଏ । ଜନଭାଗିଦାରୀର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଲାଭ ଏହା ହୋଇଥାଏ ଯେ ଜନତା ଜନାର୍ଦନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଏହା ଜଣାପଡ଼ିଥାଏ ଯେ ଏହି ଅଭିଯାନରେ କେତେ ପରିଶ୍ରମ ହେଉଛି, କେତେ ପଇସା ଲାଗୁଛି । ଏହାର କେତୋଟି ଦିଗ ରହିଛି । ଯେତେବେଳେ କୌଣସି ଅଭିଯାନ ଦ୍ୱାରା ଜନତା ଯୋଡ଼ି ହୋଇ ରହିଥାନ୍ତି, ତାହାଦ୍ୱାରା କାର୍ଯ୍ୟର ଗମ୍ଭୀରତା ଜଣାପଡ଼ି ଯାଇଥାଏ । ତାହାର ସାମର୍ଥ୍ୟର ମଧ୍ୟ ଜଣା ପଡ଼ିଥାଏ, ତାହାର ମାପ ଜଣା ପଡ଼ିଥାଏ, ସଂସାଧନ କେତେ ଲାଗିଥାଏ ତାହା ଜଣା ପଡ଼ିଥାଏ । ଏହାଦ୍ୱାରା ଜନତାଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଯେତେବେଳେ ଏହା ସବୁ ଦେଖିଥାଉ ଜଡ଼ିତ ହୋଇଥାଉ ତେବେ ଏହି ପ୍ରକାରର ଯୋଜନା ହେଉ, କିମ୍ବା ଅଭିଯାନ ହେଉ ଗୋଟିଏ ସ୍ୱାମୀତ୍ୱର ଭାବନା ଆସିଥାଏ ଏବଂ ସ୍ୱାମୀତ୍ୱର ଭାବନା ଯାହା ଅଛି ତାହା କେବଳ ସଫଳତାର ବଡ଼ ପୁଞ୍ଜି ନୁହେଁ । ବର୍ତ୍ତମାନ ଆପଣ ଦେଖନ୍ତୁ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ଅଭିଯାନ କେତେ ବଡ଼ ଉଦାହରଣ ଅଟେ । ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ଅଭିଯାନରେ ଯେତେବେଳେ ଲୋକମାନେ ଯୋଡ଼ି ହେଲେ, ସେତେବେଳେ ଜନତାଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ମଧ୍ୟ ଏକ ଚେତନା ଆସିଲା, ଜାଗ୍ରତ ହେଲେ । ମଇଳା ଦୂର କରିବା ପାଇଁ ଯେଉଁ ସଂସାଧନ ଯୋଗାଡ଼ିବାର ଥିଲା, ଯେଉଁ ବିଭିନ୍ନ ୱାଟର ଟ୍ରିଟମେଣ୍ଟ ପ୍ଲାଣ୍ଟ କରିବାର ଥିଲା, ଶୌଚାଳୟ କରିବାର ଥିଲା, ଏଭଳି ଅନେକ କାର୍ଯ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ହେଲା କିନ୍ତୁ ଏହି ଅଭିଯାନ ଦ୍ୱାରା ସଫଳତା ସେତେବେଳେ ସୁନିଶ୍ଚିତ ହେଲା । କିନ୍ତୁ ଏହି ଅଭିଯାନ ଦ୍ୱାରା ସଫଳତା ସେତେବେଳେ ସୁନିଶ୍ଚିତ ହେଲା ଯେତେବେଳେ ଜନତାଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଭାବନା ଆସିଲା ଯେ ଅପରିଷ୍କାର କରିବା ନାହିଁ, ଅପରିଷ୍କାର ହେବ ନାହିଁ । ମଇଳା ପ୍ରତି ଗୋଟିଏ ଘୃଣା ଭାବ ଲୋକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଆସିବାକୁ ଲାଗିଲା । ବର୍ତ୍ତମାନ ଜନଭାଗିଦାରୀର ଏହି ଭାବନା ଆମକୁ ଜଳ ସଂରକ୍ଷଣ ପାଇଁ ଜନତାଙ୍କ ମନରେ ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ ହେବ । ଏଥିପାଇଁ ଜନତାଙ୍କୁ ଆମେ ଯେତେ ଅଧିକ ଜାଗ୍ରତ କରାଇବା, ସେତିକି ହିଁ ପ୍ରଭାବ ସୃଷ୍ଟି ହେବ । ଯେମିତି ଆମେ ‘ଜଳ ସଚେତନତା ମହୋତ୍ସବ’ର ଆୟୋଜନ କରିପାରିବା । ସ୍ଥାନୀୟ ଅଞ୍ଚଳରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେଉଥିବା ମେଳାରେ ପାଣିକୁ ନେଇ ସଚେତନତା ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ କୌଣସି ଆୟୋଜନକୁ ସାମିଲ କରିପାରିବା । ବିଶେଷ କରି, ନୂତନ ପିଢ଼ି ଏହି ବିଷୟ ପ୍ରତି ସଚେତନ ହୁଅନ୍ତୁ, ଏଥିପାଇଁ ଆମକୁ ପାଠ୍ୟକ୍ରମରୁ ନେଇ ବିଦ୍ୟାଳୟ ଆକର୍ଷଣ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଅଭିନବ ଉପାୟ ଚିନ୍ତା କରିବାକୁ ହେବ । ଆପଣ ମାନୁଛନ୍ତି ଯେ ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜିଲ୍ଲାରେ ୭୫ ଅମୃତ ସରୋବର ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଛି । ଆପଣ ମଧ୍ୟ ଆପଣଙ୍କ ରାଜ୍ୟରେ ଏଥିପାଇଁ ବହୁତ କିଛି କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛନ୍ତି । ଏତେ କମ ସମୟରେ ୨୫ ହଜାର ଅମୃତ ସରୋବର ନିର୍ମାଣ ମଧ୍ୟ ହୋଇପାରିଛି । ଜଳ ସଂରକ୍ଷଣର ଦିଗରେ ପୁରା ବିଶ୍ୱରେ ନିଜସ୍ୱର ଏହି ଅପୂର୍ବ ଅଭିଯାନ ଅଟେ ଏବଂ ଏହା ଜନଭାଗିଦାରୀ ଏହା ସହିତ ଜଡ଼ିତ ହୋଇ ରହିଛି । ଲୋକମାନେ ପଦକ୍ଷେପ ନେଉଛନ୍ତି, ଲୋକମାନେ ଏହା ସହିତ ଯୋଡ଼ି ହୁଅନ୍ତି, ଆମକୁ ଏହି ଦିଗରେ ନିରନ୍ତର ପ୍ରୟାସ ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ ।
ସାଥୀମାନେ,
ନୀତି ସ୍ତରରେ ମଧ୍ୟ ଜଳ ସହିତ ଜଡ଼ିତ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ପାଇଁ ଆମକୁ ସରକାରୀ ନୀତି ଏବଂ ଅମଲାତାନ୍ତ୍ରିକ ପ୍ରଣାଳୀରୁ ବାହାରକୁ ଆସିବାକୁ ପଡିବ । ସମସ୍ୟା ଚିହ୍ନଟ କରିବା ଏବଂ ସମାଧାନ ଖୋଜିବା ପାଇଁ ଆମକୁ ଟେକ୍ନୋଲୋଜୀ, ଶିଳ୍ପ ଏବଂ ବିଶେଷ କରି ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ସଂଯୋଗ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ । ଜିଓ - ସେଜ୍ସିଂ ଏବଂ ଜିଓ ମ୍ୟାପିଂ ଭଳି ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ଆମକୁ ଏହି ଦିଗରେ ବହୁତ ସାହାଯ୍ୟ କରିପାରିବ ।
ସାଥୀମାନେ
ନୀତି ସ୍ତରରେ ମଧ୍ୟ ଜଳ ସହିତ ଜଡ଼ିତ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ପାଇଁ ଆମକୁ ସରକାରୀ ନୀତି ଏବଂ ଅମଲାତାନ୍ତ୍ରିକ ପ୍ରଣାଳୀରୁ ବାହାରକୁ ଆସିବାକୁ ପଡ଼ିବ । ସମସ୍ୟା ଚିହ୍ନଟ କରିବା ଏବଂ ସମାଧାନ ଖୋଜିବା ପାଇଁ ଆମକୁ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି, ଶିଳ୍ପ ଏବଂ ବିଶେଷକରି ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ ସଂଯୋଗ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ । ଜିଓ - ସେଜ୍ସିଂ ଏବଂ ଜିଓ ମ୍ୟାପି ଭଳି ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ଆମକୁ ଏଇ ଦିଗରେ ବହୁତ ସାହାଯ୍ୟ କରିପାରିବ ।
ସାଥୀମାନେ,
ପ୍ରତ୍ୟେକ ଘରକୁ ଜଳ ଯୋଗାଇବା ପାଇଁ ‘ଜଲ ଜୀବନ ମିଶନ’ ଆପଣଙ୍କ ରାଜ୍ୟର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ବିକାଶ ପାରାମିଟର ଅଟେ । ଅନେକ ରାଜ୍ୟ ଏଥିରେ ଭଲ କାମ କରିଛନ୍ତି, ଅନେକ ରାଜ୍ୟ ଏହି ଦିଗରେ ଆଗକୁ ବଢୁଛନ୍ତି । ବର୍ତ୍ତମାନ ଆମକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ ଯେ ଥରେ ଏହି ବ୍ୟବସ୍ଥା ଆସିବା ପରେ, ସେତେବେଳେ ଆମକୁ ତାଙ୍କର ଦେଖାରେଖା ମଧ୍ୟ ସେତିକି ଭଲ ଭାବରେ ଚାଲିଥାଏ । ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତଗୁଡ଼ିକ ଜଳ ଜୀବନ ମିଶନର ନେତୃତ୍ୱ ନେବା ଉଚିତ ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟ ସମାପ୍ତ ହେବା ପରେ ସେମାନେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରମାଣ କରିବା ଉଚିତ ଯେ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ଏବଂ ବିଶୁଦ୍ଧ ଜଳ ଉପଲବ୍ଧ ହୋଇଛି । ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତ ମଧ୍ୟ ଅନଲାଇନରେ ମାସିକ କିମ୍ବା ତ୍ରୈମାସିକ ରିପୋର୍ଟ ଦାଖଲ କରିପାରିବେ ଯେ ତାଙ୍କ ଗାଁରେ କେତେ ଘରକୁ ଟ୍ୟାପରୁ ପାଣି ଆସୁଛି । ଜଳର ଗୁଣବତ୍ତା ନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ପର୍ଯ୍ୟାୟକ୍ରମେ ଜଳ ପରୀକ୍ଷଣର ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ମଧ୍ୟ ବିକଶିତ କରାଯିବା ଉଚିତ ।
ସାଥୀମାନେ,
ଆମେ ସମସ୍ତେ ଜାଣୁ ଯେ ଶିଳ୍ପ ଏବଂ କୃଷି ଏହିପରି ଦୁଇଟି କ୍ଷେତ୍ର ଯାହା ସ୍ୱାଭାବିକ ଭାବରେ ବହୁ ଜଳ ଆବଶ୍ୟକ କରେ । ସେମାନଙ୍କୁ ଜଳ ସୁରକ୍ଷା ବିଷୟରେ ଅବଗତ କରାଇବା ପାଇଁ ଉଭୟ କ୍ଷେତ୍ର ସହିତ ଜଡ଼ିତ ଲୋକଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଆମେ ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଅଭିଯାନ ଚଳାଇବା ଉଚିତ । ଜଳର ଉପଲବ୍ଧତା ଆଧାରରେ ଫସଲ ବିବିଧକରଣ କରାଯିବା ଉଚି, ପ୍ରାକୃତିକ ଚାଷ ହେଉ, ଜୈବିକ ଚାଷକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରାଯିବା ଉଚିତ । ଅନେକ ସ୍ଥାନରେ ଏହା ଦେଖାଯାଇଛି ଯେ ଯେଉଁଠାରେ ପ୍ରାକୃତିକ ଚାଷ କରାଯାଏ, ସେଠାରେ ଜଳ ସଂରକ୍ଷଣ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ସକାରାତ୍ମକ ପ୍ରଭାବ ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଥାଏ ।
ସାଥୀମାନେ,
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କୃଷି ସିଞ୍ଚାଇ ଯୋଜନା ଅଧିନରେ ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟରେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ କାର୍ଯ୍ୟ ଚାଲିଛି । ଏହା ଅନ୍ତର୍ଗତ ‘ପର ଡ୍ରପ ମୋର କ୍ରପ’ ବା ପ୍ରତି ବୁନ୍ଦା ଅଧକ ଫସଲ ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିଲା । ଏହି ଯୋଜନା ଅଧିନରେ ଦେଶରେ ୭ଠ ଲକ୍ଷ ହେକ୍ଟରରୁ ଅଧିକ ଜମି ମାଇକ୍ରୋ ଜଳସେଚନ ଅଧିନରେ ଅଣାଯାଇଛି । ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ମାଇକ୍ରୋ ଜଳସେଚନକୁ କ୍ରମାଗତ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଉଚିତ । ଜଳ ସଂରକ୍ଷଣ ପାଇଁ ଏହା ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଯୋଜନା । ବର୍ତ୍ତମାନ ସିଧାସଳଖ କେନାଲ ସ୍ଥାନରେ ପାଇପଲାଇନ ଆଧାରିତ ନୂତନ ଯୋଜନା ପ୍ରଣୟନ କରାଯାଉଛି । ଏହାକୁ ଆହୁରି ଆଗକୁ ନେବା ଆବଶ୍ୟକ ।
ସାଥୀମାନେ,
ଜଳ ସଂରକ୍ଷଣ ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର ଅଟଳ ଭୂତଳ ଜଳ ସଂରକ୍ଷଣ ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କରିଛି । ଏହା ଏକ ସମ୍ବେଦନଶୀଳ ଅଭିଯାନ ଏବଂ ଏହାକୁ ସେତିକି ସମ୍ବେଦନଶୀଳତାର ସହ ଆଗକୁ ନେବା ଆବଶ୍ୟକ । ଭୂତଳ ଜଳ ପରିଚାଳନା ପାଇଁ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷ ଏହି ଦିଗରେ କଠୋର କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ମଧ୍ୟ ଆବଶ୍ୟକ ଅଟେ । ଭୂତଳ ଜଳ ରିଚାର୍ଜ ପାଇଁ ସମସ୍ତ ଜିଲ୍ଲାରେ ବୃହତ ପରିମାଣରେ ଜଳ ନିଷ୍କାସନ କାର୍ଯ୍ୟ ଆବଶ୍ୟକ । ଏବଂ ମୁଁ ଚାହେଁ ଯେ ମନରେଗାରେ ଜଳ ପାଇଁ ସର୍ବାଧିକ କାର୍ଯ୍ୟ କରାଯିବା ଉଚିତ । ପାହାଡ଼ ଅଞ୍ଚଳରେ ସ୍ପ୍ରିଙ୍ଗ ସେଡକୁ ପୁନର୍ଜୀବିତ କରିବାର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି, ଏହା ଉପରେ ଶୀଘ୍ର କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ । ଜଳ ସଂରକ୍ଷଣ ପାଇଁ ଆପଣଙ୍କ ରାଜ୍ୟରେ ଜଙ୍ଗଲ କ୍ଷେତ୍ର ବୃଦ୍ଧି କରିବା ମଧ୍ୟ ସେତିକି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । ଏଥିପାଇଁ ପରିବେଶ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏବଂ ଜଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ମିଳିତ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ଉଚିତ । ସ୍ଥାୟୀ ଭାବରେ ଜଳ ଯୋଗାଇବା ପାଇଁ, ସମସ୍ତ ସ୍ଥାନୀୟ ଜଳ ଉତ୍ସଗୁଡ଼ିକର ସଂରକ୍ଷଣ ପ୍ରତି ମଧ୍ୟ ଧ୍ୟାନ ଦେବା ଆବଶ୍ୟକ । ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟ ନିଜ ପାଇଁ ଆଗାମୀ ୫ ବର୍ଷ ପାଇଁ ଏକ କାର୍ଯ୍ୟ ଯୋଜନା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ଉଚିତ । ଯେଉଁଥିରେ ଜଳ ଯୋଗାଣ ଠାରୁ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଏବଂ ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁ ପରିଚାଳନା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏକ ରୋଡ୍ମ୍ୟାପ ରହିବା ଉଚିତ । କେଉଁ ଗ୍ରାମରେ କେତେ ଜଳ ଆବଶ୍ୟକ ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ କେଉଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଇପାରିବ ସେହି ଆଧାରରେ କେତେକ ରାଜ୍ୟରେ ପଞ୍ଚାୟତ ସ୍ତରରେ ଜଳ ବଜେଟ୍ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଛି । ଏହାକୁ ଅନ୍ୟ ରାଜ୍ୟମାନେ ମଧ୍ୟ ଗ୍ରହଣ କରିପାରିବେ । ସାମ୍ପ୍ରତିକ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ ଆମେ ଦେଖିଛୁ ଯେ ବର୍ଷା ଧରିବା ଅଭିଯାନ ଏକ ଆକର୍ଷଣ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି । କିନ୍ତୁ ସଫଳତା ପାଇଁ ବହୁତ କିଛି ଆବଶ୍ୟକ । ଏଭଳି ଅଭିଯାନ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ଦୈନନ୍ଦୀନ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପର ଏକ ପ୍ରାକୃତିକ ଅଂଶ ହେବା ଉଚିତ । ଏହା ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କର ବାର୍ଷିକ ଅଭିଯାନର ଏକ ଆବଶ୍ୟକ ଅଂଶ ହେବା ଉଚିତ । ଏବଂ ଏପରି ଅଭିଯାନ ପାଇଁ ବର୍ଷାକୁ ଅପେକ୍ଷା କରିବା ପରିବର୍ତ୍ତେ ବର୍ଷା ପୂର୍ବରୁ ସମସ୍ତ ଯୋଜନା କରିବା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ।
ସାଥୀମାନେ,
ଏହି ବଜେଟରେ ସରକାର ସର୍କୁଲାର ଇକୋନମୀ ଉପରେ ବହୁତ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଛନ୍ତି । ଜଳ ସଂରକ୍ଷଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ସର୍କୁଲାର ଇକୋନମୀର ବଡ଼ ଭୂମିକା ରହିଛି । ଯେତେବେଳେ ଉପଚାରିତ ପାଣଇକୁ ପୁନଃ-ବ୍ୟବହାର କରାଯାଇଥାଏ, ସ୍ୱଚ୍ଛ ପାଣିକୁ ସଂରକ୍ଷଣ କରାଯାଇଥାଏ, ସେତେବେଳେ ସେଥିରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଇକୋ-ସିଷ୍ଟମକୁ ବହୁତ ଲାଭ ହୋଇଥାଏ । ସେଥିପାଇଁ ପାଣିର ଉପଚାର, ପାଣିର ପୁନଃ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ଆବଶ୍ୟକ ଅଟେ । ରାଜ୍ୟ ଦ୍ୱାରା ବିଭିନ୍ନ କାର୍ଯ୍ୟରେ ‘ଉପଚାରିତ ପାଣି’ର ବ୍ୟବହାରକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବାର ଯୋଜନା ଏବଂ ସେଥିରେ ଅନୁପଯୋଗୀ ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁ ମଧ୍ୟ ରହିଥାଏ । ଆପଣଙ୍କୁ ସ୍ଥାନୀୟ ଆବଶ୍ୟକତାର ମ୍ୟାପିଂ କରିବାକୁ ହେବ, ସେହି ହିସାବରେ ଯୋଜନାମାନ କରିବାକୁ ହେବ । ଆମକୁ ଆହୁରି ଗୋଟିଏ କଥା ଧ୍ୟାନ ରଖିବାକୁ ହେବ । ଆମର ନଦୀ, ଆମର ଜଳ ସମିତି ପୁରା ଜଳ ପରିସ୍ଥିତିମାନଙ୍କର ସବୁଠାରୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଂଶ ହୋଇଥାଏ । ଆମର କୌଣସି ନଦୀ କିମ୍ବା ଜଳ ସମିତି ବାହ୍ୟକାରଣ ଯୋଗୁଁ ପ୍ରଦୂଷିତ ନ ହେଉ, ଏଥିପାଇଁ ଆମକୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାଜ୍ୟରେ ବର୍ଜ୍ୟ ମ୍ୟାନେଜମେଣ୍ଟ ଏବଂ ସିୱେଜ ଟ୍ରିଟମେଣ୍ଟର ନେଟୱର୍କ କରିବାକୁ ହେବ । ଉପଚାରିତ ଜଳର ପୁନଃ ବ୍ୟବହାର ହେଉ, ଏଥିପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଆମକୁ ପ୍ରଭାବୀ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବାକୁ ହେବ । ନମାମି ଗଙ୍ଗେ ମିଶନକୁ ନମୁନା କରି ବାକି ରାଜ୍ୟ ମଧ୍ୟ ନିଜ ସ୍ଥାନରେ ନିଜ ରାଜ୍ୟରେ ନଦୀଗୁଡ଼ିକର ସଂରକ୍ଷଣ ଏବଂ ପୁନର୍ଜୀବନ ପାଇଁ ଏମିତି ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ କରିପାରିବେ ।
ସାଥୀମାନେ,
ଜଳ ସହଯୋଗ ଏବଂ ସମନ୍ୱୟର ବିଷୟ ହେବା ଉଚିତ, ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ସହଯୋଗର ବିଷୟ ହେବା ଉଚିତ । ଏହା ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କର ଦାୟିତ୍ୱ ଅଟେ । ଏବଂ ଆପଣ ଅନ୍ୟ ଏକ ସମସ୍ୟା ଦେଖୁଛନ୍ତି, ସହରୀକରଣ ବହୁତ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବଢୁଛି । ସହୀକରଣ ଦିଗରେ ଆମର ଜଳ ସଂଖ୍ୟା ଅତି ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବାକୁ ଯାଉଛି । ସହରୀ ବିକାଶ ଏତେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଘଟୁଛି, ତେଣୁ ଆମକୁ ବର୍ତ୍ତମାନ ଠାରୁ ଜଳ ବିଷୟରେ ଚିନ୍ତା କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ । ଜଳ ନିଷ୍କାସନ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ବର୍ତ୍ତମାନ ଠାରୁ ଚିନ୍ତା କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ । ସହରଗୁଡ଼ିକ ବୃଦ୍ଧି ହେବାର ଯେଉଁ ଗତି ଅଛି ସେହି ଗତିରେ ଆମକୁ ଆହୁରି ଗତି ବଢ଼ାଇବାକୁ ହେବ । ମୁଁ ଆଶା କରୁଛି ଏହି ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀରେ ଆମେ ସମସ୍ତଙ୍କ ଅଭିଜ୍ଞତା ବାଣ୍ଟିଛୁ । ସେଠାରେ ବହୁତ ଆଲୋଚନା ଫଳପ୍ରଦ ହେବ । ଏକ ନିଶ୍ଚିତ କାର୍ଯ୍ୟ ଯୋଜନା ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେବ ଏବଂ ଏକ ରିଜୋଲୁସନ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରି ଆପଣ ଏହାକୁ ହାସଲ କରିବାକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବେ । ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାଜ୍ୟ ନିଜର ରାଜ୍ୟରା ନାଗରିକମାନଙ୍କର ସୁଖ ସୁବିଧା ପାଇଁ, ନାଗରିକଙ୍କ କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେବା ସହ ଏବଂ ସରକାରଙ୍କ ପାଣି ପ୍ରତି ପ୍ରାଥମିକତା ଥିବା କାର୍ଯ୍ୟ ଯଦି ଆମେ କରିବୁ ତେବେ ମୁଁ ବିଶ୍ୱାସର ସହିତ କହିପାରିବି ଯେ ଏହି ଜଳ ସମ୍ମିଳନୀ ପାଇଁ ଆମେ ବହୁତ ଆଶା ସହିତ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବା, ମୋର ଆପଣମାନଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଶୁଭକାମନା ।
ଧନ୍ୟବାଦ ।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s video message at All India Annual State Ministers' Conference on Water
05 JAN 2023 12:19PM by PIB Delhi
Namaskar!
The first All India Annual State Ministers' Conference on Water holds immense importance. Today, India has been engaged in unparalleled work on water security; and is also making unprecedented investments. In our constitutional system, the subject of water comes under the control of the states. States' efforts towards water conservation will go a long way in achieving the collective goals of the country. Hence, 'Water Vision at 2047' is a vital dimension of the journey in the 'Amritkaal' for the next 25 years.
Friends,
It is quite natural and necessary to have discussions in this conference keeping the vision of 'whole of government' and 'whole of country' in mind. One aspect of 'Whole of government' is that all the governments should work as a single organic entity or one system. In the states too, there are various ministries like Ministry of Water, Ministry of Irrigation, Ministry of Agriculture, Ministry of Rural Development, Department of Animal Husbandry, the Ministry of Urban Development, and disaster management. So, it is very important to have constant communication, dialogue, clarity and a unified vision among all. If the departments exchange information with one another and have complete data, it will be helpful in their planning.
Friends,
We also need to understand that success is attained not with the efforts of the government alone. Those in government must shun this mindset that their efforts alone will yield the expected results. For success, we need to involve the public, social organizations and civil society as much as possible in the campaigns related to water conservation. There is another aspect of public participation and it is very crucial to understand that as well. Some people believe that public participation means putting all the responsibility on the people or promoting public participation reduces the responsibility of the government. However, this is not the reality. The government is no less accountable. The greatest advantage of public participation is that the public also comes to know how much money and effort are being put in this campaign. It has various aspects. When the public gets involved in a campaign, it becomes aware of the seriousness of the work, its potential, scale as well as the total resources being used. Consequently, when people see these things and get involved, be it a scheme like this or a campaign, a sense of ownership develops in them. And the Sense of Ownership is the greatest key to success. Now Swachh Bharat Abhiyan is the best example of the same. When people joined the Swachh Bharat Abhiyan, there was a consciousness and an awareness among the public. Different resources were needed to remove the filth. The construction of various water treatment plants, as well as toilets and many such works were done by the government. But the success of this campaign was ensured when the public and every citizen realized that no one should litter. A sense of aversion towards filth started growing among the citizens. Now we need to inculcate this idea of public participation in the minds of the people for water conservation. The more awareness we create among the people for this campaign, the more impact it will create. For example, we can organize 'Water Awareness Festivals'. Various events related to water awareness can be added to the fairs held at the local level. To make particularly the new generation aware of this subject, we must think of innovative ways from curriculum to activities in schools. You are already aware that the country is developing 75 Amrit Sarovars in every district. You have also contributed a lot in this endeavour in your state. In such a short span of time, 25,000 Amrit Sarovars have already been built. This is a unique campaign of its kind in the whole world in the direction of water conservation. And this involves public participation too. People are taking initiative; people are coming forward in this effort. To ensure conservation and public participation, we need to continuously expand our efforts in this direction.
Friends,
We must think beyond government policies and bureaucratic procedures to solve the problems related to water even at the policy level. We need to connect technology, industry, and start-ups to identify problems and find solutions. Technologies like geo-sensing and geo-mapping can help us a lot in this direction.
Friends,
'Jal Jeevan Mission' is a major development parameter of the states to provide water to every household. Many states have done a commendable job in this direction while many other states are moving forward towards the same. Now we need to make sure that once this system is in place, even the maintenance must be done equally well. Gram Panchayats should lead the Jal Jeevan Mission; and once the work is completed, they should also certify that sufficient as well as clean water has been made available. Every gram panchayat can also submit monthly or quarterly report online regarding the number of houses in its village that are getting tapped water supply. To ensure that the quality of water is up to the mark, a system of periodic water testing should also be developed.
Friends,
We all know that industry and agriculture are two such sectors which naturally require a lot of water. We should run a special campaign among the people associated with both these sectors to make them aware of water security. Crop-diversification should be done on the basis of availability of water. Natural farming should be done and promoted. It has been observed in various places that wherever natural farming is being done, there has been a positive impact on water conservation.
Friends,
Under the Pradhan Mantri Krishi Sinchai Yojana, work is being done at a rapid pace in all the states. Under this scheme, the Per Drop More Crop campaign was started. Under this scheme, so far more than 70 lakh hectares of land in the country have been brought under micro-irrigation. Micro-irrigation should be promoted continuously by all the states. This is extremely crucial for water conservation. Now pipeline based new schemes are being introduced in place of direct canal. This needs to be taken even further.
Friends,
For water conservation, the Centre has started the Atal Bhujal Water Conservation Scheme. This is a sensitive campaign, and it needs to be carried forward with equal sensitivity. It is also necessary that the authorities set up for groundwater management work earnestly in this direction. Water-shed work is necessary on a large scale in all the districts for groundwater recharge. And it is desired that most of the work in MGNREGA is associated with water conservation. The programme to revive the spring shed has been started in the hilly areas. Work on it needs to be expedited. It is equally important to expand the forest areas in your state for water conservation. For this, the Ministry of Environment and the Ministry of Water should work hand-in-hand. In order to provide sustainable water, attention should also be paid to the conservation of all local sources of water. Gram Panchayats should also chalk out an action plan for themselves for the next 5 years, keeping water in focus. It should include a roadmap for water supply, cleanliness and waste management. Water budget has been prepared at Panchayat level in some states on the basis of how much water is required in which village and the type of work required for the same. This can also be adopted by other states. In recent years, we have seen that the 'Catch the Rain campaign' has created quite an attraction. But for its success, a lot needs to be done. It is essential that such campaigns should become a natural part of the day-to-day activity of the State Governments. It should become an essential part of the annual campaign of the state governments. And instead of waiting for the rains for such campaigns, it is very important to plan out everything before the rains.
Friends,
In this budget, the government has laid a lot of emphasis on the circular economy. Circular economy also plays a major role in the field of water conservation. When treated water is re-used, fresh water is conserved, it benefits the entire eco-system. That's why water treatment and water recycling are essential. States plan to increase the use of 'treated water' in various works. One can make best income out of waste too. You need to map the local needs and the plans have to be prepared accordingly. We must note one more thing. Our rivers and water bodies are the most important part of the entire water ecosystem. To ensure that none of our rivers or water bodies are polluted by external factors, we have to create a network of waste management and sewage treatment in every state. For the re-use of treated water, we also need to pay attention to an effective system. Keeping the Namami Gange Mission as a template, other states can also start similar campaigns for conservation and rejuvenation of rivers.
Friends,
Water should become a subject of collaboration, coordination, and cooperation among the states. This is the responsibility of all of us. And there is another issue - urbanization is happening at a rapid pace. Our population is rapidly moving towards urbanization. Urban development is taking place at such a fast pace that we will have to think about water from this very moment. We must think of Sewage system and sewage treatment from this very moment. We need to be faster than the speed with which the cities are growing. I hope we share everyone's ideas and experiences in this summit and hold a fruitful discussion. I hope that a definite action plan will be prepared and by making a resolution, you will move forward to achieve it. If every state ensures the welfare of the citizens of its state, while also emphasizing the duty of its citizens and prioritizing the government's work towards water, I can say with confidence that this water conference holds a lot of expectations and promises.
I wish you the very best.
Thank you.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.